|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#451 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Utrata jędrności skóry twarzy
No bez wypełniaczy nic nie zrobisz- prawda jest taka że silikony i kwas hialuronowy zawarty w preparatach tylko niweluje drobne mankamenty i sprawdzi się do redukcji bardzo drobnych zmarszczek. Dodatkowo kwasy zawarte w tych preparatach nie są w stanie przeniknąc do skóry właściwej i zredukowac głębszych bruzd. Dlatego w celu pozbycia sie tych dość kłopotliwych i najczestszych zmarszczek polecałabym własnie skorzystanie z zabiegów dermo - kosmetycznych. Mezoterapia (na bazie kwasu hialuronowego), czy botox mogłyby przynieść naprawde dobre efekty
|
|
|
#452 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
8 m-cy. Edytowane przez majreg Czas edycji: 2009-07-21 o 19:54 |
|
|
|
|
|
#453 |
|
Przyczajenie
|
Jak dla mnie botox jest zbyt inwazyjną metodą i na pewno go nie wypróbuję.
Dziewczyny ponawiam pytanie-może któraś z Was wie, czy zawarty w kremach retinol i witamina C są w stanie na stałę spłycić pierwsze zmarszczki, czy tylko w trakcie smarowania się tymi cudami na skutek optycznego wygładzenia dzięki nawilżeniu skóry? Zawsze mnie to zastanawiało...
|
|
|
|
|
#454 |
|
Raczkowanie
|
Czesc moze Wy mi cos poradzicie, bo nie wiem co mam zrobic. moja skora robila sie dziwna. sucha, zaraz jak sie ja dotknie to sie mrszczy, pozostaja na niej takie pogniecednia. nie wim jak ja traktowac i czym. uzywam dwa razyn w tyg maseczki nawilzaacej, codziennie serum 3 x rose eluage na te zmarchy, co jecze moge zrobic
|
|
#455 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ---------- Cytat:
Tu też jest fajny wątek ale już dla ostro nakręconych https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=287155 Edytowane przez majreg Czas edycji: 2009-10-17 o 19:36 |
||
|
|
|
|
#456 |
|
Raczkowanie
|
ale wlasne chodzi o to ze od roku dbamo skore tylko w "naturalny" sposob. n ie maluje sie uzywam 3xrose z ha rano serum z vit c samorobne na to avenka 50 twarz przemywam bioderma lykam olej z wiesiolka i ogorecznika coziennie 2 l wody. co to moze byc od czego ma taka kartkowata sore, juz nie wiem co jej jeszcze dac
|
|
#457 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez majreg Czas edycji: 2009-10-19 o 19:51 |
|
|
|
|
|
#458 |
|
Raczkowanie
|
dzieki za pomoc bralam kiedys omege al nie wiem czy po tm moga gule na bzi wychodzic bo mis ei pelno takic pojawilo i przestala brac. mam 27 lat nie odchudzam sie a wrecz prfzeciwnie stram sie przytyc. kurcze iagle czuje jak ma taka papierowa sore i mnie to juz denerwuje chyba pojde do jakiegos lekarza. amoze jeszcze ktos ma jakies sugestie
|
|
#459 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez majreg Czas edycji: 2009-10-20 o 16:43 |
|
|
|
|
|
#460 |
|
Raczkowanie
|
Martula,a może masz coś nie tak z tarczycą
|
|
|
|
|
#461 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie!
Postanowiłam napisać bo może ktoś mi coś doradzi .Mój problem jest dla mnie męczący ponieważ mam dopiero 20 lat a straszne zmarszczki mimiczne wokół oczu, bruzdy nosowo-wargowe, lwią zmarszczkę itd ... czuję się jakbym miała z 3 razy więcej lat. Najgorsze jest to, że nie wiem od czego mam aż takie zmarszczki szczególnie pod oczami no chyba, że natarczywe mruganie może być powodem (kiedyś strasznie mrużyłam oczy i mrugałam). Zaczęłam stosować serum z wit.C z BU oraz diancneal żeby zobaczyć jak zareaguje moja skóra na retinoidy (zamierzam używać Retin A). Chciałabym aby te zmarszczki były chociaż troszkę mnie widoczne..nawet już nie chodzi o całkowite zniknięcie bo to bez wypełniaczy jest niemożliwe. Używam od kilku dni kosmetyki mineralne które niestety podkreślają zmarszczki ... .Mam cerę tłustą, małe przebarwienie na policzku (od zimna), rozszerzone pory, kilka niespodzianek i zaskórniki. Mogłybyście mi coś polecić oprócz serum z wit.C ? Pozdrawiam! ![]() Jeśli ten post powinien być gdzie indziej to proszę o przeniesie bo ja nie mam pojęcia gdzie o tym napisać
|
|
|
|
|
#462 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po diacnealu chwilowo zmarszczek jest więcej. Jak odstawisz będzie lepiej niż przed zastosowaniem. Nawilżaj się.
|
|
|
|
|
|
#463 |
|
Zakorzenienie
|
Nawilżam się na maxa
|
|
|
|
|
#464 |
|
Zakorzenienie
|
bardzo poprawiła mi się sprężystość skóry i jędrność od mocnego opukiwania twarzy i szyi palcami, kilka razy dziennie, nie opuszkami tylko samymi czubkami palców - paznokietki oczywiście trzeba króciutko spiłować,
przed nałożeniem czegokolwiek na twarz też opukuję o oklepuję i szczypię twarz do jej rozgrzania, wtedy lepiej wchłaniają się kosmetyki
|
|
#465 |
|
Raczkowanie
|
znaazlam przyczyne wysychania mojej skory to emulsja avene 50. tak ja lubilam. teraz chyba zrezygnuje z filtrow zakupilam serum granat z BU. ze swiatlem i tak teraz nie mam do czynienia caly czas siedze w pomeszczeniu oswietlanym zariwka. moja skora ma sie lepiej. mam pytanie do majreg o ten zel aloesowy ZUCCARi, mam zamiar go kupic, czy jego sie stosuje jak maseczke? co on daje?ma zel palomy ale moja twarz go nie lubi znow wysycha
|
|
#466 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Żel Zuccarri działa na innej zasadzie niż Paloma. Jest taką maską żelową, która zasycha i wymaga zmycia po jakimś czasie. Skóra jest po nim pobudzona, zaczerwieniona i super wchłania składniki aktywne. Ja kładę różne sera kręcone własnoręcznie. Mi ten żel ożywia i pobudza skórę. W ulotce jest napisane ze stosuje się go na rany, bo ułatwia gojenie, a także jako kuracja odmładzająca. Wersja druga nie zawiera parabenów i niewiele dodatków. A sam aloes ma dobroczynne działanie, więc polecam wypróbować przez jakiś miesiąc najlepiej codziennie lub co 2-3 dni. Na wątku o nawilżaniu dziewczyny piszą ze nic lepiej nie nawilża niż mocznik dodawany do kremu. Ja próbowałam dopiero ze 3 razy więc jeszcze nic nie umiem powiedzieć , ale może warto spróbować. ---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ---------- Cytat:
![]() A czytałyście ten wątek o kremach z hormonami? Edytowane przez majreg Czas edycji: 2009-11-15 o 19:55 |
||
|
|
|
|
#467 |
|
Raczkowanie
|
co do filtra avene oto jego skad, a co w nim siedzi to sie nie znam:
Avene Aqua, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Cyclomethicone, Isodecyl Neopentanoate, Glycerin, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbuthylphenol, Aqua, Glyceryl Stearate, Potassium Cetyl Phosphate, Stearyl Alcohol, PVP/Eicosene Copolymer, Butylparaben, Caprylic/Capryl Triglyceride, Decyl Glucoside, Disodium EDTA, Ethylparaben, Parfum, Isobutylparaben, Methylparaben, o-CYMEN-5-OL, Phenoxyethanol, Propylparaben, Sorbic Acid, Titanium Dioxide, Tocopheryl Glucoside, Triethoxycaprylylsilane,T rimethoxycaprylylsilane, Xanthan Gum, Zinc Oxide ja uzywam/uzywalam na to puder babmusowy BU i mineralke EDM. moja skora lubi tez kremy tlusciochy. zakupilam CICLFATE avene i fajna sie potym zrobila. mieciutka jak kaczuszka. czekam na sera z BU bo mi nic nie zosalo tylko flavo c ale ono dla mnie dziwne, szczypie. znalazlam filmik na YT masazu twarzy. i tez mi sie moment masowania samymi kncowkami podoba. relaksuje, uspokaja skore. chcialaby kupic jakis przyzad do kawitacji szkoda ze one akie drogie.
|
|
#468 |
|
Zadomowienie
|
witam,
mam okazję okazyjnie kupić inneov gęstość skóry, ale nie jestem pewna, czy w ogóle warto to brać. jak myślicie? bardzo mało jest opinii na temat tych tabletek, więc może tutaj ktoś ma zdanie na ten temat |
|
|
|
|
#469 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie zauważyłam na sobie cudownego działania tych tabletek. Przyjmowałam je ok. pól roku według zaleceń i nic, ale może na innych działają.
|
|
|
|
|
#470 |
|
Zakorzenienie
|
a co one mają takiego CUDOWNEGO w składzie?
|
|
#471 |
|
Zadomowienie
|
kupiłam ten inneov-2 paczki, bo kosztował 20 zł(normalnie 90), więc nawet jak nie będzie efektów, to nie będzie problemu. a zaszkodzić chyba nie zaszkodzi.
a w składzie : lakto- likopen( białka mleka, wyciąg z pomidorów), wyciąg z soi, witamina c, lecytyna sojowa- więc nie jest to chyba żaden cud, ale ja na składach znam się marnie do tej pory nie brałam nigdy zadnych suplementów, ale też do niedawna nie dostrzegałam żadnych objawów starzenia. |
|
|
|
|
#472 |
|
BAN stały
|
Ponownie poruszając ten wątek, chciałabym podzielić się wrażeniami z masażu stemplami, który poprawia jędrność i wygląd skóry. Jest bardzo dobry zabieg dla osób, które chcą zadbać o elastyczność swojej skóry. Po konsultacji zdecydowałąm się na pójście do kliniki Amaya w Warszawie i był to dobry krok. Zabieg urządzeniem został odpoweidnio dobrane do moich potrzeb i problemów. Zabieg trwał ok 30 min i był w większości czasu przyjemny. jeśli ktoś ma problem z jędrnością swojej skóry jest dobra metoda na walkę z tym.
|
|
|
|
|
#473 |
|
Wtajemniczenie
|
Myślę,ż w ogóle regularne masaże , nie tylko stemplami poprawiają owal i zapobiegają wiotczeniu. Ja się masuję tym urządzeniem do kawitacji, ale szczerze mówiąc ostatnio mam lenia w pupie i zaniedbałam trochę.
Za to się retinoluję teraz na potęgę i wywaliło mi syfy okropnie. Powiem wam,że po retinoidach jesienią i zimą w tamtym roku -latem miałam super buźkę. Koleżanki mnie na potęgę pytały co ze sobą robię,że nie mam zmar. Ale coś za coś. Teraz jestem wysuszona na wiór i jeszcze te syfy. Rok temu przez pierwszy m-c retinoidów też tak miałam. Może niedługo minie.
|
|
|
|
|
#474 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) to inna rzecz ![]() Majreg, a co z retinoidów stosujesz? Ja na razie zaczęłam od diacnealu, jeszcze znalazłam jakieś ostatki w aptece i też jest wysyp, ale już powoli mija. |
|
|
|
|
|
#475 |
|
Wtajemniczenie
|
Teraz kładę locacid. W tamtym roku diacneal, a potem locacid, bo po diacnealu naczyńka mi wychodziły na nosie. Miałam też wrażenie,że był silniejszy i za mocnego buraka mi robił. Oba są super. W ogóle jestem pozytywnie zaskoczona działaniem retinoidów. Jak ktoś się nie zrazi na wstępie i przejdzie próbę ogniową to chyba już zakocha się na amen. Po niczym nie miałam takich efektów. Uważam,że na chomiki i zmary nosowo-wargowe też działa dobrze. Moje koleżanki się zraziły widząc początkowy przesusz i wysyp pryszczy. Dochodziły do wniosku ,że je podrażnia. Jedna zastosowała bez filtrów i dostała plam mimo,że uprzedzałam. Ludziom często brakuje też pewnej determinacji w stosowaniu retinoidów i cierpliwości. Liczą na szybkie efekty, a w pielęgnacji niestety najważniejsza jest systematyczność.
|
|
|
|
|
#476 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja już widzę efekty, więc nie przestanę stosować, mimo pewnych niedogodności ;-) |
|
|
|
|
|
#477 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#478 |
|
Raczkowanie
|
l
aaa Edytowane przez Ula28 Czas edycji: 2011-03-02 o 10:01 |
|
|
|
|
#479 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zaczęłabym od badań, zwłaszcza hormonalnych, na azs, czy bierzesz jakieś leki? Czy używasz silnych detergentów do mycia, czy siedzisz długo w gorącej kąpieli, czy się opalasz? Może na początek połykaj trochę kwasów omega. One nawilżają od wewnątrz. Ale generalnie szukałabym na początek przyczyn wewn., bo to jakaś zbyt nagła zmiana. |
|
|
|
|
|
#480 |
|
BAN stały
|
też mi to przyszło do głowy - na początek wiesiołek ,ogórecznik i tym podobne (doustnie i można też na twarz)
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:07.

Zawsze mnie to zastanawiało...

.
no chyba, że natarczywe mruganie może być powodem (kiedyś strasznie mrużyłam oczy i mrugałam). Zaczęłam stosować serum z wit.C z BU oraz diancneal żeby zobaczyć jak zareaguje moja skóra na retinoidy (zamierzam używać Retin A). Chciałabym aby te zmarszczki były chociaż troszkę mnie widoczne..nawet już nie chodzi o całkowite zniknięcie bo to bez wypełniaczy jest niemożliwe. Używam od kilku dni kosmetyki mineralne które niestety podkreślają zmarszczki ...