Vademecum antykoncepcji! - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-02-10, 14:17   #451
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30
Cytat:
Napisane przez Zmijka Pokaż wiadomość
Przeciez tabletki nie daja 100% pewności

Ta wizazu jest dziewczyna która brała tabletki, a i tak zaszła w ciąże
No i co z tego, że jest w ciąży? Ten ułamkowy procent kobiet, które zachodzi w ciążę mimo przyjmowanych tabletek antykoncepcyjnych, albo robiły to niedokładnie - nie pilnowały stałej godziny, zapomniały zażyć, albo przyjmowały jakieś lekarstwa, które obniżyły działanie hormonów, albo miały wymioty zanim tabletka została wchłonięta w przewodzie pokarmowym.
Naprawdę nie ma sensu stosować pigułek anty+prezerwatywa.

Cytat:
Napisane przez dianaiwan Pokaż wiadomość
Czesc Mam pytanie a dokladniej rzecz biorąc problem.wczoraj o 20 powinnam wziac pierwsza tabletke z nowego opakowania. ale zapomnialam i wzilam ja dzis o 7.30 rano. czy skutecznosc bedzie zachowana.nie wiem czy minelo czy nie te 12 godzin
Dzisiaj o 20 weź kolejną tabletkę, a przez kilka dni, jeśli będziesz chciała współżyć, stosujcie dodatkowo prezerwatywę.

Edytowane przez jaga_2001
Czas edycji: 2008-02-10 o 15:12 Powód: post pod postem
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-10, 15:04   #452
Zmijka
Zakorzenienie

Dot.: prezerwatywa +tabletki anty

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
No i co z tego, że jest w ciąży? Ten ułamkowy procent kobiet, które zachodzi w ciążę mimo przyjmowanych tabletek antykoncepcyjnych, albo robiły to niedokładnie - nie pilnowały stałej godziny, zapomniały zażyć, albo przyjmowały jakieś lekarstwa, które obniżyły działanie hormonów, albo miały wymioty zanim tabletka została wchłonięta w przewodzie pokarmowym.
Naprawdę nie ma sensu stosować pigułek anty+prezerwatywa.
ale ona własnienie normalnie je przyjmowała, zadnych leków nie brała, nie wymiotowała, o stałej godzinie je brała
Zmijka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-10, 16:36   #453
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

A miała robione badania wątroby? Bo czasami jest tak, że branie pigułek źle wpływa na pracę tego narządu, i hormony nie zostają dobrze wchłonięte, co osłabia antykoncepcję.
No i pamiętajmy, ze jest grupa kobiet, na które pigułki w ogóle nie działają. Ich organizm jakby nie zauważa sztucznych hormonów.

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-11, 10:28   #454
Glamour_girl
Raczkowanie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

W koncu dostalam okres 4 dnia wieczorem uff. Dzien wczesniej robilam test ciazowy bo to mi nie dawalo spokoju. Juz jestem spokojniejsza.
Glamour_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-11, 15:20   #455
Zmijka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość
A miała robione badania wątroby? Bo czasami jest tak, że branie pigułek źle wpływa na pracę tego narządu, i hormony nie zostają dobrze wchłonięte, co osłabia antykoncepcję.
No i pamiętajmy, ze jest grupa kobiet, na które pigułki w ogóle nie działają. Ich organizm jakby nie zauważa sztucznych hormonów.
a ja tego nie wiem

a jednak jest jakiś sens brać tabletki i stosować prezerwatywy
Zmijka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-12, 17:44   #456
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Nie ma sensu zbytnio [mam zdaniem, of course], za to większy sens mają regularne badania

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-20, 15:14   #457
Fuxia83
Zadomowienie

Jak sie stosuje prezerwatywy to po co tabletki??? I na odwrót po co tabletki skoro używa sie prezerwatyw
Jak dla mnie to obie metody są bardzo dobre tylko ze stosowane osobno
Ja nie czuje zbyt dużej różnicy w prezerwatywie czy bez, ale za to mój TŻ czuje i to bardzo dużą
Fuxia83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-20, 16:31   #458
asiii
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość

pierwsze słyszę, a niby ten mój ginekolog taki dobry jest, o zadnych takich badaniach mi nie mowil.. no ale jak organizm nie wchłania dobrze hormonów, to wtedy się chyba nie ma typowych "objawów" brania tabletek?
asiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-20, 16:44   #459
blueone
Rozeznanie

no właśnie?jakie są objawy,że pigułki nie działają (poza oczywistym jakim jest ciąża:P )? czy fakt,że zmieniłam pigułki na takie o niższej zawartości hormonów wpływa na ich skuteczność?

Forrest Gump
blueone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-20, 16:46   #460
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blueone Pokaż wiadomość
no właśnie?jakie są objawy,że pigułki nie działają (poza oczywistym jakim jest ciąża:P )? czy fakt,że zmieniłam pigułki na takie o niższej zawartości hormonów wpływa na ich skuteczność?
Generalnie nie. Ale lekarz o tym wie, prawda?
ukrycior jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-20, 16:52   #461
Fuxia83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez blueone Pokaż wiadomość

Nie wim jake są objawy???? No ale ciąża napewno, może wystapienie dni płodnych i typowe objawy jakie wtedy towarzyszą, u niektórych bardziej u innych mniej widoczne) np zmiany w śluzie, temperatura ciała, niektóre kobiety odczuwają ból inne mają plamienia wtedy

A jeśli chodzi o to drugie pytanie to najlepiej zapytac ginekologa który te tabsy przepisuje
Ja zmieniałam z mniejszej dawki na większą i musiałam zacząć od pierwszego dnia krwawienia a nie po przerwie 7 dniowej
Z tego co pisze na ulotce np Harmonetu to trzeba brac pierwsza tabletke zaraz po skonczeniu poprzedniego opakowania, nie ma nic na temat szczególnego zabezpieczania sie przez nastepnych 7 dni wiec chyba jest bezpiecznie
Stary 2008-02-20, 16:59   #462
ukrycior
Zakorzenienie

Ja zmienialam z większej ilości hormonów (microgynon) na mniejszą (yasmine) i robiłam normalną przerwę. Ale Yasmin okazała się dla mnie zbyt słaba (za mała dawka hormonów, przestalam krwawić w przerwie, choć jak się teraz okazuje, mogło to być spowodowane zupełnie czymś innym), a potem odwotnie. I nic.
Stary 2008-02-22, 17:27   #463
blueone
Rozeznanie

lekarz jak najbardziej o tym wiedziała,ponieważ przepisała mi Novynette po tym jak po odstawieniu Cilestu,okres zatrzymał mi się na 4 miesiące i trzeba go było wywoływać luteiną,a pigułki zaczęłam brać pierwszego dnia,czyli kiedy pojawiło się krwawienie

w sumie moje pytanie było bez sensu,ale nagle zaczęłam mieć irracjonalne wątpliwości...

Forrest Gump
blueone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-24, 13:54   #464
Suuuzi
Rozeznanie

Hej dziewczynki
Mam pytanie- czy przy tabletkach trójfazowych gdy mam w tym momencie okres- jest to 4 dzien przerwy- mogę zacząć brać tabletki dzisiaj?? I czy skróciłoby to okres który dostałam wczoraj?
Jest to niestety pilna sprawa, więc bardzo proszę o pomoc
Buźka
Suuuzi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-24, 15:01   #465
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Suuuzi Pokaż wiadomość
Hej dziewczynki
Mam pytanie- czy przy tabletkach trójfazowych gdy mam w tym momencie okres- jest to 4 dzien przerwy- mogę zacząć brać tabletki dzisiaj?? I czy skróciłoby to okres który dostałam wczoraj?
Jest to niestety pilna sprawa, więc bardzo proszę o pomoc
Buźka
a nie masz nic w ulotce?
bo co do trójfazowych tabletek to nie mam pojecia;/

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-02, 19:13   #466
eszton 1
Zadomowienie

Ukrycior mam do Ciebie pytanie.. ja biore yasmin.. i tak sie zaczelam zastanawiac.. po czym poznac czy aby nie jest dla mnie zbyt słaby? panicznie boje sie ciazy bo mam juz 2 dzieci.. i starczy...mam takie slabiutkie krwawienie.. ale bardzo regularne..nawet co do godziny.. i teraz zwatpilam co bedzie jesli sie okaze ze to ma za mala dawke hormonow?
Stary 2008-03-02, 19:27   #467
aneczka8
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eszton 1 Pokaż wiadomość
po czym poznac czy aby nie jest dla mnie zbyt słaby?
Po tym że plamienia występują po 3 opakowaniu w trakcie brania tabletek a nie tylko w przerwie. Ale yasmin to są tabletki z większą ilością hormonów yasminnelle są słabsze.
aneczka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-02, 20:12   #468
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eszton 1 Pokaż wiadomość
Ukrycior mam do Ciebie pytanie.. ja biore yasmin.. i tak sie zaczelam zastanawiac.. po czym poznac czy aby nie jest dla mnie zbyt słaby? panicznie boje sie ciazy bo mam juz 2 dzieci.. i starczy...mam takie slabiutkie krwawienie.. ale bardzo regularne..nawet co do godziny.. i teraz zwatpilam co bedzie jesli sie okaze ze to ma za mala dawke hormonow?
Ja przestałam krwawić w przerwach siedmiodniowych. Pożaliłam się lekarzowi, nie że było mi z tym źle, ale się przestraszyłam. Lekarz powiedział - za mało estrogenu. I kazał wrócić do poprzednich. Ale dzieci nie mam - bez obaw.
Stary 2008-03-07, 09:33   #469
ojtakjasne
Przyczajenie

Witam mam pytanie. Po braniu tabletek antykoncepcyjnych powiekszył mi sie biust co nie jest dla mnie czyms milym... czy po odstawieniu wroca do normy? Dodam ze biore tylko jedno opakowanie gdyz zostalo mi przepisane ze wzgledu na to iz mam torbiela w lewym jajniku... Zazywam gravistat125 i zostalo mi jeszcze tylko 12 tabletek.
ojtakjasne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-07, 18:50   #470
Suuuzi
Rozeznanie

ojtakjasne- myślę, że wrócą do swoich rozmiarów.
Suuuzi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-07, 19:48   #471
Cześka
BAN stały

Dziewczyny, czy stosowanie błonnika w tabletkach moze mniejszyć działanie tabletek anty?

A moze wystarczy tylko zachować kilku godzinny odstęp, np anty o 9tej rano (tak biorę), a tabletka z błonnikiem np 15-16?
Cześka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-15, 16:10   #472
gosia1207
Rozeznanie

Mam taką małą wątpliwość. 1 kwietnia zaczęłam dość restrykcyjną dietę. Od listopoda biorę Harmonet i wszystko było ok, żadnych skutków ubocznych - bo mój organizm taki jest, że toleruje leki itp, miesiączki (przed tabletkami i do tej pory) były krótkie, łagodne. Nigdy się nie odchudzałam, a po kilku dniach jak zaczęłam pojawiło się plamienie, a później była to już krew. Sprawdziłam opakowanie, wszystkie tabletki wzięłam. Pomyślałam że powinnam chyba przestać brać te tabletki jak takie rzeczy się dzieją, przecież to jest krwawienie bez przyczyny! Poszłam na następny dzień do lekarza, powiedziała że poprostu zmienia mi się metabolizm, i może się zmienić metabolizm wchłaniania tabletek, i dlatego tak jest, i mam normalnie brać te tabletki, dokończyć to opakowanie i to które mi zostało, uważać żeby nie zajść w ciąże (to po co mi te tabletki) i przyjść pod koniec tego następnego opakowania i zobaczymy czy to będzie się powtarzać, co dalej, czy tabletki z większą ilością hormonów, czy plastry.
Tylko że to krwawienie mi się zaczęło w czwartek tydzień temu i cały czas trwa, i boję się że robię sobie krzywdę, bo może mi sie wchłania za mało hormonów, ale też nie produkuję swoich
We wtorek wzięłam ostatnią tabletkę z opakowania, jutro powinnam dostać okres, ale to i tak różnicy nie robi, bo mam okres od 10 dni i zastanawiam się czy zacząć w środę to ostatnie opakowanie Harmonetu, czy iść do innego lekarza, żeby mi coś poradził albo coś "mocniejszego" przepisał, bardziej od tych 26 zł za te tabletki szkoda mi swojego zdrowia i organizmu...
gosia1207 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-15, 19:10   #473
gosia1207
Rozeznanie

Nikt nie odpisuje to zakładam swój wątek, a te moje posty moderatorzy mogą usunąć
gosia1207 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-16, 10:46   #474
araneaa
Rozeznanie

GG do araneaa
Globulki i prezerwatywa

czy razem dają stuprocentową ochronę przed niechcianą ciążą?

zaczynamy walkę z wagą!

69 -68 -67 - 66 - 65,7 - 64,5 - 63 - 62,5 - 61 - 60 - 59 - 58 - 57 - 56! -----> tyle ma być )
araneaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-16, 12:37   #475
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: Globulki i prezerwatywa

Cytat:
Napisane przez araneaa Pokaż wiadomość
1. wyszukiwarka
2. ŻADNA metoda antykoncepcji nie daje 100% ochrony przed ciążą

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-16, 13:10   #476
agatka222
Rozeznanie

Ja niedawno odstawiłam tabletki antykoncepcyjne i używam właśnie tej metody (globulki + prezerwatywy). Co do skuteczności, to jeszcze nie wiem, bo to mój pierwszy cykl z tą metodą
Czytałam, że same globulki i same prezerwatywy nie są zbyt skuteczne, ale w połączeniu skuteczność bardzo wzrasta. Jednak nigdzie w internecie nie znalazłam dokładnego wskaźnika - wszędzie piszą, że ta metoda (połączenie globulki i prezerwatywy) jest równie skuteczna, jak tabletki antykoncepcyjne. Mam nadzieję, że to prawda Ja dodatkowo obserwuję śluz - czy jest płodny, czy nie.
agatka222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-16, 22:19   #477
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez araneaa Pokaż wiadomość
1. wyszukiwarka!
2. lacze
3. globulki + umki nie daja 100% ochrony. Taka skutecznosc moze dac TYLKO szklanka zimnej wody ZAMIAST. glob + gumki daja taka sama skutecznosc jak stosowanie tabletek antykoncepc.

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-27, 15:15   #478
onaaa17
Przyczajenie

tabletki antykoncepcyjne

od pewnego czasu współżyję z chłopakiem i postanowiłam wybrac się do ginekologa po tabletki antykoncepcyjne....ale mam w związku z pytanie...czy jest jakas bariera czasu kiedy mozna zaczac uzywać takie tabletki... chodzi mi o czas miesiączkowania???? ja zaczełam miesiaczkowac dosc pozno dokładnie 3 lata temu...czy ginekolog może stwierdzić ze to za wcześnie? dzieki za szczere odpowiedzi
onaaa17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-27, 15:31   #479
paula78
Zakorzenienie

Dot.: tabletki antykoncepcyjne

nie bardzo kumam o co chodzi.

wiek w jakim sie dostalo 1 okres nie ma nic do rzeczy do antykoncepcji .

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-27, 15:34   #480
onaaa17
Przyczajenie

Dot.: tabletki antykoncepcyjne

hmm...jakby to wytłumaczyc...slyszłam ze tabletki antykoncepcyjne można używać przynajmniej po czterech latach miesiączkowania...niektór zy mi tez mowili ze po 3 latach. a jeszcze inni że nie ma nic do rzeczy. Tak wiec ja miesiaczkuje 3 lata i zastanawiam się czy lekarz bedzie mógł mi przypisac takie tabletki...czy raczej to niemozliwe.
onaaa17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości