Macierzyństwa cienie i blaski-były słonice dziś znowu są laski -Mamusie XI - XII 2012 - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-09, 18:34   #451
nini_b
Zadomowienie

Dot.: Macierzyństwa cienie i blaski-były słonice dziś znowu są laski -Mamusie XI - XI

Cytat:
Napisane przez agasobo Pokaż wiadomość
kurcze na pewno będzie nam ciężko, ale jak mam iść do pracy tylko po to, żeby oddać pensję opiekunce, to raczej mi się to nie kalkuluje... chyba poszukam sobie pracy na 1/4 albo 1/3 etatu, tak żeby nie ześwirować i będę chodziła jak mój tż będzie w domu z małym, albo poproszę moją babcię, żeby przyjeżdżała na te 2 dni w tygodniu... sama jeszcze nie wiem. No i kwestia czy mnie ktoś zatrudni na tą część etatu...

a jak Wy robicie?
Ja niestety muszę wrócić do pracy po macierzyńskim (też jestem nauczycielką, więc na szczęście dopiero po wakacjach). Mamy kredyt na dom, więc bez mojej pensji byłoby nam ciężko. Przez te 5 godz. dziennie małym zajmą się babcie na zmianę (mam nadzieję, że nie zmienią zdania).
Cytat:
Napisane przez kia_mia Pokaż wiadomość
Aa wlasnie po ilu tygodniach idzie sie.do grzebalucha?
Podobno po 6, a ja na wypisie ze szpitala mam zalecenie, żeby pójść po 4.

---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ----------

Cytat:
Niestety problem u mnie w tym, że on mi po spacerze i jedzeniu koło 17 zasypia, a powinien wtedy mieć aktywność, ale nie da się go dobudzić, a w nocy jak zje o tej 23 czy 24 to przez godzinę albo półtorej nie śpi i dopiero 1 lub 1:30 zasypia, ale wtedy to już do rana śpi.
Też mam ten problem, małemu najlepiej śpi się po południu. Kąpiel mamy ok. 21 a potem do 22 albo nawet 23 nie może zasnąć.
nini_b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 18:35   #452
Swarovska
Zadomowienie

Dot.: Macierzyństwa cienie i blaski-były słonice dziś znowu są laski -Mamusie XI - XI

Cytat:
Napisane przez nini_b Pokaż wiadomość
Ja niestety muszę wrócić do pracy po macierzyńskim (też jestem nauczycielką, więc na szczęście dopiero po wakacjach). Mamy kredyt na dom, więc bez mojej pensji byłoby nam ciężko. Przez te 5 godz. dziennie małym zajmą się babcie na zmianę (mam nadzieję, że nie zmienią zdania).

Podobno po 6, a ja na wypisie ze szpitala mam zalecenie, żeby pójść po 4.

---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ----------

Też mam ten problem, małemu najlepiej śpi się po południu. Kąpiel mamy ok. 21 a potem do 22 albo nawet 23 nie może zasnąć.
u mnie pisze, że po 2 tygodniach i idę w poniedziałek ale jaki to sens jak się krwawi...
Swarovska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 18:50   #453
agasobo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niteczka83 Pokaż wiadomość
Tu przykład takiej kartki z figurkami (tak z boczku - jedyne zdjęcie; a Mały miał może ze 2 tygodnie - jaki on był malutki).
niteczko a skąd miałaś takie obrazki? ja szukałam na necie i jakieś głupoty mi ten wujek google pokazuje czy byłabyś tak uprzejma i mi podesłała kilka do wydruku?

Cytat:
zazdroszczę Ci niestety u mnie jedna mama mieszka 100 km a druga 350km od nas, poza tym obie jeszcze pracują, moja babcia też 100 km, a druga to 600 u nas w mieście z rodziny mam tylko ciotkę, która też pracuje więc niestety

---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ----------

dobra, mam głupie pytanie:

jak smaruję małemu główkę oliwką przed kąpielą ( na tą ciemieniuszkę), to czy ja ją w tej kąpieli mogę umyć szamponem? Czy mam nie zmywać tej oliwki?

Antek 18.11.2012
agasobo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 18:54   #454
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
Mi kazali po 6ciu, ale ide po 5ciu Może na wcześniejsze bunganie się załapię

Cytat:
niteczko a skąd miałaś takie obrazki? ja szukałam na necie i jakieś głupoty mi ten wujek google pokazuje czy byłabyś tak uprzejma i mi podesłała kilka do wydruku?

zazdroszczę Ci niestety u mnie jedna mama mieszka 100 km a druga 350km od nas, poza tym obie jeszcze pracują, moja babcia też 100 km, a druga to 600 u nas w mieście z rodziny mam tylko ciotkę, która też pracuje więc niestety
Dziś M coś takiego znalazł na necie:
http://lovelife.typepad.com/my_weblo...ig-dreams.html
Wydrukowalismy 2 obrazki, mała się w nie wpatruje jak urzeczona

Co do pracy:
Ja mam "wolne" do końca lipca (+/-) Miałam wziąć wychowawczy do końca roku, ale moja mama zrezygnowała z pracy (bo siadała psychicznie - zmienili jej zakład pracy w kołchoz ) Więc a) nie wydolimy finansowo, bo nie wiadomo czy znajdzie drugą pracę, b) w razie co zajmie mi się mała (jeszcze o tym nie do końca wie
Chciałabym wychowywać Ulkę do 2go roku zycia, ale niestety nie mam na tyle komfortowej sytuacji finansowej. Gdyby M zarabiał więcej - nie miałabym oporów. Ale w tym przypadku, niestety muszę wrócić. Na szczęście pracę mam blisko domu i pracuję na dwie zmiany (to plus, ale i minus z drugiej strony) poza tym M pracuje w domu (o ile nie jest na wyprawie) Jakoś sobie to zorganizujemy. Może uda mi się oszczędzić do tego czasu na tyle, żeby posiedzieć z małą do października np.

jagnna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 18:56   #455
kia_mia
Zadomowienie

Cytat:
a karmisz regularnie w dzień?
mi tak koleżanka poleciła, bo na początku Antek często się budził - teraz pilnuję, żeby co 3 godziny najadał się w dzień, ostatni posiłek ma 23 lub 24 i dopiero później o 8 albo o 9 jak się obudzi. Chyba w ciągu ostatnich 2 tygodni raz mi się zdarzyło, że koło 3ciej się obudził - to go nakarmiłam.
Niestety problem u mnie w tym, że on mi po spacerze i jedzeniu koło 17 zasypia, a powinien wtedy mieć aktywność, ale nie da się go dobudzić, a w nocy jak zje o tej 23 czy 24 to przez godzinę albo półtorej nie śpi i dopiero 1 lub 1:30 zasypia, ale wtedy to już do rana śpi.

teoretycznie po 6ciu
Tak staram sie karmic regularnie co 3 h, tylko czasami jest tak np dzis tak bylo, ze wstala o 10, zjadla tylko troche, padla i nie dalo jej sie dobudzic, za jakies 40 min znow to samo... Pozniej kolo 13 tez tak bylo, dopiero o 16 zjadla 120 na dwa razy i teraz przed chwila o 19 sie obudziła i juz zjadla za jednym razem 100 ml i spi.... I tak to wyglada ze różnie to w sumie bywa, ciezko jej zjesc cala porcje na raz.... A godzin aktywności raczej nie ma jeszcze.... Jutro kończy 3 tyg. Kurde teraz sie zastanawiam czy,3 tyg dziecko powinno caly czas jesc i spac...? No czasem pomarudzi bo ma tez problem z brzuszkiem, a dzid np przez ok 15 czy 20 min dwa.razy miala otwarte oczka i taka jakby aktywność.. Kurde a jak wasze dzieci w wieku 3 tygodni mialy? Moze moja powinna juz więcej nie spac w ciagu dnia ???

kia_mia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 18:57   #456
MiciaKicia
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny ktore karmia mm. Jak wy to robicie ze wasze dzieci w nocy,spia po 5 h bez przerwy??????? Moja budzi sie co 3 h leee
hmm nijak nie robie, po prostu tak sobie śpi hahaha a ja nie mam nic przeciwko :P
Cytat:
Napisane przez jagnna Pokaż wiadomość
Dziś M coś takiego znalazł na necie:
http://lovelife.typepad.com/my_weblo...ig-dreams.html
Wydrukowalismy 2 obrazki, mała się w nie wpatruje jak urzeczona
oo ale super!!!!

Kroimy: 2016(?)
MiciaKicia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 19:03   #457
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie identyczna sytuacja poza babciami. tzn babcie są ale jedna pracuje, a druga .... to teściowa

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ----------

Cytat:
Tak staram sie karmic regularnie co 3 h, tylko czasami jest tak np dzis tak bylo, ze wstala o 10, zjadla tylko troche, padla i nie dalo jej sie dobudzic, za jakies 40 min znow to samo... Pozniej kolo 13 tez tak bylo, dopiero o 16 zjadla 120 na dwa razy i teraz przed chwila o 19 sie obudziła i juz zjadla za jednym razem 100 ml i spi.... I tak to wyglada ze różnie to w sumie bywa, ciezko jej zjesc cala porcje na raz.... A godzin aktywności raczej nie ma jeszcze.... Jutro kończy 3 tyg. Kurde teraz sie zastanawiam czy,3 tyg dziecko powinno caly czas jesc i spac...? No czasem pomarudzi bo ma tez problem z brzuszkiem, a dzid np przez ok 15 czy 20 min dwa.razy miala otwarte oczka i taka jakby aktywność.. Kurde a jak wasze dzieci w wieku 3 tygodni mialy? Moze moja powinna juz więcej nie spac w ciagu dnia ???
mój śpi ok 2 razy dziennie po 1,5-2 godz, no i drzemki przy cycu czyli często
ale nie przejmuj się i korzystaj z czasu wolnego wszystko jest ok
Ma_majka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 19:06   #458
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
a jak Wy robicie?
Ja jeśli wrócę do pracy po macierzyńskim- to teściowa będzie się pewnie zajmować Bartkiem, chcociaż wolałabym zostać w domu jak najdłużej się da, ale nie wiem czy syt. finansowa nam na to pozwoli.

Cytat:
po 6ciu

---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ----------

Cytat:

jak smaruję małemu główkę oliwką przed kąpielą ( na tą ciemieniuszkę), to czy ja ją w tej kąpieli mogę umyć szamponem? Czy mam nie zmywać tej oliwki?
Ja też tak robię
Przed kąpielą smaruję główkę oliwką a w kąpieli zmywam ją szamponem
madzius90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 19:07   #459
emylka86
Zakorzenienie

hejka.
włączyłam rano kompa, odpaliłam wizaż i dopiero teraz mam czas poczytać was i przysiąść... mały już zasypia. dziś w dzięń był grzeczniejszy niż wczoraj. Udało mi się nawet posprzątać porządnie łazienkę, kuchnię i przedpokój, a na jutro zostają pokoje.

Niedługo kończymy 4 tygodnie, a dalej nie byliśmy u pediatry ; / a wszystko przez te grypy. Do przychodni kazali nie przychodzić, a na wizytę domową lekarz nie ma jak się wyrobić... mam nadzieję, że mimo wszystko na dniach nas nawiedzi... niby nic takiego się nie dzieje, ale ta wizyta mnie psychicznie uspokoi.

musso piękna sukienka.

Pokrzywka to się naciepriałaś... ja przy 3 cm trafiłam do szpitala i bóli w ogóle nie czułam...

Monika, ja bym teścią wysłała zawiadomienie o chrzcie. a decyzja do nich będzie należeć.

A co do oczka to mojemu ropiało, przemywałam solą fizjologiczną, niby pomogło, ale dziś znów ropieje i to to samo... więc chyba nie działa ; /

Borysek 09.10.2015

zapraszam do klików w banerek
emylka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 19:08   #460
Swarovska
Zadomowienie

Cytat:
Mi kazali po 6ciu, ale ide po 5ciu Może na wcześniejsze bunganie się załapię
też liczę na wcześniejsze bunganie
Stary 2013-01-09, 19:08   #461
emylka86
Zakorzenienie

a ja na wypisie miałam by iść do gina po tygodniu już.

Borysek 09.10.2015

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-09, 19:10   #462
Swarovska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez emylka86 Pokaż wiadomość
hejka.
włączyłam rano kompa, odpaliłam wizaż i dopiero teraz mam czas poczytać was i przysiąść... mały już zasypia. dziś w dzięń był grzeczniejszy niż wczoraj. Udało mi się nawet posprzątać porządnie łazienkę, kuchnię i przedpokój, a na jutro zostają pokoje.

Niedługo kończymy 4 tygodnie, a dalej nie byliśmy u pediatry ; / a wszystko przez te grypy. Do przychodni kazali nie przychodzić, a na wizytę domową lekarz nie ma jak się wyrobić... mam nadzieję, że mimo wszystko na dniach nas nawiedzi... niby nic takiego się nie dzieje, ale ta wizyta mnie psychicznie uspokoi.

musso piękna sukienka.

Pokrzywka to się naciepriałaś... ja przy 3 cm trafiłam do szpitala i bóli w ogóle nie czułam...

Monika, ja bym teścią wysłała zawiadomienie o chrzcie. a decyzja do nich będzie należeć.

A co do oczka to mojemu ropiało, przemywałam solą fizjologiczną, niby pomogło, ale dziś znów ropieje i to to samo... więc chyba nie działa ; /
ja wczoraj byłam u pediatry z ropiejącym oczkiem, przepisała krople, które muszę aplikować 4 razy dziennie, nie jest to latwe. Kazała też mimo wszystko jak się wyleczy zgłosić się do okulisty
Stary 2013-01-09, 19:11   #463
kia_mia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MiciaKicia Pokaż wiadomość
hmm nijak nie robie, po prostu tak sobie śpi hahaha a ja nie mam nic przeciwko :P

oo ale super!!!!
Haha to zes mi pomogla hahaha

Kurde chcialabym zeby moja tez tak spala chociaz raz w ciagu dnia albo nocy to jeszcze lepiej

Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość
U mnie identyczna sytuacja poza babciami. tzn babcie są ale jedna pracuje, a druga .... to teściowa
posikana

Ja sie musze pochwalić bo tesciow mam super funduja nam mleko, pampersy i chusteczki nawilzane i ogolnie strasznie duzo nam pomogli super sa

Jagna super te obrazki. Juz wyslalam tztowi i jutro mi druknie

Ja nir wiem jak to bedzie jak mi sie macierzyński skonczy...... Ja mam tylko ta zasrana podstawe plus jakas smieszna premia, ale jednak robia te śmieszne pieniądze roznice... Zreszta wydaje mi sie, ze jak wroce do pracy to mnie zwolnia.... Bo dlugo nie popracowalam raptem 7miesiecy i poszlam pod kniec maja na l4 bo wyladowalam w szpitalu......:/ nie chce z nikim zostawiać Zuziola... a tymbardziej w jakims zlobku... No nic zobaczymy, moze jakos sie ulozy.....

Stary 2013-01-09, 19:15   #464
jo_manh
Rozeznanie

Cytat:
A te kupy co teraz robi sa rzadkie? czy "normalne"?
Moze go cos przyblokowalo i teraz "nadrabia"?
Zawsze rzadkie, jeszcze mu się twarda kupka nie zdarzyła.

Cytat:
Napisane przez madzius90 Pokaż wiadomość
Mój syn też ma czasami problem ze zrobienie kupki- pręży się, płacze, czasami to trwa z godzinę, zanim uda mu się "wycisnąć".
Pediatra mówiła, że to normalne u takich maluszków, że nie mają dostatecznie dużo siły, żeby napiąć mięśnie brzucha i zrobić kupką, dodatkowo na leżąco i "pod górkę" też jest ciężej zrobić kupkę- tymbardziej, że kupki robią luźne. No i za jakiś czas ma się to unormowac.

Nie wiem czy tak też jest w przypadku Twojego synka, bo ta dzisiejsza przerwa jest troszkę za długa Kiedy wybieracie się do pediatry?
Do pediatry idziemy w piątek przy okazji szczepienia. Podpytam o to. Na szczęście dziś przed kąpielą w końcu się udało teraz właśnie słyszę, że płynie kolejna kupcia Wydaje mi się, że dziś pomogła herbatka NA BRZUSZEK z Humany. Wcześniej miałam z HIPPa z kopru włoskiego i też jakby lepiej sie po nich wypróżniał. Będę mu ją podawała rano i przed kąpielą. Może to pomoże, póki się nie unormuje.

Cytat:
Ja na wypisie miałam podane, że po 6 tygodniach. Bylam przedwczoraj i lekarz stwierdził, ze jest rewelacyjnie.

Cytat:
[/COLOR]dobra, mam głupie pytanie:

Po pierwsze to ono wcale nie jest głupie, a po drugie to musisz naoliwić z 20-30 minut przed kąpielą. po tym czasie wyczesać włoski szczoteczką (bardzo ładnie wszystko odchodzi) i w kąpieli umyć porządnie główkę. Ja mam z Ziajki Kremowy Olejek do kąpieli na ciemieniuchę. Tym można całe ciałko myć i dodatkowo rewelacyjnie działa na ciemieniuchę. Kosztowało mnie to całe 7,50 zł, a pojemność 370 ml. U mnie już po pierwszej kąpieli było rewelacyjnie, a po drugiej już nic nie zostało. Tylko, że ja zaczęłam działać jak mały miał tylko na czółku i pod grzywką trochę. Na szczęście się zorientowałam że to to Stwierdziłam, że skoro i tak używam Ziajki do mycia ciała, to odpuściłąm sobie na razie inne szampony i tym wciąż myję mu włoski. Pięknie pachnie poza tym Jak się skończy to znów wrócę do szamponu, bo mój ma gęste i długie włoski

---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ----------

Cytat:

Ja przemywałam przegotowaną wodą i przeszło. Podobno dobry jest tez rumianek do przemywania.

Aniołek* 13.01.2012
Aniołek* 13.01.2015
Aniołek* 30.03.2015
jo_manh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 19:17   #465
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny ktore karmia mm. Jak wy to robicie ze wasze dzieci w nocy,spia po 5 h bez przerwy??????? Moja budzi sie co 3 h leee
mój śpi maks 4 h bez przerwy, tak to co 3, tylko zjada na raz 90ml, jak zrobię wiecej to zje, ale jak skończy to wszystko chlusta na pół pokoju próbowałam dać więcej własnie z nadzieją na dłuższy sen i lipa, ale widocznie więcej mu nie potrzeba skoro przybrał 2600 w 7 tygodni w sumie nie mam co narzekać, bo dzieciaki śpią mi po 12h, bo synek w nocy zje i od razu śpi po dzisiejszych wojażach to padły nawet o 19

do ginka powinnam iść po 6 tygodniach, czyli w zeszłym tygodniu, ale pójdę dopiero w następnym, jakoś mi zeszło
Stary 2013-01-09, 19:17   #466
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

heeeej

maly mi w koncu zasnał...
kia mia ciesz sie masz czas dla siebie jak spi
moj czesto marudzi, spi w dzien b. malo az sie martwilam czy nie za mało..bo ;po 15 moinut, raz na trzy godziny..w nocy tez szału nie ma
ja na wypisie mam napisane ze do gina po 6 tyg..i minelo juz te 6 tygodni ale nie ide narazie wstret mam
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 19:17   #467
MiciaKicia
Zakorzenienie

jestem z siebie dumna. SAMA ogarnęłam kąpiel Młodej bo zawsze to tz kąpał a ostatnio Teściowa kąpałą. Ja tylko wycierałam ją potem itp
A dziś wszystko zrobiłam samaaaa
naszykowałam kąpiel, przeprowadziłam ją oraz zakończyłam .. sukcesem ha

Kroimy: 2016(?)
MiciaKicia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 19:24   #468
jo_manh
Rozeznanie

Cytat:
jestem z siebie dumna. SAMA ogarnęłam kąpiel Młodej bo zawsze to tz kąpał a ostatnio Teściowa kąpałą. Ja tylko wycierałam ją potem itp

Aniołek* 13.01.2012
Aniołek* 13.01.2015
Aniołek* 30.03.2015
jo_manh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 19:26   #469
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Cytat:
Byłam wśród ludzi
Wyrwałam sie (po pertraktacjach z Ulencją trwających od 10-14) z domu i pojechałam do CH. I kupiłam co następuje:
- wkładki laktacyjne,
- 6 kilo mąki,
- 2 kartony soku jabłkowego
- tunikę z wyprz z carry
- leginsy we wzór norweski oraz spinki do włosów i frotki w geparda z kari
Jestem oszołomiona i przytłoczona dzisiejszymi łowami
No i dziecko mi śpi jak szalone (tfu tfu)

---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ----------

Dorisp - nie wybudzam małej. To ona wybudza mnie, co 2-3 h
jak ja pierwszy raz po porodzie wyszlam do oddalonego o 3 minuty od domu TESCO to przezywałam jak mrówka okres

---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ----------

Cytat:
heh brawo!!!!!!!!!!

jagnna gdzie kupilas getry w norweskie wzory???????????
Stary 2013-01-09, 19:29   #470
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:
klask i:

---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ----------

Cytat:
Napisane przez czarnamadonna1982 Pokaż wiadomość
na allegro jest pełno, po 20-30 zł
Ma_majka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 19:31   #471
Dorisp
Rozeznanie

GG do Dorisp

Cytat:

ja postanowiłam, że zostaję z małym w domu póki nie skończy 2 latek, mamy koło siebie takie super przedszkole, gdzie przyjmują tylko 30 dzieci, mają wielki ogród, w którym dzieci bawią się i nawet jadają posiłki jak jest ciepło, do tego angielski, gimnastyka, jedna Pani jest przewodniczącą stowarzyszenia origami - więc takie zajęcia też są. No ale przyjmują dopiero od 2 lat

kurcze na pewno będzie nam ciężko, ale jak mam iść do pracy tylko po to, żeby oddać pensję opiekunce, to raczej mi się to nie kalkuluje... chyba poszukam sobie pracy na 1/4 albo 1/3 etatu, tak żeby nie ześwirować i będę chodziła jak mój tż będzie w domu z małym, albo poproszę moją babcię, żeby przyjeżdżała na te 2 dni w tygodniu... sama jeszcze nie wiem. No i kwestia czy mnie ktoś zatrudni na tą część etatu...

a jak Wy robicie?
Ja wracam we wrześniu do pracy (szkoła), niestety u nas nie ma szans żeby ktoś z rodziny pilnował (mamy nie mam a teściowa pracuje) więc prawdopodobnie będzie opiekunka. Też nie bardzo nam się to kalkuluje ale niestety jeśli nie wrócę to boję się że moge pożegnać się z etatem. A poza tym chce wrócić, nigdy nie myślałam żeby brać wychowawczy, dla mojego i małego zdrowia psychicznego

Cytat:
Najbardziej popularne imiona dzieci w 2012:

http://dzieci.pl/kat,1033939,title,N...wiadomosc.html
Kurde, Kacper na drugim miejscu Jak pójdzie do szkoły to w klasie będzie pewnie z 5 pięciu Kacprów

Cytat:
U mnie pisało że p 4-6 tyg. Ja idę po 6

Cytat:
Brawo!!!!klask i: U nas TŻ jeszcze kąpie ja wycieram i robię resztę.

Cytat:
/
My w poniedziałek skończyliśmy miesiąc i też jeszcze nie było pediatry. Czekam na wizytę domową, położna mówiła że niedługo będą dzwonić ale podejrzewam że sezon grypowy i nie mają jak się urwać. Cholercia, lekarz pewnie przyniesie jakieś świństwa zarazki do nas...
Stary 2013-01-09, 19:35   #472
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jo_manh Pokaż wiadomość

Mały ma 6,5 tygodnia. DO tej pory kupki miał co karmienie, czyli co 3 godziny. Trochę poparł, ale ogólnie ładnie wszystko szło. Mniej więcej od 5-6 dni pojawił się problem, mały nie może się załatwic. Pręży się, płacze, puszcza gazy a kupki nie chcą wychodzić. Np. Wczoraj ostatnią kupkę zrobił koło godziny 14. Od tamtej pory do teraz ani kropelki. A od 8 rano nie może spać snem ciągłym, co 30 minut budzi go chęć zrobienia kupki. I zaczyna się prężenie i płacz. Strasznie mi go szkoda. Jak po takiej przerwie zaczyna robić kupki to muszę mu zmieniać pieluszkę dosłownie co godzinkę, bo tak z Niego leci.

Proszę pomóżcie
Nie mam pojęcia Może pomasuj mu brzuszek, można delikatnie pouciskać palcem miejsce pod pępuszkiem - tak gdzieś z 1 cm niżej - pokazywała mi to położna, przyciągaj nóżki do brzuszka jak widzisz że się męczy i płacze. Możesz go też trochę ponosić, żeby siła grawitacji mu pomogła.

Cytat:
Byłam wśród ludzi
Wyrwałam sie (po pertraktacjach z Ulencją trwających od 10-14) z domu i pojechałam do CH. I kupiłam co następuje:
- wkładki laktacyjne,
- 6 kilo mąki,
- 2 kartony soku jabłkowego
- tunikę z wyprz z carry
- leginsy we wzór norweski oraz spinki do włosów i frotki w geparda z kari
Jestem oszołomiona i przytłoczona dzisiejszymi łowami
No i dziecko mi śpi jak szalone (tfu tfu) [COLOR="Silver"]
Poszalałaś, zwłaszcza z tą mąką

Cytat:

dziewczynki jakie bajki czytacie swoim dzieciom? ja mam Bajki dla chłopców, ale średnio mi się podobają - dużo błędów jest.
Chciałam kupić teraz Poczytaj mi mamo, cały zestaw : http://allegro.pl/poczytaj-mi-mamo-k...929493658.html

ma je może ktoś?
Jeszcze nie czytam

Cytat:
Ja to nie będę chyba dobrym przykładem, bo mam karmienie mieszane. Moja najdłużej śpi po kąpieli ze 4 h, potem budzi się po 2-3 godzinach.
Raz spała 6h jak byliśmy u rodziny i ona najpierw z wrażenia co chwilę jadła i nie mogła zasnąć, a potem padła. Po tych 6 h to ja ją obudziłam, bo jeszcze pewnie spałaby dłużej.

Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 19:35   #473
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
W Kari. To taki sklep z butami, torebkami, akcesoriami do włosów i rajtuzami
Nie jest to chyba jakaś znana marka
W Rzeszowie mamy jeden tylko ich sklep. Ale to z drugiej strony nic nie znaczy,bo Rzeszów to nie jakaś aglomeracja
W dodatku była promocja 2za 1
http://kari.com/pl/

Stary 2013-01-09, 19:37   #474
emylka86
Zakorzenienie

jagna dziękuję za obrazki, ja też małemu jutro drukne! : )

Borysek 09.10.2015

Stary 2013-01-09, 19:40   #475
kia_mia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez musso4 Pokaż wiadomość
mój śpi maks 4 h bez przerwy, tak to co 3, tylko zjada na raz 90ml, jak zrobię wiecej to zje, ale jak skończy to wszystko chlusta na pół pokoju próbowałam dać więcej własnie z nadzieją na dłuższy sen i lipa, ale widocznie więcej mu nie potrzeba skoro przybrał 2600 w 7 tygodni w sumie nie mam co narzekać, bo dzieciaki śpią mi po 12h, bo synek w nocy zje i od razu śpi po dzisiejszych wojażach to padły nawet o 19

do ginka powinnam iść po 6 tygodniach, czyli w zeszłym tygodniu, ale pójdę dopiero w następnym, jakoś mi zeszło
Moja zje max 120, wiecej nie wciagnie. Ale nie wymiotuje w ogole ani nie ulewa. No raz zwymiotowala ale wydajr mi sie ze.przez.to ze z.tztem napsikalismy jej do noska i meczylismy gruszka i pozniej podnieslismy i poszlo wytarmosilismy ja po jedzeniu we wszystkie strony madrzy rodzice

Ale te 120 to i tak wydaje mi sie duzo bo malutka byla przy urodzeniu 2650 wiec za dużego brzuszka nie ma.
Jutro konczy 3 tyg i idziemy do lekarza to zobaczymy jak przytyla

Cytat:
heeeej

maly mi w koncu zasnał...
kia mia ciesz sie masz czas dla siebie jak spi
moj czesto marudzi, spi w dzien b. malo az sie martwilam czy nie za mało..bo ;po 15 moinut, raz na trzy godziny..w nocy tez szału nie ma
ja na wypisie mam napisane ze do gina po 6 tyg..i minelo juz te 6 tygodni ale nie ide narazie wstret mam
No niby jest czas alr i tak nie umiem sie ogarnac ... :/
Kurcze to malutko Twoj spi

Cytat:
Brawo ja jeszcze nie kapalam:/

Kurde ja na wypisie nie mam podanr kiedy mam isc... Tylko jest napisane "dalsza kontrola u lekarza prowadzacego" i tyle. No ale pojde na przeglad po 6 tyg tak jak piszecie )
Dzieki w ogole za odpowiedzi w.tej sprawie

Stary 2013-01-09, 19:41   #476
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Cytat:
W Kari. To taki sklep z butami, torebkami, akcesoriami do włosów i rajtuzami
Nie jest to chyba jakaś znana marka
W Rzeszowie mamy jeden tylko ich sklep. Ale to z drugiej strony nic nie znaczy,bo Rzeszów to nie jakaś aglomeracja
W dodatku była promocja 2za 1
http://kari.com/pl/
u nas nie ma.ale za rada majki lece na allegro zobaczyc bo mi sie podobaja
Stary 2013-01-09, 19:41   #477
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
jagna dziękuję za obrazki, ja też małemu jutro drukne! : )
Nie ma sprawy

Co do czytania dzieciom - ostatnio czytałam małej poradnik laktacyjny

Pytanie: Czym myjecie włosy dzieciaczkom? Bo moje 3tygodniowe dziecię ma kudły, a na większości szamponów jest napisane że od 3go miesiąca się używa Chyba że ja jakieś takie wynajduję

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-09, 19:41   #478
nini_b
Zadomowienie

Cytat:
Ja muszę się nauczyć robić to wszystko sama bo jak na razie to codziennie przychodzi moja mama (tż za granicą) i mi asystuje, tzn. ja kąpię a ona np. zabiera z przewijaka ubranka i podkłada ręcznik. muszę to jakoś ogarnąć sama, żeby jej już nie ściągać o 21 (chociaż mieszka obok).
nini_b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 19:44   #479
emylka86
Zakorzenienie

ja tą wodą co i resztę ciałka... na razie chyba nie trzeba osobnych szamponów.

Michał jako 6 imie wg popularności... no proszę, a mi się wydawało że rzadsze ...

Borysek 09.10.2015

Stary 2013-01-09, 19:46   #480
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
jak ja pierwszy raz po porodzie wyszlam do oddalonego o 3 minuty od domu TESCO to przezywałam jak mrówka okres

Cytat:
Kurde ja na wypisie nie mam podanr kiedy mam isc... Tylko jest napisane "dalsza kontrola u lekarza prowadzacego" i tyle. No ale pojde na przeglad po 6 tyg tak jak piszecie )
Dzieki w ogole za odpowiedzi w.tej sprawie
U mnie też po 6 tygodniach. Położna jak byłam po zaświadczenie do becikowego i chciałam się zapisać na wizytę to zapytała czy chodzi o wizytę popołogową i zapisała na termin po 6 tygodniach.
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości