Planowanie ciąży cz. 4 - Strona 157 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-11-07, 14:03   #4681
Serenely
Zakorzenienie

Dot.: Planowanie ciąży cz. 4

Ale my mówimy o czym innym przecież. Odnosiłam się do zagnieżdżenia, a nie krwawienia o którym piszesz.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Serenely jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-07, 14:26   #4682
electric blue
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Serenely Pokaż wiadomość
A ja się zaczynam dobijać myślą, że ten cykl jest bezowulacyjny... Zobaczcie mój wykres. Gdzie tu cholerny skok na owulację, w poprzednim cyklu był wyraźny wzrost przez 3 dni. Do tego testy cały czas nikłe, więc by potwierdziły moja tezę... Ech. Wy tu czekacie na brak @, a ja tu czekam na owulkę. Daję mojemu jajnikowi jeszcze dwa dni na zastanowienie.

Załącznik 6731636

Faktycznie dziwny ten wykres. Ale może jeszcze nic straconego? Może jeszcze temperatura podskoczy? Czytałam, że może zacząć rosnąć nawet do 3 dni po owulacji. Trzymam kciuki, żeby owu szybko się pojawiła

Cytat:
Napisane przez pysia1987 Pokaż wiadomość
Z tym @ to chyba był fałszywy alarm Oo
To może jednak test? Słyszałam, że w ciąży przez kilka pierwszych miesięcy mogą pojawiać się plamienia/lekkie krwawienia w czasie, gdy miałaby się pojawić @.

U mnie dziś 24 dc, temperatura póki co trzyma się na wyższym poziomie, w nd powinna przyjść @. Swoją drogą, jakie macie temperatury w cyklach? U mnie w pierwszej fazie oscyluje w granicach 36,25-36,45, potem podskakuje do 36,65-36,80. Czy to nie za nisko?
electric blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-07, 14:35   #4683
pysia1987
Zakorzenienie

GG do pysia1987

Jak nie przyjdzie do jutra @ to może jednak zrobievten test bo trochę te plamienia mnie zaskoczyły. Nigdy tak nie mialam.

będę mamą

kierowca od 7.02.2012
pysia1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-07, 14:40   #4684
Ahoy
Wtajemniczenie

Planowanie ciąży cz. 4

Cytat:
Napisane przez Serenely Pokaż wiadomość
Ale to by trochę za późno na nią było, jeśli jest w lub po terminie miesiączki. Od owulacji jest 14 dni do miesiączki, zagnieżdżenie tak po owulce przypada na 5-max 12 dni.

Implantacja na ogół występuje między 7-12 dniem, ale równie dobrze może wystąpić wcześniej jak i później to biologia nie matematyka

Poza tym miesiączka wcale nie musi występować po 14 dniach od owulacji, faza lutealna może być np krótsza lub dłuższa :P

Edytowane przez Ahoy
Czas edycji: 2016-11-07 o 14:42
Ahoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-07, 14:50   #4685
Serenely
Zakorzenienie

No tak, ale to wtedy już raczej oscyluje w granicach zaburzeń, jeśli mamy taką fazę lutealną. Przynajmniej tak mi moja znajoma ginekolożka tłumaczyła. Nie musi być to równe 14 dni, ale w granicach.

U mnie też było dwa miesiące temu plamienie w dniu miesiączki. I nie było żywej krwi. Myślałam, że to TO. Testy negatywne. Tydzień później USG i wielka torbiel. :/ Trzymam kciuki, żeby to rzeczywiście było to wspomniane krwawienie, bo jak sama takie miałam, to na forach sporo kobiet pisało, że jednak była ciąża.

@electric blue, dzięki. No nadziei sobie nie robię do środowej wizyty u gina. Nasz organizm to jedna wielka zagadka. :/ A mąż mnie tylko pociesza, że do końca roku się nam uda. ^_^ Może wszystkim nam się uda.

Stary 2016-11-07, 15:20   #4686
Kimitri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aneta_91 Pokaż wiadomość
Kim ja wiem ze cykl potrafi płatać figle choć mi się to nie zdarzyło
też tak myślałam do ostatniego cyklu ;p Mój M. ma swoją teorię dlaczego się tyle opóźniło ja swoją a zobaczymy jak bedzie w tym cyklu ;p

Kimitri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-07, 15:29   #4687
Ahoy
Wtajemniczenie

Prawidłowa faza lutealna może trwać od 12 do 16 dni, to wszystko jest w granicach 14 hehe

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-11-07, 15:35   #4688
PatiPee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez electric blue Pokaż wiadomość
Faktycznie dziwny ten wykres. Ale może jeszcze nic straconego? Może jeszcze temperatura podskoczy? Czytałam, że może zacząć rosnąć nawet do 3 dni po owulacji. Trzymam kciuki, żeby owu szybko się pojawiła

To może jednak test? Słyszałam, że w ciąży przez kilka pierwszych miesięcy mogą pojawiać się plamienia/lekkie krwawienia w czasie, gdy miałaby się pojawić @.

U mnie dziś 24 dc, temperatura póki co trzyma się na wyższym poziomie, w nd powinna przyjść @. Swoją drogą, jakie macie temperatury w cyklach? U mnie w pierwszej fazie oscyluje w granicach 36,25-36,45, potem podskakuje do 36,65-36,80. Czy to nie za nisko?
Mogą się pojawić ale nie jest to normalny objaw ciąży i zazwyczaj nie wskazuje na nic dobrego. Beta powinna rozwiać wątpliwości.

---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:34 ----------

Ja jestem przykładem cudu. Byłam u lekarza w 12 dc. Usłyszałam ze pecherzyki są za małe i owulacji nie będzie. Fakt, nie przyszła ale @, a nie owulacja. Nawet doktor się może pomylić!
Stary 2016-11-07, 15:39   #4689
Ahoy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez PatiPee Pokaż wiadomość
Mogą się pojawić ale nie jest to normalny objaw ciąży i zazwyczaj nie wskazuje na nic dobrego. Beta powinna rozwiać wątpliwości.

---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:34 ----------

Ja jestem przykładem cudu. Byłam u lekarza w 12 dc. Usłyszałam ze pecherzyki są za małe i owulacji nie będzie. Fakt, nie przyszła ale @, a nie owulacja. Nawet doktor się może pomylić!

Dokładnie, każde krwawienie w ciąży jest patologią.

Pati jesteś już druga osoba, od której słyszę, ze pęcherzyk za mały, owulacji nie będzie, a jednak wyszła ciąża jak malowana Ja za to jestem przykładem, ze ciąża może być z wielkiego, przerośniętego pęcherzyka, dlatego nigdy nie można tracić nadziei

Stary 2016-11-07, 15:42   #4690
PatiPee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ahoy Pokaż wiadomość
Dokładnie, każde krwawienie w ciąży jest patologią.

Pati jesteś już druga osoba, od której słyszę, ze pęcherzyk za mały, owulacji nie będzie, a jednak wyszła ciąża jak malowana Ja za to jestem przykładem, ze ciąża może być z wielkiego, przerośniętego pęcherzyka, dlatego nigdy nie można tracić nadziei

Dokładnie Ahoy, ja za was cały czas trzymam kciuki i wysyłam ciążowe fluidy
A co do tych krwawien wkurza mnie ze lekarze, ogólnie ludzie tak mówią: można plamic na początku... G.. Prawda. Później kobiety zdziwione,że przecież było wszystko w porządku. Nie mowie, by panikować ale mieć się na baczności... I nie olewac takiego krwawienia. Ja miałam krwiaka w 7tyg i leżałam w szpitalu, na szczęście się wchłonął. Nie plamilam, gdybym plamila na pewno zostałabym dłużej.
Stary 2016-11-07, 16:01   #4691
Siva5
Zadomowienie

Jestem po usg a teraz czekam pod drugim gabinetem!
Usg jest ok torbiel sie wchlonela a w 'zamian' jej jest piekny pecherzyk 16,5mm i jakos jutro powinna byc owu
No i co z tego jak jakiegos skurczybyka mam i z przytulanek nici
No chybaze plemniczki sie utrzymają od przedwczoraj jakims cudem he he
Udało mi sie na dzis tez zarejestrowac na wizytę, bo z tymi infekcjami nie ma zartow
No i czekam

Aniołek[*] 7tc, 07.2016

Edytowane przez Siva5
Czas edycji: 2016-11-07 o 23:56
Siva5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-07, 16:14   #4692
ania9o
Zakorzenienie

PatiPee, kochana który juz tydzień u Ciebie?

Wysłane z Lumia za pomocą Tapatalk
ania9o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-07, 16:46   #4693
Serenely
Zakorzenienie

To prawda. Ta znajoma, o której wspominałam, w ciąży pierwszej poroniła jakoś w 8 tygodniu bodaj, ale wiedziała o tym od razu, bo dostała potężnego krwawienia i wylądowała w szpitalu. Przy kolejnej ciąży plamiła przez pierwszy trymestr, ale pilnowała sytuacji. I ma już roczne dzieciątko. Dlatego trzeba pilnować!

---------- Dopisano o 16:46 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ----------

Siva, to super! Szkoda tylko, że ta infekcja się przypałętała. A in vitro w warunkach domowych to słabo, hehe he.

Stary 2016-11-07, 17:11   #4694
malawrednioszka
Zakorzenienie

W ciazy wszystko trzeba miec pod kontrola i niczego nie wolno lekcewazyc
Natura sama za nas decyduje jak to mowi ferdek kiepski 'sa na swiecie takie rzeczy, ktore nawet fizjologom sie nie snily'

Wojtuś 30.01.2019!!!!!
malawrednioszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-07, 17:45   #4695
PatiPee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Siva5 Pokaż wiadomość
Jestem po usg a teraz czekam pod drugim gabinetem!
Usg jest ok torbiel sie wchlonela a w 'zsmuan' jej jest piekny pecherzyk 16,5mm i jakos jutro powinna byc owu
No i co z tego jak jakiegos skurczybyka mam i z przytulanek nici
No chybaze plemniczki sie utrzymają od przedwczoraj jakims cudem he he
Udało mi sie na dzis tez zarejestrowac na wizytę, bo z tymi infekcjami nie ma zartow
No i czekam

Kochana może plemniczkom to nie zaszkodzi, może uda im się trafić do źródła? trzymam kciukasy!
Co do infekcji, ja kobieta czysta i zadbana non stop mam jakieś infekcje. Cholera. Juz dwa razy byłam na antybiotyku bo leukocyty w moczu. Zapalenie wejścia pochwy i inne sprawy :/ pH mi zwariowało i łapie bakterie z powietrza :/ mam nadzieje, ze to był ostatni raz :/

---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ----------

Cytat:
Napisane przez ania9o Pokaż wiadomość
PatiPee, kochana który juz tydzień u Ciebie?

Wysłane z Lumia za pomocą Tapatalk
U mnie 22 leci, a u Ciebie? jak ciążowe objawy? Dają się we znaki?
Stary 2016-11-07, 18:24   #4696
pysia1987
Zakorzenienie

GG do pysia1987

Wlasnie mnie zalało

będę mamą

kierowca od 7.02.2012
pysia1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-07, 18:29   #4697
ania9o
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PatiPee Pokaż wiadomość
U mnie 22 leci, a u Ciebie? jak ciążowe objawy? Dają się we znaki?
U mnie dzisiaj dokładnie 14t0d ciążowe objawy bardzo mi dają w kość od 9tc, zdarza mi się kilka razy wymiotować w ciągu dnia, mdłości ciągle, dobrze, że na L4 jestem to przynajmniej się wysypiam i chociaż ta senność mnie nie męczy. Sporo schudłam Ale teraz już jestem dobrej myśli, że z dnia na dzień powinno być lżej jak już weszłam w ten 2 trymestr.
A jak się czujesz? Maluszek mocno kopie? Ja teraz czekam na ruchy, nie mogę się już doczekać kiedy poczuje
ania9o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-07, 18:41   #4698
Serenely
Zakorzenienie

Cytat:
Wlasnie mnie zalało
Stary 2016-11-07, 19:14   #4699
Alicja z Krainy Czarów
utknęła w Króliczej Norze

Cytat:
Wlasnie mnie zalało
wredna @ trzymam za nowy cykl

a ja mam trochę niespokojne myśli. Od owu minęło 5 dni a mnie już trzeci boli podbrzusze, nie z konkretnej strony ale tak całościowo jak na okres, niby nie jest to mocny ból ale jednak jest. No i of kors już sobie wmówiłam że to na pewno jakaś torbiel lub inne "cudo". Dziewczyny które doświadczyły tego paskudztwa - czy miałyście wcześniej jakieś objawy? Było coś co Was zaniepokoiło?

A do tych które są pełne nadziei i czekają na testowanie - dziś koleżanka, która chodzi na spotkania w ramach naturalnego planowania rodziny dowiedziała sie na zajęciach, że po zapłodnieniu szyjka macicy wędruje do góry i robi się twarda i zamknięta. I w takiej postaci trwa przez całą ciążę aż do rozwiązania kiedy sie obniża i zaczyna otwierać. Nigdy nie testowałąm szyjki i nie wiem na ile to prawda ale jakby ktoś chciał sprawdzić, to zawsze to jakieś info

Edytowane przez Alicja z Krainy Czarów
Czas edycji: 2016-11-07 o 19:20
Alicja z Krainy Czarów jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-11-07, 20:33   #4700
Serenely
Zakorzenienie

Alicja, bosz, jakbyś pisała o mnie. :-S Ja Ci powiem, że ja też sobie "roiłam" ciąże przez ten ból, szczególnie w ostatnim cyklu, bo pojawił się równo tydzień po domniemanej owulce. Myślałam, że to zagnieżdżanie. A tu klops.

U mnie przy pierwszej torbieli występowały bardzo silne mdłości, właśnie tak tydzień po owulacji się zaczęły, a apogeum dwa tygodnie po, czyli tuż przed samą @. Przy drugiej torbieli identycznie, ale miałam głównie ból jak na okres + kłucie jajników, szczególnie prawego. Mdłości o wiele mniejsze, ale jak się już pojawiły przed tą @, to wiedziałam co jest grane.

Teraz przed owulacją miałam podobnie - ból okresowy ustał bodaj wczoraj lub przedwczoraj, jajniki też już nie dokuczają. Próbuję sobie wmówić, że to był ten gojący się jajnik.

Nie mniej, jest dla mnie nadzieja w tym cyklu. Wieczorny test już coś pokazał, teraz czekam na poranek żeby zrobić kolejny + temperatura. I nie zostaje nic innego jak modlić się, żeby nie było trzeciej torbieli. Bo inaczej to chyba sobie strzelę.
Stary 2016-11-07, 20:34   #4701
_Aleksandra_92
Raczkowanie

Witam.
Wracam tutaj choć często się nie udzielałam. Przez pewien czas gościłam na grupie staraniowej na facebooku ale gdy nastąpił wysyp pozytywnych testów dziewczyn po 1 cyklu miałam dość i zrezygnowałam. U mnie najprawdopodobniej zaczynamy kolejny cykl starań, po kilku dniach spóźnienia @, bólu podbrzusza, dziś nastąpiły plamienia. Nadzieję przekładam na kolejny miesiąc. Ostatnio gdzieś wyczytałam że, największe prawdopodobieństwo zajścia w ciąże jest w miesiącu urodzin kobiety, czyli musze czekać do grudnia- choć w to nie wierzę czegoś trzeba się trzymać.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez _Aleksandra_92
Czas edycji: 2016-11-07 o 20:39
_Aleksandra_92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-07, 20:50   #4702
Serenely
Zakorzenienie

Haha, to u mnie też za miesiąc. Ciekawe zabobony.
Stary 2016-11-07, 21:59   #4703
Alicja z Krainy Czarów
utknęła w Króliczej Norze

Serenely dzięki za info poobserwuje sie dalej i jeśli nadal będzie boleć to chyba pójdę do lekarza.

trzymam kciuki za to aby jutrzejszy test owu pokazał ciemne krechy!

Cytat:
Napisane przez _Aleksandra_92 Pokaż wiadomość
Ostatnio gdzieś wyczytałam że, największe prawdopodobieństwo zajścia w ciąże jest w miesiącu urodzin kobiety, czyli musze czekać do grudnia- choć w to nie wierzę czegoś trzeba się trzymać.
o nie, ja jestem wakacyjnourodzinowa więc o nie, o nie, o nie!
Stary 2016-11-07, 22:33   #4704
PatiPee
Zakorzenienie

Kopie, kopie, bardzo przyjemnie. Ogólnie suma summarum wszystko jest dobrze, maleństwo się dobrze rozwija i ładnie rośnie a my kompletujemy wyprawkę wiec sama przyjemność..
Wszystkim wam tego życzę z całego serca
Stary 2016-11-08, 00:15   #4705
Siva5
Zadomowienie

PatiPee tez jestem tego zdania. Moze i bez paniki ale lepiej dmuchać na zimne i byc spokojna.
Przy # pojawily mi się'tylko' plamienia i dzięki wam zebralam się w sobie i od razu pojechalam na ip, nie wspomne ze potem to juz byly plamienia z krwią. Ale na poczatku myslalam sobie ze może nie ma co przesadzac z tymi plamieniami. A teraz jestem tego zdania ze nie na co ignorować! Niczego.
Nawet takich infekcji jak mnie wlasnie dopadly..brrr

Takze no. Dostałam globulki i masc. Wszystko juz znane oczywiście
Trochę mi się nie podobala ta pani doktor, nie dość ze badanie szybkie, to szybkie wypisanie recepty i dziękuję do widzenia. Ale ciagnelam ja za język troche a co! Zdziwilo mnie ze nie dala mi nic dla meza(tak jak zwykle mi dawali tabletki zebysmy razem wzięli) mimo ze nawet wrecz jej tlumaczylam ze nie chcialabym potem na siebie tego cholerstwa przeniesc spowrotem.. A ona nadal twierdzila ze to nie ma znaczenia, ze to bardziej chodzi o mnie zeby mocno zwiekszyc odpornosc, przywrocic ph itp. Duuuzo wit c opricz tych globulek oczywiscie.
No nic. Mysle sobie:nie bede się z kobitą sprzeczac hehe
Takze zobaczymy.
Takze poszedl w ruch tran, wit c no oprocz kwasu foliowego i wit d. Nie wspomne o inofoliku heh

Aaa ja wam tam wczesniej napisalam ze owu moze byc jutro, to poprawka: za jakies 2 dni.
Pomylilam cos hehe
A przy badaniu mimo infekcji to mowi ze jest duuzo sluzu plodnego więc tez potwierdzila ze owu tuz tuz.

---------- Dopisano o 01:14 ---------- Poprzedni post napisano o 01:10 ----------

Serenely no jakis sposob kurcze przydaloby się wymyslic w warunkach domowych

PatiPee o to to, lapiemy bakterie z powietrza, ehhh
Ale ty tam uwazaj na siebie

---------- Dopisano o 01:15 ---------- Poprzedni post napisano o 01:14 ----------

Ahoy? Jak tam? Jak tam?

Aniołek[*] 7tc, 07.2016
Siva5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-08, 07:14   #4706
Serenely
Zakorzenienie

No i krecha z rana ciemniejsza. Za to zonk z temperaturą - od wczoraj 36.7. Nie wiem o co chodzi. Przypuszczam, że wieczorem krecha będzie pełna, może jednak jutro owulka będzie, mhmm. Boję się, że znowu z tego samego jajnika.

Stary 2016-11-08, 08:06   #4707
dorusss90
Zakorzenienie

Dziewczęta odebrałam wyniki z krwi i wszystko jest w normie, tylko prolaktyna podwyzszona lekko...ja juz nie wiem co mi jest czekam z niecierpliwością na owu..

dorusss90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-08, 08:07   #4708
letik
Zadomowienie

Hej dziewczyny moge do Was dolaczyc ? staramy sie z moim tz juz praktycznie od stycznia 2016 no i poki co z bardzo marnym skutkiem..podczytuje sobie Was i czasem mi to pomaga mam 30 lat i juz powoli zaczynam swirowac ze za chwile bedzie za pozno

Stary 2016-11-08, 08:54   #4709
Serenely
Zakorzenienie

Dorus, z prolaktyną za wysoką ostrożnie, bo może blokować owulację. Dlatego mam zrobić badanie z obciążeniem MTC czy tutaj mi nie skacze za bardzo, wobec czego tworzą się torbiele...

Letik, witaj! Myślę, że większość z nas tutaj w podobnym wieku jest. I większości zaczęło się chrzanić w momencie zdecydowania o powiększeniu rodziny. )) Ale w kupie siła, ze wsparciem się nam uda!

Stary 2016-11-08, 09:37   #4710
Sysia9696
Przyczajenie

Nie moglam wytrzymac i dzisiaj zrobilam test.. narazie negatywny , mam nadzieje ze za tydzien beda dwie krechy

Sysia9696 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości