Efekty biegania - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-06-15, 19:16   #451
Kfiatka
Gość

Dot.: Dla miłośników BIEGANIA :)

witam ponownie dzisaj

Juz biegałam dzisiaj. Zrobiłam dłuższą rozgrzewkę i łydki mi dzisaj dużo mniej dokuczały. Tyle, że jakiś kiepski dzień dzisiaj był, bo męczyłam się owiele szybciej niż zwykle. No i w połowie zaczęła mnie głowa, boleć. Chyba będe musiała zaopatrzyć się w jakąś czapeczkę.
Ja to robie takie marszobiegi. Z naciskiem raczej na marsz Przynajmniej na razie.. ale mam nadzieje, że to się wkrótce zmieni. Gdzieś podobno za 10 tygodni Mam nadzieje, że wytrwam. Obiecałam sobie, ze jak dojde do kondycji i jeśli mi się nie znudzi... to sobie kupie porządne adidaski do biegania.

*jamajka* ja mam dokladnie tak samo... jak by mi ktoś w średniej szkole powiedział, że sport to przyjemność to bym chyba go wyśmiała w twarz A teraz, czym bardziej zmęczona po treningu i spocona.. tym bardziej jestem zadowolona.

pozdrawiam
Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-16, 07:54   #452
Midi
Zakorzenienie

Jamajka, a mi się wydaje, że to trochę za dużo - ćwiczysz aerobowo 5 razy w tygodniu po 2 godz. i jeszcze chcesz 3 x biegać? Dla uzyskania właściwych efektów potrzebna jest przerwa regeneracyjna - może np. przynajmniej jeden dzień zostaw wolny od ćwiczeń. Ja bym na Twoim miejscu zrezygnowała z dwóch zajęć - aerobik 3 x razy w tyg. (2 godziny to bardzo dużo, no ale nie znam stopnia intensywności Twoich ćwiczeń) i 3 razy bieganie. To wystarczy dla utrzymania świetnej kondycji i ładnej sylwetki. Przy zbytnim przeciążeniu ćwiczeniami aerobowymi istnieje niebezpieczeństwo, że ujemny bilans kaloryczny będzie zbyt duży i spowolnisz sobie metabolizm. No i koniecznie pamiętaj o posiłkach przed- i po-treningowych, żeby nie "zrzucić" mięśni przypadkiem.
Midi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-16, 08:09   #453
_Maya_
Zakorzenienie

z moją kondycją jest chyba coraz lepiej biegałam wczoraj wieczorkiem całe 20 minut później ćwiczenia... jestem z siebie dumna, takie wyniki są chyba dla mnie najbardziej mobilizujące

Pozdrawiam
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-16, 08:14   #454
inch
Zakorzenienie

Kfiatka,

Mnie też bolała głowa,może to z przemęczenia. Jak najbardziej zaczynaj od marszów przeplatanych z lekkim truchtem- to świetna sprawa!! Czapeczka jak najbardziej potrzebna, by chronić przed słońcem

House of colours,

Bardzo dobrze że biegasz lekkim truchtem. Nie chodzi o to by zmieniać tempo biegu, ale po prostu po tych 10 minutach się trochę rozciągnąć, czasem zrobić parę ćwiczeń wzmacniających itd. I zakładam się, że żaden biegacz się na Ciebie krzywo nie popatrzy.
inch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-16, 09:27   #455
dori7
Zadomowienie

Mam taki problem: nie bardzo potrafie znalezc towarzystwo do biegania, a jako zwierze stadne i nadmiernie przezorne nie pojde biegac sama wieczorem po lesie Niestety moj TZ za Chiny nie daje sie namowic na wieczorny truchcik, natomiast na spacer - jak najbardziej, wiec staram sie go wyciagac jak najczesciej. Nasz spacer to jest w zasadzie szybki marsz, bo oboje nie lubimy wlec sie noga za noga - sprawdzalam na silowni na biezni, nasze tempo spacerkowe to mniej wiecej 6.6-7.0 km/h (takie tempo sie wyswietla). Czy to prawda, ze godzina takiego marszu daje pi razy oko tyle, co pol godziny biegania?

Edytowane przez dori7
Czas edycji: 2006-06-16 o 09:30 Powód: literowki
dori7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-16, 12:02   #456
inch
Zakorzenienie

dori przy szybkim marszu można tez się naprawde dobrze zmęczyć, więc jak najbardziej.
Stary 2006-06-16, 18:56   #457
*jamajka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Midi
Jamajka, a mi się wydaje, że to trochę za dużo - ćwiczysz aerobowo 5 razy w tygodniu po 2 godz. i jeszcze chcesz 3 x biegać? Dla uzyskania właściwych efektów potrzebna jest przerwa regeneracyjna - może np. przynajmniej jeden dzień zostaw wolny od ćwiczeń. Ja bym na Twoim miejscu zrezygnowała z dwóch zajęć - aerobik 3 x razy w tyg. (2 godziny to bardzo dużo, no ale nie znam stopnia intensywności Twoich ćwiczeń) i 3 razy bieganie. To wystarczy dla utrzymania świetnej kondycji i ładnej sylwetki. Przy zbytnim przeciążeniu ćwiczeniami aerobowymi istnieje niebezpieczeństwo, że ujemny bilans kaloryczny będzie zbyt duży i spowolnisz sobie metabolizm. No i koniecznie pamiętaj o posiłkach przed- i po-treningowych, żeby nie "zrzucić" mięśni przypadkiem.
spokojnie

po 1. w sb i nd mam przerwę w aero poza tym zawsze w tyg wyskoczy coś że nie daje rady być codziennie po 2h, np w środy i w czw jestem zwykle godzinkę

po 2. gadałam dziś z moim instruktorem - bardzo doświadczonym. pytałyśmy go czy to nie za dużo tak codziennie ćwiczyć. powiedział,że jeżeli z naszym ciałem nic się złego nie dzieje po, nie bolą kolana, stawy, to wszystko jest ok

po 3. tłuszcz się spala dopiero po ok.40 min, więc godzinka to nie tak dużo.. zresztą mam już na tyle kondycję że godzina nawet mnie nie męczy aż tak bardzo i zwykle mam ochotę zostać jeszcze jedną

po 4. biegać 3 w tyg po pół godzinki (póki co więcej nie dam rady, ale też nie chcę) to chyba nie tak dużo..

dzięki za troskę ale ja naprawdę nie jestem z tych sfanatyzowanych osób pt. nic nie jeść, ciągle ćwiczyć i się wykończyć, byleby ważyć 40 kg.. ja ważę ok 69 kg (schudłam ok.5 kg od zimy) przy wzroście 1,70m.. mam racjonalna dietę, wszystko idzie powoli, ale dobrze i zdrowo

niu lajf.. va bene?
*jamajka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-17, 07:47   #458
dori7
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez inch
dori przy szybkim marszu można tez się naprawde dobrze zmęczyć, więc jak najbardziej.
Dzieki Zostane na razie przy marszach, w koncu jak nie wyprowadze TZ na spacer, to sam nie pojdzie A potruchtam sobie jak dotad w silowni na biezni, co prawda przy takiej pieknej pogodzie jest to objawem zwyrodnienia, ale chyba lepsze to niz nic
dori7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-20, 22:34   #459
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

No i byłam dziś biegać Kilkudniowa przerwa jednak dobrze mi zrobiła, przeprowadziłam rozgrzewkę Inch i nic mnie nie bolało ! Teraz będę biagała co 3 dni, żeby znowu nie przeciążyć nogi a po około 2 tyodniach co 2 dni. A jak u Was? Biegacie jeszcze?
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-21, 08:48   #460
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez houseofcolours
No i byłam dziś biegać Kilkudniowa przerwa jednak dobrze mi zrobiła, przeprowadziłam rozgrzewkę Inch i nic mnie nie bolało ! Teraz będę biagała co 3 dni, żeby znowu nie przeciążyć nogi a po około 2 tyodniach co 2 dni. A jak u Was? Biegacie jeszcze?

biegamy, biegamy Ja biegałam ostatnio w niedzielę i poniedziałek przez około 20 minut a do tego 20 minut na rowerku stacjonarnym, tak mi się spodobały te aeroby, że nawet wczoraj chciałam w dresik wskoczyć i się przebiec ale 3 dni dużego wysiłku pod rząd to za dużo tak więc wczoraj przerwa i dzisiaj znowu biegam
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-21, 10:08   #461
mao mai
Zadomowienie

Talking Dot.: Dla miłośników BIEGANIA :)

Cześc wszytskim,

Ja zaczełam biegac dwa dni temu. Dzisiaj ide trzeci raz Moja kondycja jest na razie baaaarzdo marna, brakuje mi pojemnosci płuc chyba. Ale zamierzam wytrwac, i w koncu dorobie sie pieknej kondycji. .

Nie męcze sie specjalnie - jesli chodzi o miesnie, ale z plucami tragedia... hmmm...

Do tej pory nie biegałam, bo zawsze mialam wrazenie, ze mozg obija mi sie o czaszke. Ale z tego, co widze to kwestia odpowiednich butów. Zakupilam w tym sezonie buty do biegania i zamierzam smigac

A w weekendy rowerek
To keep me from drowning
Promises have been turned to lies
Can’t even be honest inside
Now I’m running backward
Watching my life wave me goodbye

mao mai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-06-21, 12:40   #462
midim
Raczkowanie

Hej!! ja tez zaczelam biegac, tzn od wczoraj dzis bl drugi raz narazie biegam a raczej truchtam po 20 min i wypluwam flaki mam nadzieje ze z czasem bedzie coraz lepiej a po bieganiu sie rozciagalam wedlug cwiczen inch mam nadzieje ze moj zapal za szybko sie nie ostudzi
midim jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-21, 14:08   #463
Midi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mao mai
Moja kondycja jest na razie baaaarzdo marna, brakuje mi pojemnosci płuc chyba. Ale zamierzam wytrwac, i w koncu dorobie sie pieknej kondycji. .

Nie męcze sie specjalnie - jesli chodzi o miesnie, ale z plucami tragedia... hmmm...
Spróbuj biegać wolniej. Zasada jest taka, że podczas joggingu powinnaś móc swobodnie rozmawiać, bez zadyszki. Jeśli jesteś zdrowa i nie palisz, to mało prawdobodobne, że masz jakoś szczególnie małą pojemność płuc - raczej po prostu narzucasz za duże tempo na poczatek
Midi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-22, 12:29   #464
midim
Raczkowanie

Ojj cos sie tu cichutko zrobilo a ja dzis znowu po 20min biegu i musze przyznac ze juz troszeczke sie moja kondycja poprawila
midim jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-23, 12:40   #465
Nati02
Zakorzenienie

Nawalilam.

Nie biegalam a ni razu w Schrzwaldzie.

Wyżej pisaliśmy o treningach Nike. Czy moze ktos mi podsunac linka, bo szukalam wlasnie, ale niestety znalezc nie umie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-06-23, 12:56   #466
Dorotka <3
Raczkowanie

GG do Dorotka <3

A ja biegałam wyczynowo przez 4 lata i wspominam to najcieplej jak się da , ale to był inny sposób uprawiania tego sportu.. bardziej siłowy . W każdym razie też często sobie wychodze pobiegać, bo chce utrzymac figurkę jaką sobie wyrobiłam biegając ja biegalam srednio 5 km dziennie ,ale nie bez przerwy, tylko przz różne odcinki , truchtem i tak dalej ;] .W każdym razie na moim przykładzie moge powiedzeić,ze bieganie kształtuje każdy najmniejszy mięsień Waszego ciałka ;* i bardzo bardzo polecam ;d
Dorotka <3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-23, 14:24   #467
inch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nati02
Nawalilam.

Nie biegalam a ni razu w Schrzwaldzie.

Wyżej pisaliśmy o treningach Nike. Czy moze ktos mi podsunac linka, bo szukalam wlasnie, ale niestety znalezc nie umie.
www.sciezkibiegowenike.pl -> jak to nie ten to utnij mi głowę, bo nie pamiętam
Stary 2006-06-23, 14:25   #468
inch
Zakorzenienie

hyhy, wiedziałam, przeciez nie mogłam wkleić dobrego linka, nie byłabym sobą

Nati, zerknij na poprzednie strony
Stary 2006-06-23, 14:43   #469
coca_cola
Wtajemniczenie

ne bede biegac przez najblizszy miesiac albo i wiecej juz mi tego brakuje..
a co do biegania zawodowego. moja nauczycielka wf trenowala zawodowo [z duzymi sukcesami, sadze, ze zaznajomione z 'tym' swiatem moga ja znac] i lata treningow wspomina koszmarnie!byc moze przez trenera,ktory nie byl "normalny",ale nie byl to najlepszy okres w jej zyciu i juz zapowiedziala, ze nie pozwoli żadnemu ze swoich dzieci biegac zawodowo.
coca_cola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-06-23, 15:40   #470
inch
Zakorzenienie

bieganie = trenowanie to drastyczny wycisk. najczesciej organizm próbuje sobie z nim radzic wymiotami po. zresztą prawie każdy sprinter na mistrzostwach po tym jak juz zejdzie z obiektywu kamery, chyli sie za barierkę

jogging to zupełnie inna sprawa. też równie fajna
Stary 2006-06-23, 16:14   #471
Nati02
Zakorzenienie

Inch no wlasnie zerkalam
Nawet cala stronke nike przeszukalam z determinacja, ale nic
Stary 2006-06-24, 22:36   #472
Dorotka <3
Raczkowanie

GG do Dorotka <3

No cóż.. od trenera zależy wszystko. ja miałam idelanewarunki, bo mój trener miał 28 lat , treningi konsultował ze starszym i doświadczonym i jesteśmy największymi przyjaciółmi na świecie Zawsze mogę na nim polegać i takie tam bla bla ;]
Może miała źle dobrane treningi ? Tak sie niestety często zdarza .. :<
Dorotka <3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-25, 08:24   #473
inch
Zakorzenienie

trenerzy dają w kość ale to sa ludzie z sercem i ja zawsze będę do nich wzdychać. szczególnie do jednego

Nati, znalazłam stronkę
www.sciezkibiegowe.pl/nike
Stary 2006-06-25, 10:16   #474
Nati02
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez inch
trenerzy dają w kość ale to sa ludzie z sercem i ja zawsze będę do nich wzdychać. szczególnie do jednego

Nati, znalazłam stronkę
www.sciezkibiegowe.pl/nike
Dziekuje Inch
Ja wczoraj tez ja juz znalazlam
I na walce z tłuszczem Ci ją wkleilam bo prosilas
Stary 2006-06-25, 12:03   #475
inch
Zakorzenienie

ok, widzę
Stary 2006-06-26, 09:04   #476
Nati02
Zakorzenienie

Teraz dwa pytania:
- o której biegacie w te upały?
- pijecie coś w czasie biegu?
Stary 2006-06-26, 10:25   #477
grudniowa-szatynka
Zakorzenienie

Wlasnie mnie upaly odstraszaja od cwiczen i biegania tez Wiem, ze zrobi mi sie slabo w tej temperaturze. Dlatego to co w walce z tluszczem - albo wczesnie rano albo poznym wieczorem
Stary 2006-06-26, 17:31   #478
inch
Zakorzenienie

niby ciepło sprzyja, bo mniej kontuzji, ale nie znoszę biegać jak przypieka, dlatego zazwyczaj decyduję się na bieg tak jak Madzia
Stary 2006-06-26, 19:45   #479
Nati02
Zakorzenienie

A co z wodą? Pijecie coś w trakcie czy nie?
Stary 2006-06-26, 20:39   #480
grudniowa-szatynka
Zakorzenienie

Nie, ja nigdy nie pije w trakcie, bo nie reczylabym za odruchy wymiotne
Zresztą nosic cos przy sobie w biegu tez mi się nie chce

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości