|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4741 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II
Cytat:
![]() |
#4742 |
wańka wstańka
|
Ja dzieciakom z biednych i z patologicznych rodzin bardzo współczuję; niemniej tym, które są chore czy niepełnosprawne.
Uważam, ze powinny otrzymywać pomoc. To tak odbijając nieco od tematu SzP.
nauczycielu, zajrzyj ![]() Edytowane przez ajah Czas edycji: 2015-09-20 o 17:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#4743 |
ctrl alt delete
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4744 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4745 |
Konto usunięte
|
1 października. Wyszli wolontariusze podczas uroczystości i spuszczaja się nad mądra pomocą
|
![]() ![]() |
![]() |
#4746 |
Raczkowanie
|
Witam. O akcji Szlachetnej Paczki nie wiem zbyt wiele ale jak pobieżnie przejrzałam wątek i wstawiane opisy rodzin to jestem zdziwiona jak ludzie beztrosko podchodzą do życia i oczekiwanej pomocy.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4747 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4748 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4749 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4750 | ||
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
![]() No weeeeź, ja tu obiad jem! ---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ---------- Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4751 |
Raczkowanie
|
To przecież nie ulega wątpliwości. Trzeba pomóc starym, chorym i takim, którym ta pomoc rzeczywiście da impuls do zmiany życia. Ale nie ludziom, którzy żyją tylko z tego co im "dobrzy ludzie" dadzą, a takich jak wnioskuje po dodanych opisach w poprzedniej edycji było dużo.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4752 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
Ale jak znam życie to dziecioroby w tym roku i tak będą miały najlepsze branie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4753 |
Raczkowanie
|
Chodziło mi o pomoc starym, chorym ale też np. rodzinie która straciła dobytek w pożarze aby mogli się odbić od dna.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4754 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Brajankowi z Nikolką odmówisz?! Swoją drogą jadę teraz mpk i chyba trafiłam na godzinę, w ktorej zasiłkowo-roszczeniowa patola z tipsami wylęgła na miasto ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4755 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4756 |
Konto usunięte
|
Chyba sie pokapowali, że o nich piszę, bo coś gadają do mnie i obczajają mój telefon - obawiam się, że towarzyszący Klałdi Seba został przeze mnie zainspirowany do poproszenia Paczki o ajfona, ale nie takiego grata 4s co moj, tylko pewnie 6
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4757 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4758 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widzisz, problem w SzP jest taki, że opowiada historie chwytajace za serce - o starszych ludziach, chorobie w rodzinie, nieszczęściach. Czytasz opisy w bazie i sporo odstają od tych twarzy osób, które naprawdę potrzebują pomocy. Cytat:
Cytat:
![]() |
#4759 |
Raczkowanie
|
Ogólnie to nie jestem za jakąkolwiek pomocą. W większości przypadków pomoc otrzymują osoby, które mops, caritas, SZP i wszelkie akcje pomocowe traktują jak dojną krowę. Ale w niektórych przypadkach, kiedy ktoś potrafi z serca podziękować i docenić, trzeba pomóc. Swego czasu sama pomagałam starszej pani w drobnych codziennych czynnościach, ot zwykły ludzki gest. Jak jestem w stanie to dlaczego nie pomóc. Tyle że nie dzieciorobom i zawodowym leniom
|
![]() ![]() |
![]() |
#4760 |
Zakorzenienie
|
Jednego nie rozumiem - czemu tak gloryfikujecie pomoc tym starszym i opuszczonym?
Wybaczcie, ale większość z nich musiała ostro zasłużyć na taki stan rzeczy - a przynajmniej nie da się tego zweryfikować w żaden sposób. Więc to to samo co pomaganie 'dzieciorobom'. Też podchodziłam do tego 'ojej, smutne staruszki, złe dzieci itd'. Dopóki mnie ktoś nie uświadomił, że opuszczona para staruszków, skromna, niczego nie wymagająca, ciężko ciułająca grosz do grosza... tłukła dzieci jak nieplenne zboże, wyrzuciła synową z domu i wyczyniała jeszcze wiele innych cudów zanim stała się skromna i opuszczona [czemu jakoś przestaję się dziwić] ![]() Więc wiecie. Opuszczony staruszek nie równa się konieczność pomocy i dobre serduszko. Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2015-10-02 o 12:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#4761 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
Staruszek, cóż, jakich błędów by w życiu nie popełnił, nic już nie naprawi. Ze względów humanitarnych społeczeństwo mu już musi pomóc, nie mozna pozwolić człowiekowi umrzeć z głodu. I tyle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4762 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast ludziom, którzy bili dzieci, stosowali przemoc psychiczną i generalnie niszczyli rodzinę perfumek i bluzeczek również bym nie sponsorowała. I nie, nie muszę ![]() Szczerze, to aż mi ciśnienie skacze, jak słyszę, że społeczeństwo musi. Jak już muszę to wolę fundować ludziom głupim [dzieciorobom] niż złym [przemocowcom]. Na szczęście nic nie muszę i nie funduję nikomu. Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2015-10-02 o 12:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4763 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4764 |
Zakorzenienie
|
Znam starsze osoby, które nie miały dzieci, ich dzieci zmarły itd. i nie mają rodziny do pomocy, a nie znam rodzin z kilkorgiem dzieci, na zasiłkach, które robią wszystko, żeby wyjść z tej sytuacji.
#4765 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4766 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale sporo jest też staruszków, którzy po prostu rodziny nie mają i są w ciężkiej sytuacji np. przez konieczność zakupy drogich leków. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4767 | |
BAN stały
|
Bo to jak wzięcie zwierzątka z hodowli w złych warunkach - uratujesz pieseczka, ale jednocześnie wspomagasz tę hodowlę.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4768 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego dla mnie to jedna półka - trzeba weryfikowac i dziecioroby i staruszków, bo i tu i tu mamy ogromne szanse, że pomoc trafi do osoby, której się ona nie należy. Dziwi mnie więc powtarzane jak mantra 'nie pomagajmy dzieciorobom, pomagajmy biednym staruszkom!', tak jakby status biednego staruszka od razu sprawiał, że osoba jest godna zaufania. Więcej, pokuszę się o wniosek, że prościej zweryfikować dziecioroba [bo widać kiedy, jak się rozmnażał, widać czy ma szansę pracować i nie chce, widać, czy były jakieś wypadki losowe, które wpłynęły na obecną sytuację. Państwa 5 lat w kryzysie i 6 dzieci w wieku 0-5] można odrzucić bez wielkiego problemu]. Natomiast dowiedzieć się, co staruszek w życiu natworzył, że nagle ostał się bez rodziny, przyjaciół, kogokolwiek, no ciężej. Przypomina mi to sytuacje [liczne z resztą] jak rodzic patol po latach leci do sądu o alimenty od dziecka, które cudem wyszło na ludzi. I dla sądu jest starą opuszczoną, zaniedbaną przez rodzinę osobą, pokrzywdzoną przez los. Niejednokrotnie niestety taki teatrzyk skutkuje tym, że łoży się na swojego własnego kata z dzieciństwa - bo pewne fakty ciężko zweryfikować. Generalnie zmierzam do tego - pomagajmy komu chcemy. Ale nie wynośmy tych staruszków tak na piedestał, bo to sprawa dyskusyjna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4769 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() Takie podejście mnie obrzydza. Porównanie dziecka do zwierzątka, pseudo wychowawcze metody, które do niczego dobrego nie prowadzą, a za to na bank pozwalają dzieciakom w trudnej sytuacji na powielenie chorch schematów.
nauczycielu, zajrzyj ![]() Edytowane przez ajah Czas edycji: 2015-10-02 o 14:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4770 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:26.