|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4741 |
Zakorzenienie
|
Dot.: dzidziuś 2012/2013 czyli bardzo odlegle planowanie...:)
Gucia to samo mój gin mówił. Ja tez miałam masakryczne @ przed braniem. Kochana a kiedy planujecie się starać (dalej przyszły rok)i... czy łykasz kwasik, bo kiedyś wspominałaś, ze masz zamiar zacząć.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4742 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do starań, to najwcześniej w przyszłym roku w wakacje. Ale jeszcze tego jakoś bardzo nie czuję. Myślę, że to byłby odpowiedni czas, bo zdążyłabym wrócić do pracy przed kolejnym ważnym wydarzeniem, ale jakiegoś wielkiego ciśnienia jeszcze nie mam ![]() A Wy jak? w tym roku? Madzia, powtórzę Ci tylko co mi powiedziała moja gin, dobrze jest zachodzić w ciążę w wakacje, bo wtedy najgorszy okres ciąży masz w zimie, a dziecko jest wiosenne i tym samy dużo korzysta ze świeżego powietrza, ciepła przed zimą. Także nie namawiam... ale wiesz ![]()
![]() |
#4743 |
Zakorzenienie
|
Gucia mnie ostatnio bardzo bierze na dziecko. Kwas łykam już 2 miesiące. Nie wiem dlaczego, ale coś czuję, że w tym roku odstawię te tabletki i na spokojnie (bez parcia) zacznę się kochać z mężem. Nie, że odstawiam i kocham się prokreacyjnie . Tylko kochamy się bez zabezpieczenia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4744 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no i nie zapominaj, ze dla mnie jeszcze to mieszkanie jest ważne, którego nadal nie mam i już tracę siły na szukanie... ale nie poddaje się! ![]()
![]() |
#4745 |
Zakorzenienie
|
Gucia wiem, wiem. Ja bez mieszkania nawet bym nie zaczynała starań. A teraz to w sumie jestem w takiej sytuacji , że nie wiele się zmieni,. BO kredyt mamy na 25 lat, więc nie ma co czekać na poprawę sytuacji materialnej. Jedyne co, to moja praca... bo dalej nie wiem co z umową.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4746 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() I masz racje, nie ma na co czekać! A Ty jesteś starsza ode mnie, więc powiedzmy, że ja jeszcze te 2 lata zapasu mam ![]() ![]()
![]() |
#4747 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem lepiej jesc produkty w których znajduje sie kwas foliowy ( Znajduje się w liściastych warzywach, szczególnie zielonolistnych (sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafiory, brukselka), a także w pomidorach, grochu, fasoli, soczewicy, soi, burakach, orzechach, słoneczniku, drożdżach piwnych, wątrobie, żółtku jajka, pszenicy, pomarańczach, bananach) albo zazywac witaminy dla kobiet które staraja sie o dziecko.
![]() |
#4748 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#4749 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja ze składników, które wymieniłaś jem sporo rzeczy, ale nie sądzę, że zjadam je w takich ilościach żeby nie musieć go uzupełniać. Poza tym tak jak Ana pisała, nie jest on tylko dla kobiet w ciąży, bądź starających się
![]() |
#4750 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w może pomóc kwas foliowy, oto ściągawka z neciku: Kwas foliowy jest niezbędny każdemu żywemu organizmowi, a w szczególności kobietom spodziewającym się dziecka. Zapobiega anemii, czyli niedokrwistości u ciężarnych, a nienarodzone jeszcze dzieci chroni przed wadami cewy nerwowej (bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa, przepuklina oponowo-rdzeniowa). Ponieważ wady te powstają podczas pierwszych 4 tygodni ciąży, lekarze zalecają kobietom przyjmowanie kwasu foliowego jeszcze przed zajściem w ciążę. Dzienna dawka dla kobiet planujących ciążę (a także tych współżyjących) to 0,4 mg. Podczas pierwszego trymestru ciąży (oraz czasami aż do końca jej trwania) dawka może być większa, ale zależeć to może tylko do lekarza prowadzącego ciążę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4751 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ciaze sama przeszlam ![]() tylko nie rozumiem w czym ma pomóc stosowanie go 1 czy 1,5 roku przed staraniami ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4752 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4753 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4754 |
Zakorzenienie
|
no też nie słyszałam żeby w poczęciu pomagał......
|
![]() ![]() |
![]() |
#4755 |
Zakorzenienie
|
nie ma co brac drogiego kwasu foliowego. Mi gin powiedział,a bym teraz jakiś tani kupiła a dopiero jak się dowiem, ze jestem w ciąży zaczęła brac ten droższy (zapisał mi gdzieś tam nazwę
![]() Gucia mam nadzieję z tą pracą bo nigdzie indziej nie składałam ![]() ech.. gdybym miała na czas nieokreślony, jakie życie byłoby prostsze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4756 |
Rozeznanie
|
Hej kobietki!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4757 |
Zakorzenienie
|
Ja tylko kwas foliowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4758 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Masz rację... powoduje on niezmniejszenie ryzyka wystąpienia u dzieci wad... jestem on polecany do spożywania w większej ilości w ciąży, stąd jego dostarczanie w postaci tabletek (lub tudzież wspominanych posiłków ![]() ![]() "Kwas foliowy znany jest również pod nazwą witaminy B9 i pełni wiele istotnych funkcji w naszym organizmie. Przede wszystkim reguluje wzrost komórek, wpływa pozytywnie na układ nerwowy, mózg i układ pokarmowy, gdyż uczestniczy w tworzeniu soku trawiennego. Ma również działanie antyanemiczne, ponieważ pobudza procesy krwiotwórcze w naszym organizmie. Chroni przed rozwojem nowotworów oraz wpływa na dobre samopoczucie. Szczególnie ważne funkcje kwas foliowy pełni w okresie rozwoju płodu w łonie matki, ponieważ zapobiega uszkodzeniom cewki nerwowej, ma także pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków. Bierze również udział w przekazywaniu cech dziedzicznych." "Ma działanie krwiotwórcze, dlatego jest stosowana w niektórych typach niedokrwistości (niedokrwistość złośliwa), a poza tym w leczeniu biegunki tłuszczowej. Niedobór kwasu foliowego powoduje zahamowanie syntezy kwasów nukleinowych, wzrostu tkanek i organizmu, a także wypadanie włosów i powstawanie ognisk martwicy w mięśniach." W ciąży jak najbardziej, podczas starań również... ale w normalnym codziennym życiu jak najbardziej wskazane są jego spożycia ![]() ![]()
Edytowane przez Ana*** Czas edycji: 2011-05-18 o 08:06 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4759 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zdaję się, że już tu kiedyś była dyskusja na temat kwasu foliowego i zasadności stosowania go jak się człowiek nie stara o ciążę. Mój gin uważą, że każda kobieta regularnie współżyjąca może zażywać kwas, wrazie potencjalnej wpadki. Ja biorę od stycznia i nie liczę na to, że mi pomoże w poczęciu, poprostu go biorę. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4760 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() warto by bylo wspomiec jeszcze o nadmiarze kwasu w organizmie ![]() Mi z kolei lekarz mowił, by nie przesadzac, bo dobrze sie odzywiajac dostarczamy go w odpowiedniej ilosci a wiele go nie potrzeba, bo dobowe zapotrzebowanie wynosi 0,2 mg, w czasie ciazy wzrasta do 0,4 mg. No ale co lekarz to inna opinia ![]() Cytat:
![]() Ale zeby było zrozumiale nie czepiam sie nikogo i tak kazdy zrobi jak uwaza ![]() Tak z innej beczki ![]() Bylam dzis z moim smykiem na zakupach i spokojnie poogladałam dzieciece ubranka, bo z mezem to zawsze pospiech ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4761 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4762 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4763 |
Zakorzenienie
|
Ja odkąd pamiętam chciałam mieć syna, więc sukieneczki mnie nie biorą, ale za to spodenki, ogrodniczki, ach!
![]()
![]() |
#4764 |
Zakorzenienie
|
Ja to nie wiem sama co bym chciała. Nie wiem czy nie córcię... bo dla synka nie mam imienia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4765 |
Zakorzenienie
|
Też dla dziewczynki mam imię, dla chłopca niby też, ale nie bardzo mi się podoba, a to dla dziewczynki już wymyślone dawno, dawno temu i na co dzień już sobie o "Emilce" rozmawiamy, jakby faktycznie miała być Emilka
![]() ![]() ![]() Niestety jeszcze jej nie będzie bo @ wczoraj czy przed wczoraj przyszła, do tego 3 dni wcześniej i teraz mi się wszystko rozreguluje ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4766 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja zawsze marzyłam o dziewczynce ![]() ![]() i kiedys zrobilismy sobie liste imion i dopisalismy nazwisko i to co nam najbardziej sie podobało zostało ![]() A czasem tak jest, ze juz sie wybierze imie, a po narodzeniu sie uwaza ze nie pasuje i sie zmienia ![]() Ale tyle jest pieknych rzeczy dla dziewczynek, wydaje mi sie, ze znacznie wiecej niz dla chłopców i bardziej kolorowe i wyszukane ![]()
![]() |
#4767 |
Zakorzenienie
|
No z pewnością, dla dziewczynek jest więcej fajnych ciuchów.... trzeba tylko uważać, żeby nie przesadzić hihihihihi...... bo wszędzie kokardka, brokacik, cekinek, a potem dziecko jak choinka wygląda
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4768 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Sama mam na imie Emilia a coreczka bedzie Olivia Emilia S. Dla synka nie mamy imienia, gdyby sie okazalo, ze bedzie chlopczyk ![]() Ze wzgledu na to, ze na stale mieszkamy w Anglii chcemy nadac uniwersalne imie naszym dzieciaczkom. Coraz bardziej podoba mi sie Eryczek- co myslicie o tym imieniu? ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4769 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Też wczoraj dostałam @, więc zaczynamy kolejny cykl starań ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4770 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:21.