![]() |
#4771 |
Raczkowanie
|
Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!
Mam pytanie.Biore lek yazz. Zażylam wszystkie rózowe tabletki i podczas zazycia drugiej biaej tabletki wystąpił okres czy mam wziąść dwie pozostałe białe tabletki czy moge odrazu przejśc do nasępnego blistra?moge zacząc nowy blister od pierwszego dnia okresu? bardzo prosze o odpowiedz
|
![]() ![]() |
![]() |
#4772 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4773 |
Raczkowanie
|
Pomóżcie! Mam pytanie.Biore lek yazz. Zażylam wszystkie rózowe tabletki i podczas zazycia drugiej biaej tabletki wystąpił okres czy mam wziąść dwie pozostałe białe tabletki czy moge odrazu przejśc do nasępnego blistra?moge zacząc nowy blister od pierwszego dnia okresu? bardzo prosze o odpowiedz.
---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ---------- czytałam ulotke wiele razy ale nie ma o tym informacji.Więc nie wiem jak mam sie dowiedziec. |
![]() ![]() |
![]() |
#4774 |
Zakorzenienie
|
przecież dostałaś odpowiedź... po co wklejasz drugi raz to samo?
nie spamuj...
#4775 |
Raczkowanie
|
czytałam ulotke wiele razy ale nie ma o tym informacji.Więc nie wiem jak mam sie dowiedziec.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4776 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak, możesz przejść do następnego blistra, ale nie musisz. Tak możesz, ale nie musisz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4777 |
Raczkowanie
|
Dziękuje
![]() ---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ---------- Aha...już rozumiem ![]() Edytowane przez asiala1990 Czas edycji: 2009-10-23 o 19:34 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4778 |
Konto usunięte
|
Tylko pamiętaj, jak nie weźmiesz tych dwóch tabletek placebo, to zmieni Ci się dzień przyjmowania pierwszej różowej tabletki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4779 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4780 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
bierzesz 24 różowe, 4 białe bez względu na to czy krwawienie dostaje na 1 czy 3 białej.
![]() |
#4781 |
Raczkowanie
|
witam
![]() wczoraj zaczęłam 5 opakowanie, jak na 3 opakowaniu dostałam krwawienia po 2 białej tabletce tak i na 4 też tak było, a na 3 dzień 0 śladu krwawienia. Ale i tak wybieram się w poniedziałek do gina na kontrolę, zobaczymy co ciekawego mi powie ![]() skutków ubocznych za bardzo nie odczuwam, może poza tym, że od samego początku stosowania mam bardziej wrażliwe piersi, no i przede wszystkim urosły ![]() i jak tu czasami nie oszaleć xP Pozdrawiam ![]()
![]() |
#4782 |
Przyczajenie
|
właśnie kończę przyjmować pierwsze opakowanie Yaz, dzisiaj biorę 4 białą nieaktywną tabletkę a jeszcze nie wystąpiło krwawienie. ;/ w środę kochaliśmy się z chłopakiem i on kończył we mnie czy jest możliwe żebym była w ciąży? ;/
dodam że od niedzieli jestem chora ale nie przyjmuję antybiotyku tylko takie standardowe leki upsarin, wapno, witaminy, eurespal [bo mam straszny kaszel] i engystol lek homeopatyczny na infekcje wirusowe. a i paracetamol bo gorączkuję. |
![]() ![]() |
![]() |
#4783 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ja jestem w tracie 1opakowania i tez sie zastanawiam jak to bedzie u mnie z tymi ostatnimi 4 tabletkami placebo...
![]() |
#4784 |
Zakorzenienie
|
Działają od pierwszej wziętej pigułki, pod warunkiem, że wzięło się pierwszego dnia miesiączki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4785 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4786 |
Zakorzenienie
|
U mnie okres pojawia się na 3/4 tabletce placebo i trwa przez 2-3 pierwsze tabletki nowego opakowania. Moja gin mówiła, że to normalne i zależne od organizmu. Więc każda z Nas może mieć inaczej.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4787 |
Konto usunięte
|
Jakiś czas po zażyciu 2 tabletki z blistra, wymiotowałam. Rano wzięłam tabletkę przed upływem 12h, tak jak jest napisane w ulotce żeby zrobić. Tylko niestety znowu wymiotowałam, więc wzięłam następną, też w ciągu 12h. Teraz powinnam już zażyć 20 tabletkę, od tamtej pory brałam zawsze regularnie. Czytałam ulotkę milion razy, ale dalej nie wiem, jak traktować tę sprawę- jak zapomnienie jednej tabletki? czy 2? czy wszystko dobrze bo wzięłam kolejne w ciągu 12h? nie skontaktowałam się z lekarzem, wtedy myślałam, że wszystko jest ok. dopiero zaczęłam się zastanawiać niedawno. dodam też, że kochałam się w ten weekend z chłopakiem, mieliśmy dodatkowe zabezpieczenie, ale jednak tamta sprawa mnie niepokoi. czy to mogło jakoś wpłynąć na działanie zabezpieczające tabletek?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4788 |
Przyczajenie
|
Czesc dziwczyny!
Właśnie wertuje ten wątek i musze powiedziec ze zaczynam sie powaznie zastanawiac nad dalszym braniem YAZ. Pomimo ze dobrze zostały zareklamowane przez ginekolog ktora mi je przepisała to mam poważne wątpliwości. Wiadomo jak to jest z ginekologami, przepisuja to co im sie najbardziej opłaca i za co maja bonusy a my dla nich jestesmy tylko srodkiem do wzbogacenia sie ![]() Nie chodzi juz nawet o skutki o ktorych pisza dziewczyny czyli mdłosci, bole głowy itp. bo wydaje mi sie ze przy kazdych tabletkach na poczatku tak jest. Ja brałam przez 2 lata Jasminelle i w sumie dobrze sie po nich czułam. Jedymim minusem był mocny spadek libido. Gdy wspomniałąm o tym pani doktor od razu zaczeła mnie namawiac na zmiane tabletek twierdzac, ze gdyby kazde tabletki tak oddzialywaly na nasz organizm to zadna kobieta by ich nie brała...hmmm. Przekonała mnie do Yaz pomimo ze ma ten sam skład co Jasminelle. Zastanawiam sie tylko nad sensem zmiany w takim przypadku. W stanach podobno jest(była) niezła afera dotyczaca bezpieczenstwa i skutkow ubocznych braniaYaz. Zresztą podsyłam linka: http://www.yaz-side-effects-lawyer.com/ http://industry.bnet.com/pharma/1000...-a-rare-event/ Co o ty myślicie? |
![]() ![]() |
![]() |
#4789 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wiecej w tym amerykanskiej mentalnosci i nieznajomosci podstawowych informacji na temat branych lekow.
![]() |
#4790 | |
Zakorzenienie
|
kolejna osoba która w ciagu dwoch ostatnich dni wyciaga ten temat znow na swiatlo dzienne.. po co? po co? w watku bylo wystarczajaco klotni
![]() ![]() |
![]() |
#4791 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Gdzie jest o tym już wątek? bo jakoś nie mogę znaleźć.. Nie rozumiem ironii w Twojej wypowiedzi Marwari - to nie jest pierwsza afera związana z lekami, kiedy wywoływały skutki uboczne u pojedynczych przypadków a potem wycofywano lek, gdyż okazywało się, że tych pojedynczych przypadków pojawiło się zbyt dużo, aby nadal nazywać je pojedynczymi! Nikt, ale to nikt nie wiem jakie efekty może mieć w tym przypadku Yaz na nasze ciało za kilka lat, bo jest dopiero od paru lat na rynku! Nie raz już bywało tak, że był to okres po którym wycofywano leki (mimo OCZYWISCIE badań klinicznych przed wypuszczeniem leku na rynek). I jasne - dochodzi do tego walka o rynek, nieuczciwa konkurencja, firmy pharma zarzynające się o segment rynku, idioci amerykanie pozywający McDonalds'a za to że tucz itd. - ale nie zwalałabym wszystkiego na "amerykańską mentalność i brak podstwowych informacji na temat branych leków" - bo jeżeli lek może powodwać udar mózgu, atak serca czy poważne skrzepy we krwi, to może się okazać, że jest to zbyt poważny "side effect" nawet jak na 1 na 100 000 pacjentek... ---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- Cytat:
I dlaczego miałybyśmy się o to kłócić? Chyba warto znać informacje inne niż od ginekologa i Bayera? Czy lepiej mieć klapki na oczach i udawać, że nie ma problemu?? ---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4792 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4793 |
Przyczajenie
|
raczej nie należę do "panikar" ale tym razem to przeszłam samą siebie :/
otóż troszkę się pochorowałam. Przez kilka dni brałam gripex max a że nie pomogło to poszłam do lekarza. i Dostałam antybiotyk. Pierwszą tabletkę wzięłam w środę wieczorem, razem z 8 taletką Yazu (7 opakowanie). Antybiotyk - amoksiklav - brałam do soboty rano, czyli w sumie 6 tabletek antybiotyku. Przez cały czas brania antybiotyku nie współżyłam, pierwszy raz dopiero w piątek, po 6 dniach od skończenia antybiotyku, bez dodatkowego zabezpieczenia. Dziś wieczorem wezmę 20 tabletkę. Od ok 3 dni mam plamienia - zaczeły się w dniu kiedy spotkałam się po długiej przerwie z TŻ - rozumiecie ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4794 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak to było/jest w Waszym przypadku ale ja zmieniałam tabletki już 3 razy w ciągu dwóch lat. Najpierw brałam Cilest (to były moje pierwsze tabletki), potem Novynette a teraz biorę YAZ. Moja gin bez problemu zmieniała mi pigułki - najpierw z Cilestu (który ma wysoką dawkę hormonów) potem na pigułki o mniejszej dawce. Po Cileście miałam ociężałe nogi, pękały mi żyłki, po Novynette było to samo. Jedynie po YAz nie ma absolutnie żadnych skutków ubocznych. Piszę to, bo dziwię się Twojej opinii Pietruszko, że gin przepisują Nam leki na których oni samo mają profity. U mojej gin tak nie jest.
A co do "afery" z Yaz to heh... śmiechu warte, bo w artykułach dostępnych w necie opisuje się skutki uboczne, które są opisane w ulotce! Ba, nawet te opisane działania niepożądane są wymieniane niemalże w każdej ulotce pigułek antykoncepcyjnych. Wnioskuję, że osoby, które pozwały Bayera albo nie mają pojęcia o pigułkach, mają beznadziejnych lekarzy albo nie wykonywały okresowych badań niezbędnych przed i w trakcie zażywania antykoncepcji. MagdalenaMonka komu wierzysz bardziej lekarzowi? Czy stronom internetowym i ludziom z USA? Przecież jest wyjście: jak coś Wam się nie podoba, macie wątpliwości - odstawcie YAZ. Proste. |
![]() ![]() |
![]() |
#4795 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny
Czy zmiana czasu ma wplyw na branie tabletek? czy jesli cofnelismy o godzine do tylu zegarek to mam brac tabletki o 17 (zwykle bralam o 18) czy olac temat bo to nie ma roznicy? i przyjmowac tak jak zwykle |
![]() ![]() |
![]() |
#4796 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4797 | |
Zakorzenienie
|
juz byla wczoraj o tym mowa! z reszta mozna powiedziec ze ulotka tez o tym mowi. troche czytania ze zrozumieniem nie zaszkodzi
![]() ![]() |
![]() |
#4798 |
Przyczajenie
|
Zbulwersowałam się. Biorę te pigułki już prawie pół roku i w ostatnim czasie przytyłam, pogorszył się stan mojej cery, niemal cały czas dokucza mi okropny ból piersi (dodatkowo przy wzroście 160 cm urosły do rozmiaru 70E) a żeby tego było mało podrożały, co prawda tylko 2 zł ale to zawsze.Postanowione, 12 idę do gin i je zmieniam!
|
![]() ![]() |
![]() |
#4799 |
Raczkowanie
|
Czytam tak to forum i dziwi mnie to, że dziewczyny które są tu już długo, napisały tysiące wiadomości itp. odpisują początkującym dziewczynom (czasem) w tak chamski sposób... Nikt nie jest idealny, nie musi wszystkiego wiedzieć, coś nie pasuje to wcale nie pisać, niż z taką ironią...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4800 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:31.