![]() |
#451 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Żony 2011 :)
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#452 |
BAN stały
|
Można samemu płacić, płaci się 10% na ZUS od zarobków brutto, no chyba, że się zarabia poniżej średniej krajowej, to wtedy płaci się od średniej :p czyli 300 zł miesięcznie. Ale to oczywiście tylko ubezpieczenie zdrowotne, emerytalnego tak sobie płacić nie można. A no i są kary za te miesiące, kiedy się pracowało, a nie opłacało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#453 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Humor mam troszkę lepszy ![]() ![]() Zaraz o 11 dzwonię ws. pracy bo szukają instuktora do świetlicy niedaleko mojego miasta. Po moim zawodzie i wykształceniu to by było, więc byłoby super gdyby coś z tego wyszło. ![]() I w poniedziałek minął miesiąc od Naszego ślubu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#454 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() a ja Wam powiem jedno, że najbardziej zbliżają nas do siebie sytuacje w których to od nas zależy wszystko, gdy trzeba coś załatwić a My robimy to razem.Tak jak teraz z autem, mogłabym powiedzieć "Ty rozbiłeś to się sam martw", ale szczerze nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, pomagam na ile mogę i potrafię, czasami wystarczy wsparcie chociaż swoją osobą. Byliśymy wczoraj zawieźć auto do mechanika, po otwarciu maski koszta wzrosły o kolejnych parę stówek, ale trudno jak trzeba to trzeba. Będzie nauczka na całe życie ![]() Ważne by w takich momentach być razem a nie wytykać błędy. Jest zły sam na siebie i myślę że to mu w zupełności wystarczy. Kolejny weekend nie pojedziemy do domu, a mieliśmy odebrać i zdjęcia i płytkę z wesela, ale co tam są teraz ważniejsze rzeczy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#455 |
Zakorzenienie
|
Nie mogę się tam dodzwonić. dzwonię i dzownię i jak nikt nie odbiera to zajęte i tak w kółko. Już straciłam cierpliwość.
My chyba jutro albo pojutrze oddajemy samochód na warsztat. i kolejne 1000 zł pójdzie nie wiadomo gdzie i na co ![]() ![]() Wczoraj u moich rodziców byliśmy i nawet nawet jakoś udało Nam się z mamą dogadać, bo Ona ostatnio to tylko narzeka i tak jakby Nas obwinia o całą sytuację, że ja pracy nie mam, że Mąż zmienił pracę. A ja Jej powiedziałam, że ja nie narzekam, nie proszę Jej o nic, więc niech to będzie Nasze życie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#456 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() ![]() Jeśli chodzi o temat pracy ... no cóż ciężko jest i to bardzo... Warszawa niby tyle możliwości a o pracę bardzo bardzo ciężko ![]()
![]() |
#457 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
co prawda rodzicom nie można zabronić komentowania naszego zachowania (a czasami by się przydało ![]() ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#458 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=dorka24;30039027]no i dobrze.
co prawda rodzicom nie można zabronić komentowania naszego zachowania (a czasami by się przydało ![]() U Nas na szczęscie sytuacja wygląda tak , że Teśc mieszka daleko wię wogóle się nie wtrąca ... Z moim rodzicami troszkę gorzej bo mieszkaja dwa bloki dalej i na dodatek moja mama pracuje pietro niżej ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Czekamy na Ciebie Kochanie<3 <3 13.12.2014r. <3 Jestem Żoną ![]() ![]() 23.07.2011r<3 Edytowane przez madzia* Czas edycji: 2011-10-19 o 12:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#459 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ja dziś przeglądałam ogłoszenia i oczywiście nic nowego nie ma... A co do rodziców to wg mnie są dwa rodzaje zachowań w takiej sytuacji: po 1. wspierające po 2. dołujące. Rodzice męża 3 lata temu też mu dziurę w głowie wiercili, że nie ma pracy, chociaż szukał. Nic to ich gadanie oczywiście nie dawało, jedynie dołowało go jeszcze bardziej. A czasami tak denerwowało, że wolał wyjść z domu i nie wracać do późnego wieczora byle mieć trochę spokoju. Na szczęście mąż znalazł pracę i się uspokoili. W ogóle muszę powiedzieć, że teściów mam bardzo w porządku ![]() Niestety niekiedy trzeba zacisnąć zęby i przetrzymać ich gadanie. W większości gadają, bo się martwią, bo chcą abyśmy popełniali jak najmniej błędów itd. Zapominają, że oni też byli w naszym wieku i na pewno mieli własne problemy i jakoś musieli sobie radzić... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#460 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U Nas jest tak, że mama i teściowa dołują, a tata wspiera Nas. Ja wiem, że Oni chcą dla Nas jak najlepiej, ale gadanie w kółku o tym samym na pewno nie jest motywujące dla Nas. A Mąż dzisiaj podpisał umowę w pracy, więc może się interes rozkręci pomału... ![]() A ja siedzę, piję cappucino, palę (cholerny nałóg) i przypominam sobie swoje marzenia, jak kiedyś chciałam pojechać do Indii i marzę, że kiedyś uda mi się spełnić to marzenie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#461 |
Rozeznanie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;30024348]Też pracowałam na umowę o dzieło, ale na studiach. Kiepsko, że nie chcą normalnie zatrudniać. To o tyle dziwne, że w mojej rodzinie wszyscy pracują normalnie, na umowy
![]() na umowie o dzieło sa jakieś składki odprowadzane? chodzi mi o zdrowotne? co w sytuacji gdybym np. zaczęła na taką umowę pracować, to mogę się ubezpieczyć u męża w pracy, żeby w razie choroby móc iśc do lekarza... wiecie może cos na ten temat?
![]() |
![]() |
#462 |
Raczkowanie
|
na umowie o dzieło niestety nie są odprowadzane składki do Zus-u ale wiem ze kiedys mozna było sie ubezpieczyć u małżonka w pracy teraz nie wiem jak to jest ale wydaje mi sie , że nic się w tej kwestii nie zmieniło
![]() Rozmawiałam z Tż-tem i mówi , że jeśli nie podlegasz żadnemu ubezpieczeniu to Mąż może spokojnie zgłosić Cie do ubezpieczenia w zakładzie ![]()
Czekamy na Ciebie Kochanie<3 <3 13.12.2014r. <3 Jestem Żoną ![]() ![]() 23.07.2011r<3 Edytowane przez madzia* Czas edycji: 2011-10-19 o 20:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#463 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#464 |
Raczkowanie
|
z UP ubezpieczenie jest wazne od momentu zarejestrowania się przez chyba 3 miesiace ale pewna w 100 % nie jestem
![]() ...ehhh właśnie przeglądamy oferty mieszkań i jakaś masakra wogóle ... ceny jak z kosmosu a i metraż nie taki jakbyśmy chcieli jednak kupić mieszkanie do 50 metrów to nie lada wyzwanie...:/
![]() |
#465 |
BAN stały
|
na umowie o dzieło odprowadza się tylko podatek, na zleceniu podatek plus składkę na ubezpieczenie zdrowotne. To w sumie całkiem od niedawna, dlatego teraz pracodawcy wolą zawierać o dzieło, nawet jeśli nie jest to do końca legalne (bo umowa o dzieło musi być o dzieło, czyli np. o napisanie książki, a nie siedzenie w pracy od 8 do 16). Nie wiem jak to jest z tym obowiązkiem zawierania umowy o pracę, ale przypuszczam, że go nie ma, bo już parę ładnych lat pracuje na dzieło lub zlecenie i nikt przede mną nawet nie ukrywał, że nie mam szans na umowę stałą, bo w tej firmie po prostu się takich nie zawiera - za duże koszty. W jednej z firm, w których pracowałam, pracownikom po ukończeniu studiów albo 26 roku życia, a więc w momencie, kiedy na zleceniu trzeba zacząć odprowadzać składkę ubezpieczeniową, proponowano założenie działalności gospodarczej, albo zwolnienie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#466 |
Rozeznanie
|
kobitki co tak ucichło na forum
![]()
![]() |
![]() |
#467 |
Zakorzenienie
|
A nie wiem :P
Może pracują, opiekują się Mężem idt... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#468 |
Rozeznanie
|
mam dzisiaj strasznego lenia i tak źle spałam... mam nadzieje ze się rozejdzie w ciągu dnia, bo muszę zrobić na jutro przekąskę na imprezę
![]()
![]() |
![]() |
#469 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#470 |
Zakorzenienie
|
Właśnie trochę mężem też trzeba się zająć- mój niestety skręcił nogę w kostce i potrzebuje opieki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#471 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My wczoraj mieliśmy taką małą imprezkę u dziadków. posiedzieliśmy, wypiliśmy i Mąż z moim tatą jeszcze się ugadali, że do Nas przyjdą i coś wypiją. Dobra, niech im będzie. Ale jak zaczeli jeszcze jedną flaszkę wypijać, i gadać głośno, a było już koło 1, a ja chciałam spać, jak się wkurzyłam, jak pogoniłam towarzystwo do łóżek i poszli spać. a rano kac...tata poszedł po bułki, zrobiłam im śniadanko potem na obiad do mamy i jakoś się dzień turla. W poniedziałek idę odebrać dowód z nowym nazwiskiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#472 |
Zadomowienie
|
Ja odebrałam 2 tygodnie temu - fajne uczucie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#473 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#474 | |
Zakorzenienie
|
Na dowód czekałam prawie 2 m-ce
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#475 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#476 |
Zakorzenienie
|
Cześć!!!!
widzę, że znowu wymiana dokumentów na tapecie. ja wymieniłam na razie dowód. czeka mnie jeszcze prawko i paszport - Jenny nie strasz że jest tylko 60 dni na wymianę po niskiej cenie. dostaliśmy wczoraj fotoksiążkę - dwie ![]() jedna ze ślubu druga z wesela ![]() jeszcze płytę dostaniemy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#477 |
Rozeznanie
|
hełoł
![]() ja też narazie dowód odebrałam, tylko chyba będę miała problem bo zgłosiłam się do tego testowania smartfona co jest Wojewódzki w reklamie, ale ze starym nazwiskiem ![]() i nie wiem czy przejdzie bo mój stary dowód nie ma roga :P poza tym jestem w siódmym niebie bo wczoraj mój Mąż zrobił mi płonące banany, winko ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#478 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
tak mi powiedziała babka tam gdzie składałam wniosek, jeśli przyszłabym na następny dzień to zapłaciłabym 70 zł (bo mam legitymację studencką), a osoby, które już się nie uczą to 140 zł. Cytat:
![]() my czekamy na fotki (bo daliśmy kilka do wywołania) i na fotoalbumy dla rodziców i dziadków - jak dobrze pójdzie to w tym tygodniu odbiorę, bo mam laboratorium pod nosem ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#479 |
Rozeznanie
|
Witam serdecznie, dawno mnie nie było
![]() ![]() Widzę że pojawił się temat pracy. Oboje z Mężem pracujemy. On w prywatnej firmie, a ja w budżetówce. Ja kokosów nie zarabiam, ale nie narzekam. Przez najbliższe 25 lat na karku mamy kredyt mieszkaniowy, zależny od kursu franka, więc co miesiąc płacimy inaczej, ale około 1000 nas to kosztuje. Myślę jednak, że podobną kwotę musielibyśmy zarezerwować sobie na wynajęcie czegoś (samo odstępne to w naszym mieście około 1000-1200zł) a tak, to jednak z każdą ratę jest bardziej nasze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#480 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Pytałam się baby to nic mi nie powiedziała o zniżce. Właśnie doczytałam o tym paszporcie: Częściowo obniżoną opłatę pobiera się w przypadku: zmiany nazwiska, imienia lub innych danych wpisywanych do paszportu, zmiany wyglądu osoby posiadającej paszport, mogącej utrudnić ustalenie jej tożsamości, braku w posiadanym ważnym paszporcie miejsca na wizy i stemple przekroczenia granicy. Jutro zadzwonię do kobiety z biura paszportowego - jak przysługuje mi zniżka to zaządam zwrotu pieniędzy.
Edytowane przez ardillka Czas edycji: 2011-10-24 o 14:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:53.