|
|
#4711 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie LIPCOWE 2015 cz.1
Ja musze kupic fotelik synkowi przed wyjazdem do pl myśle nad caretero turbo sport 9-25kg bo znajomi maja i sobie chwala. Ważne tez ze mozna odchylic fotelik gdy malec zaśnie a przez Niemcy będziemy w nocy jechać wiec bedzie spał maluszek. Teraz ma britax 9-18kg tez mozna odchylic ale juz trochę mało miejsca w nim. Dla noworodka mam nosidełko do samochodu. Wozek chce podwójny z możliwością dołożenia gondoli do tylnego siedziska bo tez przeraża mnie jak wszędzie widzę takie maluchy w nosidelkach... Pewnie zamowie ten z bobowozki co pisałam wcześniej bo mozna dokupić gondolę a to ważne.
Zaraz jadę do sklepu pomoc przy dostawie przyda mi sie trochę ruchu
|
#4712 |
|
Raczkowanie
|
Hey dziewczyny
mam pewien problem.. nie wiem czy, któraś też to zauważyła u siebie bo nadrobiłam zaległości wszystkie Wasze wiadomości przeczytałam, ale nie znalazłam takiego tematu..A więc zauważyłam, że na sutkach robią mi się takie żółtawe strupki, dziś trochę je zdrapałam choć się bałam... ale co to jest i od czego ![]() czy, któraś miała już coś takiego?? Nie wiem czy się martwić czy to coś normalnego
|
|
|
|
#4713 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ps. wyczytałam gdzieś, że to może być siara ale nawet jesli tak to bym nie drapała
31/40 Edytowane przez Sikorka0204 Czas edycji: 2015-01-25 o 16:39 |
|
|
|
|
#4714 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jedne mają wcześniej a drugie przed porodem lub po, a ja przecież dopiero mam 13 tydzień!!! Jednak trochę się martwię.. jedna pytała czy ma to jakiś wpływ na późniejszy pokarm ale nie widzę nigdzie odpowiedzi więc chyba ginekologa popytam jak będę we wtorek na kontroli.
|
|
|
|
|
#4715 |
|
Raczkowanie
|
Witam Was
My juz po zajęciach na uczelni i odpoczywamy sobie przy Mozzacie
|
#4716 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ale chyba jeszcze czas
|
|
#4717 |
|
Raczkowanie
|
Siara – pierwsze mleko
Pierwsze mleko, jakie produkują piersi nazywane jest siarą. Zaczyna się ona gromadzić w piersiach już około 20. tygodnia ciąży. W porównaniu z mlekiem siara jest bogatsza w białka i witaminy, a uboższa w węglowodany i tłuszcze. Jest też bardziej gęsta, ma żółty kolor i zawiera przeciwciała, które mogą pomóc dziecku w zwalczaniu infekcji. Ilość siary jest niewielka – odpowiada zaledwie kilku łyżeczkom herbaty na dobę – ale dla noworodka jest całkowicie wystarczająca. W drugim i trzecim dniu piersi zaczynają produkować mieszankę siary i mleka dojrzałego. Między trzecim a piątym dniem pojawia się już natomiast mleko dojrzałe. Piersi wtedy nabrzmiewają, stają się twarde, bolesne, wrażliwe na dotyk. No to jestem w szoku... ja mam dopiero 13 tydzień, gdzie tu do porodu... a mleko już będę produkować WOW WOW WOW
|
|
|
|
#4718 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież żeby mleko było produkowane i nie zanikło to musi być stymulowana pierś
|
|
#4719 |
|
Zakorzenienie
|
Co do fotelika to mamy bazę Isofix i Maxi Cosi Cabrio. Bardzo wygodne.
A synek urodził się 59 cm, więc nie zmieścił się w ubranka 56 cm Mąż szybko jechał do domu po większe pajace.
|
|
|
|
#4720 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ciuszki to bym zaczęła od 56 ale niedużo. Firmy mają przeróżną rozmiarówkę, niektóre 56 wypadają jak 50, niektórejak 62 i większe dlatego nietrudno będzie z czymś utrafić, no i zawsze można rękawek podwinąć choć pewnie krótki rękaw na lato będzie bardziej w użyciu. Nam 56 tak przez miesiąc służyły, 62 do 3mca i potem 68 jakoś tak do pół roku, 74 praktycznie ominął mały i teraz przy roczku wyrasta z 80. Urodził się 56cm Wróciłam od dziadków i kicha, nie pojadłam. Apetytu, miejsca w brzuchu zero. Gryzłam coś i nie przynosiło radości a same moje ulubione przysmaki byly
|
|
#4721 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny dopadło mnie mega przeziębienie!!Od wczoraj kicham i leci mi z nosa non stop!Do tego boli gardło,noc nieprzespana.Nos mam tak zatkany,że nie ma mowy o spaniu,męczę się okropnie, biorę apap , i pije mleko z masłem ,miodem i czosnkiem,nic więcej bo się boję.Dobrze,że to już 5 miesiąc , bo w poprzedniej ciąży byłam chora na początku i miałam potem ogromne wyrzuty sumienia ,że może to przez to córeczka zachorowała i zmarła. Dziewczyny które już przechodziły przeziębnienie( widziałam tu parę takich:P) czym si,e leczyłyście i jak długo u was trwał katar?
|
|
|
|
#4722 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Podobno Prenalen?(nie wiem czy poprawna nazwa)jest ok. Zdrowka życzę :-*
|
|
|
#4723 |
|
Przyczajenie
|
Trochę opóźniona odpowiedź, ale wciąż pracuję i po powrocie z pracy nie mam już siły włączać kompa. No więc mam 33 lata, to moje pierwsza ciąża, najprawdopodobniej dziewczynka- na "być może"
- tak określił lekarz. Zaczęłam już 17 tydzień, czyli chyba piąty miesiąc.
|
#4724 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
niedobra ty! heheCytat:
Jeszcze troszkę ponad miesiąc i przyjdzie na świat - can't wait! Ale pewnie sama też jakieś zakupię Na razie jeszcze nic nie kupiłam. Czekam na określenie płci. Natomiast przed chwilą dzwoniła już do mnie teściowa, żeby mi powiedzieć, że kupiła już dla maleństwa - kocyk, jakieś tam pajace, śliniaczki - ale podkreślała, że w neutralnych kolorach Ale myślę, że też od rozmiaru 56 kompletowanie zacznę. A co do wózków to ja bym chciała mieć najbardziej emmaljungę, ale mnie na nią nie stać Ja bardziej będę spacerować po wale wiślanym, po lesie niż po chodnikach.. a ta emmaljunga dawała sobie radę w każdym terenie (przyjaciel tż ma, a raczej jego córka )
|
||
|
|
|
#4725 |
|
Zadomowienie
|
Mamusie
Wczraj byłam na posiadówce u dziadków osz ale się najadłam wszystko co można sobie wymarzyć było na stole Postanowiłam pójść w połowie lutego na l4 mam dość pracy . |
|
|
|
#4726 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Emaljunga też bardzo mi się podoba, trochę tańsza od inglesiny ale i tak droga. Może dziadkowie się skuszą? U nas płacili teściowie ale zdecydowaliśmy się na tańszy choć najpewniej zasponsorowaliby i nawet inglesinę. Źle bym się z tym czuła, taka cena to przesada, niezależnie od tego jaki byłby śliczny
|
|
#4727 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
"Do postępowania dietetycznego dla kobiet w ciąży i karmiących w przeziębieniach i stanach grypowych". W składzie jest czosnek (bezzapachowy), dzika róża, antocyjany z aronii, wit. C, cynk, wit. D3. W zał. przesyłam foto opakowania pobrane.jpg |
|
|
|
|
#4728 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4729 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
serio! Myślałam, że wszystkie tak mają haha zwykle złuszcza się to samo podczas kąpieli i nie muszę zdrapywać, kilka razy może delikatnie paznokciem starłam. Macie rację z tymi ubrankami. Kupię kilka kompletów na 56, a resztę na 62. Jak będzie mniejsze to się rękawki podwinie. Zresztą to będzie na szczęście lipiec, mam nadzieję piękne lato, więc damy radę. No a jeśli moja dziewczynka będzie rzeczywiście dziewczynką to jakieś miękkie sukieneczki i rajstopki albo skarpetki, jak będzie upał. Nie ma sensu takich małych, bo może się okazać, że w ogóle nie założę. Ja mam dobry dzień na jedzenie. Na obiad zjadłam wielki kawał schabu Nawet Inkę sobie wypiłam do placucha, a ja kawy nigdy nie pijałam jeszcze się w ciąży nauczę :P mąż i pies zabrali mnie na spacer - tak się czułam ledwo za nimi dreptałam, śnieg tak mi się lepił do butów, że nie miałam siły iść. To mi na cały tydzień wystarczy. Mam ambitny plan na ten tydzień. Biorę się od jutra za wybieranie drzwi wewnętrznych u mnie na piętrze i będę robić aranżację łazienki, ułożenie płytek itp. Czas goni, remonty pora zacząć, bo lada moment wiosna |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4730 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bebetto są super... sporo koleżanek polecało... mnie osobiście podoba się Bebecar icon widziałam fajne używki w super cenie ![]() Cytat:
wizualnie nie mój typ ![]() Cytat:
ja bym radziła zakupić raczej na 62 - zawsze sie przydadzą... a pod koniec ciąży jak się okaze ze np dzieciaczek mniejszy dokupic dosłownie pare szt 56... bo wsrod wieeeelu znajomych jedynie moje dziecko kazdy z rozmiarów nosiło ksiązkowe 3 miesiące a reszta sporo przeskakiwała ![]() wiec znam przypadki że dziecko wlasnie 57 i już te 56 za ciasne były ... poza tym bedzie lato wiec nawet lepiej jak bedzie troche luzu bo lepszy przepływ powietrza ![]() Cytat:
mi mowili ze dziecko 4kg bedzie jak nic bo wielki brzuch i wogole... a okazało się ze córka urodziła się 2950 a dniu wypisu 2790 53 cm
|
||||
|
|
|
#4731 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez cos gardlo poczulam, mam prenalen w domu wiec wypilam i herbate z sokiem malinowym
|
|
#4732 |
|
Zadomowienie
|
Moja cora urodzila sie dluga na 56cm i wazyla 3370...w 56 tonela zaraz po porodzie ale,szybko wyrosla. W 62 i 68 troche dluzej to trwalo,a potem to juz roznie bywalo z tymi rozmiarami.
Co do wozka,to my mamy Tutek Grander i nie zamienilabym na inny. Gondola byla wystarczajaca dopoki Mloda nie podejmowala prob siedzenia,a spacerowka i tak sie rozklada na,plasko. Jedynie nosidlo-fotelik bylo,za glebokie dla Niej i dopoki w nim jezdzila,to mieslismy koncerty...jak wyrosla i zmienilismy na graco,to i jazda stala sie przyjemnoscia,a najczesciej po prostu zasypiala... ---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- Tea co do przeziebienia,to u mnie tantum verde dziala cuda...isla pomaga na takie nieprzyjemne drapanie. Co do kataru,to ja ogolnie i u siebbie i u Mlodej uzywam masci majerankowej pod nos. Teraz tez mnie cos bralo,ale sok malinowy domowej roboty (taki niegotowany tylko wyciskany) koktajlemalinowe,truskawk owe z mrozonych owocow+tantum i po dwoch dniach przeszlo |
|
|
|
#4733 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
O matko, ile nadrabiania! A tylko kilka dni nie zaglądałam
U mnie nic nowego, czekam na ruchy, a wizytę mam aż za 30 dni! Więc nudy ![]() Cytat:
W poprzedniej ciąży dwa razy doświadczyłam łaski przepuszczenia w kolejce i to w miejscach, w których zupełnie się nie spodziewałam, jedno z nich to Tkmax. W laboratorium - zapomnij Nawet przy kasie dla ciężarnych Cytat:
Cytat:
Ja też Cytat:
Staram się jak mogę czytać co u was, bo sama niewiele mam ciekawego na razie do powiedzenia U mnie dużo w mieście Buzzów jeździ, dobrze wyglądają i z tego co się orientuję to dobre wózki Cytat:
![]() Cytat:
Ale to prawda, ja akurat mam termin na początku sierpnia, ale tak jak wy macie lipiec to raczej do zimy nie przesadzicie dziecka (samo nie będzie siedzieć, a nawet jakbyście miały płaską spacerówkę to o wiele wygodniej jest dziecko w zimie mieć w gondoli), więc licząc do marca/kwietnia to moje dziecię będzie miało 8 miesięcy jak bym chciała je przesadzać. Akurat mój syn jest teraz w tym wieku, nie wiem ile ma wzrostu, ciuchy nosi na 74-80, więc trochę gondola dla niego by musiała mieć... Ale ja to sobie mogę wymyślać i tak kupię podwójny wózek kierując się pewnie innymi kryteriami
|
||||||
|
|
|
#4734 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie co, tak się zastanawiam w sprawie ciuchów ..
Skoro urodzimy w lecie, będzie jeśli nie upalnie to co najmniej ciepło .. w blokach wiadomo jak jest .. czy takiemu niemowlakowi trzeba będzie zakładać pełny zestaw ciuchów? W sensie, czy będzie jakimś mega błędem założyć dziecku jedynie koszulkę i pampersa? Czy koniecznie muszę mieć zakupione i spodenki i pełne śpiochy itp? Czy w nocy jak jest ponad 20 stopni (a nierzadko prawie 30) to dziecko musi być ubrane od stóp do głów i opatulone? Bo może wystarczyłoby kupić kilka koszulek, nawet na rozmiar 62 (nie będzie chyba problemu jak za duża) i ewentualnie dokupywać już na rozmiar to co potrzebne? Jest tu trochę mamusiek doświadczonych, poradźcie w tym temacie ja nie wiem, nie znam się, jeśli głupoty mówię to wybijcie mi z głowi proszę
|
#4735 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
z chęcią sobie poczytam tym bardziej, że ja potrzebuję podobnego powozu ![]() Co do l4 - ja wcześniej niż na początku maja nie pójdę (no, chyba że będą medyczne wskazania) bo już tak powiedziałam w pracy 2 razy się mnie pytał szef kiedy chcę iść, bo on musi wszystko zaplanować. No a ja tak rzuciłam ten maj Poza tym - niby łażę do tej pracy, codziennie z psem półtorej godziny spaceruję i staram się nie obżerać a i tak tyję :/ już mi boczki obrastają tłuszczem jutro powinnam się zważyć z rana, ale aż się boję bo pewnie znowu będzie na plus.. chyba muszę calkiem ze słodyczy zrezygnować, ale jestem uzależniona... Moja siostra teraz jest w 2giej ciąży i prawie 30 kilo, poprzednio też podobny wynik. Mama mówiła, że też coś koło tego tyła, że aż jej bliźniaki przepowiadali I tak się zastanawiam, czy aby przybieranie na wadze w ciąży to nie jest poniekąd sprawa dziedziczna (tak jak podobno rozstępy ?)Cytat:
Ale żeby zasponsorować cały jakąś nówkę to nie nawet bym nie chciała Bo jednak ta moja teściowka to miewa również i pewne odchyły od normy czasami ![]() Echh dobra spadam - muszę sobie pazury na kolejny pracowniczy tydzień pomalować jeszcze... ale coś mnie zgaga męczy :/ a tu ani mleka nie ma, ani rennie żadnego ech :/
|
||
|
|
|
#4736 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tak sobie to wyobrażałam, ale ja też należę do tych jeszcze niedoświadczonych, więc proszę mnie wyprowadzić z błędu jeśli się mylę |
|
|
|
|
#4737 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4738 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W ogole nie planuje ekstra sukienek czy spodenek-spiochy,polspiochy,pajace ,rampersy- 100%bawelna...tak wygodniej dziecku niz w falbankach. oczywiscie po 2-3 sztuki z dlugim rekawkiem trzeba moec,bo wieczory sa chlodniejsze czy czasem deszczowy i chlodny dzienn sie zdarzy. W ogole to zamierzam sie w razie czego w bodziaki i inne zaopatrzyc w tesco bo sa dobre jakosciowo i niedrogie. |
|
|
|
|
#4739 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny czy wiecie może coś na temat przeciwskazań dot. stosowania olejku herbacianego w trakcie ciąży? Używałam go sporadycznie na pojedyncze krostki na twarzy. Na opakowaniu jest informacja tylko, żeby chronić przed dziećmi poniżej 6. roku życia. W internecie znalazłam różne informacje. Można albo nie w trakcie ciąży. Trochę się przestraszyłam...
|
|
|
|
#4740 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czy te rampersy (dobrze pamiętam, że to takie z krótkimi rękawkami/nogawkami?)No ale jasne, że coś z długimi rękawami warto mieć. Ale tak myślę, czy by zakupów takich nie przełożyć na po porodzie? W sensie mieć tylko jeden czy dwa zestawy na np 56 takie właśnie "na upały" i ewentualnie resztę większą? I szybkie zakupy zrobić tylko w razie W, gdyby dziecko okazało się bardzo malutkie? W szpitalu mają jakieś wymagania co do ciuchów? Co trzeba mieć ze sobą?
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:32.

mam pewien problem.. nie wiem czy, któraś też to zauważyła u siebie bo nadrobiłam zaległości wszystkie Wasze wiadomości przeczytałam, ale nie znalazłam takiego tematu..

Przecież żeby mleko było produkowane i nie zanikło to musi być stymulowana pierś

: brzydal: