Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-07, 09:47   #451
Marina25
Raczkowanie

Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL

Pisalam w tym watku wczesniej,ze zrobilam badania na helicobacter pylori i wyszlo,ze mam ta bakterie. poszlam do dermatologa i przepisal mi kuracje 7-dniowa: 2x na dobe duomox i 2xna dobe unidox oraz lek oslonowy. dzis wlasnie wzielam ostatnia dawke. juz po kilku dniach krosty mi zniknely,ale nie wiem czy to od tej kuracji,czy to po prostu zbieg okolicznosci,bo jestem po leczeniu tetralysalem. chyba potrzeba wiecej czasu,zeby pozbyc sie tej bakterii i miec spokoj z pryszczami. sama nie wiem. ciesze sie,ze mam gladka cere (oprocz kilku przebarwien po wycisnietych krostach,ale z czasem tez zbledna),ale to mnie zastanawia. szczerze mowiac kiedy wykryto u mnie HP,to mialam nadzieje,ze to bezposrednia przyczyna moich problemow z cera,ale dziwne by bylo,gdyby antybiotyki zadzialaly juz po kilku dniach. moze ktos mial podobny przypadek??
pozdrawiam
Stary 2008-11-07, 12:43   #452
Anecka
Zakorzenienie

Co prawda HP nie mialam, ale bralam unidox i po nim mialam super cere ale zmienilam lekarza i on zamiast tego tetracykline mi przepisywal.
Ale ja juz po okolo 2 tyg zobaczylam ogromna zmiane na skorze w kierunku pozytywnym.

Piszesz, ze przebarwienia zbledna.. gratuluje ze u Ciebie to szybko jak sie domyslam blednie.. Ja mam przebarwienia sprzed 2 lat i jakie byly takie sa.. i tylko deko jasniejsze

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-07, 14:37   #453
Marina25
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
Co prawda HP nie mialam, ale bralam unidox i po nim mialam super cere ale zmienilam lekarza i on zamiast tego tetracykline mi przepisywal.
Ale ja juz po okolo 2 tyg zobaczylam ogromna zmiane na skorze w kierunku pozytywnym.

Piszesz, ze przebarwienia zbledna.. gratuluje ze u Ciebie to szybko jak sie domyslam blednie.. Ja mam przebarwienia sprzed 2 lat i jakie byly takie sa.. i tylko deko jasniejsze
No wiesz, tak znowu szybko to nie bledna niestety. Po krostach,ktore wyciskalam jakies 2-3 lata temu nadal mam drobne slady (po tych wielkich wulkanach). Latwiej jednak zatuszowac przebarwienia niz wulkany,a z czasem robia sie one jasniejsze. pozdrawiam
Stary 2008-11-07, 17:27   #454
nazi89
Przyczajenie

Przebarwienia i blizny nawet mocno zaawansowane nie sa juz teraz takim strasznym problemem - naprawde u mnie jeden peeling przyniósł rewelacyjny efekt, a co dopiero seria 3 czy 4 - także kochane(ni) nie przyzwyczaajcie sie do nich bo gdy już zwlaczycie trądzik - zwalczycie i to...

Jeszce kilka słów podnoszacych na duchu... Mój tradzik jest z pewnością uwarunkowany genetycznie gdyż w rodzinie czesto się pojawia...ale jest to typ tak jak pisałam trądziku najpierw młodzieńczego (silnego) później dorosłego (typowa błyszcząca cera, duże ropienie przed okresem a w między czasie okres czystej cery)... Spotkałam się już jednak z trądikami o wiele gorszymi od mojego - to ten straszny typ, który rozprzestrzenia się na całej twarzy nie pozstawiając już prawie, że wcale zdrowej skóry - miała go moja siostra i znajoma...Naprawde nie wierzyłam, że keidykolwiek zobacze je z "normalna twarzą" ale uwierzcie mi, że MAJĄ TERAZ CERE JAK PUPA NIEMOWLAKA...podobnie moje 2 strsze kuzynki, które borykały się z tym świnstwem do ok 24 roku życia ( zbyt późno odwiedziły dermatologa) - po długim okresie walki udało się i moga w pełni cieszyć się życiem ( jak na rekalmie nivea visage) - swoją droga denerwują mnie reklamy, które podkreślają że trądzik to coś obrzydliwego - określają w ten sposób ludzi CHORYCH (bo to jest choroba) jako gorszych...zawsze irytowałam się jak w Tv jakas panienka błyszczy gładką cerą a ja błyszczę się od nadmiaru sebum na twarzy...:/ Ale na to nie patrzymy - myslimy o przyszłości i stosujemy się do zaleceń lekarza - nawet jesli nie wyjdzie raz, czy dwa - uda się kolejnym razem - bo tegoo przeciez chcemy prawda?
nazi89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-07, 17:37   #455
martusienka
Wtajemniczenie

Oj prawda. Ja też się nie poddaję.
Dziewczynki, czy branie Gripexu nie koliduje z zażywaniem Tetralysalu? Na ulotce nic nie wyczytałam, ani lekarz też mnie nie przestrzegał, ale może jednak? (wolę dmuchać na zimne)
Stary 2008-11-08, 16:53   #456
MONIKA1850
Zakorzenienie

GG do MONIKA1850 Send a message via Skype™ to MONIKA1850

No własnie-podłaczam sie do pytania,na ulotce nie napisano z jakimi lekami wchodzi w interreakcjeno oprocz jakis tam o podobnym skladzie a chodzi mi o zwykle przeciwbolowe i przeciwzapalne tabletki typu,gripex,apap,ibuprop itp.Acha i czy mozna lacznie z tetralysalem stosowac humavitbo zapomnialam zapytac dermatologa a po humavicie wyzdrowialy mi pazurki i wloski...a po tetralysalu wypadaja wiec moze ten humavit moglby niwelowac ten skutek uboczny co?to jak wiecie???
MONIKA1850 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-08, 18:11   #457
iwona200
Zakorzenienie

Dziewczyny ja od 3 dni biorę taki zestaw przepisany przez dermatologa (panią). Mam 160 cm wzrostu i ważę 50 kg:

Tetracyclinum 2X2 tabl. rano i wieczorem, 2X1 tabl. witamina B6, 1X1 kaps. TRILAC (TRILAC to ta osłona? Nie osłabia działania antybiotyku?)

Tak mam brać przez 2 tygodnie, a pozniej tak samo tylko ze Tetracyclinum 2X1 tabl. dziennie przez chyba 12 dni. Nie uważacie, ze to za duzo? Bo narazie się dobrze czuję nic mi nie jest, a biorę dopiero 3 dni wiec moze jeszcze mi sie pojawia skutki uboczne?
iwona200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-08, 19:46   #458
Emilkaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iwona200 Pokaż wiadomość
Tetracyclinum 2X2 tabl. rano i wieczorem, 2X1 tabl. witamina B6, 1X1 kaps. TRILAC (TRILAC to ta osłona? Nie osłabia działania antybiotyku?)

Tak mam brać przez 2 tygodnie, a pozniej tak samo tylko ze Tetracyclinum 2X1 tabl. dziennie przez chyba 12 dni. Nie uważacie, ze to za duzo? Bo narazie się dobrze czuję nic mi nie jest, a biorę dopiero 3 dni wiec moze jeszcze mi sie pojawia skutki uboczne?

Trilac to taka osłona,nie szkodzi.
Dopiero 3 dni bierzesz to nie ma co działać
Ale jeśli chodzi o mnie to brałam kiedyś raz dziennie po 2 tabletki to też się martwiłam,ale później dermatolog zmniejszy Ci dawkę.Mnie jakoś po 2 tygodniach trochę bolała brzuch,ale okazało się że to dlatego że nie brałam Trilacu
Emilkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-08, 21:10   #459
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Emilkaa Pokaż wiadomość
Trilac to taka osłona,nie szkodzi.
Dopiero 3 dni bierzesz to nie ma co działać
Ale jeśli chodzi o mnie to brałam kiedyś raz dziennie po 2 tabletki to też się martwiłam,ale później dermatolog zmniejszy Ci dawkę.Mnie jakoś po 2 tygodniach trochę bolała brzuch,ale okazało się że to dlatego że nie brałam Trilacu
yhy wiec dzieki za odpowedz

Mi dermatolog kazała zażywać Tetracyclinum rano i wieczorem pół godziny przed posiłkiem, to dobrze? Bo coś piszecie, że jecie jogurty przed zażyciem Ja czasem zażywam nawet 10 min przed posiłkiem (nigdy po) to ma jakies znaczenie?

No i co do tego alkoholu. Jadę 22-go listopada na dyskotekę (urodziny koleżanki) i wiem, że mozna pić alko tylko w małej ilości, czyli ile? 3 piwka mogę chlapnąć czy to za dużo?
Stary 2008-11-08, 21:58   #460
martusienka
Wtajemniczenie

Cytat:
yhy wiec dzieki za odpowedz

Mi dermatolog kazała zażywać Tetracyclinum rano i wieczorem pół godziny przed posiłkiem, to dobrze? Bo coś piszecie, że jecie jogurty przed zażyciem Ja czasem zażywam nawet 10 min przed posiłkiem (nigdy po) to ma jakies znaczenie?

No i co do tego alkoholu. Jadę 22-go listopada na dyskotekę (urodziny koleżanki) i wiem, że mozna pić alko tylko w małej ilości, czyli ile? 3 piwka mogę chlapnąć czy to za dużo?
Ja mam zażywać Tetralysal 2 godziny po sniadaniu i tak robię. A jogurty po prostu mam jeść, nieważne o jakiej porze. Biorę Trilac i nic mnie nie boli.
Co do alkoholu to nie wiem jaka ilość jest dozwolona, mi lekarz powiedziała, że mam po prostu nie pić i tyle, a ja nie mam z tym problemu. Gdy jestem na imprezie po prostu odmawiam, mówiąc że nie mogę. I tyle.
Stary 2008-11-08, 22:42   #461
kasiek87
Kokon pro

dziewczyny uwierzcie to da sie przezyc, ja mialam tradzik ropny nacieki, grudki itp. juz nie mam od hohoh bedzie ze 3 lata czasem cos przed okresem pojedynczego wyskoczy ;] bralam tetralysal i differin, nie pamietam cos okolo pol roku po czym jeszcze z rok sam differin i na noc mialam jakas masc punktowa, ale nazwy juz nie pamietam

ja nie mialam zadnych lekow oslonowych, ale moja watroba jest w porzadku zoladek tez wlosy na miejscu ogolnie oprocz tego ze mam wrazliwa skore zadnych skutkow ubocznych nie ma

trzymajcie sie mi pomogla tez zielona i biala herbata ^^

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-09, 08:47   #462
Emilkaa
Zadomowienie

A mi dermatolog nic nie mówił kiedy mam brać czy po jedzeniu czy przed?!Tylko żebym brała o jednej godzinie.Czyli kiedy najlepiej,żebym brała?Pół godziny przed posiłkiem?!No i czy to jakaś różnica,że zwykle rałam przed samym posiłkiem?!
Stary 2008-11-09, 09:00   #463
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
dziewczyny uwierzcie to da sie przezyc, ja mialam tradzik ropny nacieki, grudki itp. juz nie mam od hohoh bedzie ze 3 lata czasem cos przed okresem pojedynczego wyskoczy ;] bralam tetralysal i differin, nie pamietam cos okolo pol roku po czym jeszcze z rok sam differin i na noc mialam jakas masc punktowa, ale nazwy juz nie pamietam

ja nie mialam zadnych lekow oslonowych, ale moja watroba jest w porzadku zoladek tez wlosy na miejscu ogolnie oprocz tego ze mam wrazliwa skore zadnych skutkow ubocznych nie ma

trzymajcie sie mi pomogla tez zielona i biala herbata ^^
a jak radziłaś sobie w ciepłych okresach ze słońcem?

I czy mi np. po tych 3 miesiacach kuracji gdyby np była poprawa może dermatolog przedłużyc kurację do 6 miesiecy? czy raczej karze zakonczyc? Bo piszecie ze trzeba conajmniej pol roku brac
Stary 2008-11-09, 12:27   #464
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
a jak radziłaś sobie w ciepłych okresach ze słońcem?

I czy mi np. po tych 3 miesiacach kuracji gdyby np była poprawa może dermatolog przedłużyc kurację do 6 miesiecy? czy raczej karze zakonczyc? Bo piszecie ze trzeba conajmniej pol roku brac

jak bylo slonce to niestety zero opalania i kremy z wysokim filtrem, ja akurat mialam kuracje wiosna lato, niestety zero opalenizmy w moim wypadku, bo skore i tak mialam nadwrazliwa od lekow a wystawiajac na slonce pewnie mialabym piekna masakre ;]

hm mi sie wydaje ze kuracje powinno sie stosowac do wyleczenia, pozniej jakas podtrzymujaca, a jesli kuracja nie dziala zmienic leki

moja twarz mozna zobaczyc w linku w moim podpisie na nk wiekszosc zdjec jest z zerowym makijazem niestety zostaly mi rozszerzone pory i tendencja do zaczerwienienia twarzy ale to i tak nic w porownaniu z tym co mialam na twarzy bo bylam tz ostrym przypadkiem

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Stary 2008-11-09, 22:40   #465
reniusia87
Raczkowanie

a mi dermatolog kazala lykac tetralysal po kolacji ... a oslonowy rano...wiec juz nie wiem jak to jest....
reniusia87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-11-11, 10:54   #466
mmm5
Raczkowanie

mi tez kazala lykac wieczorem - po posilku. zastanawiam sie tak jak iwona200, czy mozna pic? i w jakich ilosciach? i czy na przyklad mozna odstawic tabletki na ten dzien, w ktorym sie pije, i wziasc dopiero dnia nastepnego?

viva la vida
mmm5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-11, 11:43   #467
inc0rrect
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mmm5 Pokaż wiadomość
mi tez kazala lykac wieczorem - po posilku. zastanawiam sie tak jak iwona200, czy mozna pic? i w jakich ilosciach? i czy na przyklad mozna odstawic tabletki na ten dzien, w ktorym sie pije, i wziasc dopiero dnia nastepnego?

Po co!! nie przerywaj kuracji, bo to Ci tylko na złe wyjdzie tu się nawet nie licza dawki ale regularność.

Pić można, ja codzien piłam i jakoś pomagało bardzo dobrze, zresztą to opinia lekarza, że pic mozna

Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM

W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
inc0rrect jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-11, 12:51   #468
Emilkaa
Zadomowienie

Ja piłam i mi nigdy to nie szkodziło.
Stary 2008-11-11, 14:02   #469
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Emilkaa Pokaż wiadomość
Ja piłam i mi nigdy to nie szkodziło.
Bardziej się boję żeby później nie mieć problemów z wątrobą właśnie przez picie podczas kuracji

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-11, 14:13   #470
Anecka
Zakorzenienie

Jak nie wypijesz alkoholu przez zalozmy rok to nic Ci sie nie stanie no chyba ze jestes uzalezniona od %. Po kuracji pij ile chcesz :P

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2008-11-11, 14:33   #471
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
Jak nie wypijesz alkoholu przez zalozmy rok to nic Ci sie nie stanie no chyba ze jestes uzalezniona od %. Po kuracji pij ile chcesz :P
To ja juz zgłupiałam, jedni piszą, że można inni że absolutnie nie (?).

No napewno nic mi się nie stanie, ale jak dotychczas na każdej imprezie piłam to można się przyzwyczaić No i wstyd sie przyznać, ale po prostu jakos lepiej sie bawię jak wypiję te 2 piwka (wiecej nie piję zazwyczaj )
Stary 2008-11-11, 14:42   #472
Anecka
Zakorzenienie

No mnie dermatolog mowila zeby nie pic. Ja sie obyłam bez.
Rob jak uwazasz, Twoja kuracja
Zycze Wam dziewczyny, zebyscie sie wyleczyly z tego szajstwa. U mnie bylo lepiej tylko w trakcie brania i pol roku po

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2008-11-11, 16:52   #473
MONIKA1850
Zakorzenienie

No jak dziewczyny-mozna stosowac tetralysal wraz z humavitem???

REKLAMA
Stary 2008-11-11, 17:01   #474
kasiek87
Kokon pro

ja pilam alc ;] wiadomo zeby nie codzien i nie zaraz po przyjeciu tabletek, ale od jednego piwa jeszcze nikt nie umarl

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Stary 2008-11-11, 17:25   #475
inc0rrect
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MONIKA1850 Pokaż wiadomość
No jak dziewczyny-mozna stosowac tetralysal wraz z humavitem???

humavit to takie drozdze?
czemu nie, ja jadlam w czasie kuracji tetralysalem ale nie zastanawialam sie czy mozna

W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
Stary 2008-11-11, 17:36   #476
MONIKA1850
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez inc0rrect Pokaż wiadomość
humavit to takie drozdze?
czemu nie, ja jadlam w czasie kuracji tetralysalem ale nie zastanawialam sie czy mozna

tak to preparat zawierajacy wyciag z drozdzy,skrzyp i pokrzywechcialabym go brac podczas terapii tetralysalem bo przeczytalam ze po nim okropnie wypaduja wlosya humavit niwelowalby to
Stary 2008-11-11, 19:42   #477
inc0rrect
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MONIKA1850 Pokaż wiadomość
tak to preparat zawierajacy wyciag z drozdzy,skrzyp i pokrzywechcialabym go brac podczas terapii tetralysalem bo przeczytalam ze po nim okropnie wypaduja wlosya humavit niwelowalby to

mozesz pobróbować, ale widzisz ja też brałam a wypadło mi 2/3 włosów więc...

REKLAMA
Stary 2008-11-12, 19:17   #478
nAtaL!a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
moja twarz mozna zobaczyc w linku w moim podpisie na nk wiekszosc zdjec jest z zerowym makijazem niestety zostaly mi rozszerzone pory i tendencja do zaczerwienienia twarzy ale to i tak nic w porownaniu z tym co mialam na twarzy bo bylam tz ostrym przypadkiem
kasiek masz sliczna cere Dzieki Tobie uwierzylam,ze mi tez sie uda,chociaz mam mnostwo watpliwoscie i obaw co do tego leku. Od jutra do differinu dolanczam duac i tetralysal wlasnie

p.s na zaczerwinienia polecam Farmona dermacos Koncentrat wzmacniajacy naczynka z wit. K, trudno znalezc, ale dziala cuda, polecam!
nAtaL!a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-12, 22:11   #479
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez nAtaL!a Pokaż wiadomość
kasiek masz sliczna cere Dzieki Tobie uwierzylam,ze mi tez sie uda,chociaz mam mnostwo watpliwoscie i obaw co do tego leku. Od jutra do differinu dolanczam duac i tetralysal wlasnie

p.s na zaczerwinienia polecam Farmona dermacos Koncentrat wzmacniajacy naczynka z wit. K, trudno znalezc, ale dziala cuda, polecam!
dzieki ;] ale do slicznosci to jej daleko te rozszerzone pory mnie dobija ;( naprawde mialam syf na twarzy hm poszukam tej farmony dzieki za info choc ja mam alergie na wiekszosc kosmetykow tych aptecznych tez wiec mam nadzieje ze o ile znajde to bedzie dobrze

o a na noc mialam dalacin T tak jakos sie zwalo ^^ szybko dzialalo i zabijalo nawet takie podskorne bolesne syfy, ktore potrafily u mnie wczesniej byc tygodniami

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Stary 2008-11-15, 14:44   #480
ta_bletka
Raczkowanie

przebrnelam przez caly watek i dolaczam sie do leczonych Tetralysalem. krotko sprecyzuje na czym polega moja kuracja:
- 2x dziennie 1 tabl. Tetralysalu
- oslonkowo ForBactil 1 tabl. dziennie
- do smarowania na noc Metronidazol krem
- 1-2x dziennie pol szklanki mieszanki ziolowej (bratek, pokrzywa, dziurawiec, szalwia)

antybiotyk biore juz 4 tygodnie i niestety jestem osoba, u ktorej najpierw nastepuje wysyp...
od podnad tygodnia ten wysyp zamienil sie w MEGA wysyp ropniakow. ostatnim razem jak bylam u Pani Dr tydzien temu, to powiedziala ze wysyp jest normalny i ze jak przyjde nastepnym razem, to bede widziala konkretna zmiane (na lepsze). tego sie trzymam. to jest juz ktoras z kolei dermatolozka i ciezko mi zaufac komukolwiek, jednak po jej wizytach wychodze jakas zadowolona, a to juz dobrze.

jesli chodzi o to co bedzie po odstawieniu, to przedstawilam swoje obawy Pani Dr, a ona na to ze nie zostawi mnie przeciez bez kuracji podtrzymujacej. dodala mi otuchy

i jeszcze PYTANIE do osob, ktore zakonczyly kuracje Tetralysalem: co stosowaliscie na podtrzymanie efektow?

Edytowane przez ta_bletka
Czas edycji: 2008-11-15 o 14:46
ta_bletka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości