Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, and U - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji)
Abu Dhabi 24 30,00%
Ajmān 0 0%
Dubai 33 41,25%
Fujairah 1 1,25%
Ras al-Khaimah 0 0%
Sharjah 7 8,75%
Umm al-Quwain 1 1,25%
W innym państwie Middle East 14 17,50%
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-12, 19:02   #451
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID
Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez EdytaMa Pokaż wiadomość
Mhh to dziwne co piszesz o tej restauracji... Miejsce na pewno "posh" i widoki itp, ale restauracja nie ma nawet gwiazdki michelina [....] nie wiem z kad takie informacje.
Edytko, muszę przyznać, że ja już też sama nie wiem z którego do rankingu było, ale zapewniam Cię, że czytałam gdzieś jakąś jedną z bardzo wielu istniejących list... The Best Of... i tam ona była wymieniona.

Cytat:
Napisane przez olika128 Pokaż wiadomość
EdytaMa to co podalas to najnowsza lista. Al Mahara np w 2004 roku byla na 31 miejscu. Ja osobiscie jak wspomnialam wczesniej bardzo lubie Al Mahara, uwazam ze maja fantastyczne jedzenie.
A co do tych gwiazdek Michelin to wiekszosc head chef w lepszych restauracjach w Dubaju jest ich posiadaczami.
Olika, też lubię restaurację Al Mahara... nie opisuję każdej z odwiedzanej restauracji, czekam, że ktoś jeszcze napisze coś ciekawego.

Cytat:
Napisane przez olika128 Pokaż wiadomość
Szczerze kazdy lubi cos innego, ja osobiscie nie przepadam za arabskim jedzeniem, owszem jest kilka potraw, ktore moge zjesc, ale nie jestem fanem . Wole kuchnie wloska i francuska, uwielbiam seafood, chinszczyzna od czasu do czasu, japonska tez tylko czasem.I uwielbiam kuchnie turecka, ktora tak naprawde wcale nie ma tak wiele wspolnego z arabska, jest za to podobna do greckiej i balkanskiej.

W Abu Dhabi rzadko bywam, ale jak juz jestem to lubie Pregos w Rotanie, ale to tez troche hit or miss zalezy od potrawy, ja mam swoje ulubione i sie tego trzymam.
Następnym razem koniecznie zawitaj do IL PALAZZO w Al Ain Palace Hotel w Abu Dhabi... to przy Cornishu... naprawdę warto... moja stała knajpka

Prawdziwa włoska kuchnia ze wspaniałym włoskim kucharzem... Penne con Vodka e Salmone... wymiata

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-13, 11:23   #452
kkaja5
Raczkowanie

Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez EdytaMa Pokaż wiadomość
No wlasnie chodzilo mi o ta restauracje o ktorej pisala Eva. Ja osobiscie jestem tu za krotko zeby wiedziec o nich cos wiecej niz z interenetu - narazie probuje restauracji w Abu Dhabi. Jednak mysle ze w Dubaju bardziej zaczelabym od Nobu czy restauracji Gordona Ramsay, ale kto wie...
Hejo
A gdzie jest ta restauracja Gordona Ramsay'a? uwielbiam jego kuchnia i nawet nie wiedzialam ze w Dubaju ma swoja restauracje...

hm niestety ale moj powrot do Dubaju sie opozni i wyladuje dopiero pod koniec lipca buu... niestety w Doha sie projekt opoznil.
Pociesza mnie tylko jedno ze jest tutaj troszke chlodniej okolo 5 stopni mniej.

www.mywdubaju.blox.pl - blog o życiu młodej pary wśród arabskiej kultury!

www.kkaja5.digart.pl - takie tam moje zdjecia
kkaja5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-13, 19:07   #453
Eva ID

GG do Eva ID
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez kkaja5 Pokaż wiadomość
Hejo
A gdzie jest ta restauracja Gordona Ramsay'a? uwielbiam jego kuchnia i nawet nie wiedzialam ze w Dubaju ma swoja restauracje...
Edytce chodziło pewnie o Restaurację Verre w Hiltonie, Dubai Creek

Pełna nazwa: Verre by Gordon Ramsay.

Wklejam zdjęcie z netu.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Verre 01.jpg (25,6 KB, 106 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Hilton DubaiCreek.jpg (18,1 KB, 65 załadowań)

55 kg
Stary 2009-05-29, 11:22   #454
madeleine_83
Przyczajenie

Witam wszystkie Panie na tym forum

Przeczytałam je całe z wielką ciekawością ,bo dołączę do Was.
Mój narzeczony dostał propozycje pracy w Abu Dhabi ,już się zdecydowaliśmy na tak.on jedzie od sierpnia ,ja myślę ,że dołączę do niego tak we wrześniu lub w połowie października.
Mam nadzieje ,że przyjmiecie mnie w swoje kręgi ...... i jakaś kawa będzie wspólnie wypita
Mam do Was pare pytań na które może któraś odpowie...
Jak wygląda sprawa w wynajęciem samochodu,chodzi mi o sprawę finansową?
Z tego co wiem to taksówki są w miarę tanie ,prawda?!
Sprawa zasadnicza....wiem ,że w Abu dhabi jest ciężko z mieszkaniami ale proszę o info na jakie koszty musimy się nastawić aby wynając tam mieszkanie .Informowano nas że musimy się liczyć z kwotą 12000 miesięcznie aby mieszkać po europejsku,czy to jest prawda......bo to strasznie duża kwota?!
Podobno w dubaju są tańcze mieszkania ...może by tak wynając tam miejsce i dojeżdzać do pracy....hmmmm tylko przynajmniej dwie godziny wyciągnietę z życia ?!

Pozdrawiam i proszę o jakieś info
madeleine_83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-30, 07:28   #455
Zuzannaklara
Przyczajenie

mieszkamy w Dubaju - Discovery Gardens, mój mąż dojeżdża do pracy do Abu Dhabi, zajmuje to godzinę i kilka minut, w Abu Dhabi sytuacja mieszkaniowa powinna się poprawić w przyszłym roku, na razie Dubaj jest tańszy o niemal połowę,
Zuzannaklara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-30, 09:03   #456
madeleine_83
Przyczajenie

dzięki Zuzannaklara

Czy wy posiadacie tam samochód,wypożyczony..... ....jaką cene płacicie za wynajem samochodu ,bo paliwo podobno jest bardzo tanie.
Stary 2009-05-30, 09:42   #457
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez madeleine_83 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie Panie na tym forum

Przeczytałam je całe z wielką ciekawością ,bo dołączę do Was.
Mój narzeczony dostał propozycje pracy w Abu Dhabi ,już się zdecydowaliśmy na tak.on jedzie od sierpnia ,ja myślę ,że dołączę do niego tak we wrześniu lub w połowie października.
Mam nadzieje ,że przyjmiecie mnie w swoje kręgi ...... i jakaś kawa będzie wspólnie wypita
Witaj Madeleine w kręgu...

Pierwsze moje pytanie do Ciebie, czy to Twój narzeczony, czy już od sierpnia mąż? Pytam, bo jeśli chcecie pozostać w wolnym związku, to nie jest on tutaj respektowany, wręcz jest karalny, co uniemożliwiłoby Tobie pobyt tutaj.

Cytat:
Mam do Was pare pytań na które może któraś odpowie...
Jak wygląda sprawa w wynajęciem samochodu,chodzi mi o sprawę finansową?
Wypożyczalni samochodowych jest tutaj dość dużo, można samochód wynająć także z kierowcą, ceny zależą od tego na jak długo wynajmuje się auto i oczywiście jakiej klasy jest ten samochód, bo można i Ferrari i Rolls Royce wypożyczyć.

Wynajęcie samochodu na przykład:

http://www.fastuae.com/

http://www.bettercardubai.com/

http://www.discountcardubai.com/

http://www.carrentals.net/carstp1.php?country=2&area=50

Średnio ok. 1 tys. do 2 tys. miesięcznie można płacić za wynajęcie samochodu... można i taniej ale to już są malutkie autka.

EDIT: chyba trudno znaleźć taniej niż 1 tys., ale za 2.500 miesięcznie można mieć przyzwoite auto.

Opłaca się w takim przypadku po pewnym czasie kupno samochodu, bo miesięczna rata za niego może być taka jak za wypożyczony.... różne są opinie na ten temat, są osoby, które latami jeżdżą samochodami z wypożyczalni, bo nie interesuje ich wtedy nic, ubezpieczenie, przeglądy, itp.

Cytat:
Z tego co wiem to taksówki są w miarę tanie ,prawda?!
Taksówek jest kilka rodzajów w Abu Dhabi, najtańsze (wycofywane) to biało-złote, dystans trzech kilkometrów to koszt 3 AED, czyli mniej niż 3 PLN, ale już srebrne taksówki są trochę droższe, ten sam dystans, to 5AED, czyli mniej niż 5 PLN, droższe są białe taksówki Al Ghazal, za nią zapłacimy 20 AED, potem to już przyhotelowe czarne, limuzynowe taksówki, cena takiego przejazdu to 60 AED.

Cytat:
Sprawa zasadnicza....wiem ,że w Abu dhabi jest ciężko z mieszkaniami ale proszę o info na jakie koszty musimy się nastawić aby wynając tam mieszkanie .Informowano nas że musimy się liczyć z kwotą 12000 miesięcznie aby mieszkać po europejsku,czy to jest prawda......bo to strasznie duża kwota?!
W Abu Dhabi nie ma dużo mieszkań na rynku, teraz zaczyna być troszkę lepiej ale nie do końca. Można wynająć Villę za 300 tys rocznie, więc te 12 tys. miesięcznie, to wcale nie tak dużo,

Pracodawca powinien Wam zapewnić accomodation, a przynajmniej zaproponować, jeśli tego nie robi, to do wypłaty będzie doliczona kwota na wynajem i wtedy należy szukać do określonej kwoty, na miejscu w gazetach według ogłoszeń można znaleźć czasem coś ciekawego w dobrym sąsiedztwie.

Cytat:
Podobno w dubaju są tańcze mieszkania ...może by tak wynając tam miejsce i dojeżdzać do pracy....hmmmm tylko przynajmniej dwie godziny wyciągnietę z życia ?!
Wszystko zależy gdzie się mieszka w Dubaju, jeśli od strony wjazdu od Abu Dhabi, (np. w Gardens lub Springs) to można tam mieszkać i dojeżdżać do pracy, ale będzie to dość męczące jeśli praca jest w centrum Abu Dhabi na wyspie, bo sam wjazd do Centrum będzie ciężki ze względu na korki.

Kiedyś nie było tu aż takich korków, ale właśnie na skutek kryzysu, który dość boleśnie dotknął Dubaj, wiele osób z Dubaju przeniosło się tutaj do pracy.

Cytat:
Napisane przez Zuzannaklara Pokaż wiadomość
mieszkamy w Dubaju - Discovery Gardens, mój mąż dojeżdża do pracy do Abu Dhabi, zajmuje to godzinę i kilka minut, w Abu Dhabi sytuacja mieszkaniowa powinna się poprawić w przyszłym roku, na razie Dubaj jest tańszy o niemal połowę,
Witaj Zuza

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-05-30 o 09:53

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-30, 12:05   #458
madeleine_83
Przyczajenie

Witam

Cytat:
Pierwsze moje pytanie do Ciebie, czy to Twój narzeczony, czy już od sierpnia mąż? Pytam, bo jeśli chcecie pozostać w wolnym związku, to nie jest on tutaj respektowany, wręcz jest karalny, co uniemożliwiłoby Tobie pobyt tutaj.
Oczywiście jesteśmy świadomi tamtejszych zasad i nie mamy zamiaru żyć w niepokoju .....więc za miesiąc spacjalnie będzie przyśpieszony ślub.....więć już MĄŻ!!!!

Cytat:
Wypożyczalni samochodowych jest tutaj dość dużo, można samochód wynająć także z kierowcą, ceny zależą od tego na jak długo wynajmuje się auto i oczywiście jakiej klasy jest ten samochód, bo można i Ferrari i Rolls Royce wypożyczyć.
Opłaca się w takim przypadku po pewnym czasie kupno samochodu, bo miesięczna rata za niego może być taka jak za wypożyczony.... różne są opinie na ten temat, są osoby, które latami jeżdżą samochodami z wypożyczalni, bo nie interesuje ich wtedy nic, ubezpieczenie, przeglądy, itp.
Narazie planujemy tam pojechać na rok,zostawiamy tu w Niemczech mieszkanie ,żeby mieć do czego wrócić (takie są przynajmniej plany),także kupno samochodu było by bez sensu!Za wypożyczenie widze nie jest tak źle

Cytat:
W Abu Dhabi nie ma dużo mieszkań na rynku, teraz zaczyna być troszkę lepiej ale nie do końca. Można wynająć Villę za 300 tys rocznie, więc te 12 tys. miesięcznie, to wcale nie tak dużo,
He,he,he pewnie ,że można wynająć wille za takie pieniądze .
Ja patrze też na to z perspektywy przeliczenia na złotówki,to ta kwota miesięcznie na polskie warunki jest duża.

Cytat:
Pracodawca powinien Wam zapewnić accomodation, a przynajmniej zaproponować, jeśli tego nie robi, to do wypłaty będzie doliczona kwota na wynajem i wtedy należy szukać do określonej kwoty, na miejscu w gazetach według ogłoszeń można znaleźć czasem coś ciekawego w dobrym sąsiedztwie.
Tak,tak wypłata uwzględnia wynajem samochodu,transportu itp.(te żeczy w naszej kwestii)Oczywiście firma pomoże nam w znalezieniu mieszkania.

Cytat:
Wszystko zależy gdzie się mieszka w Dubaju, jeśli od strony wjazdu od Abu Dhabi, (np. w Gardens lub Springs) to można tam mieszkać i dojeżdżać do pracy, ale będzie to dość męczące jeśli praca jest w centrum Abu Dhabi na wyspie, bo sam wjazd do Centrum będzie ciężki ze względu na korki.
To są dylematy i pytania ,trzeba chyba znowu usiąść i skalkulować co się bardziej opłaca.

dzięki za wyczerpującą odpowiedź
Stary 2009-05-30, 12:44   #459
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Oczywiście jesteśmy świadomi tamtejszych zasad i nie mamy zamiaru żyć w niepokoju .....więc za miesiąc spacjalnie będzie przyśpieszony ślub.....więć już MĄŻ!!!!
Madel, no to wspaniale, moje gratulacje !!!

Cytat:
Narazie planujemy tam pojechać na rok,zostawiamy tu w Niemczech mieszkanie ,żeby mieć do czego wrócić (takie są przynajmniej plany),także kupno samochodu było by bez sensu!Za wypożyczenie widze nie jest tak źle
Jeżeli faktycznie na rok, to nie ma sensu kupować auta, a swoją drogą wiele tu osób przyjechało "na rok" i siedzą to nawet 20 lat

Cytat:
Tak,tak wypłata uwzględnia wynajem samochodu,transportu itp.(te żeczy w naszej kwestii)Oczywiście firma pomoże nam w znalezieniu mieszkania.

To są dylematy i pytania ,trzeba chyba znowu usiąść i skalkulować co się bardziej opłaca.

dzięki za wyczerpującą odpowiedź
Niech się firma wykaże i zproponuje coś przyzwoitego w Abu Dhabi, po co macie sami szukać? Skoro tylko na rok?
Poza tym dojazd codzienny naprawdę może być męczący, w Abu Dhabi mnie się osobiście bardziej podoba niż w Dubaju.

Ahlan wa sahlan.....

55 kg
Stary 2009-05-31, 06:24   #460
Zuzannaklara
Przyczajenie

teraz samochód jest z wypożyczalni: Toyota Camry 2900 Dhs/msc
można taniej, nie polecam zbyt małego samochodu ze względu na bezpieczeństwo,
przy wynajęciu samochodu na rok stawka spada do 2200 Dhs/msc
kupno samochodu - nowy w cenie ok. 140 tys. Dhs to przy okresie spłąty 5 lat 2900 Dhs/msc, przy zerowej wpłacie początkowej, w przypadku skrócenia okresu (np. wyjazd spowrotem) istnieje możliwość sprzedania - różnica do rozliczenia lub też oddania lub, niektórzy to robią - zostawienia na lotnisku
Zuzannaklara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-07, 07:04   #461
Eva ID

GG do Eva ID
Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Ja zdecydowałam się kupić samochód na własność, mam Mercedesa ML.

Płacę za niego miesięczną ratę (nie powiem ile ). Z firmy mogłabym mieć jedynie Toyotę.

Co roku należy dokonać odnowienia rejestracji, płaci się wtedy też ubezpieczenie.

Aby samochód zarejestrować za pierwszym razem jak i za każdym następnym razem należy mieć ze swojej firmy pismo w języku arabskim do Wydziału Komunikacji, gdzie podane są zarobki i potwierdza się, że jest się pracownikiem tej firmy.

Przy rejestracji sprawdzane jest nasze "konto".... w Emiratach ustawionych jest wiele radarów z kamerami, są one przy autostradzie, ale też i w mieście, na każdym skrzyżowaniu i gdzieniegdzie przy drodze.

Można cały rok jeździć nie mając do czynienia z Policją.... w dniu Rejestracji należy natychmiast opłacić wszystkie mandaty ....gotówką. Są niekiedy prawdziwi rekordziści płacący naprawdę duże kwoty i odstawiający swoje samochody do "aresztu" na wiele dni mój znajomy zapłacił "tylko" 3.6 tys AED. W ciągu roku można samemu wejść do systemu na swoje konto i sprawdzić, czy otrzymało się jakieś mandaty i czarne punkty, wtedy też na bieżąco można dokonać wpłat on-line.

Przekroczenie prędkości powyżej 20km/h od dozwolonej, to koszt 500 AED.

Za niebezpieczną jazdę, można otrzymać 2000 AED kary i auto idzie do "aresztu" na cały miesiąc, i dostaje się 12 punktów

Przejechanie na czerwonym świetle, może skończyc się tygodniowym pobytem w więzieniu.

Jazda pod wpływem alkoholu to przestępstwo ciężkie, kończy się dla emigranta miesiącem w więzieniu, batami i najczęściej wyrzuceniem z kraju, natomiast dla "lokala" więzieniem i batami.

Potrącenie kogoś ze skutkiem śmiertelnym, to bez względu na winę idzie sie do więzienia, należy wtedy aby się uwolnić zapłacić tzw. "Blood Money", czyli 200 tys AED. Cena jest nienegocjowalna i otrzymuje te pieniądze rodzina zmarłego.... dlatego też zdarza się, że w Dubaju na Sheikh Zayed Road, rzucają się pod koła ludzie z Bangladeszu lub Pakistanu, "ustawiając" tym samym życie swojej rodzinie.... taka forma poświęcenia.

Ostatnio była też precedensowa sprawa w Sądzie, pewnej młodej Libanki, która w 9 miesiącu ciąży prowadziła samochód i spowodowała wypadek, uderzyła mocno brzuchem w kierownicę na skutek czego poroniła dziecko, niestety dziecka nie udało się uratować, miało poważne obrażenia wewnętrzne.

Poszła do więzienia i musi zapłacic karę 20 tys AED za spowodowanie śmierci swojego dziecka, 10% z 200 tys, bo było to dziecko nienarodzone. Pieniądze musi wpłacić do Municipality.

A oto cała tabela: http://www.adpolice.gov.ae/en/portal...nts.table.aspx

55 kg
Stary 2009-06-10, 19:08   #462
Eva ID

GG do Eva ID
Talking Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

W nawiązaniu do tematu motoryzacujnego, największą sztuką w Centrum Abu Dhabi jest znalezienie Parkingu.

Załączam zdjęcie, które dzisiaj zrobiłam, pokazuje przykładowy Parking pod biurowcem przy Cornichu - zazwyczaj ci, którzy blokują pozostawiają swoje numery telefonów za szybą w samochodach.... no ale czasem trzeba zadzwonić do pięciu osób... a szósty tego numeru nie pozstawił
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Abu Dhabi Parking 01.jpg (112,7 KB, 211 załadowań)

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-06-10 o 19:55
Stary 2009-06-19, 12:01   #463
Eva ID

GG do Eva ID

Odpowiadając na wcześniejsze zapytania dotyczące szkolnictwa wyższego w Emiratach, podaje pełną, oficjalną listę Uniwersytetów.

1 Abu Dhabi University
University in the UAE with two campuses at Abu Dhabi and Al Ain;
Subjects: business administration, computer sciences & information technology, education, engineering & applied sciences, arts & sciences, shariat and law, medicine & health sciences

2 Ajman University of Science and Technology Network
University based in Ajman with campuses in Abu Dhabi, Al Ain and Al Fujairah;
Faculties: mass communication, computer science and engineering, dentistry, education, engineering, pharmacy and business administration

3 Al Ghurair University
Not-for-profit, independent educational institution in Dubai founded by the Al Ghurair Group;
Faculties: engineering & technology, business studies, computer science, arts and science, etc.

4 American University of Sharjah
Independent not-for-profit coeducational university in Sharjah; offers 21 bachelor's degrees, 21 minors and six graduate certificate programs in four faculties: arts and sciences, architecture and design, business and management, and engineering

5 Higher Colleges of Technology
institute of higher learning offering courses in business, communication technology, education, engineering technology, health sciences, and information technology

6 Knowledge Village
Connected learning community based in Dubai;
Features international academic institutes and programmes, academic services and support providers, professional training centres, management development centres etc

7 The American University in Dubai
University offering courses in business administration, engineering, information technology, visual communication, interior design, fashion and liberal arts, and English proficiency

8 The UAE University
University based in the UAE;
Faculties: humanities and social science, food systems, shari'ah and law, business and economics, education, engineering, medicine and health sciences, science, information technology etc

9 University of Dubai
University set up in partnership with the Dubai Chamber of Commerce and Industry;
consists of the College of Business Administration and the College of Information Technology

10 University of Sharjah
Non-profit institution for higher learning 16 km from the centre of the city of Sharjah;
Faculties: shariah and Islamic studies, fine arts, law, business and management, arts and sciences, engineering, communication, health sciences

11 Zayed University
University open to nationals of the UAE;
Colleges: arts and science, business sciences, communication and media sciences, education, family sciences, information systems; campuses in Dubai and Abu Dhabi

12 American University in the Emirates (AUE)
Educational institution that offers academic programmes through colleges of business management, computer information technology, fine arts & design, & media & mass communication;
located at Dubai International Academic City

13 George Mason University at Ras Al Khaimah
Offers undergraduate programmes (Bachelor of Science) in biology, business administration, electronics and communications engineering, and nursing

14 Ittihad University
University in Ras Al Khaimah;
Colleges and departments: engineering and computer science, management and information systems, education, and arts

15 RAK Medical Health & Sciences University
University in Ras Al Khaimah that has launched an MBBS programme at its medical college and plans to start a dental college, a pharmacy college, a college of nursing, and a college of allied health sciences

16 The British University in Dubai
Postgraduate, research-based university in Knowledge Village in Dubai Internet City;
organised around specialised institutes for informatics, education and engineering, built environment, and finance & banking, each linked to a leading UK university

17 University of Wollongong, Dubai Campus
Australian university; the Dubai campus offers BA degrees in computer science, internet science & technology, commerce, and business administration, and master's degrees in business administration, international business, and quality management

18 Preston University, Ajman
University in Ajman offering courses in information technology, business administration, fashion design, Islamic Studies, education, English and Arabic

55 kg
Stary 2009-06-22, 19:29   #464
malvine
Przyczajenie

a jak tam zarobki?
znacznie większe niż w Polsce?

typu: sprzątaczka, ekspedientka w sklepie, barmanka, itd.
malvine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-22, 21:17   #465
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez malvine Pokaż wiadomość
a jak tam zarobki?
znacznie większe niż w Polsce?

typu: sprzątaczka, ekspedientka w sklepie, barmanka, itd.
Sprzątaczka.... na tym stanowisku nie widziałam nikogo z Europy, to jedna z najniższych płac tutaj, ja płacę za sprzatanie mojego mieszkania 60 AED tygodniowo.

Ekspedientka w sklepie... to zależy w jakim sklepie, jeśli to butik. to może 2.000 AED lub trochę więcej w zależności od sprzedaży.

Barmanka... no też nie widziałam Europejek... ale to niska płaca.

Pod względem płacy Emiraty to jeden z najnormalniejszych krajów świata, gdzie liczy się wykształcenie, tu zarabiają fachowcy, ludzie po wyższych studiach z tytułami, nie ma możliwości aby fizyczny pracownik zarabiał więcej od np. nauczyciela.

Pozwolę sobie na subiektywną opinię.... i tak właśnie ma być !!!

55 kg
Stary 2009-06-22, 21:34   #466
malvine
Przyczajenie

dziękuję bardzo
nie spodziewałam się tak szybkiej odpowiedzi

bardzo podobają mi się wątki 'tego typu'
sama chciałabym wyemigrowac i zaspokoic brak mojej niewiedzy na temat innych państw -> kultur, miejscowości, religii ...
ale wiek jeszcze nie ten, 17 lat -> czas na kształcenie się,więc trzeba go odpowiednio wykorzystac

Mam nadzieję, że zdąrzę Cię odwiedzic, jeszcze przed Twoim przemieszczeniem, bo chyba nie zostajesz Abu Dhabi na zawsze ??
malvine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-22, 21:54   #467
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez malvine Pokaż wiadomość
dziękuję bardzo
nie spodziewałam się tak szybkiej odpowiedzi

bardzo podobają mi się wątki 'tego typu'
sama chciałabym wyemigrowac i zaspokoic brak mojej niewiedzy na temat innych państw -> kultur, miejscowości, religii ...
ale wiek jeszcze nie ten, 17 lat -> czas na kształcenie się,więc trzeba go odpowiednio wykorzystac

Mam nadzieję, że zdąrzę Cię odwiedzic, jeszcze przed Twoim przemieszczeniem, bo chyba nie zostajesz Abu Dhabi na zawsze ??
Witaj, skoro masz 17 lat, to jeszcze wiele lat nauki przed Tobą. Przede wszystkim matura, potem studia.... więc gdy już mając te ponad 20 kilka lat tu przyjedziesz, może się spotkamy... a może nie... nie wiem.

Życzę powodzenia i będzie mi miło Cię poznać, a jesli masz dodatkowe pytania, to śmiało Pozdrawiam.

55 kg
Stary 2009-06-23, 07:26   #468
muslimah
Przyczajenie

GG do muslimah

Czesc dziewczyny,

Jestem nowa na forum

Szkoda ze tak pozna was odnalazlam, ale lepiej pozno niz wcale

Pozdrawiam
muslimah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-23, 12:10   #469
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez muslimah Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny,

Jestem nowa na forum

Szkoda ze tak pozna was odnalazlam, ale lepiej pozno niz wcale

Pozdrawiam

Witaj Muslimah

---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ----------

Cytat:

.....więc za miesiąc spacjalnie będzie przyśpieszony ślub.....więć już MĄŻ!!!!

Madeleine_83, Ty juz po slubie, czy tuz przed ?

55 kg
Stary 2009-06-23, 12:33   #470
madeleine_83
Przyczajenie

Madeleine_83, Ty juz po slubie, czy tuz przed ?[/QUOTE]

Hej

Jeszcze przed....data ślubu to 23 Lipiec jeszcze troszkę ale czas tak szybko biegnie ,że to już tuż,tuż!

Przerabiamy cały czas opcje Abu Dhabi skomplikowane liczenie
Informowaliśmy się w kilku miejscach o mieszkania w tym mieście i podobno jest ogromny problem ze znalezieniem ich cały czas......musimy liczyć tak od 15000 do 20000 miesięcznie jeżeli chodzi o koszty.
Rozważamy jeszcze negocjacje w firmie....bo ze wszystkimi kosztami ,za bardzo nie opłaca się jechać.
Jesteśmy w trakcie sprawdzania zarobków w Abu dhabi na stanowisku ,na którym mój "narzeczony" będzie pracował....też ciężko sprawdzić ale próbujemy
Stary 2009-06-24, 08:22   #471
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Jeszcze przed....data ślubu to 23 Lipiec jeszcze troszkę ale czas tak szybko biegnie ,że to już tuż,tuż!

Przerabiamy cały czas opcje Abu Dhabi skomplikowane liczenie
Informowaliśmy się w kilku miejscach o mieszkania w tym mieście i podobno jest ogromny problem ze znalezieniem ich cały czas......musimy liczyć tak od 15000 do 20000 miesięcznie jeżeli chodzi o koszty.
Rozważamy jeszcze negocjacje w firmie....bo ze wszystkimi kosztami ,za bardzo nie opłaca się jechać.
Jesteśmy w trakcie sprawdzania zarobków w Abu dhabi na stanowisku ,na którym mój "narzeczony" będzie pracował....też ciężko sprawdzić ale próbujemy
No to faktycznie już za miesiąc ślub, życzę udanego wesela

Powiedz mi, po co Ty marnujesz czas na poszukiwanie mieszkania na własną rękę?

Należy Wam się accommodation z firmy jak psu zupa, że tak powiem.... planujecie tu raptem przyjechać na rok do dwóch, to co za znaczenie gdzie będziecie mieszkać?

No chyba, że chcecie tu być dłużej, to wtedy tak, lokalizacja mieszkania ma wtedy znaczenie.

Możesz mi napisać na PW jeśli chcesz, zapytanie o zarobki na stanowisku Twojego TZta.

55 kg
Stary 2009-07-02, 14:49   #472
Villemo2409
Przyczajenie

Witam!
Jako, że za 2 tyg. lecę do Dubaju, poszukiwalam forów, z których mogłabym się jka najwięcej dowiedzieć o tym mmiejscu. Tak o to wczoraj znalazłam Was
Jestem pod wielkim wrazeniem tego, co przeczytałam Bez wyjątku
(Przy okazji wielki ukłon do Eve - miło mi czytać wypowiedzi osób, jak Ty. Nie zależy mi na opiniach kogoś, kto "coś gdzieś usłyszał" i przekazuje dalej.. )

Większość z Waszych postów pomogła mi częściowo zaplanować wyjazd. Nie wszystkie..gdyż nie lęcę do Dubaju na dłużej, tylko w podróż poślubną - na 2 tygodnie.
Lecimy prywatnie, nie korzystamy z oferty zadnego biura. Dlatego sama muszę zaplanować pobyt. Chciałabym w tym czasie jak najwięcej zobaczyć, nie ograniczyć się do lezenia plackiem na plazy (jesli to wogole mozliwe, przy wczorajszych 60C ) Na 1 czy 2 dni wypozyczyc tez auto i wybrac się w pustynię..
Na codzien będziemy korzystać z ogólnodostępnych środkow transportu

Myslałam o wjeździe do restauracji w Burj al-Arab - jednak ceny, o których piszesz, Eve, powalily mnie co najmniej na kolana Z drugiej strony - wszystko przede mną. Raz się zyje i raz jest się w podrozy poslubnej Tak myślę.

Zyczę Wam, dziewczyny wszystkiego naj naj na obczyźnie. Radości, odrobiny deszczu, cierpliwosci, spokoju i zrozumienia

Nadal będę śledzić wasze losy i wyłapywać kolejne informacje, które mogą mi się przydać

Ach, jedno pytanie: orientujecie się, skąd ściągnąć "miejscową" mapę do nawigacji ? wszystkie dostępne u nas ograniczają się do Polski i Europy. Nie chciałabym tez za nia placic 600PLN.

Pozdrawiam!!
Villemo2409 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 17:18   #473
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Villemo2409 Pokaż wiadomość
Witam!
Jako, że za 2 tyg. lecę do Dubaju, poszukiwalam forów, z których mogłabym się jka najwięcej dowiedzieć o tym mmiejscu. Tak o to wczoraj znalazłam Was
Jestem pod wielkim wrazeniem tego, co przeczytałam Bez wyjątku
(Przy okazji wielki ukłon do Eve - miło mi czytać wypowiedzi osób, jak Ty. Nie zależy mi na opiniach kogoś, kto "coś gdzieś usłyszał" i przekazuje dalej.. )
Witaj Villemo

Bardzo dziękuję za miłe słowa jest mi ogromnie przyjemnie, że komuś jednak moje "wypociny" mogą w czymś pomóc

Cytat:
Większość z Waszych postów pomogła mi częściowo zaplanować wyjazd. Nie wszystkie..gdyż nie lęcę do Dubaju na dłużej, tylko w podróż poślubną - na 2 tygodnie.
Moje pierwsze spostrzeżenie...... nie chciałabym Cię martwić, ale połowa Lipca, to nie najlepszy termin na przyjazd do Emiratów.

Pogodę w trakcie tych dwóch miesięcy: Lipca i Sierpnia, można okreslić jako "Piekło".... bez żartów.... temperatura sięga 50 stopni w cieniu w ciągu dnia a poprzez niestety dużą wilgoć czuje się to jako 80 stopni... sauna.
Przykład, w tej chwili (2 Lipca, godzina 20.00) - temperatura wynosi 34 stopnie, a poprzez wilgoć wynoszącą 75% czuje się jakby było 51 stopni Celsjusza, wiatr 22 km/h.
Dane oficjalne z The Weather Network, który mam zainstalowany na moim komputerze i podaje warunki klimatyczne na bieżąco, polecam go zainstalować.

Cytat:
Lecimy prywatnie, nie korzystamy z oferty zadnego biura. Dlatego sama muszę zaplanować pobyt. Chciałabym w tym czasie jak najwięcej zobaczyć, nie ograniczyć się do lezenia plackiem na plazy (jesli to wogole mozliwe, przy wczorajszych 60C ) Na 1 czy 2 dni wypozyczyc tez auto i wybrac się w pustynię..
Na codzien będziemy korzystać z ogólnodostępnych środkow transportu
Druga sprawa: prywatny przyjazd też chyba nie jest najlepszym pomysłem, biura oprócz tego, że pobieraja sobie swoją stawkę, to jednak organizują tutaj czas pobytu, a to dość ważne w tym kraju.

Trzecia sprawa: plaża.... tak, ale tylko w cieniu, można dostać porażenia słonecznego i poparzeń po godzinie na słońcu, temperatura też jest zabójcza, można wyjść z cienia i złapać trochę słońca po godzinie 15.30, wcześniej nie radzę.

Czwarta sprawa: ABSOLUTNIE nie radzę jechać na pustynię samemu... i szczerze, uważam, że w Lipcu jest jeszcze bardziej niebezpieczne.

Regułą jest, że na pustynię jedzie się PRZYNAJMNIEJ w dwa samochody, NIKT nie jeździ pojedynczo, to szaleństwo i samobójstwo.
Są organizowane przejazdy połączone z posiłkiem na pustyni i ogniskiem, tańcami, itp, to nie są duże koszty, a jest się pod stałą opieką... nie wiem jednak, czy jest jakiś organizator jeżdżącyw Lipcu i Sierpniu.

Co rozumiesz pod pojęciem "ogólnodostępne środki transportu" to tak naprawdę są taksówki... ewentualnie można wypożyczyc auto (i to polecam) i samemu jeździć.

Cytat:
Myslałam o wjeździe do restauracji w Burj al-Arab - jednak ceny, o których piszesz, Eve, powalily mnie co najmniej na kolana Z drugiej strony - wszystko przede mną. Raz się zyje i raz jest się w podrozy poslubnej Tak myślę.
Nie musicie korzystać z Restauracji, jednak wjazd do Burj Al Arab w przypadku tylko zwiedzania, to koszt 300 Dhs od osoby.

Cytat:
Ach, jedno pytanie: orientujecie się, skąd ściągnąć "miejscową" mapę do nawigacji ? wszystkie dostępne u nas ograniczają się do Polski i Europy. Nie chciałabym tez za nia placic 600PLN.
GPS tutaj działa, jednak co dwa miesiące trzeba uaktualniać ze względu na pojawianie się nowych ulic i budynków.
Niestety nie wiem, skąd możnaby ściagnąć ją za darmo.

55 kg
Stary 2009-07-02, 22:15   #474
Villemo2409
Przyczajenie

Hej
No więc - po kolei Tyle się rozpisałam w poprzednim poście, a i tak nie napisałam wszystkiego

CO do przyjazdu w lipcu - zdaję sobie sprawę, że nie był to najtrafniejszy pomysł, ale oboje z mężem pracujemy w jednej firmie i tak się sklada, ze ta firma planuje wakacje wszystkim pracownikom Właśnie w tym czasie zakład jest zamknięty. W innym terminie nie mialabym szans na 2 tyg urlopu, a wydawalo mi się ze przyjazd na parę dni tez trochę mija się z celem..Stąd ten pomysł.

Ten prywatny przyjazd to tez nie do konca "ni z gruchy, ni z pietruchy".W Dubaju mieszka i pracuje kuzyn mojego M. On wlasnie zaprosil nas do siebie. ZEA to bylo takie nasze pierwsze marzenie a propos podróży..potem na jakis czas o tym zapomnielismy i w sumie niedawno tak się wszystko niespodziewanie potoczyło, ze lecimy
Możliwe, że jest to jedyna okazj, nie wiadomo jka długo kuzyn tam zostanie - moze tylko do stycznia, dlatego bez względu na wszystko postanowilismy ją wykorzystac.

Odnośnie plazsy - jka pisałam, nie chciałam na niej spędzac calych sni Myślałam raczej o godzince wczesnie rano lub pod wieczór wlasnie
NA prawdę zdaję sobie sprawę z panujących tam temeratur..choc tak na prawdę pewnie nawet ich sobie nie wyobrazam

Bardzo zaskoczyłas mnie informacją nt pustyni.. Zupełnie nie spodziewałam się tego (a myslałam, ze przewidziałam wszystko) Bardzo Ci za to oświecenie dziękuję!
W takim razie spróbujemy znaleźć jakąś wycieczkę organizowaną - jeśli nie, to trudno Będizemy mieli powód, żeby tam kiedyś wrocic

No i jeszcze ogólnodostępne środki transportu: dokladnie, miałam na mysli taksówki, ew. metro, czy abry w razie W
O samochodzie myslelismy raczej w sensie wyjazdu poza Dubaj, ale moze faktycznie wezmiemy go na cały czas. Przejrzałam oferty wypozyczalni, które podałas, nie jest chyba jakos strasznie drogo

Jeszcze raz dziękuję za informacje
Jeśli pozwolisz, będę Cię czasem podpytywać W sumie nie rozmawialismy jeszcze o wszystkim z kuzynem, tez pewnie nas oswieci na miejscu w pewnych kwestiach..choc nie mieszka tam tak długo jak Ty..

Pozrawiam!!
---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ----------

A, że tak zapytam, nie ma w Dubaju czegoś w stylu naszego Pałacu Kultury i Nauki, na którego szczyt można wjechać w kazdej chwili i robić zdjęć do woli? Przecież Burj nie moze byc jedynym rozwiązaniem..

Edytowane przez Villemo2409
Czas edycji: 2009-07-03 o 13:12
Stary 2009-07-03, 09:02   #475
kajahh
Przyczajenie

Witam wszystkich
Trafilo się i mnie, ze jade do pracy do Dubaju.. na jakis czas.. stad moja obecnosc na forum.
Wydaje mi sie ze przejrzalam cale forum i chyba zagadnienie ktore chce poruszyc sie nie pojawilo.. jesli tak to prosze o upomnienie
Chodzi mi o sprawe rozliczenia z fisusem w Polsce.
To troche odlegle, poki co, ale chcialabym sie nastawic ile bede musiala "odlozyc" na podatki.
Nie iwem czy ktoras z Was miala z tym stycznosc.
Bede musiala sie rozliczac w polsce, bo bede miala pit od Polskiego pracodawcy - i tyle co ualo mi sie dowiedziec to, to ze bede musiala tez podac zarobki z UAE .. ale nie wiem jak to bedzie traktowan - bo umowa o braku podwojnego opodatkowania istnieje... tylko ze tam nie placi sie podatkow... i obawiam sie ze jakos to moze wplynac na ich wysokosc w Polsca ;/ Nie wiem czy bede mogla zaltwic to rezydentura.. bo w Polsce mam kredyt i mieszkanie..
Moze ktos sie orientuje w tej kwesti?
Pozdrawiam Wszystkich

Edytowane przez kajahh
Czas edycji: 2009-07-03 o 13:24
kajahh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-03, 19:10   #476
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
A, że tak zapytam, nie ma w Dubaju czegoś w stylu naszego Pałacu Kultury i Nauki, na którego szczyt można wjechać w kazdej chwili i robić zdjęć do woli? Przecież Burj nie moze byc jedynym rozwiązaniem..

Villemo, no tak, rozumiem teraz, że urlop macie tak zaplanowany, no cóż..... nie jest jeszcze tak źle, moglibyście zaplanować przyjazd tutaj pod koniec sierpnia..... a wtedy zastalibyście Ramadan.... a tego to już solennie nie polecam.

Pomysł z odwiedzeniem Emiratów tak w ogóle jest dobry, bo jest to bardzo nietypowe miejsce na świecie, tak więc, naprawdę warto tu zaglądnąć.

Co do temperatur w Lipcu i Sierpniu.... no trudno je sobie wyobrazić to trzeba poczuć.... w tej chwili, (3 Lipca, godzina 22.00 czasu lokalnego) jest 34 stopnie, czuje się jakby było 48 stopni a wilgotność powietrza wynosi 63%.

Na pustynię jedzie się zawsze w co najmniej dwa samochody ze względów bezpieczeństwa, bo można się zakopać w muldach i wtedy wyciąga się drugim autem, także ewentualny przypadek zasłabnięcia, wypadku, etc.

Temperatura na pustyni w Lipcu i Sierpniu jest bardziej odczuwalna niż w mieście, z zasady nikt z moich znajomych wtedy nie jeździ, ja też, no ale może organizują nadal przejazdy zorganizowane biura.

Zagladnij tutaj:

1. http://desertsafari.godubai.com/

2. http://www.desertsafaridubai.com/des...ari-dubai.html

3. http://www.dubaiforums.com/viewtopic.php?t=33322

4. http://dubajdlapolaka.pl/

INFO do Moderatorów.... to nie jest reklama, ale jeśli narusza zasady Forum, to proszę o informację, natychmiast usunę linki.

Dostępne są tylko taksówki, metro jest w trakcie budowy.... będzie piękne.... ale trzeba jeszcze poczekać.

Zdecydowanie polecam wynajęcie samochodu, np. Toyota RAV4.

Śmiało pytaj o wszystko, jesli tylko będę wiedziała lub mogła odpowiedzieć to bardzo chętnie służę pomocą.

Dziękuję wspaniale się ubawiłam tym " nie ma w Dubaju czegoś w stylu naszego Pałacu Kultury i Nauki"....

Cuuuuudneeeee..... po prostu, cudne !!!

Szczerze powiem, że słyszałam, że można wjechać gdzieś aby zobaczyć panoramę miasta, ale naprawdę nie wiem, może to Hilton.... no nie wiem a zgadywać nie będę.

Najwyższy budynek świata - Burj Dubai - jeszcze się buduje.... no z niego to będzie niezły widok.... masz ode mnie zdjęcie, które sama wykonałam.

Cytat:
Napisane przez kajahh Pokaż wiadomość
Chodzi mi o sprawe rozliczenia z fisusem w Polsce.
Kajahh, naturalnie, że możesz rozliczać się z Urzedem Skarbowym i ZUSem.... najprościej to zrobisz, idąc do swojego oddziału z informacją, że wyjeżdżasz do Emiratów... o wszystkim Ci powiedzą i własciwie pokierują.

Powodzenia.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg BurjDubaiHeight.jpg (47,7 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_2578 Burj Dubai.jpg (48,6 KB, 72 załadowań)

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-07-03 o 19:34
Stary 2009-07-05, 09:15   #477
Eva ID

GG do Eva ID

Amerykanie mieli wczoraj swoje Święto 4 Lipca czyli Independence Day....

Mała ciekawostka z obchodów tego święta w Emiratach.... Gala odbyła się w Hotelu Intercontinental w Abu Dhabi, gości ok 500 osób, Amerykanie i osoby zaproszone.

Wspaniały poczatek z prezentacją flagi przez żołnierzy Marines..... i wspaniale odśpiewany hymn Stanów Zjednoczonych.

Część artystyczna z Wujkiem Samem dla rozbawienia uczestników.... a potem to już tylko HulajDuszaPiekłaNieMa.... dość powiedzieć, że i kan-kan był.... o Mambo nie wspomnę a o hektolitrach używek dyskretnie przemilczę....

Traktowano gości ogniem na stołach, z sufitu leciało kolorowe confetti....

Jedzenia wszelakiego dość i aż nadto.... a jakie delicje

W załączeniu, na zdjęciu pierwszym i drugim ogień na zdjęciu trzecim scena a na czwartym confetti.... zdjęcia artstyczne specjalnie "poruszone".
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_7767.jpg (65,6 KB, 57 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7768.jpg (63,1 KB, 54 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7770.jpg (66,5 KB, 48 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7773.jpg (80,5 KB, 50 załadowań)

55 kg

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-05, 13:19   #478
Villemo2409
Przyczajenie

nono..niezła impreza

PO raz kolejny, dzięki Ci Eve za linki . Zdjęcia z pustyni na prawdę niasamowite..teraz jeszcze bardziej chcialabym pojechac. Do jednej z firm napisałam, na razie cisza. W drugiej napisane , że jeżdżą do konca maja. No nic, będę szukać..a nóz - widelec..

Burj Dubaj robi wrazenie Cieszę się, że niedugo zobaczę go na własne oczy
Stary 2009-07-06, 06:10   #479
ommarta
Przyczajenie

Do Kajahh!
Rozmawialam pare miesiecy temu z radca prawnym w Ambasadzie Polskiej i nic nie musisz placic Polsce jesli:
1. mieszkasz (lub bedziesz mieszkala) tu na stale i
2. w tym samym czasie kiedy bedziesz zarabiala tutaj nie bedziesz osiagala dochodow w Polsce.
Jest umowa miedzy PL a ZEA o nie placeniu podwojnych podatkow. Dowiadywalam sie o to bardzo szczegolowo przed przyjazdem, dzwonilam pare razy do Ambasady i znalazalm o tym info w prawie, wiec wiadomosci sa pewne.
A jak masz jakies watpliwosci to wyslij maila do Ambasady lub zadzwon tam.
Pozdro!

---------- Dopisano o 05:22 ---------- Poprzedni post napisano o 05:18 ----------

acha, a jesli sie o to bedziesz pytac w PL, w urzedzie skarbowym to wez potwierdzenie na pismie i to koniecznie. Bo kazda pani w urzedzie prawdopodobnie powie Ci co innego, niestety sprawa z nieplaceniem podatkow miedzy PL a ZEA nie jest dobrze znana w PL.
Najlepiej bedzie jak sama to wyszukasz w necie, nic trudnego bo kazda ustawa jest na internecie.

---------- Dopisano o 05:47 ---------- Poprzedni post napisano o 05:22 ----------

Ach, ta skleroza.... jeszcze cos sobie przypomnialam
Na portalu www.dubajdlapolaka.pl byly juz dwa takie watki i z tego co pamietam, ludzie tam pozamieszczali wiele przydatnych wyjasnien.
Pozdrowki!

---------- Dopisano o 06:10 ---------- Poprzedni post napisano o 05:47 ----------

np. http://www.dubajdlapolaka.pl/index.p...d=484&catid=29

poszukaj, jeszcze powinno byc wiecej info.
ommarta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 07:30   #480
kajahh
Przyczajenie

Dzieki wielkie za pomoc Dziewczyny - przynajmniej o podatki nie musze sie juz martwic

Pozdrawiam Ciepło
kajahh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości