![]() |
#4741 |
KOTerator
|
Dot.: Koty część IV
Pańcia od bzyczków ucieka
![]() Wygłaskaj Nensi. |
![]() ![]() |
![]() |
#4742 |
Zadomowienie
|
pancia sie potwornie boi takich bzyczków
![]() ![]() ![]()
#4743 |
KOTerator
|
Jak tak to czytam to już mi źle
![]() Nensi wygłaskana? |
![]() ![]() |
![]() |
#4744 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nensi wygłaskana i wycałowana ![]()
![]() |
#4745 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lenka dawno Cie nie bylo na forum ![]() ![]() wyglaskaj Nensi ![]()
![]() |
#4746 |
Zadomowienie
|
Zdrówka dla Waszych chorujących miauczków
![]()
#4747 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nensi w siódmym niebie bo wszyscy teraz jej dogadzają i tylko jej niuńkają ![]() nie wspomniałam wam że ostatnio wparowała mi do łazienki jak sie kąpałam i była ciekawa co robię w wannie to na krawędź wanny wskoczyła siedziała sobie i patrzyła jak sie myję ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4748 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kurczę na mnie za dzieciaka cały rój pszczół wyleciał (rozwalałam im nieświadomie gniazdo ![]() ![]() I przypomniałaś mi, że mój młody mi dziś zwiał na dwór ( ![]() ![]() ![]() Myślałam że sie posikam ![]() Choć zaraz przyszło otrzeźwienie, mam nadzieję, że nic mu nie będzie... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4749 | |||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#4750 |
Zadomowienie
|
#4751 |
Konto usunięte
|
Cześć, przyszłam zasięgnąć porady, bo w ogóle nie znam się na kotach, a mojemu tacie zamarzył się kot w domu w którym już jest ośmioletni pies
![]() ![]() I jeszcze jedna ważna rzecz - mieszkamy na wsi i przyznam całkiem szczerze, że najwygodniej dla nas wszystkich by było, gdyby kot się nauczył że może sobie po tej wsi biegać ile mu się podoba i wracać do domu na jedzenie. Podejrzewam, że kot sam szybko się nauczy, że latanie po dworze z innymi kotami jest ciekawsze od siedzenia w domu z nieobliczalnym psem, ale i tak pytam ;p I jak szybko można kociaka wypuszczać na dwór, do którego miesiąca życia powinien jeszcze być "pod nadzorem"? Wieś jest malutka, wszystkie psy w budach więc w ciągu dnia żaden pies nie powinien kota zjeść, no chyba że ten wlezie mu do budy ![]() Co do włażenia na łóżka, kanapy itd. - czy na kota podziała tak samo jak na psa komenda "nie wolno"? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4752 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
zastanawia mnie jedno jak można brać kota nie wiedząc jak pies na niego zareaguje ![]() Pomijając fakt że branie kota tylko po to zeby wracał na jedzenie do domu jest bardzo wygodnym podejściem do sprawy bo kotu trzeba zapewnić coś więcej niż jedzenie i dach nad głową od czasu do czasu... wydaje mi się że musicie poważnie przedyskutować temat "kot w domu"
Nensi 22.09.11 ![]() ![]() 6.08.2014r. ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Lenka 91 Czas edycji: 2012-07-10 o 12:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4753 |
KOTerator
|
Witaj.
Kot to indywidualista, nie reaguje na komendy, rozumie je, ale nie zawsze ma ochotę na wykonanie polecenia. Można kota nauczyć nie wchodzenia na stół ale np. jak widzi na stole muchę, to jest już inna sprawa, instynktu się nie pokona. Ja bym kota odradzała, jeżeli w domu jest pies, który może się zachowywać agresywnie wobec kota. Co do wypuszczania - tu dziewczyny niektóre wypuszczają w spokojnych okolicach, ja na wsi ale nie wypuszczam bo: - mam niedaleko ulicę i tory kolejowe, - kot może zarazić się śmiertelną chorobą, np. białaczką, - kot może nie wrócić, - kot może się czymś zatruć, - w przypadku gdy kot jest wychodzący i chory często można nie zauważyć objawów w odpowiednio wcześnie, - kot może wrócić ciężko zraniony przez psa/kunę/człowieka - np. moja Milka przyplątała się bez nogi i z drugą złamaną. |
![]() ![]() |
![]() |
#4754 |
Nie depcze krokusów
|
whiteglove - może zamiast brać kociaka przysposobicie jakiegoś większego kota, który już umie polować i uciekać przed psami? Są jakieś koty w okolicy? Regularne wystawianie miski powinno przyzwyczaić go do krążenia wokół domu, z czasem zapewne nabierze też ufności i będzie przychodził na mizianki.
![]() |
#4755 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4756 | |||||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
- inne koty, które Twojego mogą zaatakować, podrapać, pogryźć i zarazić jakimś choróbskiem. -"życzliwi" ludzie, którym może się nie spodobać, że Twój kot łazi im po podwórku. Pamiętaj, że nie każdy człowiek lubi zwierzęta. Jeden może kota przegonić, a inny wyłoży trutkę, zacznie strzelać z wiatrówki, albo odrąbie łapę/ ogon/ głowę... - zawsze może się przybłąkać jakiś obcy pies, który nie toleruje kotów -nawet w małej wsi, gdzie drogi są daleko, a samochody praktycznie nie jeżdżą, istnieje prawdopodobieństwo, że samochód przejedzie Ci kota. Koty mają to do siebie, że potrafią wbiegać wprost pod koła jadącego samochodu. A jeżeli kot jest strachliwy i nigdy nie wychodzi na ulice, ani nie chodzi w jej kierunku, to nie ufaj temu, bo zawsze coś może strzelić mu do głowy i pójdzie na ulice. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Reasumując.... Wydaje mi się, że w tym wypadku kot, to tylko zachcianka... Nic nie ustaliliście, nic nie przemyśleliście, po prostu takie "ee dobra. będzie kot i tyle. Co będzie to będzie.". Przede wszystkim zastanówcie się czy to dobre połączenie kot+8letni pies, który źle reaguje na kota. Zestresowany kot może dostać biegunek, może wymiotować i bać się wszystkiego. Co wtedy zrobicie? Naprawdę przemyślcie i obgadajcie to wszystko jeszcze raz. Wziąć kota to nie problem, ale opiekować się nim i go mieć to jest sztuka.
![]() |
#4757 |
KOTerator
|
Ja jeszcze dodam, że kota absolutnie nie powinno się karmić karmą dla psów...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4758 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() tym ostatecznie pokazałaś ze nie jesteście przygotowani na przygarnięcie kota nie macie podstawowej wiedzy o tych zwierzętach chcecie kota żeby był i czasem żeby go nakarmić i pogłaskać ![]()
![]() |
#4759 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli jednak kilka lat nic sie nie robilo to nie oczekujmy cudów. w tym wypadku uważam ze kot absolutnie nie o matko, nawet nie pomyślałam ze ktos moze tak zrobic...
![]() |
#4760 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4761 |
KOTerator
|
Niektórzy by chcieli, na miau chyba kiedyś czytałam o tym
![]() Psie karmy mokre premium są tańsze od kocich i to kusi, ale stety niestety nie da się ich kotom podawać, nawet przy suplementacji, nie da się i tyle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4762 | |||
Nie depcze krokusów
|
Dziewczyny, nie przesadzacie trochę? Nie można wziąć kota posiadając dorosłego psa?
Przecież whiteglove nie napisała, że jest on na pewno agresywny wobec kotów, tylko że nie zna jego reakcji. Tak samo nie znamy naszej reakcji na kota (a nuż nagle objawi się alergia albo urodzimy alergiczne dziecko) czy reakcji starego kota na nowego kota - zawsze jest jakieś ryzyko. Psią karmę podała chcąc sprawdzić, czy kręci się jakiś kot po podwórku, przecież to nie znaczy, że zamierza go nią karmić stale... W domu jednorodzinnym można przynajmniej przeprowadzić stopniowe, profesjonalne dokocenie, trzymać kociaka w jednym pokoju, uczyć go nieskakania po szafach i przyzwyczajać psa do jego obecności. Cytat:
Whiskas nie jest drogi - wprawdzie to syf i nigdy nie karmiłabym nim swojego kota, ale przyciąga bezdomniaki aromatem, możesz od tego zacząć. Cytat:
Cytat:
Jeśli chcecie brać kociaka do domu, to lepiej nie uczyć go wychodzenia na dwór. Polne koty chorują, zapadają na groźne wirusowe kocie choroby, masowo giną pod kołami aut, przynoszą robaki. Wiem, że na wsi może być trudno utrzymać kota w domu, bo domownicy mają pewne nawyki, np. non stop otwarty balkon czy drzwi wejściowe, ale lepiej małego kota przyzwyczaić do życia w domu, koniecznie wykastrować (!), a potem sam zadecyduje, czy będzie mu się chciało skakać po drzewach. Kot jest równie szczęśliwy w domu, co na polu Nie będę Cię potępiać. U mojej babci kot przyszedł na podwórko, gdy pies przykuty do budy miał chyba z 10 lat. Kot od razu polazł do jego miski, a pies zamiast go zjeść, wylizał. Przede wszystkim zdecydujcie się, co chcecie osiągnąć i rozważcie wszystkie scenariusze. Kot to nowy domownik, wymaga nakładów finansowych oraz uwagi. - Koty chorują, muszą być brane do weterynarza kilka razy w roku, szczepione, odkłaczane i odrobaczane. - Koty lubią sobie rzygnąć, zdarza im się siknąć na pościel. - Można je nauczyć niewykonywania niepożądanych czynności, ale to nie znaczy, że będą się zawsze do tych nauk stosować. - Koty potrafią niszczyć kwiatki, używać donic jako kuwety. Wiele popularnych roślin doniczkowych jest dla nich trujących i trzeba się będzie ich pozbyć. - Koty w pogoni za muchą strącają różne przedmioty i z nudów zjadają, co znajdą na podłodze, w tym kawałki folii i gwoździki. - Kot może się okazać niedotykalski i przekreślić widok starszej pani na fotelu bujanym z mruczącą kulką i dzierganym na drutach szalikiem. - Koty niszczą, zresztą psy też. Drapią meble, wywalają zawartość szafek, okłaczają ubrania. - Kot też ma potrzeby emocjonalne i potrzebuje uwagi, wspólnej zabawy, czasem w środku nocy.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2012-07-10 o 13:39 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4763 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4764 |
Wtajemniczenie
|
cześć dziewczyny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4765 |
KOTerator
|
Maniu fajny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4766 |
Konto usunięte
|
Pomysł z kotem wziął się stąd, że od niedawna mieszkamy w domku na totalnym zadupiu, pomiędzy lasem a polem. I z tego pola przychodzą myszy. Na łapki się nie łapały, trutki nie jadły (zresztą sama opieprzyłam tatę, że jeszcze pies zje tą trutkę i będziemy mieli problem). U mojej mamy w domu zawsze był taki polny kot, który w domu spał i jadł, a świtem wybiegał z domu i tyle go widzieli, wracał na kolację. Tylko oni nie mieli psa
![]() ![]() A o kocim niejedzeniu psiej karmy nie wiedziałam, dobrze że napisałyście. Malla ma rację, nie mam zamiaru tym kota karmić, po prostu nic innego w domu nie było. Skąd miałam wiedzieć że mięso w puszce dla psów a dla kotów czymś się różni ;p Już nawet wiem gdzie postawić miskę żeby pies się do niej nie dobrał, tylko muszę kupić whiskasa czy coś w tym rodzaju ![]() I spokojnie, nie mam zamiaru kupować kota i zostawiać go na pastwę psa, mnie też się ten pomysł słabo podoba. Ojciec wyjechał z pomysłem kupienia kota, a ja nawet nie wiem czym go nakarmić, dlatego zwróciłam się do Was. Mam takiego samego kręćka na punkcie psów jak Wy na punkcie kotów, też byłabym zbulwersowana, gdyby ktoś napisał "no, muszę kupić psa, ale takiego żeby duży i groźny był bo musi sąsiada postraszyć, resztki z obiadu mu wystarczą, nie?" ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4767 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nie napisała, że jest agresywny, ale takim zachowaniem jak napisała na pewno małego kociaka wystraszy. Nie wiadomo też co by zrobił pies gdyby dogonił kota. Póki co właścicielka psa opisuje niezbyt przyjazne nastawienie psa do kota. Cytat:
![]() Cytat:
![]() U rodziców TŻta też jest pies i to duży i młody- 2 lata. Nastawienie do kotów ma pozytywne, ale traktuje je jak zabawki ![]() ![]() Fajny kocio i jaka pozycja ![]()
![]() |
#4768 |
KOTerator
|
A nie lepszy by był ultradźwiękowy odstraszacz na myszy?
Czym chcesz karmić kota? |
![]() ![]() |
![]() |
#4769 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() według mnie trzeba przywabić kilka bezdomniaczków i problem z myszami sie rozwiąże a i wy nie będziecie mieli stresów jak pies zareaguje na kociego towarzysza i odwrotnie ![]()
![]() |
#4770 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:35.