Wymarzony pierścionek, wymuszone zaręczyny cz. IX - Strona 160 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-15, 10:46   #4771
Poemi
Zakorzenienie

Dot.: Wymarzony pierścionek, wymuszone zaręczyny cz. IX

Sanetko, jestem w szoku, brak mi słów
Poemi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-15, 10:51   #4772
sanetka
Zakorzenienie

nie znam szczegolow. tyle tylko ze jakis czas temu wszystkich sie pytal czy ktos pozyczy mu 5 tys. nikt nie chcial mu dac (bo i skad taka sume wytrzasnac z dnia na dzien) to sie obrazil ze na rodzine liczyc nie moze itp. i poradzil sobie inaczej- TZa siostra miala je schowane, zamkniete na klucz.

podobno nawet nie jest mu glupio z tego powodu, powiedzial ze nie odda bo z czego...

pies kochal te na slub ale to byly ciezko zapracowane pieniadze pare miesiecy odkladane i za nie juz by sobie pokoj odpicowala i jeszcze by na jakies wczasy zostalo

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-15, 10:52   #4773
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
dziewczyny ale sie porobilo. napisze na bialo bo moze nie wszyscy chca przeczytac:

kopara mi opadła, nie wiem, jak skomentować takie zachowanie
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-15, 10:59   #4774
Ines1985
Zakorzenienie

Sanetko, tak czytam o tej rodzinie twojego TŻ i szczerze Ci współczuję... Ciągle jakieś dziwne historie wypływają

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-15, 11:00   #4775
lemoorka
Zakorzenienie

Witam Przesyłam dobre fluidy, bo mam dobry dzień

Madzia- zazdroszcze tego mieszkanka z widokiem na morze Zycze Ci aby Ci sie wszystko udało

Dorinka- super,że macie już obraczki takie jakie chcecie, w końcu to symbol Waszej miłości

Sanetka-
nie wiem co CI powiedziec, to szczyt bezczelności i.....chamstwa:/

DianaM- najlepsze jets olewanie, jak mnie ktoś wkurza to staje się potulna i tylko przytakuje to gorzej wkurza niż kłocenie się z kims

Co u mnie?

- od dzisiaj jestem magister lemoorka Zabrakło mi 9 setnych do 5 na dyplomie Ale za to jaka radość,że tak wysoka średnia

- po wyjściu z obrony dzownią z firmy, na której mi zależało i ...dostałam pracę w wymarzonym stanowisku, w wymarzonej firmie i dobrym dojazdem

- żre się z Tz na każdym kroku, chyba ślub wisi na włosku Zamiast obiadu woli jeść słodycze. Wrrrrrrrrr
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-15, 11:02   #4776
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lemoorka Pokaż wiadomość
Co u mnie?

- od dzisiaj jestem magister lemoorka Zabrakło mi 9 setnych do 5 na dyplomie Ale za to jaka radość,że tak wysoka średnia

- po wyjściu z obrony dzownią z firmy, na której mi zależało i ...dostałam pracę w wymarzonym stanowisku, w wymarzonej firmie i dobrym dojazdem

- żre się z Tz na każdym kroku, chyba ślub wisi na włosku Zamiast obiadu woli jeść słodycze. Wrrrrrrrrr
Gratulacje pani magister, witamy w zaszczytnym gronie
Stary 2008-07-15, 11:07   #4777
Poemi
Zakorzenienie

Cytat:
Co u mnie?

Gratuluję
Z TŻ-em to chyba nic poważnego?
Poemi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-15, 11:08   #4778
DianaM
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
Czesc Kochane
Własnie znalazłam chwilkę i do was zaglądam nawet nie mysle o tym by nadrabiac, wiec jak było cos ciekawego to prosiłabym o streszczenie

a wiec tak W Holandii sie zakochałm z wyjatkiem Hagii i Rotterdamu- tam jakos mi sie nie podoba. Jechalismy tutaj 17 godzin i było bardzo fajnie w koncu zobaczylam jak wyglądają prawdziwe, ładne drogi hehe
W Holandii jest tak zielono, czysto, ludzie bardzo mili co chwila tylko słysze "Hi" zajechalismy do Holandii na 6 rano wiec troszke pzowiedzalismy bo biuro pracy było czynne od 9. na 9 pojechalismy do biura pracy w Leiden tam gdzie wtedy był TZ i.. od razu dali nam prace w tej samej firmie i mieszkanko (wiec nie trzeba było juz szukac i placic za pośrednictwo) wiec duzo sie tu zaoszczędziło
TZ juz od piatku pracuje, my z jego siostra dopiero za tydzien bo musimy wyrobic sobie numer Sofi (nasz NIP) i to tyle trwa
dostalismy sliczne mieszkanko nad morzem w Noordwijk. okolica baaardzo spokojna, zielona, zadbana no cudo. my z TZ mamy duza sypialnie z wyjsciem na ogród (obok jest kanał z mostkiem i kaczuszkami wiec widoki z okna tez sliczne) , siostra jego ma tez pokój, potem jest jeszcze kuchnia i 2 łazienki i duzy salon mieszkanie całkowicie umeblowane. koszt to tylko 60 euro na osobę (i to juz bez dodatkowych oplat) do pracy wozi nas samochód i odwozi wiec super

Na razie nie mamy netu swoejgo tylko scigąmy przez te łącze wi-fi. wiec aby cos złapac to trzeba siedziec z laptopem w oknie hehe a i tak co jakis czas nas rozłącza.

narazie TZ pracuje i zarabia kase a ja z jego siostrą zwiedzam
Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
Miskowa a gdzie dokąłdnie tam mieszkałas??

wiecie ja naprawde nie sądzilam, ze tu w 10 min da sie znaleźc takie mieszkanie i prace a tu prosze
Bardzo się cieszę, że sobie tam radzisz i że w ogóle wszystko się tak fajnie układa. Myślę, że nie każdy tak szybko znajduje mieszkanie i pracę, więc ktoś tam na górze nad Tobą czuwa Przesyłaj szybko zdjęcia i zdwaj na bieżąco relację

Cytat:
Napisane przez ANITKA79 Pokaż wiadomość

Diana: Nie martw sie takJa bym tez tak zrobila z ta kelnerke, tlumaczyla jej jak krowie na rowie az w koncu sie nauczy i troche utarla jej nosa jako kierownik czy szefowa
Szkoda Twojego zdrowia i Twoich nerwow
Może to dziecinne, ale mam tak bardzo dość patrzenia na te ich gęby, że obrałam taktykę odzywania się wyłącznie w razie potrzeby. Do tej pory żyłam z nimi jak z przyjaciółmi, dzieliłam się nowinkami z życia itp Teraz nie chcę w ogóle z nimi rozmawiać, bo okazuje się, że przez te wszystkie miesiące z każdego wydarzenia z mojego życia miały używanie
Podoba mi się określenie "krowie na rowie"

Cytat:
dziewczyny ale sie porobilo. napisze na bialo bo moze nie wszyscy chca przeczytac:

O szoku Ty mój I jak ufać nabliższej rodzinie???
Stary 2008-07-15, 11:09   #4779
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Poemi Pokaż wiadomość
Gratuluję
Z TŻ-em to chyba nic poważnego?
Dzięki dziołchy

Z tż mam już po prostu dość miejscami Jest kochany, czuły troskliwy, ale chyba mu zeby idą
Stary 2008-07-15, 11:11   #4780
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:

Madzia- zazdroszcze tego mieszkanka z widokiem na morze Zycze Ci aby Ci sie wszystko udało

Dorinka- super,że macie już obraczki takie jakie chcecie, w końcu to symbol Waszej miłości

Sanetka-
nie wiem co CI powiedziec, to szczyt bezczelności i.....chamstwa:/

DianaM- najlepsze jets olewanie, jak mnie ktoś wkurza to staje się potulna i tylko przytakuje to gorzej wkurza niż kłocenie się z kims

Co u mnie?

Lemoorka no to super... gratuluje mgr i pracy super...
Mniej super, że się z TŻ żrecie, ale może to przez stres przedobronowy itp? Na pewno się ułoży

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-15, 11:11   #4781
DianaM
Zadomowienie

Cytat:

Sanetka- nie wiem co CI powiedziec, to szczyt bezczelności i.....chamstwa:/

Co u mnie?

Gratuluję !!!

Słodycze woli jeść? Dostanie zatwardzenia i od razu zrobi się potulniejszy
Stary 2008-07-15, 11:13   #4782
lemoorka
Zakorzenienie

problemy z zołąkdiem juz ma- wzdęcia sie pojawiły Już raz pisąłam o co mi idzie, znowu się zaczyna. Musze wdrozyć kolejny plan- strajk generalny
Stary 2008-07-15, 11:19   #4783
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
No to jak wszystko u kosmetyczki, to ja bym za jednym zamachem oba w czwartek zrobiła. Chyba mi nie powiesz, że będziesz sterty naczyń zmywać dzień przed ślubem - od czego masz TŻ Może Cię też umyć wtedy się pazurki nie zniszczą... a w piątek i sobotę będziesz już pewnie tak zaaferowana, że ciężko będzie na krześle usiedzieć
eeee ja tam myłam naczynia w sukni slubnej
tzn zaczęłam myć ale jak mama to zobaczyla to zaraz mnie przegonila

Cytat:
Napisane przez caperucitaroja Pokaż wiadomość
Czesc!
Rav, szklanki do drinkow tez sa czasem potrzebne, nawet bardzo!
BA to wręcz podstawa. Pierwszym szklem jakie kupilismy do naszego mieszkanka byly kieliszki do wina
Cytat:
Napisane przez dorinka30 Pokaż wiadomość
To fakt zaszalałam z zabiegami przed, ale chciałam mieć poczucie wyjątkowości chwili, a poza tym chomikowałam na ten cel cały rok więc teraz mogę zaszaleć bez wyrzutów sumienia
A z pogodą ...też bym wolała słoneczko i ciepło,ale chcę się przygotować psychicznie na każą opcję, abym nie panikowała
Pomaluj w piatek...zrelaksujesz się i bedzie wieksza szansa ze nic ci nie odprysnie.

Moje pazury trzymaly sie w idealnym stanie przez tydzień.

Sanetko jak czytam o tej rodzinie Twojego TZ to slabo mi sie robi.
Je nie wiem o co chodzi,skąd sie tacy ludzie biorą...nie moja bajka. Nie znam takich ludzi i nie mam zamiaru nigdy poznać.
Generalnie współczuję.

Rav sliczne masz mieszkanko. Kurcze tych kwiatow to Ci zazdroszczę.
Ja w ogole ręki do kwiatów nie mam.
Poki co mam jukę i dracenę..podobno cięzko doprowadzic te kwiaty do oplakanego stanu.

Lemoorko GRATULUJE
Madziu fajnie że wszystko sie ulozyło.

A teraz idę szpiegowac na nk
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-15, 11:44   #4784
czarna.noc
Wtajemniczenie

Cytat:
Co u mnie?

Gratulacje!! 2 takie nowiny naraz to chyba pelnia szczescia
czarna.noc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-15, 11:50   #4785
pollynema
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Mnie nie masz
a mogę ?

Cytat:
Nie mogę pojąć jak tak można... Ludzie nie mają skrupułów.

Cytat:

Co u mnie?

Aaa gratulacje!!!
Stary 2008-07-15, 11:53   #4786
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarna.noc Pokaż wiadomość
Gratulacje!! 2 takie nowiny naraz to chyba pelnia szczescia
tak w związku z tym ciasto z jagodami pieke
Stary 2008-07-15, 11:56   #4787
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
tak w związku z tym ciasto z jagodami pieke

W sobotę u mojej ciotki byl sernik na zimno z jagodami zjadłam połowę
Stary 2008-07-15, 11:57   #4788
dorinka30
Zakorzenienie

Ja tylko pobieżnie przeczytałam bo dzisiaj urwanie głowy, syundrom ostatniego dnia przed urlopem

Lemoorko gratulacje
Madziu super, że wszystko się tak fajnie ułożyło, trzymaj się i odzywaj czasem

Kasia pytałaś czy mogę dać link z allegro, ale coś nie zrozumiałam, że Nema nie może z allegro ? o co koman ?
Zdjęcia mogę zrobić w domku i wtedy tu wrzucę, link jest trochę przekłamany tzn. wydają się niebotycznie wielkie, grube i masywne a są subtelne i z klasą

e tam sernik, ja chce lasagne ze szpinakiem
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-15, 11:59   #4789
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość

W sobotę u mojej ciotki byl sernik na zimno z jagodami zjadłam połowę
Sernik to wyższy stopień wtajemniczenia Kruche robie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-15, 12:00   #4790
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pollynema Pokaż wiadomość
a mogę ?

Nie mogę pojąć jak tak można... Ludzie nie mają skrupułów.

Aaa gratulacje!!!
Sure, że możesz. Wyślę Ci namiary na priva

Hania

Stary 2008-07-15, 12:05   #4791
caperucitaroja
Rozeznanie

Czesc dziewczyny!

Et-ko, nie tylko Ty tak masz, ale myslac pozytywniej mozna wyjsc z pernamentnego przygnebienia i niewiary we wlasne mozliwosci. Jestes potrzebna ludziom, swietnie pracujesz, a zycie czasem tak zaskakujaco sie zmienia, ze jeszcze Cie czeka niejedna niespodzianka od losu. Usmiechnij sie !

Rav, sliczne mieszkanko, takie cieple kolorki i duzo kwiatkow. Ja niestety nie mam zmyslu upiekszania mieszkania, a kwiaty padaja jak tylko mnie widza

Diano, wspolczuje atmosfery w pracy . Ciezko jest, ale spokoj moze Cie uratowac. Wykonuj swoje obowiazki jak do tej pory i nie daj sie sprowokowac jakiejs fladrze. Znaj swoja wartosc! Skoro do tej pory dobrze pracowalas, to to jest Twoj atut i juz. Reszta niech sie wypcha.
Tez mam taki charakterek bezposredni, a w pracy spedza sie mnostwo czasu, wiec nie rob sobie wyrzutow, ze mowilas duzo o swoim zyciu prywatnym. Inni przeciez tez o nim opowiadali. Dasz rade .

Anitko, w koncu jestes! No! dziekuje za wpis pod zdjeciem slubnym . Bardzo milo mi sie zrobilo.
Co to, za prawko sie zabierasz? Bardzo dobrze! Na pewno sie przyda. A jak z Tztem sie uklada?

Asiuk, ja piec lat nie jezdzilam po zdaniu na prawko. koszmarnie bylo na poczatku, ale teraz jezdze juz normalnie.

Madzialenko, ciesze sie, ze wszystko uklada sie po Waszej mysli. Oby tak dalej. Zycze lekkiej pracy za gruba kase . Zdjecia super!

Sanetko, rowniez wspolczuje. U was wszystkie problemy biora po prostu z braku kasy, stad ta patologia.

Ines, co tak skromniutko dzis? Jak w pracy sie uklada?

Butter czeeeesc!

Aha, Miskowa, czemu nie chcesz slubu ß
I co sie dzieje z L_V? wyjechala gdzies?
caperucitaroja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-15, 12:07   #4792
dorinka30
Zakorzenienie

No właśnie gdzie jest L_V ???? Umieram z ciekawości jak spotkanie rodziców a jej nie ma
Stary 2008-07-15, 12:12   #4793
hania811
Zakorzenienie

Dorinko czy ja dobrze zrozumiałam- nie zawitasz do nasz przez następne 3 tyg
Ja chyba oszaleję.

W każdym razie ja będę na pewno myślami z Tobą. I już nie moge doczekać się na zdjęca i relację.

Super że obrączki tak Ci sie podobają.

Teraz to już z gorki.
Sprobujcie się wyluzowac, popijajcie winko wieczorami i byle do soboty
Stary 2008-07-15, 12:16   #4794
ButterBear
Zakorzenienie

Dziewczyny, opuszczam Was na trochę. Umówiłam się z mamą na ciuchowe oglądanie i mam nadzieję, kupowanie
C U

Hania

Stary 2008-07-15, 12:22   #4795
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Aha, Miskowa, czemu nie chcesz slubu
czuję się wywołana do tablicy
nie chcę ślubu, bo uważam, że nic on w moim życiu nie zmieni, zwłaszcza na lepsze. Nie odczuwam potrzeby mówienia o swoim tż mąż i do jego rodziców - mamo, tato. Jesteśmy razem, mieszkamy razem, jest ok. Nie potrzebuję też udowadniać nikomu, co nas łączy i niczego a zwłaszcza przyrzekać na całe życie (skąd mam wiedzieć, co będzie za jakiś czas). Nie chodzę do kościoła, więc ślub kościelny też nie jest mi potrzebny, nie będę hipokrytką tylko po to, żeby odstawić szopkę przed rodziną. Ok, jest opcja cywilnego, ale wszystko mogę zawrzeć w polisie i w testamencie.
Jest to na pewno kwestia ochrony siebie samej w jakimś stopniu i możliwość szybkiej ucieczki. Kwestii dzieci jeszcze do końca nie ustaliliśmy, mamy jeszcze czas, na razie jeszcze nie planujemy. Mój TŻ dla odmiany chciałby i to w miarę szybko wziąć ślub, myślę że przede wszystkim ze względu na rodzinę, bo jak o tym rozmawiamy, przyznaje mi rację, że jest to niepotrzebne, ale mimo wszystko chce. Na razie też nie potrafi mnie przekonać, że się mylę. Oczywiście może się tak stać, że kiedyś zmienię zdanie, ale póki co od długiego czasu nie myślę o ślubie i nie zanosi się na zmianę w tym temacie.

uffff, się uzewnętrzniłam, nie wiem, czy można to zrozumieć, nie tak łatwo to wytłumaczyć sensownie w kilku zdaniach, to temat rzeka...
Stary 2008-07-15, 12:29   #4796
Ines1985
Zakorzenienie

Cytat:
Ines, co tak skromniutko dzis? Jak w pracy sie uklada?
Jakoś nie mam weny na pisanie

W pracy ok, bo od tygodnia jestem sama w firmie, a to jest coś, co kocham . Szef co prawda zasypuje mnie mailami i smsami, ale to i tak nie to samo co gdyby byl na miejscu...

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-15, 12:35   #4797
ANITKA79
Zadomowienie

Cytat:
Czesc dziewczyny!

Anitko, w koncu jestes! No! dziekuje za wpis pod zdjeciem slubnym . Bardzo milo mi sie zrobilo.
Co to, za prawko sie zabierasz? Bardzo dobrze! Na pewno sie przyda. A jak z Tztem sie uklada?
Capri tez tesknilam Zdjatka mialas sliczne. Juz skladalam Ci zycoznka na wizazu, ale co tam..Raz jeszcze Wszystkiego Naj....
Tak robie prawko i choc wcale nie idzie mi latwo po 4 godzinach nadal na placu to sie nie poddaje. Wczoraj dopiero zaczelam czuc autko, nauczylam sie zawracac zmniejszac predkosc itp.. No i pomalu zaczynam to ogarniac Choc daje mi to wiele satysfakcji i z utesknieniem czekam nastepnej lekcji.
Jak z Tztem?? Spedzamy kazda wolna chwile razem.. Od przyjazdu bylam caly czas u niego Niedawno mielismy rocznicei Tz dal mi prezent 2 dni wczesniej.. a w ten dzien zabral z kursu na pyszne lody, obiadek i podziekowal mi ze jestesmy razem, bo jest najszczesliwszym facetem Ja tez jestem szczesliwa i wiem ze On to moje szczescie
Prawko robimy razem i na pewno sie nie nudzimy .. A Tz choc nigdy nie mial auta juz po pierwszej godiznie na miescie jezdzi Zdolniacha Ale mnie dzielnie wspiera wiec bedzie git

Diana..
To prawda nie warto za wiele mowic w pracy...ja u siebie tez tylko w pokoju swoim mam kolezanke i z nia sobie gadam a reszta firmy..nic nie wie o tym co u mnie.. Bo potem by chodzili i sie nasmiewali
Powiedzonko jest spoko he he

Sanetko ...
Ech ludzie sa rozni, czasem nawet w rodzinie tak sie zdarzamoja kolezanka miala podobny przypadek

Lemoorko Witaj wsrod magazynierow

a tak serio GRATULUJE PRACY I tego ze pomalu sie zaczyna ukladac
Buziaki
a Tz moze przed okresem co? ha ha ...to zart oczywiscie i mam nadzieje ze sie poprawi chlopak i bedzie dobrze miedzy wami
ANITKA79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-15, 12:38   #4798
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

lemoorko gratulacje
to tak nie zupełnie domek z widokiem nad morze, ale do morza blisko mamy. jakies 15-20 min spacerkiem tylko ten spacerek zawszwe sie duzy bo po drodze sa same sklepy a teraz taaakie promocje hehe

czasami sie tu czuje jak w wenecji hehe bo duzo kanałaów jest

kurcze TZ w pracy ja sie powoili z bieram z jego siostrą na miasto połazić a jakos tak mi sie teskni do niego.

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-15, 12:39   #4799
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Dorinko czy ja dobrze zrozumiałam- nie zawitasz do nasz przez następne 3 tyg
Ja chyba oszaleję.

W każdym razie ja będę na pewno myślami z Tobą. I już nie moge doczekać się na zdjęca i relację.

Super że obrączki tak Ci sie podobają.

Teraz to już z gorki.
Sprobujcie się wyluzowac, popijajcie winko wieczorami i byle do soboty

No chyba ze 3 tygodnie, ale tak wiesz żegnam się na w razie czego, postaram się wpaść do Was i pewnie to się uda.
Haniu nie oszalejesz, zdam szczegółową relację i zdjęcia też zobaczycie , chyba że nie wyjdę twarzowo , żartuję i tak pokażę

Dzięki za wsparcie kochana jesteś , tak winko wieczorami no coś Ty, wykluczone , wprowadziłam abstynencję alkoholową do wesela , od alkoholu się puchnie wiesz o co chodzi ....

W ogóle czuję się jakby to miało być jutro, tak się z Wami żegnam jakbym gdzieś wyjeżdzała

Dziękuję Wam wszystkim i każdej z osobna, że mnie wspierałyście i dzielnie znosiłyście moje marudzenia, teraz już będzie z górki, nie ma wyjścia musi być
Stary 2008-07-15, 12:53   #4800
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Dorinko to jeszcze raz zycze wam wszytskiego naj naj

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości