|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#451 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
dziś tutaj jakoś smutno i małokolorowo
![]() więc wrzuce zdjęcia moich nowych nabytków |
|
|
|
#452 |
|
Wtajemniczenie
|
zosik, sliczne kwiatki. Mój następny storczyk musi być biały, a jeszcze lepiej ciapatek:P
Ale kupię jak już to za miesiąc, bo nie chcę ich męczyć przeprowadzką ![]() (aż mi się słabo robi na sama myśl a wiezieniu tych wszytskich moich tobołków przez pół miasta...) |
|
|
|
#453 |
|
Raczkowanie
|
piekne te nabytki,
platynkozawsze miło jest ogladac zdjecia storczykow, wiec jak masz jakies to wklejaj i nie przejmuj sie ze juz je pokazywałaś
|
|
|
|
#454 |
|
Raczkowanie
|
Kupiłam w OBI podloże do storczyków i sobie lezało w siatce. Dziś je wyciągam i chodziły po nim 2 takie malutkie muszki (jakby owocówki). Nie wiem skąd się wzieły, ten woreczek ma dziurki. Czy to sa jakies szkodniki?
|
|
|
|
#455 |
|
Zakorzenienie
|
To mój falek
|
|
|
|
#456 |
|
Zakorzenienie
|
A to te dziwne dwa listki o których wspominałam
![]() Na 1 i 2 zdjęciu jest pierwszy listek, mniejszy (jakieś 5cm długości )Na 3 jest drugi listek, troszkę większy ![]() Jak dzisiaj robiłam te fotki, to zauważyłam, że ten mniejszy jakby pożółkł, zrobił się bardziej wiotki i pomarszczony!!! ![]() ![]() |
|
|
|
#457 |
|
Zadomowienie
|
nic sie z nim strasznego nie dzieje, sa to poprostu pierwsze listki storczyka i on moze je zrzucac juz ze starosci
a na jego miejsce wypusci od gory nowego
|
|
#458 |
|
Zakorzenienie
|
Uff trochę mi ulżyło
Mam nadzieję, że jest tak jak mówisz ![]() Sprawdziłam korzonki, czy nie są srebrne (myślałam, że ten listek się tak pomarszył od braku wody) ale przez doniczkę dobrze było widać, że wszystkie są zieloniutkie i dobrze się mają.. Nie wiem, czy nie za dobrze, bo na ściankach doniczki były małe kawałki mchu
|
|
|
|
#459 |
|
Zakorzenienie
|
Witam wszystkich serdecznie
Od ponad dwoch lat choduje moje storczyki i bardzo sie ciesze ze znalazlam to forum. Milo jest sie powymieniac swoimi doswiadczeniami z innymi milosnikami tych kwiatkow Od jakiegos czasu wszystkie moje storczyki dostaly szalu. Masowo opadaly im kwiaty a wszystkie pojawiajace sie paki zaczely usychac. Myslalam ze to moze jakas infekcja od nowego nabytku i biedak zostal usuniety. Ale niestety problem powrocil. Jedno dendrobium wypuscilo patyczek i paczki znowu uschly. A teraz moj najnowszy nabytek, upolowany wrecz Phalaenopsis, duzo bocznych pedow kwiatowych i na glownej lodydze ponad osiem paczkow do otworzenia, tez marnieje. Wszystkie paki zolte, pomarsczone i do opadniecia gotowe. czy ktos moze tez tak mial? Myslicie ze to moze szok zwiazny z przyniesieniem do domu? dzieki za podpowiedzi jak moge goscia uratowac, jak sie naumiem obslugiwac forum to podrzuce zdjecia moich pieknosci.
|
|
|
|
#460 |
|
Zakorzenienie
|
norka27 miło, że do nas dołączasz
Może ostatnio zmieniła się w Twoim domu wilgotność powietrza, albo temperatura? Możliwe, że zaatakowała je jakaś choroba, albo pleśń lub szkodniki? Na Twoim miejscu obejżałabym dokładnie wszystkie storczyki i ich korzonki.. Jestem początkująca, więc nie bardzo wiem, co Ci doradzić
|
|
|
|
#461 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki, mi tez milo
Nie wiem jak tu te fajne emotikony powstawiac hihi... Objrzalam wszystkie doniczki no i jednemu sie korzonki podgnily wiec zostaly poobcinane i do nowej ziemi wsadzony, mam nadzieje ze odrzyje chlopak bo ladniutki byl. Wypuscil wlasnie dwa patyczki kwiatowe a widze ze i trzeci sie pojawia Narazie sa jeszcze malutkie i jakies 3 miesiace zanim zakwitna. Z doswiadczenia wiem ze to pomaga i pedy kwiatowe nie powinny ucierpiec jak sa takie malutkie, juz raz tak musialam niestety zrobic i storczyk zakwitl. Nie wiem niestety jak fotki dodac do watku. Moj facet stwierdzil ze mam kwiatowego fiola i ze jak jeszcze jednego przyniose do domu to wyladuje z nim na korytarzu hihi.. Od soboty dolaczyly bowiem do nas dwa nowe i miejsca brak. Obstawione wszystkie parapety, a w jego gabinecie gdzie jest zimno - zrobilam przeczekalnie dla pokwitnacych. Pomaga im to wypuscic nowe pedy kwiatowe. No i wczoraj mnie przeprowadzil bo mu podobnno zawilgocam cale biuro...
|
|
|
|
#462 |
|
Zakorzenienie
|
Hehehe większość dziewczyn ma tutaj problemy z miejscem dla swoich kochanych podopiecznych
Trzymam kciuki za Twoje storczysławki ![]() Emotikonki masz po prawej w okienku - wystarczy kliknąć Jak chcesz dodać inne, to kliknij "[Więcej]" które jest pod tymi buźkami po prawej ![]() A zdjęcia możesz załączać np. klikając na agrafkę (jest nad polem do pisania tekstu, na szarym pasku tam gdzie masz "Czcionki" i "Sizes", to jeszcze trochę w prawo ) Klikasz i możesz załączyć 6 zdjęć w jednym poscie Załączasz klikając w tym okienku "Wybierz..", wybierasz to co chcesz, a kiedy już skończysz klikasz po prawej "Załącz pliki" czekasz chwilę i kiedy napisze, że gotowe, to zamykasz okienko. I wysyłasz odpowiedź. Cała filozofia Mam nadzieję, że coś z tego zrozumiałaś
|
|
|
|
#463 |
|
Rozeznanie
|
żeby było bardziej kolorowo
)oto moje cudeńka pewnie niektóre je pamiętają![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
#464 |
|
Zakorzenienie
|
adela ten pierwszy nieziemski!!!
![]() Zmykam na obiadek Papap storczykomaniaczki
Edytowane przez Maggie93 Czas edycji: 2009-02-04 o 15:14 |
|
|
|
#465 |
|
Rozeznanie
|
wiem
po za tym kwitł przez 7 miesięcy
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#466 |
|
Zakorzenienie
|
adela, 2-gi i 3-ci boskie
|
#467 |
|
Rozeznanie
|
drugi wypuścił u mnie łodygę a wogóle z nim to była ta śmieszna historia że okazało się że w doniczce po kupieniu były bliźniaki
trzeci miniaturka![]() i następna porcja ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
#468 |
|
Raczkowanie
|
norka27 mamy podobne problemy- mi tez sie miejsce konczy, i caly czas mysle gdzie by mogly jeszcze stac, a poza tym moj chlopak rowniez mowi ze jestem chora na punkcie tych kwiatow i caly czas mowi abyl wiecej ich nie kupowała
ale ja i tak kupuje- dopoki jest miejsce- jak narazie mam ich 14- z czego 5 ktore kupilam po promocji bez kwiatkow wiec nie wiem jakie
|
|
|
|
#469 | |||||||||
|
BAN stały
|
o matkoooo to mi się podobaaaaaa!!!!
tyle do czytaaania Cytat:
a wodą destylowaną się podlewa ale nie koniecznie bo można zwykłą odstaną lub najlepiej przegotowaną odstaną o temp pokojowej. albo deszczówką ( ale deszczówka zawiera zanieczyszczenia różne ) ja osobiście podlewam deszczówką ![]() Cytat:
zazwyczaj co 2 lata się powinno w większą o 2 cm doniczkę (średnica)Cytat:
w końcu wyrosną i jak nie przesadzisz potrafią rozsadzić doniczkę ...Przesadza się z breguły co 2 lata chyba ze podłoże już się zepsuje lub jak są robacki w ziemi cy cuś z innych pasożytów ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
widzę ze juz jesteś hihihi na plotkowym mao się dzieje ale tu hohohooooCytat:
nie wiem , najlepiej otwórz torebkę i zobacz czy nie łażą tam jakieś dziadostwa ![]() ślicniuchny Cytat:
Cytat:
![]() a ja znowu dostałam storczyki dwa wczoraj ale boskie!!!! Od pana misia oczywizda wstawię fotki jak zdążę jeszcze jakotakie światło złapać yyyy ale jeszcze jeden się w obi uśmiechał przecudowny za 19,99 ale juz nie mam gdzie trzymać za to jutro mam imieniny to powiem misiowi zeby go kupił mi na prezent a przecież prezentów się nie odmawia to będę musiała przyjąć ![]() ADELA boskie są twoje wszystkie ![]() aha i jeszcze jedno... wczoraj pisałam ze nie wiem ile mam storczyków... ze moze 23.... yyyy więc mówię ze nie nadaję się do chodzenia po sklepach bo zawsze przywlekę storcycka i mam ich juz 27 i jak bede miała tego imienibowego to bedzie 28 więc będę musiqała se dokupić jak będzie dostawa jeszcze 2 bo wtedy będzie okrągła cufra a nie 28 to tak głupio
Edytowane przez glizdka Czas edycji: 2009-02-04 o 15:39 |
|||||||||
|
|
|
#470 | |
|
Zakorzenienie
|
adelko, z drugiej porcji 1-szy i ostatni
![]() Który z Twoich storczyków jest Twoim ulubionym? ![]() Dziękuję Cytat:
Edytowane przez cypressangel Czas edycji: 2009-02-04 o 15:42 |
|
|
|
|
#471 |
|
Rozeznanie
|
glizdko to masz tyle ile ja
![]() ![]() ![]() i kolejne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() i jeszcze 6 brakuje ;P wszystkie są ulubione, ale 3 bardzo wyróżniam zdaje mi się tego kolorowego z 1 foty, z ciemną warżką z drugiej - dzięki temu że pęd miał i chyba najbardziej tego z fotki ostatniej już jest ze mną rok
Bartuś <3 [*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku Edytowane przez adela17 Czas edycji: 2009-02-04 o 16:09 |
|
|
|
#472 |
|
Zakorzenienie
|
6-ty również boski
BTW, jaką masz dużą araukarię Moja mama jakoś nie ma ręki do tego kwiatka a marzy się jej duży okaz - jak już nowa gałązka wyrośnie to usycha ta najniżej położona i tak w kółko
|
#473 |
|
Przyczajenie
|
Adelko po prostu beautiful
Dziewczyny kupiłam storczyka, korzeni dużo zbite w jedną wielką masę, przesadziłam bo korzenie poplątane wyłaziły na zewnątrz i prawie nie miał podłoża, musiałam poprzecinać , zasypałam cynamonem, jak się tak przypatruje to na kilku korzonkach widzę takie drobniutkie 0,5 milimetrowe białe rzęski albo coś ala meszek. Ale nie ma żadnego robactwa, w podłożu nie zaobserwowałam niczego.... Nie mogę tego sfotografować bo to za maleńkie. Kwiatek narazie się aklimatyzuje toteż pozrzucał pączki teraz to przesadzenie.... Ale kwiatki które były się trzymają a listki i korzonki sa zielone. Sprawię mu kąpile za 2 tygodnie bo jest po przesadzaniu. Myślicie że mam czym się martwić? poradzcie, pomózcie
|
|
|
|
#474 |
|
Wtajemniczenie
|
rany, ale Wy ich macie, 28?
![]() hehe, ciekawe która pierwsza do 50 lub ... o zgrozo do 100 dobije ![]() ja to nie mam co się z Wami porównywać ![]() piękne te storczyki na zdjęciach
|
|
|
|
#475 |
|
Rozeznanie
|
pewnie nie ja, ja się ograniczam i to porządnie
drugie hobby chcę także rozwijać, a storczyki żeby zdrowe były i pięknie kwitły oraz żadnego nie ubyło to będzie dobrze
|
|
#476 |
|
Zakorzenienie
|
Zosik, ja bym uwazala z tym podlozem, szczegolnie jesli w worku sa dziurki, moze to oznaczac ze jakies szkodniki sie tam zadomowily a to nie za fajnie dla kwiatka. Mozesz przyniesc w ten sposob nowych mieszkancow do domku a oni rozpraszaja sie w niesamowitym tempie na reszte towarzystwa. moje w ciagu tygodnia pozarazaly sie od nowego i teraz musze poczekac az im przejdzie.
Porobilam pare fotek, musze je jeszcze zaladowac do kompa W tej chwili niestety tylko kilka kwitnie, reszta znajduje sie w stanie spoczynku z czego jeden wypuszcza nowe pedy kwiatowe mam nadzieje ze moje kocisko sie do nich nie dorwie bo juz niestety jednemu obzarl czubek pedu z 6 paczkami hehe...Alez wy macie tych kwiatkow w domkach, przesliczne fotki, gratuluje. U mnie niestety tak wiele sie nie uchowalo, na dalekiej polnocy ciemna zima w tym roku byla hehe... no i tesciowa opiekowala sie nimi przez swieta wiec czesciowo unicestwila kolekcje ;D mam pytanko odnosnie nawozenia, jak uzywam odzywki z woda do podlania to po pewnym czasie pojawia sie mi jakby plesn na podlozu, czy to normalne czy moze moj nawoz jakis dziwny?? Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-02-04 o 17:21 |
|
|
|
#477 |
|
Zadomowienie
|
wczoraj pisalam ze nie kupie zadnego do czerwca
no ja nie kupilam ale TZ mi kupil to cudenko ![]() ![]() a tu juz moje starsze ten najwyzszy zolciutki ![]() ciapaty ![]() wszystkie te z ktorymi mieszkam :P czyli 16 sztuk ![]() no i stalo sie dzis przy podlewaniu zlamalam jedna galazke w ciapatym ;( az mi lezka poleciala wrrrrr....
|
#478 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczynki od in vitro, jak wasze malenstwa?
Adelka, jak Twoj Paphio?
|
|
#479 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
widac je na zdjeciach mam 10 sztuk ale nic nie rosna od paziernika zatrzymaly sie w miejscu a w domu czyli 400 km ode mnie jest jeszcze 12 malych i je widze raz na miesiac i tata sie nimi zajmuje :P to nie mam kontroli nad nimi :P ale tez rosna sobie
|
|
#480 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
dużo okien = dużo storczyków albo szklarnir zbuduje na podwurku orchiudarium takie ![]() Cytat:
a ten czwarty właśnie na imieninki mi moze wskoczyu zakochałam się w nim moze jutro jeszcze będzie było ich 6 w całym obi ![]() Cytat:
ja bym ryzykowała a co do rzęsek to normalne jest czasem takie sobie rosną z książki bym ci spisała ale zostawiłąm w pracy ![]() Cytat:
no chyba ze jak wyżej pisałam bede mieć hotel albo szklarnie
|
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:32.

)

Załączasz klikając w tym okienku "Wybierz..", wybierasz to co chcesz, a kiedy już skończysz klikasz po prawej "Załącz pliki" czekasz chwilę i kiedy napisze, że gotowe, to zamykasz okienko. I wysyłasz odpowiedź. Cała filozofia