Tajlandia - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-22, 16:17   #451
fashionismypassion
Wtajemniczenie

Dot.: Tajlandia

Cytat:
Napisane przez 7sweety7 Pokaż wiadomość
O dzieki, teraz juz jestem pewna, ze Krabi na te 6 dni, 2 w Bangkoku, a jak nie Malediwy to jescze moze uda nam sie na drugo strone wybrac.
Nuda Wam nie grozi, ja spędziłam na Krabi 2 tygodnie i było super. Możecie się wybrać na wycieczkę, polecam jazdę na słoniach lub łodzią na słynną Maya Bay i inne wyspy znajdujące się pod ochroną, które turyści mogą jedynie odwiedzać, snorkeling, nurkowanie atrakcji jest naprawdę dużo.

Samo Krabi jest bardzo rozwinięte turystycznie, z lokalnymi biurami oferującymi różnego rodzaju wycieczki. Naprawdę warto.

Z Krabi można łatwo łodzią/statkiem dostać się na pobliskie wyspy. Bardzo dobra baza wypadowa do dalszego podróżowania.
fashionismypassion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-22, 16:50   #452
Malgos_12
Zakorzenienie

ile kosztuje mniej więcej taka wycieczka na słoniach?
Malgos_12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-22, 18:10   #453
sonia2003
Raczkowanie

my za wycieczka na sloniach i pobyt w dzungli placimy 1.500 bth za dziecko 1.000 bth. (jest to wycieczka calodniowa )
http://khaosokaccommodation.com/khao-sok-specials.html
Stary 2012-08-22, 18:32   #454
Malgos_12
Zakorzenienie

dzięki, ja pewnie rozglądnę się na miejscu, ale chciałam mieć rozeznanie w cenach
Stary 2012-08-22, 21:08   #455
7sweety7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Malgos_12 Pokaż wiadomość
ja jednak jadę w listopadzie, bo to nasza podróż poślubna i nie chcieliśmy dłużej czekać, w marcu mam nadzieję na rejony dominikany... poza tym w listopadzie to dopiero zaczyna sie sezon, a zatem i ceny są przystępniejsze
Bylam w zeszlym roku, wiec jak masz jakies pytanie to chetnie sie odwdziecze

Cytat:
Napisane przez fashionismypassion Pokaż wiadomość
Nuda Wam nie grozi, ja spędziłam na Krabi 2 tygodnie i było super. Możecie się wybrać na wycieczkę, polecam jazdę na słoniach lub łodzią na słynną Maya Bay i inne wyspy znajdujące się pod ochroną, które turyści mogą jedynie odwiedzać, snorkeling, nurkowanie atrakcji jest naprawdę dużo.

Samo Krabi jest bardzo rozwinięte turystycznie, z lokalnymi biurami oferującymi różnego rodzaju wycieczki. Naprawdę warto.

Z Krabi można łatwo łodzią/statkiem dostać się na pobliskie wyspy. Bardzo dobra baza wypadowa do dalszego podróżowania.
Idealnie

Cytat:
Napisane przez sonia2003 Pokaż wiadomość
my za wycieczka na sloniach i pobyt w dzungli placimy 1.500 bth za dziecko 1.000 bth. (jest to wycieczka calodniowa )
http://khaosokaccommodation.com/khao-sok-specials.html
Fajneee, tylko mi jest zawsze zal tych zwierzakow, ale slonie moze sa mocniejsze i dobrze traktowane
Stary 2012-08-22, 21:15   #456
Malgos_12
Zakorzenienie

Sweety - dzięki... ja niestety będę musiała dostosować swoje warunki do ceny, więc nawet nie wiem czy uda mi się polecieć w tamte strony, znalazłam niezła ofertę na St. Lucia, no ale zobaczymy...
a leciałaś sama czy z biurem? i powiedz mi jakie to były koszty - tak mniej więcej?
Stary 2012-08-22, 22:04   #457
7sweety7
Rozeznanie

Cytat:
Sweety - dzięki... ja niestety będę musiała dostosować swoje warunki do ceny, więc nawet nie wiem czy uda mi się polecieć w tamte strony, znalazłam niezła ofertę na St. Lucia, no ale zobaczymy...
a leciałaś sama czy z biurem? i powiedz mi jakie to były koszty - tak mniej więcej?
sama, bo biura podrozy zwykle lataja w srodku tygodnia i w srodku nocy, a mi kazdego dnia urlopu szkoda
bylismy na 10 dni, lot BA, super hotel + transport z do lotniska - 2600£ bookowane przez Expedia. Na miejscu wydalismy ok 500$ (trzy wycieczki, napiwki, pamiatki)bylismy w lutym.
Ale jesli nie jestes tak ograniczona czasowo to pojechalabym na dwa tygodnie z biurem, Thomas Cook ma oferty za ok 2500£ na dwa tygodnie w bardzo fajnych hotelach.
Stary 2012-08-22, 22:30   #458
Malgos_12
Zakorzenienie

dzięki, widzę że tak samo nie lubisz tracić dni urlopu ja to samo
Stary 2012-08-23, 09:43   #459
fashionismypassion
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 7sweety7 Pokaż wiadomość
Fajneee, tylko mi jest zawsze zal tych zwierzakow, ale slonie moze sa mocniejsze i dobrze traktowane
Wszyscy turyści mają nadzieję i wierzą, że wybierając się na taką wycieczkę choć w niewielkim stopniu "pomagają". Oczywiście wszyscy woleliby żeby słonie żyły na wolności, niestety jest to nierealne z wiadomych powodów.

O ile jazda na słoniach jest przeżyciem, to już wizyta w tzw "sierocińcu" dla słoni była dla mnie mniej przyjemnym doświadczeniem. Widok małego słoniątka przywiązanego do drzewa wywołał ogromne wzruszenie i żal ... od tego maleństwa bił ogromny strach i smutek ...

Edytowane przez fashionismypassion
Czas edycji: 2012-08-23 o 09:46
fashionismypassion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-02, 16:33   #460
agnieszka25l
Raczkowanie

Wczoraj po wizycie w biurze Tui zdecydowaliśmy się razem z moim chłopakiem na 2tygodniowy wyjazd do Tajlandii-konkretnie do Pattaji. Czy ktoś z Was był tam, zatrzymujemy się w hotelu Wood Land:

http://www.tui.pl/wakacje-samolotem/...7&os_dorosle=2

Może ktoś akurat tam spał i może napisać jak wrażenia itd.
Które wycieczki fakultatywne kupic czy lepiej w hotelu czy na mieście- jeśli tak to gdzie konkretnie.
Wstępnie plan jest taki żeby 2 razy pojechać do Bangkoku, kupić wycieczkę na Koh Samet 130zł, treking na łoniach 130zł. W ofercie tui wycieczek fakultatywnych są też:
Bangkok za 235zł-chyba zdecydujemy się pojechac samodzielnie
Pływający targ i most na rzece Kwai 390zł-i tu pytanie czy nie lepiej i taniej wykupic taką wycieczkę na miescie?

Bardzo cheliśmy zobaczyć na żywo pandę ale z tego co czytałam w internecie są w zoo oddalonym od Bangkoku o jakieś 600km Myślałam że jeszcze gdzieś wiec jesli cos wam wiadomo będę wdzięczna za info.

Poza tym interesuje nas ceramika- czy w Pattaji można kupić gdzieś wdalszych, mniej turytycznbych dzielnicach takie rękodziała?

Czy opłaca się tam kupować ubrania- mam na mysli czy są same made in china czy moze znajdziemy na targach bawełniane, proste t-shirty, bluzki w dobrej cenie?
agnieszka25l jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-02, 17:23   #461
Malgos_12
Zakorzenienie

z tego co każdy mówi, to wycieczki najlepiej kupować na miejscu. Moja koleżanka jakiś miesiąc temu była w Tajlandii i mówiła że za wycieczkę do świątyni tygrysów, plus coś tam jeszcze (to była całodniowa wycieczka) zapłaciła 12 euro, więc dlatego takie wycieczki kupię tam.
Podobno bluzki, takie zwykłe to około 2-4 euro zależy gdzie - informacje od kolejnej koleżanki, wróciła jakieś 2 tyg temu.
Ja w tamtej części Tajlandii będę tylko w BKK więc niestety więcej info nie posiadam - wybierzcie się do oceanarium, kilka postów wyżej ktoś polecał.
A kiedy lecicie? i jeszcze jeśli mogę wiedzieć dużo płacicie za te wakacje?

Edytowane przez Malgos_12
Czas edycji: 2012-09-02 o 17:24

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-02, 17:51   #462
agnieszka25l
Raczkowanie

Lecimy w listopadzie, albo początek sam albo 14- 29. Płacimy ok 6tys. zł za osobę na 14 dni. Umowę jedziemy podpisaćw tygodniu i wtedy dobierzemy termin-ale ja pracuję w domu a mój chłopak w tv więc jakos z terminem nie mamy ciśniania np. urlopowego. Właśnie to oceanarium i tygrysy wydają mi się mało ciekawe... Chciałam zobaczyc pandę, ale zadowolę się maskotką Najbardziej zalezy nam na zwiedzaniu ciekawych miejsc, dobrym jedzeniu, targach, miejscach mniej turystycznych w BKK, sama nie wiem, muszę zgłębić temat ale sporo czasu mamy jeszcze

---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ----------

A i jeszcze ceny kosmetyków- jak to wygląda np. na lotnisku w BKK? Opłaca się kupić np. perfumy chanel lub kosmetyki lancome, etc? Ew. duze centra handlowe z oryginałami. Jak w ogóle zakupy w BKK- są tam jakies fajne miejsca poza bazarami, mam na mysli bardziej markowe sklepy.
Stary 2012-09-02, 18:02   #463
Malgos_12
Zakorzenienie

Oceanarium podobno jedno z lepszych, zresztą my lubimy takie rzeczy. Mój tż baaardzo chce zobaczyć i dotknąć tygryski (właściwie to ja też), poza tym wycieczka często łączona z podrożą na most na rzece kwai, lub pływającym marketem i jazdą na słoniach, ale wiadomo co komu się podoba. Ja też wybieram się w listopadzie Tylko my będziemy na Phuket, Krabi, Koh Lipe i kilka dni w BKK - już nie mogę się doczekać

---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ----------

co do cen tam to się orientuję, ale wtedy nawet na lotnisku (skądkolwiek lecicie) można zaopatrzyć się w takie kosmetyki po cenach bez cła, bo wylatujesz do kraju spoza UE.
Stary 2012-09-02, 18:07   #464
agnieszka25l
Raczkowanie

Właśnie uzgodniliśmy że też chętnie pogłaszczemy tygrysy- nie wiedziałam ze jest taka opcja, myslalam ze to typowe zoo. Szkoda ze ten most jest połączony z pływającym targiem i 400zł od osoby- wolałabym sam targ ew. nizsza cene bo za tyle mamy nocleg w hiltonie w BKK i tak myslimy żeby zrobić-wybrać się jednego dnia rano, noc w bkk i potem cały dzien zwiedzanie miasta i powrót do naszego hotelu w Pattai
Stary 2012-09-02, 18:11   #465
agnieszka25l
Raczkowanie

Kurcze, chyba nie wysłało się to co pisałam: w każdym razie jeśli jest opcja pogłaskac tygrysa to zdecydownie odwiedzimy to zoo. Załuje ze wycieczka most+ pływający targ jest połączona ale moze na miejscu kupię taniej- z tui 400zł a za tyle mozna miec za osobę nocleg w hiltonie w BKK i 2 dni bysmy spokojnie pozwiedzali bez wracania do Pattai

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-09-02, 18:22   #466
Malgos_12
Zakorzenienie

To nie jest zoo, tylko taki jakby rezerwat dla tygrysów, którymi opiekują się mnisi... a sprawdzałaś agode albo booking pod kątem hoteli w Bkk? bo wydaje mi się że spokojnie coś taniej znajdziesz, tym bardziej na 2 noce, chyba że zależy ci na tym konkretnym hotelu, no i wiadomo zależy również jakie masz wymagania co do hotelu w którym chcesz nocować.

Edytowane przez Malgos_12
Czas edycji: 2012-09-02 o 18:24
Stary 2012-09-02, 18:45   #467
agnieszka25l
Raczkowanie

W zasadzie dopiero od wczoraj czytam w internecie różne informacje, nie sprawdzałam ale chcemy nocować jedną noc w bkk wiec po 450zł moze byc- przyznam ze lubimy ładne hotele a cena i tak jest ok w porównaniu z innymi państwami w hiltonie, no i widoki z pokoju
Stary 2012-09-02, 19:42   #468
painka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka25l Pokaż wiadomość
Lecimy w listopadzie, albo początek sam albo 14- 29. Płacimy ok 6tys. zł za osobę na 14 dni. Umowę jedziemy podpisaćw tygodniu i wtedy dobierzemy termin-ale ja pracuję w domu a mój chłopak w tv więc jakos z terminem nie mamy ciśniania np. urlopowego. Właśnie to oceanarium i tygrysy wydają mi się mało ciekawe... Chciałam zobaczyc pandę, ale zadowolę się maskotką Najbardziej zalezy nam na zwiedzaniu ciekawych miejsc, dobrym jedzeniu, targach, miejscach mniej turystycznych w BKK, sama nie wiem, muszę zgłębić temat ale sporo czasu mamy jeszcze

---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ----------

A i jeszcze ceny kosmetyków- jak to wygląda np. na lotnisku w BKK? Opłaca się kupić np. perfumy chanel lub kosmetyki lancome, etc? Ew. duze centra handlowe z oryginałami. Jak w ogóle zakupy w BKK- są tam jakies fajne miejsca poza bazarami, mam na mysli bardziej markowe sklepy.
Oceanarium bardzo polecam, znajduje się w centrum handlowym, dojazd metrem. A w tym samym centrum handlowym do wyboru do koloru: Chanel, Dior, YSL, Prada itd. itp., sklepy których nawet nie ma w Polsce.

Co do wycieczek to kupcie na miejscu, a nie w TUI. Wręcz czasami opłaca się bardziej wynając na cały dzień samochód z kierowcą i samemu obrac kierunek (my tak zrobiliśmy i obskoczyliśmy kilka miejsc w 1 dzień, tiger temple, most na rzece Kwai, floating market). Wracając do ciuchów - na bazarach bluzki po ok 8-10 zł, sandałki (naprawde łądne!) po ok. 9zł (ja wzięłam od razu 5 par i chodzę już w nich 2 rok, są cudowne). No i oczywiście mega dużo podróbek, wszędzie koszulki Hilfigera, torebki LV, bransoletki Pandory itd.
Stary 2012-09-02, 20:04   #469
rabid
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka25l
Załuje ze wycieczka most+ pływający targ jest połączona ale moze na miejscu kupię taniej- z tui 400zł a za tyle mozna miec za osobę nocleg w hiltonie w BKK i 2 dni bysmy spokojnie pozwiedzali bez wracania do Pattai
Żadna wycieczka nie kosztuje na miejscu 400 zł, nawet trzydniowy trekking z dojazdem, noclegiem i wyżywieniem. Jednodniowe zazwyczaj mieszczą się w 150. Ogólnie, strasznie przepłacacie. Hotel jest ładny, ale ponad 6 tysięcy za dwa tygodnie, bez obiadów, bez wycieczek, i to jeszcze w takim mieście, to dużo. Z tego co widzę, nawet gdybyście sami sobie zorganizowali identyczny wyjazd, 14 dni w tym samym hotelu kosztowałoby was łącznie ok. 4600 zł. Razem z dojazdem, 10, najwyżej 10,5 tysiąca.
rabid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-02, 20:58   #470
Malgos_12
Zakorzenienie

też tak mi się wydawało, że te 400zł to dużo, tym bardziej że rozmawiałam z kilkoma osobami, które dopiero co wróciły z Tajlandii
Stary 2012-09-02, 21:12   #471
agnieszka25l
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rabid Pokaż wiadomość
Żadna wycieczka nie kosztuje na miejscu 400 zł, nawet trzydniowy trekking z dojazdem, noclegiem i wyżywieniem. Jednodniowe zazwyczaj mieszczą się w 150. Ogólnie, strasznie przepłacacie. Hotel jest ładny, ale ponad 6 tysięcy za dwa tygodnie, bez obiadów, bez wycieczek, i to jeszcze w takim mieście, to dużo. Z tego co widzę, nawet gdybyście sami sobie zorganizowali identyczny wyjazd, 14 dni w tym samym hotelu kosztowałoby was łącznie ok. 4600 zł. Razem z dojazdem, 10, najwyżej 10,5 tysiąca.
No mi też wydaje się zbyt dużo-w każdym razie nawet gdyby cena była w normie w tym rejonie wolę nocleg w BKK. Co do kosztów chyba nie masz racji, owszem hotel tak, ale bilety na listopad bezpośrednie są zbyt drogie zeby mogło nam się to opłacać. W cenie mamy śniadania, poza tym nie lubimy hotelowego jedzenia, wolimy małe lokalne knajpki, tłoczne bazary z budkami itd.Czasm tylko jakas dobra restauracja lkoalna ale jedziemy żeby poznawać tradycyjne smaki. Co do hotelu- pewnie jest troszkę drogi, szczególnie w porównaniu z lokalnymi opcjami, wiem że mozna naprawdę tanio miszkać przy plazach, w lesie w drewnianych domkach -jak część moich znajomych którzy tak zwiedzali Tajlandię, ale ja wyjątkowo boję się insektów, węży itp. i lubię ładnie mieszkać nawet w czasie urlopu wiec taka opcja chyba jest w sam raz dla nas. Interesują mnie na tomiast jakies konkrety, co warto kupić, jakie atrakcje poza imprezami za którymi nie przepadam dostarcza pattaja. Dzięki za info o kosmetykach, pewnie coś nabędę
Stary 2012-09-02, 21:19   #472
agnieszka25l
Raczkowanie

Tak też pisałam, to zdecydowanie za drogo. Nie przepłacamy za wycieczkę-liczylismy , a loty na początek listopada są zbyt drogie zeby robic to na własną rękę, dokładnie płacimy 5900 w tym śniadania.
Stary 2012-09-02, 21:24   #473
Malgos_12
Zakorzenienie

jakimi liniami lecicie?

REKLAMA
Stary 2012-09-02, 22:15   #474
agnieszka25l
Raczkowanie

Enter Air
Stary 2012-09-02, 22:28   #475
Malgos_12
Zakorzenienie

o nawet nie słyszałam o takiej linii, ale już sprawdziłam, że to polska czarterowa a macie gdzieś przesiadkę?
Stary 2012-09-02, 22:39   #476
painka
Zadomowienie

Cytat:
o nawet nie słyszałam o takiej linii, ale już sprawdziłam, że to polska czarterowa a macie gdzieś przesiadkę?
Jak się leci Enterem to jest międzylądowanie (bez możliwości opuszczenia samolotu). Leci się airbusem 320 stąd koniecznosc "dotankowania" samolotu i zmiany załogi.
Stary 2012-09-02, 22:41   #477
agnieszka25l
Raczkowanie

Dokładnie, więc bezpośredni lot, minus ze słabe linie ale cóż.

REKLAMA
Stary 2012-09-02, 22:54   #478
Malgos_12
Zakorzenienie

no tak, jakoś nie do końca się zastanowiłam przed zadaniem pytania

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ----------

ja muszę jeszcze w najbliższym czasie kupić bilet z Trangu do BKK i zarezerwowac jakiś nocleg w BKK, o! i jeszcze wyrobić to prawko międzynarodowe...
Stary 2012-09-02, 23:22   #479
rabid
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka25l Pokaż wiadomość
Tak też pisałam, to zdecydowanie za drogo. Nie przepłacamy za wycieczkę-liczylismy , a loty na początek listopada są zbyt drogie zeby robic to na własną rękę, dokładnie płacimy 5900 w tym śniadania.
Nie wiem w jaki sposób to liczyliście, ale 5400-5600 za bilety + 4600 za hotel to nieco mniej niż 11800.

Edytowane przez rabid
Czas edycji: 2012-09-02 o 23:24
rabid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-03, 11:58   #480
agnieszka25l
Raczkowanie

A dlaczego wychodzi Ci tak tanio za bilety?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości