Dzieci grudniowo-styczniowe 2006/7 - Strona 158 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-06-08, 21:40   #4711
marti86
Zakorzenienie

Dot.: Dzieci grudniowo-styczniowe 2006/7

Jaga to bedziem razem swiadkowac bo ja tez16mi bukiet ponoc swiadek kupujea ja zastanawiam sie jak to bedzie z tym wieczorem bo ponoc mamy sie poszlajac ale jak bedziemy zmieniac lokale jak rekawiczki to ja tez sie zmyje bo troche splukana jestem...a jak kiecka-gotowa juz??jak tak to pochwal sie

marti86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-08, 21:44   #4712
schatzsi
Wtajemniczenie

GG do schatzsi

Nie wiem co się działo, ale wcześniej nie mogłamnic pisać,z tąd ten post wyżej.Liter nie widziałam tylko emoty
Marti jak na prezent na wieczór panienski to tak jak pisze Kasia,ja nie wiem czy ma cos do rzeczy że jeteś świadkową.
Garnuszki Colin też ma te białe kreseczki już od ok 2 miesięcy.
Olafek śliczny i mama rownież.Śliczne masz zęby.
Kamilka Antonówka atomowka śliczna jak zawsze.
Lalicja ja strone wczesniej piałam też o dylematach odstawiania od piersi.Mam takie same rozterki jak Ty.
schatzsi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-08, 22:11   #4713
kasia191273
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez garnuszki Pokaż wiadomość
[*]Kasia mam pytanie: czy już czyściłaś Nince ząbalka? jeśli tak to jak to robisz, czy samą wodą czy z pastą i czy jej się to podoba?[/LIST]
czyszczę trzeci dzień- bez pasty, bo na pastę (pysznie smakującą, owocowo, i nie trzeba spłukiwać [oczywiście ociupinkę]) się krzywiła

podoba jej się, najpierw sama szczoteczką jeżdżę po dolnym dziąsełku, a potem daję szczoteczkę w łapkę, żeby się trochę pobawiła - to tak w ramach uczenia dobrych nawyków, o czym pisała małgogaj

co do karmienia- nie mam specjalnych sentymentów, ale wiecie od dawna, że tego nie lubię, dla mnie to jakieś zaciapciane i więcej Zachodu niż butla. Choć dopadają mnie myśli o tym, że jestem wyrodna, ale one nie są 'ze mnie', tylko są wynikiem ogólniepanującego terroru w tej kwestii. W Polsce, bo jak tu mówię, że jeszcze karmię, to znajome oczy wybałuszają.
Dotrwam do połowy lipca, a potem koniec. Teraz już powoli eliminuję karmienia. Jedyne, co muszę zrobić, to skrupulatnie to ukrywać przed teściową, bo inaczej do końca życia będzie mi wypominać każdy katarek Niny czy inne choroby- że to dlatego, że 'tak wcześnie odstawiłam'- bo jej zdaniem (mojej mamy też, o zgrozo!) powinnam karmić rok przynajmniej...Od września i tak by się to stało niemożliwe, a chcę na urlop wyjechać już bez napęczniałych cycków)))

małgogaj danie narodowe Holendrów to stampot. Ja lubię, bo kocham kiszoną kapustę. Ogórków też nie ma tutaj kiszonych, tylko konserwowe.

jaga miałaś stwierdzić, czy Nina podobna do taty- wlepiłam jego foto z niemowlęctwa, parę stron w tył
kasia191273 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-08, 22:15   #4714
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marti86 Pokaż wiadomość
Jaga to bedziem razem swiadkowac bo ja tez16mi bukiet ponoc swiadek kupujea ja zastanawiam sie jak to bedzie z tym wieczorem bo ponoc mamy sie poszlajac ale jak bedziemy zmieniac lokale jak rekawiczki to ja tez sie zmyje bo troche splukana jestem...a jak kiecka-gotowa juz??jak tak to pochwal sie
to ciekawie wyszlo
Ja na szcewscie nie wiem, czy bedzie wieczor panienski, czy tez nie
Mnie tez raczej bukiet kupi starszy, czyli moj TZ, wiec wdatek odpadnie Ale z rozmow z panna mloda wychodzilo, ze to ja sama mam sobie bukiet kupic, wiec to ciekawie wygladalao
Kiecka na szczescie juz jest. Mialam troche problemow z jej zakupem. Fotek niestety brak. Ja bede miaa pare zdjec z wesela to podesle. Jest dluga, czerwona, odcinana pod biustem, prosta, szyta ze skosu, natomiast material na biuscie jest marszczony. Z glebokim dekoltem. Kolor sukienki uzgodniony z mloda

A swojej pannie mlodej moesz kupic "kuleczki gejszy" Do nabycia tylko w sex-shopie za ok 25 zl

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-08, 22:37   #4715
marti86
Zakorzenienie

w takiej dziurze jak ostroda nie na sexshopow

a masz nowego tz czy stary Cie ublagal abys wrocila??

Stary 2007-06-08, 22:46   #4716
marti86
Zakorzenienie

jaga poradz cos chce obejrzec film na kompie czas wsyztsko leci a obraz czarny

Stary 2007-06-08, 22:48   #4717
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
w takiej dziurze jak ostroda nie na sexshopow

a masz nowego tz czy stary Cie ublagal abys wrocila??
Na prawde nigdzie nie ma? To masz pecha. Rzebys wczesniej zagadnela to moglabys kupic na allegro. Tam to chyba i po 10 zl chodza...

nadal z tym "starym" jestem zobaczymy jak dlugo tym razem wytrzymam. Jak na razie sie stara. Zobaczymy jak dlugo te staranie sie potrwa...

AV by jaga_2001

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-06-08, 22:57   #4718
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
jaga poradz cos chce obejrzec film na kompie czas wsyztsko leci a obraz czarny
albo brak codeka, albo film nie lubi tego programu na jakim jest odtwarzany Stawiam jednak na to drugie. Jesli to "sciagany" film to uzyj SubEdit-Playera Ten program odtwarza praktycznie wszystkie filmy

AV by jaga_2001
Stary 2007-06-09, 13:25   #4719
maszka66
Zadomowienie

Witam dziewczyny
Wczoraj wieczorem dotarłyśmy do domu!
Kiedy otworzyłam pod blokiem drzwi samochodu Wikunia tak długo śmiała się w głos, że czegoś takiego jeszcze nie słyszałam. W ogóle od samego rana była bardzo radosna, zupełnie jakby czuła to co usłyszymy "wyniki są bardzo fajne i szykujemy wypis". To usłyszałyśmy wczoraj po 10 a ok. 19 wreszcie zawitałyśmy do domu.
Jeszcze raz powtórze; macie wielką moc, naprawdę dużo łatwiej było mi to wszystko znieść wiedząc, że tyle osób o nas myśli.
Ale po kolei. Na konsultację trafiłyśmy do jakiejś ważnej pani docent, która nie mogła nadziwić się dziwacznym diagnozom lubelskich lekarzy. Trzy dni później pojechalyśmy na badania a tam lekarzowi wystarczył jeden rzut oka na zdjęcia zrobione w Lublinie żeby stwierdzić, że to choroba Hirszprunga. (lubelscy lekarze na podstawie tego samego zdjęcia w 99% wykluczyli tę chorobę). Oczywiście zostałyśmy na oddziale gastrologii, kolejne badania, biopsja. Ta ostatnia dała 100% potwierdzenie. Operacja miała być na przełomie czerwca i lipca, ale jakoś wślizgnęłyśmy się niemal natychmiast. Dziwne bo inni z wyznaczonymi terminami czekali jeszcze 2 tygodnie. Dobrze, że mamy to już za sobą bo czekanie jest najgorsze.
Czeka nas jeszcze przynajmniej 1 operacja mniej więcej za rok i to dopiero ona będzie ta właściwą.
Na szczęście personel bardzo przyjazny a lekarzy wydają się być kompetentni.
Jeszcze odezwę się bo Wikunia chce jeść a tymczasem bardzo wszystkim dziękujemy i pozdrawiamy.
maszka66 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-09, 13:47   #4720
marti86
Zakorzenienie

Maszko ciesze sie ze czytam to co napisalasoby ten rok szybko zlecial i Wikunia powrocila juz do pelni sil!!bylyscie dzielne

Stary 2007-06-09, 14:00   #4721
maszka66
Zadomowienie

Lubelskie zdjęcia, o których wspominałam były robione kiedy mała miała 16 dni1 I gdyby Ci medyczni analfabeci potrafili dobrze odczytać wyniki badań to dziecko nie musiałoby przechodzić tych wszystkich katuszy. Jak się okazuje i sepsa i wszystkie inne cuda były jedynie jej następstwem, a jak powiedział gastrolog następna sepsa była już tylko kwestią dni albo tygodni bo moje odgazowywanie przynosiło tylko doraźną pomoc.
Kiedy w szpitalu już ją kilka dni płukali i dawali nutramigen to wydawało mi się, że jej brzuszek jest już rewelacyjny. A co na to lekarze? A no dwóch stwierdziło, że ma wielki brzuch. Szkoda, że nie widzieli jej wcześniej. Ale to już za nami. Operacja to straszny stres mimo, że tym razem odbyła się ta łatwiejsza jej część. Mówiąc bardzo krótko lekarze wyłonili stomię a bardziej obrazowo (wybaczcie dosłownoćć) Wikunia ma dziurę w brzuszku i na wierz wyjętą końcówkę jelita. Druga operacja ma na celu zespolenie dwóch odcinków jelita. Na szczęście nieunerwiony odcinek jelita byl bardzo krótki a wyłączona czesc jelita również nie jest długa co dobrze rokuje na przyszłosć.
W CZD na palcach jednej ręki można policzyć dzieci, które są tam po raz pierwszy a nie spotkałam takiego, które byłoby pierwszy i ostatni raz. Charakterystyczne jest też to, że tam żadna z mam nie narzeka, wszystkie są tak silne, że spanie na podłodze przy dziecku uważają za luksus. Dla mnie to też był luksus psychiczny, że cały czas mogłam być przy dziecku. Wikunia z kolei stała się ulubienicą personelu bo jak na maluszka była bardzo spokojna a do tego wyjątkowo pogodna. Każdego uraczyła uśmiechem i "zamieniła z nim parę słów"
Nie będę Wam pisała o stresie jaki przeszłam bo chyba potraficie go sobie wyobrazic. Dziś najważniejsze jest to, że malutka wreszcie może założyć i spodnie i spódniczkę bo po raz pierwszy mieści się w nie. Jeszcze czeka nas trochę przeżyć, ale mam nadzieję, że ten koszmar ma się już ku końcowi.
Ja dopiero dzisiaj zauważyłam, że na szyi wyrosła mi jakaś "gula"; ciocia, która mnie odwiedzała kazała mi zrobić badania żeby sprawdzić czy nie nabawiłam się jakiejś anemii, ale ja myśle, że za parę dni wszystko zacznie wracać do normy.
Pewnie coś mi się jeszze przypomni i znów się odezwę. Na razie nie moge dojść do ładu z torbami, praniem itd.
Pozdrawiam jeszcze raz

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-06-09, 14:01   #4722
jaga_2001
Zakorzenienie

Maszko, super, ze juz jestescie w domu. W koncu troche odetchniecie. Buzka dla Was obu

AV by jaga_2001
Stary 2007-06-09, 14:32   #4723
garnuszki
Zadomowienie

GG do garnuszki

Maszko Wikunia to strasznie mądre dziecko, usmiechała się wracając do domciu. Ona tyle przeszła i tak potrafi się cieszyć -niesamowite!!!
Te nasze problemy w porównaniu do Waszych to takie nic, podziwiam Cię jako Mamę-jesteś bardzo bardzo silną kobietą. Życzę Wam duuuuuuużo duuuuuuuuuuuużo zdróweczka i Wszystkiego Dobrego

Mart, Schatzsi
dziękujemy za komplementy!!

Edytowane przez garnuszki
Czas edycji: 2007-06-09 o 15:24
garnuszki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-09, 15:24   #4724
kasia191273
Zakorzenienie

Maszko i Wiktorio jesteście najdzielniejszymi babami pod słońcem. Dużo zdrowia. Jestem pełna podziwu dla Was obu! I cieszę się, że wszystko na dobrej drodze!

Edytowane przez kasia191273
Czas edycji: 2007-06-09 o 15:51
Stary 2007-06-09, 17:16   #4725
maszka66
Zadomowienie

Bardzo Wam z Wikunią dziękujemy.
A co do dzielności, no cóz, mogłabym uchodzić za superbabę, ale komu jak nie wam mam się przyznać, że wcale tak nie było. Kiedy Wikunia płakała to ja znią. ona wcale nie ma żył i kiedyś o 3 nad ranem przez 40 min. pielęgniarki próbowały założyć jej wkłucie. Nie wytrzymałam i popłakałam się. Ale było coś jeszcze gorszego, kiedy wjeżdżała na blok nie mogłam jej nawet pocałować tak płakałam, a ona nic śmiała się ufnie. Stwierdziłam więc, że nie mogę zalewac jej łzami bo dzieci są na tyle mądre, że szybko wyczuwają nasze nastroje.
Prawda jest taka, że to właśnie moja córcia pomogła mi przez to przejść z podniesioną głową. Musiałam do niej szczebiotać, śmiać się i poszło dobrze
Stary 2007-06-09, 19:56   #4726
yaira
Rozeznanie

GG do yaira
Talking Dot.: Dzieci grudniowo-styczniowe 2006/7

Maszko zielne dziewczyny jestescie juz bedzie napewno dobrze

a Roksanka Anulki 33 konczy dzisiaj pół roczku wszystkiego naj by mała zdrowo rosla i byla zawsze usmiechnieta
Stary 2007-06-09, 20:37   #4727
Olif
Raczkowanie

GG do Olif

Maszko ogromnie się cieszę ze wszystko sie powoli uklada.. Obie macie w sobie ogromne poklady sily i milosci - macie siebie. Trzymajcie sie dalej tak dzielnie
Olif jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-09, 21:02   #4728
schatzsi
Wtajemniczenie

GG do schatzsi

Maszko bardzo się ciesze że z Wikunią coraz lepiej.Sline kobitki jestescie,teraz to już może być tylko lepiej.

No i najlepsze życzenia da naszej solenizantki Kseni
Stary 2007-06-09, 21:21   #4729
malgogaj
Zadomowienie

Maszko! ciesze si,że juz jestescie w domku. Zawsze to jeden etap za wami. Przykro mi, że Wiktoria jest chora ale całe szczęście,ze postwaiono w końcu diagnoze i jestescie w trakcie leczenia. Muszę Ci napisać, że nietety wiem co to znaczy stomia. Nigdy o tym tu nie pisałam, bo to smutna historia ale ma dobre zakonczenie wieć napisze coby Cie na duchu podnieść. Synek mojej miał również wyłonioną stomie. U niego tą operację zrobiono w dniu jego narodzin. W sumie miał trzy operacje, ostatnią wieku 9 miesięcy. Teraz jest duzym chłopcem, ma prawie 3 latka i po tych 9 miesiącach leczenia zostało tylko złe wspomnienie i kilka dodatkowych zmarszczek na twarzy wszystkich w rodzinie. Blizna po stomi jest prawie niewidoczna. Maszko gdybyś miała jakiś problem to pytaj, zawsze moge Ci pomóc a w ostatecznosci podpytam siostre. Mam nadzieje, ze nastepna operacja bedzie szybko i zakończycie leczenie. Przezyłam operacje siostrzenca jako ciocia i przepłakałam niejedną noc i powiem Ci Maszko, ze nawet nie potrafie sobie wyobrazić co to znaczy przeżyc to jako mama. Jesteście dzielne! I Ty i Wiktoria.
Stary 2007-06-09, 21:26   #4730
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Maszko cieszę sie, że jesteście już w domku z Wikusią
Dużo zdrówka Wam życzę
a to na szyi to może być awitaminoza, zwłaszcza braki witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

Wszystkiego naj naj naj dla Roksanki

moje panienki dzisiaj
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_9684_resize.JPG (81,7 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_9681_resize.JPG (73,2 KB, 35 załadowań)
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-09, 21:32   #4731
schatzsi
Wtajemniczenie

GG do schatzsi

Słuchajcie ale córeczka Anulki ma na imie Ksenia.Czy mi sie cos miesza???
Stary 2007-06-09, 22:13   #4732
lalicja
Wtajemniczenie

GG do lalicja

Maszko trzymam mocno kciuki za zdrowie Wikuni, bo wiem ze bedzie dobrze, bo musi być dobrze. Całuję Was mocno. Dzielne jesteścoe obie!

lalicja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-09, 22:31   #4733
Anulka33
Raczkowanie

czesc dziewczyny .Dziekujemy za pamieć o nas ,Yairo buziaczki Schatsi ,tak moja córeczka ma na imie Roksana a synek Sebastian .Kseniamówimy tak w domu w zdrobnieniu choć słyszałam też i takie opinie ze to dwa rózne imiona sa ale dla nas to Ksenia albo Roksaninka ,nasza mała ,kochana ,dziewczynka [tak mówi do niej babcia .A ja nie pisałam ostatnio bo jestem zmęczona wracajac z pracy ,moje mieszkanie wyglada jakby przeszedł przez nie tajfun taki mam bałagan ,miałam nawet dziś dzień wolny [baaardzo rzadko to sie u nas zdarza ],i nawet chciałam posprzątac ,ale pierdziele posprzątałam po łebku kurze i pojechalismy do mojego meza brata na działeczke ,szkoda w taką cudowną pogode marnowac na sprzatanie .Ksenia ma sie dobrze dzieki Bogu nie choruje za to jej starszy brat nadrabia za nia i znowu pojawił sie u niego ten okropny alergiczny kaszel i katar .od kiedy wróciłam dopracy nabrałam pewnosci siebie no i odrobine schudłam picie samej kawy i palenie fajek robi niestety swoje .niestety ?a moze i stety bo chciałam bardzo schudnac.nie ma dnia abym nie myslała o was i o waszych dzieciach jak Boga Kocham że jestem wciaż z wami myslami ale brak czasu nie pozwala mi napisanie częstsze .ide spac bom zmeczona strasznie .Dobranoc i całuski dla naszych kochanych brzdąców .
Anulka33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-09, 22:49   #4734
schatzsi
Wtajemniczenie

GG do schatzsi

No właśnie coś pamietałam że na nią Ksenia mówiłaś i troszke taka zamieszna byłam o co chodzi
Stary 2007-06-10, 08:17   #4735
sohf
Wtajemniczenie

w takim razie wszystkiego najlepszego dla Ksenii vel Roksaninki ))

Maszko nawet nie wiesz jak się cieszę, że już jesteście w domku i że wszystko jest dobrze. podziwiam Was obie!!! myslę, że Wikunie wyrobiła normę chorób na całe życie a tych "fachowców" lekarskich to nic tylko powystrzelać!!!

Marti ja od świadkowej prezentu nie chciałam (i tak mi kupiła niebieską podwiązkę, ale to bardziej dla zasady). doszłam do wniosku, że i tak ponosi wystarczająco duzo kosztów. Bukiet dla niej tez ja kupowałam. no ale wiadomo że każdy jest inny mam nadzieję, że coś wymyslisz i będziesz się dobrze bawić Jaga oczywiście też

Rzabbo Helenka śliczna, a Miski za bardzo na tej fotce nie widać jakkolwiek nie wątpią że tez jest urocza.

a co do karmienia cycem, to przypuszczalnie mie będzie trudniej niż Kubie. mimo ze czasem mnie to wkurza to jednak strasznie to lubie i na pewno będzie mi tego brakować. Kasiu a mleczko wcale nie musi Ci tak szybko zniknąć. podobno z tym to różnie bywa.
sohf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-10, 11:25   #4736
kasia191273
Zakorzenienie

No właśnie, może Kamilka się wypowie albo Nita , jak to było u nich po zaprzestaniu karmienia? Mleko zanikło całkiem? W jakim czasie? I jak długo zajęło Wam całkowite odstawienie?

Pokarmu jest zdecydowanie mniej, ja w tej chwili praktycznie karmię tylko do południa (po nocy) z obu piersi i wieczorem tak samo, w dzień nie i widzę, że spokojnie wytrzymuję np. w pracy bez odciągania. Mam plan do końca lipca wygasić laktację. Czy to realne czy jednak laktator pojedzie z nami na wakacje?
Stary 2007-06-10, 12:17   #4737
adriana83
Raczkowanie

Kasiu, ja też już nie karmię. U mnie mleko zniknęło dosyć szybko. Po około miesiącu praktycznie już nic nie udało się "wycisnąć". Oczywiście po miesiącu od całkowitego odstawienia od piersi. Może wiec uda CI się wyjechać na wakacje bez laktatora.

Maszko, bardzo się cieszę, że w końcu trafiłyście na dobrych lekarzy i wszystko idzie ku lepszemu.

Wszystkie maluchy, jak zwykle wyglądają słodko.
adriana83 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-06-10, 12:47   #4738
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

Maszko poplakalam sie jak czytalam Twoja relacje ze szpitala, ale tym razem byly to lzy szczescia! Ciesze sie, ze wszystko zmierza ku dobremu! Ogromne buziaki dla Wikuni i Ciebie!
AgaGuernsey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-10, 14:17   #4739
kasia191273
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adriana83 Pokaż wiadomość
Kasiu, ja też już nie karmię. U mnie mleko zniknęło dosyć szybko. Po około miesiącu praktycznie już nic nie udało się "wycisnąć". Oczywiście po miesiącu od całkowitego odstawienia od piersi. Może wiec uda CI się wyjechać na wakacje bez laktatora.
czy przez ten miesiąc od całkowitego odstawienia musiałaś odciągać pokarm? choćby trochę dla uczucia ulgi? czy to już nie było konieczne?
Stary 2007-06-10, 16:34   #4740
fibian
Zadomowienie

GG do fibian

Maszko - strasznie się cieszę,że jesteście już w domu. Nareszcie się wyśpicie w swoich łóżkach Buziaki

Czym spieracie plamy po soczkach i obiadkach? Próbowałam nawet vanishem - nie schodzą. A moja Anielka jak je to wszystko jest dookoła brudne - chyba ją zacznę gołą karmić
Ja zamierzam jak najdłużej karmić piersią , bardzo to lubię.
fibian jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości