|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4741 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
W sklepach po 5 zł też są.
|
|
|
|
#4742 |
|
Rozeznanie
|
Witam Storczykomaniaków!! tych NOWYCH i STARYCH!!!!
Dawno nic nie napisałam, ale prawie codziennie choc na chwile zagladam na forum i podziwiam Wasze PIEKNOŚĆI Nawet nie wiedziłam ze praca w szkole (przygotowanie do zajęc aż tyle czasu zajmuję!!) a tu dodatkowo jeszcze zajęcia na Biotechnologii a na uczelniach po mału zaczyna sie gorący okres i czasu brak ![]() ![]() Obiecałam sobie ze za pierwsza wypłata (a ta ma byc przed swietami ) kupie sobie ze 4 storczyki!! zebym miała świeta kolorowe bo moje narazie tylko listki produkują- prawie kazdy nowego wypuścił!! ![]() ![]() Pozdrawiam Zmykam poogladać moje storczysławy bo nawet dla nich zabardzo nie mam czasu!!
Edytowane przez ATENA84 Czas edycji: 2008-12-03 o 14:49 |
|
|
|
#4743 |
|
Rozeznanie
|
u mnie liść sercowy jednego z LM zaczął gnić, ale nie przy stożku tylko trochę wyżej i to w dwóch miejscach
(( załamana jestem nie wiem co robić ![]() no i mój odcięty keik umarł
Bartuś <3 [*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku Edytowane przez adela17 Czas edycji: 2008-12-03 o 17:39 |
|
|
|
#4744 |
|
Raczkowanie
|
Adelu może to jakaś choroba grzybowa myślę że nie zaszkodzi a może pomóc popryskanie środkiem grzybobójczym ja używam Topsin
Jak możesz zamieść zdjęcie tego chorego listka. Zwróć jeszcze uwagie na korzenie i podłoze czy tam nie ma jakiejś plesni? Edytowane przez Justysp26 Czas edycji: 2008-12-03 o 19:00 |
|
|
|
#4745 |
|
Rozeznanie
|
zdjęcie zapodam chyba jutro
może napiszesz jak to się robi, bo ja już nie wiem czy odpowiednią ilość środka wlewam do wody by popryskać
|
|
#4746 |
|
Zakorzenienie
|
Witam wszystkie Panie!
Starałam się przeszukać wątek, żeby nie zawracać wam głowy pytaniami, ale jestem w trakcie remeontu i nawet nie mam kiedy A potrzebuję szybkiej pomocy (a właściwie reanimacji storczyka).Na nowe mieszkanie dostałam dwa storczyki. Jeden przekwitł (chyba, nigdzie nie ma napisanego jak to wygląda, a mu po prostu zwiędły kwiaty, wcześniej miał plamki na kwiatach, doczytałam, że to grzyby), więc według wskazówek obcięłam łodygę. Podlałam trochę i tak sobie stoi od 2 tygodni. Nie wiem, czy go podlewać, czy zostawić, stosować nawóz? Dodatkowo jestem załamana, bo jeden z jego liści robi się powoli żółty Zastanawiam się, czy mi nie umiera i nie wiem, co robić ![]() Drugi zaczyna przekwitać, wcale go nie podlewam, bo dostałam do niego kulki nawilżające, które są pełne wody i sam bierze to sobie kiedy chce. Bardzo chciałabym zaopiekować się moimi storczykami porządnie, a wiem, że macie doświadczenie. Dlatego bardzo prosiłabym o pomoc. Przepraszam, że pytam pewnie o coś, co już zostało opisane, mam nadzieję, że nie nakrzyczycie na remontującą kobietę
|
|
|
|
#4747 |
|
Raczkowanie
|
Już sprawdziłam na opakowaniu pisze ze 20-30ml. na 20 litrów wody.Czyli na litr wody 1-1,5ml.Ja zazwyczj robię to tak biorę butelkę po płynie do szyb 0,5 litra wody i rospuszczam tam 0,5 ml. środka grzybobójczego.
Pomidora jeśli to grzyb to polecam to co adeli popryskać topsinem. Edytowane przez Justysp26 Czas edycji: 2008-12-03 o 20:09 Powód: zapomniał jeszcze czegoś dopisać |
|
|
|
#4748 |
|
Zakorzenienie
|
Mój biały z tesco zaczyna tracić kolejne dwa pączki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pomidora to że traci liścia to nie oznacza, że umiera. po prostu się go pozbywa. No ale pytanie który to liść? Od zewnątrz i ten bliżej środka.Jak uprawiasz swoje storczyki? Na spodku, w doniczce. Pokaż zdjęcia ![]() Co do podlania, zobacz jak wyglądaja korzenie. Jak są białe to podlej a jak nie są, albo jest trochę wigloci na doniczce skroplonej. to nie podlewaj.
Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2008-12-04 o 08:06 |
|
|
|
#4749 |
|
Zakorzenienie
|
Kobieto remontująca
jeżeli żółknie dolny liść to nic złego, storczyki tak się pozbywają najstarszych liści. Podlewaj tak samo, bo inaczej storczyk Ci uschnie. Możesz na jakiś czas zrezygnować z nawożenia.
|
|
|
|
#4750 |
|
BAN stały
|
Cześć POMIDOROOOOOO!!!! To ja glizducha pamiętasz chyba nie
Jak liśc sobie żółknie to nic wcale to nie musi oznaczać złego( styl wypowiedzi boski) Najważniejsze zebys sprawdziła stan korzeni wyjmij storczyka z donoiczki i zobacz czy są jakieś zgniłe korzonki jak są to je wytnij (dziewczyny potem zasypują cynamonem miejsca cięcia ale ja tego nie robie i żyją ) potem włóż do podłoża (najlepiej w przezroczystą doniczkę) i tyli jak ma korzonki zdrowe to się nie martw nic mu nie będzie, łodygi nie trzeba obcinać po opadnięciu kwiatów bo bardzo często następuje przedłużenie pędu z któregoś uśpionego oczka i nowe kwitnienie na tym pędzie ja to robie tak ze czekam sobie az sama mi łodyga uschnie i wtedy obcinam na granicy zazwyczaj potem wyrasta gdzieś nowy pęd jeden storczysław to rok czasu miał badyle same i juz myślałam ze go wyrzuce(to był mój pierwszy) i nagle puścił 3 przedłużenia i lada dzień rozkwitnąmu pąki A nie podlewaj troszeczke tylko raz na kilka dni sprawdź czy korzenie są ładne i zielone , jak nie są tylko są srebrzyste lub białe lub jasno zielone ( widać ze są suche) to wtedy ciach do miseczki i zalewamy wodą z nawozem (dawka mniejsza ze 4 razy niz podają na opakowaniu) i niech sobie pije przez kilka minut. potem czekamy z następnym podlewaniem az do całkowitego przeschnięcia podłoża.
|
|
|
|
#4751 |
|
Przyczajenie
|
dziewczyny a ja amatorka storyczkow( phalaenopsis) dostalam na urodzinki- chyba go za duzo podlewalam...
korzenie zrobily sie brazowe i mokre tak jakby gnily...,co prawda nadal kwitnie i jest cudnie duzy ale zauwazylam ze te wielkie liscie jakby poszly w dol,a z drugiej strony zastanawiam sie czy nie powinnam mu zmienic doniczki na wieksza bo jak go nie opre o cos to sie przewraca,ale w tej kwesti tez jestem laikiem i nie wiem jaka ziemie i jaka duza donieczke(jedyne co wiem to to ze naljepiej przezroczysta bo mozna zaobserwowac jak sie zachowuja korzenie bo taka mam teraz tylko chyba za mala.prosze was o rade w zwiazku z ta doniczka i jak go osuszyc i uratowac bidulke
|
|
|
|
#4752 |
|
Zakorzenienie
|
Wymij swojego storczyka i pozbądź się miękkich, gnijących korzeni.
Najlerpiej włóż go do podłoża z kory lub czipsów kokosowych - dostaniesz w kwiaciarniach itp A żeby się nie przewracał włóż go razem z tą przezroczystą doniczką do specjalnej ceramicznej osłonki. Taka z ogranicznikiem, żeby się ta doniczką z kwiatem zatrzymała na pewnej wysokości. Pozwól korzeniom i podłożu przesuszać się. |
|
|
|
#4753 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, jesteście wspaniałe i kochane
Kliwia, widzisz, ja myślałam, że korzenie nie mogą być zielone, bo na jakimś innym forum wyczytałam, że najlepiej, jak są białawe Dobrze, że mi napisałaś, bo bym moje storczyki na śmierć zagłodziła A mam je w przejrzystej plastikowej doniczce, a tę mam włożoną w przejrzystą osłonkę. Wklejam zdjęcia, opisane, same zobaczcie, jak te moje biedaki wyglądają.Frido, dziękuję kochana za odpowiedź Agatko, patrz, gdzie się znalazłyśmy ![]() Zdjecia: 1. w takich doniczkach są moje storczyki, to jest ten obcięty, jak widać ![]() 2. a to ten żółknący listek, który mnie przestraszył 3. to jest drugi storczyk, ten, który jeszcze trochę dycha ![]() 4. tutaj jego jeden kwiatek umierający (chciałam się upewnić, że tak przekwitają i to normalne) 5. mój jeszcze kwitnący storczyk w całości
|
|
|
|
#4754 |
|
Przyczajenie
|
Kliwa dziekuje ci bardzo za rade !!!!a z ta doniczka to nie musze go przesadzic???wychodza tez na zewnatrz korzenie itd wydaje mi sie ze jest za mala w stosunku do duzego kwiata i dlugich lisci,jak sadzisz???
|
|
|
|
#4755 |
|
Zakorzenienie
|
storczykom zawsze korzenie wychodzą, o one nie potzrebują dużej doniczki, ta co masz jest w sam raz.
Zamontuj mu tylko nowe podloże.zalaczniki korzeniowe z sieci: a widziałyście doniczki w ikea do storczyków: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90113088 12x16 ![]() za całe 8 zł jedna Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2008-12-05 o 12:05 |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4756 |
|
BAN stały
|
POMIDORO!!!!!!! Musisz koniecznie podlćtego kwiatunia bo on jest zasuszony na amen prawie że
szybko go do moczenia!!!!
|
|
|
|
#4757 |
|
Zakorzenienie
|
Już podlałam po poprzednich waszych radach. I kuleczki włożyłam, także będzie nawilżony cały czas. A ten drugi (ten z opadającymi kwiatkami) jest cały czas nawilżany i jakoś tak więdnie - czy to normalne przekwitanie czy coś innego?
|
|
|
|
#4758 |
|
Zadomowienie
|
co tu taka cisza
dostala juz ktoras od Mikolaja storczyka ![]() a zdarzylo sie kiedys wam ze storczyk przedluzajacy peda wypuscil paki ale te paki zrobily sie zolte i na to wyglada ze je zrzuci
|
#4759 |
|
Zakorzenienie
|
Zazdrośnico mi się tak zdarzyło. Ale to przez to, że przestawiłam storczyka z komody na parapet (teraz przy szybie jest chłodno) i pączki opadły.
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4760 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no tak moje stoja caly czas na parapecie przy szybie, ale 2 przedluzyly i nie opaldy paki a u jednego co najsilniejszy sie mi wydawal wlasnie wypuscil tylko 1 paczka i go lada dzien zrzuci, ale on jest chyba przesilony bo i wypuscil mnustwo nowych korzonkow, rosnie mu listek - sie przeliczyl biedak
|
|
#4761 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
normalnie zazwyczaj po kolei kwiaty więdną i opadają ale czasem sie zdaza ze kilka na raz więdnie czasem nawet usycha
|
|
|
|
|
#4762 |
|
Raczkowanie
|
witam wszystkich
bylam w realu a tam storczyki po 19,90- nie moglam sie oprzec, a skoro dzisiaj miokolajki, wiec kupilam sobie jednego zoltego w ciemnorozowe kropki- sliczny- ten mi sie najbardziej podobal a reszta byla juz "po przejsciach"- jak widzialam ludzi co oni z nimi wyprawiaja szok poprostu szok- w ogole na nie nie uwazaja tracaja, przewracaja- wiec chociaz jednego uratowalam, gorzej jak moj luby wroci do domu i go zauwazy az strach sie bac
|
|
|
|
#4763 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4764 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4765 |
|
Raczkowanie
|
Witam ja tez widziałam w relau kwiatuszki i w kauflandzie ale w realu same biale i rózowe a w kauflandzie tak przebrane ze już tylko same połamane sierotki zostały
- ja niestety nie dostałam od mikołaja kwiatka, ale poczekam to w jego imeniu sama sobie kupie
|
|
|
|
#4766 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() a dziś po południu (sorki za niewyraźne zdjęcie, ale najlepiej widac kolorki): ![]() I nie wiem, czy mu nie za zimno, czy to na skutek klimatyzowania się u mnie. Czy coś powinnam z nimi zrobić, czy zostawić i nic? Edytowane przez whyata Czas edycji: 2008-12-06 o 20:19 |
||
|
|
|
#4767 |
|
Zadomowienie
|
Witam
Właśnie dzisiaj zakupiłam swojego pierwszego Phalaenopsisa- śliczny blondynek Mam też sztucznego storczyka z Almi Decor "martwy" ale prawie jak "żywy" wszyscy się nabierają. Oby ten "żywy" trzymał się tak dobrze jak ten z Almi ![]() Spadam czytać wasze rady- a jest co czytać |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4768 |
|
BAN stały
|
Cytat:
u mnie z kilkoma działo się to samo ale te dwa duże pąki raczej zostaną już Ja mam za to problem ogromny z jednego st5orczyka juz przekwitniętego opadły mi liście chociaż nie były miękkie ani nic zdrowe i piękne... najpierw opadłpierwszy z dołu, potem kolejny i dziś chciałam obejrzeć koprzenie jego (bo były z nimi małe problemy ) i odpadły my oba liście ostatnie!!!!!!!!! w środku (stożka??) zobaczyłam takie cciemne miejsce... ale raczej ni z gnite tylko jakby moze jakaś choroba grzybowa go dopadła czy co???? Korzenie ma piękne ale nie wiem czy storczyk bez liści moze jeszcze się odbić i urosnąć?? W ogóle to łodygi8 ma jakby takie przyschniete i w plamy brązowe nie wiem co to ;( pierwszy raz coś takiego widze
|
|
|
|
#4769 |
|
Zakorzenienie
|
Glizdko to taka czarna maź? To właśnie jest gnicie stożka. Czy zostało chociaż trochę zielonego stożka? Jeżeli odpadły wszystkie liście to sytuacja nie jest za dobra.
Ja wczoraj z swojego storczyka z takimi samymi objawami wyrzuciłam do śmieci, bo nie było już co ratowac. Zamiast stożka był zaschnięty zdrewniały kikut, a korzenie - może tylko dwa były zdrowe ale i tak nie było szansy dla storczyka.
|
|
|
|
#4770 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
to był jeden z tych sierotków za dyszkę które wziełam z obi kiedyś jeden pięknie rośnie a ten niestety umarł ;(
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:33.

A potrzebuję szybkiej pomocy (a właściwie reanimacji storczyka).

po prostu się go pozbywa. No ale pytanie który to liść? Od zewnątrz i ten bliżej środka.

Dobrze, że mi napisałaś, bo bym moje storczyki na śmierć zagłodziła