|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4741 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
Ciekawy patent z tymi gąbkami, trzeba będzie spróbować. Też znam tylko mikrofibrę do szyb i jestem bardzo zadowolona, działa bez żadnej chemii.
![]() |
#4742 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
A jak to cenowo wygląda i na ile taka gąbka wystarcza? Czy to jednorazowe bardziej? Widziałam je gdzieś kiedyś w sklepie ale nawet dokładnie nie spojrzałam. Kupię płyn za kilka złotych i mam na jakiś czas, a taka gąbka jak przy tym wychodzi? :P to tak bardziej do sporadycznego użytku (mam 10 minut a mieszkanie musi błyszczeć) czy do regularnego sprzątania?
![]()
#4743 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
A jakiej firmy gąbkami myłaś? Cytat:
![]()
Kosmetyki, ubrania i dodatki ![]() Książki, filmy, CD, kasety ![]() Edytowane przez Terha Czas edycji: 2015-10-18 o 11:18 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4744 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
One jakby wycierają się jak gumka... coś w ten deseń. Więc się zużywają. Te z jana niebz mają taką jeszcze czerwoną warstwą żeby doszorować jak coś mega ciężkiego jest. Ale mało co korzystałyśmy z tej funkcji. + do tego 2 szt poszła na ciapki na ścianach - wiadomo w salonie kosmetycznym to wszystko w oliwce albo łapą się tłuste dotknie i umycie sof skórzanych
![]() |
#4745 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
1. Musiałam zapłacić kaucję za wynajmowany pokój 2. Za akademik zapłaciłam za cały wrzesień a musiałam się wyprowadzić w trzecim tygodniu ![]() 3. Nie szukając pokoju od października tylko od września - wszyscy chcieli pieniądze za czynsz liczony od zaraz - więc za połowę miesiąca zapłaciłam za dwa miejsca 4. Na wyjeździe służbowym musiałam wyłożyć kasę na hotel i dopiero w październiku łaskawie doczekałam się zwrotu ---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- Co do tematu mycia paneli - u rodziców w domu nigdy nie wycierałam paneli na sucho, nic się z nimi nie dzieje. Nawet jak zalało nam mieszkanie i udało się zareagować dopiero po około trzydziestu minutach - nie ma żadnych zniszczeń. Chyba nie trzeba jednak aż tak się z nimi cackać pod względem wody ![]() ---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Cytat:
W 1 listopada lubię tylko jak znicze na cmentarzu ładnie świecą a poza tym to dla mnie jedno z najbardziej dennych świąt. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4746 |
Zakorzenienie
|
Pamięć o zmarłych jest denna? Ciekawe podejście....
![]() Ja wróciłam z super wesela.... Ale jestem mega zmęczona ![]() ![]()
#4747 |
Zakorzenienie
|
ciekawe to bardzo eufemistyczne określenie w tej sytuacji...
![]() |
#4748 |
Zakorzenienie
|
Mam nadzieje ze chodziło nie o samo święto ale o sposób w jaki zmuszona jest je obchodzić
![]()
#4749 |
Konto usunięte
|
1. Nie utożsamiam pamięci o zmarłych z 1 listopada. Pamiętać można cały rok - a po parkingach przycmentarnych tego nie widać
![]() 2. To okazja do produkowania nowych zmarłych: pielgrzymki po całej Polsce + wypełźnięcie na drogi przez niedzielnych kierowców = co roku imponujące podsumowania ile było wypadków, w tym śmiertelnych. 3. Zmarłemu wszystko jedno czy zapali mu się wypasiony cygańsko zdobiony znicz z pozytywką "Ich Troje" czy najtańszy z Biedronki. Jak najwięcej, jak najdroższe, pomniki na wypasie, ble... Nie podobają mi się polskie cmentarze. Ludzie narzekają na komercjalizację np. walentynek czy bożego narodzenia, ale tam chociaż komercjalizacja cieszy żywych, no bo zmarłym już raczej wszystko jedno. 4. Wypada smutno, poważnie i płaczliwie. Ludzie robią z tego nie wiadomo co i reagują oburzeniem na głupie jedzenie przy cmentarzu - wszystko nieczynne, jedziesz przez trzy województwa a tu Ci odbierają prawo do ciepłego hot-doga po wyjściu i marznięciu na trzygodzinnej mszy, bo kto to widział, cmentarz jest obok, klękaj i biczuj się po plecach. ---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- A dobra, podoba mi się jeden polski cmentarz z tych na których byłam: Cmentarz Centralny w Szczecinie, największy w Polsce. Po sporej części chodzi się jak po parku, jest fontanna, są tam koncerty (czyli można jakoś inaczej uczcić pamięć zmarłych niż konkursem na największy wieniec)... Takie cmentarze to ja rozumiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4750 |
Zakorzenienie
|
Nie chodzi o to jak ty utożsamiasz... To święto i tyle..wynika z takiej a nie innej tradycji pogańskiej i nie masz na to wpływu, mówienie tym ze jest denne to trochę przegięcie, a,w rozumiem ze chodziło ci o komercje a nie konkretnie o święto. Zawsze można więcej poczytać o tradycji żeby zrozumieć skąd co sie wzięło i wtedy można zadecydować jak je obchodzić.
---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ---------- Fajne cmentarze sa w Danii to takie parki gdzie można np zrobić piknik xD. Super tam sie wypoczywa za życia ![]()
#4751 |
Zakorzenienie
|
Ja się właściwie zgadzam z Królową Julianna. Dużo bardziej "psychicznie obchodze" np. rocznicę śmierci niż 1 listopada. O bliskich zmarłych pamiętam cały rok, chodzę na cmentarz często i właściwie dużej różnicy mi nie robi czy to święto jest czy go nie ma. Ale ja właściwie takie podejście mam do wszelkich świąt typu dzień matki, babci, kobiet itd. W dzień matki odwiedzę mamę, dam prezent, życzenia złożę no ale nie zmienia to faktu, że jest to według mnie takie święto bez sensu trochę.
#4752 |
Zakorzenienie
|
Ja tam lubie wszystkie święta. Bardziej jednak im jestem starsza denerwuje kupowanie prezentów. I wcale nie o kasę chodzi. Chodzi o sam fakt, dzisiaj w sklepach jest wszystko i gdy ktoś czegoś potrzebuje to idzie i kupuje. Ja osobiście zawsze mam spory kłopot w wyborze prezentów. Sama dostać również wolę kwiatka, czekoladki czy rzecz którą naprawdę chcę/potrzebuje. Nietrafione prezenty to dopiero kłopot. Mojej mamie wolę kupić czekoladki bo jest łasa na słodkie to się zawsze ucieszy. Teraz Święta i kolejne dylematy, zwłaszcza jesli chodzi o moich teściów i brata męża - ja nie wiem co kupić, mój mąż też nie (choć przeciez zna ich lepiej). Poruszaliśmy już temat niekupowanie prezentów, ale i tak zawsze rodzice kupują. Eh niecierpie tego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4753 |
Zakorzenienie
|
W Ameryce cmentarze to są prawdziwe parki - chodzą tam sobie owieczki i kaczuszki
![]() W sobotę będziemy mieć ze znajomymi zabawę Halloween a w niedzielę pojedziemy na groby ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4754 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4755 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4756 |
Zakorzenienie
|
Uważam, że jeśli rodzice nas nie zaniedbywali, nie bili i nie wychowywaliśmy się w patologicznej rodzinie to jest za co. Szkoda tylko, że niektórzy uważają, że wychowanie i opieka należy się "z urzędu" i nie ma za co dziękować
![]()
#4757 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4758 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4759 |
Zakorzenienie
|
No właśnie nie wszystkich. Te wymienione przeze mnie dotyczą wydarzeń, konkretnych wydarzeń które kiedyś tam w przeszłości miały miejsce. Dyskusyjne tu może być Boże Narodzenie czy Wielkanoc dla niektórych, ale dla wierzących jest to też celebracja jakiegoś wydarzenia. No i pewnie, to też wspomnienia czegoś. Ale jednak bardziej przemawia do mnie obchodzenie rocznicy urodzin, ślubu, ważnego zdarzenia dla kogoś, niż po prostu "dnia pamięci o". Dzisiaj np. jest światowy dzień menopazy... To nie tak, że w ogóle wypinam się na te święta i jakiś bunt wielki robię. Na Dzień Babci dzwonię z życzeniami, bo po prostu chcę, żeby babci było miło. Tak się przyjęło, że to święto jest, więc nie robię szopki i nie jest to dla mnie problemem. Dnia zakochanych czy dnia chłopaka/mężczyzny nie celebruje, bo tż ma podobne zdanie i czasem nawet o tym nie pamiętamy.
#4760 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
1. Wszyscy mieszkańcy miasta zjawialiby się w tym samym czasie w tym samym miejscu, przeklinając na korki i brak miejsc parkingowych 2. Dobra, matki miałyby to w głębokim poważaniu i one by nie przyjechały 3. Każdy przywoziłby badyle i świeczkę, zostawiałby je gdzieś w tym umówionym miejscu 4. Zabierałby ze sobą to co przywiózł rok temu i wyrzucał do kosza ale dobra, to moje zdanie bo gdyby nie zjazd rodzinny bo 1 listopada jest wolne pewnie bym omijała 01.11. cmentarze szerokim łukiem (z wyjątkiem spaceru wieczorem bo ładne światełka) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4761 |
Zakorzenienie
|
Trzeba chodzić wg tradycji w zaduszki xD wtedy nie ma tłumów a już jest ładnie bo wszyscy zaświecili.
#4762 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4763 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4764 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4765 |
Zakorzenienie
|
Moja też, już się nawet zastanawiałam nad kupieniem takiego robocika do mycia okien
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4766 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co od okien to ja nie znoszę ich myć, więc ich właściwie nie myję. Czekam aż Tż się nad nimi zlituje ![]() ![]() ![]()
Kosmetyki, ubrania i dodatki ![]() Książki, filmy, CD, kasety ![]() Edytowane przez Terha Czas edycji: 2015-10-19 o 07:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4767 |
Zakorzenienie
|
Widzisz u Ciebie w domu jest jakiś podział obowiązków jeżeli chodzi o przygotowanie potraw, u mnie w domu tego nie ma. Przy 1 wigilii u nas w domu okazało się nagle ( jakieś 2 godziny przed wigilią) że będziemy mieli za mało zastawy na tyle osób i dzwoniłam do swojej matki żeby przywiozła mi jakieś zapasowe talerze i sztućce
![]() U mnie jest tak że zaproszeni są moi rodzice, moja siostra już ze swoim narzeczonym ( no bo przecież jak to nie zaprosić go .... teksty mojej matki.... ja bym go tam wcale nie zapraszała nie przepadam za nim ) no i od mojego męża całe stado, rodzice, dziadkowie, rodzeństwo, braciszek jego swoją pannicę też przyciąga co też nam obojgu niezbyt się podoba, i w tym roku chyba jasno powiem że gości przyjmujemy TYLKO Z RODZINY. No i na dokładkę jesteśmy my. Więc ludzi na wigilię mamy kupę, z prezentami się ograniczamy do dziadków i rodziców, rodzeństwu nie kupujemy. Moja teściowa z teściem i rodzeństwo mojego męża przychodzą na gotowe, nic nie robią, kompletnie nic nawet ciasta. Moja matka zawsze pierogi domowej roboty przywiezie + jeszcze jakaś sałatkę albo ciasto, no ale tak czy siak resztę trzeba samemu zrobić. Dodatkowo nie robię nie wiadomo ilu potraw robię mniej bo i tak nikt tego potem nie zjada, mamy kapusty, pierogi, łososia, rybę smażoną, rybę po grecku, jakieś sałatki, kompoty ( tylko nie z suszu ) ze 3 ciasta, i wsio. |
![]() ![]() |
![]() |
#4768 |
Zakorzenienie
|
Co co 1 listopada też się z Julianną trochę zgodzę, jest duża komercjalizacja tych świąt i zrobił się z tego ogromny przemysł funeralny. Tłumy też są ogromne, dlatego jak mam więcej wolnego i jestem w domu rodzinnym to idziemy z mamą pieszo na cmentarz, bo samochodem to ciężko. Jak mam mało wolnego to w ogóle nie jadę.
Zadziwia mnie też, że dużo się mówi o efekcie cieplarnianym, a w te dni wydaje mi się, że całkiem sporo ciepła idzie z dymem, choć oczywiście światełka po zmierzchu są fajne, ale jednak. Uprzedzając pytania/uwagi: nie jestem fizykiem i nie liczyłam jaka to jest wartość do innych źródeł.
![]() |
#4769 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() W tę wigilię będę tylko ze swoją najbliższą rodziną ( mąż, dzieci i moja babcia). Moi rodzice lecą do mojego brata do UK, a reszty rodziny nie mamy w zwyczaju zapraszać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4770 |
Zakorzenienie
|
No mój dom jest najbardziej przystosowany do takiej ilości osób, mamy duży salon połączony z jadalnią więc w miarę na luzie każdy ma swoje miejsce. U moich rodziców w bloku tyle osób jak by się pomieściło to by się ruszyć nie było można. A moi teściowie cóż, mają dom, duży dom, duży salon - porównywalny do naszego, ale cóż chęci brak. Teściowa jest leniwa, jej córka jeszcze bardziej niż matka, uzdolnień kulinarnych wybitnych nie posiadają
![]() ---------- Dopisano o 08:29 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ---------- Kiedyś jeszcze zaliczaliśmy 2 wigilię , jedną u moich rodziców a potem jechaliśmy do dziadków mojego męża, ale dziadkowie mają małe mieszkanie, więc jak się rozkładało stół na tyle osób to jedni siedzieli na kanapie inni na krzesłach a jeszcze inni na stołkach, przy stole miejsca niezbyt dużo żeby nie powiedzieć że tylko na malutki talerzyk, każdy każdego szturchał. Dodatkowo szkoda mi dziadków którzy wszystko to sami przygotowywali bo przecież córka z wnuczką w niczym nie pomagały ;/ ---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:29 ---------- Wigilie u mnie w domu nie przeszkadzałyby mi bardzo gdyby choć odrobinę ktoś wyraził chęci na zrobienie czegoś, czy naprawdę zrobienie ryby po grecku to taki wielki problem :P a ja już bym miała jedną potrawę mniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:49.