![]() |
#451 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kobiety mężczyzn mundurowych:) - część już IV
Karola
Nie ma zamiaru odejść, bo to w sumie jedyna na czym się zna, ale bez awansu tak się stanie. No i on nie jest z tych żołnierzy, którzy bez wazeliny wchodzą przełożonym w tyłki. Nawet by nie potrafił. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#452 |
Raczkowanie
|
No i wątek się rozkręcił
![]() Flavis Nie wyprowadziłam się póki co i na razie zdecydowałam że zostaję u siebie - mam tutaj nową prace w której chciałabym zdobyć doświadczenie, ale jeśli tylko w okolicach TŻ pojawi się jakieś ciekawe ogłoszenie to oczywiście aplikuje. TŻ na szczęście wiele zrozumiał i nie ma o to pretensji ![]() Karola82 Weekend nie będzie romantyczny i we dwoje bo jedziemy ze znajomymi, dość sporą grupką, ale i tak się cieszę ![]() ![]() Flower23 Domek drewniany <3 też bym chciała! Ale póki co buduje mi się mieszkanie, kupione w okresie kiedy z TŻ nie byliśmy razem. Miałam takie plany co do jego urządzenia a być może nigdy w nim nie zamieszkam i pójdzie pod wynajem;P A wracając do tematu to mój TŻ swoje dni wolne przysługujące za służbę ma kiedy odbierać i nie ma z tym żadnego problemu. Jednostka na końcu świata ale atmosfera rodzinna i przyjazna więc chociaż tyle. A ja się ciesze bo raz czasem może do mnie przyjechać na chociaż jeden dzień dłużej ![]()
![]() |
![]() |
#453 | |
Blond forever!
|
Cytat:
![]() No właśnie, a propo tacierzyńskiego - ostatnio gdzieś mignęła mi informacja, że wojskowym nie przysługuje... Czy wiecie coś na ten temat?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#454 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie nowe mundurówki, z którymi nie zdążyłam się przywitać
![]() inesitkam Córeczki są fajne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Flower23 fajne ma te służby ![]() ![]() ![]() FarFromHere ale Wam zazdroszczę ![]() ![]() Blondi2989 fajnie mieć i takie "szeregowiec" ![]()
![]() |
#455 |
Raczkowanie
|
vonka mam nadzieję, że mój jednak będzie przy porodzie bo inaczej sobie tego nie wyobrażam. A tak w ogóle to właśnie byłam na wizycie i Malutka waży już ok. 2500g
![]() Niestety u mojego odbieranie dni wolnych nie jest takie łatwe. Dziś nawet w jednym grafiku miał wpisane wolne i miał iść ze mną do lekarza, a o 7.50 zadzwonił jego telefon, że od 20 minut powinien być w pracy. Dobrze, że wcześnie wstaliśmy więc był już po śniadaniu, a 15 minut później był już przebrany na odprawie. Co do urlopu to na szkole rodzenia dowiedzieliśmy się jeszcze, że może dostać dodatkowe 2 tygodnie urlopu na opiekę nad żoną, które jest płatne 80%. Jeśli się uda to na pewno to wykorzystamy. Co do emerytury i kursów podoficerskich to niestety szkoda słów. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#456 |
Zakorzenienie
|
Vonka służy na Śląsku. U niego wymyślili, że po 9 można się starać, ale i tak nie chcą puszczać. Paranoja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#457 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#458 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do tych b dodatkowych 2 tyg wolnych To wystarczy ze Twój ginekolog mu opiekę wpisze ![]() Cytat:
![]() A jest jakieś ryzyko ze cesarka może się skończyć?
![]() |
![]() |
#459 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#460 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Was kciuki ![]()
![]() |
![]() |
#461 |
Raczkowanie
|
To moze opowiem jak jest u mnie, bo widze, ze wasi TŻ juz pracuja w wojsku.
Ze swoim jestesmy od 1,5 roku razem, przez caly okres naszego zwiazku studiowal w szkole oficerskiej. Dwa tygodnie temu wyjechal do innego miasta, bo chcial zmienic specjalizacje, a takiej jakiej chcial nie bylo u nas. W kazdym razie teraz mieszkamy w dwoch roznych miastach i jest ciezko, ale wierze, ze poczatki sa trudne, a potem tylko z gorki. Z tym, ze zycie z zolnierzem nie jest latwe i oboje o tym wiemy; trudno mi sie czesto pogodzic z tym jakie ma ograniczenia zwiazane z zawodem. Tym bardziej, ze jest jeszcze na studiach, wiec przez te wszystkie lata musi sie godzic z decyzja kapitanow odnosnie przepustek i tego wszystkiego. No i fakt, ze ma tylko miesiac urlopu na caly rok, gdzie ja mam oczywiscie o wiele wiecej wolnego czasu. Przede wszystkim trudno ustalic jakies plany odnosnie naszych wyjazdow. Rok temu mielismy zaplanowana cala majowke, a tu nagle skrocili mu wolne o jeden dzien... Albo te wszystkie weekendy, gdzie najpierw mogl wyjsc, potem nie mogl. A te sluzby i inne to rowniez temat rzeka. Gdy jeszcze mieszkalismy w jednym miescie to nie bylo problemem, bo zawsze moglismy sie zobaczyc chocby na chwile, a teraz jest w innym miescie i to juz nie jest mozliwe. Pocieszalam sie mysla, ze jak skonczy studia to sie wszystko jakos ulozy, ale tak czytam co piszecie i mam wrazenie, ze nic sie nie zmieni. Procz tego, ze nie bedzie juz mieszkal w koszarach. Jak to jest, czym sie rozni zycie studenta w koszarach, a oficera? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#462 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zawodowy żołnierz nie musi się już prosić o przepustki ![]() ![]() Ile Twojemu TŻ zostało jeszcze studiów? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#463 |
Zadomowienie
|
Jak my się poznaliśmy to mój N służył już chyba 2 lata w jednostce (po studiach właśnie) i już wtedy nie ma mowy o żadnych przepustkach, to już nie szkoła. Rzeczywiście z planowaniem nie jest tak łatwo bo można jedynie na miesiąc cokolwiek planować. Na początku miesiąca dopiero wiadomo co i jak, dalej już nie. I wszystko może ulec zmianie. Ja co prawda jakoś nie odczułam żeby to komplikowała codzienne życie. Zazwyczaj jest tak jak było ustalane. Także moim zdaniem to różni się bardzo, no ale tak jak mowie, my się poznaliśmy później to nie mam takiego namacalnego porównania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#464 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się w 100% z moja poprzedniczka
![]()
![]() |
#465 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#466 |
Raczkowanie
|
Niestety jak przeniosl sie do innej uczelni, to jest z powrotem na 1 roku, tak wiec zostalo mu niewiele ponad 4 lata.
No wlasnie, najgorsze jest to, ze nie mozna planowac. Zawsze moglabym pojechac do niego, gdyby on nie mogl wyjechac, ale o tym wiemg z tydzien na tydzien, a wtedy bilety nie sa takie tanie. U niego jeszcze lepiej, bo wiadomo, ze ma spora znizke na pociagi, ale u mnie wyszloby to o wiele drozej. I jak tu zyc? Ale przynajmniej mam teraz czas na nauke, moge sie skupic na swoich sprawach. Tylko jak maja tak wygladac najblizsze 4 lata to robi mi sie smutno na sama mysl o tym. ---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- Pierwszy raz sie z czyms takim spotkalam. To juz szczyt niesprawiedliwosci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#467 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widzisz, tak jest niestety w wojsku. TŻ bardzo długo je idealizował, ale powoli zaczęły do niego docierać absurdy jakie mają miejsce i bywa tym sfrustrowany i rozczarowany. Najbardziej tym, że poświęcił kilka lat, a nawet z tego emerytury nie będzie miał i za chwilę mu podziękują. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#468 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No niestety, 4 lata to sporo. Ja wlasnie skonczylam liceum, za tydzien matura, wiec teoretycznie moglabym sie przeniesc do niego na studia, ale ani mieszkac razem ani nic... Nie wiem, czy to dobry pomysl. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#469 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do nagród to też żenada. Ciągle tylko obiecują, a później i tak dostają tylko Ci z największymi plecakami. I nie dziwiłabym się, że M ich nie dostaje, ale o dziwo w 99% kiedy jest sytuacja awaryjna i trzeba się w coś zaangażować, pomóc itp to oczywiście telefon do mojego M. A w momencie kiedy jemu potrzeba np. jeden dzień wolnego to jest wielkie ale, bo przecież jak go chwilę nie będzie to od razu jednostka zniknie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#470 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#471 |
Raczkowanie
|
Czyli jesteśmy dokładnie w tej samej sytuacji. TŻ nawet raz próbował dostać się na kurs, ale te kwalifikacje to był śmiech na sali. Szkoda gadać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#472 |
Zakorzenienie
|
Specjalnie takie zrobili, żeby jak najmniej żołnierzy mogło się na kurs dostać i potem egzamin zdać. 4 jego kolegów ostatnio było. Tylko jeden zdał egzamin końcowy, a z tego, co wiem, to chyba mają tylko jedną możliwość. Super po prostu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#473 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#474 |
Rozeznanie
|
W wojsku niestety wszystko jest płynne.... Zależy jaka jednostka bo każda jednostka rządzi się swoimi prawami. Zależy jaki dowódca bo każdy dowódca jest inny... Może być super, albo można trafić na totalny beton. W każdym razie oficerka ma lepiej niż szeregowi... zawsze tak było, jest i będzie z pewnością.
Mój tż liczę na to, że doczeka emerytury ale chyba po tej najniższej (nie wiem, 50%?) spada stamtąd do innej pracy. Już ma zaplanowane wszystko. Zostało mu jeszcze 6 lat.... Co do porodu to mój tż był przy dwóch. Wolałam z nim rodzić bo panie pielęgniarki, położne generalnie personel patrzył przychylniej.
![]() |
![]() |
#475 | |
Zakorzenienie
|
vonka
To mój TŻ był na poligonie we wrześniu z kolega, którego żona na dniach miała rodzić. Przecież ja bym do głowy dostała, jakbym przed porodem została sama, bez TŻ. Ja nie wierzę w to, że cokolwiek się zmieni. Nie dla szeregowych, jak mój TŻ. Najgorsze jest to, że często wojskowi wyżej stopniem od mojego G mniej wiedzą o sprzęcie, na którym pracują, nie potrafią się do niego dobrać, a na egzaminach i tak mają 5. ---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ---------- Cytat:
Mój właśnie nie ma pomysłu na to, co po wojsku. Boję się, że chłop mi się załamie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#476 |
Naczelna Nastolatka
|
Dziewczyny. Przecież wiedziałyscie ze armia to nie praca od 8 do 16. Taka specyfika pracy ze w domu raz jest a raz go nie ma. Przestańcie psioczyc bo to aż głupio czytać.
![]() |
#477 |
Zadomowienie
|
Nie kategoryzowałabym tak, to zależy od człowieka, od wiedzy, umiejętności i zaangażowania. Mój TŻ jest oficerem i jest dobry w tym co robi. Często dzwonią do niego koledzy aby podpytać o coś, dowiedzieć się, poradzić co moją zrobić w danej sprawie, sytuacji albo o przepisy, które tym regulują.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#478 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#479 |
Zakorzenienie
|
TŻ często opowiada co się dzieje w pracy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#480 |
Raczkowanie
|
Nie jest to dla mnie żadną odpowiedzią. Niby dlaczego Oficerowie mają mieć małe pojęcie o rzeczywistości wojska? Sroce spod ogona nie wypadli.
Sprecyzuj. Jest tu sporo żon i dziewczyn oficerów, może się czegoś nowego dowiemy. Edytowane przez Rumba88 Czas edycji: 2015-04-28 o 15:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:43.