|
|
#451 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naprawdę nie ma sensu stosować pigułek anty+prezerwatywa. Dzisiaj o 20 weź kolejną tabletkę, a przez kilka dni, jeśli będziesz chciała współżyć, stosujcie dodatkowo prezerwatywę.
Jasiek Misiek Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2008-02-10 o 15:12 Powód: post pod postem |
|
|
|
|
#452 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: prezerwatywa +tabletki anty
Cytat:
|
|
|
|
|
#453 |
|
Wtajemniczenie
|
A miała robione badania wątroby? Bo czasami jest tak, że branie pigułek źle wpływa na pracę tego narządu, i hormony nie zostają dobrze wchłonięte, co osłabia antykoncepcję.
No i pamiętajmy, ze jest grupa kobiet, na które pigułki w ogóle nie działają. Ich organizm jakby nie zauważa sztucznych hormonów.
|
#454 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
W koncu dostalam okres 4 dnia wieczorem
uff. Dzien wczesniej robilam test ciazowy bo to mi nie dawalo spokoju. Juz jestem spokojniejsza.
|
|
|
|
#455 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jednak jest jakiś sens brać tabletki i stosować prezerwatywy
|
|
|
|
|
#456 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie ma sensu zbytnio [mam zdaniem, of course
], za to większy sens mają regularne badania
|
#457 |
|
Zadomowienie
|
Jak sie stosuje prezerwatywy to po co tabletki??? I na odwrót po co tabletki skoro używa sie prezerwatyw
Jak dla mnie to obie metody są bardzo dobre tylko ze stosowane osobno Ja nie czuje zbyt dużej różnicy w prezerwatywie czy bez, ale za to mój TŻ czuje i to bardzo dużą |
|
|
|
#458 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() pierwsze słyszę, a niby ten mój ginekolog taki dobry jest, o zadnych takich badaniach mi nie mowil.. no ale jak organizm nie wchłania dobrze hormonów, to wtedy się chyba nie ma typowych "objawów" brania tabletek?
|
|
|
|
|
#459 |
|
Rozeznanie
|
no właśnie?jakie są objawy,że pigułki nie działają (poza oczywistym jakim jest ciąża:P )? czy fakt,że zmieniłam pigułki na takie o niższej zawartości hormonów wpływa na ich skuteczność?
|
|
#460 |
|
Zakorzenienie
|
Generalnie nie. Ale lekarz o tym wie, prawda?
|
|
|
|
#461 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wim jake są objawy???? No ale ciąża napewno, może wystapienie dni płodnych i typowe objawy jakie wtedy towarzyszą, u niektórych bardziej u innych mniej widoczne) np zmiany w śluzie, temperatura ciała, niektóre kobiety odczuwają ból inne mają plamienia wtedy A jeśli chodzi o to drugie pytanie to najlepiej zapytac ginekologa który te tabsy przepisuje Ja zmieniałam z mniejszej dawki na większą i musiałam zacząć od pierwszego dnia krwawienia a nie po przerwie 7 dniowej Z tego co pisze na ulotce np Harmonetu to trzeba brac pierwsza tabletke zaraz po skonczeniu poprzedniego opakowania, nie ma nic na temat szczególnego zabezpieczania sie przez nastepnych 7 dni wiec chyba jest bezpiecznie
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#462 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zmienialam z większej ilości hormonów (microgynon) na mniejszą (yasmine) i robiłam normalną przerwę. Ale Yasmin okazała się dla mnie zbyt słaba (za mała dawka hormonów, przestalam krwawić w przerwie, choć jak się teraz okazuje, mogło to być spowodowane zupełnie czymś innym), a potem odwotnie. I nic.
|
|
|
|
#463 |
|
Rozeznanie
|
lekarz jak najbardziej o tym wiedziała,ponieważ przepisała mi Novynette po tym jak po odstawieniu Cilestu,okres zatrzymał mi się na 4 miesiące i trzeba go było wywoływać luteiną,a pigułki zaczęłam brać pierwszego dnia,czyli kiedy pojawiło się krwawienie
w sumie moje pytanie było bez sensu,ale nagle zaczęłam mieć irracjonalne wątpliwości...
|
|
#464 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczynki
![]() Mam pytanie- czy przy tabletkach trójfazowych gdy mam w tym momencie okres- jest to 4 dzien przerwy- mogę zacząć brać tabletki dzisiaj?? I czy skróciłoby to okres który dostałam wczoraj? Jest to niestety pilna sprawa, więc bardzo proszę o pomoc ![]() Buźka
|
|
|
|
#465 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo co do trójfazowych tabletek to nie mam pojecia;/
|
|
#466 |
|
Zadomowienie
|
Ukrycior mam do Ciebie pytanie.. ja biore yasmin.. i tak sie zaczelam zastanawiac.. po czym poznac czy aby nie jest dla mnie zbyt słaby? panicznie boje sie ciazy bo mam juz 2 dzieci.. i starczy...mam takie slabiutkie krwawienie.. ale bardzo regularne..nawet co do godziny.. i teraz zwatpilam co bedzie jesli sie okaze ze to ma za mala dawke hormonow?
|
#467 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#469 |
|
Przyczajenie
|
Witam mam pytanie. Po braniu tabletek antykoncepcyjnych powiekszył mi sie biust co nie jest dla mnie czyms milym... czy po odstawieniu wroca do normy? Dodam ze biore tylko jedno opakowanie gdyz zostalo mi przepisane ze wzgledu na to iz mam torbiela w lewym jajniku... Zazywam gravistat125 i zostalo mi jeszcze tylko 12 tabletek.
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#470 |
|
Rozeznanie
|
ojtakjasne- myślę, że wrócą do swoich rozmiarów.
|
|
|
|
#471 |
|
BAN stały
|
Dziewczyny, czy stosowanie błonnika w tabletkach moze mniejszyć działanie tabletek anty?
A moze wystarczy tylko zachować kilku godzinny odstęp, np anty o 9tej rano (tak biorę), a tabletka z błonnikiem np 15-16? |
|
|
|
#472 |
|
Rozeznanie
|
Mam taką małą wątpliwość. 1 kwietnia zaczęłam dość restrykcyjną dietę. Od listopoda biorę Harmonet i wszystko było ok, żadnych skutków ubocznych - bo mój organizm taki jest, że toleruje leki itp, miesiączki (przed tabletkami i do tej pory) były krótkie, łagodne. Nigdy się nie odchudzałam, a po kilku dniach jak zaczęłam pojawiło się plamienie, a później była to już krew. Sprawdziłam opakowanie, wszystkie tabletki wzięłam. Pomyślałam że powinnam chyba przestać brać te tabletki jak takie rzeczy się dzieją, przecież to jest krwawienie bez przyczyny! Poszłam na następny dzień do lekarza, powiedziała że poprostu zmienia mi się metabolizm, i może się zmienić metabolizm wchłaniania tabletek, i dlatego tak jest, i mam normalnie brać te tabletki, dokończyć to opakowanie i to które mi zostało, uważać żeby nie zajść w ciąże (to po co mi te tabletki) i przyjść pod koniec tego następnego opakowania i zobaczymy czy to będzie się powtarzać, co dalej, czy tabletki z większą ilością hormonów, czy plastry.
Tylko że to krwawienie mi się zaczęło w czwartek tydzień temu i cały czas trwa, i boję się że robię sobie krzywdę, bo może mi sie wchłania za mało hormonów, ale też nie produkuję swoich ![]() We wtorek wzięłam ostatnią tabletkę z opakowania, jutro powinnam dostać okres, ale to i tak różnicy nie robi, bo mam okres od 10 dni i zastanawiam się czy zacząć w środę to ostatnie opakowanie Harmonetu, czy iść do innego lekarza, żeby mi coś poradził albo coś "mocniejszego" przepisał, bardziej od tych 26 zł za te tabletki szkoda mi swojego zdrowia i organizmu...
|
|
|
|
#473 |
|
Rozeznanie
|
Nikt nie odpisuje to zakładam swój wątek, a te moje posty moderatorzy mogą usunąć
|
|
|
|
#474 |
|
Rozeznanie
|
Globulki i prezerwatywa
czy razem dają stuprocentową ochronę przed niechcianą ciążą?
|
|
#475 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Globulki i prezerwatywa
1. wyszukiwarka
2. ŻADNA metoda antykoncepcji nie daje 100% ochrony przed ciążą
|
#476 |
|
Rozeznanie
|
Ja niedawno odstawiłam tabletki antykoncepcyjne i używam właśnie tej metody (globulki + prezerwatywy). Co do skuteczności, to jeszcze nie wiem, bo to mój pierwszy cykl z tą metodą
Czytałam, że same globulki i same prezerwatywy nie są zbyt skuteczne, ale w połączeniu skuteczność bardzo wzrasta. Jednak nigdzie w internecie nie znalazłam dokładnego wskaźnika - wszędzie piszą, że ta metoda (połączenie globulki i prezerwatywy) jest równie skuteczna, jak tabletki antykoncepcyjne. Mam nadzieję, że to prawda Ja dodatkowo obserwuję śluz - czy jest płodny, czy nie.
|
|
|
|
#477 |
|
Zakorzenienie
|
1. wyszukiwarka!
2. lacze 3. globulki + umki nie daja 100% ochrony. Taka skutecznosc moze dac TYLKO szklanka zimnej wody ZAMIAST. glob + gumki daja taka sama skutecznosc jak stosowanie tabletek antykoncepc.
|
#478 |
|
Przyczajenie
|
tabletki antykoncepcyjne
od pewnego czasu współżyję z chłopakiem i postanowiłam wybrac się do ginekologa po tabletki antykoncepcyjne....ale mam w związku z pytanie...czy jest jakas bariera czasu kiedy mozna zaczac uzywać takie tabletki... chodzi mi o czas miesiączkowania???? ja zaczełam miesiaczkowac dosc pozno dokładnie 3 lata temu...czy ginekolog może stwierdzić ze to za wcześnie? dzieki za szczere odpowiedzi
|
|
|
|
#479 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: tabletki antykoncepcyjne
nie bardzo kumam o co chodzi.
wiek w jakim sie dostalo 1 okres nie ma nic do rzeczy do antykoncepcji . |
|
|
|
#480 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: tabletki antykoncepcyjne
hmm...jakby to wytłumaczyc...slyszłam ze tabletki antykoncepcyjne można używać przynajmniej po czterech latach miesiączkowania...niektór zy mi tez mowili ze po 3 latach. a jeszcze inni że nie ma nic do rzeczy. Tak wiec ja miesiaczkuje 3 lata i zastanawiam się czy lekarz bedzie mógł mi przypisac takie tabletki...czy raczej to niemozliwe.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:59.

i wzilam ja dzis o 7.30 rano. czy skutecznosc bedzie zachowana.nie wiem czy minelo czy nie te 12 godzin

uff. Dzien wczesniej robilam test ciazowy bo to mi nie dawalo spokoju. Juz jestem spokojniejsza.
], za to większy sens mają regularne badania 

)