Storczyk (Orchidea) - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-12-03, 13:04   #4741
frida110
Zakorzenienie

Dot.: Storczyk (Orchidea)

W sklepach po 5 zł też są.
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-03, 13:48   #4742
ATENA84
Rozeznanie

Witam Storczykomaniaków!! tych NOWYCH i STARYCH!!!!

Dawno nic nie napisałam, ale prawie codziennie choc na chwile zagladam na forum i podziwiam Wasze PIEKNOŚĆI:jup i:

Nawet nie wiedziłam ze praca w szkole (przygotowanie do zajęc aż tyle czasu zajmuję!!) a tu dodatkowo jeszcze zajęcia na Biotechnologii a na uczelniach po mału zaczyna sie gorący okres i czasu brak

Obiecałam sobie ze za pierwsza wypłata (a ta ma byc przed swietami ) kupie sobie ze 4 storczyki!! zebym miała świeta kolorowe bo moje narazie tylko listki produkują- prawie kazdy nowego wypuścił!!

Pozdrawiam

Zmykam poogladać moje storczysławy bo nawet dla nich zabardzo nie mam czasu!!

Edytowane przez ATENA84
Czas edycji: 2008-12-03 o 13:49
ATENA84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-03, 16:36   #4743
adela17
Rozeznanie

u mnie liść sercowy jednego z LM zaczął gnić, ale nie przy stożku tylko trochę wyżej i to w dwóch miejscach (( załamana jestem nie wiem co robić

no i mój odcięty keik umarł

1.08.2010 r.
Bartuś <3

[*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku

Edytowane przez adela17
Czas edycji: 2008-12-03 o 16:39
adela17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-03, 17:59   #4744
Justysp26
Raczkowanie

Adelu może to jakaś choroba grzybowa myślę że nie zaszkodzi a może pomóc popryskanie środkiem grzybobójczym ja używam Topsin
Jak możesz zamieść zdjęcie tego chorego listka.
Zwróć jeszcze uwagie na korzenie i podłoze czy tam nie ma jakiejś plesni?

Edytowane przez Justysp26
Czas edycji: 2008-12-03 o 18:00
Justysp26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-03, 18:47   #4745
adela17
Rozeznanie

zdjęcie zapodam chyba jutro
może napiszesz jak to się robi, bo ja już nie wiem czy odpowiednią ilość środka wlewam do wody by popryskać

1.08.2010 r.
Bartuś <3

[*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku
adela17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-03, 19:00   #4746
Pomidora
Zakorzenienie

Witam wszystkie Panie!
Starałam się przeszukać wątek, żeby nie zawracać wam głowy pytaniami, ale jestem w trakcie remeontu i nawet nie mam kiedy A potrzebuję szybkiej pomocy (a właściwie reanimacji storczyka).
Na nowe mieszkanie dostałam dwa storczyki. Jeden przekwitł (chyba, nigdzie nie ma napisanego jak to wygląda, a mu po prostu zwiędły kwiaty, wcześniej miał plamki na kwiatach, doczytałam, że to grzyby), więc według wskazówek obcięłam łodygę. Podlałam trochę i tak sobie stoi od 2 tygodni. Nie wiem, czy go podlewać, czy zostawić, stosować nawóz? Dodatkowo jestem załamana, bo jeden z jego liści robi się powoli żółty Zastanawiam się, czy mi nie umiera i nie wiem, co robić
Drugi zaczyna przekwitać, wcale go nie podlewam, bo dostałam do niego kulki nawilżające, które są pełne wody i sam bierze to sobie kiedy chce.

Bardzo chciałabym zaopiekować się moimi storczykami porządnie, a wiem, że macie doświadczenie. Dlatego bardzo prosiłabym o pomoc. Przepraszam, że pytam pewnie o coś, co już zostało opisane, mam nadzieję, że nie nakrzyczycie na remontującą kobietę

28.09.2014

Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-03, 19:00   #4747
Justysp26
Raczkowanie

Już sprawdziłam na opakowaniu pisze ze 20-30ml. na 20 litrów wody.Czyli na litr wody 1-1,5ml.Ja zazwyczj robię to tak biorę butelkę po płynie do szyb 0,5 litra wody i rospuszczam tam 0,5 ml. środka grzybobójczego.
Pomidora jeśli to grzyb to polecam to co adeli popryskać topsinem.

Edytowane przez Justysp26
Czas edycji: 2008-12-03 o 19:09 Powód: zapomniał jeszcze czegoś dopisać
Justysp26 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-12-04, 07:02   #4748
kliwia
Zakorzenienie

Mój biały z tesco zaczyna tracić kolejne dwa pączki

pomidora to że traci liścia to nie oznacza, że umiera. po prostu się go pozbywa. No ale pytanie który to liść? Od zewnątrz i ten bliżej środka.
Jak uprawiasz swoje storczyki? Na spodku, w doniczce.
Pokaż zdjęcia
Co do podlania, zobacz jak wyglądaja korzenie. Jak są białe to podlej a jak nie są, albo jest trochę wigloci na doniczce skroplonej. to nie podlewaj.

Edytowane przez kliwia
Czas edycji: 2008-12-04 o 07:06
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-04, 07:21   #4749
frida110
Zakorzenienie

Kobieto remontująca jeżeli żółknie dolny liść to nic złego, storczyki tak się pozbywają najstarszych liści. Podlewaj tak samo, bo inaczej storczyk Ci uschnie. Możesz na jakiś czas zrezygnować z nawożenia.
Stary 2008-12-04, 08:25   #4750
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cześć POMIDOROOOOOO!!!! To ja glizducha pamiętasz chyba nie Jak liśc sobie żółknie to nic wcale to nie musi oznaczać złego( styl wypowiedzi boski) Najważniejsze zebys sprawdziła stan korzeni wyjmij storczyka z donoiczki i zobacz czy są jakieś zgniłe korzonki jak są to je wytnij (dziewczyny potem zasypują cynamonem miejsca cięcia ale ja tego nie robie i żyją ) potem włóż do podłoża (najlepiej w przezroczystą doniczkę) i tyli jak ma korzonki zdrowe to się nie martw nic mu nie będzie, łodygi nie trzeba obcinać po opadnięciu kwiatów bo bardzo często następuje przedłużenie pędu z któregoś uśpionego oczka i nowe kwitnienie na tym pędzie ja to robie tak ze czekam sobie az sama mi łodyga uschnie i wtedy obcinam na granicy zazwyczaj potem wyrasta gdzieś nowy pęd jeden storczysław to rok czasu miał badyle same i juz myślałam ze go wyrzuce(to był mój pierwszy) i nagle puścił 3 przedłużenia i lada dzień rozkwitnąmu pąki bo juz ma wielkie takie hyhyyy A nie podlewaj troszeczke tylko raz na kilka dni sprawdź czy korzenie są ładne i zielone , jak nie są tylko są srebrzyste lub białe lub jasno zielone ( widać ze są suche) to wtedy ciach do miseczki i zalewamy wodą z nawozem (dawka mniejsza ze 4 razy niz podają na opakowaniu) i niech sobie pije przez kilka minut. potem czekamy z następnym podlewaniem az do całkowitego przeschnięcia podłoża.
glizdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-04, 13:14   #4751
ewelinakarolina
Przyczajenie

dziewczyny a ja amatorka storyczkow( phalaenopsis) dostalam na urodzinki- chyba go za duzo podlewalam...korzenie zrobily sie brazowe i mokre tak jakby gnily...,co prawda nadal kwitnie i jest cudnie duzy ale zauwazylam ze te wielkie liscie jakby poszly w dol,a z drugiej strony zastanawiam sie czy nie powinnam mu zmienic doniczki na wieksza bo jak go nie opre o cos to sie przewraca,ale w tej kwesti tez jestem laikiem i nie wiem jaka ziemie i jaka duza donieczke(jedyne co wiem to to ze naljepiej przezroczysta bo mozna zaobserwowac jak sie zachowuja korzenie bo taka mam teraz tylko chyba za mala.prosze was o rade w zwiazku z ta doniczka i jak go osuszyc i uratowac bidulke
ewelinakarolina jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-04, 14:04   #4752
kliwia
Zakorzenienie

Wymij swojego storczyka i pozbądź się miękkich, gnijących korzeni.
Najlerpiej włóż go do podłoża z kory lub czipsów kokosowych - dostaniesz w kwiaciarniach itp
A żeby się nie przewracał włóż go razem z tą przezroczystą doniczką do specjalnej ceramicznej osłonki. Taka z ogranicznikiem, żeby się ta doniczką z kwiatem zatrzymała na pewnej wysokości.
Pozwól korzeniom i podłożu przesuszać się.
Stary 2008-12-04, 18:31   #4753
Pomidora
Zakorzenienie

Dziewczyny, jesteście wspaniałe i kochane Dziękuję za szybki odzew

Kliwia, widzisz, ja myślałam, że korzenie nie mogą być zielone, bo na jakimś innym forum wyczytałam, że najlepiej, jak są białawe Dobrze, że mi napisałaś, bo bym moje storczyki na śmierć zagłodziła A mam je w przejrzystej plastikowej doniczce, a tę mam włożoną w przejrzystą osłonkę. Wklejam zdjęcia, opisane, same zobaczcie, jak te moje biedaki wyglądają.

Frido, dziękuję kochana za odpowiedź

Agatko, patrz, gdzie się znalazłyśmy Jak nie na MM to tutaj Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, zaraz sprawdzę, czy z korzeniami jest wszystko oki i będę dalej postępować według wskazówek. mam nadzieję, że nie zabiję moich maluchów

Zdjecia:
1. w takich doniczkach są moje storczyki, to jest ten obcięty, jak widać
2. a to ten żółknący listek, który mnie przestraszył
3. to jest drugi storczyk, ten, który jeszcze trochę dycha
4. tutaj jego jeden kwiatek umierający (chciałam się upewnić, że tak przekwitają i to normalne)
5. mój jeszcze kwitnący storczyk w całości
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg storczyk1.jpg (45,8 KB, 52 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczyk2.jpg (53,9 KB, 63 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczyk3.jpg (49,7 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczyk4.jpg (45,7 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczyk5.jpg (50,1 KB, 47 załadowań)

28.09.2014

Stary 2008-12-04, 23:04   #4754
ewelinakarolina
Przyczajenie

Kliwa dziekuje ci bardzo za rade !!!!a z ta doniczka to nie musze go przesadzic???wychodza tez na zewnatrz korzenie itd wydaje mi sie ze jest za mala w stosunku do duzego kwiata i dlugich lisci,jak sadzisz???
ewelinakarolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-05, 08:42   #4755
kliwia
Zakorzenienie

storczykom zawsze korzenie wychodzą, o one nie potzrebują dużej doniczki, ta co masz jest w sam raz. Zamontuj mu tylko nowe podloże.

zalaczniki korzeniowe z sieci:

a widziałyście doniczki w ikea do storczyków:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90113088
12x16
za całe 8 zł jedna
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Bez tytułu.jpg (67,4 KB, 65 załadowań)

Edytowane przez kliwia
Czas edycji: 2008-12-05 o 11:05
Stary 2008-12-05, 13:50   #4756
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

POMIDORO!!!!!!! Musisz koniecznie podlćtego kwiatunia bo on jest zasuszony na amen prawie że szybko go do moczenia!!!!
Stary 2008-12-05, 15:21   #4757
Pomidora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez glizdka Pokaż wiadomość
POMIDORO!!!!!!! Musisz koniecznie podlćtego kwiatunia bo on jest zasuszony na amen prawie że szybko go do moczenia!!!!
Już podlałam po poprzednich waszych radach. I kuleczki włożyłam, także będzie nawilżony cały czas. A ten drugi (ten z opadającymi kwiatkami) jest cały czas nawilżany i jakoś tak więdnie - czy to normalne przekwitanie czy coś innego?

28.09.2014

Stary 2008-12-06, 11:37   #4758
zazdrosnica0
Zadomowienie

co tu taka cisza
dostala juz ktoras od Mikolaja storczyka

a zdarzylo sie kiedys wam ze storczyk przedluzajacy peda wypuscil paki ale te paki zrobily sie zolte i na to wyglada ze je zrzuci
12.1.2013 - zaręczyny
16.11.2013 -

zazdrosnica0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-06, 11:52   #4759
frida110
Zakorzenienie

Zazdrośnico mi się tak zdarzyło. Ale to przez to, że przestawiłam storczyka z komody na parapet (teraz przy szybie jest chłodno) i pączki opadły.
Stary 2008-12-06, 12:17   #4760
zazdrosnica0
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Zazdrośnico mi się tak zdarzyło. Ale to przez to, że przestawiłam storczyka z komody na parapet (teraz przy szybie jest chłodno) i pączki opadły.

no tak moje stoja caly czas na parapecie przy szybie, ale 2 przedluzyly i nie opaldy paki a u jednego co najsilniejszy sie mi wydawal wlasnie wypuscil tylko 1 paczka i go lada dzien zrzuci, ale on jest chyba przesilony bo i wypuscil mnustwo nowych korzonkow, rosnie mu listek - sie przeliczyl biedak
12.1.2013 - zaręczyny
16.11.2013 -

zazdrosnica0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-06, 12:20   #4761
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
Już podlałam po poprzednich waszych radach. I kuleczki włożyłam, także będzie nawilżony cały czas. A ten drugi (ten z opadającymi kwiatkami) jest cały czas nawilżany i jakoś tak więdnie - czy to normalne przekwitanie czy coś innego?
nie nooo on tak sobie przsekwita normalnie zazwyczaj po kolei kwiaty więdną i opadają ale czasem sie zdaza ze kilka na raz więdnie czasem nawet usycha
Stary 2008-12-06, 15:19   #4762
gelatynka
Raczkowanie

witam wszystkich bylam w realu a tam storczyki po 19,90- nie moglam sie oprzec, a skoro dzisiaj miokolajki, wiec kupilam sobie jednego zoltego w ciemnorozowe kropki- sliczny- ten mi sie najbardziej podobal a reszta byla juz "po przejsciach"- jak widzialam ludzi co oni z nimi wyprawiaja szok poprostu szok- w ogole na nie nie uwazaja tracaja, przewracaja- wiec chociaz jednego uratowalam, gorzej jak moj luby wroci do domu i go zauwazy az strach sie bac
gelatynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-06, 16:13   #4763
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Napisane przez gelatynka Pokaż wiadomość
witam wszystkich bylam w realu a tam storczyki po 19,90- nie moglam sie oprzec, a skoro dzisiaj miokolajki, wiec kupilam sobie jednego zoltego w ciemnorozowe kropki- sliczny- ten mi sie najbardziej podobal a reszta byla juz "po przejsciach"- jak widzialam ludzi co oni z nimi wyprawiaja szok poprostu szok- w ogole na nie nie uwazaja tracaja, przewracaja- wiec chociaz jednego uratowalam, gorzej jak moj luby wroci do domu i go zauwazy az strach sie bac
hihihiii eee myśle ze nie masz czego się bać :P nie będzie pewnie task źle powiesz ze mikołaj przyszedł no i co miałaś nie brać jak dawali :P
Stary 2008-12-06, 16:23   #4764
gelatynka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez glizdka Pokaż wiadomość
hihihiii eee myśle ze nie masz czego się bać :P nie będzie pewnie task źle powiesz ze mikołaj przyszedł no i co miałaś nie brać jak dawali :P
hehehehe dobre moze tak powiem, wlasnie cos odkrylam ten nowy storczyk pachnie...
gelatynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-06, 16:31   #4765
niga
Raczkowanie

Witam ja tez widziałam w relau kwiatuszki i w kauflandzie ale w realu same biale i rózowe a w kauflandzie tak przebrane ze już tylko same połamane sierotki zostały - ja niestety nie dostałam od mikołaja kwiatka, ale poczekam to w jego imeniu sama sobie kupie
niga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-06, 19:18   #4766
whyata
Raczkowanie

GG do whyata

Cytat:
Napisane przez zazdrosnica0 Pokaż wiadomość
co tu taka cisza
dostala juz ktoras od Mikolaja storczyka

a zdarzylo sie kiedys wam ze storczyk przedluzajacy peda wypuscil paki ale te paki zrobily sie zolte i na to wyglada ze je zrzuci
Cytat:
Cześć dziewczyny. tydzień temu kupiłam sobie pierwszego storczyka, ale już czuję, że przyszedł czas na następne . Chciałam się was spytać o to żółknięcie pąków. Bo jakies dwa dni temu storczyk wyglądał tak:

a dziś po południu (sorki za niewyraźne zdjęcie, ale najlepiej widac kolorki):

I nie wiem, czy mu nie za zimno, czy to na skutek klimatyzowania się u mnie. Czy coś powinnam z nimi zrobić, czy zostawić i nic?

Edytowane przez whyata
Czas edycji: 2008-12-06 o 19:19
whyata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-06, 21:40   #4767
Nanusia76
Zadomowienie

Witam
Właśnie dzisiaj zakupiłam swojego pierwszego Phalaenopsisa- śliczny blondynek Mam też sztucznego storczyka z Almi Decor "martwy" ale prawie jak "żywy" wszyscy się nabierają. Oby ten "żywy" trzymał się tak dobrze jak ten z Almi
Spadam czytać wasze rady- a jest co czytać
Nanusia76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-07, 00:36   #4768
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Napisane przez whyata Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny. tydzień temu kupiłam sobie pierwszego storczyka, ale już czuję, że przyszedł czas na następne . Chciałam się was spytać o to żółknięcie pąków. Bo jakies dwa dni temu storczyk wyglądał tak:

a dziś po południu (sorki za niewyraźne zdjęcie, ale najlepiej widac kolorki):

I nie wiem, czy mu nie za zimno, czy to na skutek klimatyzowania się u mnie. Czy coś powinnam z nimi zrobić, czy zostawić i nic?
To żólknięcie to chyba na skutek klimatyzowania się kwiatuszka u mnie z kilkoma działo się to samo ale te dwa duże pąki raczej zostaną już

Ja mam za to problem ogromny z jednego st5orczyka juz przekwitniętego opadły mi liście chociaż nie były miękkie ani nic zdrowe i piękne... najpierw opadłpierwszy z dołu, potem kolejny i dziś chciałam obejrzeć koprzenie jego (bo były z nimi małe problemy ) i odpadły my oba liście ostatnie!!!!!!!!! w środku (stożka??) zobaczyłam takie cciemne miejsce... ale raczej ni z gnite tylko jakby moze jakaś choroba grzybowa go dopadła czy co???? Korzenie ma piękne ale nie wiem czy storczyk bez liści moze jeszcze się odbić i urosnąć?? W ogóle to łodygi8 ma jakby takie przyschniete i w plamy brązowe nie wiem co to ;( pierwszy raz coś takiego widze
Stary 2008-12-07, 11:56   #4769
frida110
Zakorzenienie

Glizdko to taka czarna maź? To właśnie jest gnicie stożka. Czy zostało chociaż trochę zielonego stożka? Jeżeli odpadły wszystkie liście to sytuacja nie jest za dobra.

Ja wczoraj z swojego storczyka z takimi samymi objawami wyrzuciłam do śmieci, bo nie było już co ratowac. Zamiast stożka był zaschnięty zdrewniały kikut, a korzenie - może tylko dwa były zdrowe ale i tak nie było szansy dla storczyka.
Stary 2008-12-07, 13:28   #4770
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Glizdko to taka czarna maź? To właśnie jest gnicie stożka. Czy zostało chociaż trochę zielonego stożka? Jeżeli odpadły wszystkie liście to sytuacja nie jest za dobra.

Ja wczoraj z swojego storczyka z takimi samymi objawami wyrzuciłam do śmieci, bo nie było już co ratowac. Zamiast stożka był zaschnięty zdrewniały kikut, a korzenie - może tylko dwa były zdrowe ale i tak nie było szansy dla storczyka.
nie to nie była maź, tylko czarne miejsce z dziurkami takimi małymi, raczej suche ale wywaliłam go bo poprostu po odpadnięciu liści on błuskawicznie usechł razem z łodygami.... a łodyżki miał w środku puste to był jeden z tych sierotków za dyszkę które wziełam z obi kiedyś jeden pięknie rośnie a ten niestety umarł ;(
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości