Sierpniowy shred językowy - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-17, 19:25   #451
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Dot.: Sierpniowy shred językowy

Cytat:
Napisane przez springsteen Pokaż wiadomość
Mam słownik slangu angielskiego, ale jeszcze nigdy nie użyłam żadnych zaproponowanych w nim słówek. Może to lepiej dla mnie, biorąc pod uwagę wcześniejszą dyskusję. XDDD

Zawsze mi się wydawało, że przed "żeby" stawia się przecinek.
Teoretycznie się stawia ale nie wolałabym to robić świadomie bo są różne typy zdań. Przed "which" w angielskim teoretycznie powinien być, a jak się zagłębisz to się okaże, że jednak nie.
ShrinkingViolet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 19:37   #452
nerveuse
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ShrinkingViolet Pokaż wiadomość
Oj, żebyś Ty zobaczyła jak ja piszę smsy - co można wrzucić w jeden ja pisze w czterech bo mnie się co chwila coś nowego przypomina i tak było też tym razem. Zawsze jak klikam "wyślij odpowiedź" to mnie się wydaje, że już wszystko napisałam co chcę - tylko to zrobię to mi się przypomina milion niezbędnych informacji.
też tak mam, swoją drogą to ciekawe zjawisko jest
nerveuse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 19:41   #453
201606211611
Konto usunięte

Cytat:
Teoretycznie się stawia ale nie wolałabym to robić świadomie bo są różne typy zdań. Przed "which" w angielskim teoretycznie powinien być, a jak się zagłębisz to się okaże, że jednak nie.
Wydaje mi się, że mniejszym grzechem jest dodanie jednego przecinka więcej, niż nie stawianie ich w ogóle, że wszystko się zlewa i czasami nie wiadomo o co tak naprawdę autorowi chodzi. Zgadzam się jednak, że dobrze jest stawiać je świadomie i poprawnie.
201606211611 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-17, 19:44   #454
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Wydaje mi się, że mniejszym grzechem jest dodanie jednego przecinka więcej, niż nie stawianie ich w ogóle, że wszystko się zlewa i czasami nie wiadomo o co tak naprawdę autorowi chodzi. Zgadzam się jednak, że dobrze jest stawiać je świadomie i poprawnie.
Bez jaj, jak ktoś nie stawia w ogóle to jest dramat, czytam 3 razy i dalej nie wiem o co chodziło. Apropo znaków interpunkcyjnych to strasznie też mnie drażni jak ktoś ich nadużywa. W sensie z 3 kropek na końcu zdania robi 10, to samo z wykrzyknikami. Kiedyś czytałam wypowiedź osoby która KAŻDE zdanie kończyła "......." i serio zgubiłam sens wypowiedzi...
Stary 2014-08-17, 21:42   #455
201606211611
Konto usunięte

Warto uczyć się z baaardzo starych książek? ; x
Stary 2014-08-17, 22:16   #456
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Warto uczyć się z baaardzo starych książek? ; x
Zależy. Ogólne zasady zazwyczaj się nie zmieniają ale drobnostki już tak. Jeżeli to książka dt. gramatyki możesz spróbować, jeżeli słownictwa to ja bym odpuściła bo słownictwo najszybciej się starzeje.

Edytowane przez ShrinkingViolet
Czas edycji: 2014-08-17 o 22:19
Stary 2014-08-17, 22:34   #457
201606211611
Konto usunięte

Cytat:
Zależy. Ogólne zasady zazwyczaj się nie zmieniają ale drobnostki już tak. Jeżeli to książka dt. gramatyki możesz spróbować, jeżeli słownictwa to ja bym odpuściła bo słownictwo najszybciej się starzeje.
Kiedyś czytałam recenzje o jakiejś starszej książce do hiszpańskiego i sporo osób ją odradzało, właśnie przez to, że było w niej przestarzałe słownictwo, więc tamtą sobie odpuściłam.
No cóź, przejrzę tę książkę i zobaczę czy jest w niej coś podejrzanego. Najwyżej odłożę ją znowu na półkę.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-18, 07:04   #458
Lillepige
Raczkowanie

Pozdrawiam Dziewczyny z rana

Plan minimum z wczoraj wykonany
- Prasal verbs i idiomy z angielskiego na ang.pl, Fiszkoteka.pl;
- niemiecki słownictwo ZD Fiszkoteka.pl, słownictwo na memrise;
- duński słownictwo na memrise.pl;
- francuski słownictwo na memrise.

Tyle dałam radę
Lillepige jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-18, 11:04   #459
nerveuse
Raczkowanie

nie wiem w którym z wątków ktoś o fiszkach w biedrze pisał - ale im się one cenowo nie udały. Za 6,90 dostajemy tylko 50 kartoników :/ W księgarni w której dzisiaj byłam za 500 karteczek z obrazkami chcieli 32 albo 40 zł, a to nie była żadna specjalna oferta

Edytowane przez nerveuse
Czas edycji: 2014-08-18 o 11:05
Stary 2014-08-18, 12:57   #460
Diana Korzeb
Raczkowanie

Cytat:
Kiedyś czytałam recenzje o jakiejś starszej książce do hiszpańskiego i sporo osób ją odradzało, właśnie przez to, że było w niej przestarzałe słownictwo, więc tamtą sobie odpuściłam.
No cóź, przejrzę tę książkę i zobaczę czy jest w niej coś podejrzanego. Najwyżej odłożę ją znowu na półkę.
Na studiach z germanistyki przerabialiśmy sporo starych książek do gramatyki, bo były po prostu solidnie zrobione (dużo ćwiczeń, wyjątki itp). Jeśli chodzi o język, to gramatyka zmienia się zawsze dużo wolniej niż słownictwo, więc nie rezygnowałabym od razu z takich książek.
Stary 2014-08-18, 15:13   #461
nerveuse
Raczkowanie

w realu są rozmówki rea (całkiem fajnie wydane + mp3 do ściągnięcia ze strony) za 3,90

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-18, 18:44   #462
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Dziewczyny, potrzebuje kopa w tyłek. Już dwa dni w sierpniu kiedy nie zrobiłam kompletnie nic oprócz wczorajszych 4 odcinków serialu po angielsku. Sama nie wiem co mnie dopadło. Ostatnio jestem ciągle obolała bo stłukłam mięsień i żebro. Wczoraj zdecydowałam, że odpocznę bo zaczyna mi się wszystko mylić, a dziś rano dentystka uraziła mi jakiś nerw twarzowy, cały policzek zaczął mi skakać- wróciłam, poszłam spać o wstałam o 17. O 18 miałam mieć korepetycje i osoba bez uprzedzenia się nie pojawiła. Teraz jestem na siebie taka zła, że najchętniej trzasłabym się w łeb.

Cytat:
Napisane przez nerveuse Pokaż wiadomość
nie wiem w którym z wątków ktoś o fiszkach w biedrze pisał - ale im się one cenowo nie udały. Za 6,90 dostajemy tylko 50 kartoników :/ W księgarni w której dzisiaj byłam za 500 karteczek z obrazkami chcieli 32 albo 40 zł, a to nie była żadna specjalna oferta
Na tym. Faktycznie, wydawało mi się dość tanio (nie jestem zupełnie w temacie) ale jak porównałaś to w ogóle się nie opłaca.

W ogóle apropo Biedronki to w mojej się dzisiaj działy sceny dantejskie. Trzymam w ręku zeszyt, co prawda z zamiarem odłozenia ale nie zdąrzyłam bo jakaś laska mi wyrwała. Nienawidzę robić tam zakupów ze względu na ludzi bo mam wrażenie, że jak rzucają coś nowego to ludziom wyłączają się mózgi.

Ale kupiłam:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg WP_20140818_004.jpg (122,9 KB, 26 załadowań)

Edytowane przez ShrinkingViolet
Czas edycji: 2014-08-18 o 18:51
Stary 2014-08-18, 19:43   #463
nerveuse
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny, potrzebuje kopa w tyłek. Już dwa dni w sierpniu kiedy nie zrobiłam kompletnie nic oprócz wczorajszych 4 odcinków serialu po angielsku. Sama nie wiem co mnie dopadło. Ostatnio jestem ciągle obolała bo stłukłam mięsień i żebro. Wczoraj zdecydowałam, że odpocznę bo zaczyna mi się wszystko mylić, a dziś rano dentystka uraziła mi jakiś nerw twarzowy, cały policzek zaczął mi skakać- wróciłam, poszłam spać o wstałam o 17. O 18 miałam mieć korepetycje i osoba bez uprzedzenia się nie pojawiła. Teraz jestem na siebie taka zła, że najchętniej trzasłabym się w łeb.

Na tym. Faktycznie, wydawało mi się dość tanio (nie jestem zupełnie w temacie) ale jak porównałaś to w ogóle się nie opłaca.

W ogóle apropo Biedronki to w mojej się dzisiaj działy sceny dantejskie. Trzymam w ręku zeszyt, co prawda z zamiarem odłozenia ale nie zdąrzyłam bo jakaś laska mi wyrwała. Nienawidzę robić tam zakupów ze względu na ludzi bo mam wrażenie, że jak rzucają coś nowego to ludziom wyłączają się mózgi.

Ale kupiłam:
Ja też ostatnio tak mam, ale to z kolei przez to, że ja mam problemy ze spaniem - i przez to jestem zmęczona :/ Jedyne co robię to czytam gazetę i gram w grę (oczywiście językową)

a co do biedry, to u mnie na szczęście się nic takiego nie dzieje, prędzej w lidlu
Stary 2014-08-18, 20:43   #464
Peru
Zadomowienie

Dzisiaj w Lidlu u mnie spokojnie, ciuszki dziecięce nie cieszą się taką renomą jak Crocsy

Zrobiłam dziś 7 rozdziałów ELP i trzy fiszki + radio BBC

2015 24
Peru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-19, 01:07   #465
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Na dziś jednak trochę udało mi się zebrać i ogarnąć:

- 3 rozdziały Madame Bovary po angielsku
- 4 lekcje kursy z francuskiego na Duolingo
- 1 rozdział słownictwa CPE na Memrise (61 słów) + notatki do zeszytu
- 1 rozdział Advanced Grammar in Use + ćwiczenia i mapa myśli
- 1 odcinek Desperate Housewives
Stary 2014-08-19, 13:02   #466
rossettorosso
Rozeznanie

Od zeszłego tygodnia mam takiego powera, że udało się skończyć kurs Włoski raz a dobrze, zaczęłam czytać angielską powieść i wzięłam się porządnie za słowacki
Dzisiaj trochę włoskiej TV, a na wieczór kilka rozdziałów z książki

~~~

Mój blog z kulturalnymi rozmaitościami
Mój blog z inspiracjami
Zupka
rossettorosso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-19, 13:08   #467
2016070953
Konto usunięte

ja co prawda jeszcze nie mam rozpisanego planu motywacyjnego i raczej nie będę chyba rozpisywać, bo nie będzie mi sie chciało wklejać to postepów i chyba też uczyć tak systematycznie jakbym chciała. A co za tym idzie, jak zobaczę, że mam wieczne tyły to mi się odniechce.
Ale.. położyłam sobie już na biurku Repetytorium z gramatyki z angielskiego i powoli będę przerabiała ćwiczenia
Książkę tę kupiłam lata temu żeby sie uczyć do matury i ani razu do niej nie zajrzałam
wyjęłam też fiszki z cytatami filmowymi i słownictwem potocznym.
2016070953 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-19, 13:50   #468
201606211611
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Diana Korzeb Pokaż wiadomość
Na studiach z germanistyki przerabialiśmy sporo starych książek do gramatyki, bo były po prostu solidnie zrobione (dużo ćwiczeń, wyjątki itp). Jeśli chodzi o język, to gramatyka zmienia się zawsze dużo wolniej niż słownictwo, więc nie rezygnowałabym od razu z takich książek.
Tę do hiszpańskiego sobie odpuściłam, bo jak już wspomniałam - podobno było w niej sporo przestarzałego słownictwa. Moja do angielskiego jest z 1968 roku, ale nie zauważyłam w niej nic podejrzanego jak na razie, więc chyba nie jest źle. xD

Ja to mam szczęście. Jestem taka utalentowana, że o tym można książki pisać...

Wczoraj zrobiłam kolejny dział z repetytorium, powtórzyłam około 200 słówek, 50 nowych. Kilkanaście ćwiczeń i wstawiłam coś na lang-8 i pogadałam sporo z jakimś Szwedem. W końcu znalazłam kogoś ciekawego.
Z hiszpańskiego tylko rozdział z NHP i kilkanaście słówek z PP. ;x

Dzisiaj jeszcze nic nie ruszyłam, bo mam taki świetny humor, że nie wiem czy się nadaję. XD

Edytowane przez 201606211611
Czas edycji: 2014-08-19 o 14:37
Stary 2014-08-19, 15:37   #469
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Akurat kiedy mam tak mało czasu musiała się do mnie zgłosić szkoła językowa, która chce żebym byłą u nich lektorem. Jakby nie mogli ocknąć się w czerwcu...
Stary 2014-08-19, 15:45   #470
201606211611
Konto usunięte

Cytat:
Akurat kiedy mam tak mało czasu musiała się do mnie zgłosić szkoła językowa, która chce żebym byłą u nich lektorem. Jakby nie mogli ocknąć się w czerwcu...
Zawsze tak jest. Jak czegoś potrzebujesz/chcesz, to nigdy nie przychodzi, a jak już masz coś innego do roboty, to walą drzwiami i oknami.
Stary 2014-08-19, 15:48   #471
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Zawsze tak jest. Jak czegoś potrzebujesz/chcesz, to nigdy nie przychodzi, a jak już masz coś innego do roboty, to walą drzwiami i oknami.
No nie? Daj spokój, kopłabym ich w tyłek. Nauka francuskiego, korepetycje w weekendy, jazda konna, napisanie licencjata jak najlepiej, resztki życia towarzyskiego i jeszcze bycie lektorem? Matko....
Stary 2014-08-19, 16:45   #472
nerveuse
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rossettorosso Pokaż wiadomość
Od zeszłego tygodnia mam takiego powera, że udało się skończyć kurs Włoski raz a dobrze, zaczęłam czytać angielską powieść i wzięłam się porządnie za słowacki
Dzisiaj trochę włoskiej TV, a na wieczór kilka rozdziałów z książki
i jak czujesz się jakbyś faktycznie zahaczała chociaż minimalnie o b1
Stary 2014-08-19, 16:49   #473
tamtaglista
Zakorzenienie

Cytat:
No nie? Daj spokój, kopłabym ich w tyłek. Nauka francuskiego, korepetycje w weekendy, jazda konna, napisanie licencjata jak najlepiej, resztki życia towarzyskiego i jeszcze bycie lektorem? Matko....

Nie przesadzaj, dałabys rade

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-08-19, 17:03   #474
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tamtaglista Pokaż wiadomość
Nie przesadzaj, dałabys rade
Ty byś dala, ja wcale nie jestem taka pewna.
Stary 2014-08-19, 17:12   #475
201606211611
Konto usunięte

Cytat:
Ty byś dala, ja wcale nie jestem taka pewna.
Zawsze możesz się jeszcze zastanowić, chyba że już im powiedziałaś, że mogą pocałować się w nos.
Stary 2014-08-19, 17:15   #476
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Zawsze możesz się jeszcze zastanowić, chyba że już im powiedziałaś, że mogą pocałować się w nos.
Nie, jeszcze nie. Wysłałam im CV i jak coś z tego będzie to wtedy się będę martwić. Już jedną rozmowę ze szkołą językową mam za sobą, przyjęli mnie ale... grupa się nie zebrała.
Stary 2014-08-19, 17:56   #477
rossettorosso
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nerveuse Pokaż wiadomość
i jak czujesz się jakbyś faktycznie zahaczała chociaż minimalnie o b1
Czuje się tak na A2/B1. I mam takie przeczucie, że zrobiłam spory postęp i bardziej ogarniam ten język. W sumie to własnie o to mi chodziło

~~~

Mój blog z kulturalnymi rozmaitościami
Mój blog z inspiracjami
Zupka
rossettorosso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-19, 18:49   #478
nerveuse
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rossettorosso Pokaż wiadomość
Czuje się tak na A2/B1. I mam takie przeczucie, że zrobiłam spory postęp i bardziej ogarniam ten język. W sumie to własnie o to mi chodziło
o to fajnie, bo mam tą serię do angielskiego - a z tego języka jestem ambitna inaczej i miło usłyszeć, że ten kurs się do czegoś nadaje
Stary 2014-08-19, 22:45   #479
Diana Korzeb
Raczkowanie

Melduję:

niemiecki:
skończone trzy pierwsze działy z Wörter und Sätze - w 4 rozdziale wreszcie zaczęło się trochę trudniej robić
zaczęłam opracowywanie słówek z tych działów, na razie w formie mapy myśli

angielski
walczę z Call The Midwife - 4 odcinki za mną, jest dużo trudniej niż z amerykańskimi serialami, więc od następnego miesiąca na pewno dołożę sobie oglądanie czegoś z UK
mapy myśli z pierwszych działów z Destination
The Fringe ładnie leci, jestem chyba w połowie 2 sezonu
długa i namiętna dyskusja z anglojęzycznymi znajomymi

włoski
coraz więcej czasowników w głowie, powtórka starych
1 odcinek Peppa Pig po włosku
Stary 2014-08-19, 23:31   #480
ahsen
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Diana Korzeb Pokaż wiadomość
Melduję:

niemiecki:
skończone trzy pierwsze działy z Wörter und Sätze - w 4 rozdziale wreszcie zaczęło się trochę trudniej robić
zaczęłam opracowywanie słówek z tych działów, na razie w formie mapy myśli

angielski
walczę z Call The Midwife - 4 odcinki za mną, jest dużo trudniej niż z amerykańskimi serialami, więc od następnego miesiąca na pewno dołożę sobie oglądanie czegoś z UK
mapy myśli z pierwszych działów z Destination
The Fringe ładnie leci, jestem chyba w połowie 2 sezonu
długa i namiętna dyskusja z anglojęzycznymi znajomymi

włoski
coraz więcej czasowników w głowie, powtórka starych
1 odcinek Peppa Pig po włosku
Sporo tego, gratki

Ja na razie przerabiam codziennie po jednym rozdziale z podręcznika do tureckiego
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości