|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4711 |
Raczkowanie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
w sumie zawsze pisało w rozporządzeniu że technik wykonuje tylko czynności "pomocnicze"
#4712 |
Przyczajenie
|
"...Art. 91. 1. Technik farmaceutyczny, posiadający dwuletnią praktykę w aptece w pełnym wymiarze czasu pracy, może wykonywać w aptece czynności fachowe polegające na sporządzaniu, wytwarzaniu, wydawaniu produktów leczniczych i wyrobów medycznych, z wyjątkiem produktów leczniczych mających w swoim składzie:
1) substancje bardzo silnie działające określone w Urzędowym Wykazie Produktów Leczniczych dopuszczonych do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, 2) substancje odurzające, 3) substancje psychotropowe grupy I-P oraz II-P — określone w odrębnych przepisach. 2. Technik farmaceutyczny, o którym mowa w ust. 1, może również wykonywać czynności pomocnicze przy sporządzaniu i przygotowywaniu preparatów leczniczych, o których mowa w art. 86 ust. 3 pkt 1–4 oraz pkt 6. 3. Minister właściwy do spraw zdrowia określa, w drodze rozporządzenia, program praktyki w aptece oraz sposób i tryb jej odbywania przez technika farmaceutycznego, uwzględniając w szczególności zakres wiedzy niezbędnej do wykonywania czynności określonych w ust. 1 i 2, obowiązki opiekuna praktyki, zakres czynności, które mogą być wykonywane samodzielnie przez praktykanta, formę i sposób prowadzenia dziennika praktyki aptecznej..." tutaj jest mowa tylko o technikach którzy już mają staż dwuletni. link do ustawy z której pochodzi dany art.: http://prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-z...armaceutyczne/ |
![]() ![]() |
![]() |
#4713 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że się liczy ale ja również mogę sie mylić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4714 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4715 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4716 |
Raczkowanie
|
Czy jest tu ktoś kto wybiera się od lutego do omegi w Lublinie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4717 |
Raczkowanie
|
Można liczyć i nie liczyć oba sposoby są dobre.Przy wzięciu drażetki z otoczką musiałabyś pierw ją sproszkować a później przesiać przez gazę (ale dobrze nie pamiętam tej metody).Podaję Ci przykład recepty bez liczenia.Wydaję mi się,że taki sposób wykonania jest łatwiejszy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4718 |
Przyczajenie
|
Rp.
Dexamethasoni 0,0003 Ephedrini hydrochloridi 0,01 Diphergani 0,02 Calci lactatis 0,2 M.f. pulv. D.t.d No XX Masa leku-4,606 I tutaj moje pytanie: Do wykonania leku muszę użyć tabletki Dexamethasoni, które w recepcie jest zapisane w ilości 0,006 na 20 proszków a po obliczeniu masa tych potrzebnych tabletek to 0,84. Czyli masa całego leku automatycznie się zwiększa i tak to już zostaje, tak? |
![]() ![]() |
![]() |
#4719 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4720 |
Przyczajenie
|
A ja mam pytanie, dlaczego tak wiele osób tak źle mówi o szkołach Omega? Wydaje mi się, że przecież czy to szkoła Teb, czy Avangarda, Stopka i inne mają przecież swoich wykładowców i to tylko od nich zależy poziom w danej w szkole i w danej miejscowości. Tak się składa, że chodzę do szkoły Omega i poziom jest u mnie naprawdę wysoki. Jak dla mnie chyba nawet zbyt wysoki co już skutkuje tym, że zastanawiam się nad rezygnacją...
![]() Nie rozumiem, naczytałam się opinii, które potem 'lecą' w świat. Sama pytałam do której szkoły lepiej się wybrać, teraz myślę, że to nie ma znaczenia. Jeśli widać, że wykładowcy nie przykładają się do nauczania to zawsze szkołę można zmienić. |
![]() ![]() |
![]() |
#4721 |
Raczkowanie
|
hej!no wreszcie ktoś z Lublina!!!super!!!! ja właśnie sie zastanawiam czy omega czy teb w Lublinie nie wiem gdzie jest lepiej???chodzi mi o to żeby normalne podejscie do ludzi było i zeby nie chodzic na darmo ale tez zeby nie robili z nas studentów medycyny... słyszałam o omedze w Zamosciu ze naprawde jest chwalona,dobrze ucza i egzamin dobrze ludzie zdaja .i juz sama nie wiem gdzie tu isc,wolałabym Lublin ale niczego nie moge sie o tej omedze w Lublinie dowiedziec ,jeśli masz jakies wieści bardzo prosze pisz!!!! jak sie ciesze ze ktos z Lublina sie wkońcu pojawił!!!! super! pozdrawiam i czekam na wieści. ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4722 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Napisz potem jak wrażenia, jaką receptę dali itd ![]()
![]() |
#4723 |
Raczkowanie
|
jakie są koszty nauki w tej szkole?
#4724 |
Raczkowanie
|
A jest ktoś dobrej woli, kto podzieliłby się sprawozdaniami z technologii postaci leku, szczególnie- roztwory do użytku zewnętrznego oraz syropy?
![]() ![]()
#4725 |
Raczkowanie
|
W Omedze nauka kosztuje 250zł miesięcznie przy czym jak wpiszesz kogoś kto się tam uczy i Ci tą szkołę niby polecił to są 2mieciące gratis w roku a wiec wychodzi 2000 za rok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4726 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
i jakie papiery trzeba składać?
![]() |
#4727 |
Raczkowanie
|
Z tego co wiem zajęcia się zaczynają koło 15 w poniedziałek, wtorek, środę kończą 19-20 i jeszcze w soboty chyba od rana do 14 trzeba wziąć z sekretariatu podanie, pisze na nim ze 4 zdjecia, swiadectwo ukończenia szkoly średniej, zaświadczenie od lekarza, kserokopia dowodu osobistego i wpisowe 100zł. Byłam w sekretariacie ale za duzo się nie dowiedziałam nie z mojej winy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4728 |
Raczkowanie
|
w tebie w Lublinie tez jest podobna cena,rozmawiałam z dziewczyna ktora w tym roku skończyła teb i mowiła ze nie jest zle.da sie przeżyc .a odnośnie Omegi w Lublinie nie mam wielu ifo pozatym ze zajecia odbywaja sie na medycznej,boje sie tylko tego ze tam poziom nie wiadomo jak wysoki jak to na medycznej sie odbywa to pewnie nauczycielami sa ludzie z tej uczelni.a tam wiadomo lekko nie jest...ja nie chce zaczynac czegos z czym sobie potem nie poradze bo mam juz swoje lata i na czasiemi zależy.o Omedze w zamościu dużo dobrych opinii słyszałam i chwalą sobie ludzie.jesli macie jakieś info to piszcie
![]() ---------- Dopisano o 01:02 ---------- Poprzedni post napisano o 00:18 ---------- jeszcze chciałam zapytac wjakim wieku ludzie tam chodza czy moze wiecie...pytam bo ja juz nie mam 19 czy 20 lat ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4729 |
Zakorzenienie
|
Wszystko pięknie ładnie, tylko...
Piszecie tu, że szukacie szkoły, z takim poziomem, żeby przeżyć, żeby nie był za wysoki. Farmacja to specyficzny kierunek, tu musisz umieć dużo, niedociągnięcia nie są mile widziane, w stylu "jakoś to będzie". Z takim nastawieniem nie wybiera się takiego kierunku. Nawet w ogłoszeniach o pracę często pracodawcy zaznaczają sobie, po jakiej szkole chcą pracownika. Inną sprawą jest to, że wybierajcie szkołę, która was solidnie przygotuje do egzaminu - bo to najważniejsze, a to, że będzie dużo nauki, kolokwiów , zaliczeń i stresu to tylko lepiej dla Was . U mnie egzamin zdały tylko najlepsze osoby, które b. dobrze się uczyły, reszta "przeciętna", czyli większość dotrwała do końca szkoły, ale oblała.
![]() |
#4730 |
Raczkowanie
|
W omedze na pewno trzeba się uczyć ale tak jak pisałam to jest korzyść dla nas żeby można było dobrze zdać egzamin jeśli wybrała bym teb to ze względu na rozkład zajęć bo chciała bym pogodzić technika ze studiami. Omega to tylko szkoły medyczne więc trochę bardziej przekonuje mnie niż teb bo tam jest wszystko i jeszcze nie znam nikogo z tebu, jak ktoś wie jaka tam jest zdawalność egzaminu, nauczyciele proszę o wypowiedź
![]() A może ktoś coś słyszał o tej szkole http://www.lmsp.pl/index.html ? Edytowane przez malutka2O Czas edycji: 2012-01-07 o 14:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#4731 |
Przyczajenie
|
Ja uczę się w tebie w Chełmie, w czerwcu będę zdawała egzamin. Myślę, że wszystko zależy od kadry. Nas uczą osoby które pracują w aptekach (farmakologia, tpl czy gnozja). Z farmakologii mamy sprawdziany praktycznie co tydzień z danej grupy leków. Czasami nie ma nawet czasu dla siebie, ale jakoś dajemy rade i tak myślę, że drugi rok jest "łatwiejszy". Już nie ma tak dużo teorii np. z tplu tylko bardziej nastawienie na robienie recept czy też projektów. Patrzę oczywiście pod kątem moich zajęć, bo każdy nauczyciel może sobie inaczej to wszystko rozciągnąć w czasie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4732 |
Przyczajenie
|
po chełmskich medykach to nie spodziewalabym sie wiele!nie dość ze na kazdym kroku słyszysz ze "nic nie wiesz" i ogolnie panuje tam zasada "czego tu szukacie" .tam chca zeby wszyscy wszystko juz wiedzieli!totalna porazka a o kadże to raczej sie nie wypowiem...porazka ja z chemia czy biologia miałam juz troche do czynienia i nie uwazam ze w tej dziedzinie czuje sie spoko .panuje tam okropna atmosfera a o zdawalności nie wspomne!na 19 osób dopuszczonych do egzaminu było 8 z czego zdału 6 czy 7 to świadczy o poziomie jaki tam jest.w kilku aptekach słyszałam ze ludzie po tej szkole sa niedośc ze nie nauczeni a do tego zastraszeni!współczuję... strata czasu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4733 |
Wtajemniczenie
|
pisałam w grudniu próbny z "młodszym" rocznikiem i miałam taką receptę:
Rp. Hydrocortisoni 0,250 Metamizoli natrici 6,0 Aquae Mucilago gummi arabici aa ad 100,0 MDS. 4x dziennie łyżeczka dla dziecka 6 letniego masę łyżeczki przyjąć jako 5 g. należało obliczyć dawki tylko dla pyralginy ponieważ hydrokortyzon miał tylko zwykle stosowane a do nich nie przyrównujemy Djmax pyralginy - 0,333 Ddmax - 1,0 ilość pyralginy w 1 łyżeczce 0,3 w 4 łyżeczkach 1,2 max dobowa została przekroczona
![]() |
#4734 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4735 |
Raczkowanie
|
hej
ja też pisze powtórkę w czerwcu mam pytanie czy masz ten próbny w wersji elektronicznej i czy mogłobyś sie podzielić ? i jeszcze jedno pytanie odnośnie standaryzacji czy masz może też? wiem,że jestem całkiem obca i prosze o wiele ale jesteśmy razem w tej niedoli niestety pozdrowienia |
![]() ![]() |
![]() |
#4736 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny jaką postać leku obstawiacie na 19tego?
My przeczuwamy miksturę albo krople... I właśnie - co było na standaryzacji? A propos kropli - czy jest możliwa rp. z kroplami ocznymi? Teoretycznie tak być nie może, bo technik nie ma prawa wykonywać takich leków, ale wolę się upewnić... I jeszcze jedno pytanko - czy któraś z Was ma projekty z egzaminów z poprzednich lat? Jeśli tak to byłabym bardzo wdzięczna za kontakt ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4737 |
Raczkowanie
|
wszystkie recepty z etapu praktycznego są na stronie policealnego studium farmaceutycznego stopka w zakładce zasoby
|
![]() ![]() |
![]() |
#4738 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do recept standaryzacyjnych pojawiły się już na tym forum kilkanaście stron wstecz poszukaj. pozdrawiam. ---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- Cytat:
egzaminy z poprzednich lat są na oke .
![]() |
#4739 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4740 |
Zadomowienie
|
Acha... No to teraz boję się na całego...
Nie tknęliśmy na zajęciach ani jednej recepty z aseptyki. Nie wiem nic o wykonywaniu kropli ocznych... M A S A K R A! Proszę w takim razie dobrą duszyczkę o jakieś projekty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:12.