Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-04, 10:21   #451
zosik
Raczkowanie

GG do zosik
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

dziś tutaj jakoś smutno i małokolorowo
więc wrzuce zdjęcia moich nowych nabytków
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0114.jpg (42,2 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0119.jpg (47,1 KB, 30 załadowań)
zosik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 11:01   #452
la primavera
Wtajemniczenie

zosik, sliczne kwiatki. Mój następny storczyk musi być biały, a jeszcze lepiej ciapatek:P
Ale kupię jak już to za miesiąc, bo nie chcę ich męczyć przeprowadzką
(aż mi się słabo robi na sama myśl a wiezieniu tych wszytskich moich tobołków przez pół miasta...)
la primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 11:01   #453
gelatynka
Raczkowanie

piekne te nabytki,
platynkozawsze miło jest ogladac zdjecia storczykow, wiec jak masz jakies to wklejaj i nie przejmuj sie ze juz je pokazywałaś
gelatynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 11:17   #454
zosik
Raczkowanie

GG do zosik

Kupiłam w OBI podloże do storczyków i sobie lezało w siatce. Dziś je wyciągam i chodziły po nim 2 takie malutkie muszki (jakby owocówki). Nie wiem skąd się wzieły, ten woreczek ma dziurki. Czy to sa jakies szkodniki?
zosik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 13:10   #455
Maggie93
Zakorzenienie

GG do Maggie93

To mój falek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kwiatek1.jpg (83,5 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kwiatek2.jpg (72,2 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kwiatek3.jpg (114,6 KB, 37 załadowań)
Stary 2009-02-04, 13:17   #456
Maggie93
Zakorzenienie

GG do Maggie93

A to te dziwne dwa listki o których wspominałam
Na 1 i 2 zdjęciu jest pierwszy listek, mniejszy (jakieś 5cm długości )
Na 3 jest drugi listek, troszkę większy
Jak dzisiaj robiłam te fotki, to zauważyłam, że ten mniejszy jakby pożółkł, zrobił się bardziej wiotki i pomarszczony!!! Co mam zrobić???
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg listek1.jpg (51,9 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg listek2.jpg (73,8 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg listek3.jpg (53,4 KB, 37 załadowań)
Stary 2009-02-04, 13:19   #457
zazdrosnica0
Zadomowienie

nic sie z nim strasznego nie dzieje, sa to poprostu pierwsze listki storczyka i on moze je zrzucac juz ze starosci a na jego miejsce wypusci od gory nowego
12.1.2013 - zaręczyny
16.11.2013 -

zazdrosnica0 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-04, 13:22   #458
Maggie93
Zakorzenienie

GG do Maggie93

Uff trochę mi ulżyło Mam nadzieję, że jest tak jak mówisz
Sprawdziłam korzonki, czy nie są srebrne (myślałam, że ten listek się tak pomarszył od braku wody) ale przez doniczkę dobrze było widać, że wszystkie są zieloniutkie i dobrze się mają.. Nie wiem, czy nie za dobrze, bo na ściankach doniczki były małe kawałki mchu
Stary 2009-02-04, 13:33   #459
norka27
Zakorzenienie

Witam wszystkich serdecznie Od ponad dwoch lat choduje moje storczyki i bardzo sie ciesze ze znalazlam to forum. Milo jest sie powymieniac swoimi doswiadczeniami z innymi milosnikami tych kwiatkow Od jakiegos czasu wszystkie moje storczyki dostaly szalu. Masowo opadaly im kwiaty a wszystkie pojawiajace sie paki zaczely usychac. Myslalam ze to moze jakas infekcja od nowego nabytku i biedak zostal usuniety. Ale niestety problem powrocil. Jedno dendrobium wypuscilo patyczek i paczki znowu uschly. A teraz moj najnowszy nabytek, upolowany wrecz Phalaenopsis, duzo bocznych pedow kwiatowych i na glownej lodydze ponad osiem paczkow do otworzenia, tez marnieje. Wszystkie paki zolte, pomarsczone i do opadniecia gotowe. czy ktos moze tez tak mial? Myslicie ze to moze szok zwiazny z przyniesieniem do domu? dzieki za podpowiedzi jak moge goscia uratowac, jak sie naumiem obslugiwac forum to podrzuce zdjecia moich pieknosci.
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 13:37   #460
Maggie93
Zakorzenienie

GG do Maggie93

norka27 miło, że do nas dołączasz
Może ostatnio zmieniła się w Twoim domu wilgotność powietrza, albo temperatura? Możliwe, że zaatakowała je jakaś choroba, albo pleśń lub szkodniki? Na Twoim miejscu obejżałabym dokładnie wszystkie storczyki i ich korzonki.. Jestem początkująca, więc nie bardzo wiem, co Ci doradzić
Stary 2009-02-04, 13:53   #461
norka27
Zakorzenienie

Dzieki, mi tez milo Nie wiem jak tu te fajne emotikony powstawiac hihi... Objrzalam wszystkie doniczki no i jednemu sie korzonki podgnily wiec zostaly poobcinane i do nowej ziemi wsadzony, mam nadzieje ze odrzyje chlopak bo ladniutki byl. Wypuscil wlasnie dwa patyczki kwiatowe a widze ze i trzeci sie pojawia Narazie sa jeszcze malutkie i jakies 3 miesiace zanim zakwitna. Z doswiadczenia wiem ze to pomaga i pedy kwiatowe nie powinny ucierpiec jak sa takie malutkie, juz raz tak musialam niestety zrobic i storczyk zakwitl. Nie wiem niestety jak fotki dodac do watku. Moj facet stwierdzil ze mam kwiatowego fiola i ze jak jeszcze jednego przyniose do domu to wyladuje z nim na korytarzu hihi.. Od soboty dolaczyly bowiem do nas dwa nowe i miejsca brak. Obstawione wszystkie parapety, a w jego gabinecie gdzie jest zimno - zrobilam przeczekalnie dla pokwitnacych. Pomaga im to wypuscic nowe pedy kwiatowe. No i wczoraj mnie przeprowadzil bo mu podobnno zawilgocam cale biuro...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-04, 14:05   #462
Maggie93
Zakorzenienie

GG do Maggie93

Hehehe większość dziewczyn ma tutaj problemy z miejscem dla swoich kochanych podopiecznych Trzymam kciuki za Twoje storczysławki

Emotikonki masz po prawej w okienku - wystarczy kliknąć Jak chcesz dodać inne, to kliknij "[Więcej]" które jest pod tymi buźkami po prawej
A zdjęcia możesz załączać np. klikając na agrafkę (jest nad polem do pisania tekstu, na szarym pasku tam gdzie masz "Czcionki" i "Sizes", to jeszcze trochę w prawo ) Klikasz i możesz załączyć 6 zdjęć w jednym poscie Załączasz klikając w tym okienku "Wybierz..", wybierasz to co chcesz, a kiedy już skończysz klikasz po prawej "Załącz pliki" czekasz chwilę i kiedy napisze, że gotowe, to zamykasz okienko. I wysyłasz odpowiedź. Cała filozofia Mam nadzieję, że coś z tego zrozumiałaś
Stary 2009-02-04, 14:09   #463
adela17
Rozeznanie

żeby było bardziej kolorowo)
oto moje cudeńka pewnie niektóre je pamiętają

1.08.2010 r.
Bartuś <3

[*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku
adela17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 14:11   #464
Maggie93
Zakorzenienie

GG do Maggie93

adela ten pierwszy nieziemski!!!

Zmykam na obiadek Papap storczykomaniaczki

Edytowane przez Maggie93
Czas edycji: 2009-02-04 o 14:14
Maggie93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 14:20   #465
adela17
Rozeznanie

wiem po za tym kwitł przez 7 miesięcy

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2009-02-04, 14:21   #466
cypressangel
Zakorzenienie

adela, 2-gi i 3-ci boskie

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 14:28   #467
adela17
Rozeznanie

drugi wypuścił u mnie łodygę a wogóle z nim to była ta śmieszna historia że okazało się że w doniczce po kupieniu były bliźniaki trzeci miniaturka
i następna porcja

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2009-02-04, 14:31   #468
gelatynka
Raczkowanie

norka27 mamy podobne problemy- mi tez sie miejsce konczy, i caly czas mysle gdzie by mogly jeszcze stac, a poza tym moj chlopak rowniez mowi ze jestem chora na punkcie tych kwiatow i caly czas mowi abyl wiecej ich nie kupowała ale ja i tak kupuje- dopoki jest miejsce- jak narazie mam ich 14- z czego 5 ktore kupilam po promocji bez kwiatkow wiec nie wiem jakie
gelatynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 14:36   #469
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

o matkoooo to mi się podobaaaaaa!!!! tyle do czytaaania

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
kore trzeba wymieniac bo traci swoje wartosci, ale zeby woda destylowana podlewac to chyba nikoniecznie
dokładnie podłoże się wymienia ale tylko wtedy gdy straci właściwości swe (podgnije np) albo jak są szkodniki a wodą destylowaną się podlewa ale nie koniecznie bo można zwykłą odstaną lub najlepiej przegotowaną odstaną o temp pokojowej. albo deszczówką ( ale deszczówka zawiera zanieczyszczenia różne ) ja osobiście podlewam deszczówką
Cytat:
Napisane przez beata.86 Pokaż wiadomość
a co ze zmianą doniczek? kiedy rzeczywiście uznać, ze to już pora na większą?
wtedy kiedy cały storczyk dosłownie już wyłazi z dniczki, moze też ją rozsadzić zazwyczaj co 2 lata się powinno w większą o 2 cm doniczkę (średnica)
Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
[
beata storczykow sie do wiekszych doniczek nie przesadza, lubia ciasnote.
lubią ale bez przesady w końcu wyrosną i jak nie przesadzisz potrafią rozsadzić doniczkę ...
Przesadza się z breguły co 2 lata chyba ze podłoże już się zepsuje lub jak są robacki w ziemi cy cuś z innych pasożytów
Cytat:
Napisane przez cypressangel Pokaż wiadomość
Nie było mnie dziś trochę na Wizażu i tyyyleee postów mam teraz do nadrobienia w tym wątku
Zaraz wszystko przeczytam i obejrzę zdjęcia

BTW, mój storczyk rozszalał się na dobre - 2 kolejne kropki przebiły się na zewnątrz
gratulejszons
Cytat:
Napisane przez platynka80 Pokaż wiadomość
chyba wszystkie na to czekamy... u nas pada marznacy deszcz,mnie boli glowa,ale moze porobie zdjecia niebawem tyle ze nie mam nowych storczykow,a stare widzialyscie juz
no to cioooo lubimy też stare
Cytat:
Napisane przez zosik Pokaż wiadomość
dziś tutaj jakoś smutno i małokolorowo
więc wrzuce zdjęcia moich nowych nabytków
piękności widzę ze juz jesteś hihihi na plotkowym mao się dzieje ale tu hohohoooo
Cytat:
Napisane przez zosik Pokaż wiadomość
Kupiłam w OBI podloże do storczyków i sobie lezało w siatce. Dziś je wyciągam i chodziły po nim 2 takie malutkie muszki (jakby owocówki). Nie wiem skąd się wzieły, ten woreczek ma dziurki. Czy to sa jakies szkodniki?
nie wiem ale moze to być jakiś szkodnik... czasem latają koło storczyków takie muszki nie wiem , najlepiej otwórz torebkę i zobacz czy nie łażą tam jakieś dziadostwa
Cytat:
Napisane przez Maggie93 Pokaż wiadomość
To mój falek
ślicniuchny
Cytat:
Napisane przez zazdrosnica0 Pokaż wiadomość
nic sie z nim strasznego nie dzieje, sa to poprostu pierwsze listki storczyka i on moze je zrzucac juz ze starosci a na jego miejsce wypusci od gory nowego
Cytat:
Napisane przez Maggie93 Pokaż wiadomość
norka27 miło, że do nas dołączasz
Może ostatnio zmieniła się w Twoim domu wilgotność powietrza, albo temperatura? Możliwe, że zaatakowała je jakaś choroba, albo pleśń lub szkodniki? Na Twoim miejscu obejżałabym dokładnie wszystkie storczyki i ich korzonki.. Jestem początkująca, więc nie bardzo wiem, co Ci doradzić
dokładnie, w tą zimę wiele z nas cierpi z powodu opadających kwiatków i pąków .... u mnie z jednego storczyka opadło 27 i został 1 kwiatek... a miał mieć około 30n

a ja znowu dostałam storczyki dwa wczoraj ale boskie!!!! Od pana misia oczywizda wstawię fotki jak zdążę jeszcze jakotakie światło złapać

yyyy ale jeszcze jeden się w obi uśmiechał przecudowny za 19,99 ale juz nie mam gdzie trzymać za to jutro mam imieniny to powiem misiowi zeby go kupił mi na prezent a przecież prezentów się nie odmawia to będę musiała przyjąć

ADELA boskie są twoje wszystkie

aha i jeszcze jedno... wczoraj pisałam ze nie wiem ile mam storczyków... ze moze 23.... yyyy więc mówię ze nie nadaję się do chodzenia po sklepach bo zawsze przywlekę storcycka i mam ich juz 27 i jak bede miała tego imienibowego to bedzie 28 więc będę musiqała se dokupić jak będzie dostawa jeszcze 2 bo wtedy będzie okrągła cufra a nie 28 to tak głupio

Edytowane przez glizdka
Czas edycji: 2009-02-04 o 14:39
glizdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 14:38   #470
cypressangel
Zakorzenienie

adelko, z drugiej porcji 1-szy i ostatni

Który z Twoich storczyków jest Twoim ulubionym?

Cytat:
Napisane przez glizdka Pokaż wiadomość
gratulejszons
Dziękuję

Cytat:
Napisane przez glizdka Pokaż wiadomość
aha i jeszcze jedno... wczoraj pisałam ze nie wiem ile mam storczyków... ze moze 23.... yyyy więc mówię ze nie nadaję się do chodzenia po sklepach bo zawsze przywlekę storcycka i mam ich juz 27 i jak bede miała tego imienibowego to bedzie 28 więc będę musiqała se dokupić jak będzie dostawa jeszcze 2 bo wtedy będzie okrągła cufra a nie 28 to tak głupio
Myślę, że lepszą okrągłą cyfrą jest... 1oo

Edytowane przez cypressangel
Czas edycji: 2009-02-04 o 14:42
Stary 2009-02-04, 15:07   #471
adela17
Rozeznanie

glizdko to masz tyle ile ja
i kolejne

i jeszcze 6 brakuje ;P

wszystkie są ulubione, ale 3 bardzo wyróżniam zdaje mi się tego kolorowego z 1 foty, z ciemną warżką z drugiej - dzięki temu że pęd miał i chyba najbardziej tego z fotki ostatniej już jest ze mną rok

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Edytowane przez adela17
Czas edycji: 2009-02-04 o 15:09
Stary 2009-02-04, 15:13   #472
cypressangel
Zakorzenienie

6-ty również boski Pozostałe też mi się podobają, ale te, o których pisałam uważam za najpiękniejsze

BTW, jaką masz dużą araukarię Moja mama jakoś nie ma ręki do tego kwiatka a marzy się jej duży okaz - jak już nowa gałązka wyrośnie to usycha ta najniżej położona i tak w kółko

Stary 2009-02-04, 15:15   #473
storczykomaniaczka
Przyczajenie

Adelko po prostu beautiful a ten biały z czerwoną ważką z tym czarnym tłem ......zapiera dech w piersiach !!!

Dziewczyny kupiłam storczyka, korzeni dużo zbite w jedną wielką masę, przesadziłam bo korzenie poplątane wyłaziły na zewnątrz i prawie nie miał podłoża, musiałam poprzecinać , zasypałam cynamonem, jak się tak przypatruje to na kilku korzonkach widzę takie drobniutkie 0,5 milimetrowe białe rzęski albo coś ala meszek. Ale nie ma żadnego robactwa, w podłożu nie zaobserwowałam niczego....

Nie mogę tego sfotografować bo to za maleńkie. Kwiatek narazie się aklimatyzuje toteż pozrzucał pączki teraz to przesadzenie.... Ale kwiatki które były się trzymają a listki i korzonki sa zielone. Sprawię mu kąpile za 2 tygodnie bo jest po przesadzaniu.

Myślicie że mam czym się martwić?

poradzcie, pomózcie
storczykomaniaczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 15:16   #474
la primavera
Wtajemniczenie

rany, ale Wy ich macie, 28? hehe, ciekawe która pierwsza do 50 lub ... o zgrozo do 100 dobije
ja to nie mam co się z Wami porównywać
piękne te storczyki na zdjęciach
la primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-04, 15:21   #475
adela17
Rozeznanie

pewnie nie ja, ja się ograniczam i to porządnie drugie hobby chcę także rozwijać, a storczyki żeby zdrowe były i pięknie kwitły oraz żadnego nie ubyło to będzie dobrze

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2009-02-04, 16:14   #476
norka27
Zakorzenienie

Zosik, ja bym uwazala z tym podlozem, szczegolnie jesli w worku sa dziurki, moze to oznaczac ze jakies szkodniki sie tam zadomowily a to nie za fajnie dla kwiatka. Mozesz przyniesc w ten sposob nowych mieszkancow do domku a oni rozpraszaja sie w niesamowitym tempie na reszte towarzystwa. moje w ciagu tygodnia pozarazaly sie od nowego i teraz musze poczekac az im przejdzie.
Porobilam pare fotek, musze je jeszcze zaladowac do kompa W tej chwili niestety tylko kilka kwitnie, reszta znajduje sie w stanie spoczynku z czego jeden wypuszcza nowe pedy kwiatowe mam nadzieje ze moje kocisko sie do nich nie dorwie bo juz niestety jednemu obzarl czubek pedu z 6 paczkami hehe...

Alez wy macie tych kwiatkow w domkach, przesliczne fotki, gratuluje. U mnie niestety tak wiele sie nie uchowalo, na dalekiej polnocy ciemna zima w tym roku byla hehe... no i tesciowa opiekowala sie nimi przez swieta wiec czesciowo unicestwila kolekcje ;D mam pytanko odnosnie nawozenia, jak uzywam odzywki z woda do podlania to po pewnym czasie pojawia sie mi jakby plesn na podlozu, czy to normalne czy moze moj nawoz jakis dziwny??

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-02-04 o 16:21
Stary 2009-02-04, 16:25   #477
zazdrosnica0
Zadomowienie

wczoraj pisalam ze nie kupie zadnego do czerwca no ja nie kupilam ale TZ mi kupil to cudenko

a tu juz moje starsze ten najwyzszy zolciutki

ciapaty

wszystkie te z ktorymi mieszkam :P czyli 16 sztuk

no i stalo sie dzis przy podlewaniu zlamalam jedna galazke w ciapatym ;( az mi lezka poleciala wrrrrr....
12.1.2013 - zaręczyny
16.11.2013 -

Stary 2009-02-04, 16:28   #478
platynka80
Rozeznanie

Dziewczynki od in vitro, jak wasze malenstwa?

Adelka, jak Twoj Paphio?
Stary 2009-02-04, 16:42   #479
zazdrosnica0
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez platynka80 Pokaż wiadomość
Dziewczynki od in vitro, jak wasze malenstwa?

Adelka, jak Twoj Paphio?

widac je na zdjeciach mam 10 sztuk ale nic nie rosna od paziernika zatrzymaly sie w miejscu a w domu czyli 400 km ode mnie jest jeszcze 12 malych i je widze raz na miesiac i tata sie nimi zajmuje :P to nie mam kontroli nad nimi :P ale tez rosna sobie
12.1.2013 - zaręczyny
16.11.2013 -

Stary 2009-02-04, 16:42   #480
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Napisane przez cypressangel Pokaż wiadomość
adelko, z drugiej porcji 1-szy i ostatni

Który z Twoich storczyków jest Twoim ulubionym?

Dziękuję

Myślę, że lepszą okrągłą cyfrą jest... 1oo
hahahahaaa moze jak zbuduje hotel dużo okien = dużo storczyków albo szklarnir zbuduje na podwurku orchiudarium takie
Cytat:
Napisane przez adela17 Pokaż wiadomość
glizdko to masz tyle ile ja
i kolejne

i jeszcze 6 brakuje ;P

wszystkie są ulubione, ale 3 bardzo wyróżniam zdaje mi się tego kolorowego z 1 foty, z ciemną warżką z drugiej - dzięki temu że pęd miał i chyba najbardziej tego z fotki ostatniej już jest ze mną rok
hihihi to fajnie mamy tyle samo a ten czwarty właśnie na imieninki mi moze wskoczyu zakochałam się w nim moze jutro jeszcze będzie było ich 6 w całym obi
Cytat:
Napisane przez storczykomaniaczka Pokaż wiadomość
Adelko po prostu beautiful a ten biały z czerwoną ważką z tym czarnym tłem ......zapiera dech w piersiach !!!

Dziewczyny kupiłam storczyka, korzeni dużo zbite w jedną wielką masę, przesadziłam bo korzenie poplątane wyłaziły na zewnątrz i prawie nie miał podłoża, musiałam poprzecinać , zasypałam cynamonem, jak się tak przypatruje to na kilku korzonkach widzę takie drobniutkie 0,5 milimetrowe białe rzęski albo coś ala meszek. Ale nie ma żadnego robactwa, w podłożu nie zaobserwowałam niczego....

Nie mogę tego sfotografować bo to za maleńkie. Kwiatek narazie się aklimatyzuje toteż pozrzucał pączki teraz to przesadzenie.... Ale kwiatki które były się trzymają a listki i korzonki sa zielone. Sprawię mu kąpile za 2 tygodnie bo jest po przesadzaniu.

Myślicie że mam czym się martwić?

poradzcie, pomózcie
ja myślę ze jak nie ma nic w podłożu to nie musisz się martwić... ale to moje zdanie ja bym ryzykowała a co do rzęsek to normalne jest czasem takie sobie rosną z książki bym ci spisała ale zostawiłąm w pracy

Cytat:
Napisane przez adela17 Pokaż wiadomość
pewnie nie ja, ja się ograniczam i to porządnie drugie hobby chcę także rozwijać, a storczyki żeby zdrowe były i pięknie kwitły oraz żadnego nie ubyło to będzie dobrze
ani ja no chyba ze jak wyżej pisałam bede mieć hotel albo szklarnie
glizdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości