![]() |
#451 |
Rozeznanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
a ja do obi pojade pewnie odpiero tak po 17....narazie jestem w pracy
![]() dlaczego moim storczykom kurcza się liscie lub opadaja...? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#452 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli nie jest to jakieś gwałtowne opadanie liści, np. kilka naraz to nie ma się czym przejmować, bo storczyk pozbywa się liści tak samo jak niepotrzebnych pędów. A o co chodzi z kurczeniem się liści?
Mi w jednym białym z różową warżką zaczęły wiotczeć liście. Sama nie wiem dlaczego, ale podejrzewam, że to albo przez kwitnienie, albo przez obecne temperatury, gwałtownie spadła wilgotność powietrza przez te upały, a tace z keramzytem nie załatwią wszystkiego. |
![]() ![]() |
![]() |
#453 |
Rozeznanie
|
moj jeden storczyk - ten ktoryemu gorna lodyga usycha i ma nowe pedy z pakami ma wlasnie takie pomarszczone liscie....jak zesuszone jablko.....u gory wypuszcza nowe liscie a na samym dole jeden lisc zrobil sie zólty....moja mama mowi ze to moze od ostrego slonca rano..ale w sumie tylko rano....nie wiem ....
|
![]() ![]() |
![]() |
#454 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli ten liść jest na samym dole to nie masz się czym przejmować, to jest najstarszy liść i roślina się go pozbywa. Narazie go nie odrywaj, bo storczyk wyczerpie z niego wszystkie składniki których sam potrzebuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
#455 |
Konto usunięte
|
A mój storczyk na tym nowym pedzie wypuszcza pąki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#456 |
Rozeznanie
|
oki - to ja wreszcie wysylam zdjecia moich kwiatkow...cos z nimi nie tak..
![]() najpierw moj jezcze nie kwitnący: 1 - żółty liść - od wczoraj ![]() 2 - pomarszczone liscie 3 - coś mu na dole wyrasta...? 4 - pączki też mu rosną 5 - a u góry wysycha łodyga...:/ moj biały storczyk ma takie liście: 6 - oklapłe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#457 |
Konto usunięte
|
Witam dziewczyny
![]() Studiuje watek od wczoraj ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#458 |
Rozeznanie
|
przelany, Tancerko? a to moje dzisiejsze zdjęcia - IN VITRO ma 3 listki, a fioletowy puszcza nowy pęd!!! <hura>
WITAMY I POZDRAWIAMY CYKADĘ ![]()
#459 |
Rozeznanie
|
Rozkwitanie "nowego"
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A oto korzeń ciapka: Frido obejrz go proszę... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#460 |
Rozeznanie
|
mam jeszcze jedno pytanie... czy któraś z was zastanawiała się nad hodowlą storczyków w terrarium? właśnie przeglądam pewną stronę i to mi się podoba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#461 |
Rozeznanie
|
a pokażesz?podasz link?
dziewczyny, martwie sie,bo zobaczylam na jednym z moich takie kropelki - jakby rosa,ale klejaca... co to jest? i jeszcze jedno, dwa storczyki wydzielaja jakis odor.jak gnijace kwiaty w wazonie. to gnija korzenie? za duzo wody??? ratujcie...
![]() Edytowane przez platynka80 Czas edycji: 2008-06-13 o 11:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#462 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#463 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#464 |
Rozeznanie
|
zamowilam w sloiku z allegro.najpierw w torfie i mchu byly w sloiku pod folia, potem do doniczki z podlozem i ... sie zagniezdzil, i rosnie
![]()
#465 |
Raczkowanie
|
Oj troszke zaniedbane te kwiatuszki... poodpadaly od kijeczkow - moze je przywiaz to tak biedaki wisza... doniczki tez takie sobie - no ale to juz kwestia estetyki
|
![]() ![]() |
![]() |
#466 |
Konto usunięte
|
Na liściach jednego mojego (nie z tych nowych) pojawił się taki jakby biały meszek, w sumie w niczym mu to nie przeszkadza bo kwitnie jak szalony ale zastanawiam się czy to nie jakaś pleśń.
|
![]() ![]() |
![]() |
#467 |
Zakorzenienie
|
Cykado - to nie musi być pleśń, ten meszek to równie dobrze może być robota wełnowców.
Tancerka Gd, żółtym liściem się nie przejmuj, jeżeli inne liście nie żółkną. Ten po prostu jest stary i roślina się go pozbywa. Gdzie widzisz usychający pęd? Usychający staje się tak jakby różowo-czerwony, a potem zdrewniały, a to jest normalny zielony pęd kwiatowy. Jeżeli taki widok Ci przeszkadza to możesz uciąć przy pędzie z pąkami. To małe zielone coś co rośnie jest jeszcze za małe, żeby można było cokolwiek określić. Co do pomarszczonych liści - jeżeli roślina nie przelana i nie przesuszona to może za mała wilgotność otoczenia. Moje liście ostatnio też miękną, ktoś mi poradził żeby zacząć zraszać także liście. Muszę to przetestować. Edit: Teraz jeszcze raz przeczytałam Twoje wypowiedzi - jak na mój gust to jest lekko przesuszony. Jest bardzo ciepło i sucho, storczyki szybciej przesychają. A że musi skąś pobierać wodę, to pobiera z liści. Adelo kwiatek piękny, chociaż na zdjęciach mało widać. A korzenie ok. Platynko mój śpioch też wydziela taki "zapach" Wyciągnęłam go z podłoża, i wietrzę mu korzonki, ale nadal czuć. Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-06-13 o 09:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#468 |
Rozeznanie
|
Tancerka Gd, żółtym liściem się nie przejmuj, jeżeli inne liście nie żółkną. Ten po prostu jest stary i roślina się go pozbywa.
Gdzie widzisz usychający pęd? Usychający staje się tak jakby różowo-czerwony, a potem zdrewniały, a to jest normalny zielony pęd kwiatowy. Jeżeli taki widok Ci przeszkadza to możesz uciąć przy pędzie z pąkami. To małe zielone coś co rośnie jest jeszcze za małe, żeby można było cokolwiek określić. Co do pomarszczonych liści - jeżeli roślina nie przelana i nie przesuszona to może za mała wilgotność otoczenia. Moje liście ostatnio też miękną, ktoś mi poradził żeby zacząć zraszać także liście. Muszę to przetestować. Edit: Teraz jeszcze raz przeczytałam Twoje wypowiedzi - jak na mój gust to jest lekko przesuszony. Jest bardzo ciepło i sucho, storczyki szybciej przesychają. A że musi skąś pobierać wodę, to pobiera z liści. Frido, powiedz mi jak mam nawilżać pomieszczenie w którym stoja moje storczyki....Ja czesto zraszam liscie od spodu...ostatnio wyczytalam ze mozna 'poprzyklejac' mokre waciki do spodu lisci...tak tez robie..ale jak zwiekzsyc wilgotnosc..?Kiedy uchylac okno? ja staram sie rano kiedy jest najwieksze slonca na moim wschodnik oknie....ale moze to zle? Prosze, pomocy.. |
![]() ![]() |
![]() |
#469 |
Zakorzenienie
|
TancerkoGd na pewno wszystko robisz ok. Na niektóre sprawy po prostu nie mamy wpływu. Jeżeli jest to zwykłe przesuszenie to stan liści powinien się poprawić już niedługo. Zrób mu porządną kapiel, raz, drugi i czekaj.
Ze storczykami tak bywa, że nie ma nic z dnia na dzień (oprócz opadania pąków oczywiście ![]() Podlej kwiatka - odczekaj - zobacz czy się sytuacja pogarsza, jeżeli się nie pogarsza to jest dobrze. A jeszcze mi się przypomniało - nawozisz? Jeżeli tak to w jakich ilościach? Dla mnie osobiście przyklejanie wacików jest już przesadą. Ale każdy robi jak mu pasuje. Przecież my nie hodujemy wystawowych storczyków - typowo gatunkowych. One mają cieszyć nasze oko pięknymi kwiatami - a my starajmy się zapewnić im odpowiednie jak na nasze możliwości warunki. Przecież nie kupisz orchidarium z miernikami temperatury, owiewu powietrza, wilgotności. To są hybrydy dostosowane do przeżycia w warunkach mieszkaniowych człowieka, specjalnie wyhodowane w tym celu. Jeszcze dodam. Są ludzie, którzy wcale tak nie chuchają na swoje storczyki, i pięknie im kwitną, rosną, przybywa im korzeni. Pamiętajmy - To nie są tak delikatne roślinki jak nam się wydaje! |
![]() ![]() |
![]() |
#470 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
przywiązać??? wszystkie są podwiązane, a wiszą, bo mają wiele kwiatów, a doniczki? nie bardzo rozumiem...to osłonki, w ktorych jest woda.
![]() |
#471 |
Rozeznanie
|
Jeszcze dodam. Są ludzie, którzy wcale tak nie chuchają na swoje storczyki, i pięknie im kwitną, rosną, przybywa im korzeni. Pamiętajmy - To nie są tak delikatne roślinki jak nam się wydaje![/quote]
prawda, ja z moimi nic nie robię, nie podlewam, tylko dolewam wodę w osłonki, storczyki piją i jednocześnie mają nawilżone powietrze... FRIDO, CZY TO NA PEWNO NOWY PĘD W TYM MOIM? I CZYM JEST TA LEPKA ROSA NA ŁODYDZE? WLASCIWIE - BYLA - BO DZIS JUZ JEJ NIE ZAUWAZYLAM. Karlo, moze pokazesz zdjecia swoich storczykow i doniczek?
#472 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
platynko już ci pisze w sprawie dziwnych kropelek obejrzyj bardzo dokładnie rośline czy nie zagniezdziło ci sie jakieś robactwo.jeżeli nie ma robaczków to moim zdaniem nie masz sie czym martwić bo prawdopodobnie jest to zjawisko gutacji (bardzo rzadkie a ja o tym wiem bo miałam ten sam problem i sie naszukałam w sieci o storczykach) a co dziwnego odoru to jak podlewasz rośline? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#473 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
nie podlewam,ale juz wiem, skad ten zapach... odlamal sie kawalek korzonka, wpadl do wody i sie rozlozyl ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#474 |
Rozeznanie
|
już wiem doczytałam platynko wyciągnij je z wody bo może korzenie gniją ja podlewam raz w tygodniu do miski wlewam litr wody i teraz w okresie letnim kiedy kwitnie to do każdego podlewania dodaje nawozu(taki jak na fot.)i stoi tak godzine póżniej osączam i tak sobie stoi na oknie 7 -10 dni jak mi sie przypomni ja też nie chuham na mojego storczyka obracam go oglądam dotykam i co tam jeszcze dusza zapragnie
a o to moja roślinka nie mam jej jeszcze nawet roku a kwitnie mi już 3 raz(troche to dziwne) |
![]() ![]() |
![]() |
#475 |
Zakorzenienie
|
Platynko to są moje domysły dotyczące tego co Ci rośnie. Poczekaj - już niedługo się okaże.
Platynko - fajne ramki - jak na takie zaniedbane kwiatuszki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#476 |
Rozeznanie
|
Frido, co to znaczy ZANIEDBANE?
![]() ![]() ps. Justynko, dziękuję za rady!
#477 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Platnyko masz piekne kwiaty! Frida chyba żartowała... Co do doniczek, ja mam storczyki w przezroczystych doniczkach ale wkładam je w osłonki ceramiczne kolorowe i wg mnie wyglada to bardzo fajnie, bo dla mnie ta przezroczysta doniczka jest mało atrakcyjna..
![]() ![]() |
![]() |
#478 |
Rozeznanie
|
też chcialam kupic kamienne-gliniane oslonki,ale przy 20 sztukach i pensji nauczycielskiej...
![]()
#479 |
Rozeznanie
|
powiem prawde że ja tez nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym zaniedbaniem(siedze i gapie sie w te zdięcia i nic nie widze) bo moje wyglądają tak samo i nie sadzę zeby im czegoś brakowało wstawiam całe fotki mojego cudenka teraz stoi w takiej osłonce a jak przekwitnie to go wystawiam bo gdzies przeczytałam ze wtedy korzenie potrzeboją światła
|
![]() ![]() |
![]() |
#480 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tzn ja mam taka sugestię odnośnie twoich osłonek myślę, że wygladała by to korzystniej gdyby te oslonki w pełni zasłaniały doniczke w której jest storczyk, to tak wizualnie i wg mnie.. Nie chce Cię urazic i uważam, ze masz piękne kwiaty niezależnie od tego w jakich są doniczkach ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:23.