Madinette / Angiletta / Belara - wątek zbiorczy! - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-07-30, 21:05   #451
sweetsexyback
Przyczajenie

Dot.: Madinette / Angiletta / Belara - wątek zbiorczy!

heloł

Właśnie kończę 3 opakowanie Belary od 1 opakowania towarzyszyły mi plamienia, ktore znikaly maksymalnie na kilka dni a pozniej wracaly nasilone. Zauważyłam, ze na poczatku kazdego blistra zwiekszaja mi sie problemy z trądzikiem, ktore po tygodniu znikaja. Libido skacze raz jest wysokie a raz sex moglby nie istnieć, ale chyba najgorszy jest spadek nastroju chodzę non stop smutna lub zdenerwowana.Wszystko mnie irytuje, wybucham płaczem lub jestem agresywna właściwie przestałam się uśmiechać a zawsze usmiech nie znikał z mojej twarzy. Po 2 pierwszychy fatalnych opakowaniach ginekolog pow ze to naturalny proces adaptacyjny i przepisala mi kolejne 2 radzac, abym zglosila sie do niej jesli cos bedzie nie tak i zadecydujemy co robic dalej.

Belara to moje pierwsze tabl antykoncepcyjne. O dziwo nie przytyłam po nich zauwazylam nawet lekki spadek wagi. Obawiam sie, ze zmiana tabletek spowoduje tycie. Czas wybrac sie do ginekolog po inne opakowanie, leczie mam pomyslu o jakie nowe tabletki poprosic....
sweetsexyback jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-31, 14:28   #452
doyoubelieve
Przyczajenie

Pomocy dziewczyny bo nie wiem co myśleć :-/

Witam. Od prawie 3 miesięcy przyjmuje tabletki antykoncepcyjne Belara. Po miesiącu czasu zdecydowaliśmy się z partnerem na współżycie " do końca ". Przyznam,że zdecydowaliśmy się 4 raz na to.Tabletki biorę codziennie o tej samej godzinie. Nie przyjmuje żadnych środków, które mogłyby je oslabić. Ale zmartwil mnie fakt, mianowicie ostatnio od stosunku po upływie kilku godz sperma partnera zaczęła wypływać z pochwy( jak za każdym razem) ale Od ostatniego razu mam lekko żółty sluz. Zostało mi 10 tabletek do końca opakowania. Mam teraz dodatkowo tkliwosc piersi, od 3 dni większy apetyt. Dosłownie takie same objawy jak przed miesiączka. Mam pytanie. Czy jest możliwość że zaszłam w ciążę? czy te objawy są normalne przy tabletkach anty i zaliczyć je do objawu zespołu przed miesiaczkowego? Przyznam,że zawsze jest ta wątpliwość. I jeśli to nie ciąża to bez wahania i wątpliwości możemy to robić do końca?

Pozdrawiam!!
doyoubelieve jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-31, 14:39   #453
MissChievousTess
Zakorzenienie

Dot.: Pomocy dziewczyny bo nie wiem co myśleć :-/

Bardziej martwiłabym się grzybicą pochwy. Sądząc z opisu koloru śluzu. To ponoć częsta dolegliwość przy tabletkach anty. Polecam wizytę u ginekologa.
Stary 2015-07-31, 15:08   #454
doyoubelieve
Przyczajenie

tzn. ja od kilku lat mam nadżerkę. Natomiast kilku ginekologów stwierdziło,że jest zbyt mala,żeby cokolwiek "wiekszego " z nia robic. Bralam jakies leki dopochwowe ale na krótko pomagaly, odkąd biore tabletki i współzyję z partnerem nie leczylam się pod jej kontem. Czyli moge byc spokojna,że to nie ciąża ? i spokojnie kochać się " do konca" czy nie warto ryzykowac ?
doyoubelieve jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-31, 20:47   #455
angelikalis123
Przyczajenie

Pamiętaj, że żadna metoda antykoncepcji nie daje 100 % pewności. Ryzyko jest minimalne ale nie można niczego wykluczyć. Wybierz się do lekarza, może przyczyna Twoich problemów leży całkiem gdzie indziej.
angelikalis123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-02, 15:38   #456
malootka
Zakorzenienie

Nie jesteś w ciąży. Tak, możesz spokojnie kochać się "do końca".
malootka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-04, 16:08   #457
Equum
Przyczajenie

Hej, słuchajcie od 7 miesięcy biorę tabletki Belara i nic niepokojącego się nie działo, nie czułam się źle(może na początku) teraz było okej. Ale od pierwszego opakowania mam brązowawe plamienia i tłumaczyłam sobie że to normalne na początku ale teraz jestem w połowie 7 opakowania i znowu mam te brązowe plamienia... Czy to świadczy o czymś niepokojącym czy po prostu nie trafiłam z tabletkami ?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-08-04, 17:46   #458
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Equum Pokaż wiadomość
Hej, słuchajcie od 7 miesięcy biorę tabletki Belara i nic niepokojącego się nie działo, nie czułam się źle(może na początku) teraz było okej. Ale od pierwszego opakowania mam brązowawe plamienia i tłumaczyłam sobie że to normalne na początku ale teraz jestem w połowie 7 opakowania i znowu mam te brązowe plamienia... Czy to świadczy o czymś niepokojącym czy po prostu nie trafiłam z tabletkami ?
Tak i nie Jeśli pojawi się przy kolejnym opakowaniu to powinnaś odwiedzić swojego lekarza.
Stary 2015-08-05, 10:17   #459
owieczkamariana
Przyczajenie

Angry Dot.: Madinette / Angiletta / Belara - wątek zbiorczy!

Przyjmuję tabletki madinette. Teraz zaczęłam trzecie opakowanie ale mam problem. Blister zaczęłam 27.07 w Poniedziałek. 03,08 dopiero zauważyłam, że któregoś dnia (prawdopodobnie piątek 31.07) musiałam zapomnieć o tabletce bo w blistrze jest o jedną za dużo. Zastanawiam się co zrobić w takiej sytuacji. W poniedziałek przestałam brać tabletki (03.08) bo podwójna dawka, po kilku dniach chyba mija się z celem.
1. Czy teraz powinnam czekać na krwawienie z odstawienia i jak tylko się rozpocznie wziąć nowy blister?
2. Czy poczekać na krwawienie z odstawienia i zacząć brać tabletki po jego zakończeniu?
3. A może powinnam poczekać na krwawienie z odstawienia, a następnie miesiąc na normalny okres i dopiero ponownie brać tabletki?
Nigdzie nie znalazłam informacji, a mój ginekolog jest na urlopie. A do innego trudno się dostać na cito.

Edytowane przez owieczkamariana
Czas edycji: 2015-08-05 o 10:18
owieczkamariana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-05, 10:52   #460
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez owieczkamariana Pokaż wiadomość
Przyjmuję tabletki madinette. Teraz zaczęłam trzecie opakowanie ale mam problem. Blister zaczęłam 27.07 w Poniedziałek. 03,08 dopiero zauważyłam, że któregoś dnia (prawdopodobnie piątek 31.07) musiałam zapomnieć o tabletce bo w blistrze jest o jedną za dużo. Zastanawiam się co zrobić w takiej sytuacji. W poniedziałek przestałam brać tabletki (03.08) bo podwójna dawka, po kilku dniach chyba mija się z celem.
1. Czy teraz powinnam czekać na krwawienie z odstawienia i jak tylko się rozpocznie wziąć nowy blister?
2. Czy poczekać na krwawienie z odstawienia i zacząć brać tabletki po jego zakończeniu?
3. A może powinnam poczekać na krwawienie z odstawienia, a następnie miesiąc na normalny okres i dopiero ponownie brać tabletki?
Nigdzie nie znalazłam informacji, a mój ginekolog jest na urlopie. A do innego trudno się dostać na cito.
Jak to nie ma informacji? a ulotka? Mam ją w domu i wybacz, ale informacje są i to właśnie ulotka powinna być pierwszym źródłem.
Mimo że nie możesz oszacować kiedy, pominiętą dawkę powinnaś przyjąć. Pierwszy tydzień brania jest dość ważny i najbardziej niekorzystny jeśli chodzi o pominięcie tabletki. Blister bierz normalnie, skończ normalnie, a nowy zacznij normalnie po przerwie
Stary 2015-08-05, 12:56   #461
asiuniaskc
Rozeznanie

Ja biorę Belarę od 3 miesięcy, teraz na samym początku cyklu musiałam brać silny antybiotyk który niestety wpływał na antykoncepcje i oczywiście czuje że mam jajeczkowanie... Tyle lat byłam na różnych tabletkach pierwszy raz mi się to zdarzyło, dobrze że przytomnie się dodatkowo zabezpieczaliśmy...
asiuniaskc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-08-05, 13:10   #462
owieczkamariana
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Jak to nie ma informacji? a ulotka? Mam ją w domu i wybacz, ale informacje są i to właśnie ulotka powinna być pierwszym źródłem.
Mimo że nie możesz oszacować kiedy, pominiętą dawkę powinnaś przyjąć. Pierwszy tydzień brania jest dość ważny i najbardziej niekorzystny jeśli chodzi o pominięcie tabletki. Blister bierz normalnie, skończ normalnie, a nowy zacznij normalnie po przerwie
Jest opisana sytuacja o pominięciu dawki w ostatniej dobie. W moim przypadku minęły conajmniej 3. Przestałam brać tabletki w poniedziałek i czasu nie cofnę. Bardzo proszę o radę co zrobić teraz?
1. Czekać na krwawienie z odstawienia i brać pierwszą tabletkę z nowego blistra?
2. Czekać na krwawienie z odstawienia a potem na normalny okres?
Stary 2015-08-05, 13:15   #463
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez owieczkamariana Pokaż wiadomość
Jest opisana sytuacja o pominięciu dawki w ostatniej dobie. W moim przypadku minęły conajmniej 3. Przestałam brać tabletki w poniedziałek i czasu nie cofnę. Bardzo proszę o radę co zrobić teraz?
1. Czekać na krwawienie z odstawienia i brać pierwszą tabletkę z nowego blistra?
2. Czekać na krwawienie z odstawienia a potem na normalny okres?
Ale namieszałaś czemu odstawiłaś całkowicie? To nieodpowiedzialne. Jeśli współżyłaś w ostatnim czasie to zrób test za ok. 2 tyg
Lepiej poczekaj na normalne krwawienie i zacznij branie od nowa. Od razu mówię, że zafundowałaś swojemu organizmowi hormonalny zamęt, mogą pojawić się skutki uboczne ale nie muszą oczywiście.
Stary 2015-08-05, 17:17   #464
owieczkamariana
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Ale namieszałaś czemu odstawiłaś całkowicie? To nieodpowiedzialne. Jeśli współżyłaś w ostatnim czasie to zrób test za ok. 2 tyg
Lepiej poczekaj na normalne krwawienie i zacznij branie od nowa. Od razu mówię, że zafundowałaś swojemu organizmowi hormonalny zamęt, mogą pojawić się skutki uboczne ale nie muszą oczywiście.
Odstawiłam bo niestety posłuchałam się koleżanki. Mam krwawienie z odstawienia. Będę czekać na normlny okres. Dziękuję za pomoc
Stary 2015-09-05, 15:29   #465
Almostrosey
Raczkowanie

Chyba jednak Madinette nie są dla mnie Ginekolog zmieniła mi je z Novynette, po których miałam ochotę mordować bez powodu, byłam strasznie agresywna, płakałam nad krojoną do zupy marchewką i libido było zerowe. Po Madinette- cudowne samopoczucie, złagodniałam, nawet libido poszło w górę, włosy się nie przetłuszczają. Jestem aktualnie na 9 opakowaniu, we wtorek idę na wizytę i jednak będę zmieniać te pigułki. Gdzieś tak około 5 opakowania spadło libido i się potłukło Strasznie mam zatrzymaną wodę w organizmie, pod koniec 3 tygodnia pigułek to jestem spuchnięta jak balon. Szkoda mi tych pigułek, bo oprócz tych kilku jednak istotnych niedogodności, to jednak były dla mnie dobre Jestem ciekawa, co mi pani doktor przepisze zamiast Madinette.

"everybody lies"

Mój blog o perfumach: http://theworldofperfume.blogspot.com

60/58 93/
Wizaż uczy, Wizaż radzi, Wizaż nigdy Cię nie zdradzi
Almostrosey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-09, 21:47   #466
aankaa092
Zakorzenienie

Almostrosey ja też zmieniam madinette. Właśnie skończyłam 6 opakowanie. Po 4 juz się działo gorzej. Niższe libido, nerwowość, drażliwość na dotyk, puchnięcie w 3 tygodniu każdego opakowania od 4 opakowania, musze znowu trochę się ograniczać jeśli chodzi o jedzenie, by nie przybierać na wadze (musze jeść znacznie mniej i mocno kontrolować co). w piątek idę do gina.

If you can dream it, you can do it!
~Walt Disney
Instagram prywatny

Instagram makijażowy
aankaa092 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-18, 10:39   #467
angela_6
Rozeznanie

Mam pytanie. Dzisiaj byłam u ginekologa i zmienił mi tabletki anty z yasminelli na balere. Poszłam do apteki, ale nie było akurat balery tylko madinette, pani powiedziała, że to to samo, ale tak dla pewności stwierdziłam, że zapytam jeszcze tutaj czy na pewno różnią się tylko i wyłącznie ceną?

Pozdrawiam c:
angela_6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-18, 11:35   #468
Frutti
Zakorzenienie

Tak Inna cena, producent, wygląd... i ewentualnie jakieś substancje pomocnicze, ale skład hormonów ten sam.
Stary 2015-09-18, 14:50   #469
anka_941
Przyczajenie

Hej biorę tabletki madinatte, nie zrobiłam przerwy między blistrami i czy mogę ją zrobić w połowie 2 blistra ?
anka_941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-18, 14:54   #470
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka_941 Pokaż wiadomość
Hej biorę tabletki madinatte, nie zrobiłam przerwy między blistrami i czy mogę ją zrobić w połowie 2 blistra ?
Możesz
Stary 2015-09-28, 21:41   #471
OlkaPe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez angela_6 Pokaż wiadomość
Mam pytanie. Dzisiaj byłam u ginekologa i zmienił mi tabletki anty z yasminelli na balere. Poszłam do apteki, ale nie było akurat balery tylko madinette, pani powiedziała, że to to samo, ale tak dla pewności stwierdziłam, że zapytam jeszcze tutaj czy na pewno różnią się tylko i wyłącznie ceną?

Pozdrawiam c:
na pewno nie różnią się wyłącznie ceną, jakby tak było to dostałabyś te drugie tabletki a jednak lekarz wybrał belare, proponuje wybrać się do innej apteki
Stary 2015-09-28, 22:20   #472
paniusia77
Raczkowanie

Tak idz do innej apteki. To najlepsze rozwiazanie. Lekarz zadecydował ze to sa odpowiednie tabletki dla ciebie i tzeba takie przyjmowac.
paniusia77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-28, 22:32   #473
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paniusia77 Pokaż wiadomość
Tak idz do innej apteki. To najlepsze rozwiazanie. Lekarz zadecydował ze to sa odpowiednie tabletki dla ciebie i tzeba takie przyjmowac.
Napisała co wiedziała
Stary 2015-09-29, 08:30   #474
OlkaPe
Raczkowanie

napisała co wiedziała, ale zgadzam się i podzielam to zdanie, w ogóle to czy można tak po prostu podmienić leki które są na recepcie, farmeceuci na ogół mają jakieś układy z firmami farmaceutycznymi, nie wierzyłabym im ślepo
Stary 2015-09-29, 09:36   #475
aankaa092
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez OlkaPe Pokaż wiadomość
napisała co wiedziała, ale zgadzam się i podzielam to zdanie, w ogóle to czy można tak po prostu podmienić leki które są na recepcie, farmeceuci na ogół mają jakieś układy z firmami farmaceutycznymi, nie wierzyłabym im ślepo
Można dać zamiennik z tego co wiem. Często dostaje różne zamienniki leków.

If you can dream it, you can do it!
~Walt Disney
Instagram prywatny

Instagram makijażowy
aankaa092 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 10:54   #476
OlkaPe
Raczkowanie

Nie spotkałam się nigdy z czymś takim jeśli chodzi o tabletki antykoncepcyjne, następnym razem też kupisz zamiennik ? poprosisz receptę na inne tabletki? ja bym poprosiła o zamówienie z hurtowni, albo udała się do innej apteki
Stary 2015-09-29, 11:46   #477
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez OlkaPe Pokaż wiadomość
Nie spotkałam się nigdy z czymś takim jeśli chodzi o tabletki antykoncepcyjne, następnym razem też kupisz zamiennik ? poprosisz receptę na inne tabletki? ja bym poprosiła o zamówienie z hurtowni, albo udała się do innej apteki
A jak idziesz po tabletki przepisane przez lekarza rodzinnego na przeziębienie i masz propozycję "tych nie ma, damy te, skład mają ten sam w dodatku są ciut tańsze" to nie korzystasz?
Tabletek anty nie wcisnęli jej innych, z innym składem, tylko robione przez innego producenta

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-09-29, 22:26   #478
paniusia77
Raczkowanie

Wiem tyle co mi lekarz powiedział jak kiedys zapytałam o zamiennik tabletek antykoncepcyjnych. Kazał kupowac to co na recepcie bo to ze maja podobny skład to nie wszystko. Dodatkowe składniki sa inne. Ja nigdy w takich przypadkach nie ryzykuje, nawet dzieciom kupuje to co na recepcie.
paniusia77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 23:22   #479
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paniusia77 Pokaż wiadomość
Wiem tyle co mi lekarz powiedział jak kiedys zapytałam o zamiennik tabletek antykoncepcyjnych. Kazał kupowac to co na recepcie bo to ze maja podobny skład to nie wszystko. Dodatkowe składniki sa inne. Ja nigdy w takich przypadkach nie ryzykuje, nawet dzieciom kupuje to co na recepcie.
Być może trafiasz na lekarzy, którym nie starcza pensja Spora część lekarzy ma podpisane umowy z koncernami farmaceutycznymi-mają w gabinetach ich ulotki, wypisują specyfiki właśnie tych firm itp. Składniki pomocnicze nie mają większego znaczenia Skład hormonów jest taki sam, to hormony działają, a nie jeden składniczek pomocniczy Tak samo w antybiotyku czy każdym innym leku. Jak kogoś stać i może sobie pozwolić na tabletki za 40 zł miesięcznie to ok. Ale jeśli jest się oszczędniejszym i za ten sam skład można zapłacić niecałe 20, mając te same działanie to wiesz. Dla mnie wybór jest prosty
Stary 2015-09-30, 11:40   #480
OlkaPe
Raczkowanie

nie tylko lekarze mają podpisane umowy z firmami farmaceutycznymi, apteki także, więc nie wiem ale ja jednak bardziej ufam lekarzowi

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości