|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
frido to ja mam takiego, co też ma ten stożek suchy czarny, liście i korzenie są ok, i wytworzył keiki
jestem dobrej myśli co do niego![]() następny ma właśnie liść zainfekowany, liść sercowy, ale myślę że po tym jak zostało to potraktowane topsinem, już się nie pogorszy i mam kolejnego storczyka wujek dostał a że nie umie się nim zajmować to ja dostałam biały w różowe małe kropki które im bliżej środka się zagęszczają 2 łodygi szczęścia
|
|
#4772 |
|
Raczkowanie
|
Witam serdecznie
Wlasnie zakupilam drugiego storczyka (phalaenopsis) tym razem zielonego Jednak gdy wyciagnelam go z folii, w ktorej byl zapakowany zauwazylam ze wiekszosc jego wystajacych korzeni jest polamana (czesto nawet w kilku miejscach kazdy korzen) i sa one bardzo zeschle. Raczej wygladaja jak suche badyle Ponizej zalaczam zdjecie. Co powinnam z mimi korzeniami zrobic? Czy nalezy je uciac czy raczej zostawic takie jakie sa? Z gory dziekuje za rady i pomoc
|
#4773 |
|
Rozeznanie
|
rozumiem przez to że to są korzenie na zewnątrz doniczki?
jeśli tak to się tym nie przejmuj te korzonki mogą wystawać, mogą być zeschłe i nic się nie stanie jak są połamane - storczyk wypuści nowe ![]() nic z nimi nie rób
|
|
#4774 |
|
Raczkowanie
|
tak tak to sa te korzonki wystajace na zewnatrz doniczki
No to super bo juz sie martwilam ze jakis schorowany bidulek jest, albo uszkodzony na tyle ze zmarnieje. Dziekuje
|
#4775 |
|
Zadomowienie
|
witajcie ponownie,
nie tak dawno wklejalam zdjecia swojego phalaenopsisa pieknego rozkwitnietego... a dzis... nie bede sie przyznawac co mu zrobilam ale prosze powiedzcie co zrobic... otoz moj storczyk wyglada tak: liscie sa jakby normalne jeden jest bardziej miekki taki spod spodu, ped na ktorym kwitly kwiaty usycha... czy powinnam go obciac? jak sie zajac takim usychajacym storczykiem? |
|
|
|
#4776 |
|
Przyczajenie
|
Niedwno mój storczyk mial przykry wypadek... spadł wraz z doniczką i złamał mu sie liść. Co powinnam z tym zwisajacym liściem zrobic?? prosze o odpowiedz z gory dziekuje
|
|
|
|
#4777 |
|
Rozeznanie
|
on sam zadecyduje co z nim zrobić, nie obcinaj, może uschnie i pobierze wartości odżywcze i dzięki temu wypuści łodygę lub jakiś przyrost?
ja mam problem z jednym ciapkiem - tym co ma liść sercowy, który gnije. Pryskam topsinem, ale myślę że to jednak postępuje nie wiem co mam zrobić, a wiem to że nie mogę go uciąć i żeby to było na końcu to by problemu nie było, ale jest to blisko stożka po obu stronach liścia
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4778 |
|
Przyczajenie
|
A gdy już ten liść uschnie i odpadnie to czy na jego miejsce urośnie nowy??
Edytowane przez rouge76 Czas edycji: 2008-12-08 o 18:07 |
|
|
|
#4779 |
|
Rozeznanie
|
nie, ale może po jakimś czasie ze stożka urosnąć nowy
|
|
#4780 |
|
Raczkowanie
|
witam, niestety moj storczyk mikolajkowy zgubi 5 paczkow
juz sa zolte wiec to tylko kwestia czasu- ale jeden sie rozwinal i jeszcze jeden tylko zostal- wiec beda tylko 4 kwiatki, natomiast moj "pierworodny" ktorego mam od ponad miesiaca chyba zaczyna przekwitac co mnie tez smuci, gdyz on mi sie najbardziej podobal- ale zauwazylam ze platki mu sie juz marszcza zwlaszcza u tych kwiatkow na dole(to sa chyba najstarsze)- nie chce tego-
|
|
|
|
#4781 |
|
Rozeznanie
|
czesc!Nie mam juz cierpliwosci do dendrobium i oncidium. nadal nie kwitna i nie maja zamiaru!
Gelatynko,to naturalne... teraz beda gubily jeszcze intensywniej,bo ida z mrozu do domu, w ktorym jest cieplo.
|
|
#4782 |
|
Raczkowanie
|
moje dendrobium tez nie chce kwitnąć, wypuściło nowy pęd, a ten, z którego kwitnął kwiat zaczął usychać, czy to normalne? coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu,ze storczyki mnie nie lubią
|
|
|
|
#4783 |
|
Zadomowienie
|
nigdy nie mialyscie sytuacji z usychajacym pedem? czytalam rozne opinie ze mozna uciac, ze czasami nie trzeba, myslalam ze tu dowiem sie konretnie co zrobic.
|
|
|
|
#4784 |
|
Zakorzenienie
|
Usychający pęd... - no właśnie - u mojego storczyka zaczyna dziać się to samo. Nie wiem, czy mam coś z nim zrobić = uciąć, czy pozwolić by sam uschnął?
Niedługo wyjeżdżam i storczyk zostanie zupełnie sam...
|
#4785 |
|
Rozeznanie
|
jeśli uschnie uciąć, jeśli nie zostawić, jeśli dzieje się coś niedobrego ze storczykiem który ma żywy pęd uciąć go
|
|
#4786 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4787 |
|
Rozeznanie
|
zadano mi pytanie nastepujace:czy przedziorki lubia pedy storczykow? pedy bez kwiatow.... bo podobno tam siadaja i rzadzą
|
|
#4788 |
|
Rozeznanie
|
oj Asiu nie wiem
a może ty znasz odpowiedź na moje pytanie z tym liściem sercowym czy wogóle storczyk przeżyje bez liścia sercowego? bo ono gnije i jakby to było na końcu to już bym dawno ucięła, ale że jest przy stożku to nie wiem co zrobić
|
|
#4789 |
|
BAN stały
|
no u mnie odpdły liście wszydtkie sercowy też i niestety do wieczora cały storczyk usechł chociaż korzenie maiła piękne grube i zielone. Po odpadnięciu liści łodygo stały się jakby puszte w środku i wszystko było zasuszone a to wszystko w ciągu dosłownie 6 godzin nie więcej....
|
|
|
|
#4790 |
|
Rozeznanie
|
Adelo, jeśli zalałaś liśc sercowy,to zgnić może stożek wzrostu... a alkohol? u mnie żyje storczyk,ktory ma: korzenie i dwa pedy,zero stozka,lisci, a zyje,bo korzenie nowe puszcza,wiec wszystko jest mozliwe.
|
|
#4791 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny
pamietacie mojego dziwoląga, który ma pęda wyrastającego z liścia sercowego? i mającego liścia w połowie tego pędu otóż puszcza on coś nowego, jeszcze bliżej nie zidentyfikowanego stąd: ![]() zrobiłabym zdjęcia ale nie mam jak dotąd cyfrówki którą przywłaszczył sobie TŻ :p eh, bo jest to dobrze widoczne, liść napewno nie, bo nie wygląda na liść, ja bym powiedziała że to pęd bo taki bardziej okrągły i z dziwną końcówką i zieleniutkie ładne to, ale on kwitnie dalej hm :P zobaczymy co do nowości jeszcze to mój łabądź ostatnio przekwitnięty puszcza drugiego listka, 2 tescowe ostatnie rozwinęły wszystkie pączki, a 3ciemu został jeszcze jeden ![]() a storczyki w Kielcach dzielnie sobie same radzą
|
|
|
|
#4792 |
|
Zadomowienie
|
chcialabym sie cos poradzic pnownie
![]() zamierzam kupic mamie na swieta takiego duzego storczyka tylko problem w tymze musze go przetransportowac do drugiego miasta i co najgorsze busem ok. 2h czy oplaca sie kupowac bo jesli ma zmarznac po drodze to tylko szkoda kasy a przeciez chodzi o wyglad czy mozna jakosc zabezpieczyc to cuda przez chlodem? przewozilyscie kiedys?
|
|
|
|
#4793 |
|
Rozeznanie
|
przemyłam spirytusem, ale nie wiem czy już nie jest za późno
zaraz wrzucę zdjęcie...stożek raczej zgnity nie jest tylko ten liść sercowy ![]() a z milszych wiadomości - udało mi się zapylić storczyka ten mini pędzik czy szypułka co się kwiatek trzymie łodygi zgrubiała i się trochę pomarszczyła![]() teraz tylko szykować pożywkę
|
|
#4794 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczynki wpadłam wczoraj po pracy do LM i mają dużą wyprzedaż przekwitniętych storczyków. Stał jeden wielki karton ze śmeciami i rozwalonymi falusiami a raczej ich szczątkami a obok stał duży podest "wyprzedaż" i pełno biedaczków. Oczywiście wybrałam 2 z nich i mój maż utargował 7zł za każdego. Najlepsze ratowania jest to, że do pierwszego kwitnięcia kolor falusia owity jest jedną wielką tajemnicą - najlepsza niespodzianka
|
#4795 |
|
Rozeznanie
|
Moj jeden storczyk umiera. PRAWIE WOGOLE NIE MA KORZENI
![]() ![]() Liście niby w dobrym stanie sa a nawet puszcza malutkiego. Biedactwo ![]() ![]() A inne uparły sie i wypuszaczaja nowe listki a pedzika żadnego nie widac
|
|
|
|
#4796 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, postąpiłam według waszych wskazówek, ale teraz znowu nie wiem co robić.
Mianowicie żółty liść, który pokazywałam na zdjęciu, zrobił się calutki żółty (nie wiem, czy to jest lisć sercowy - co to jest w ogóle lisć sercowy???), i już to żółte dochodzi do łodygi - nie wiem, czy go uciąć czy poczekać, aż sam odpadnie. Reszta lisci jest gruba, błyszcząca i jędrna, wyglądają na zdrowe, tylko ten jeden biedulek taki chory i boję się, zeby nie zaraził reszty kwiatka Pomocy!!!!
|
|
|
|
#4797 |
|
Zakorzenienie
|
pomidorko liść sercowy jest zawsze w środku liści, jakby ze srodka wychodzi
![]() Ten Twój to zewnętrzny liść. Mi się wydaje, że Twój kwiat się go pozbywa i wywysa z niego wszytsko co dobre. Moim zdaniem uschnie sam i odpadnie. |
|
|
|
#4798 |
|
Rozeznanie
|
kliwia ma rację
nic złego się nie dzieje, liść odpadnie i będzie ok
|
|
#4799 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4800 |
|
Raczkowanie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:33.

jestem dobrej myśli co do niego

Niedługo wyjeżdżam i storczyk zostanie zupełnie sam...

otóż puszcza on coś nowego, jeszcze bliżej nie zidentyfikowanego stąd: