![]() |
#451 |
Raczkowanie
|
Dot.: Najlepsza książka jaką kiedykolwiek czytałaś
Ktoś tu wspomniał o "Dzikusce" i "Panu Samochodziku"
![]() "Dzikuskę" czytałam wiele razy (zresztą jak każdą inną książkę ![]() ![]() "Pana Samochodzika" czytałam też kilka razy i za każdym razem z zapartym tchem ![]() ![]() Ja jeszcze polecam "Studnia życzeń" David Baldacci
![]() |
#452 |
Zakorzenienie
|
O, tak... Nie należy zapominać o tej książce
![]()
'It's about how that one person makes you feel that you can't get enough, you want it, need it, can't imagine a day without it... Taking the bad with the good, because you know that's where you want to be.' 'If a book is well written, I always find it too short.' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#453 |
Raczkowanie
|
A ja jeszcze polecam:
- "Świętoszek" Molier <-- przeczytałam całą książkę na głos, z podziałem na role ![]() ![]() - Szekspir: "Otello", "Poskromienie złośnicy" No i sentymentalne książki z dzieciństwa: "Tajemniczy ogród" i "Mała księżniczka" ![]() ![]()
![]() |
#454 |
Konto usunięte
|
Ja dorzucam jeszcze Purple Hibiscus i Half of a Yellow Sun Chimamandy Ngozi Adichie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#455 |
Raczkowanie
|
To i ja dodam swoje trzy grosze.
![]() 1. "Ostatnie życzenie" i "Miecz przeznaczenia" Andrzeja Sapkowskiego [waham się, czy umieścić tu całą Sagę, ale dwa tomy opowiadań są R-E-W-E-L-A-C-Y-J-N-E!]. 2. "Sto lat samotności" - G.G. Marquez. 3. "Oddział chorych na raka" - A. Sołżenicyn. 4. "Rok 1984" i "Folwark zwierzęcy"- G. Orwell. 5. "Dżuma" - A. Camus. Kolejność raczej przypadkowa, bo dla mnie te książki są ponad wszelkimi rankingami. Zaczytuję się też w Tolkienie, Zajdlu, Żelaznym i Prattchecie. [jak już jesteśmy przy fantastyce - "mój" gatunek] ![]() A poza tym... Hm. Polecam książki Kapuścińskiego i niektóre pozycje Kinga, np. "Miasteczko Salem" - mnie urzekło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#456 |
Zakorzenienie
|
"Przeminęło z wiatrem"
"Wielki Gatsby" Wszystkie Johna Updika o Rabbicie, ale chyba najbardziej "Rabbit Redux" "Niewidzilalny człowiek" "Kompleks Portnoya" "Anna Karenina" "Lalka" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#457 |
Zadomowienie
|
nie znoszę takich wątków, bo zaraz po kliknięciu "wyślij odpowiedź" oraz regularnie po tym, pojawiają się coraz to nowe ( w tym wypadku ) tytuły, nowi autorzy. no, ale. może nie najlepsze, ale te, które wywarły na mnie największy wpływ
![]() fale virginia woolf mistrz i małgorzata bułhakow wichrowe wzgórza emily bronte ( wiem, że wstyd, ale chyba tę książkę czytałam najwięcej razy ) godziny michael cunningham szklany klosz sylvia plath rok 1984 george orwell proces franz kafka pani dalloway virginia woolf zbrodnia i kara fiodor dostojewski madame bovary gustav flaubert mały lord & tajemniczy ogród francess h. burnett na wschód od edenu john steinbeck c.d.n ![]()
![]() Edytowane przez porannarosa89 Czas edycji: 2010-07-21 o 20:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#458 |
Przyczajenie
|
Zdecydowanie "Ogród wiecznej wiosny" Cristiny Lopez Barrio! Ostatnio przeczytałam i jest genialna. Polecam wszystkim na wakacje! A jeśli ktoś*ma ochotę, to książka ma stronę internetową www.ogrodwiecznejwiosny.p l
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#459 |
Rozeznanie
|
Czerwona Róża i Carrie od Stephena Kinga, jak dla mnie są rewelacyjne
![]()
![]() |
#460 |
Rozeznanie
|
Zaklinacz Koni Nicholas Evans
Upiór w Operze Gaston Leroux Hotel Riwiera Elizabeth Adler Dziś i na zawsze Nora Roberts Zbrodnia i Kara Fiodor Dostojewski Cierpienia młodego Wertera J.W. Goethe Granica Zofia Nałkowska Pamiętnik ; I wciąż ją kocham Nicholas Sparks Polecam
You can't win this game. Follow the rules. Play the game. Be happy. ![]() Edytowane przez Silvia91 Czas edycji: 2010-07-29 o 16:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#461 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
wściekłość i wrzask william faulkner klaudynki colette ![]() anna karenina lew tołstoj doktor żywago borys pasternak (zapewnec nastąpi c.d. #2 ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#462 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#463 |
Zadomowienie
|
"Marina" Zafon. Piękna historia, można niesamowicie się oderwać, i jeszcze klimat Barcelony!
![]() |
#464 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
no niby nie ma powodu do wstydu, ale u mnie to serio jest niezdrowe. jako 11-latka chciałam poślubić heathcliffa, mieszkać przy wrzosowiskach i takie tam. do tej pory mam małe zboczenie ![]() dodatkowo kocham na zabój tę piosenkę kate bush ( kateeee ![]() http://www.youtube.com/watch?v=BW3gKKiTvjs i polecam to cudo pythonów ![]() http://www.youtube.com/watch?v=4P1nS2heuGo&featu re=related pianistka też bardzo, bardzo mi się podobała. mocno przeżywałam lekturę. a od siebie dodam jeszcze grona gniewu steinbecka ( eh, mam słabość do gościa ) & nieznośną lekkość bytu kundery ( część cytatów znam na pamięć ![]() & taaak, po maturze nadrabiałam czytelnicze zaległości ![]() [/egzaltacja] ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#465 |
Rozeznanie
|
Z dwojga złego lepiej być egzaltowaną niż uważać czytanie za czynność przestarzałą lub zgoła toksyczną. Ja co prawda nie snułam planów małżeńskich względem Heathcliffa, za to Katarzyna wyzwalała we mnie iście mordercze instynkty.
![]()
![]() |
#466 |
Raczkowanie
|
Polecam książki Nicholasa Sparksa, jak narazie najbardziej spodobał mi się "Pamiętnik".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#467 |
Raczkowanie
|
"Mgły Avalonu" Marion Zimmer Bradley
...a także: Trylogia "Millennium" Stiega Larssona "Przeminęło z wiatrem" Margaret Mitchell "Duma i uprzedzenie" Jane Austen "Minaret" Leila Aboulela "Białe zęby" Zadie Smith ... w tej kolejności. EDIT: no i "Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa, oczywiście ![]() Edytowane przez kalinka 007 Czas edycji: 2010-07-28 o 17:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#468 |
Raczkowanie
|
Również polecam Mistrza i Małgorzatę
,,Zdążyć przed Panem Bogiem" ,,Quo Vadis" (książka bardzo różni się od wersji filmowej) ,, Cień Wiatru" (to jest moja ulubiona książka), więcej pozycji nie pamiętam, jestem nałogowym molem książkowym, który niestety nie ma pamięci do tytułów, ale obiecuję poprawę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#469 |
Wtajemniczenie
|
Podziemny krąg i Udław się - Chuck Palahniuk; inne jego ksiązki też mi sie podobały, ale te dwie najbardziej
![]() Wielkie Sekretne Widowisko - Clive Barker Hamlet - czytałam już trzy razy, a omawiać w szkole bedę dopiero za rok ![]() Chimeryczny lokator i zbiory opowiadań, np. Najpiękniejsza para piersi na świecie, Opowieści taksówkowe, Cafe Panika - Roland Topor; ta pierwsza mnie bardzo zmęczyła i jeszcze cała saga o wiedźminie Sapkowskiego ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#470 |
Raczkowanie
|
tak, Kate Bush stanowczo miażdży z "Wuthering Heights"!
Niebezpieczne Związki - Choderlos de Laclos Dziwne losy Jane Eyre - Charlotte Brontë Balladyna - Juliusz Słowacki Muskając aksamit/Złodziejka - Sarah Waters Buszujący w zbożu - Salinger Romeo i Julia - Szekspir (duży sentyment) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#471 |
Raczkowanie
|
"Brida" P. Coelho
"Księga z San Michele" A. Munthe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#472 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nie wiem czemu nie przypadł mi do gustu "Władca pierścieni". Pewnie zostanę zlinczowana, ale nie potrafiłam przez niego przebrnąć. Ja mam w ogóle zdolność do wybierania sobie na lekturę książek, które mnie nie zachwycają. Przeczytałam w swoim życiu naprawdę dużo, ale jest baaardzo mało takich, które mnie zachwyciły. Teraz eksperymentuję z romansami typu siostry Bronte, Jane Austen itp. Zapowiada się obiecująco.
![]() |
![]() |
#473 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#474 |
Przyczajenie
|
Ja wprost uwielbiam:
1. Tańczący z wilkami Michael Blake 2. Portret Doriana Graya Oscar Wilde 3. Sycylijczyk Mario Puzo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#475 |
Raczkowanie
|
Dla mnie osobiście wszystkie książki Dana Browna
![]() ![]() I już ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#476 |
BAN stały
|
"Blizna" Anthony'go Kiedisa.Niesamowita historia człowieka,który wyszedł z narkotyków i w dodatku jest liderem najlepszego zespołu na świecie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#477 |
Wtajemniczenie
|
Takie które zrobiły na mnie największe wrażenie:
-"Mały książę" Antoine de Saint-Exupéry -"Inny świat"- Gustaw Herling-Grudziński (co prawda było trochę trudno przez nią przebrnąć, i w dodatku musiałam ją przeczytać w bardzo krótkimi czasie, ale i tak wydaje mi się ona wyjątkowa) -"Anioły i demony" -Dan Brown -"Chłopcy z placu broni"- Ferenc Molnar -"Kamienie na szaniec"- Aleksander Kamiński Edytowane przez misheall Czas edycji: 2010-09-14 o 14:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#478 |
Raczkowanie
|
"Świat według Garpa" John Irving
"Lot nad kukułczym gniazdem" Ken Kesey "Na pastwę aniołów" Jonathan Carroll "Sztywniak.Osobliwe życie nieboszczyków" Mary Roach "Podróż ludzi Księgi" Olga Tokarczuk "Sto lat samotności" Gabriel Garcia Marquez "Mistrz i Małgorzata" Michaił Bułhakow "Mur" Jean-Paul Sartre
![]() |
![]() |
#479 |
Wtajemniczenie
|
Świetny wątek
![]() Moje typy : ''Mały Książę'' Antoine de Saint-Exupéry ''Przemineło z wiatrem'' Mitchell Margaret ''11 minut'' Paulo Coelho ''Weronika postanawia umrzeć'' Paulo Coelho ''Anus mundi'' Wiesław Kielar '' Roki 1984'' George Orwell ''Ania z zielonego wzgórza'' Lucy Maud Montgomery ''Błękitny zamek'' Lucy Maud Montgomery "Mistrz i Małgorzata" Michaił Bułhakow ''Poprostu razem'' Anna Gavalda "Sto lat samotności" Gabriel Garcia Marquez Cała jeżycjada Małgorzaty Musierowicz Narazie tyle jak sobie coś przypomne dopisze ![]() ![]()
''Dopóki mogę iść o własnych siłach, pójdę tam, gdzie zechcę!'' SZCZĘŚLIWA ![]() Edytowane przez honey1012 Czas edycji: 2010-11-05 o 18:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#480 |
Raczkowanie
|
1. Aleksander Dumas Hrabia Monte Christo
2. Aleksander Dumas Trzej Muszkieterowie 3. Aleksander Dumas Dwadzieścia lat później 4. Aleksander Dumas Dama Kameliowa 5. Dan Brown Kod Leonarda da Vinci 6. James Patterson Zabawa w chowanego 7. James Patterson Miesiąc miodowy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:02.