|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku ![]() |
|||
lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
![]() ![]() ![]() ![]() |
21 | 42,86% |
lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
3 | 6,12% |
Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
0 | 0% |
Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
9 | 18,37% |
Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
7 | 14,29% |
Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
8 | 16,33% |
Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
0 | 0% |
Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
1 | 2,04% |
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#451 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
miamore
![]() castia współczuje, to napewno musiały być cieżkie sekundy kolba dziękujemy za rady i oby więcej ![]() wanilia dzisiaj Natalka na spcerze miała ubrane śpiochy, kaftanik, sweterek i polarkowy pajac, na głowe czapeczka. Na to wszystko kocyk i tyle. A co wykładacie do gondoli? Tak bezpośrednio kładziecie dziecko czy jak? |
![]() ![]() |
![]() |
#452 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() a ze spaceerem to sama sie zastanawiam?? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#453 | |||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#454 | |
Zakorzenienie
|
Izabela - moje gratulacje!!!!!
czarna, ja niestety mam normalny szew dziewczyny dzięki za info odnosnie ściagania szwu-mam nadzieję, że i mnie nie będzie bolało ![]() Cytat:
te nasze maluszki są takie maleńkie i bezbronne. jA wracając ze szpitala do domu(a jechalismy godzinkę) co kawałek spr. czy Mala oddycha bo tak spała... teraz też często siedze i aptrzę czy wszytsko dobrze!! ale też się bardzo boje zakrztuszenia, a moja je jak szalona, rzuca się na cycka jak mała sroczka!!!! a potem jej się non stop ulewa.... dzięki też za info odnosnie soków, chyba i ja jakiś spróbuje dziś ![]() Edytowane przez iweczka Czas edycji: 2011-03-23 o 13:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#455 | |
Wtajemniczenie
|
no dziewczyny chwile grozy przeżyłam
![]() Cytat:
![]() tez myśle, że mała się najada bo spi ładnie. ale są dni że non stop mi wisi na cycku ![]() ![]() po południu za to je regularnie co jakies 2-3h. ![]() jejku nawet mnie nie strasz,że ona mi się tak będzie krztusić ![]() ja to w małą dmuchałam, po pleckach też klepałam ale tak się zawiesiła na chwilę że coś okropnego brrr ![]() ciężko nie panikować w takich sytuacjach ale tak jak mówisz trzeba zachować zimną krew choć to trudne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#456 |
Zadomowienie
|
Jejku ja w końcu mogę tu przyjść i coś napisać
mogę w końcu siadać ![]() ![]() ![]() ![]() szybciutko napiszę co tam u nas i idę Was nadrabiać Filipkowi odpadł pępuszek w niedzielę, tydzień po urodzeniu jest baaardzo grzeczniutki, ślicznie je z piersi, była u nas położna go ważyć i 6 dni po wyjściu ze szpitala przybrał 370g czyli w poniedziałek ważył 3820g - to daje ponad 50g na dzień więc bardzo ładnie już go werandujemy parę dni i jutro pierwszy spacerek ![]() śliczna słoneczna pogoda to trzeba korzystać jedyny minus to popękane trochę brodawki, mały niby dobrze łapie ale czasami w trakcie marudzi i szarpie albo na koniec jak się odrywa od piersi to zapomina ją puścić ![]() ![]() no ale smaruję Ziajką, mlekiem i zaciskam zęby Wasze małe też tyle pieluszek zużywają? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#457 | ||
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny,
ja kompletnie teraz nie mam czasu na sledzenie wątków, ![]() stąd ![]() ![]() teraz dwie ostatnie strony przeczytałam, a o poczeklni to juz zapomnij... Cytat:
mam tez paczke pampers economy, dostalismy od teściów i one są mniejsze niz premium care, więc ich uzywam jak wiem, że będzie nie za długo w nich siedzieć, np w ciagu dnia mała jest kochana, słodka i w ogóle, bardzo ładnie je ( karmie cycem na żądanie oczywiście, tak jak planowałam ) jedynie zaczeły jej wyskakiwac malenkie kropeczki i musze obserwować, czy nie przejśc na dietę, bo na razie nie jestem na jakiejś super diecie, tylko takiej zwykłej dla karmiących mam, ale jakby miała alergie to bym musiała przejśc na same kasze, marchewki i mięso z indyka lub kaczki, no ale na razie zobaczymy, to moga byc zmiany poporodowe jeszcze... Cytat:
moja tez sie krztusi, niezbyt czesto chyba ze 4 razy do tej pory, trzeba szybko na brzuch przewrócic i klepać po plecach, tak jak kolba napisała ![]() załączam fotke z dzisiaj, nie wiem ile wazy moja mała, ostatnio wazylismy ją w niedziele i juz miała z powrotem wage urodzeniową ( 4350) , tak wiec mysle ze moze tak ze 4500 wazy już? a moze wiecej?
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2011-03-23 o 15:39 |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#458 |
Zakorzenienie
|
niutka ale słodka dziewczynka!
![]() Moja na szczęscie nie ma problemów z krztuszeniem,ale za to kolka nieźle dała jej wczoraj popalic. Dzisiaj nie miała ataku,wiec moze to zasługa kropelek,które stosujemy od wczoraj...
![]() |
#459 |
Wtajemniczenie
|
niutka śliczna dziewczynka, taka duża mi się wydaje
![]() czarna czytałam twój opis porodu. bidulko ale się namęczyłaś. chyba najgorsze co może być poród SN zakończony CC - masakra. ale to już było,znikło gdzieś za nami..... ![]() teraz to już sama radość ![]() nooo z małymi wyjątkami np. kolką ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#460 |
Wtajemniczenie
|
Cześć mamusie
![]() Przeglądnęłam na szybko wątek,ale nie jestem w stanie wszystkiego przeczytać ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja musze jeszcze poczekać,jeżeli nic sie nie ruszy do 11 kwietnia,to mam sie zgłosić już spakowana,na czczo 11 kwietnia 0 8 rano.Pewnie juz mnie zostawią i zaczną działać. A ja wam bez brzuszków? Pozdrawiam ciepło
![]() ![]() 8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
![]() ![]() |
![]() |
#461 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jok3r tylko pamietaj, zeby młody był zwrócony tyłem do ekranu, niemowleta i małe dzieci nie powinny oglądac telewizji, ani innych monitorów, ani np. lamp pulsacyjnych, bo to moze wywołac padaczkę, każdy neurolog Ci to powie ![]() d Cytat:
![]() Cytat:
MOntii, współczuje bardzo, ze tak z Fabiankiem wyszło... koniecznie trzeba budzić dziecko do karmienia jesli spi dłuzej niź 3-4 godziny, nawet w nocy, tylko noworodek w pierwszej dobie ma prawo spac długo, potem juz nie. jak bedzie duzo spał, to nie bedzie mial sily jeśc, a to spowoduje obnizenie laktacji, co z kolei spowoduje ze dziecko nie bedzie miało jedzonka i bedzie duzo spało, takie błedne koło... to dotyczy karmiacych naturalnie, z mm jest inaczej Castia, piersi jak juz przejda nawał to potem sie stabilizują i to nie jest tak, że cały czas sa wielkie i napeczniałe mlekiem, im dalej od porodu, tym one wracaja jakby do normy i tylko jak np minie powiedzmy 6-7 godzin, a ty nie nakarmisz malucha to one napęcznieja, a tak jak normalnie bedziesz karmić, na zadanie czyli tak co 3 godziny najrzadziej to one nie beda jak balony, będa raczej normalnie miekkie. Tak wiec to ze piers miekka to nie znaczy ze mleka nie ma, ono bedzie sie produkowało na biezaco w czasie jak dziecko bedzie ssało ![]() chciałam Was bardzo przeprosic, nie jestem w stanie każdej z osobna pogratulować, więc oczywiscie najserdeczniejsze Gratulacje i zyczenia dla wszystkich mamus i narodzonych dzieciaczków !!! nadrobiłam ten watek, ( z małą spiąca mi na żabę na klacie ) śliczne wszystkie wasze dzieciaczki, fotki obejrzałam ![]() ![]() ![]()
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2011-03-23 o 15:41 |
|||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#462 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
No u nas w 3 tyg, ze 200 pieluch spokojnie poszło... ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#463 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
niutka wreszcie się odezwałaś ![]() ![]()
![]() |
#464 |
Zadomowienie
|
Jok3r 100 latek kochana
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#465 | ||
Zadomowienie
|
dobrze wiedzieć że ubieracie dzieciaki tak samo jak ja bo zastanawiałam się czy nie jest małej za zimno a może za ciepło, dziś poszłam z Nadią na spacerek i przy okazji chciałam zrobić zakupy i odebrać leki, zdążyłam tylko odebrać leki bo młoda w aptece tak się rozdarła że nie wiedziałam co mam zrobić i jak ją uspokoić
![]() ![]() Cytat:
ja wkładam pieluszkę i kocyk deneb super że zapalenie przeszło no i że Filipek tak ładnie przybiera ![]() niutka młoda w ogóle nie wygląda na 4,5 kg, śliczna jest ![]() ![]() coralady ja strasznie tęsknie za swoim ![]() Cytat:
ja taką herbatę sam piję ![]()
![]() |
#466 |
Wtajemniczenie
|
ja tylko na chwilkę wpadam
![]() niutka śliczna maleńka - ostatnio sięzastanawiałam na poczekalni, że się dawno nie odzywałaś ![]() Jok3r WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI URODZINEK!!! a ja nadal dźwigam brzuszek, ale już niedługo do Was dołączę ![]() buziaki |
![]() ![]() |
![]() |
#467 | |||
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]() Dziekuje bardzo ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Niutka nie wiedzialam, ze ogladanie tv itp moze powodowac padaczke ![]() ![]() Sluchajcie bylam dzis u lekarza z malym, bo 2 dni temu zaczely mu sie pojawiac jakies krostki na buzi i dzis juz mial starsznie wysypane policzki. Poszlismy i okazalo sie, ze to tradzik niemowlecy i nie nalezy sie zbytnio przejmowac, bo to popularna przypadlosc. Dostalam masc i jakies nowe kropelki na kolki. Kosztowaly bardzo duzo, bo prawie 50zl, ale ponoc skuteczne. Pani doktor pokazala nam tez cwieczenia, ktore zapobiegaja kolkom. Mati tez doczekal sie plesniawki i musimy mu przemywac codziennie usta woda. Pamietajcie, zeby po kapieli czyscic dzieciaczkom jezyk, podniebienie i policzki z pozostalosci mleka, bo Mati chomikowal to co zjadl i plesniawka gotowa. ![]() Mateo wazy juz 4100 i od ur przytyl lacznie 1,5kg czyli bardzo ladnie przybiera. Dowiedzialam sie tez w koncu o co cho z tymi szczepionkami. No wiec dlaczego lepiej jest brac te polaczone, poniewaz maja one mniej jakichs tam komorek i antygenow i sa lepiej przyswajalne. Te takie pojedyncze dzieciaczki ciezej znosza. My bierzemy 5w1 za 110zl i osobno jedynie zoltaczka, ale to na NFZ jest. Mamy tez przemyslec czy szczepic na Rotawirusy i Pneumokoki, bo z jednej strony jest to mega koszt, bo calosc kosztuje ok 3tys. Pojedyncza szczepionka 200-300zl i niektore chyba Rotawirusy robi sie 2 w ciagu miesiaca, ale pani wytlumaczyla nam to w ten sposob, ze tak jak Pneumokoki mozna dac po roku, lub dwoch, lub w przypadku kiedy nasz maluch ma stycznosc z dziecmi w wieku przedszkolnym, tak Rotki warto zaaplikowac teraz, bo najwieksza zachorowalnosc wystepuje u dzieci do 12 miesiaca i pomyslec czy warto wydac te 400zl i miec spokoj, czy odpukac ogladac dziecko w szpitalu podlaczone do kroplowek i nawadniane. Stres, nerwy etc no i sa grozne powiklania. Tak wiec jak do dzis bylam w sumie nie tyle przeciwna szczepieniu na to wszystko co uznalam, ze to strata troche kasy, bo pewnie i tak maly mi nie zachoruje, lub mimo szczepienia zachoruje i wtedy tez szczepienie bedzie strata kasy, tak od dzis zaczelam sie jednak zastanawiac nad zaszczepieniem. Mam 8 tyg na podjecie decyzji, wiec zobaczymy. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#468 |
Wtajemniczenie
|
zaczynam Was czytać to w kwietniu będę mądrzejsza
![]() Dziewczyny, czy miałyście mierzoną miednicę przed porodem? Jak to wygląda? 87czarna -czytałam opis Twojego porodu i wiem, że dziecko było na Ciebie za duże do urodzenia, więc czy miałaś mierzoną miednicę wcześniej? Bo jak tak to chyba mało miarodajne te pomiary ![]()
#469 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niutka, nieprawda. Moja Kaśka spała w nocy 6-8 h i bynajmniej nie budziłam jej na jedzenie. Laktacja nie zanikała a z niej był niezły klocek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#470 |
Zadomowienie
|
Jok3r sto lat z okazji wczorajszych urodzin
![]() muszę zacząć małej też przemywać podniebienie bo kompletnie o tym zapomniałam ![]() młoda nie dała mi spać w nocy, jestem kompletnie wykończona, zaczęła mi się prężyć i strasznie płakać i zastanawiam się czy to nie przypadkiem kolka ![]() Ahtaga ja miałam mierzoną miednicę przy porodzie takim śmiesznym przyrządem - wyglądało jak wielkie szczypce :P kurcze kolejny dzień bez kupki ![]()
![]() Edytowane przez wanilia83 Czas edycji: 2011-03-24 o 06:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#471 |
Zakorzenienie
|
wanilia nie normalnie zparzaoną. Tylko malutko. A sama tez piję
![]() Jok3r wszystkiego najlepszego z okazji wczorajszych urodzin ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#472 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a i spoznione zyczenia urodzinowe -zeby sie Mati zdrowo chowal i rosl na duzego madrego czlowieka calkiem mmilo i wygodnie tylko ze ja mam jeszcze taki brzuszek na ok 5 mies ciazy Cytat:
idziemy dzis na kontrole tej zoltaczki albo dalje bede musiala podgotowywac to mleko -oby nie bo jzu nie wyrabiam, albo calkiem nieu pozwoal kamric mom mlekeim - ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() trzymajcie kciuki zeby wszykto bylo dobrze z Rafciem i mogla wrocic do karmienia piersa ![]() Edytowane przez kasiapruszkow Czas edycji: 2011-03-24 o 08:09 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#473 |
Raczkowanie
|
Dzień dobry Kochane, melduję się na odchowalni.
Gratuluję wszystkim nowym Mamusiom ![]() ![]() ![]() Napisałam dłuuuugiego posta na naszym starym wątku, po czym zdałam sobie sprawę , że chyba tutaj powinnam go zamieścić ![]() Nie będę go tu kopiować, napiszę tylko że jesteśmy już w domku. Jak nakarmię Maksia- zabieram się za nadrabianie Was- szczególnie tu- na odchowalni. i postaram się zgrać i wstawić zdjęcia ![]() Chłonę wiedzy o Waszych doświadczeniach!!! Teraz każda informacja jest na wagę złota ![]() Całusy
#474 |
Rozeznanie
|
Kolejna noc za nami... Mała znów miała przerwę w spaniu od 2 do 4
![]() ![]() Teraz gwiazda śpi. Zobaczymy co będzie później. Jok3rSPÓŹNIONE ALE SZCZERE ŻYCZENIA URODZINOWE - TYLE LAT ILE CHCESZ W ZDROWIU I SZCZĘŚCIU ![]() ![]() ![]()
#475 |
Zadomowienie
|
subtelle witaj
![]() ![]() szymelka u mnie to samo, kupiłam kropelki bobotic i dopiero wyczytałam żeby podawać od 28 dnia życia ![]() nic zaparzę koperku i podam małej o ile wypije ![]()
#476 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dziekuje laseczki za zyczenia ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#477 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jok3r a jakie kropelki dostaliście?? Dziewczyny, czy macie już nr pesel dzieci?? Ile się na niego czeka??
![]() |
#478 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
szymelk u mnie to samo, Natusia popierduje sobie super ale zeby kupke zrobic to nei chce, steka prezy sie ale nie umie zrobic, wczorajjadłam chyba zpol kilo gotowanych jabłek i wieczorem kupka była ateraz znow nic, budzi sie co godzine woła jesc albo tylko postekuje przy przebudzeniu, zastanawiam sie z czego to, bo diete mam bardzo ostra, wiec chyba nie zmojego karmienia, praktycznie po kazdym karmieniu z piersi dokarmiam ja enfamilem ale to juz od piateku a problem przyszedł w poniedzialek... nie wiemc zy zmieniac to mleko czy co innego probowac
![]() ![]() |
![]() |
#479 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Troche kosztuja, ale skoro posypaly sie baczki to chyba sa warte ceny. Esputicon i Debridad nie skutkowaly. Mamy pesel i czekalismy chyba nawet nie 3 tyg. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#480 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Muszę się chyba dziś pofatygować po ten pesel. Mam nadzieję że już będzie.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:26.