|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4711 | ||
.
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#4712 |
Zakorzenienie
|
Zal mi tej babki ktora tyra na swoje tragiczne potomdtwo ale sorry... wywalic z domu synalka synowa i dzieciaka. Corke trza bylo uswiadamiac teraz tylko aborcja lub adopcja :/
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
#4713 | ||||
wańka wstańka
|
Cytat:
Mogę się załośyć, ze reszta iałaby taką samą wymówkę. Nie wierzę w tębezskuteczność znalezienia jakiejkolwiek pracy ![]() Cytat:
Oddanie dziecka to nadal decyzja, która spotyka się z bardzo negatywnym odbiorem społecznym. Poza tym 17 lat to dziewczyna, która o ile by się sensownie ogarnęła (na co się raczej nie zanosi w tym przypadku ![]() Cytat:
Cytat:
Powinna towarzystwo wyprostować i twardymi warunkami motywować.
![]() |
#4714 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
![]()
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4715 | |
po prostu Em :)
|
Toczyła się w tym wątku dyskusja na temat Piotra Radonia:
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#4716 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4717 |
Zakorzenienie
|
Przykre :/ i wkońcu ludzie z niego zejdą,czy żebrał czy nie,bo to było obrzydliwe.
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4718 |
Wredny kotecek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4719 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4720 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Widać, że się cieszył, wychodził na swoje, mógł być bardziej samodzielny... To jest niesprawiedliwe. Tak zwyczajnie niesprawiedliwe. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4721 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4722 |
Przyczajenie
|
Myślę, że wielce niesprawiedliwe jest tak z góry ocenianie osób potrzebujących pomocy i uderzanie w całą ideę Szlachetnej Paczki. Łatwo jest krytykować coś, nie w pełni się w to angażując. Uszanujmy pracę masy ludzi, którzy poświęcają to, co mają najważniejsze, czas, by pomagać innym. Nam się wydaje, że jak wrzucimy 2 zł to robimy coś mega dobrego. Jasne, że bez tych dwójek niewiele by było, ale nie przesadzajmy z tym, że jak jest dużo dzieci, to już nie warto pomagać, bo to wina rodziców, że zamiast pracować to rodzą kolejne biedne dzieci etc. Musimy pomyśleć, że dzieci to nasz największy skarb, zwłaszcza w dobie niżu demograficznego i pomagać głównie dzieciom, a dopiero pośrednio ich rodzicom.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4723 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Szkoda, ze niewiele wnoszáca do tematu ![]()
![]() |
#4724 | |
O RLY?
|
Cytat:
Nie, na pewno to jest moja wina, że ludzie zamiast pracować mnożą się na potęgę. I jak rozumiem jesteś pewna, że wszystkie te dzieci nie powielają schematu rodziców tylko pracują uczciwie ku chwale narodu. Jakieś badania? Statystyki?
![]() |
#4725 |
Konto usunięte
|
Pomóż dziecku - kup ferbi. Gadżety, gadżety i jeszcze więcej gadżetów. A ze dzieciak nie ma warunków do nauki (bo jak sie uczyc mieszkając w jednym pokoju z 6,7,8 rozesmianego rodzeństwa?) to nieważne.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4726 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
wyobraz sobie, ze mnostwo ludzi chce miec dzieci (lub wiecej niz ma) tylko po prostu ma ta swiadomosc,ze ich nie stac a klepanie biedy to nienajlepszy los... serio ja bym nawet 7 mogla miec-duza rodzina jest fajna ale realnie to bedzie mnie stac na 1/2 - to czemu mam finansowac pasozyta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4727 |
Konto usunięte
|
http://m.onet.pl/wiadomosci/warszawa,kn9fm
---------- Dopisano o 01:01 ---------- Poprzedni post napisano o 01:00 ---------- Emenemsio mnie ubiegl. Smutne. |
![]() ![]() |
![]() |
#4728 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Stad szkodliwa paczka w tym przypadku bedzie krytykowana. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4729 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4730 |
Konto usunięte
|
Niz. Ta. Prędzej ja będę musiala dorobić się 5 dzieci, żeby pracowaly na zasilki rumianych buziek niz one na moja emeryturę
|
![]() ![]() |
![]() |
#4731 |
Wizażowy Kot Igor
|
No coś w tym jest....
![]() ![]() |
![]() |
#4732 |
Konto usunięte
|
Szlachetna Paczka jest fajną inicjatywą w swych założeniach...i na tym fajność się kończy.
A przepraszam, fajnie jest też jak ktoś paczkę dostaje i fajnie jest wolontariuszom gdy tę paczkę odbierają i przekazują rodzinie. Serio! Odbierając 10 czy 12 pudeł dla "swojej rodziny" człowiek czuje jakby sam to wszystko dostał. Ale, jak wygląda dobór rodzin? Paczka miała pomagać jednorazowo rodzinom potrzebującym. Miała być wędką. Czym się stała? Kolejnym "utrzymującym" leniuchów. Pewnie, są w paczce rodziny które jej potrzebują, ale głównie w paczce są te żyjące z mopsów, zapomóg i darów. Tak bardzo potrzebujące, że już od kwietnia wydzwaniające z żądaniem bycia w bazie rodzin! Co roku te same rodziny(wbrew założeniom), z coraz większymi żądaniami. Rodziny pijące i takie w których pracować nikt nie chce. Dlaczego wolontariusze przyjmują takie rodziny wbrew odgórnym wytycznym? Bo co roku miasta konkurują, kto zrobił fajniejszy finał, kto miał więcej rodzin, kto jest "najlepszy" i najbardziej zaangażowany. A że się ludzi o dobrym sercu wykorzystuje? Co z tego-chciał, mógł, pomógł-czuje się lepiej. Ktoś leniwy i wyrachowany ma zysk, my mamy tytuły, zdjęcia i czym pochwalić się na fb. Każdy zyskuje... Piszę to jako kilkukrotny lider zespołu i współzałożyciel paczki w moim mieście... p/s dalej ludzie mnie zaczepiają na ulicy i mówią co im potrzeba, bo się zepsuło! edytuję, bo zapomniałam-głównie baza rodzin to lista z mopsu-oczywiscie stali klienci Inna rzecz-jak zarabiacie przeciętnie to znaczy, że was nie stać na pomoc ubogim. Jeżeli zrobicie paczkę z jednego, dwóch pudeł i będzie to żywność-to znaczy że taka rodzina paczki nie dostała i trzeba jej szybko dorobić paczkę. Zostaniecie też na wieki wieków ocenieni w bazie paczki jako niezbyt hojni Edytowane przez 201604190934 Czas edycji: 2014-11-07 o 14:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#4733 |
Przyczajenie
|
![]()
[QUOTE=hihi;23529256]Vixen jak usłyszałam w wiadomościach o tych wielodzietnych rodzinach i ich sytuacji, to mnie się krew zagotowała i chłop musiał uspokajać, bo ostrą łaciną leciałam. Biedne, wielodzietne, każde dziecko z innym tatusiem, ona teraz o pomoc prosi. Nosz *&^% jakby wydała kilka złotych na chrzanione gumki, to teraz nie byłaby jęczącą mamusią bandy dzieciaków, którym nie ma co dać jeść. I tak jak zwykle mam wiele współczucia, jestem empatyczna, tak w sytuacjach tego typu odzywa się we mnie ZŁY ZŁY CZŁOWIEK i zamiast pomagać, to mam ocho
tę walnąć po prostu przez łeb.[/QUOTE Te rodziny same o pomoc nie proszą , są zgłaszane przez MOPSy i inne tego typu instytucje.Nie pakuj wszystkich do jednego worka.Nie każda matka mająca dużo dzieci ma je z innymi facetami, skąd ten pomysł w ogóle? |
![]() ![]() |
![]() |
#4734 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4735 |
Konto usunięte
|
Już tłumaczę: Jako liderzy pozyskujemy listy z kościołów, mopsów itp... wciągamy do bazy też znane nam osobiście rodziny Jednak bardzo często rodziny same dzwonią lub podchodzą, bo dowiedział się ktoś od sąsiadki-a skoro sąsiadka to dlaczego nie ja. Ci ludzie są bardzo roszczeniowi. Dla nich naturalne jest, że są biedni i uzyskanie pomocy dla nich jest moim obowiązkiem. Co mnie zawsze gorszy-rodziny np. z lat ubiegłych znają nasze numery-i właśnie zaczyna się wydzwanianie, wymuszanie, pretensje, że sąsiadka dostała W ostatnim roku mojej działalności jedna pani próbowała mnie zastraszać, że jeżeli ona nie dostanie paczki to ona mnie zniszczy :haha:, i moje ulubione jej żądanie-ona chce jeżdżący odkurzacz Edytowane przez 201604190934 Czas edycji: 2014-11-07 o 15:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#4736 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4737 |
Konto usunięte
|
mogę nawet na konkretnym przykładzie, i tu muszę podkreślić, że to nie wyjątek, a standard
Darczyńcy przywieźli paczkę-były to dwa duże pudła żywności i reklamówka słodyczy. Kiedy zobaczył to wolontariusz odpowiedzialny za rodzinę oburzył się, bo jak to-to ma być paczka. Reszta zaczęła mu wtórować i dokładać paczki bez przydziału(często gdy w systemie kończą się rodziny ludzie przywożą prezenty do magazynu do dyspozycji wolontariuszy). Na koniec wypełnia się ankietę, a w niej są dane adresowe i telefoniczne darczyńcy, ocena wartości paczki i ocena samego darczyńcy. Oprócz wersji papierowej wypełnia się też systemową online. Mój osobisty brat robił paczkę ze znajomymi, w innym mieście. Paczkę zrobili żywnościową plus dwa koce-wartości 1000 zł.Zakupy robili w kontakcie z opiekunem rodziny, więc ten wiedział co będzie w paczce. Poinformował go/ich, że nie spełniają potrzeb rodziny i czy mogliby ją zwolnić w systemie, bo może jeszcze ktoś się zgłosi i będzie chciał kupić wszystkie niezbędne przedmioty. Każda paczka, w której nie ma pralek, lodówek tv lub nie składa się z ośmiu pudeł jest niewystarczająca. Jest bardzo źle widziana. Standardem w moim mieście były paczki z 7-14 pudeł. I to jest fajne, że kogoś stać i chce się podzielić. Niestety tak duże paczki są pożądane, a mniejsze traktowane jako niegodne. Po wpisaniu do systemu wolontariusz wystawia wam świadectwo, czy się postaraliście czy paczka za skromna. Co daliście do paczki, czy było wszystko czego oczekiwała rodzina. Podkreślam-nie jest to wina organizatorów, sama idea Paczki jest świetna, ale wolontariusze windują wszystko, windują potrzeby rodzin dla podbicia prestiżu akcji. Standardem jest podsycanie potrzeb przez namawianie do "próśb" Nie wiem jak to nazwać więc zacytuję: "no pani Kasiu niech pani powie co jeszcze, bo przecież ktoś to pani da" ---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ---------- muszę tu dopisać-nie hejtuję paczki przyznaję, że dwukrotnie składałam skargę na liderów i dwukrotnie "góra"usunęła te osoby zarząd się stara-jak zwykle nawalają ludzie Edytowane przez 201604190934 Czas edycji: 2014-11-07 o 16:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#4738 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4739 |
Konto usunięte
|
wiolala30-ja się z Tobą zgadzam, jest mnóstwo rodzin, którym trzeba pomóc i paczka pomaga
ja myślę, że dziewczyny się wkurzają, ze ta pomoc najczęściej trafia do tych roszczeniowych, którzy żyją z bezrobocia sama Paczka w założeniach ma jasno napisane jak odsiać te osoby, ale ! wolontariusze ignorują wskazania i wciągają te "nieprawidłowe" rodziny do bazy p/s w przypadku tej pani musi poczekać-pewnie wolontariusz olał sprawę,bo przecież swoje odwalił, prawdopodobnie wciągnie ją do systemu-kontakt wg procedury następuje po znalezieniu darczyńcy Edytowane przez 201604190934 Czas edycji: 2014-11-07 o 16:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#4740 |
ma zielone pojęcie
|
No niestety, często już z samych opisów widać, że rodzina już któreś pokolenie z kolei żyje z zasiłków. Nawet rodzina, o której wiolala30 pisała może budzić wątpliwości, bo z jednej strony bieda od paru lat tak duża, że rodzina nie dojada, a z drugiej strony najmłodsze dziecko nie ma kilku lat, ale rok.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:08.