Listopadówki 2017 cz. 2 - Strona 158 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-07-12, 06:50   #4711
eemmaa
Zadomowienie

Dot.: Listopadówki 2017 cz. 2

Cytat:
Napisane przez _itakinie_ Pokaż wiadomość
Bry

Ja kladlam pieluszke alb taki podklad ceratkowy. Pokrowiec by sie nie sprawdzil, bo zaraz bylby brudny. Pozniej czesto nie kladlam juz nic.

U nas noc z goraczka i ibupromem. Na szczescie synek przespal te nic w miare spokojnie, ale juz teraz ma 37.8. Mam nadzieje, ze temp nie bedzie rosla :/

---------- Dopisano o 05:42 ---------- Poprzedni post napisano o 05:39 ----------

Moj jakos nie chce przykladac reki. Mowi, ze woli na zywo. Z synkiem nie chcial spac przytulony do brzucha, bo go to dziecko kopalo. Przytulalismy sie pupami albo spalismy na lyzeczke
Zdrówka! Moja tez chora..Miałam nadzieję że wakacje miną spokojnie, a tu średnio..

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 06:50 ---------- Poprzedni post napisano o 06:49 ----------

Cytat:
Napisane przez nadzieja2017 Pokaż wiadomość
Dziewczyny proszę o kciuki dziś polowkowe o 17 !!!

Kciuki ogromne!!!

Stary 2017-07-12, 06:56   #4712
kana158
Zakorzenienie

Nadzieja, kciuki!

Emma, Twoja córa chodzi do przedszkola? Tam tak łapie te choróbska?

kana158 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-12, 07:03   #4713
Hapinka
Raczkowanie

Listopadówki 2017 cz. 2

Ja zawsze mam przy usg odpalane 3D i próbuje zrobić ładne zdjęcie twarzy ale ona zawsze zasłania się nogami !!!

Sesji ciążowej chyba nie będę robić, a nawet jeżeli to dopiero we wrześniu bo mam za mały brzuch. Noworodkowa będziemy za to robić na pewno, świetna pamiątka

Kupiłam prześcieradło bawełna-ceratka. Nie wiem czy będzie się pocić i czy one coś da, okaże się
Ja mam wizytę z usg dopiero 1.08 i nie mogę się doczekać już tak długo, z tydzień przed zrobie wyniki.

La figa, a tak w ogóle jaki dr robił ci połówkowe ?

Edytowane przez Hapinka
Czas edycji: 2017-07-12 o 07:12
Hapinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-12, 07:14   #4714
Maly_Pikus
Raczkowanie

Oj ja bym chciała sesję ciążową i noworodkową. Na weselu szwagierki mamy zamiar zagadać z fotografem (ten san był na naszym ślubie ) Sesję planujemy pod koniec sierpnia - początek 8 msc, później te brzuchy takie wielkie się robią heheh

A sesja noworodkowa - marzenie. Żebyśmy tylko terminu nie przegapili, a mały był zdrowy żeby pozwolił nam się wybrać. Piękna pamiątka
Maly_Pikus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-12, 07:20   #4715
stypi_89
Wtajemniczenie

wehee Jagódki rządzą!!! moje wszystkie lalki w dzieciństwie nazywały się albo Jagódki albo Agatki

jeśli chodzi o sesję ciążową to ja bym chciała, ale zobaczymy jak wyjdzie z finansami, no i czy zdążę. Moja siostra miała zaplanowane sesję na 3 tygodnie przed porodem i dzień przed sesją urodziła więc jak nie będzie ciążowej to na pewno noworodkowej nie odpuszczę

no i witam się (dopiero) w 21 tc jakoś mam wrażenie, że jestem mega do tyłu w porównaniu z wami
23.03.2017
stypi_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-12, 07:28   #4716
karmen27
Raczkowanie

Cytat:

Trzymamy kciuki,na pewno wszystko będzie dobrze😉🤛
Weszłam dziś żeby nadrobić forum a tu znowu widzę ostra wymiana zdań...oby to już był koniec tematu😊
Dziewczyny a ja z wyprawki dla malucha nie mam jeszcze nic,kompletnie nic i zaczyna mnie to powoli przerażać,nie wiem jak się do tego zabrać,od czego zacząć itd.w ogóle to mam jakieś głupie myśli że sobie nie poradzę,że całe macierzyństwo mnie przerosnie😔ma też któraś takie obawy czy tylko ja swiruje?

karmen27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-12, 07:32   #4717
Maly_Pikus
Raczkowanie

Powiem Wam, że odkąd znamy płeć - synek będzie nieśmiało rozglądam się za ubrankami.
Kupiłam już pierwsze ubranko dla noworodka i koszulę nocną w ten sam deseń: http://medbestshop.eu/sklep/pierwsze...medbest-primo/

Wczoraj byłam z mamą w smyku, h&m - liczyłam na łupy wyprzedażowe. Nic nie kupiłam Wprawdzie w h&m w stałej ofercie są 2-paki fajnych bodów więc jeszcze zdążę kupić.
Sęk w tym, że jestem rozczarowana tymi pstrokatymi ubrankami, jak to mówi moja młodsza siostra "nie moje klimaty". Planowałam spójną harmonijną wyprawkę, a mianowicie biel, szarości, musztarda, bawełna organiczna, muślin...
Prawdopodobnie większość rzeczy zamówię online pieluszki, otulacze z motherhood, kocyk z colorstories, body nanaforganic, śpiochy z nexta na allegro, body i leginsy online z kappahl (wiecie, że zlikwidowali sklepy stacjonarne?!)

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-07-12, 07:41   #4718
ewcia1368
Zadomowienie

Ja bym chciała sesje ciążową, ale troszkę szkoda mi kasy, za to noworodkową jak tylko maluch pozwoli to zaplanujemy i zrobimy
Jeśli chodzi o Usg 3D to ja mam chyba na każdej wizycie już robione w cenie i na ostatnich dwóch nasze maleństwo zakrywa buzie rączką, taki wstydzioch
karmen27- ja też nie mam prawie nic z wyprawki, kilka ubranek i to w różnych rozmiarach, teraz jest tak prosto wszystko kupić, że z dnia na dzień można a ja na razie nie mam gdzie tego trzymać, więc czekam do września i wtedy będziemy kupować większość.
ewcia1368 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-12, 07:53   #4719
whenee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maly_Pikus Pokaż wiadomość
Powiem Wam, że odkąd znamy płeć - synek będzie nieśmiało rozglądam się za ubrankami.
Kupiłam już pierwsze ubranko dla noworodka i koszulę nocną w ten sam deseń: http://medbestshop.eu/sklep/pierwsze...medbest-primo/

Wczoraj byłam z mamą w smyku, h&m - liczyłam na łupy wyprzedażowe. Nic nie kupiłam Wprawdzie w h&m w stałej ofercie są 2-paki fajnych bodów więc jeszcze zdążę kupić.
Sęk w tym, że jestem rozczarowana tymi pstrokatymi ubrankami, jak to mówi moja młodsza siostra "nie moje klimaty". Planowałam spójną harmonijną wyprawkę, a mianowicie biel, szarości, musztarda, bawełna organiczna, muślin...
Prawdopodobnie większość rzeczy zamówię online pieluszki, otulacze z motherhood, kocyk z colorstories, body nanaforganic, śpiochy z nexta na allegro, body i leginsy online z kappahl (wiecie, że zlikwidowali sklepy stacjonarne?!)
Obserwuje ich na Instagramie, bardzo mi się podoba koszula do karmienia ale szkoda mi kasy. Może kupię żyrafę z melmanem mi się kojarzy z Madagaskaru. Uwielbiam go no właśnie mnie tak ta pstrokacizna boli w oczy ze szok, bardziej mi się podobają wzory chłopięce. Mam kilka pajaców z nexta że szmat. Z dziobunem ostatnio pisalysmy że fajne mają wzory w KappAhlu, i jeszcze zniżka na pierwsze zakupy 20 zł jak się ściągnie apke. No ja mam daleko do sklepu stacjonarnego i mi się nie chce jechać na drugi koniec miasta, to nie wiem czy już go zlikwidowali.

---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ----------

Cytat:

Kciuki ogromne!!!

---------- Dopisano o 08:53 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ----------

Cytat:
Oj ja bym chciała sesję ciążową i noworodkową. Na weselu szwagierki mamy zamiar zagadać z fotografem (ten san był na naszym ślubie ) Sesję planujemy pod koniec sierpnia - początek 8 msc, później te brzuchy takie wielkie się robią heheh

A sesja noworodkowa - marzenie. Żebyśmy tylko terminu nie przegapili, a mały był zdrowy żeby pozwolił nam się wybrać. Piękna pamiątka
Tylko weź pod uwagę że nie zawsze kazdy fotograf się specjalizuje w fotografii ciążowej, fotografki najczesciej mają sukienki, akcesoria, sprawdzone miejsca. Może coś w pakiecie sesja ciążowa i noworodkowa czasem oferują.
Stary 2017-07-12, 07:56   #4720
Maly_Pikus
Raczkowanie

Jakie rozmiary ubranek kupujecie?
Ja jestem niedoświadczona, ale planuje kupować: śpiochy z nexta 56, ubranka z hm 56 bo rozmiarówka zawyżona, body np. z guziczkami, leginsy 62. Proszę poradźcie zanim wcisnę magiczny przycisk kupuję
Stary 2017-07-12, 08:24   #4721
dwakolory1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Molise Pokaż wiadomość
U nas na prenatalnych przełączył na 3D i mamy piękne zdjęcie buźki identyczna jak junior

W pierwszej ciąży miałam sesje brzuszkową ale nie byłam z niej zadowolona. Tzn najpierw było za wcześnie, później spędziłam sporo czasu w szpitalu, w końcu sesje zrobiliśmy, ale już w 9 miesiącu. Ja się nie czułam już komfortowo. Teraz bym chciała zrobić jednak wcześniej, może pod koniec sierpnia

Ja nie mam 3D. U nas chyba tylko w Szczecinie robią. A dla mnie to już wyprawa. I jak nie muszę to nie jadę.
A sesja brzuszkowa . Chciałabym.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

17.02.2013 r. [*]- 10 tc
15.11.2013 r.[*]- Ania 16tc

dwakolory1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-12, 08:29   #4722
eemmaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kana158 Pokaż wiadomość
Nadzieja, kciuki!

Emma, Twoja córa chodzi do przedszkola? Tam tak łapie te choróbska?

Idzie od wrzesnia ale ma kontakt z dziecmi przedszkolnymi codziennie (rodzina, sasiedzi, znajomi) i glut wraca co 2 tyg jak bumerang.

Stary 2017-07-12, 08:37   #4723
Molise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eemmaa Pokaż wiadomość
Idzie od wrzesnia ale ma kontakt z dziecmi przedszkolnymi codziennie (rodzina, sasiedzi, znajomi) i glut wraca co 2 tyg jak bumerang.

Oj współczuję. Mieliśmy taki chorobowy czas w zimie, koszmar. Jeden katar się skończył, a zaczynał się kolejny...

Leon
Molise jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-12, 08:43   #4724
olala22
Rozeznanie

Cytat:
Jakie rozmiary ubranek kupujecie?
Ja jestem niedoświadczona, ale planuje kupować: śpiochy z nexta 56, ubranka z hm 56 bo rozmiarówka zawyżona, body np. z guziczkami, leginsy 62. Proszę poradźcie zanim wcisnę magiczny przycisk kupuję

Ja zaczynam od rozmiaru 56 choć nie wiem czy mi się w ogóle przyda. Ja i mąż mieliśmy przy urodzeniu powyżej 56 cm więc Oliwka może pojdzie w nasze wzrosty choć to nie jest regułą. Z drugiej strony z moja szyjką mogę urodzić szybciej wiec rozmiar 56 się przyda.
Z wyprawki mam już trochę kupione - mam kombinezon na zimę, kombinezon na przyszłą wiosnę, trochę pajacy i bodziakow. Zastanawiam się jaki kocyk do wózka kupic: ocieplany z Minky czy może coś z bawełny lub bambusowy.

Ostatnie farbowanie 18.09.2014 - wracam do naturalnych włosów - wróciłam
olala22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-12, 08:45   #4725
sugar cube
Rozeznanie

Cytat:

Trzymam!

Cytat:
Napisane przez karmen27 Pokaż wiadomość
Weszłam dziś żeby nadrobić forum a tu znowu widzę ostra wymiana zdań...oby to już był koniec tematu😊
Dziewczyny a ja z wyprawki dla malucha nie mam jeszcze nic,kompletnie nic i zaczyna mnie to powoli przerażać,nie wiem jak się do tego zabrać,od czego zacząć itd.w ogóle to mam jakieś głupie myśli że sobie nie poradzę,że całe macierzyństwo mnie przerosnie😔ma też któraś takie obawy czy tylko ja swiruje?

Ja tez swiruje. Niestety, "lubie" martwic sie na zapas. A przez hormony to tez totalna hustawka - albo placze, ze sie nie nadaje do tego wszytskiego, albo jestem totalnie spokojna, ze bedzie dobrze... Teraz jest dobrze, od jakis 3 dni bez placzu.

sugar cube jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-07-12, 08:51   #4726
JustTheOne
Zadomowienie

Witam się w 23 tygodniu!
Nie było mnie od weekendu bo TŻ wywiózł mnie do rodziców żebym się bardzo nie nudziła. Ale stale Was poczytywałam

Jutro mam wizytę u gina i żyje nadzieją że wszystko jest w porządku i nic nie będzie za twarde. Choć na odstawienie luteiny nie mam pewnie co liczyć. Zapytam też o stałe l4 od sierpnia.
W sobotę za to jedziemy na USG połączone z echo serca, dostaliśmy skierowanie po połówkowym. Niby wszystko jest w porządku bo widoczna plamka na serduszku to podobno standard, który zanika przed porodem. Ale jak mamy możliwość to dmuchamy na zimne i sprawdzimy.

Sesje ciążową bardzo bym chciała. Mamy do zrealizowania narzeczeńską w tym roku i chyba to połączymy myśle ze nasza foto nie będzie miała nic przeciwko, muszę się z nią umówić na przełom sierpnia i września.

JustTheOne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-12, 09:01   #4727
dwakolory1
Wtajemniczenie

Cytat:
Trzymamy kciuki,na pewno wszystko będzie dobrze🤛
Weszłam dziś żeby nadrobić forum a tu znowu widzę ostra wymiana zdań...oby to już był koniec tematu
Dziewczyny a ja z wyprawki dla malucha nie mam jeszcze nic,kompletnie nic i zaczyna mnie to powoli przerażać,nie wiem jak się do tego zabrać,od czego zacząć itd.w ogóle to mam jakieś głupie myśli że sobie nie poradzę,że całe macierzyństwo mnie przerosniema też któraś takie obawy czy tylko ja swiruje?

Pewnie każda mama przy pierwszym dziecku ma takie obawy. I to raczej naturalne. Strach przed nieznanym. Ja mimo ze syna już mam to tez bardzo schizuje. Zwyczajnie nie pamietam jak to było 14 lat temu. Poza tym inne czasy były, inne gadżety. Wiec jestem zielona

---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ----------

Cytat:
Oj współczuję. Mieliśmy taki chorobowy czas w zimie, koszmar. Jeden katar się skończył, a zaczynał się kolejny...

A my walczymy z alergia. O tej porze roku zawsze Kuba ma mega katar. Jak się wiosna zaczyna to jesienią kończy . Wiec bez kropli do nosa się nie ruszamy

17.02.2013 r. [*]- 10 tc

Stary 2017-07-12, 09:04   #4728
_itakinie_
Zakorzenienie

Ja kupuję 56, 62 i kilka w rozmiarze 50.
Synek urodził sie 49cm i we wszystkich ubrankach tonął. Maz jeździł kupować pajacyki. Stawiam teraz na pajacyki i bodziaki. Najlepiej się u nas sprawdziły.

A co do pielęgnacji i opieki - spokojnie dacie rade. To się wie
Stary 2017-07-12, 09:04   #4729
dwakolory1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sugar cube Pokaż wiadomość
Trzymam!

Ja tez swiruje. Niestety, "lubie" martwic sie na zapas. A przez hormony to tez totalna hustawka - albo placze, ze sie nie nadaje do tego wszytskiego, albo jestem totalnie spokojna, ze bedzie dobrze... Teraz jest dobrze, od jakis 3 dni bez placzu.

Oj te hormony . Js znowu od trzech dni płakam

17.02.2013 r. [*]- 10 tc

Stary 2017-07-12, 09:05   #4730
stypi_89
Wtajemniczenie

Cytat:

czy panikuje? Ja jestem strasznie przerażona!!! :strach-drzwi: jak moje rodzeństwo miało małe dzieci to wszystko było takie proste, ładne i piękne, ale jak sama mam zostać mamą to mam takiego stracha, że szok! Czy sobie poradzę? Czy będę dobrą matką? Czy dobrze wychowam moje dzieci?

jeśli chodzi o wyprawkę to spokojnie ja też jeszcze nic nie mam. Na razie skupiam się na weselu mojej siostry (czytaj znalezienie odpowiedniej sukienki dla siebie ) i na jej panieńskim. Wyprawkę zacznę pewnie kompletować dopiero we wrześniu. Na razie mam tylko odkupioną kołyskę i od dwóch miesięcy czytam o wózkach, ale za nic nie mogę zdecydować się na jeden. Jak już prawie mam wybrany ten idealny, to za chwilę dopadają mnie wątpliwości, czy aby na pewno jest od odpowiedni? no i zaczynam od nowa czytanie wszystkich forów, szukanie zalet i wad wszystkich wózków i tak w kółko powoli zaczynam mieć dosyć, a to dopiero początek
23.03.2017
Stary 2017-07-12, 09:08   #4731
_itakinie_
Zakorzenienie

Dziewczyny, ogarnijcie sobie położną. Bedzie do Was do domu wpadać miedzy wizytami u lekarza. Bardzo polecam. U mnie była wczoraj.
Stary 2017-07-12, 09:09   #4732
eemmaa
Zadomowienie

Cytat:

Wszystko jest od wiosny. Oczywiscie wmawiali ze alergia, ale nie widzialam poprawy po tych lekach przeciwalergicznych. Zrobilam na wlasną reke posiew z nosa i gardła i okazało sie ze ta "alergia" to paskudne pneumokoki. Mam nadzieje ze taraz po lekach bakteriobójczych w koncu pozbędziemy sie dziadostwa.

Stary 2017-07-12, 09:10   #4733
kana158
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eemmaa Pokaż wiadomość
Wszystko jest od wiosny. Oczywiscie wmawiali ze alergia, ale nie widzialam poprawy po tych lekach przeciwalergicznych. Zrobilam na wlasną reke posiew z nosa i gardła i okazało sie ze ta "alergia" to paskudne pneumokoki. Mam nadzieje ze taraz po lekach bakteriobójczych w koncu pozbędziemy sie dziadostwa.

A szczepiłaś córę na pneumokoki?

Sent from my SM-G920F using Wizaz Forum mobile app
kana158 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-12, 09:16   #4734
eemmaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kana158 Pokaż wiadomość
A szczepiłaś córę na pneumokoki?

Sent from my SM-G920F using Wizaz Forum mobile app
Tak, ale szczepienie to 13 szczepow a jest ich wiecej i to wiecej sie trafilo. Plus ze podobno ten szczep nie jest oporny na antybiotyki. Minus ze zaraziłam sie i ja prawdopodobnie (objawy te same), ale na chwile obecna nie mam gorączki- wydaje mi się, że mam jednak lepszy układ odpornosciowy i jeszcze daje sobie szanse na domowe leczenie.

Stary 2017-07-12, 09:16   #4735
stypi_89
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny, ogarnijcie sobie położną. Bedzie do Was do domu wpadać miedzy wizytami u lekarza. Bardzo polecam. U mnie była wczoraj.
ja za każdym razem jak mam wizytę u lekarza, to najpierw spotykam się z położną
23.03.2017
Stary 2017-07-12, 09:18   #4736
_itakinie_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stypi_89 Pokaż wiadomość
ja za każdym razem jak mam wizytę u lekarza, to najpierw spotykam się z położną
Ale to jest ta położna, która przyjdzie do Ciebie po porodzie? Czy tylko pielęgniarka przy lekarzu.
Ja z moja podpisywałam oddzielna umowę na NFZ.
Stary 2017-07-12, 09:34   #4737
stypi_89
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale to jest ta położna, która przyjdzie do Ciebie po porodzie? Czy tylko pielęgniarka przy lekarzu.
Ja z moja podpisywałam oddzielna umowę na NFZ.
z tego co wiem, bo moja siostra do niej też chodziła, to jest to położna, która po porodzie ma przyjść do domu, ale jeszcze się wszystkiego dokładnie wypytam
23.03.2017
Stary 2017-07-12, 09:50   #4738
_itakinie_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stypi_89 Pokaż wiadomość
z tego co wiem, bo moja siostra do niej też chodziła, to jest to położna, która po porodzie ma przyjść do domu, ale jeszcze się wszystkiego dokładnie wypytam
Jesli tak to spoko, to duża pomoc. Ja lubie te wizyty. Zresztą mam fajną babkę, to przyjemność się z nią spotkać.
Ale jak ja idę do lekarza na nfz, to tam tez siedzi sobie jakaś położna, ale ona do mnie nie przyjdzie
Stary 2017-07-12, 10:01   #4739
whenee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olala22 Pokaż wiadomość
Ja zaczynam od rozmiaru 56 choć nie wiem czy mi się w ogóle przyda. Ja i mąż mieliśmy przy urodzeniu powyżej 56 cm więc Oliwka może pojdzie w nasze wzrosty choć to nie jest regułą. Z drugiej strony z moja szyjką mogę urodzić szybciej wiec rozmiar 56 się przyda.
Z wyprawki mam już trochę kupione - mam kombinezon na zimę, kombinezon na przyszłą wiosnę, trochę pajacy i bodziakow. Zastanawiam się jaki kocyk do wózka kupic: ocieplany z Minky czy może coś z bawełny lub bambusowy.
Chyba ocieplany bo bambus bardziej na wiosnę/lato. No jeszcze kombizenon, przykrywka i kocyk to chyba stuknie na zimę.

Planujecie kupić jakieś kurtki ciążowe? Ja zmarźluch to się zastanawiam
Stary 2017-07-12, 10:08   #4740
majkas
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez whenee Pokaż wiadomość
Chyba ocieplany bo bambus bardziej na wiosnę/lato. No jeszcze kombizenon, przykrywka i kocyk to chyba stuknie na zimę.

Planujecie kupić jakieś kurtki ciążowe? Ja zmarźluch to się zastanawiam
Ja kurtkę już kupiłam, w Polsce bo lubię z Decathlonu. 2 rozmiary za duża żeby na jesieni się mieścić. Tylko że nie ocieplana a przeciwdeszczowa (w Irlandii ocieplane nie mają sensu)

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości