|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4741 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
W sklepach po 5 zł też są.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4742 |
Rozeznanie
|
Witam Storczykomaniaków!! tych NOWYCH i STARYCH!!!!
Dawno nic nie napisałam, ale prawie codziennie choc na chwile zagladam na forum i podziwiam Wasze PIEKNOŚĆI ![]() ![]() ![]() Nawet nie wiedziłam ze praca w szkole (przygotowanie do zajęc aż tyle czasu zajmuję!!) a tu dodatkowo jeszcze zajęcia na Biotechnologii a na uczelniach po mału zaczyna sie gorący okres i czasu brak ![]() ![]() Obiecałam sobie ze za pierwsza wypłata (a ta ma byc przed swietami ) kupie sobie ze 4 storczyki!! zebym miała świeta kolorowe bo moje narazie tylko listki produkują- prawie kazdy nowego wypuścił!! ![]() ![]() Pozdrawiam Zmykam poogladać moje storczysławy bo nawet dla nich zabardzo nie mam czasu!! ![]() Edytowane przez ATENA84 Czas edycji: 2008-12-03 o 13:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#4743 |
Rozeznanie
|
u mnie liść sercowy jednego z LM zaczął gnić, ale nie przy stożku tylko trochę wyżej i to w dwóch miejscach
![]() ![]() ![]() no i mój odcięty keik umarł ![]()
Bartuś <3 [*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku Edytowane przez adela17 Czas edycji: 2008-12-03 o 16:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#4744 |
Raczkowanie
|
Adelu może to jakaś choroba grzybowa myślę że nie zaszkodzi a może pomóc popryskanie środkiem grzybobójczym ja używam Topsin
Jak możesz zamieść zdjęcie tego chorego listka. Zwróć jeszcze uwagie na korzenie i podłoze czy tam nie ma jakiejś plesni? Edytowane przez Justysp26 Czas edycji: 2008-12-03 o 18:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#4745 |
Rozeznanie
|
zdjęcie zapodam chyba jutro
może napiszesz jak to się robi, bo ja już nie wiem czy odpowiednią ilość środka wlewam do wody by popryskać ![]()
![]() |
#4746 |
Zakorzenienie
|
Witam wszystkie Panie!
Starałam się przeszukać wątek, żeby nie zawracać wam głowy pytaniami, ale jestem w trakcie remeontu i nawet nie mam kiedy ![]() Na nowe mieszkanie dostałam dwa storczyki. Jeden przekwitł (chyba, nigdzie nie ma napisanego jak to wygląda, a mu po prostu zwiędły kwiaty, wcześniej miał plamki na kwiatach, doczytałam, że to grzyby), więc według wskazówek obcięłam łodygę. Podlałam trochę i tak sobie stoi od 2 tygodni. Nie wiem, czy go podlewać, czy zostawić, stosować nawóz? Dodatkowo jestem załamana, bo jeden z jego liści robi się powoli żółty ![]() ![]() Drugi zaczyna przekwitać, wcale go nie podlewam, bo dostałam do niego kulki nawilżające, które są pełne wody i sam bierze to sobie kiedy chce. Bardzo chciałabym zaopiekować się moimi storczykami porządnie, a wiem, że macie doświadczenie. Dlatego bardzo prosiłabym o pomoc. Przepraszam, że pytam pewnie o coś, co już zostało opisane, mam nadzieję, że nie nakrzyczycie na remontującą kobietę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4747 |
Raczkowanie
|
Już sprawdziłam na opakowaniu pisze ze 20-30ml. na 20 litrów wody.Czyli na litr wody 1-1,5ml.Ja zazwyczj robię to tak biorę butelkę po płynie do szyb 0,5 litra wody i rospuszczam tam 0,5 ml. środka grzybobójczego.
Pomidora jeśli to grzyb to polecam to co adeli popryskać topsinem. Edytowane przez Justysp26 Czas edycji: 2008-12-03 o 19:09 Powód: zapomniał jeszcze czegoś dopisać |
![]() ![]() |
![]() |
#4748 |
Zakorzenienie
|
Mój biały z tesco zaczyna tracić kolejne dwa pączki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pomidora to że traci liścia to nie oznacza, że umiera. ![]() Jak uprawiasz swoje storczyki? Na spodku, w doniczce. ![]() Pokaż zdjęcia ![]() Co do podlania, zobacz jak wyglądaja korzenie. Jak są białe to podlej a jak nie są, albo jest trochę wigloci na doniczce skroplonej. to nie podlewaj. ![]() Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2008-12-04 o 07:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#4749 |
Zakorzenienie
|
Kobieto remontująca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4750 |
BAN stały
|
Cześć POMIDOROOOOOO!!!! To ja glizducha pamiętasz chyba nie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4751 |
Przyczajenie
|
dziewczyny a ja amatorka storyczkow( phalaenopsis) dostalam na urodzinki- chyba go za duzo podlewalam...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4752 |
Zakorzenienie
|
Wymij swojego storczyka i pozbądź się miękkich, gnijących korzeni.
Najlerpiej włóż go do podłoża z kory lub czipsów kokosowych - dostaniesz w kwiaciarniach itp A żeby się nie przewracał włóż go razem z tą przezroczystą doniczką do specjalnej ceramicznej osłonki. Taka z ogranicznikiem, żeby się ta doniczką z kwiatem zatrzymała na pewnej wysokości. Pozwól korzeniom i podłożu przesuszać się. |
![]() ![]() |
![]() |
#4753 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, jesteście wspaniałe i kochane
![]() ![]() ![]() ![]() Kliwia, widzisz, ja myślałam, że korzenie nie mogą być zielone, bo na jakimś innym forum wyczytałam, że najlepiej, jak są białawe ![]() ![]() Frido, dziękuję kochana za odpowiedź ![]() Agatko, patrz, gdzie się znalazłyśmy ![]() ![]() ![]() Zdjecia: 1. w takich doniczkach są moje storczyki, to jest ten obcięty, jak widać ![]() 2. a to ten żółknący listek, który mnie przestraszył 3. to jest drugi storczyk, ten, który jeszcze trochę dycha ![]() 4. tutaj jego jeden kwiatek umierający (chciałam się upewnić, że tak przekwitają i to normalne) 5. mój jeszcze kwitnący storczyk w całości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4754 |
Przyczajenie
|
Kliwa dziekuje ci bardzo za rade !!!!a z ta doniczka to nie musze go przesadzic???wychodza tez na zewnatrz korzenie itd wydaje mi sie ze jest za mala w stosunku do duzego kwiata i dlugich lisci,jak sadzisz???
|
![]() ![]() |
![]() |
#4755 |
Zakorzenienie
|
storczykom zawsze korzenie wychodzą, o one nie potzrebują dużej doniczki, ta co masz jest w sam raz.
![]() zalaczniki korzeniowe z sieci: a widziałyście doniczki w ikea do storczyków: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90113088 12x16 ![]() ![]() za całe 8 zł jedna Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2008-12-05 o 11:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#4756 |
BAN stały
|
POMIDORO!!!!!!! Musisz koniecznie podlćtego kwiatunia bo on jest zasuszony na amen prawie że
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4757 |
Zakorzenienie
|
Już podlałam po poprzednich waszych radach. I kuleczki włożyłam, także będzie nawilżony cały czas. A ten drugi (ten z opadającymi kwiatkami) jest cały czas nawilżany i jakoś tak więdnie - czy to normalne przekwitanie czy coś innego?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4758 |
Zadomowienie
|
co tu taka cisza
![]() dostala juz ktoras od Mikolaja storczyka ![]() a zdarzylo sie kiedys wam ze storczyk przedluzajacy peda wypuscil paki ale te paki zrobily sie zolte i na to wyglada ze je zrzuci ![]()
#4759 |
Zakorzenienie
|
Zazdrośnico mi się tak zdarzyło. Ale to przez to, że przestawiłam storczyka z komody na parapet (teraz przy szybie jest chłodno) i pączki opadły.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4760 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
no tak moje stoja caly czas na parapecie przy szybie, ale 2 przedluzyly i nie opaldy paki a u jednego co najsilniejszy sie mi wydawal wlasnie wypuscil tylko 1 paczka i go lada dzien zrzuci, ale on jest chyba przesilony bo i wypuscil mnustwo nowych korzonkow, rosnie mu listek - sie przeliczyl biedak ![]()
![]() |
#4761 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4762 |
Raczkowanie
|
witam wszystkich
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4763 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4764 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4765 |
Raczkowanie
|
Witam ja tez widziałam w relau kwiatuszki i w kauflandzie ale w realu same biale i rózowe a w kauflandzie tak przebrane ze już tylko same połamane sierotki zostały
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4766 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() a dziś po południu (sorki za niewyraźne zdjęcie, ale najlepiej widac kolorki): ![]() I nie wiem, czy mu nie za zimno, czy to na skutek klimatyzowania się u mnie. Czy coś powinnam z nimi zrobić, czy zostawić i nic? Edytowane przez whyata Czas edycji: 2008-12-06 o 19:19 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4767 |
Zadomowienie
|
Witam
Właśnie dzisiaj zakupiłam swojego pierwszego Phalaenopsisa- śliczny blondynek ![]() ![]() Spadam czytać wasze rady- a jest co czytać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4768 |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Ja mam za to problem ogromny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4769 |
Zakorzenienie
|
Glizdko to taka czarna maź? To właśnie jest gnicie stożka. Czy zostało chociaż trochę zielonego stożka? Jeżeli odpadły wszystkie liście to sytuacja nie jest za dobra.
Ja wczoraj z swojego storczyka z takimi samymi objawami wyrzuciłam do śmieci, bo nie było już co ratowac. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4770 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:19.