![]() |
#4741 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Lipcowe Panny Młode
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Co do klubu to czemu by nie ![]() Jeśli chodzi o wspólników i pracownika, to wydaje mi się, że nie jest konieczne, żebyście dawali zaproszenia razem, no chyba, że masz na to czas i ochotę ![]() TŻ rozdawał w pracy kilkanaście zaproszeń na ślub i 3 na wesele (i wszystkie 3 osoby odmówiły... Jeden kolega się tłumaczył, że niby żona zaklepała na ten termin wakacje i on nic o tym nie wiedział ![]() ![]() Nasza lista gości zatrzymała się na razie na 52 osobach, ciekawe ile jeszcze ubędzie... Do jutra mamy termin potwierdzeń, a potem będziemy ludzi molestować (niby większość potwierdziła obecność już przy rozdawaniu, ale nie chciałabym się zdziwić). |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4742 |
Zadomowienie
|
dzięki za odpowiedzi
![]() ![]() ![]() Co do obecności to podejrzewam, że nie zawiodą ![]() ![]() ![]() ![]() Kasiek1987 jak znajduje dopiero 50 wyrazów obok siebie to nie masz się co martwić ![]() ![]() ![]() Jeśli chodzi o moją obronę to już wiem przez kogo tak późno będzie. Kochanemu recenzentowi nie pasowało ![]() Widzę że jesteśmy zgodne co do klubu ![]() ![]() ![]() ![]()
#4743 |
Zadomowienie
|
no fajnie byłoby podzielić sie wrażeniami i zdjęciami po wszystkim, ale właśnie - z wami, a nie z całym internetem
![]() my w tym tygodniu idziemy spisać protokół. Był gdzies tekst tgo protokołu na forum, ale jakos nie moge znalesc teraz, macie gdzieś może pod ręką? chcielibyśmy go razem przeczytać przed pójściem do ksiedza. byliśmy szukać wczoraj butów do garnituru, jak już były fajne - nie było rozmiaru. pojedziemy w sobote dalej szukać. |
![]() ![]() |
![]() |
#4744 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4745 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() oni mają studentów głęboko w... poważaniu ![]()
![]() |
#4746 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A dzisiaj 9 czerwca, co oznacza, że do ślubu równo miesiąc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4747 |
Zakorzenienie
|
Właśnie odkryłam, że wypadł mi ogromny kawał plomby w siódemce
![]() Cholerka, wszystko pod górkę ![]() Ciekawe, skąd my weźmiemy kasę na resztę. Już nam brakuje ![]() Dziewczyny, co do klubu, to ja zakładałam jeden i wiem mniej więcej co z czym się je, aczkolwiek przyznaję, że nie mam czasu i chyba nie wezmę na siebie tego, bo byłyby zaległości choćby w zapraszaniu nowych dziewczyn. Nie chcę, żeby potem któraś miała żal, że jest przeze mnie jakiś przestój. Ale to naprawdę nic trudnego ![]()
#4748 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() PROTOKÓŁ ROZMÓW KANONICZNO-DUSZPASTERSKICH Z NARZECZONYMI PRZED ZAWARCIEM MAŁŻEŃSTWA obejmuje: I. Dane personalne 1. a) Nazwisko (panieńskie i poprzednio używane) b) Imiona c) Imię i zawód ojca d) Imię, nazwisko panieńskie matki e) Dowód osobisty (seria, nr, miejsce i data wydania) 2. a) Data i miejsce urodzenia b) Data i adres parafii chrztu c) Rok i parafia i Komunii św. d) Rok i parafia bierzmowania 3. a) Miejsce i adres stałego zamieszkania b) Miejsce, czas okres i adres tymczasowego zamieszkania c) Miejsce, adres parafii i czas okres poprzedniego zamieszkania d) Miejsce i adres zamieszkania rodziców 4. a) Stan cywilny (wolny, wdowiec, cywilnie związany, rozwiedziony) b) Wykształcenie c) Zawód 5. a) Wyznanie (obrządek) b) Czy uznaje zasady moralności chrześcijańskiej? c) Czy rozumie potrzebę modlitwy, przystępowania do sakramentów św. i uczestniczenia we Mszy św.? d) Czy zamierza przed ślubem w sposób świadomy przystąpić do sakramentu pokuty i przyjąć Komunię św.? e) Czy ukończył katechizację (podstawową, ponadpodstawową, przedmałżeńską)? 6. a) Od jak dawna narzeczeni się znają? b) Czy i od kiedy są zaręczeni? c) Czy rodziny narzeczonych się znają? d) Czy rodzice i opiekunowie wiedzą o zamiarze małżeństwa? e) Czy wyrażają zgodę? Jeżeli nie to dlaczego? II. Przeszkody małżeńskie 7. Przeszkoda niezdolności fizycznej (kan. 1084) a) Czy narzeczony nie ma wątpliwości co do stanu swojego zdrowia? b) Czy uważa, że będzie mógł mieć własne dzieci? c) Czy nie ma wątpliwości co do zdolności do współżycia małżeńskiego? 8. Przeszkoda węzła małżeńskiego (kan. 1085) a) Czy nie zawierał małżeństwa z inną osobą? b) Jeżeli tak, to w jaki sposób małżeństwo to przestało istnieć? c) Czy nie zawierał (-a) związku cywilnego z inną osobą? d) Jeżeli tak, to w jaki sposób związek ten przestał istnieć? e) Kiedy i dlaczego nastąpił rozwód? f) Czy z poprzedniego małżeństwa lub związku cywilnego wynikają zobowiązania względem współmałżonka, dzieci lub innych osób? 9. Przeszkoda występku (kan.1090) a) Czy narzeczeni znali się przed śmiercią współmałżonka? b) Co było powodem śmierci? c) Czy któryś z narzeczonych nie jest współwinnym tej śmierci? 10. Przeszkoda pokrewieństwa (kan. 1091) Czy narzeczeni są spokrewnieni w jakim stopniu? 11. Przeszkoda powinowactwa (kan. 1092) Czy narzeczeni nie są powinowatymi w linii prostej? 12. Przeszkoda przyzwoitości publicznej (kan. 1093) Czy narzeczeni nie pozostawali z krewnymi drugiej strony w związku małżeńskim nieważnym lub w konkubinacie? 13. Przeszkoda pokrewieństwa prawnego (kan. 1094) Czy między narzeczonymi nie zachodzi stosunek rodzicielstwa lub rodzeństwa na skutek adopcji prawnej? 14. Przeszkoda święceń (kan. 1087) Czy narzeczony nie przyjął święceń diakonatu lub kapłaństwa? 15. Przeszkoda wieczystego i publicznego ślubu czystości (kan. 1088) Czy narzeczeni nie składali wieczystego i publicznego ślubu czystości w instytucie zakonnym? Dotyczy tylko katolików obrządku wschodniego 16. Przeszkoda pokrewieństwa duchowego (kan. 811 KKKW) Czy narzeczeni nie pozostają względem siebie w jakiejś relacji w związku z sakramentem chrztu? III. Wady oświadczenia woli zawarcia małżeństwa 17. Jedność (wyłączność), nierozerwalność, sakramentalność małżeństwa, dobro potomstwa (kan. 1055, 1-2; 1056) a) Czy chce zawrzeć małżeństwo zgodnie z nauką Kościoła jako jedno i nierozerwalne do śmierci? b) Czy wewnętrznie zgadza się z nauką Kościoła co do nierozerwalności i wierności? Jeżeli nie, dlaczego? c) Czy dopuszcza rozejście się czy separację w wypadku trudności w małżeństwie? d) Czy chce przyjąć potomstwo w małżeństwie i po katolicku je wychować? e) Czy przyjmuje zasady etyki katolickiej w planowaniu rodziny? 18. Niezdolność do przyjęcia obowiązków małżeńskich (kan. 1095) a) Czy w rodzinie nie było wypadków choroby psychicznej? b) Czy narzeczeni są przekonani o własnym zdrowiu psychicznym? (kan. 1095, n. 1) c) Czy mają zdolność do rozeznania oceniającego co do istotnych praw i obowiązków małżeńskich? (kan. 1095, n. 2) d) Czy nie cierpią na przewlekłe lub dziedziczne choroby, o których wzajemnie nie wiedzą? (kan. 1095, n. 3) e) Czy nie nadużywają alkoholu lub innych środków odurzających? Czy nie są od nich uzależnieni? Czy druga strona o tym wie? 19. Warunek (kan. 1102) a) Czy są stawiane jakieś wymagania, od których uzależnia się zawarcie lub trwanie małżeństwa? b) Czy wymagania te nie mają formy warunku? Czy warunek ten dotyczy przeszłości, teraźniejszości czy przyszłości? c) Jakie jest stanowisko drugiej strony w tej sprawie? 20. Przymus (kan. 1103) a) Czy narzeczeni sami dobrowolnie podjęli decyzję zawarcia małżeństwa? b) Komu zależy na zawarciu tego związku? c) Czy nie ma nacisku ze strony rodziny lub otoczenia, np. względy materialne, społeczne, obawa zniesławienia? d) Czy nie ma innych okoliczności przymusu, np. bojaźń z szacunku dla rodziców? 21. Umyślne wprowadzenie w błąd (kan. 1098) Czy narzeczeni nie tają przed sobą okoliczności mogących zakłócić wspólnotę życia małżeńskiego, np. niepłodności, nałogów, zobowiązań finansowych? IV. Małżeństwa mieszane z braćmi odłączonymi, z niechrześcijanami, z niewierzącymi i niepraktykującymi - kan. 1086; 1124-1129. 22. Pytania dla strony katolickiej: a) Czy zdaje sobie sprawę, że zgodne pożycie w małżeństwie jest zagrożone z powodu różnic w sprawach najbardziej wewnętrznych, czego z racji zaangażowania uczuciowego się nie dostrzega? b) Jak postąpi w wypadkach konfliktowych, gdy żadna ze stron nie będzie chciała ustąpić, np. w sprawach moralnych i religijnego wychowania dzieci? c) Czy zgodzi się na postępowanie wbrew prawu Bożemu, czyli na życie grzeszne dla zachowania wspólnoty w małżeństwie? 23. Pytania dla strony niekatolickiej a) Czy zdaje sobie sprawę z konsekwencji różnicy poglądów, różnej oceny moralnej w wielu sprawach? b) Czy zdaje sobie sprawę z naturalnego obowiązku tolerancji względem przekonań i zobowiązań strony katolickiej? c) Czy zna obowiązki sumienia współmałżonka? d) Czy uznaje jedność i nierozerwalność małżeństwa oraz jego cele: wspólne dobro małżonków oraz zrodzenie i wychowanie potomstwa? 24. w przypadku małżeństw mieszanych obrządkowo: - jeśli narzeczony jest obrządku wschodniego: Czy narzeczona chce przejść na obrządek narzeczonego? - jeśli narzeczona jest obrządku wschodniego: Czy któraś ze stron chce przejść na obrządek drugiej strony? Uwaga: a) w przypadku małżeństwa z niekatolikiem lub osobą nieochrzczoną (z wyjątkiem odstępców od Kościoła katolickiego) należy wypełnić formularz nr 4 (w trzech egzemplarzach) oraz nr 12 lub 12A i 27A; b) w przypadku odstępców od Kościoła katolickiego oraz osób niepraktykujących należy wypełnić formularz nr 5 (w trzech egzemplarzach). V. Duszpasterska rozmowa z narzeczonymi 25. a) Rozmowę ustalono na dzień ................. b) Rozmowę przeprowadził ksiądz (diakon) ............. VI. Dokumenty 26. a) Metryka chrztu św. b) Świadectwo ukończenia katechezy przedmałżeńskiej c) Prośba o wygłoszenie zapowiedzi d) Odpis aktu małżeństwa z USC. Nr dokumentu ................ e) Zaświadczenie konkordatowe. Nr dokumentu z USC ............... ---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- Cytat:
O kurcze ![]() ![]() Pamiętam jak ja w zeszłym roku walczyłam z zębem aż płakałam z bólu ![]() ![]() Jak pojechałam do Polski to okazało się, że i tak trzeba go wyrwać ;/ A też miałam taką dziurę jak Ty i też w siódemce ![]() Trzymaj się ![]()
![]() |
#4749 |
Przyczajenie
|
witam serdecznie. Jestem tutaj nowa. Mogę się dołączyć? Ślub mam już niedługo bo 2 lipca w Lublinie i coraz bardziej dopada mnie stres
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4750 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4751 |
Przyczajenie
|
W sumie już prawie wszystko mamy załatwione. Wódka już kupiona, sukienka już jest (trochę trzeba ją tylko zmniejszyć, bo schudłam
![]() Zostało nam jeszcze: -kupienie napoi, wina -zakup owoców ale to dzień przed -zamówienie wiązanek i butonierek -znalezienie kogoś kto ubierze nam samochód Ale wciąż myślę, że o czymś zapomniałam, lub zapomnę no i tak wogóle to chyba chciałabym mieć to już za sobą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4752 |
Raczkowanie
|
Wytłumaczyłaś zrozumiale bo mi się udało
![]() ![]() ![]() Dziękuję ![]()
#4753 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4754 |
Raczkowanie
|
Byłam dziś na przymiarce.
Schudlo mi się troszkę i panie jeszcze mi beda zwezac , a tak to wszystko super. No i uwaga, mialam nie miec welonu i dzis wyszlam z decyzja , ze bede miec. Dlugi, 3 metrowy. Bedzie w formie trenu. wyglada pieknie i pieknie drogi no ale jak widzialam,ze moja mama placze to stwierdzilam,ze chyba jednak musze ladnie w nim wygladac. Teraz mam tylko obawy czy w rozpuszconych wlosach i w welonie nie bede wygladac jak dziecko no ale sprawdze to u fryzjera ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4755 |
Przyczajenie
|
Proszę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4757 |
Zakorzenienie
|
pięknie w niej wyglądasz
![]() ja nadal nie mam alkoholu, już mnie to powoli zaczyna wkurzać ![]() ![]()
#4758 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() My alkohol już mamy, wybraliśmy żubrówkę białą, mam nadzieję, że to dobry wybór. Wiązankę też już chyba zamówię w następnym tygodniu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4759 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() a my dziś jesteśmy po drugiej wizycie w poradni przedmałżeńskiej. nie było źle, babka gadała do nas przez 45 minut, w tym oprócz wypełniania kalendarzyka opowiadała o etapach rozwoju dziecka w łonie matki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4760 |
Zakorzenienie
|
A co sądzicie na temat Żołądkowej Czystej? Jest na nią teraz promocja w Auchan. W sobotę wybieramy się do Makro sprawdzić ceny alkoholu i napojów.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4761 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() spoko jest ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4762 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny rozpisałyście się ![]() Jutro nadrobię ![]()
![]() |
#4763 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ja bym mogła zająć się założeniem tego kubu, zaraz przetestuję co i jak, nadmiaru czasu też nie mam, ale codziennie jestem więc chyba wystarczy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4764 |
Raczkowanie
|
Wiecie co? Jak tak pomyśle, że za 3 tygodnie część z Was już stanie przed ołtarzem, to zaczynam mieć sama stresa
![]() Dobrze, że mam ślub na koniec lipca to najpierw poczytam Wasze relacje i może czegoś się od Was nauczę ![]() ![]()
Szczęśliwa Żonka ![]() Edytowane przez kakunia6 Czas edycji: 2011-06-09 o 21:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#4765 |
Zadomowienie
|
to ja już wszystko wiem, co i jak z tym klubem
![]() założyłam - na razie wysłałam zaproszenia tylko do dziewczyn, które zrobiły swoje zestawienia "sukienkowo -dodatkowe" - jeśli ktoraś chce sie dopisac do proszę o info pw. instrukcja do dodawania zdjęć do klubu: w menu głównym forum wybieracie "Wizażanki" potem "Zdjęcia&Albumy" - następnie "Utwórz nowy album". Aby album nie był ogólnie dostępny i widoczny zaznaczcie rodzaj albumu na "Prywatny". Potem dodajemy zdjęcia, ale żeby były one widoczne w klubie - trzeba kliknąć "Dodaj zdjęcia do grupy" i wybrać klub "Lipcowe Panny Młode 2011". Mam nadzieje że dobrze wytłumaczyłam ![]() Edytowane przez minini Czas edycji: 2011-06-09 o 22:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#4766 |
Zakorzenienie
|
Jeśli dobrze pamiętam, to 0,5l kosztowało niecałe 18zł, a 0,7 24zł z groszami.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4767 |
Wtajemniczenie
|
a ja Wam wszystkim strasznie zazdroszczę, że ten dzień jeszcze przed Wami
![]() My 17 lipca będziemy obchodzić pierwszą "poważną" rocznicę ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4768 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4769 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() o zmieniłaś awatar ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() LIPIEC 2011 2.07 natalontko, potterka, edytkadan, asia_z, Karo_lka, Yes yes, marysiasmile, pycia17, moscicka 3.07 KuNu 08.07 kaassia88, ruda-wiedzma 9.07 elunka88, Aaamelkaa,Sweet Delights, Kasiek1987, kot7055 16.07 mrowinka, oleandra86, aania88, scotasia, Mmedeah88, maaatrusia, nata1596lia 21.07 kajasia222 22.07 Angel Eyes 23.07 lusesita23, Alizzee, kwiatuszekkk21, Kalpana, olla83, Kociak85, stokrotka1029,zophiee, aaby, minini, gajqa, niniona, qbsonik, anulka09 30.07 goosia207, kakunia6, Marzenkaa2310, Barbii, buzka86, karolluki, messy, bernadka10, Asist22 LIPIEC 2012 14.07 (kicia) 20.07 czarna_kawa80 21.07 Madzionella Cytat:
![]() Cytat:
![]() mnie też dopada stres, może dlatego, że tak dużo jeszcze zostało do załatwienia no i te zapraszanie, dopiero jesteśmy w połowie Cytat:
My kupiliśmy ostatecznie przez znajomego z koncesją po 14,92zł za 0,5l, załapaliśmy się akurat na ostatni dzień promocji w jakiejś hurtowni edit:dodaję zdjęcie- cena po lewej 18zł z kawałkiem obowiązuje jeśli bierze się pojedyncze butelki, a po prawej -16,54zł jeśli bierzesz w kartonach po 12szt ![]() ![]()
09.03.13 ![]() Edytowane przez kwiatuszekkk21 Czas edycji: 2011-06-10 o 09:52 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4770 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale nas jest z 23 lipca ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:17.