|
|
#451 | ||
|
Szef ds. Wymianek
|
Dot.: Napiwki w restauracji
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#452 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Czasami napiwki daję, czasami nie, ale nie podoba mi się twierdzenie, że jak kogoś nie stać na napiwek, to go nie stać na jedzenie na mieście. Skoro kogoś stać na usługę czy danie, to go stać na wychodzenie na mieście - napiwek to tylko dodatek. |
|
|
|
|
|
#453 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To te 15 zeta napiwku to jest raptem 3,75 zł od osoby. Chyba lepiej po prostu napiwku nie dawać z zasady i nie tłumaczyć się dlaczego, niż tak , co tu owijać w bawełnę, liczykrupić. BTW. Te 3,75 zeta od łebka i tak by zostało w restauracji, gdyby napiwki były wpisane na sztywno w cenę dań. A nawet podejrzewam ze by został o wiele więcej, z 7 zeta od łebka. I wtedy to by były nawet 2 albo 3 drugie śniadania. A wyboru żadnego.
|
|
|
#454 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Rozumiem, że chodzi o to, że wyjście do restauracji jest zachcianką, zbytkiem, powiewem luksusu Więc jeśli ktoś idzie to raczej nie musi oglądać każdej złotówki pięć razy. Wydam stówę na obiad, a napiwku nie dam argumentując to "bo mnie nie stać" na tę dychę - no trochę sknerstwem jednak zajeżdża. Szczerze mówiąc zawsze myślałam, że ludzie nienapiwkujący robią to ideologicznie. |
|
|
|
|
|
#455 |
|
Zakorzenienie
|
No oczywiście, w punktach gastronomicznych nie pracują ludzie, którzy wykonują dobrze swoją pracę i są mili.
|
|
#456 |
|
Zakorzenienie
|
A co sądzicie o puszkach na napiwki przy kasie? Widuję je ostatnio w przeróżnych miejscach, np w Manufakturze na stoisku z czekoladkami albo w sklepie z serami.
|
|
|
|
|
#457 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8352961 1]Rozumiem, że chodzi o to, że wyjście do restauracji jest zachcianką, zbytkiem, powiewem luksusu
Więc jeśli ktoś idzie to raczej nie musi oglądać każdej złotówki pięć razy. Wydam stówę na obiad, a napiwku nie dam argumentując to "bo mnie nie stać" na tę dychę - no trochę sknerstwem jednak zajeżdża. Szczerze mówiąc zawsze myślałam, że ludzie nienapiwkujący robią to ideologicznie.[/QUOTE] No ja się kieruję ideologią, ale irytuje mnie, jak ktoś uzasadnia dawanie napiwków tym, że "przecież to tylko parę złotych". Idąc tym tokiem rozumowania, powinnam przy każdej usłudze (fryzjer, kosmetyczka* itp.) zostawiać dodatkowe 10-15%. Przy czym słusznie ktoś wyżej zauważył, że dać mniej niż 5 zł napiwku trochę dziwnie wygląda - a jak płacę rachunek za 25 zł, to te 50 zł to już 20% całości zamówienia. Pogrubione - jak pisałam wyżej - 100 zł nigdy nie wydałam na moje zamówienie w knajpie. Raczej jest to z reguły kwota 25 - 30 zł. 100 zł to faktycznie luksusowo, przynajmniej dla mnie. *Swoją drogą, to widzę większy sens dawania napiwku właśnie kosmetyczce czy fryzjerowi, bo sposób wykonania przez nich usługi ma duże znaczenie. I bynajmniej nie chodzi o bycie miłym. ---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ---------- Cytat:
No cóż, ja je ignoruję, ale rozumiem, że osoby optujące na napiwkami wrzucają tam jakieś pieniądze. Sprzedawcy raczej też dużo nie zarabiają.
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#458 |
|
Zakorzenienie
|
Tu bym się zgodziła. Co innego jeśli wychodzisz zadowolona od fryzjera bo masz na głowie to co chciałaś i się sobie podobasz a co innego jak ktoś poda Ci z uśmiechem talerz z jedzeniem.
|
|
|
|
|
#459 |
|
BAN stały
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8352961 1]W ogóle tak tego nie odebrałam, a moje stanowisko w kwestii napiwków jest jasne i zupełnie różne od rudej.
Rozumiem, że chodzi o to, że wyjście do restauracji jest zachcianką, zbytkiem, powiewem luksusu Więc jeśli ktoś idzie to raczej nie musi oglądać każdej złotówki pięć razy. Wydam stówę na obiad, a napiwku nie dam argumentując to "bo mnie nie stać" na tę dychę - no trochę sknerstwem jednak zajeżdża. Szczerze mówiąc zawsze myślałam, że ludzie nienapiwkujący robią to ideologicznie.[/QUOTE] no ale w zasadzie co w związku z tym? to że ktoś od wielkiego święta pójdzie raz w roku do drogiej restauracji i zamówi sobie homara i wino za 100 zł, nie oznacza od razu, że jest bogaty i może sobie szastać na prawo i na lewo pieniędzmi, bo mu ich zbywa. i niby nie jesteś za napiwkami, ale znowu... jak Cię nie stać na napiwek to nie idź do restauracji. ![]() nie nazywałabym tego jakąś wielką idealogią - założenie, że to pracodawca jest od płacenia pracownikowi nie jest żadną idealogią, a czy przy okazji kogoś stać na dofinansowanie czyiś pracowników czy nie, to zupełnie inna sprawa. ---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- w ogóle wyłania mi się tutaj trochę postawa: "jak śmiesz iść do restauracji, a potem mówić, że musisz oszczędzać i oglądasz 5 razy każdą złotówkę?!" (wyolbrzymione, ale tak właśnie to brzmi) |
|
|
|
|
#460 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest mi bliższa kultura azjatycka - napiwków się nie daje, bo to obraża i kelnera i właściciela i restaurację. Kelner - sugerujesz, że nie jest w stanie zarobić na siebie. Restauracja - sugerujesz, że restauracja nie opłaca godnie swoich pracowników. Usługodawca - sugerujesz, że nie potrafi wycenić należycie swojej usługi.
|
|
|
#461 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
|
|
|
|
#462 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#463 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A z resztą się zgadzam. Bardzo podoba mi się to azjatyckie podejście. Swoją drogą ciekawe jak to wygląda u np. Amerykanów pochodzenia azjatyckiego. |
|
|
|
|
|
#464 |
|
Konto usunięte
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8353180 6]Ideologicznie było italikiem - jako, wydawało mi się, oczywisty skrót myślowy.
A z resztą się zgadzam. Bardzo podoba mi się to azjatyckie podejście. Swoją drogą ciekawe jak to wygląda u np. Amerykanów pochodzenia azjatyckiego.[/QUOTE] chińczyk do którego chodziłam, prowadzony przez trzecie pokolenie, urodzone już tam, napiwki miał wliczone w rachunek nie obrażali się zbytnio, gdy zostawiało się coś dodatkowo.
|
|
|
|
|
#465 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8352961 1]W ogóle tak tego nie odebrałam, a moje stanowisko w kwestii napiwków jest jasne i zupełnie różne od rudej.
Rozumiem, że chodzi o to, że wyjście do restauracji jest zachcianką, zbytkiem, powiewem luksusu Więc jeśli ktoś idzie to raczej nie musi oglądać każdej złotówki pięć razy. Wydam stówę na obiad, a napiwku nie dam argumentując to "bo mnie nie stać" na tę dychę - no trochę sknerstwem jednak zajeżdża. [/QUOTE] Dokładnie o to mi chodzi, dziękuję, ujęłaś to lepiej niż ja. Jeśli chodzi o Amerykanów pochodzenia azjatyckiego, to oczywiście nie reguła, ale w wielu lepszych japońskich restauracjach pisze na menu jak byk, że nie życzą sobie napiwków. I jest to wliczone w cenę, powiedzmy $100+ za omakase. Zresztą w wielu restauracjach w tym zakresie cenowych nie przyjmują napiwków i po prostu doliczają 20% do rachunku. Ostatnio kilka restauracji wprowadziło zasadę "nie przyjmujemy napiwków" i podniosło ceny od 15% do 35%.
|
|
#466 |
|
Szef ds. Wymianek
|
Tylko jak to się ma do tego, co tutaj piszą niektóre osoby, w tym ja, że nie każdy (a nawet bym rzekła, że raczej mniej osób niż więcej) wydaje jednorazowo w knajpie na siebie 100 zł, a bardziej jest to kwota 20-30 zł? To nadal taki luksus?
|
|
|
#467 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą uściślijmy, o jakich "knajpach" mówimy, bo ja mówię o restauracjach z obsługą kelnerską, gdzie, przynajmniej z tego co widziałam w Krakowie w tym roku, za 20zł najeść się ciężko. Ceny głupich kebabów sięgają 20zł.
Dopiero w samym środku zimy przekonałem się, że noszę w sobie niepokonane lato. https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0 Edytowane przez ruda_beksa Czas edycji: 2018-05-12 o 22:29 |
|
|
|
|
|
#469 |
|
Zakorzenienie
|
W mniejszych miastach w Polsce spokojnie zjesz obiad za 20 zł w normalnej restauracji.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#470 |
|
Zakorzenienie
|
100zł to ja z reguły wydaję na dwie osoby, chyba jeszcze nigdy nie zapłaciłam tyle tylko za siebie (mówię o restauracjach w Warszawie).
|
|
|
|
|
#471 |
|
Zakorzenienie
|
ridja devojka - z pewnością. Im większe miasto i więcej turystów, tym bardziej drą skórę.
Natomiast tutaj nie chodzi mi nawet o cenę samą w sobie, a o procent. Pomijając, czy jest t0 20 czy 200zł, jeśli stać mnie, żeby wydać X na zbytek, to chyba stać mnie, żeby wydać 10% X. Jeśli ktoś nie chce dawać napiwków, rozumiem. W pełni rozumiem również "azjatyckie" podejście Limonki i Norine. Dziwi mnie tylko argumentacja, że ktoś nie daje napiwków bo go nie stać, mimo że na posiłek w restauracji go stać.
|
|
#472 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli wyjdzie np 95, to zostawiam 100. ---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ---------- Cytat:
bo jedno zaprzecza drugiemu.
|
|
|
#473 | ||
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
Cytat:
W Poznaniu zjem spokojnie za około 20-25 zł, bynajmniej nie kebaba
|
|
|
|
#474 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a to jest moim zdaniem bardzo ciekawe, bo w kebabowniach czy kawiarniach typu costa osoba, która przyjmuje pieniądze jest z reguły również tą osobą, która przygotowuje jedzenie/kawę, więc wykonuje robotę o podobnym, a nawet większym znaczeniu/zakresie, co kelner w restauracji. a jednak zostawianie napiwków w puszkach przy kasach jest raczej rzadkością. jak ludzie kupują kebsa za 20zł czy kawę za 10zł, to jednak nie zostawiają zbyt często 2zł/1zł napiwku. jak tak patrzę na te puszki przy kasach, to one praktycznie wcale się nie napełniają. dlaczego więc przyjęło się, że nie dać napiwku kelnerowi to obciach, a dać napiwek bariście to burżujstwo? |
|
|
|
|
|
#475 |
|
Szef ds. Wymianek
|
Moim zdaniem również.
BTW dzisiaj przejeżdżałam koło budki z ochroniarzem na budowie. Pomyślałam sobie, jaka to kijowa robota siedzieć w takiej klitce, a pieniądze na pewno psie.
|
|
|
#476 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- Cytat:
|
|
|
#477 |
|
Zakorzenienie
|
użyłam takiego słowa z braku lepszego. nie wiem jak to nazwać. z moich obserwacji wynika, że ludzie nie dają napiwków takim np. baristom. którzy nie są tylko od podawania kawy przez ladę. i tak jest w wielu małych punktach gastronomicznych, w których pracuje jeden góra dwóch pracowników. przy czym moim zdaniem wielokrotnie barista musi mieć większą wiedzę i na pewno większe umiejętności od większości kelnerów w restauracjach. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#478 |
|
Zakorzeniona
|
Manekin jest knajpą z obsługą kelnerską, a ciężko znaleźć tam danie powyżej 20 zł. W Warszawie jest mnóstwo restauracji z daniami za około 20-30 zł, a większość z nich ma dodatkowo dni, w których droższe dania są w bardzo atrakcyjnych cenach. Chyba że ja czegoś nie ogarnęłam i na tym wątku rozmawiamy tylko o restauracjach z gwiazdkami Miszelę, gdzie rachunek na osobę zawsze jest trzycyfrowy.
|
|
|
|
|
#479 |
|
Zakorzenienie
|
motyla - faktycznie ciekawe, szczerze mówiąc nigdy nie zastanawiałam się nad tym
Należę do "napiwkujących", ale np. baristom nie wyliczam konkretnej kwoty napiwku (w przeciwieństwie do restauracji), zwykle po prostu wrzucam do słoika resztę.invisible01, ja nie twierdzę, że takie miejsca nie istnieją. I nie, nie mówię tylko o ekskluzywnych restauracjach. Założyłam, najwyraźniej błędnie, że idąc na kolację do restauracji większość ludzi zamawia jakiś napój, główne danie i deser, ewentualnie jeszcze przystawkę. Więc jeśli samo główne danie kosztuje 20-30zł, to rachunek będzie spory - nie trzeba być restauracją Michelin. Lunchów w restauracjach z obsługą kelnerską raczej nie jadam, chyba że jest to wyjątkowa okazja.
|
|
#480 |
|
Szef ds. Wymianek
|
Hm, to w takim razie dawanie napiwku zależy od ilości wysiłku? A co z ekspedientem w sklepie, który przynosi klientowi coraz to inne ubrania, doradza, pomaga w ubraniu się? Zostawisz takiej osobie napiwek?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:51.

Ostatnio kilka restauracji wprowadziło zasadę "nie przyjmujemy napiwków" i podniosło ceny od 15% do 35%.