Finanse i rachunkowość - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-11, 09:18   #451
Choji
Zakorzenienie

Dot.: Finanse i rachunkowość

Cytat:
Napisane przez stysiex Pokaż wiadomość
Studiuje ktoś może fir na UEK (Kraków) albo UW?
Stysiek, ja kończę FiR na UE Kraków

Choji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-18, 17:42   #452
fiolek7317
Zakorzenienie

czy któraś z Was jest może na magisterce na UE we Wrocławiu?
Stary 2012-07-09, 21:57   #453
zieloneoczymam
Raczkowanie

Dziewczyny które studiują FiR - powiedzcie mi bo się zapewne bardziej orientujecie... jak chcę iść w kierunku analityki, controllingu, (w finansach) to dobry pomysł żeby studiować FiR czy jednak ekonomia, a może matematyka?
zieloneoczymam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-10, 14:57   #454
kasienka.b
Wcale nie be, tylko cacy kasieńka

GG do kasienka.b

Cytat:
Napisane przez zieloneoczymam Pokaż wiadomość
Dziewczyny które studiują FiR - powiedzcie mi bo się zapewne bardziej orientujecie... jak chcę iść w kierunku analityki, controllingu, (w finansach) to dobry pomysł żeby studiować FiR czy jednak ekonomia, a może matematyka?
Controlling to raczej FiR. Analityk zresztą też - to częsta specjalizacja na tym kierunku
Stary 2012-07-11, 18:29   #455
dansmapeau
Raczkowanie

Cytat:
Wydaję mi się, że ekonomia najmniej z tej całej trójki pasuje. Co do matematyki, to sprawdziłabym czy istnieje specjalizacja z matematyki finansowej na danej uczelni - co może być związane z analityką.
A FiR to tak jak już wcześniej napisano, może mieć specjalizację i z analityki i z controllingu - zależy od uczelni
dansmapeau jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 19:48   #456
zieloneoczymam
Raczkowanie

To chyba zdecyduję się na podjęcie tych studiów, oczywiście u mnie to już tylko zaocznie

Podejmę decyzję we wrześniu
zieloneoczymam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 19:54   #457
Haylee
Zakorzenienie

Cytat:
jeżeli chcesz analitykę - to polecam analitykę gospodarczą - mnóstwo statystyki, ekonometrii - jeżeli lubisz te klimaty to strzał w 10tkę

controlling - jestem na 1 roku magisterki na FiRze i mam pierwszy przedmiot z tym związany - rachunkowość zarządcza...
wczesniej można było sobie wybrać aż jeden przedmiot związany z controllingiem... także śmiech na sali, jeśli chodzi o to :/

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-07-12, 22:15   #458
azilka18
Przyczajenie

hej
Właśnie dowiedziałam się, że zostałam zakwalifikowana na Finanse... na WZ UW. Mam pytanie do osób, które również tutaj studiują. Gdzie odbywają się zajęcia?
azilka18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 05:37   #459
dansmapeau
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez azilka18 Pokaż wiadomość
hej
Właśnie dowiedziałam się, że zostałam zakwalifikowana na Finanse... na WZ UW. Mam pytanie do osób, które również tutaj studiują. Gdzie odbywają się zajęcia?
Jedynie na wf i język możesz zapisać się poza naszym wydziałem, reszta zajęć odbywa się na ulicy Szturmowej - niedaleko Galerii Mokotów
dansmapeau jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 18:33   #460
kasianwk
Przyczajenie

Cześć wszystkim! Właśnie zostałam zakwalifikowana na Finanse, inwestycje i rachunkowość (stara nazwa FiR) na UW, Wydział Nauk Ekonomicznych. Z tym ze studia II stopnia. Mam licencjat z Matematyki finansowej na innej uczelni. Mój dylemat brzmi: czy iść na WNE czy próbować poprzez egz wstępny na WZ? Naczytałam się na innych forach o tym, jak to na WNE jest ciężko, podobno wielu studentów z innych uczelni, którzy przyszli na magisterkę tutaj, rezygnują po pierwszym semestrze. Wie ktoś może ile w tym jest prawdy? Matematyka nie powinna być mi straszna, ale przedmioty, które widzę w programie kształcenia, jak np rozszerzona mikro i makro oraz rozszerzona ekonometria trochę mnie przerażają... Wyraźcie swoje opinie
kasianwk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-16, 20:50   #461
kasienka.b

GG do kasienka.b

Cytat:
Napisane przez kasianwk Pokaż wiadomość
Cześć wszystkim! Właśnie zostałam zakwalifikowana na Finanse, inwestycje i rachunkowość (stara nazwa FiR) na UW, Wydział Nauk Ekonomicznych. Z tym ze studia II stopnia. Mam licencjat z Matematyki finansowej na innej uczelni. Mój dylemat brzmi: czy iść na WNE czy próbować poprzez egz wstępny na WZ? Naczytałam się na innych forach o tym, jak to na WNE jest ciężko, podobno wielu studentów z innych uczelni, którzy przyszli na magisterkę tutaj, rezygnują po pierwszym semestrze. Wie ktoś może ile w tym jest prawdy? Matematyka nie powinna być mi straszna, ale przedmioty, które widzę w programie kształcenia, jak np rozszerzona mikro i makro oraz rozszerzona ekonometria trochę mnie przerażają... Wyraźcie swoje opinie
Myślę, że spokojnie sobie poradzisz Co prawda pojęcie o uczelniach w Warszawie mam nikłe ale wydaje mi się, że matematyka sensu stricte była trudniejsza zresztą, przynajmniej na mojej uczelni, matematyczne przedmioty takie jak ekonometria czy statystyka stanowią najwięcej trudności.

PS: mikro i makro to były moje ulubione przedmioty na tym kierunku

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-23, 09:07   #462
_Tina_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Ag4 Pokaż wiadomość
Ja jestem po admisnitracji i zastanawiam się nad mgr z FIR,
tylko że ta matma
typowa humanistka ze mnie

Ja mam identycznie. Po administracji złożyłam na FiR na WZ UW na magisterkę

Czy któraś z Was wybiera się w tym roku na UW?

---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:12 ----------

Pingwinek, i jak zdecydowałaś się na te zaoczne na WZ UW? Szukam kogoś, z kim mogłabym podzielić się moimi refleksjami i obawami Zresztą razem raźniej
_Tina_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-23, 13:32   #463
pingwinek=]
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tina_ Pokaż wiadomość

[/COLOR]Pingwinek, i jak zdecydowałaś się na te zaoczne na WZ UW? Szukam kogoś, z kim mogłabym podzielić się moimi refleksjami i obawami Zresztą razem raźniej
Nieee, jednak wybrałam FiR na WNE, brat mnie namówił ( skonczyl tam ekonomie).

Ale myślę, że obawy mamy wspólne, więc jak masz ochotę to pisz na PW
pingwinek=] jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-24, 07:11   #464
_Tina_
Przyczajenie

Ale myślę, że obawy mamy wspólne, więc jak masz ochotę to pisz na PW [/QUOTE]

Po pierwsze jeśli chodzi o obawy nie wiem nic nawet nie wiadomo kiedy są wyniki rekrutacji na zaocznych. Po drugie przeraża mnie ten USOS nie wiem co i jak, kiedy się logować, jak to działa, plany itp

Po trzecie nie wiem jak wygląda na UW staranie się o pomoc materialną :/ Jakie dokumenty gdzie się składa, etc.

Dalej przeraża mnie sama Warszawa, bo nie znam miasta. Dojazdy itp

No i dalej ta matma na Wydziale Zarządzania, choć podobno nie ma jej dużo

Dalej nie wiem jak z różnicami programowymi z licencjatu (skończyłam administrację). Ciekawa jestem czy dużo ich jest i jak się je zalicza

Studentki UW odezwijcie się i pomóżcie pierwszorocznym
Stary 2012-07-24, 08:49   #465
Olean
Wtajemniczenie

Ja mogę pomóc, ale tylko w miarę możliwości, bo od października będę dopiero na 2 roku FiR WZ UW
Stary 2012-07-25, 10:05   #466
_Tina_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Olean Pokaż wiadomość
Ja mogę pomóc, ale tylko w miarę możliwości, bo od października będę dopiero na 2 roku FiR WZ UW
A jak podobają Ci się studia? Wszystkie zajęcia są na WZ?
Stary 2012-09-23, 22:17   #467
Mezzanine
Przyczajenie

GG do Mezzanine

Hej hej, mam nadzieje, że ktoś tutaj jeszcze jest? Zwracam się do was bo mam wielki problem i liczę że mi pomożecie

Studiuję filologie angielska, aktualnie zaczynam drugi rok na profilu translatorskim. Postanowiłam zacząc drugi kierunek bo mysle, ze bo samych studiach humanistycznych nic dobrego mnnie nie czeka - postanowiłam wybrac finanse i rachunkowosc (zaocznie). Zaczynam się troche bac bo wiem, ze jest tam matematyka którą wszyscy mnie straszą, a muszę przyznac, ze mózgiem nigdy nie byłam. Czy faktycznie jest tej matmy AŻ TAK dużo i jest AŻ TAK trudna? Zdawałam podstawe z matmy, co prawda zdałam bez problemu, ale NIC nie pamiętam i boję się, że wyrzucą mnie na głęboką wodę a ja zrobie z siebie blondynkę debilkę. Byc moze mam jeszcze mozliwosc przeniesienia się na zwykłą ekonomię, ale nie wiem czy to ma sens, bo ekonomistów jest jeszcze więcej niż finansistów. Proszę odpiszcie bo umieram ze stresu............. pozdrawiam

ah i zapomniałam dodac - FiR na UE w Katowicach
Mezzanine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-24, 08:02   #468
Richemaya
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mezzanine Pokaż wiadomość
Hej hej, mam nadzieje, że ktoś tutaj jeszcze jest? Zwracam się do was bo mam wielki problem i liczę że mi pomożecie

Studiuję filologie angielska, aktualnie zaczynam drugi rok na profilu translatorskim. Postanowiłam zacząc drugi kierunek bo mysle, ze bo samych studiach humanistycznych nic dobrego mnnie nie czeka - postanowiłam wybrac finanse i rachunkowosc (zaocznie). Zaczynam się troche bac bo wiem, ze jest tam matematyka którą wszyscy mnie straszą, a muszę przyznac, ze mózgiem nigdy nie byłam. Czy faktycznie jest tej matmy AŻ TAK dużo i jest AŻ TAK trudna? Zdawałam podstawe z matmy, co prawda zdałam bez problemu, ale NIC nie pamiętam i boję się, że wyrzucą mnie na głęboką wodę a ja zrobie z siebie blondynkę debilkę. Byc moze mam jeszcze mozliwosc przeniesienia się na zwykłą ekonomię, ale nie wiem czy to ma sens, bo ekonomistów jest jeszcze więcej niż finansistów. Proszę odpiszcie bo umieram ze stresu............. pozdrawiam

Matematyka jest tylko na pierwszym roku, więc wbrew pozorom nie jest jej dużo na tym kierunku. A co do poziomu, to tak jak sama napisałaś to jest tylko straszenie bo to co przez ten rok zdąży się przerobić jakoś szczególnie trudne nie jest, większość ludzi jest tu po podstawowej matmie i spokojnie daje rade, więc i Ty sobie poradzisz
Stary 2012-09-24, 08:22   #469
Haylee
Zakorzenienie

Cytat:

zależy na kogo trafisz. Jeżeli do pani o dwuczłonowym nazwisku Ł-M to radzę się przyłożyć, dość trudny egzamin robi ale dla chcącego nic trudnego, a co tu pamiętać z podstaw z matmy? nie będziesz liczyć pól graniastosłupów Wszystko zostanie przerobione na zajęciach - jak czegoś nie umiesz, pytaj znajomych ze swojego roku lub idź na konsultacje do cwiczeniowca
Stary 2012-09-24, 09:20   #470
misheall
Wtajemniczenie

Mezzanine, matma w sumie jest na pierwszym roku (dwa semestry), a potem matma finansowa (semestr). Ale należy też doliczyć do tego statystykę i ekonometrię. Jednak wszystko jest 'nowością'. Na matmie praktycznie nic nie pokrywa się z tym, co było w szkole średniej. Jeżeli trafisz na mądrych prowadzących, to wszystko zrozumiesz bez problemu. Pozdrawiam i życzę powodzenia

'It's better to feel pain, than nothing at all
So keep your head up, keep your love'

Pomagam
misheall jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-24, 11:25   #471
Mezzanine
Przyczajenie

GG do Mezzanine

Dzięki A jaki przedmiot był dla was najtrudniejszy? I jeszcze jedno - mama (ktora jest po ekonomii) strasznie straszy mnie rachunkowością - powinnam sie obawiac ??
Mezzanine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-24, 11:54   #472
Richemaya
Raczkowanie

Cytat:
Dzięki A jaki przedmiot był dla was najtrudniejszy? I jeszcze jedno - mama (ktora jest po ekonomii) strasznie straszy mnie rachunkowością - powinnam sie obawiac ??
Ja zauważyłam, że to czy z przedmiotem są jakieś problemy czy nie zależy w głównej mierze od tego jak tłumaczy wykładowca, bo jeśli tłumaczy beznadziejnie to wiadomo, że ciężej jest wtedy ogarnąć materiał dla mnie osobiście najgorsze były ćwiczenia z mikro, ale to ze względu na kobietę, która ja prowadziła, wykłady były już jak najbardziej ok

A co do tej rachunkowości, to zależy jaką specjalność wybierzesz, wiadomo, że jeśli 'rachunkowość' to będzie jej dużo
Dla całego roku z tego co pamiętam są tylko Podstawy rachunkowości i Rachunkowość finansowa. Jak dla mnie przedmioty trudne nie były ale ja rachunkowość lubię, więc może nie patrzę na to zbyt obiektywnie
Stary 2012-09-24, 15:18   #473
kasienka.b

GG do kasienka.b

Cytat:
Jeżeli trafisz na beznadziejnego ćwiczeniowca to wtedy tak. Jeśli zobaczysz na swoim planie dr Tomasz L. to uciekaj bo inaczej będziesz miała dużą szansę na dwu-trzykrotne spotkanie z finansową Jakby co polecam mgr Olgę B., super tłumaczy <taka mała dygresja po 3 latach FiR'u >
Stary 2012-09-24, 15:31   #474
Haylee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasienka.b Pokaż wiadomość
Jeżeli trafisz na beznadziejnego ćwiczeniowca to wtedy tak. Jeśli zobaczysz na swoim planie dr Tomasz L. to uciekaj bo inaczej będziesz miała dużą szansę na dwu-trzykrotne spotkanie z finansową Jakby co polecam mgr Olgę B., super tłumaczy <taka mała dygresja po 3 latach FiR'u >
hahha też z panem L. miałam zajęcia z rachunkowości tragedia... w ogóle nie potrafił nic wytłumaczyć.
a co do reszty przedmiotów - to zależy od prowadzącego. Jeżeli trafisz na fajnych i sama będziesz trochę pracować, chodzić na wykłady i na ćwiczenia - nie powinno być problemów z zaliczeniem

i od siebie dodam - pilnuj wpisów właśnie się załatwiłam, że musiałam zapłacić za tryb poprawkowy, bo moja promotorka wyjechała, a ja zostałam bez wpisu...
Stary 2012-09-24, 16:18   #475
misheall
Wtajemniczenie

Zgadzam się z dziewczynami, dużo zależy od prowadzącego. Jednak samemu też można sobie poradzić, coś doczytać, zerknąć do notatek od starszych roczników. Rachunkowość nie była taka najgorsza. Ja miło wspominam zarówno podstawy, jak i finansową

'It's better to feel pain, than nothing at all
So keep your head up, keep your love'

Pomagam
misheall jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-24, 16:37   #476
kasienka.b

GG do kasienka.b

Cytat:
Napisane przez Haylee Pokaż wiadomość
hahha też z panem L. miałam zajęcia z rachunkowości tragedia... w ogóle nie potrafił nic wytłumaczyć.
a co do reszty przedmiotów - to zależy od prowadzącego. Jeżeli trafisz na fajnych i sama będziesz trochę pracować, chodzić na wykłady i na ćwiczenia - nie powinno być problemów z zaliczeniem

i od siebie dodam - pilnuj wpisów właśnie się załatwiłam, że musiałam zapłacić za tryb poprawkowy, bo moja promotorka wyjechała, a ja zostałam bez wpisu...
U nas go prawie wcale na zajęciach nie było
Stary 2012-09-24, 21:18   #477
Haylee
Zakorzenienie

Cytat:
U nas go prawie wcale na zajęciach nie było
przecież on taki światowy jest a jak widzi kogoś o wyższym stopniu naukowym to tak się kłania, że prawie nosem o ziemię targa... porażka, cieszę się, że już nie będę miała z nim zajęć jeszcze rok...

Mezzanine jak będziesz miała jakieś pytania jeszcze - wal śmiało
czy jakieś notatki, czy książki - niektóre rzeczy mi zalegają, a szkoda mi wyrzucić, a chętnie oddam
Stary 2012-09-24, 22:56   #478
kasienka.b

GG do kasienka.b

Cytat:
przecież on taki światowy jest a jak widzi kogoś o wyższym stopniu naukowym to tak się kłania, że prawie nosem o ziemię targa... porażka, cieszę się, że już nie będę miała z nim zajęć jeszcze rok...

Mezzanine jak będziesz miała jakieś pytania jeszcze - wal śmiało
czy jakieś notatki, czy książki - niektóre rzeczy mi zalegają, a szkoda mi wyrzucić, a chętnie oddam
Kurcze nawet mi się kłania jak mnie widzi, chyba czuje, że dalej wisi mi 60zł za poprawkę i chce zatrzeć złe wrażenie? (i psuć mi humor ilekroć go widzę :P)

Pamiętam jak nam się chwalił, że był na TVN'ie na co kolega go zapytał czy aby nie w programie Uwaga Pirat
Stary 2012-09-25, 07:24   #479
Haylee
Zakorzenienie

Cytat:

Pamiętam jak nam się chwalił, że był na TVN'ie na co kolega go zapytał czy aby nie w programie Uwaga Pirat
a nie "T.L. na żywo"?
Nie no gościu ogólnie sympatyczny jest, ale nie potrafi uczyć.
Stary 2012-09-25, 19:19   #480
kasienka.b

GG do kasienka.b

Cytat:
a nie "T.L. na żywo"?
Nie no gościu ogólnie sympatyczny jest, ale nie potrafi uczyć.
Dokładnie tak. Śmieszny, miły, sympatyczny, zaliczenia daje wszystkim a potem egzaminu nie zdaje prawie nikt

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości