|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4711 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VI
|
#4712 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dziękuje slicznie za ocene, teraz ja sie odwdzięcze: Cytat:
tylko nie skupiaj sie za bardzo na komponowaniu posilkow zeby nie wpasc w drugą skrajność
|
|
#4713 |
|
Rozeznanie
|
Dawno mnie tu nie było więc od razu proszę o ocenkę dzisiejszego P:
Ś: 100g płatków crunchy fruit + 50g płatków owsianych zalane 300ml mleka 3,2%, 2 pomarańcze, kawa z mlekiem 3,2% ŚII: bułka żytnia 100g posmarowana masłem, jedna połówka z serkiem topionym borowikowym a druga z ziołowym, pomidor, ogórek sok Kubuś O: 4 kawałki ryby panierowanej, smażonej, ziemniaki, surówka z marchwi i kukurydzy z sosem czosnkowym D: 5 delicji o smaku ajerkoniaku i 2 wiśniowe Na mieście: paczka sezamków P: 3 kawałki murzynka cappuccino rumowe W międzyczasie: 2 jabłka, 1 delicja wiśniowa, kieliszek wina K: zapiekanka z szynką, serem i pieczarkami(kupna), polana sosem czosnkowym (został z obiadowej surówki)----> będzie Po kolacji pewnie coś jeszcze wpadnie ![]() I jak???
|
#4714 |
|
Przyczajenie
|
hej
jestem tu nowa i chciałabym do was dołączyć![]() Może zacznę od przestawienia, więc mam na imię Ania mam 16 lat. Jakieś 11 miesięcy temu zakończyłam odchudzanie, i chce utrzymać wagę którą mam tylko nie wiem czy prawidłowo się odżywiam, dlatego zdecydowałam się tu napisać. A więc dzisiejszy dzionek: Śniadanko: 2 nieduże bułeczki kukurydziane (niestety nie było dziś mojego kochanego ciemnego pieczywka) z posmarowane twarożkiem chudym (oczywiście wcześniej także trochę masłem) II śniadanko: orzechy włoskie (nie wiem ile, ponieważ są moim narkotykiem;p) średnie jabłko i garstka musli (lubię podjadać) Już na nic więcej nie miałam ochoty, owoce mnie zapełniły Obiad: 2 kostki fileta morszczuka: (jedna usmażona z ciekawości w foli ,a druga w lekkiej panierce usmażona na oleju) kapusta kwaszona i ziemniaczki oczywiście gotowane Podwieczorek: Planowałam zetrzeć z 2 marchewki z jabłkiem;p ale jednak zjadłam je same <lenistwo;p> zielona herbata z dziką różą Kolacja: Też planowałam co innego... jestem przeziębiona więc skusiło mnie na: 2 kromki chlebka żytniego z lekko posmarowane masełkiem i ząbkami czosnkuxD oraz kawałek ogórka zielonego Jakoś mi to zasmakowało ![]() A i mam pytania Jakimi przyprawami można zastąpić sól? I czy naprawdę mleko krowie jest niezdrowe? (choć u mnie powoduje wzdęcia i chodzę jak balonik;p) Pozdrawiam
|
|
|
|
#4715 |
|
Zadomowienie
|
mój dzisiejszy jadłospis na R może ktoś rzucić okiem ?
POPROSZĘ O OCENKĘ ![]() I śn. wieśniak lekki +jabłuszko+mandarynka obiad. zupa pomidorowa z 1 marchewką + pól.szklanki makaronu pełnoziarnistego po nim mały banan i mandarynka pod. galat z gotowanego chudego mięska+marchewka na kolacje będzię jajecznica bez tłuszczu z 2 jajek +pomidor+zielony ogórek+ zioła yyy nie wiem jak wygląda? ? brak 2 śniadania ale wstałam bardzo późno więc już nigdzie wcisnąć posiłku nie mogłam,no i piłam herbatki bez cukru. chyba nie jest źle ?
|
#4716 |
|
Zakorzenienie
|
Aloha. Kolejny dzien "nie-jedz-po-18.30", a na dodatek TZ wyjechal i mi smutno, niech mnie ktos zastrzeli. Nakupilam sobie batonikow muesli i chalwy zeby pogryzac. Generalnie zauwazam, ze chudne, w sensie obwodu chyba(?) rzeczy sa luzniejsze, a waga stoi w miejscu. To normalne? Nie odchudzam sie, zeby nie bylo, tak pytam.
U na chorobowym Sniadanko: 1 kromka razowca z twarogiem i 1 jajem na twardo + lyzeczka majonezu 1 kromka razowca z twarogiem i dzemem z reklod domowej roboty 1 kiwi 2 mandarynki 1 plaster swierzego mango 1/2 batonika muesli&yoghurt lunch danio z dorzuconymi nerkowcami i slonecznikiem szklanka smoothie guavas, mangoes & goji berries banan 1h sport Obiad: micha salatki z tunczyka, hummusa, lodowej, kukurydzy i papryki 1/2 kromki razowca amaranth&quinoa kilka (ok 30g) chipsow ziemniaczanych Kettle malo solonych (generalnie zimne usmazone ziemniaki, bo to takie chipsy organic, no added etc, smakuja wlasnie jak cienkie zimne frytki...) 50g suszonego mango 1 pomelo
|
|
#4717 |
|
Zakorzenienie
|
no to moze i ja wkleje
r1-jajecznica z 2 jaj lyzki siemienia lnianego i pomidora 2-troche kapusty bialej z szynka z piersi indyka 3-talerz"salatki"jw i dzwonek smazonego lososia[sporo oliwy] 4-6 orzehow brazylijskich 2/3 szklanki mleka 0,5% 5-200g wiesniaka i 1/4 papryki czy ja nie jem zbyt duzo tluszczy ![]() aha zaznacze ze wegli nie ma specjalnie
drożdże part 5 od 10.11.13r. waga max-103,2kg SBDiet 19.10.13r teraz-88,8kg wzrost 172cm Edytowane przez zielonamorelka Czas edycji: 2009-01-02 o 20:27 |
|
|
|
#4718 |
|
Rozeznanie
|
Moje dzisiejsze U
1. NesVita, mała kawa z mlekiem. 2. szklanka soku warzywnego, jabłko 340g (dzięki któremu męczy mnie do teraz i boli mnie brzuch!), kromka tosta 3 ziarna z dżemem truskawkowym 3. makaron pełnoziarnisty, sos jogurtowo-kukurydzowo-groszkowo-cebulowy. 4. kawa, kromka jw. 20min hulahop i 10 rozciągania 5. twarożek domowy, kromka wasy z masłem, manarynka. możliwe, że coś później wpadnie, bo mają kumpele przyjsć i pewno coś przytargają. ile tu może być kcal? proszę o ocenkę.
|
#4719 |
|
Raczkowanie
|
R
Śniadani (tylko jedno, bo późno wstałam) bułka grahamka, szynka domowa chudziutka (jeszcze świąteczna, mam w rodzinie wędzarza ), plasterki ogórka, 4 mandarynki, sok jednodniowy z pomarańczyObiad: Ryż brązowy z sosem meksykańskim i pokrojoną papryką oraz z połową puszki kukurydzy ( nie besztajcie z ten sos meksykański z torebki ![]() , już sama wiem, że źle zrobiłam)Podwieczorek/kolacja 19:30: dwa wafle ryżowe z plasterkami ogórka i kukurydzą i kakao, kapsułka tranu Ewentualna kolacja po ćwiczeniach: parówka i jajko i zastanawiam się nad gejfrutem
Edytowane przez Wednesday007 Czas edycji: 2009-01-02 o 19:54 |
|
|
|
#4720 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
p.s. trochę wyszłam z wprawy oceniania muszę znów się starac ;D
" taka ludzka natura, że możemy mieć dobry przykład, a i tak potrafimy tylko źle wybrać. " Edytowane przez EwelkaaS Czas edycji: 2009-01-02 o 20:11 |
|
|
|
|
#4721 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Sok pasteryzowany, pisało, że wyciskany, no ale nie wiem do końca nie popatrzyłam na skład uważnie Co do wafli to myślałam, że są zdrowe ajaja nastepnym razem zjem grahamke Ryżu było 100g Jak zjem same dwa jajka to mnie zapcha;D A co z parowkami nie tak? Chciałam zjeść pomidora, ale jest kwaśny i niedojrzały blee Co do NNKT to racja jutro sie poprawię A w tranie to nie ma NNKT? Nie znam się;D Edytowane przez Wednesday007 Czas edycji: 2009-01-02 o 20:21 |
|
|
|
|
#4722 |
|
Wtajemniczenie
|
R, proszę ocenkę:
1. grahamka 60g, 20g szynka chuda, 80g twaróg półtłusty, jabłko 180g, pomarańcza 70g, kawa z mlekiem 100 ml 2% 2. serek wiejski zwykły 200g, 25g migdałów, warzywka, kawa z mlekiem 100 ml 2% 3. kotlet z gotowanego karczku, warzywka 4. 100g twarogu półtłustego, 25g siemienia lnianego, warzywka 5. jajko, plaster szynki, plaster żółtego sera dojdą pewnie jakieś warzywka... |
|
|
|
#4723 |
|
Wtajemniczenie
|
Moje U :
11.00 Śniadanie :2 kajzerki razowe z serem żółtym i czerwoną papryką 2 jaja na twardo 13.30 II Śniadanie : Ogromna porcja owsianki na wodzie z bananem, rodzynkami, siemieniem lnianym i otrębami 16.20. Obiad : 3 naleśniki pełnoziarniste z pieczarkami fasolka szparagowa żółta i zielona 20.00 Kolacja: puszka tuńczyka wsw kajzerka razowa posmarowana oliwą z oliwek, z ogórkiem zielonym i zieloną papryką Oprócz tego biorę suplement Omega-3, wypiłam dziś 1 kubek pokrzywy i kilka kubków herbaty zielonej grejpfrutowej. Chciałam zjeść podwieczorek, ale zapchałam się obiadem i nie dało rady. Mogę prosić o ocenę? |
|
|
|
#4724 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
super. a jak waga kochana?moje P 1. 3 kromki białej bułki (znowu niestety) jedna z almette, pomidorem i cebula, dwie z sopocka, sałatą, papryka, rzodkwiewka, kilka ogorkow konserwowych, miseczka salatki z kurczakiem, ananasem i kukurydza, jablko, banan, kakao na mleku 3,2 2. w La Fragola: Lodoccino Tiramisu z bitą śmietaną (niedobre :/ <- już shake w McDonaldsie 10000razy lepszy :/ ) 2 mandarynki 3. 5 ziemniaczkow z koperkiem, bitki (jakies 6 małych bo takie tata robi), micha surowki z buraczka, herbata z cukrem, pasek czekolady gorzkiej ze skorka pomaranczowa 4. 1/4 torcika wedlowkiego (juz sie konczy ) mandarynka, znowu 2 kostki czekoladybędzie: 5. paluch z ziarnami 100gr z sopocka, warzywkami, sałatka jak na sniadanie, herbata z cukrem proszę o ocenę
|
|
#4725 |
|
Raczkowanie
|
moje dzisiejsze R :
S:2 kanapki z razowego chleba z masłem, jedna z serkiem wiejskim druga z twarogiem, sok z czarnej pożeczki i jabłko 2 śniadanie: serek wiejski Obiad:Spory kawałek schabu,kuskus i marchewka i sok z pomaraczny podwieczorek:sałata pekinska i surimi krabowe kolacja:tuńczyk w sosie własnym |
|
|
|
#4726 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie, że wafle są niezdrowe, ale bardziej wartościowa jest ta grahamka i się bardziej nią najesz. parówki ? za dużo tłuszczu. najlpiej sama wyciskaj sobie soki, takie są najlepsze i najzdrowsze.to może zjedz jedno jajko i jedno bialko ?
|
|
#4727 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
już się chciałam czepiać za podwieczorek, ale potrafię zrozumieć, że nie dałaś rady
|
|
|
|
|
#4728 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4729 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4730 |
|
Zadomowienie
|
Proszę o ocenę.
![]() R / SB śn: jajecznica z 3 jaj na 2 plasterkach szynki drobiowej i pomidorku II śn: wieśniak light ze szczypiorkiem ob: pierś z kurczaka gotowana na parze, fasolka szparagowa cięta kol: 2 wasy, 2 plasterki sera żółtego light, 2 plasterki szynki drobiowej, pomidor, ogórek i wieśniak light z papryką i ogórkiem Zjadłabym jeszcze 5 posiłek, bo mało mi, ale nie wiem co. Straciłam wprawę. :P Błagam o jakieś propozycje! (ryb nie posiadam)
|
|
|
|
#4731 |
|
Rozeznanie
|
shockwaves jak shockwaves, ale mongan też nie poznałam.... To Ty jesteś na zdjęciu?
![]() Co do wagi, to nie wiem, postaram się zważyć w niedzielę i wtedy dam znać, za to Tobie gratuluję 0,5kg Po kolacji i kąpieli... czyli w tym momencie .... wcinam crunchy fruit (na sucho-pycha
|
#4732 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Właśnie jestem po ćwiczeniach więc zjem serek wiejski i jajko gotowane, lepiej ?
|
||
|
|
|
#4733 |
|
Zakorzenienie
|
Mało różnorodne R ale po sylwestrze nie byłam jeszcze na zakupach.
Ś- płatki owsiane (4 łyżki na mleku i wodzie pół na pół) jabłko IIŚ- zimne nóżki ze świąt O- gotowane udko kurczaka, kasza gryczana, buraczki P- kefir i trzy kromki chleba orkiszowego z pomidorem fitness K- wiejski zwykły Taki mało składny ten jadłospis. podwieczorek też dziwny taki ale zjadłam co miałam. O już widze, mało warzyw:/
|
#4734 |
|
Zakorzenienie
|
shockwaves super U
Mongan - super awatar, śliicznaś
|
|
#4735 |
|
Raczkowanie
|
łoh, dziękować
a jadłospis ujdzie ? ![]() Kawaa, a jakiej firmy to crunchy ?
|
#4736 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4737 |
|
Zakorzenienie
|
Hej jestem tu nowa i chciałabym dołączyć
więc tak : zależy mi żęby zrzucić gdzieś ok. 5 kg. Od świąt przytyłam 4, ciasta jadłam kilogramami no iteraz bym chciała powrócić do wagi 48 kg. A więc moje dzisiejsze R ( czekam na uwagi bo jeszcze nie bardzo wiem co jeść zdrowo żeb chudnąć także mam nadzieje na ocenke :Śniadanie : 2 kromki ciemnego pieczywa, bez masła posmarowane serkiem naturalnym , do tego jeden ogórek konserwowy Obiad: Pomidorowa z ryżem i 2 łyżki ziemniaków z ogórkiem konserwowym i usmażoną w panierce piersią kurczaka Podwieczorek : jedno jabłko Kolacja : Jogurt naturalny 120 gr + 6 orzechów włoskich dodam, że codziennie pije co najmniej 1 kubek zwykłej herbaty, 2 kubki zielonej i jeden kubek jakieś z serii smukła talia oczywiście wszystkie bez cukru. I co myślicie ? |
|
|
|
#4738 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4739 |
|
Rozeznanie
|
Gorzkakawa, zgadłaś
Te crunchy są z firmy Sante
|
#4740 |
|
Zadomowienie
|
No to teraz mój
:Śniadanie : 1/3 bagietki, 1 parówka, pomidor, ogórek 1 szklanka herbaty Jabłko 2 Śniadanie : 100 gr orzeszków solonych Paczka paluszków solonych Szklanka mleka 3,2 % Obiad : Pomysł na zapiekankę serową (czyli cały duży talerz makaronu, z ok. 2 platerki stopionego żółtego sera, z sosem z pomysłu na .. ) Podwieczorek : 200 gr orzeszków solonych Duża marchewka z jabłkiem Kolacja : Jogurt naturalny 200 gr 2 duże tosty z pomidorem Miska popcornu.
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:00.

tak mi bardziej smakuje
jakbym Mikolaj mial jeszcze brzuch to by bylo niezle :P ale niestety juz wczesniej utracił głowe i TORS 
!!! ; herbata z dzikiej róży z sokiem malinowym, cukrem i garścią mrożonych malin
MNIAM !!
zazdroszcze brata :P
tylko nie skupiaj sie za bardzo na komponowaniu posilkow zeby nie wpasc w drugą skrajność 

) mandarynka, znowu 2 kostki czekolady