Mamusie styczniowe 2016, cz. II - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-07-16, 14:57   #451
Casaa
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. II

Cytat:
Napisane przez niepozorna Pokaż wiadomość
Dziękuję za wsparcie
Co do Salve to niby nie znam nikogo kto by tam rodził ale znajoma mamy pracuje tam jako położna więc mi trochę poopowiadała. Lekarze podobno są super i cała klinika jest bardzo dobrze wyposażona także ze spokojem tam pójdę. Jak masz jakieś konkretne pytania to pytaj śmiało - nawet jak nie będę znała odpowiedzi to mam kogo się podpytać

Generalnie jeszcze pytań nie mam, ja się szykuję tam na cc, a chciałabym w salve bo mam całe 5 min samochodem do dojazdu więc z maleństwem w styczniu nie będę musiała się bujać przez całe miasto

Może się tam spotkamy
Casaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-16, 14:57   #452
tygrysek83
Zadomowienie

Dziewczyny. Tak jeszcze w temacie toxo. Od kota trudno sie zarazić. Aby zarażał musi najpierw zjeść surowe, zarażone mięso. Potem to wydalić i wejść w to po kilku dniach. Dlatego przy kotach najgorsze jest czyszczenie kuwety bo to w odchodach cholerstwo siedzi.
Najwiecej zarażeń jest od surowego mięsa i niemytych owoców, warzyw. Więc pamiętajcie o dokładnym myciu wszystkiego. W tym np deski, noży, rąk którymi mięso kroilyscie.
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-16, 14:59   #453
candyyfloss
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tygrysek83 Pokaż wiadomość
Dziewczyny. Tak jeszcze w temacie toxo. Od kota trudno sie zarazić. Aby zarażał musi najpierw zjeść surowe, zarażone mięso. Potem to wydalić i wejść w to po kilku dniach. Dlatego przy kotach najgorsze jest czyszczenie kuwety bo to w odchodach cholerstwo siedzi.
Najwiecej zarażeń jest od surowego mięsa i niemytych owoców, warzyw. Więc pamiętajcie o dokładnym myciu wszystkiego. W tym np deski, noży, rąk którymi mięso kroilyscie.
Ja w ciąży bardzo uważam
candyyfloss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-16, 15:02   #454
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Ja chcę taki kocyk! KLIK

Idę obudzić tego małego potwora Zasnęła małpa o 13, wstanie o 16 i będę się z nią męczyć do 22. Nie rozumiem tej mamy. Mi Olka zasypia zawsze po 4 godzinach od porannej pobudki czyli między 11-12 zawsze mi dziecko śpi. Wcześniej idziemy na plac zabaw żeby się wyszalała chwilę i zasypia bez problemów. A ta ją dziś trzymała do 13. to nawet jeśli Olka wstała o 8 to o 12 powinna już lekko spać. Ja nie wiem po prostu Przy mnie ma jakoś stałe pory i nigdy mi się to nie rozwala, a mama to pod siebie wszystko.

---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ----------

Cytat:
Napisane przez candyyfloss Pokaż wiadomość
Ja w ciąży bardzo uważam
Ja Tż uczulam na mycie deski do krojenia po mięsie A owoce myjemy bo Tż miał robaki w styczniu i teraz wszystko myje
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-16, 15:06   #455
niepozorna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Casaa Pokaż wiadomość
Generalnie jeszcze pytań nie mam, ja się szykuję tam na cc, a chciałabym w salve bo mam całe 5 min samochodem do dojazdu więc z maleństwem w styczniu nie będę musiała się bujać przez całe miasto

Może się tam spotkamy
Fajnie by było

Cytat:
Napisane przez tygrysek83 Pokaż wiadomość

Ja też na to bardzo uważam...

Prostujemy zą
bki
niepozorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-16, 15:08   #456
kinga1701
Zakorzenienie

Hej, ja własnie weszłam do domku, chciałam powiedzieć że z dzidzią wszystko w porządku ma 8,8 cm następna wizyta za miesiąc. A teraz lecę nadrabiać te 3 strony.
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-16, 15:26   #457
baby montana
Zakorzenienie

Ja za dzieciaka zylam z kotami w gospodarstwie rolnym,jadlam.owoce i warzywa prosto z ziemi bez mycia i nie przeszlam toksoplazmozy :-( i teraz musze uważać. Caly swiat mi mowi POZBADZ SIE KOTA a ja mam ochote wtedy ich sie pozbyc z mojego Zycia.

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-16, 15:31   #458
Casaa
Zakorzenienie

Genralnie aby zarazić się od kota toksoplazmozą to: 1. kot musi być jej nosicielem, 2. żeby pierwotniaki toxo rozwineły się w kocich odchodach, musiałyby leżeć w kuwecie kilka dni, a kto nie sprzata codziennie kuwety?

Ja we wrzesniu mojego kocura bede miala w domu, bo rodzice na urlop wylatuja i nie mam wiekszych obaw
Stary 2015-07-16, 15:42   #459
kinga1701
Zakorzenienie

Nadrobiłam

Cytat:
Napisane przez koktajlowa7 Pokaż wiadomość
Myślę zostawić fotel w sypialni z salonu, w salonie wystarczy jak będzie kanapa narożna. Albo kupimy.. Tylko tym sposobem nie zmieści się nam szafa. Będzie łóżeczko, komoda, fotel, łóżko i ciasnooo ;/
Nie możecie szafy przenieść do innego pokoju?
My nie mamy, gdzie jej przenieść musiałabym do salonu, wtedy nie zostało by mi już nic miejsca. Będę musiała zyć bez fotela a szkoda bo lubiła go.

Cytat:
Napisane przez Magdusiaaa Pokaż wiadomość
No i juz jestem po wizycie. (Pomijajac ze pani dr spoznila sie 40 min) Jestem TOTALNIE rozczarowana i zla. Plci nie znam, prenatalnych nie bylo. Dostalam skierowanie na TSH, morfologie i mocz. Do zrobienia i za tydzien z wynikami bo idzie na urlop. Takze kolejna wizyta 23.07. Malo tego przez moje nieregularne miesiaczki zle wyliczyla date porodu. Przesunal sie na 29.01. Takze ciaza jest mlodsza i jestem w 12t2d. Powiem Wam ze juz nie wiem na czym stoje i czego mam sie trzymac:-( jedyny plus tej wizyty to to ze zobaczylam maluszka<3
Maluszek może jeszcze podskoczyć do przody, ja tez miałam przez jakiś czas młodszą a tera jet dzień do przodu. Także nie przejmuj się.

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
TŻ odebrał właśnie moje wyniki USG + PAPPA, wszystko w porządku, czytał mi przez telefon, więc dokładnych liczb nie znam, ale wszystkie bardzo wysokie, rzędu 300, a nawet 700 tysięcy

Kość nosowa widoczna, rączki, nóżki, żołądek, mózg w porządku, zastawka, ilość wód płodowych, łożysko wysoko, na tylnej ścianie, tętno dziecka 153, przezierność karkowa 1,3
Ryzyko wad płodu (zespół Downa, Pataua, Edwardsa): bardzo niskie
Super

niepozorna nie stresuj się, pewnie okaże się że to jakieś wcześniejsze zakażeni. Z tego co piszesz małe ryzyko żebyś, teraz się zaraziła. Jutro sie wszystko okaże.

Ja po wizycie poszłam ze znajomą na zakupy i nic nie kupiłam. A ochodziłam się jak głupia jakaś. Teraz chyba do wieczora się nie ruszę.
Stary 2015-07-16, 15:55   #460
candyyfloss
Zadomowienie

Kinga - super, że wszystko ok

Dziewczyny, jakie jest średnie zapotrzebowanie na energię u kobiety w ciąży? wiem, że to po części kwestia indywidualna, ale może są jakieś orientacyjne wartości.
Stary 2015-07-16, 16:09   #461
kogielmogiel
Rozeznanie

Kinga gratki za wizyte.
Niepozorna sprawdzilam az swoje wyniki i mi pisze ze ponizej 0,8 to wynik negatywny. Ja robilam w diagnostyce, nie wiem czy to zalezy od laboratorium ale mysle ze nie ma sie co stresowac, bedzie dobrze

---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ----------

Cytat:
Kinga - super, że wszystko ok

Dziewczyny, jakie jest średnie zapotrzebowanie na energię u kobiety w ciąży? wiem, że to po części kwestia indywidualna, ale może są jakieś orientacyjne wartości.
Ostatnio czytalam ze w 1 trymetrze zapotrzebowanie wzrasta o 9 kcal na dobę
A o 2 trymestrze nic nie bylo napisane, ale poszukam jeszcze z ciekawości
Stary 2015-07-16, 16:11   #462
Dotka90
Zakorzenienie

Niepozorna, nie martw się na zapas, tym bardziej, że babka w poradni powiedziala, ze to raczej stara sprawa

Ja bardzo pilnuję teraz mycia owoców i warzyw, bo zawsze myłam, ale zdarzało mi się robić to 'po łebkach', na szybko.

Natomiast noże/deski po surowym mięsie myję zawsze, nigdy tym samym nożem (nieumytym) nie kroję nic innego itp.

My mamy kota w domu, toxo nie mam Wcześniej w domu rodzinnym miałam kota 11 lat i też nigdy toxo nie miałam.

Kinga, super, że wszystko ok, a maluch jaki już duży!

Ja dzisiaj byłam w SH, upolowałam HMową bluzkę z serii HM MAMA, sweter taki dłuższy do legginsów i body dla malucha

---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ----------

w II trymestrze to podobno 300kcal.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-16, 16:21   #463
kinga1701
Zakorzenienie

Przypomniało mi sie pytałam, gdzie mam łożysko i powiedział mi ze bardziej z boku, i ja głupia nie zapytałam czy to ok i teraz tak szukam informacji i nic nie widzę o łożysko z boku , wyczytałam tylko że do 20 tygodnia nie ma co sie martwić czy przód czy tył bo może zmieniać położenie. Może wy wiecie o co chodzi z łożyskiem z boku? I położna mi szyję sprawdzał i mówiła że długa, twarda i zamknięta.
Stary 2015-07-16, 16:22   #464
Dotka90
Zakorzenienie

Szyjka dluga, twarda i zamknięta to bardzo dobrze
a o łożysku nie wiem nic, ale nie martw się, bo to się jeszcze moze zmienic
Stary 2015-07-16, 16:34   #465
candyyfloss
Zadomowienie

Ale mnie chodzi o całkowite zapotrzebowanie, a nie o wzrost zapotrzebowania

Bo nie wiem, ile mogę jeść. Z różnych kalkulatorów wychodzi, że 1600 kcal.
Stary 2015-07-16, 16:36   #466
czarnulax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
Ja chcę taki kocyk! KLIK
kocham ten motyw z sówkami!

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
Hej, ja własnie weszłam do domku, chciałam powiedzieć że z dzidzią wszystko w porządku ma 8,8 cm następna wizyta za miesiąc. A teraz lecę nadrabiać te 3 strony.
super, duża dzidzia

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
w II trymestrze to podobno 300kcal.
też czytałam o 300 kcal

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
Przypomniało mi sie pytałam, gdzie mam łożysko i powiedział mi ze bardziej z boku, i ja głupia nie zapytałam czy to ok i teraz tak szukam informacji i nic nie widzę o łożysko z boku , wyczytałam tylko że do 20 tygodnia nie ma co sie martwić czy przód czy tył bo może zmieniać położenie. Może wy wiecie o co chodzi z łożyskiem z boku? I położna mi szyję sprawdzał i mówiła że długa, twarda i zamknięta.
z boku to nie wiem, słyszałam tylko że z przodu albo z tyłu
Stary 2015-07-16, 17:09   #467
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Ale mnie chodzi o całkowite zapotrzebowanie, a nie o wzrost zapotrzebowania

Bo nie wiem, ile mogę jeść. Z różnych kalkulatorów wychodzi, że 1600 kcal.
http://potreningu.pl/calculators/bmr
Stary 2015-07-16, 17:11   #468
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarnulax Pokaż wiadomość
:l
z boku to nie wiem, słyszałam tylko że z przodu albo z tyłu
Właśnie tez tylko o takich możliwościach słyszałam. Może się jeszcze zmieni na tył.
Stary 2015-07-16, 17:43   #469
niepozorna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kogielmogiel Pokaż wiadomość
Kinga gratki za wizyte.
Niepozorna sprawdzilam az swoje wyniki i mi pisze ze ponizej 0,8 to wynik negatywny. Ja robilam w diagnostyce, nie wiem czy to zalezy od laboratorium ale mysle ze nie ma sie co stresowac, bedzie dobrze

Dziękuję Kochana, trochę się uspokoiłam. U mnie na wynikach jest że poniżej 0,6 jest dopiero ujemny ale tak jak piszesz to wszystko zależy od laboratorium. Trzymam się tego co powiedziała Pani Doktor w zakaźnym - skoro jej to wygląda na stare zakażenie to tego się trzymam, w końcu to ona zna się na tych sprawach.
A z tymi kotami to prawda, też mi powiedziała że najprawdopodobniej mam to od surowego mięsa lub niedomytych owoców i warzyw.
Bezpośrednio od kota też można, ale już dużo rzadziej się to łapie.

---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ----------

Cytat:

Średnie zapotrzebowanie ciężko określić bo to jest faktycznie sprawa indywidualna, zależy od naszego wzrostu, wagi czy trybu życia ale w ciąży zapotrzebowanie wzrasta w II trymestrze o około 370kcal, a w III o 460kcal. W sumie sporo, myślałam że mniej ale tak mi powiedziała siostra dietetyczka więc chyba tak jest...

Prostujemy zą
bki
Stary 2015-07-16, 17:46   #470
Casaa
Zakorzenienie

Żeby nie liczyć kalorii ja zmykam na tańce ogólnie już 5 kilogram mi spada, z czego najbardziej cieszy się mój gin, natomiast TŻ zaczął tyć bo dojada za mnie
Stary 2015-07-16, 17:55   #471
baby montana
Zakorzenienie

Ja Wlasnie jem malo to tym sie nie przejmuje, ale wiem ze powinnam sie wiecej ruszac-przez te upaly nawet na spacer nie wychodze :-(

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

Stary 2015-07-16, 18:51   #472
candyyfloss
Zadomowienie

Mój stan kalorii na dziś to 1 733 kcal. Tyle pożarłam
Stary 2015-07-16, 18:54   #473
Dotka90
Zakorzenienie

To wcale nie jest dużo Ja na diecie jadłam prawie 1700 i schudłam 16kg

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-07-16, 18:54   #474
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
Mój stan kalorii na dziś to 1 733 kcal. Tyle pożarłam
Pilnujesz co do kalorii?! Ja wychodze z zalozenia ze zycie byloby niczym bez jedzenia :-D i jem wszystko na co mam ochote ale z umiarem

Stary 2015-07-16, 18:55   #475
niepozorna
Zakorzenienie

Ja chyba od jutra też zaczne liczyć bo nie mam pojecia ile pożeram

Prostujemy zą
bki
Stary 2015-07-16, 18:56   #476
koktajlowa7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez baby montana Pokaż wiadomość
Ja Wlasnie jem malo to tym sie nie przejmuje, ale wiem ze powinnam sie wiecej ruszac-przez te upaly nawet na spacer nie wychodze :-(
Widzę, że mamy ten sam problem. Ja też zdecydowanie za mało się ruszam już nawet nie pamiętam kiedy byłam na spacerze ale samej iść mi się nie chce, jeszcze jak jest tak duszno jak dziś to już w ogóle.
koktajlowa7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-16, 19:11   #477
niepozorna
Zakorzenienie

Ja też nie spaceruje tyle co do pracy i z powrotem tak 10min w jedna strone a to za mało...

Prostujemy zą
bki
Stary 2015-07-16, 19:13   #478
candyyfloss
Zadomowienie

Dziś zaczęłam, bo byłam ciekawa. Ale przez to też się trochę ograniczałam w jedzeniu - szczególnie słodkości.
Stary 2015-07-16, 19:14   #479
czarnulax
Zakorzenienie

Moim jedynym sportem jest obecnie przejście z łóżka na kanapę, do łazienki albo kuchni jak dostanę pozwolenie, to we wtorek idę na spacer chyba z radości
Stary 2015-07-16, 19:17   #480
Dotka90
Zakorzenienie

Czarnula, ale Ty jesteś na innych prawach

ja też nie spaceruję. Ciągle chciałam, ale cały I trymestr tylko spałam
Teraz już jest lepiej, więc mam nadzieję, ze w końcu zacznie.
Po wizycie u gina w sierpniu biorę zaświadczenie i śmigam na zajęcia dla ciężarówek, w czwartki i może na aquaaerobik

Mam wyniki, faktycznie niezła różnica:

trisomia 21: ryzyko podstawowe: 1: 13 330, u mnie: 1: 26 607
trisomia 18: ryzyko podstawowe: 1: 15 701, u mnie: 1: 314 024
trisomia 12: ryzyko podstawowe: 1: 36 961, u mnie: 1: 739 230
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości