Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 158 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-24, 10:21   #4711
skazana_na_bluesa
.

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez jesienny_lisc Pokaż wiadomość
Powiem Ci dlaczego. Moja mama miała kiedyś zajęcia w takim gimnazjum dla dla wyrzuconych z innych szkół i tam jej wytłumaczyły dziewczyny (90% klasy w ciąży). Nastolatka jest niewydolna wychowawczo, więc jej matka, babcia dziecka, tworzy dziecku rodzinę zastępczą, dostaje kasę, coś koło 2 tys. i cała rodzina z tego żyje.
czyli dojenie systemu na wszelkie możliwe sposoby

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
skazana_na_bluesa A ja się pytam, gdzie jest ojciec dziecka? Samo się nie zrobiło... U moich rodziców na wsi jest ostatnio plaga małoletnich ciąż, nawet w jednym domu dwie małolaty. Ale jakoś nie robi się z tego tragedii, jeśli tylko rodzice odpowiednio podejdą do sytuacji. Czasami zdarza się, że i rodzice ojca spinają poślady i zabierają ciężarną małoletnią do siebie, żeby nie poszła na zmarnowanie.
jakie to ma znaczenie, gdzie jest ojciec dziecka? ojciec dziecka może iść w długą i tyle go widziano. może płacić alimenty, ale przypomnę, że matka ma w połowie zaspokajać potrzeby dziecka. czyli to nie może być tak, że tylko facet utrzymuje, bo analogicznie - sam nie zrobił dziecka. i nawet gdyby ojciec dziecka wziął noworodka do siebie - to ona musiałaby dawać kasę na swoje dziecko, czyli nadal wszystko rozbija się o kasę. i wiesz, co innego jak zdarzy się wpadka w rodzinie, która nie ma problemu z utrzymaniem, a co innego jak na 6 osób zasuwa jedna i jest to kwota równa połowie średniej krajowej!

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-24, 13:25   #4712
kennedy
Zakorzenienie

Zal mi tej babki ktora tyra na swoje tragiczne potomdtwo ale sorry... wywalic z domu synalka synowa i dzieciaka. Corke trza bylo uswiadamiac teraz tylko aborcja lub adopcja :/
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-24, 14:16   #4713
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
ajah No ale tylko biedny Krzysztof nie może znaleźć pracy. Dziecko ma 3 lata, kobieta mogłaby spiąć poślady i znaleźć pracę i załatwić dziecku żłobek.

skazana_na_bluesa A ja się pytam, gdzie jest ojciec dziecka? Samo się nie zrobiło... U moich rodziców na wsi jest ostatnio plaga małoletnich ciąż, nawet w jednym domu dwie małolaty. Ale jakoś nie robi się z tego tragedii, jeśli tylko rodzice odpowiednio podejdą do sytuacji. Czasami zdarza się, że i rodzice ojca spinają poślady i zabierają ciężarną małoletnią do siebie, żeby nie poszła na zmarnowanie.

GrumpyCat Poczekaj, aż bazę otworzą

Mogę się załośyć, ze reszta iałaby taką samą wymówkę.
Nie wierzę w tębezskuteczność znalezienia jakiejkolwiek pracy

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
a ja się dziwię, że nie myślą o oddaniu dziecka Agnieszki do adopcji. sorry helloł, dziewczyna ma 17 lat, nie zapewni dzieciakowi tego, co będzie potrzebował. szczególnie przy takiej liczbie pasożytów w domu.
Mnie to zuenie nie dziwi.
Oddanie dziecka to nadal decyzja, która spotyka się z bardzo negatywnym odbiorem społecznym.
Poza tym 17 lat to dziewczyna, która o ile by się sensownie ogarnęła (na co się raczej nie zanosi w tym przypadku ) mogłaby dziecku zapewnić byt.
Cytat:
Napisane przez jesienny_lisc Pokaż wiadomość
Powiem Ci dlaczego. Moja mama miała kiedyś zajęcia w takim gimnazjum dla dla wyrzuconych z innych szkół i tam jej wytłumaczyły dziewczyny (90% klasy w ciąży). Nastolatka jest niewydolna wychowawczo, więc jej matka, babcia dziecka, tworzy dziecku rodzinę zastępczą, dostaje kasę, coś koło 2 tys. i cała rodzina z tego żyje.
Też prawda. Z drugiej strony to system faworyzuje krewnych jako rodziny zastępce. Nawet w sytuacji, gdy babka było okropna matką dla swoich dzieci ma szansę bycia rodzina zastępczą da wnuka.
Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Zal mi tej babki ktora tyra na swoje tragiczne potomdtwo ale sorry... wywalic z domu synalka synowa i dzieciaka. Corke trza bylo uswiadamiac teraz tylko aborcja lub adopcja :/
Też mi jej nieco żal.
Powinna towarzystwo wyprostować i twardymi warunkami motywować.
Stary 2014-10-24, 15:53   #4714
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
A ja już opuszczam ten watek Nikt się nie zgłosił z paczką dla mnie więc foch

Wrócę jak pojawią się opisy rodzin
Ja też fochnę. Głupiego bonu za 1000 zł żałować porządnemu rudemu kotu? Skandal. Jesteście bez serca

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 10:11   #4715
emememsik
po prostu Em :)

Toczyła się w tym wątku dyskusja na temat Piotra Radonia:
Cytat:
PIOTR RADON ODSZEDŁ OD NAS DZIS W NOCY WSZYSTKIM SERDECZNIE DZIEKUJEMY ZA WSPARCIE W TRUDNYCH CHWILACH DLA NIEGO I DLA NAS
RODZINA PIOTRKA....
https://www.facebook.com/piotr.radon.9
Stary 2014-10-29, 10:15   #4716
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość

Ojej
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 10:59   #4717
Karinio
Zakorzenienie

Przykre :/ i wkońcu ludzie z niego zejdą,czy żebrał czy nie,bo to było obrzydliwe.
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 11:00   #4718
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez Karinio Pokaż wiadomość
Przykre :/ i wkońcu ludzie z niego zejdą,czy żebrał czy nie,bo to było obrzydliwe.
E nie zejdą... raczej przerzucą się na teksty typu "zabezpieczył rodzinę" czy coś takiego..
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 11:06   #4719
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
E nie zejdą... raczej przerzucą się na teksty typu "zabezpieczył rodzinę" czy coś takiego..
No tak,o tym nie pomyślałam.
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 11:23   #4720
201708250923
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość

Cytat:
https://zrzutka.pl/hartducha
Witam, wszystkich darczyńców, mega jestem uradowany, i szczęśliwy. Dzięki Ci Jakub Szymczuk - MIKROBLOG FOTOREPORTERA, Sylwester Wardęga, wszystkim mediom, którzy pomagają, i udostępniają. Zostało zebrane AŻ 1004% PONAD MOJĄ PROŚBĄ, Jesteście wszyscy cudni, mam już spłacony czynsz, wózek też będzie, dziś miały być przymiarki, ale jestem niestety w szpitalu. Nie uciekną, wyleczę się i znów działam, pójdę na zajęcia ah dziś miałem iść też ok co jeszcze u mnie hmm, to kupował będę inhalator przenośny, i oczyszczacz powietrza, i szukam tańszego wynajmu szukam też rehabilitanta specjalistycznego, z płucami i układem kostnym, bo 80 godzin tylko z NFZ przysługuje. Pozostałe wpłaty zbieram na wymarzony egzoszkielet. Ok kończę idę odpoczywać jak coś to piszcie, Dzięki Pozdrawiam.
22.10 to napisał.
Widać, że się cieszył, wychodził na swoje, mógł być bardziej samodzielny... To jest niesprawiedliwe. Tak zwyczajnie niesprawiedliwe.
201708250923 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 12:39   #4721
aga_tka_2
Zakorzenienie

GG do aga_tka_2

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Też prawda. Z drugiej strony to system faworyzuje krewnych jako rodziny zastępce. Nawet w sytuacji, gdy babka było okropna matką dla swoich dzieci ma szansę bycia rodzina zastępczą da wnuka.
Powiem więcej... dziadkowie, którzy w stosunku do swoich dzieci mieli ograniczone prawa rodzicielskie, dzieci w placówkach lub rodzinach zastępczych są ustanawiani rodziną zastępczą dla wnuków

aga_tka_2 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-29, 13:17   #4722
Marika889
Przyczajenie

Myślę, że wielce niesprawiedliwe jest tak z góry ocenianie osób potrzebujących pomocy i uderzanie w całą ideę Szlachetnej Paczki. Łatwo jest krytykować coś, nie w pełni się w to angażując. Uszanujmy pracę masy ludzi, którzy poświęcają to, co mają najważniejsze, czas, by pomagać innym. Nam się wydaje, że jak wrzucimy 2 zł to robimy coś mega dobrego. Jasne, że bez tych dwójek niewiele by było, ale nie przesadzajmy z tym, że jak jest dużo dzieci, to już nie warto pomagać, bo to wina rodziców, że zamiast pracować to rodzą kolejne biedne dzieci etc. Musimy pomyśleć, że dzieci to nasz największy skarb, zwłaszcza w dobie niżu demograficznego i pomagać głównie dzieciom, a dopiero pośrednio ich rodzicom.
Marika889 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 13:24   #4723
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Marika889 Pokaż wiadomość
Myślę, że wielce niesprawiedliwe jest tak z góry ocenianie osób potrzebujących pomocy i uderzanie w całą ideę Szlachetnej Paczki. Łatwo jest krytykować coś, nie w pełni się w to angażując. Uszanujmy pracę masy ludzi, którzy poświęcają to, co mają najważniejsze, czas, by pomagać innym. Nam się wydaje, że jak wrzucimy 2 zł to robimy coś mega dobrego. Jasne, że bez tych dwójek niewiele by było, ale nie przesadzajmy z tym, że jak jest dużo dzieci, to już nie warto pomagać, bo to wina rodziców, że zamiast pracować to rodzą kolejne biedne dzieci etc. Musimy pomyśleć, że dzieci to nasz największy skarb, zwłaszcza w dobie niżu demograficznego i pomagać głównie dzieciom, a dopiero pośrednio ich rodzicom.
Cóz za wzniosla odezwa.
Szkoda, ze niewiele wnoszáca do tematu
Stary 2014-10-29, 13:26   #4724
aer
O RLY?

Cytat:
Następna, która wpadła na wątek nie czytając go.

Nie, na pewno to jest moja wina, że ludzie zamiast pracować mnożą się na potęgę.

I jak rozumiem jesteś pewna, że wszystkie te dzieci nie powielają schematu rodziców tylko pracują uczciwie ku chwale narodu. Jakieś badania? Statystyki?

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 13:30   #4725
20160901857
Konto usunięte

Pomóż dziecku - kup ferbi. Gadżety, gadżety i jeszcze więcej gadżetów. A ze dzieciak nie ma warunków do nauki (bo jak sie uczyc mieszkając w jednym pokoju z 6,7,8 rozesmianego rodzeństwa?) to nieważne.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-29, 18:19   #4726
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
rozumiem,ze jak sobie machne 5 dzieci to bedziesz sie dokladac skoro dzieci to takie dobro wspolne?

wyobraz sobie, ze mnostwo ludzi chce miec dzieci (lub wiecej niz ma) tylko po prostu ma ta swiadomosc,ze ich nie stac a klepanie biedy to nienajlepszy los... serio ja bym nawet 7 mogla miec-duza rodzina jest fajna ale realnie to bedzie mnie stac na 1/2 - to czemu mam finansowac pasozyta?
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 00:01   #4727
201604181004
Konto usunięte

http://m.onet.pl/wiadomosci/warszawa,kn9fm

---------- Dopisano o 01:01 ---------- Poprzedni post napisano o 01:00 ----------

Emenemsio mnie ubiegl. Smutne.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 03:59   #4728
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Tak dzieci to nasz skarb w dobie nizu. Dlatego noe uczmy ich postaw roszczeniowych bo "kto bedzie pracowal na twoja emeryture" mozna sobie w przypadku postaw roszczeniowych wsadzic bardzo gleboko.
Stad szkodliwa paczka w tym przypadku bedzie krytykowana.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 04:34   #4729
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Nie lubię, gdy ktoś uprawia populizm, w dodatku patetycznym tonem. Jest niż-tak. Ale czy to znaczy, że kupując dziecku raz w roku drogi gadżet cokolwiek się zmienia w jego sytuacji? Jeśli już, to na gorsze, bo uczymy w ten sposób postawy: "Jestem biedny i mi się należy". Potem takie dziecko pójdzie w dorosłe życie nie tylko powielając schemat rodziców, ale też i przekonanie, że rzeczywiście wszystko mu się należy. To nie jest pomoc.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-30, 07:42   #4730
201604130936
Konto usunięte

Niz. Ta. Prędzej ja będę musiala dorobić się 5 dzieci, żeby pracowaly na zasilki rumianych buziek niz one na moja emeryturę
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 18:55   #4731
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Niz. Ta. Prędzej ja będę musiala dorobić się 5 dzieci, żeby pracowaly na zasilki rumianych buziek niz one na moja emeryturę
No coś w tym jest....

No pasaran!
Stary 2014-11-07, 13:54   #4732
201604190934
Konto usunięte

Szlachetna Paczka jest fajną inicjatywą w swych założeniach...i na tym fajność się kończy.
A przepraszam, fajnie jest też jak ktoś paczkę dostaje i fajnie jest wolontariuszom gdy tę paczkę odbierają i przekazują rodzinie. Serio! Odbierając 10 czy 12 pudeł dla "swojej rodziny" człowiek czuje jakby sam to wszystko dostał.

Ale, jak wygląda dobór rodzin?

Paczka miała pomagać jednorazowo rodzinom potrzebującym. Miała być wędką. Czym się stała?
Kolejnym "utrzymującym" leniuchów. Pewnie, są w paczce rodziny które jej potrzebują, ale głównie w paczce są te żyjące z mopsów, zapomóg i darów. Tak bardzo potrzebujące, że już od kwietnia wydzwaniające z żądaniem bycia w bazie rodzin!

Co roku te same rodziny(wbrew założeniom), z coraz większymi żądaniami.

Rodziny pijące i takie w których pracować nikt nie chce.

Dlaczego wolontariusze przyjmują takie rodziny wbrew odgórnym wytycznym? Bo co roku miasta konkurują, kto zrobił fajniejszy finał, kto miał więcej rodzin, kto jest "najlepszy" i najbardziej zaangażowany.
A że się ludzi o dobrym sercu wykorzystuje? Co z tego-chciał, mógł, pomógł-czuje się lepiej.

Ktoś leniwy i wyrachowany ma zysk, my mamy tytuły, zdjęcia i czym pochwalić się na fb.

Każdy zyskuje...

Piszę to jako kilkukrotny lider zespołu i współzałożyciel paczki w moim mieście...

p/s dalej ludzie mnie zaczepiają na ulicy i mówią co im potrzeba, bo się zepsuło!

edytuję, bo zapomniałam-głównie baza rodzin to lista z mopsu-oczywiscie stali klienci

Inna rzecz-jak zarabiacie przeciętnie to znaczy, że was nie stać na pomoc ubogim. Jeżeli zrobicie paczkę z jednego, dwóch pudeł i będzie to żywność-to znaczy że taka rodzina paczki nie dostała i trzeba jej szybko dorobić paczkę. Zostaniecie też na wieki wieków ocenieni w bazie paczki jako niezbyt hojni

Edytowane przez 201604190934
Czas edycji: 2014-11-07 o 14:48
201604190934 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-07, 15:01   #4733
wiolala30
Przyczajenie

Thumbs down Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

[QUOTE=hihi;23529256]Vixen jak usłyszałam w wiadomościach o tych wielodzietnych rodzinach i ich sytuacji, to mnie się krew zagotowała i chłop musiał uspokajać, bo ostrą łaciną leciałam. Biedne, wielodzietne, każde dziecko z innym tatusiem, ona teraz o pomoc prosi. Nosz *&^% jakby wydała kilka złotych na chrzanione gumki, to teraz nie byłaby jęczącą mamusią bandy dzieciaków, którym nie ma co dać jeść. I tak jak zwykle mam wiele współczucia, jestem empatyczna, tak w sytuacjach tego typu odzywa się we mnie ZŁY ZŁY CZŁOWIEK i zamiast pomagać, to mam ocho

tę walnąć po prostu przez łeb.[/QUOTE

Te rodziny same o pomoc nie proszą , są zgłaszane przez MOPSy i inne tego typu instytucje.Nie pakuj wszystkich do jednego worka.Nie każda matka mająca dużo dzieci ma je z innymi facetami, skąd ten pomysł w ogóle?
wiolala30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-07, 15:26   #4734
201803120851
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wiolala30 Pokaż wiadomość
Te rodziny same o pomoc nie proszą , są zgłaszane przez MOPSy i inne tego typu instytucje.Nie pakuj wszystkich do jednego worka.Nie każda matka mająca dużo dzieci ma je z innymi facetami, skąd ten pomysł w ogóle?
versus

Cytat:
Napisane przez mjos Pokaż wiadomość
Kolejnym "utrzymującym" leniuchów. Pewnie, są w paczce rodziny które jej potrzebują, ale głównie w paczce są te żyjące z mopsów, zapomóg i darów. Tak bardzo potrzebujące, że już od kwietnia wydzwaniające z żądaniem bycia w bazie rodzin!

p/s dalej ludzie mnie zaczepiają na ulicy i mówią co im potrzeba, bo się zepsuło!
I to w dwóch sąsiadujących pod sobą postach
201803120851 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-07, 15:28   #4735
201604190934
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lily marlene Pokaż wiadomość
versus

I to w dwóch sąsiadujących pod sobą postach

Już tłumaczę:

Jako liderzy pozyskujemy listy z kościołów, mopsów itp... wciągamy do bazy też znane nam osobiście rodziny

Jednak bardzo często rodziny same dzwonią lub podchodzą, bo dowiedział się ktoś od sąsiadki-a skoro sąsiadka to dlaczego nie ja. Ci ludzie są bardzo roszczeniowi. Dla nich naturalne jest, że są biedni i uzyskanie pomocy dla nich jest moim obowiązkiem.

Co mnie zawsze gorszy-rodziny np. z lat ubiegłych znają nasze numery-i właśnie zaczyna się wydzwanianie, wymuszanie, pretensje, że sąsiadka dostała

W ostatnim roku mojej działalności jedna pani próbowała mnie zastraszać, że jeżeli ona nie dostanie paczki to ona mnie zniszczy :haha:, i moje ulubione jej żądanie-ona chce jeżdżący odkurzacz

Czas edycji: 2014-11-07 o 15:34
Stary 2014-11-07, 15:52   #4736
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
Inna rzecz-jak zarabiacie przeciętnie to znaczy, że was nie stać na pomoc ubogim. Jeżeli zrobicie paczkę z jednego, dwóch pudeł i będzie to żywność-to znaczy że taka rodzina paczki nie dostała i trzeba jej szybko dorobić paczkę. Zostaniecie też na wieki wieków ocenieni w bazie paczki jako niezbyt hojni
Możesz to nieco rozwinąć?
201607121236 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-07, 16:15   #4737
201604190934
Konto usunięte

mogę nawet na konkretnym przykładzie, i tu muszę podkreślić, że to nie wyjątek, a standard

Darczyńcy przywieźli paczkę-były to dwa duże pudła żywności i reklamówka słodyczy.

Kiedy zobaczył to wolontariusz odpowiedzialny za rodzinę oburzył się, bo jak to-to ma być paczka. Reszta zaczęła mu wtórować i dokładać paczki bez przydziału(często gdy w systemie kończą się rodziny ludzie przywożą prezenty do magazynu do dyspozycji wolontariuszy).

Na koniec wypełnia się ankietę, a w niej są dane adresowe i telefoniczne darczyńcy, ocena wartości paczki i ocena samego darczyńcy. Oprócz wersji papierowej wypełnia się też systemową online.

Mój osobisty brat robił paczkę ze znajomymi, w innym mieście. Paczkę zrobili żywnościową plus dwa koce-wartości 1000 zł.Zakupy robili w kontakcie z opiekunem rodziny, więc ten wiedział co będzie w paczce. Poinformował go/ich, że nie spełniają potrzeb rodziny i czy mogliby ją zwolnić w systemie, bo może jeszcze ktoś się zgłosi i będzie chciał kupić wszystkie niezbędne przedmioty.

Każda paczka, w której nie ma pralek, lodówek tv lub nie składa się z ośmiu pudeł jest niewystarczająca. Jest bardzo źle widziana.
Standardem w moim mieście były paczki z 7-14 pudeł.

I to jest fajne, że kogoś stać i chce się podzielić. Niestety tak duże paczki są pożądane, a mniejsze traktowane jako niegodne.

Po wpisaniu do systemu wolontariusz wystawia wam świadectwo, czy się postaraliście czy paczka za skromna. Co daliście do paczki, czy było wszystko czego oczekiwała rodzina.

Podkreślam-nie jest to wina organizatorów, sama idea Paczki jest świetna, ale wolontariusze windują wszystko, windują potrzeby rodzin dla podbicia prestiżu akcji.

Standardem jest podsycanie potrzeb przez namawianie do "próśb"
Nie wiem jak to nazwać więc zacytuję: "no pani Kasiu niech pani powie co jeszcze, bo przecież ktoś to pani da"

---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ----------

muszę tu dopisać-nie hejtuję paczki

przyznaję, że dwukrotnie składałam skargę na liderów i dwukrotnie "góra"usunęła te osoby

zarząd się stara-jak zwykle nawalają ludzie

Czas edycji: 2014-11-07 o 16:22
Stary 2014-11-07, 16:18   #4738
wiolala30
Przyczajenie

Cytat:
Szlachetna Paczka jest fajną inicjatywą w swych założeniach...i na tym fajność się kończy.
A przepraszam, fajnie jest też jak ktoś paczkę dostaje i fajnie jest wolontariuszom gdy tę paczkę odbierają i przekazują rodzinie. Serio! Odbierając 10 czy 12 pudeł dla "swojej rodziny" człowiek czuje jakby sam to wszystko dostał.

Ale, jak wygląda dobór rodzin?

Paczka miała pomagać jednorazowo rodzinom potrzebującym. Miała być wędką. Czym się stała?

Rodziny pijące i takie w których pracować nikt nie chce.

Dlaczego wolontariusze przyjmują takie rodziny wbrew odgórnym wytycznym? Bo co roku miasta konkurują, kto zrobił fajniejszy finał, kto miał więcej rodzin, kto jest "najlepszy" i najbardziej zaangażowany.
A że się ludzi o dobrym sercu wykorzystuje? Co z tego-chciał, mógł, pomógł-czuje się lepiej.

Ktoś leniwy i wyrachowany ma zysk, my mamy tytuły, zdjęcia i czym pochwalić się na fb.

Każdy zyskuje...

Piszę to jako kilkukrotny lider zespołu i współzałożyciel paczki w moim mieście...

edytuję, bo zapomniałam-głównie baza rodzin to lista z mopsu-oczywiscie stali klienci

Znam rodzinę, która naprawde potrzebuje pomocy.Kiedy mąż tej pani pracuje dorywczo nie lata z wywieszonym językiem do GOPSu po zapomogę , choć zarabia niewiele . Na dniach był u nich wolontariusz , miał się za dwa dni skontaktować ,ale odzewu brak . Kobitka wpadła w panikę ,że nic z tego nie będzie ,bo uczciwie opowiedziała o tym ,że mąż dorabia , choć jest to tylko 1200zł na siedmioosobową rodzine (rodzice i dzieci w wieku od roku do 11 lat) , i do tego popracuje tylko do końca miesiąca , bo wtedy kończy się termin zlecenia. Od kiedy stracił stałą pracę każdej zimy poważnie nie dojadają .Sama byłam nieraz świadkiem jak kilka dni pod rząd jedli sam makaron z Banku Żywności na śniadanie, obiad i kolację. Pomogłabym im ale sama nie mam lekko , jestem wdową i mam dwoje dzieci na utrzymaniu. Z Banku Żywności korzystamy obie ,bo pomagamy wydawać dary w fundacji ,która je sprowadza dla najuboższych, chociaż nie tylko ci ubodzy się zgłaszają , się ludzi zna to się wie, ale papier z gminy jest , to biorą. Tyle ,że teraz BŻ świeci pustkami ,tylko jabłuszka i marchew była ostatnio. Dobre i to ,ale okres zimowy dla w.wym. rodziny będzie tym razem wyjątkowo ciężki. W zeszłym roku przed świętami dostali becikowe , to święta mieli ,ale 2 lata temu na święta znajoma robiła tylko barszcz z uszkami - grzyby sama zebrała, buraki sama zasadziła i zebrała, mąka z BŻ była. Nie użala się, ale po niej widać ,że nie jest dobrze- uśmiecha się , ale nie potrafi ukryć smutku. Dodam jeszcze ,że nie piją ,nie palą. Zero jakiejkolwiek patologii. Oprócz tego ,że na chwilę obecną mieszkają w jednym pomieszczeniu 3,4 na 3m -musieli się przenieść z większego mieszkania ,bo właściciele domu po rozwodzie i podziale majątku odcieli ogrzewanie centralne ,teraz korzystają ze starej rozklekotanej kuchni , która znajduje się w tym samym pomieszczeniu w którym mieszkają.
wiolala30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-07, 16:27   #4739
201604190934
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wiolala30 Pokaż wiadomość
...
wiolala30-ja się z Tobą zgadzam, jest mnóstwo rodzin, którym trzeba pomóc i paczka pomaga

ja myślę, że dziewczyny się wkurzają, ze ta pomoc najczęściej trafia do tych roszczeniowych, którzy żyją z bezrobocia

sama Paczka w założeniach ma jasno napisane jak odsiać te osoby, ale ! wolontariusze ignorują wskazania i wciągają te "nieprawidłowe" rodziny do bazy

p/s w przypadku tej pani musi poczekać-pewnie wolontariusz olał sprawę,bo przecież swoje odwalił, prawdopodobnie wciągnie ją do systemu-kontakt wg procedury następuje po znalezieniu darczyńcy

Czas edycji: 2014-11-07 o 16:30
Stary 2014-11-07, 16:33   #4740
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
wiolala30-ja się z Tobą zgadzam, jest mnóstwo rodzin, którym trzeba pomóc i paczka pomaga

ja myślę, że dziewczyny się wkurzają, ze ta pomoc najczęściej trafia do tych roszczeniowych, którzy żyją z bezrobocia
No niestety, często już z samych opisów widać, że rodzina już któreś pokolenie z kolei żyje z zasiłków. Nawet rodzina, o której wiolala30 pisała może budzić wątpliwości, bo z jednej strony bieda od paru lat tak duża, że rodzina nie dojada, a z drugiej strony najmłodsze dziecko nie ma kilku lat, ale rok.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości