|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4741 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
arizoona - Podkarpacie rządzi
![]() WioletaM - odczuwasz różnicę między tymi płynami?
![]() |
#4742 |
Raczkowanie
|
hej, ja nowa w tym wątku
![]() Od ubiegłego piątku nosze soczewki Ciba air optix miesięczne, do tego płyn tej samej firmy (solocare). To moja pierwsza para, dobrana przez okulistkę. Ale jest problem: potwornie mi wysychają oczyska. Mam lacrimal, aquify i sól fizjologiczną. I nic. Rano jest ok, mniej więcej do południa. Potem mam wrażenie, jakby mi powieki szorowały po oczach, rozjeżdża mi się aż obraz. Zakraplam do 5-10 minut. No to chyba nie jest normalne, prawda? Czy tak jest ze wszystkimi soczewkami? Bo jeśli tak, no to jestem załamana, tak się cieszyłam, że będę mogła zrezgynować z okularów <chlip, chlip>
#4743 |
Zakorzenienie
|
Faktycznie często...
A nie masz jakiejśc wizyty kontrolnej po tygodniu noszenia? Zwykle tak jest... |
![]() ![]() |
![]() |
#4744 |
Wtajemniczenie
|
Aluchelek, widocznie te soczewki nie są dla ciebie, ale nie martw się, na pewno znajdą się odpowiednie. Prawdopodobnie twoje oczy nie tolerują materiału, z którego Optixy są zrobione - i już
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4745 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mam jeszcze jedno pytanie: idę dzisiaj na basen, przedtem mam zamiar zdjąc soczewki. Czy mogę je w pudełku trzymać w torebce? Czy pudełko musi cały czas leżeć w tej samej pozycji? Czy może sobie spokojnie spoczywać w torbie w dowolnej pozycji? ![]()
![]() |
#4746 | |
Zakorzenienie
|
![]()
Do tej pory nosiłam tylko i wyłącznie od 6 lat B&L FW OPTIMA (po innych soczewkach np. J&J wysychają mi strasznie oczy) teraz chciałabym sobie kupić jakieś soczewki kolorowe.
I tu moje pytanie - po pierwsze czy na brązowe oczach jest sens zakładać zielone soczewki kontaktowe? Czy cokolwiek będzie widać z tego koloru? Po drugie czy znacie jakieś firmy godne polecenia dla osób z wrażliwymi oczkami? No i po trzecie, czy w kolorowych soczewkach widzi się normalnie? Pytam Wizażanek, ponieważ pytałam w sklepie optycznym i pani podejrzanie zachwalała towar, a jak ostatnio kupiłam zachwalane akcesoria do soczewek (płyn) to potem tak mnie oczy piekły i swędziały, że myślałam iż sobie chyba oczy wydrapię. ---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ---------- Cytat:
A co do pudełka, to w podróży miałam już soczewki w rozmaitych pozycjach i nic im się nie działo (pewnie pudełko nie raz znalazło się "do góry nogami"). Nie ma powodu dla którego powinno leżeń nieruchomo.
![]() |
#4747 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ale okularki zakładasz do pływania? ![]()
![]() |
#4748 |
Zakorzenienie
|
![]()
Nie zakładam, ale chyba lepiej było by zakładać - jak chlapnę w oczy to strasznie pieką później. Jednak nie zakładam, bo woda to woda - tak samo w domu pod prysznic jak myje włosy nie zakładam przecież okularków
![]()
#4749 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Na basenie nie można mieć soczewek innych niż jednodniowe. To, że komuś znajomemu nic się nie stało nie oznacza, że tysiącom innych osób nie. Jest udowodnione, że jakikolwiek kontakt soczewki z wodą grozi poważną infekcją pierwotniakami Acanthamoeba, które niszczą trwale rogówkę. Nie warto ryzykować, na basen polecam szczelne okulary bądź jednodniówki. Pudełko może spoczywać w różnych pozycjach, soczewki sobie spokojnie będą pływać, ale gdy już wyjmiesz je z torby i położysz na półce, sprawdź czy soczewka nie pozostała przyklejona do wieczka. Klarissa - też mam brązowe oczy i miałam jednodniowe Freshlook niebieskie, dawały wrażenie strasznie wypukłego oka, nie mogłam na siebie patrzeć. Ich faktura jest brązowo-niebieska, więc krycie było całkiem niezłe, ale nie rozumiem po co do niebieskich soczewek dodali brązowe kreseczki, nie wyglądało to ładnie. Jest wątek poświęcony tylko kolorowym, także osobny tylko do zdjęć, znajdziesz tam przykłady dla ciemnych oczu. Zielone ponoć wychodzą bagniste ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4750 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a z tym wysychaniem to już wiem co zrobić. Chociaż dzisiaj przez cały dzień zakropliłam dwa razy. Sama nie wiem, może się przywzyczajam po prostu? W każdym razie po świętach idę do okulistki, to się dowiem co i jak. Jeszcze raz Wam dziękuję ![]()
![]() |
#4751 |
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() ![]() ![]()
#4752 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny pomocy !
Byłam wczoraj u okulisty i chyba mnie oszukał: miał zbadać mi wzrok i dobrać odpowiednie soczewki, ale badanie było raczej standardowe pod okulary. Nie podał mi ani krzywizny, grubości, nawodnienia itd. , nie zakładał mi soczewek (to chyba ma na celu sprawdzenie, czy soczewki dobrze przylegają). To było moje pierwsze badanie, więc nie wiedziałam na czym ono ma polegać. Pieniądze oczywiście wzioł i teraz nie wiem czy mogę się domagać zwrotu, czy informacji na temat doboru odpowiednisz szkieł kontaktowych, ale coś mi sie wydaje, że on nie ma o tym bladego pojecia .... co radzicie???
#4753 |
Zakorzenienie
|
a szkła Ci sprzedał? bo przy pierwszej wizycie, robi się oczywiście standardowe badania wzroku i zakłada szkła. okulista musi Cię poinformować o tym jak je przechowywać, czyścić, nakładać i zdejmować-raz powinnaś je włożyć i zdjąć przy nim. Z tego, co piszesz, to chyba zapłaciłaś za samo badanie, nie dostałaś ani informacji o szkłach, ani nie kupiłaś odpowiednich szkieł...? Skoro poszłaś tam w konkretnym celu, to czemu od razu sama go nie zapytałaś o to, o co pytasz nas? Wziął kasę, a nie udzielił informacji? to z czym od niego wyszłaś?
możesz spróbować zareklamować wizytę, ale pytanie czemu nie zrobiłaś tego od razu. nie chce mi się wierzyć, żeby lekarz okulista w obecnych czasach nic nie wiedział na temat szkieł kontaktowych. jeśli to jest Twój stały lekarz, to myślę, że możesz zadzwonić i zapytać, jeśli byłaś u niego pierwszy raz to też nie zaszkodzi spróbować. Powodzenia!
#4754 |
Przyczajenie
|
![]() Dzięki za radę ![]() Pozdrawiam .
#4755 |
Nie depcze krokusów
|
jagodziana - oj, to dałaś się zrobić...
![]()
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-04-10 o 12:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#4756 |
Konto usunięte
|
Ale jak to jak inne? Po prostu sprawdza się wadę i 'na oko' przymierza soczewki? Nie ma żadnego specjalnego badania krzywizny?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4757 |
Zakorzenienie
|
tak jak napisała Malla, krzywiznę mierzy się w trakcie badania komputerowego..
#4758 |
Konto usunięte
|
Aha, dzięki dziewczyny. Kurczę już nie mogę się doczekać środy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4759 |
Zakorzenienie
|
Wesołych Świąt Dziewczyny!
#4760 |
Konto usunięte
|
Czytałam teraz o przeciwwskazaniach do noszenia soczewek i pisało też o silnych alergiach. Mam silne uczulenie na nikiel. Lepiej powiadomić o tym lekarza prawda?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4761 |
Zakorzenienie
|
Lepiej nie czytaj takich rzeczy bo się tylko będziesz niepotrzebnie nakręcać.. Możesz powiedzieć o uczuleniu, czemu nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4762 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4763 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja myślę że dobry lekarz sam się o wszystko porządnie wypyta. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4764 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do srebra, to niby zawiera nikiel, ale nosze kolczyki w uszach i nigdy nic mi się nie pojawiło. Poza tym przecież soczewek jednodniowych nie trzyma się w pojemnikach, więc to byłoby rozwiązanie, chociaż nie za bardzo mi się uśmiecha, bo to za drogi interes. Myślałam o minimum dwutygodniowych, najlepiej miesięcznych soczewkach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4765 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4766 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jeśli problem dotyczyłby tylko pojemniczków to również myślę, że nie jest ogromny, bo przecież nie wszystkie są wykonane z tych samych materiałów, więc pewnie znalazłabym coś dla siebie. Same soczewki są wykonane z materiałów nieuczulających, z tego co wiem, więc chyba ewentualny problem leży w płynie. Jeśli miałabym używać soczewek jednodniowych, to chyba musiałabym zrezygnować, bo myślę, że mama by się nie ucieszyła na taki wydatek. Wszystkie wątpliwości zostaną rozwiane w środę, mam nadzieję, że lekarka zrobi mi badanie od razu, bo inaczej będę musiała iść prywatnie, bo u niej na wizytę czeka się min. miesiąc, a ja już nie chcę więcej czekać. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4767 |
Przyczajenie
|
![]()
Cześć
Ostatnio natrafiłam na świetne soczewki Biofinity. Jak dotychczas jestem nimi zachwycona - szkoda, że są takie drogie ![]() Mam pytanie jeśli są to soczewki typu night&day i jeśli nosze je cały czas, nie zdejmując na noc, to czy przez cały miesiąc nie muszę ich przemywać żadnym płynem dezynfekującym/czyszczącym? Acha mogłybyście polecić jeszcze jakieś nienajdroższe kropelki nawilżające, które można stosować bezpośrednio na soczewkę? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4768 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Najtańsze znane mi krople na soczewki to Re fresh (pisane łącznie, tylko mi cenzura wyskakuje), u mnie w aptece kosztują ok 15zł |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4769 |
Konto usunięte
|
Tak, wiem, że za wizytę trzeba zapłacić tylko mam wizytę w środę i nie wiem czy od razu mogę mieć zrobione badanie, bez umówienia się na następną.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4770 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I dlaczego czekasz miesiąc jak to płatny lekarz? Ja do lekarza idę i od razu mnie przyjmuje jak płacę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:08.