![]() |
#451 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Wspaniałe stulecie, TVP1
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#452 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Z drugiej strony pojawia się przecież w serialu wątek Leona - tak znikąd by go raczej nie wzięli. "Oryginalna" Hurrem została uprowadzona z ojczyzny jako małe dziecko, więc raczej nie pozostawiła tam za sobą miłości ![]()
![]() |
![]() |
#453 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#454 |
Konto usunięte
|
![]()
ja nie moge wyjsc z podziwu jaka sultanka matka jest piekna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#455 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#456 | |
BAN stały
|
Cytat:
pierwsza scena z Daje, prawie powiedziała, że zaszła, potem coś ktoś wspominał że Ibrahim by z niej nie zrezygnował gdyby miał z nią dziecko, a ona na to reagowała miną |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#457 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przynajmniej wie, że jest w ciąży, nie jak faworyta Mustafy, która by się zorientowała, że spodziewa się dziecka dopiero wtedy kiedy brzuch by jej się znacznie powiększył ![]() Swoją drogą jak dobrze, że w naszych czasach mamy środki antykoncepcyjne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#458 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() już wtedy 1500 lata albo wcześniej były aborcje, czyli ten wynalazek istniał od dawna |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#459 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciezko czyta sie Twoje posty bez ladu i skladu. Wyglada to tak, jakbys pobieznie czytal nasze posty i ogladal serial jednym okiem i potem madrowal sie, jakby Twoje zdanie mialo byc tym ostatnim, najlepszym i najbardziej trafnym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#460 | |
wredna wizażanka
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#461 |
Konto usunięte
|
Oni też mieli srodki, ale to stosowały kurtyzany, nie ludzie nagle przypadkiem idacy do lozka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#462 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#463 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#464 |
Zadomowienie
|
No właśnie, kolega jest lekko zamknięty w swoim własnym świecie i stąd moja rada, aby pozwolić mu tam zostać
![]() Co do książki, to spotkania pierwszego stopnia Hurrem i nadzorcy haremu i wynikła stąd ciąża były skutkiem nieudolnego wykastrowania nadzorcy, który odkrył u siebie dalsze istnienie męskich zdolności ![]() Dlatego też piszę, że w serialu Hurrem jest przedstawiona i tak bardzo korzystnie i podkreślone są jej dobre cechy charakteru, a zminimalizowane te złe (choćby serial podkreśla to, że naprawdę kocha Sulejmana, a w książce sułtan jest jedynie drogą do wydostania się z haremu). Widać, że źródła historyczne różnie odnoszą się do oryginalnej Hurrem, ale biorąc pod uwagę, że tak opanowała harem i sułtana i zdołała dopiąć swoich celów daje do myślenia, że raczej nie zrobiła tego niewinną minką i klepaniem po plecach innych mieszkanców pałacu/haremu ![]() A co więcej, doprowadzając do śmierci Mustafy przyczyniła się do późniejszego zniweczenia osiągnięć politycznych Sulejmana, bo jego następcą został najmniej udany z synów.
![]() |
#465 |
Rozeznanie
|
A co to znaczy?
![]() Kochani, nie czepiajmy się kolegi Userrr, jeśli sami piszemy z błędami, dobrze? Wątek nie jest o tym, kto jak pisze. Nie jest też o tym, co pisarze "bajdurzą" na temat rzekomych związków pozamałżeńskich Roksolany. Wątek jest o uroczej, sprytnej i niepowtarzalnej sułtaneczce Hurrem, szalenie inteligentnym i pysznym wezyrze Ibrahimie i oczywiście o wspaniałym Sulejmanie z serialu. A także o wszystkich krewnych-i-znajomych-królika powyższych ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#466 |
Konto usunięte
|
Ja uważam, że wątek jest o serialu i wszystkim co z nim związane, dlaczego mamy się nie odnosić do historii?
Wydaje mi się też, że jednak userrr mógłby wykazać minimum szacunku do innych i spojlery pisać na biało, ale nie, on się jeszcze domaga żeby pisać je na czarno, bo trudno mu się to czyta. No litości ![]() Błędy może i każdy jakieś robi, ale tego co on pisze to się czytać nie da czasami. Myślę, że to troll. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#467 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#468 |
Raczkowanie
|
Aktor grający Sulejmana za młodu jest przepiękny haha. Za to Ibrahim cóż przeciętny. Ale właśnie to mi się podoba że nie upiekszyli go. Choć z reguły wszyscy są tam ponad przecietną wyglądową
![]() |
#469 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#470 | ||
BAN stały
|
kalinolistek,
nie porównuję antykoncepcji i aborcji tylko porównuję lata 1500-2015,że już ponad 500 lat tenu znali to co my dziś czyli np aborcje, Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() jak czytam, że Hurrem była nazywana jakoś Rokokokosola czy jak jej tam to aż nie mogę tegi czytać ![]() ![]() Ibrahim jest ciekawą postacią, ciekawe było jak się poznali z Sulejmanem, teraz już rozumiem dlaczego tak dużą władze ma Ibrahim, poza tym młody Sulejman był z charakteru podobny do Mustafy tak wynika z filmu, spoilery kiedyś napisałem normalnie bo nie wiedziałem, że cudujecie i piszecie je na biało, zakumałem później jak już były napisane ale od tamtej pory nie piszę ich ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#471 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ---------- Była rusinką z pochodzenia, więc i imię które się jej przypisuje (Roksolana) pochodziło z tamtych rejonów.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2015-04-04 o 17:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#472 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#473 |
Raczkowanie
|
W zasadzie antykoncepcje moralnie potępiły dopiero nauki kościoła, mężczyzn, którzy uznali to za niegodne moralnie. Nasze babki, prabapki stosowały anty z naturalnych roślin: owoce jałowca, natki pietruszki itp ( w mojej rodzine żyją wyzwolone kobiety stąd wiem o różnych ciekawych sposobach ;D) co ciekawe pomagało gdy kobieta nie chciała mieć potomstwa jeszcze.
Wspaniałe Stulecie to serial koncepcyjny - nikt nie wystawił certyfikaty 100% zgodności. W ostatnim odcinku Hurrem chyba zaimponowała Paszy. Zdanie: ja się nie liczę ochroń moje dzieci chyba go lekko zszokowało no nie?
![]() |
#474 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#475 |
BAN stały
|
1Patty,
nie, bardziej mi się spodobało, że Ibrahim chce jej pomóc choć nie za bardzo ją lubi... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#476 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdy jest juz swiadomy swojej wladzy traci na sympatii, poniewaz ma na sumieniu wiele niewinnych ludzkich istnien i trzeba przyznac, ze jest dosc okrutnym czlowiekiem. Z Ibrahimem jak z Hurrem - albo sie lubi te postac albo nie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#477 |
BAN stały
|
kalinolistek,
a ja coraz bardziej rozumiem Ibrahima, poznał brutalne życie, ma podejmować ważne decyzje, mało kto na jego miejscu zachowywał by się inaczej, tak a propo wspomnień to sam kiedyś wspominałem swoje młodsze lata i odchodząc od tego do czego doszedłem to w młodości wszyscy ludzie są nikim... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#478 |
Konto usunięte
|
Jest kolejny odcinek
![]() Sceny Sulejmana z Firuze ![]() ![]() Poza tym jestem w szoku, bo Nigar żyje... Moim zdaniem mogli już zakończyć jej wątek i naprawdę ją zabić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#479 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A tak z ciekawości, która postać jest dla was najbardziej denerwująca i dlaczego? Ja nie znoszę od samego początku sułtanki Hatice ![]() A to w zasadzie jedyna postać w serialu, która przecież nie musiała w żaden sposób walczyć o swoją pozycję, bo miała ją ugruntowaną od urodzenia, mogła spokojnie olać pałacowe intrygi i zająć się swoim życiem zamiast się mieszać tam, gdzie jej nie potrzeba.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2015-04-05 o 15:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#480 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Wątek jest o tym, co użytkownicy w nim zawrą i nie Ty o tym decydujesz, o czym będą traktowały moje posty. Dopóki trzymam się nurtu i tematu postaci serialowych, to nie widzę żadnego powodu, aby nie wspominać o innych dziełach krążących wokół historii Sulejmana. Cytat:
A ponadto oferuje swoje usługi tym, którzy akurat najwięcej jej się przydają. Gul aga przynajmniej jest niestrudzenie oddany Hurrem. A Nigar to taki PSL pałacowy ![]() Nie lubię też Gulsah, wydaje się być okrutną i żądną przywilejów osobą z natury, ale przynajmniej jest lojalna wobec swoich. Hurrem również nie lubię, ale przynajmniej rozumiem pobudki, które nią kierują ![]()
stop what you're doin', get into this groove, can't you see the signs? Encore Precission Bass Player. ![]() Lancia Kappa 2.0 driver. ![]() Edytowane przez regularkate Czas edycji: 2015-04-05 o 16:46 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:06.