![]() |
#451 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Filologia polska
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#452 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nazwa autora, tytuł (kursywą, lub podkreślony), tłumaczenie (jeśli dzieło jest zagraniczne), miejsce i rok wydania. ARTYKUŁ W KSIĘDZE ZBIOROWEJ: Nazwa autora, tytuł artykułu, w: tytuł księgi zbiorowej, współpracownicy (redakcja), seria, tom, miejsce i rok wydania, strony. ARTYKUŁ W CZASOPIŚMIE: Nazwa autora, tytuł tekstu, "tytuł czasopisma", rok, numer, strony. Tyle udało mi się odszukać. Mam nadzieję, że pomogłam ![]()
![]() |
![]() |
#453 |
Zakorzenienie
|
Tak naprawde to na roznych uczelniach roznie sie tego uczy. Mnie uczono, ze np. wydawnictwa nigdy sie nie podaje (niektorzy to robia), ze nazwy serii pisze sie w "", ze podaje sie tylko nazwe serii numerowanych i wiele innych roznych haczykow.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#454 |
Zadomowienie
|
No ale przecież to bez sensu, żeby uczono nas różnych opisów bibliograficznych, w zależności od uczelni
![]() ![]()
Poszukuję odlewek! Dark Extacy, Chocolovers i Angel Violette ![]() Edytowane przez Immaginary Czas edycji: 2009-12-29 o 22:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#455 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nasz doktor sam powiedzial, ze nie istnieje jeden opis bibliograficzny uznawany przez wszystkie uczelnie. Jak patrze na (obroniony juz) licencjat mojego TZ i jego przypisy, to mnie krew zalewa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#456 |
Zakorzenienie
|
A nam dają wolną rękę, byle było poprawnie i sumiennie wszędzie tak samo.
![]() |
![]() |
#457 |
Raczkowanie
|
nasz doktorek chyba sam nie wie jak chce, bo na każdych zajęciach mówi inaczej ...
![]() |
![]() |
#458 |
Rozeznanie
|
Jest moze ktoras z was studentka na zaocznych ? ;> Jestem ciekawa czy te studia sa tak samo owocne jak dzienne bo widzialam podzielone opinie na ten temat
![]() |
#459 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#460 |
Zakorzenienie
|
ja jestem dzienną, ale u mnie zlikwidowali zaoczne i osoby musiały się przenieść w tym roku na dzienne. Z rozmów i obserwacji widzę, że wiedzą i potrafią dużo mniej... Niektóre egzaminy też miałyśmy razem w tamtym semestrze -i mnie rozwaliły na jednym egzaminie, my tu powtarzamy materiał, co chwilę padają jakieś pojęcie (wiecie o co chodzi), a one co chwila "a o co chodzi? a my tego nie miałyśmy! A co to?", a chodziło o rzeczy podstawowe. Od tamtej pory uważam studia zaoczne za gorsze. Wiem, że są wyjątki, które się starają, ale większość po prostu wie mniej...
![]() |
![]() |
#461 |
Rozeznanie
|
Po tym co napisałaś zaczynam bardziej poważnie myśleć o dziennych bo skoro ma być taka różnica...
Fakt faktem mam jeszcze do myślenia rok ale cos mnie to męczy.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#462 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#463 |
Zakorzenienie
|
ja siedzę właśnie nad zagadnieniami na literaturę współczesną, nie potrafię znaleźć opracowań prozy Stachury...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#464 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#466 |
Zadomowienie
|
Jestem tegoroczną maturzystką i planuję studiować filologię polską. Pytanie kieruję do dziewczyn, które dostały się na nią w tym roku lub roku temu: zdawałyście tylko polski roszerzony czy coś jeszcze? Jakie były progi na ten kierunek, łatwo było się dostać (mile widziane studentki z Wrocławia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#467 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Studiuję na UŚ. Zdawałam polski na poziomie rozszerzonym i chyba liczył mi się polski ustny i pisemny tylko, ale wiem że koleżanka która zdawała podstawowy też się dostała bez problemu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#468 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#469 |
Rozeznanie
|
Ja miałam tylko rozszerzony polski, bo tylko to się głównie liczyło. Ale wiem, że u mnie są ludzie, którzy dostali się z wysoką podstawą.
Tak na marginesie- jak tam przygotowania do sesji? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#470 |
Zadomowienie
|
Ja zdałam wysoko podstawę i także dostałam się bez problemu. No ale nie warto nawet porównywać mojej uczelni do takiego UW xD
Moja tegoroczna sesja liczy sobie 2/3 egzaminy. Jeden z nich jest z literatury powszechnej i trafił mnie regularny szlag, gdy dowiedziałam się, że wymagana jest na nim znajomość książek, które piewszy raz widziałam na oczy i które są grubości porządnych cegieł... No ale czegoż się można było spodziewać ![]()
![]() |
#471 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a co po filologii? Ja koncze (podobno) wlasnie III rok i zastanawiam sie co dalej. Nie wiem czy isc na magisterskie, bo od osob z wyzszych lat dowiedzialam sie, ze wlasciwie, poza kilkoma zajeciami, ucza sie tego samego. Powtarzac po raz kolejny staropol? Nie wiem czy chce
![]() Zreszta powiem Wam, ze ostatnio dopadlo mnie zwatpienie filologiczne. Zaczyna do mnie docierac, ze to malo perspektywiczny kierunek i wlasciwie, zeby pracowac, bede musiala sie kompletnie przekwalifikiwac... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#472 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#473 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zresztą, jeśli Twoje wątpliwości nie przeminą, to zawsze możesz się "przekierunkować" na jakiś dział bliski polonistyce. Może kulturoznawstwo, albo dziennikarstwo? ![]() I filologia mało perspektywicznym kierunkiem? Tożto tylko bajędy, powtarzane przez babcie, które koniecznie chcą, by ich wnuczęta zrobiły inżyniera xD Przecież po filologii można zostać nie tylko nauczycielem, ale także dziennikarzem prasowym/radiowym/telewizyjnym, pracować w mediach, w ośrodkach kultury, w wydawnictwach, itp. Jak dla mnie są to dość szerokie perspektywy, zważywszy na to, że zdarzają się przecież kierunki, po których możliwość wyboru zawodu jest naprawdę ograniczona ![]()
Poszukuję odlewek! Dark Extacy, Chocolovers i Angel Violette ![]() Edytowane przez Immaginary Czas edycji: 2010-01-09 o 19:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#474 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wlasciwie to zle sie wyrazilam piszac o malej perspektywicznosci naszego kierunku. Mialam na mysli to, ze moim zdaniem ciezko po takich studiach znalezc prace, w ogloszeniach czy tez w internecie bardzo rzadko pojawiaja sie takie oferty - mam wrazenie, ze aby pracowac, nalezy miec kogos w "srodowisku", kto ulatwi start. A moze sie myle? Jak narazie to wracam do znienawidzonej teorii literatury - do wtorku, do czasu kolokwium z pewnoscia mnie wykonczy... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#475 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie koleżanki studiujące filologię polską
![]() Niedługo moja pierwsza sesja, ale nie jest ona aż taka straszna, bo nie mam żadnego egzaminu, jedynie kolokwia. Część już miałam, a część jeszcze przede mną. Najbardziej obawiam się kolokwium lekturowego z HLP. Jeszcze przed sesją mamy dowiem się, czy udało mi się dostać na wybrane specjalizacje (chciałabym robić 2 jednocześnie - komunikację kulturową i europejską edukację kulturową) ![]()
![]() |
#476 |
Przyczajenie
|
witam
![]() może znajdzie się tu jakaś miła studentka filologii polskiej na UJ, która zechce pokrótce przybliżyć mi TE studia na TEJ uczelni? myślę głównie o nauczycielskiej, ale może spróbuję też startować na edytorstwo, choć tam dostać się trudniej. generalnie biję na Kraków i już sobie marzę jak to pięknie będzie tam mieszkać ![]() możecie mnie trochę pocieszyć albo zmotywować do nauki pisząc z jakimi wynikami Wy się dostałyście na UJ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#477 | |
Wtajemniczenie
|
Uhu! Pochwalę się! Sesja za mną!
![]() Niedawno wróciłam z egzaminu z hlp - kosmos jakiś! Prawdę mówią starzy górale - co za dużo, to nie zdrowo:P tyle godzin minęło już od egzaminu, a ja ciągle łapię się na "zawieszeniach" - patrzę w ścianę i rozmyślam o Lamencie Świętokrzyskim, kazaniach, Kochanowskim, Erazmie i wielu innych:P ---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Cytat:
Myślę, że trochę jest racji w tym, co piszesz. Za pracą po filologii trzeba się trochę nachodzić, ale pocieszam się tym, ze potem z takiego wymarzonego zajęcia płynie pełno satysfakcji ![]() "Szukajcie, a znajdziecie" - jak mówi Pismo Święte! ![]()
![]() |
![]() |
#478 |
Wtajemniczenie
|
a ja właśnie nie widzę siebie w edytorskiej...
chciałabym dostać się na glottodydaktyczną, ale jest tylko 12 czy 15 miejsc na cały rok. ciekawe czy się uda ![]()
![]() |
#479 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#480 |
Wtajemniczenie
|
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dydakty...%C3%B3w_obcych
w skrócie: nauka j. polskiego jako obcego, dla mnie bomba! ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:39.