|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#451 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Malarstwo - szukam obrazu...
Może ktoś w tym wątku mi pomoże
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...9&postcount=48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#452 |
Raczkowanie
|
Dot.: Nie pamiętam tytułu filmu.
Dziewczyny, już istnieje wątek dotyczący poszukiwania tytułu filmu:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=98078 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#453 |
Przyczajenie
|
Szukam autora cytatu: "Dziecko jest jak czysta tablica...
Szukam autora cytatu: "Dziecko jest jak czysta tablica. Od nas, dorosłych zależy czy zapiszemy ją tak, żeby po latach odczytać ją z dumą."
Proszę o pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#454 |
Zadomowienie
|
Dot.: Szukam autora cytatu: "Dziecko jest jak czysta tablica...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tabula_rasa
"Tabula rasa (łac. "niezapisana tablica"), w filozofii i psychologii pojęcie mające wyrażać pogląd, że wszelka wiedza pochodzi wyłącznie z doświadczenia a umysł pozbawiony doświadczeń jest "niezapisany". U Arystotelesa tabula rasa to niezapisana tablica, jaką według niego jest człowiek zaraz po urodzeniu, a która zostaje zapisana stopniowo w ciągu życia i zdobywania doświadczeń. Termin ten znany był w średniowieczu. Wspominał o nim Tomasz z Akwinu cytując III cz. traktatu Arystotelesa "O Duszy" (1 Pars, q. 79, a 2). Użyty został także przez Dunsa Szkota (ok. 1266-1308) w średniowieczu. Duns Szkot rozumiał pojęcie tabula rasa w bardzo podobny sposób, co Arystoteles, z tą jednak różnicą, że dla niego tą niezapisaną tablicą był umysł ludzki. Według Locke'a - któremu mylnie przypisuje się pierwsze użycie tego pojęcia - "tabula rasa" to umysł dziecka nietknięty przez żadne wpływy zewnętrzne. Locke zatem jedynie rozpowszechnił istniejące już od XIII/XVI wieku rozumienie tego pojęcia. Tabula rasa jest czystą "kartą", na której "zapisujemy" nasze doświadczenia podczas trwania naszego życia. Racjonaliści postulowali istnienie pewnej liczby wrodzonych idei. Locke z kolei twierdził, że umysł to coś w rodzaju pustego zbiornika, oświetlonego jedynie przez światło, które wpada z zewnątrz. Poglądy Locke'a zostały sfalsyfikowane przez współczesną psychologię i neurofizjologię. Tabula rasa nie istnieje, zaś umysł człowieka natychmiast po urodzeniu zawiera pewne struktury pierwotne (np. struktury lingwistyczne), będące trwałą spuścizną ewolucji gatunku ludzkiego - jest to pogląd bardzo zbliżony, do prezentowanego przez natywistów (racjonalistów genetycznych)." myślę, że powinnaś sprawdzić Johna Locke
![]() |
#455 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szukam autora cytatu: "Dziecko jest jak czysta tablica...
john locke uwazał ze człowiek rodzi sie jako czysta kartka, ale nie wiem kogo to cytat
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#456 |
Zadomowienie
|
Dot.: Szukam Piosenki
Nie chcąc zakładać nowego wątku, podłączam się pod ten.
Słuchałam parę lat temu piosenki, której tytułu ani wykonawcy, niestety, nie pamiętam :/ Wiem tylko, że była po angielsku, śpiewał ją mężczyzna, a ogólnie chodziło o to, że on poszedł do jakiegoś baru czy kawiarni i tam ją zobaczył i bardzo mu się spodobała. Coś mi się kojarzy, że ona była nieszczęśliwa i wogóle, ale nie jestem pewna :/ Piosenkę znalazłam gdzieś jakieś 4-5 lat temu i słuchałam jej non stop. Nie był to chyba żaden HIT puszczany w TV, dlatego mam niesamowity problem w znalezieniu jej. A piosenek o miłości jest tak duuużo... ![]() Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu jej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#457 |
Raczkowanie
|
Cytat.
To podforum wydało mi się najodpowiedniejsze do zadania tego typu pytania.
Czy ktoś wie, skąd pochodzi ten cytat: "A jednak, mimo tej wiedzy, co boli, Nienawidzę Cię i zgubnie miłuję, Jeśli zadość uczyni to Twej okrutnej woli... Tobie me życie ofiaruje." |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#458 |
Konto usunięte
|
![]()
Blagam, moze ktos pamieta ten serial, w glowie pozostaly mi szczatkowe informacje:
- produkcja slowacka, czeska albo czechoslowacka ![]() - chyba serial, ale mozliwe tez, ze byl to film ![]() - wczesne lata 90 te lub pozne 80 te ![]() - kolacze mi sie po glowie tytul Sasiedzi, ale to chyba nie to ![]() Serial/film opowiadal perypetie hmmm, kosmitow ( ![]() ![]() ![]() I to w zasadzie wszystko co pamietam, tak wiec nie dziwcie sie Drogie Wizazanki, ze nigdzie nie moge znalezc na ten temat informacji, no bo jak ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#459 |
Rozeznanie
|
Dot.: Czechoslowacki serial z lat 90 tych - szukam tytulu !
Scenę pamietam, ale zjakiego filmu??? Tytuł mam na końcu języka. Jak sobie przypomnę dam znać
![]()
![]() |
#460 |
Zakorzenienie
|
cholercia też pamiętam,ale co to za film
![]() kojarzy mi się z księżniczką Arabellą,ale pewnie mylę filmy Edytowane przez annLee Czas edycji: 2009-05-02 o 14:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#461 |
Zakorzenienie
|
Przychodzi mi do głowy "Pod jednym dachem" czyli "Chalupari" ![]() - http://www.youtube.com/watch?v=y74GenqdP5U - http://www.nostalgia.pl/podjednymdachem/ - - - Edit: Eeee, to jednak nie to ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ---------- To może "Goście" ("Nastevnici")?... - http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...775&a=28853074 - http://www.filmweb.pl/f208458/Go%C5%9Bcie,1983 ![]()
Jaś ma: http://lb4f.lilypie.com/MTFXp2.png ![]() Antoś ma: http://lb1f.lilypie.com/AA2Gp2.png ![]() Edytowane przez demonik Czas edycji: 2009-05-04 o 09:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#462 |
Konto usunięte
|
Demoniku:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ann, Kasienko: Wam rowniez ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#463 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Cytat.
niestety ja nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#464 |
Rozeznanie
|
Dot.: Źródła, publikacje, tytuły - szukam (wątek zbiorczy)
Nie wiem, czy ktoś mi pomoże-szukam książki Joanny Papuzińskiej Dziecko w świecie emocji literackich. Potrzebuję konkretnie jednego rozdziału. Byłabym wdzięczna za pomoc.
Nie chodzi mi o zakup. Edytowane przez kocim Czas edycji: 2009-05-05 o 17:48 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#465 |
Zakorzenienie
|
ycnan - ja niestety nie pomogę, bo nie mam pojęcia, o jaką piosenkę może chodzić.
Ale też mam pewien problem. Szukam pewnego utworu, ja sama próbowałam odnaleźć tytuł, ale nie udało mi się, może Wy będziecie wiedziały, o czym mówię. Jest utwór instrumentalny, wykonywany przez orkiestrę. Pojawia się w filmie "Proces" (na podstawie książki Kafki) dość często, to główny utwór w filmie, pamiętam, że pojawia się między innymi wtedy, gdy bohater wchodzi po schodach do banku. To niestety niewiele, ale może ktoś będzie potrafił mi pomóc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#466 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#467 |
BAN stały
|
szukam chyba piosenki zespoluCrash Test Dummies
Mysle ze piosenka jest tego zespolu albo przynajmniej wokalisty tej kapeli wiekszosc kojarzy piosenke ;"mmm....mmmm" charakterystyczny glos ja natomiast poszukuje utworu wokalisty tego zespolu z kobieta o b delikatnym glosie kojarzy ktos? Przeszukalam juz wiele zrodel i nic
przepraszam za apel znalazlam jest to nick cave+kylie minogue zmylil mnie niski glos wokalisty jeszcze raz przepraszam za zamieszanie i prosze o zamkniecie Edytowane przez spioch7 Czas edycji: 2009-05-22 o 16:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#468 |
Raczkowanie
|
proponuje ścieżkę dźwiękową z filmu 'once'
![]()
![]() |
#469 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Malarstwo - szukam obrazu...
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#470 |
Raczkowanie
|
Szukam tytułu piosenki z SQ player'a!
Zna może któraś z Was tytuł kawałka, który obecnie leci w SQ playe'r??? http://www.sqklub.pl/sqplayer/index.html
Chodzi mi o tą, która jest pierwsza, z tekstem bodajże 'in my town...' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#471 |
Wtajemniczenie
|
Szukam filmu, pomocy!!!
Witam
Bardzo prosze o pomoc. Od kilku godzin siedze w necie i nie moge znalezc filmu ![]() Zostal nakrecony chyba w latach 80tych. Opowiada o duchu dziewczyny - blondynki w rozowej sukience (na imie miala chyba Angela?). Zginela z wypadku samochodowym jadac na bal ze swoim chlopakiem (gral go taki nizszy miskowaty brunet z ciemna karnacja). Akcja filmu toczy sie jakis czas pozniej (ok 18 lat). Blondynka wraca na ziemie jako duch i przesladuje mloda dziewczyna (szczupla brunetka-chyba z kreconymi wlosami), ktora chodzi do te samej szkly, do ktorej tamta kiedys. Ma jakas misje do spelnienia (nie pamietam jaka...). Moze ktos kojarzy tytul lub chociaz nazwisko ktoregos z aktorow? Z gory dziekuje ![]()
![]() |
#472 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szukam tytułu piosenki z SQ player'a!
![]() |
#473 |
Raczkowanie
|
Dot.: Szukam filmu, pomocy!!!
Jestem prawie pewna, że chodzi o film "Susie Q"
![]() http://www.filmweb.pl/f99773/Susie+Q,1996
![]() |
#474 |
Raczkowanie
|
Wielkie dzięki!!!!! ;*
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#475 |
Wtajemniczenie
|
Już wiem, dlaczego Carl w Desperate Housewives zwrócił się do Susan "Susie Q"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#476 |
Wtajemniczenie
|
podobny troszke film. ale to niestety nie to
![]() jestem prawie pewna ze ta dziewczyna (duch) nazywala sie angela. byla jasna blondynka (chyba w koczek uczesana) w rozowej obcislej kiecce. ta druga dziewczyna, ktora ona przesladowala byla brunetka. wydawalo mi sie ze to winona ryder, ale qrcze w jej filmografii nie ma takiego filmu ![]()
![]() |
#477 |
Raczkowanie
|
Jeszcze raz ja, i jeszcze raz ta sama prosba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#478 |
Przyczajenie
|
tez poszukuje tej piosenki !! prosze ludzie pomozcie !
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#479 |
Przyczajenie
|
![]()
szukam informacji (tytułu, możliwości sciągnięcia itp.) na temat filmu którego pierwsza część leciała w TV 14 czerwca (niedziela) o15.00 na POLSAT CAFE opowiada o rodzinie arystokratycznej (rodzice, dorastająca córka traktowana chłodno przez ojca, mały chłopiec, jego syn, który jest nieuleczalnuie chory i umiera w czasie akcji filmu)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#480 |
Rozeznanie
|
Szukam tytułu książki
Kiedyś przeglądałam w księgarni jedną książkę, zaciekawił mnie wstęp. Już wiele razy jej szukałam- oczywiście nie pamiętam tytułu
![]() Miała różową okładkę, na niej zdjęcie dziewczyny z wielkim balonem z gumy. Ktoś coś kojarzy?.. Z góry dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:20.