|
|
#4711 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Króliczek Miniaturka IV
|
|
|
|
#4712 |
|
królikoholiczka
|
Ja też mam taką nadzieję
|
|
#4713 |
|
Zakorzenienie
|
będę trzymać kciuki znad pracy magisterskiej
będzie dobrze
|
|
|
|
#4714 |
|
Wtajemniczenie
|
Moja starsza baranina waży 3,1kg a na balkonie jest całe loto-uwielbia tam przebywać
|
#4715 |
|
Zakorzenienie
|
Piękne te Wasze królasy
Nasza Puśka też wylądowała na balkonie, ale póki co najbardziej ją fascynuje jej własne odbicie w drzwiach balkonowych
|
#4716 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już mojej Małej nieraz pokazywałam jej odbicie w lustrze i NIC, zero reakcji!!
Moja Mała za chwilę też pójdzie na dwór - klateczka przygotowana, to może kicać. Chyba że moja psy uznają, że już są za bardzo głodne
|
#4717 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4718 |
|
Zakorzenienie
|
moj wczoraj szalał na dworze
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
#4719 |
|
królikoholiczka
|
Byłam u weta - na szczęście okazało się oczko tylko podraznione i dostał kropelki a przy okazji obcielam mu pazurki
|
|
#4720 |
|
Zakorzenienie
|
to dobrze, ze tylko to
![]() a moj Juluś dzis jaki fajny kolo stop mi biegal, dawno juz tego nie robil, a dzis poszlam ich karmic i stoje, cos mnie gilga, a to Juleczek taki zadowolony
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
#4721 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, genialne uczucie
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4722 |
|
królikoholiczka
|
|
|
#4723 |
|
Raczkowanie
|
hej
dołączam jako kolejna królicza mamakróliczka mam od wczoraj, szczerze mówiąc to nie wiem czy on bardziej przestraszony czy ja - chyba oboje się musimy ze sobą oswoić Kurcze tak na razie to mnie jedna rzecz zastanawia bo w sklepie zoologicznym mi oczywiście polecili trocinki do klatki i tak myśle ze chyba to nie jest najlepszy pomysł. Gdzieś wyczytałam że może jakiś paproch mu do oka wlecieć i tak sie zastanawiam- jak nie trocinki to co? poza tym widzę że to taki straszny czyścioszek jest więc może nawet by wolał co innego tylko nie wiem co z 'króliczą potrzebą grzebania' z góry dziekuję za odp
|
|
|
|
#4724 | |
|
królikoholiczka
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ---------- I moglas nie brać królika ze sklepu tylko zaadaptować
|
|
|
#4725 |
|
Raczkowanie
|
ściółka tzn sianko?
|
|
|
|
#4726 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Btw, gdyby mi tak powiedzieli w zoologicznym, to bym ich chyba najpierw wyśmiała, a potem już nigdy tam nie zawitała Jeśli chodzi o króliczą potrzebę grzebania, to zawsze tę potrzebę może zaspokoić sianko . Jak mojej Małej dam kupkę siana, to najpierw nim rzuca na wszystkie strony, przekłada, układa, a dopiero potem wybiera co lepsze źdźbła .
|
|
#4727 | |
|
królikoholiczka
|
Cytat:
a daj mu patyczki to układa po swojemu
|
|
|
#4728 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ---------- do kuwety: żwirek, pellet (tu zdania są podzielone, część uważa, że może uszakowi zaszkodzić, ale dużo osób używa i nic się nie dzieje, odradzam początkującym). jeśli wybierasz żwirek to musi być nie zbrylający, drewniany. np. super pinio (tani i łatwo dostępny, dobrze się czyści). tylko jedna uwaga, nie wsypujesz do kuwety tej miałkiej reszty, co zostaje w worku na dnie, to może uszakowi zaszkodzić. ew. żwirek z kukurydzy też jest dobry, ale jest jak pieron drogi (aczkolwiek wydajny). do tego ciężko się go czyści (ocet to Twój przyjaciel i trochę szorowania). no i trzeba obserwować uszaka, czy nie chce go zjeść przypadkiem. na dno klatki: kocyki, dywaniki, podkłady higieniczne, dry bed, ręczniki. generalnie, coś miękkiego żeby się odparzenia na łapciach nie zrobiły. |
|
|
|
|
#4729 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja umie korzystać z kuwety, a dalej sika na siano jak ma większą kupkę Dlatego muszę jej dawać po trochu.Cytat:
. Czemu to sypkie cosik szkodzi? Używałaś kiedyś już ten z kukurydzy? Bo ja jeszcze w sklepie nigdy takiego nie widziałam. Chociaż... może być w takim jednym niedaleko mnie, dobrze wyposażonym, gdzie karma z Vitakrafta jest w takiej cenie, jak Versele-Laga w normalnych sklepach
love Edytowane przez wild_horse Czas edycji: 2013-04-20 o 00:12 |
||
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4730 |
|
Raczkowanie
|
wczoraj po południu juz trocinki poszły w odstawkę, wyścieliłam taką jakby dwustronną nieprzemakalną matą z króciutko strzyżonego pluszu (nie gryzie tego). Sianko oczywiście ma cały czas bo bardzo lubi sobie grzebać i wybierać co lepsze
. Bobki to na razie wszędzie więc łopatką regularnie zbieram.hmmm no nie wiem co z tym żwirkiem i kuwetką, popatrzę w zooloicznym może tym razem innym co do jedzenia to sianko jak wspomniałam ma cały czas, mieszanka w misce i kilka razy na dzień marchewka, dziś spróbuje coś innego- co powiecie na pietruszkę? Bardzo dziekuję za rady |
|
|
|
#4731 |
|
Zakorzenienie
|
bobki to naczesciej sa wszedzie, ale siku sie nauczy w jakies miejsce i bedzie okej
moj juz malo bobkuje w roznych miejscach, stara sie tam gdzie siku, ale nieraz jednak mu leca
|
|
|
#4732 |
|
królikoholiczka
|
Mojemu to lecą jak skacze - ze szczęścia
|
|
#4733 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja Mała umie korzystać z kuwety, a bobki latają po całej klatce Mam do Was pytanie: jak napisałam wyżej, Mała potrafi korzystać z kuwety. Ale zawsze jak ma wyczyszczone, nasypany nowy żwirek itd. (wymieniam mniej więcej co 3 dni) to raz albo dwa wysika się obok kuwety. Dlaczego ona tak robi? Chcę sobie oznaczyć na nowo klatkę czy jak?
|
|
#4734 | |
|
królikoholiczka
|
Cytat:
|
|
|
#4735 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pyłu się nie wrzuca, bo tu jest tak samo jak z trocinami. zwierzak może wciągnąć te paproszki albo mu do oka wpadnie, i nieszczęście gotowe. używałam, ale miałam podejrzenie, że go zwierz zjada i dlatego się zatyka. ale zacznijmy od początku. biorąc królika pod swój dach, trzeba się na to przygotować, że się bierze stwora kotopodobnego. a wiadomo jak to jest z kotami, każdy jest inny i akceptuje inne żwirki. tak samo jest z królikami. jak uszol był mały to nie lubił super pinio. twarde, duże i niewygodne to to było dla małych stóp. to zmieniłam na żwirek z chipsi. drobny, odpylony, cud, miód i orzeszki, ale drogi, no i drewniany. po jakimś czasie pojawiła się nowość w tej firmie, żwirek z kukurydzy. jeszcze drobniejszy, niż ich żwirek i do tego wszystkie zalety ich poprzedniego produktu. do tego fajnie się w nim kopało i się nie przyczepiał do króliczego futra. miodzio, gdyby nie to, że zwierzowi chyba smakował. ale podrósł już na tyle, że mogłam zmienić na super pinio i nie ma już problemu. (w realu widzę na niego promocje, tylko trzeba uważać, bo opakowania są często rozerwane) Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#4736 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Cytat:
. Czasem nie zauważę że się wysiusiała więc nie sprzątam, i wtedy już drugi raz nie sika. Może ona faktycznie sobie teren znaczy
|
|
#4737 |
|
Zakorzenienie
|
Moja króliczka też tak robiła, wtedy zbierałam to papierem i wrzucałam do kuwety, i następny raz leciała już do niej, teraz już się jej to nie zdarza.
|
#4738 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oczywiście, najlepiej jest jak królik w ogóle nie je granulatu, i na samym sianie/trawie żyje. niestety, w niektórych przypadkach tak się nie da. poza tym, jeżeli chce się zrezygnować z granulatu, trzeba umieć dobrze zbilansować króliczą dietę, żeby niczego nie zabrakło. dla porównania to jest tak jak z BARF'em albo dietą wegetariańską. źle zbilansowana dieta, może zrobić niezłe kuku. jak niesterylizowana, to tak może być. Edytowane przez szprotka_ Czas edycji: 2013-04-20 o 14:37 |
|
|
|
|
#4739 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4740 |
|
Raczkowanie
|
a ja mam do was pytanie bo mój królik ciągle je i niby ok tylko pytanie czy mu to nie szkodzi. Bobki są także równowaga jest w stosunku do tego ile je
bo tak się zastanawiam czy wasze króliki mają ciągle w miseczkach jedzenie czy np cały czas dostęp do sianka a jedzenie typu: warzywa/mieszanka/granulat np 5x dzienniejak sie komuś wydaje że zadaje głupie pytanie to...przepraszam ale chcę oczywiście bym króliczek miał najlepiej jak może |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:04.

będzie dobrze

, genialne uczucie 

.
Dlatego muszę jej dawać po trochu.

. Czasem nie zauważę że się wysiusiała więc nie sprzątam, i wtedy już drugi raz nie sika.