|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4771 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
%
Cytat:
i tak naprawde niewiele rzeczy robi sie zgodnie z zasada Lege artis NIESTETY!!!!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4772 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4773 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() A mam jeszcze jedno pytanie. Jak mam zamienić bromek wapnia na bromek sodu mając np. 5g bromku wapnia. Czytam o tym już któryś raz i dalej nie mogę tego pojąć a w czwartek egzamin.. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4774 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
masa molowa bromku wapnia 199,89 - 5g masa z recepty masa molowa bromku sodu 102.8 - x x=[102,8*5]/199,89=2,57g 5-2,57=2,43 wody lub innego rozpuszczalnika w FP są podane masy molowe/cząsteczkowe przy danym związku |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4775 |
Przyczajenie
|
Chciałam na chwilkę wrócic do tematu poszukiwań stażu...Zarejestrowałam na róznych portalach, przychodzą rózne propozycje niestety mieszkam zawsze w "złym " miejscu
![]() Duża apteka w Warszawie poszukuje technika farmaceutycznego. Preferowane będą osoby posiadające świadectwo dojrzałości, a najlepiej studia wyższe. Wymagamy biegłości w recepturze również aseptycznej, ogólnej technologii postaci leków. W aptece używane są urządzenia niespotykane w innych aptekach. Kandydat przejdzie gruntowe szkolenie z ich obsługi. Początkowo ograniczy się to do oczyszczania i przygotowania aparatury do pracy, później obsługi. Wymagamy również umiejętności obsługi Pacjentów. Apteka kładzie nacisk bardziej na profesjonalne podejście do problemu Pacjenta aniżeli na wysokość paragonu. Kandydat musi umieć odpowiadać na każde pytanie. Każda zauważona odpowiedź typu "nie wiem", "nie mamy", "nie będzie" - zostanie negatywnie oceniona i będzie podstawą do wstrzymania ewentualnych premii. Każdy kandydat napisze test sprawdzający wiedzę z farmacji stosowanej i praktycznej. Prosimy przed zdecydowaniem się na przesłanie CV powtórzyć sobie wiadomości z odpowiednich podręczników aby uniknąć sytuacji wspólnego tracenia swojego czasu, gdyż bez pozytywnego wyniku nikt dalej nie przejdzie rekrutacji. Test składa się z 30 pytań: 4 odp. do wyboru (może być więcej niż jedna poprawna, test uzupełnienia, test czytania ze zrozumieniem, obliczenia). Każdy pracownik apteki (poza pomocami) został wybrany po napisaniu takiego testu. Przewidywane wynagrodzenie NETTO dla kandydata to 2800zł przez pierwsze 3 miesiące a następnie 3200zł przez rok. W aptece stosujemy system premii uznaniowych. Wszelkie informacje udzielane są mailowo. Prosimy o przesyłanie tylko CV w formacie PDF lub jako plik MS WORD. Żadne dokumenty nie będą przechowywane dłużej niż na potrzeby rekrutacji. Zgłoszenia bez adnotacji o przetwarzaniu danych osobowych zostaną odrzucone a ich autorzy powiadomieni o tym, prosimy wtedy o poprawienie dokumentów. Osoby zgłaszające się zostaną poinformowane mailem o tym czy zostały wybrane do dalszego etapu czy nie. Adresy osób zgłaszających jakiekolwiek głupie, negatywne komentarze odnośnie tej rekrutacji będą dołączone do zebranych zeszłym razem i posłużą do identyfikacji i odrzucenia ewentualnych zgłoszeń tych osób w przyszłości. gumtree.pl - 21 godzin temu - zachowaj |
![]() ![]() |
![]() |
#4776 |
Przyczajenie
|
Witam, czy wie ktoś co będzie na egzaminie 19-stego? Ma ktoś jakieś propozycje?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4777 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() 1) A powiedzcie mi w jakich przypadkach trzeba zamienić te bromki? I jeszcze jedno ale to już dot. czopków: 2) Skąd mam wiedzieć jaka jest średnia masa czopka po standaryzacji? To się jakoś liczy czy będe miała na egzaminie napisane? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4778 |
Przyczajenie
|
Rp.
Hydrochlorotiazidi 0,05/kg/dawkę Pabialgini P 0,2 Aspirini 0,1 M.f.pulv. D.t.d. No 20 dla dziecka o wadze 38 kg masa tabletki 0,250 zawartość hydrochlorotiazidi 0,15 Nie radzę sobie z proszkami eh..czy ktoś potrafi to obliczyć? |
![]() ![]() |
![]() |
#4779 |
Przyczajenie
|
Wiecie może jaki jest stosunek Ichtiolu do lanoliny przy mieszaniu tych dwóch substancji??
|
![]() ![]() |
![]() |
#4780 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Calcii bromati Codeini phopsphas tutaj zajdzie reakcja podwójnej wymiany między wapniem a fosforanem. Ale oczywiście to za zgodą lekarza! 2) Na egzaminie muszą podać masę formy po standaryzacji - nie da się tego obliczyć - to trzeba zrobić (doczytaj np. w Krówczyńskim). Cytat:
0,005- 1 kg x - 38 kg x= 1,9 w dawce jednorazowej, czyli w 1 proszku. Po obliczeniu dawek dla dziecka hydrochlor. wychodzi na to, że dawki są przekroczone.... wg FP MDJ=0,1, MDD=0,2 MDJ dziecko 38kg= 0,1 x38kg :70kg= 0,054 1,9>0,054 dawka jednorazowa przekroczona Nie wiem co dalej... Mam mętlik. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4781 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pabialgina p jest dwuskładnikowa : 88% aminofenazon , 12 % allobarbital Aminophenazonum wg FPIV Dmaxj=0,5 > Dj=0,88x0,2=0,176 Dmaxd=1,5 > Dd= nie obliczysz dobowej bo nie napisałaś ile razy dziennie proszków Allobarbital Dmaxj=0,3 > Dj=0,12x0,2=0,024 Dmaxd=0,3 > Dd= Tak samo czy aspiryna - po co używać z tabletek jak pro receptura występuje w postaci kwasu acetylosalicylowego - ale ok widzę, że musicie poćwiczyć liczenie subst. leczniczej z tabletek. Powiedzmy, że apteka nie posiada pro receptura tego kwasu więc korzystacie tabletek ![]() źle napisałam poprawiam poprzedni post: 0,1g x 20 proszków = 2 g. 2g : 0,5g (500mg)= 4 tabletki po 500mg aspiryny
Edytowane przez Alyssum Czas edycji: 2012-01-14 o 11:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4782 |
Przyczajenie
|
No właśnie profesor nie podał mi dawkowania...eh i wszystko mi wyszło inaczej...znalazłam w internecie ze masa 1 tabl pabialginy z subst pomocniczą to 0,32 g a w recepcie mam 0,2 pabialginy wiec 0,2 razy 20 proszkow to 4...podzieliłam wiec to 4 na 0,32 i wyszło 12,5..wiec chyba 13 tabletek i odwazyc 4 g z tego rozdrobnionej masy....czy ktos mogłby mi powiedziec czy dobrze mysle...?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4783 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w monografii Pabialginii P było podane, że 0,250g substancji jest w 1 tabletce o masie 0,320g więc wychodzi : 0,2g x 20 = 4g 4g : 0,250 = 16 tabletek o masie 16 x 0,320=5,12 g. ---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- myślę, że tak to ma być jak to jest źle to proszę kogoś o poprawienie. ---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ---------- 1:1
![]() |
#4784 |
Przyczajenie
|
Dostałam tą recepte na zaliczenie semestralne....nie mam danych..dawkowania...nie wiem co zrobie...kosmos jakis;/
|
![]() ![]() |
![]() |
#4785 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4786 |
Wtajemniczenie
|
spokojnie. Teraz wygląda ona bezsensu bez tego dawkowania ale na zaliczeniu oby było wszystko kompletnie i spokojnie wyliczysz dawki j, max d max itd. Bo bez tego ani rusz nie można wykonać rp.
#4787 |
Zadomowienie
|
Wszystkich zdających w przyszłym tygodniu zapraszam do podzielenia się co do podejrzeń - jaka będzie postać leku
![]() U nas obawiamy się kropli ocznych (jakieś przykłady rp?) Podejrzewamy też miksturę lub krople do wewn. Ale... znając przebiegła komisję to może być wszystko.. może znowu czopki albo proszki. A może coś z innej beczki - maści, zawiesiny ![]() Ja na chwilę obecną wiem, że nic nie wiem... Chciałabym, żeby już był czwartek wieczorem za tydzień.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4788 |
Przyczajenie
|
a jesli chodzi o dawke jednorazowa hydrochlorotiazydu..to jak ją zmniejszyć???
|
![]() ![]() |
![]() |
#4789 |
Przyczajenie
|
W mieszankach nie można było poprostu sprawdzic jednorazwej max. tylko trzeba było to jakos obliczyc zeby zmniejszyc... w proszkach mozna poprostu sprawdzic????
|
![]() ![]() |
![]() |
#4790 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
przykład rp jaką dzisiaj rozwiązywałam (ćwiczenia) 1. Rp. A 0,1% Sol. Scopolamini hbrom. 10,0 porażające ukł. przywspółczulny M.f.guttae ophthalm. rozszerza źrenicę D.S. 2 x dziennie po jednej kropli do worka spojówkowego Hyoscini hydrobromidum – Scopolaminum hydrobromicum, Scopolamini hydrobromidum stężenie zwykle stosowane 0,1% 0,1 – 100,0 x – 10,0 x=0,01 – muszę zrobić r-r pomocniczy 1,0% 0,1 – 1,2g wody 0,01- z z=0,24 0,24/10,0 x 100%=2,4% - rozpuszcza bezpośrednio w r-rze izotonizującym r-r izotonizujący – A NaCl 9g/l środek konserwujący – II chlorek benzalkoniowy, alkohol β-fenyloetylowy metoda wykonania – I, wyjaławianie termiczne 100⁰C przez 30min. ---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ---------- 3. Rp. A 1% Guttae ophthalm. Pilocarpini hchlor 10,0 w jaskrze D.S. 1-2 krople do worka spojówkowego co 8 godzin Pilocarpini hydrochloridum – Pilocarpinum hydrochloridum Stężenie maksymalne 1-4% Cr=1% nie zostało przekroczone 0,1 – 2,4 wody 2,4/10,0 x 100%=24% czyli substancję rozpuszczam w 2,4 jałowej wody i uzupełniam r-r izotonizującym do 10,0 r-r izotonizujący – A NaCl 9g/l środek konserwujący – I chlorek benzalkoniowy, octan lub glukonian chlorheksydyny (mieszanina K1) metoda wykonania – I, wyjaławianie termiczne 100⁰C przez 30min. Wykonanie: w warunkach aseptycznych rozpuścić 0,1 pilokarpiny w 2,4 jałowej wody, dodać 6 kropli mieszaniny K1, zamieszać, uzupełnić do 10,0 r-rem NaCl. R-r wymieszać i przenieść do jałowej butelki przez sączek klarujący, wylot butelki zabezpieczyć folią aluminiową, wstawić do autoklawu na 30min. 100⁰C. potem zamknąć butelkę jałową zakrętką z zakraplaczem. mam nadzieję, że się połapiecie o co chodzi ![]()
Edytowane przez Alyssum Czas edycji: 2012-01-18 o 10:45 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4791 |
Przyczajenie
|
Skontaktowałam sie z profesorem...podał dawkowanie 2 x dziennie 1 proszek..i powiedział ze mam policzyc tabletki tylko jesli chodzi o hydrochlorotiazyd..
|
![]() ![]() |
![]() |
#4792 |
Konto usunięte
|
Alyssum z tego co się orientuje to już się nie wykonuje kropli ze środkiem konserwującym, i dlatego rozlewa się je do 10 buteleczek w każdej po 1 g. Miałaś te recepty omowione z kims?
edit: tu można o tym przeczytać: http://forum-farmaceutyczne.org/topi...i-jak-wykonac/ Edytowane przez 4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4 Czas edycji: 2012-01-14 o 16:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#4793 | |
Wtajemniczenie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;31615557]Alyssum z tego co się orientuje to już się nie wykonuje kropli ze środkiem konserwującym, i dlatego rozlewa się je do 10 buteleczek w każdej po 1 g. Miałaś te recepty omowione z kims?
edit: tu można o tym przeczytać: http://forum-farmaceutyczne.org/topi...i-jak-wykonac/[/QUOTE] pierwsze słyszę... nie mogę tam zajrzeć ponieważ nie mam konta ---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ---------- Cytat:
![]() ![]() na innej stronce znalazłam coś takiego : Konserwanty "W celu przedłużenia trwałości leków dodaje się do nich konserwanty, które łączy się w zestawy (wg Farmakopei Polskiej), np. bromek benzalkoniowy z octanem chlorheksydyny, bromek benzalkoniowy z alkoholem β-fenyloetylowym czy boran fenylortęciowy z alkoholem β-fenyloetylowym. Z praktyki wynika, że dodawanie środków konserwujących do kropli ocznych powoduje u pacjentów pieczenie oka, co jest przyczyną częstych reklamacji. Większość lekarzy zaleca wykonywanie leków ocznych bez konserwantów, dlatego niektóre apteki wprowadziły podział 10 ml kropli do oczu (standardowe 1 opakowanie) na 10 opakowań po 1 ml. W ten sposób eliminuje się konieczność dodawania konserwantów i zapewnia jałowość leku w czasie kuracji." http://www.aptekarzpolski.pl/index.p...1065&Itemid=85 "W odniesieniu do wykonanych w recepturze kropli do oka termin ten jest uzależniony między innymi od zastosowanego środka konserwującego i zgodnie z zapisem podanym w farmakopei, termin przydatności kropli ze środkiem konserwującym wynosi 1 miesiąc, a w przypadku otwarcia - 10 dni." "Krople nie zawierające środków konserwujących po otwarciu mogą być stosowane przez chorego przez 24 godziny. Zastosowanie pojemników wielodawkowych jako opakowania finalnego dla kropli bez środków konserwujących rozwiązywane jest w aptekach poprzez wydanie pacjentowi np. 7 butelek z rozdozowaną zawartością sporządzonych kropli. Na etykiecie zawarta jest wówczas informacja o terminie ważności 24 godzinnym po jej otwarciu." Ale nie znalazłam informacji, że nie robi się już kropli z konserwantami.
Edytowane przez Alyssum Czas edycji: 2012-01-14 o 17:31 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4794 |
Konto usunięte
|
Jest tam napisane ze konserwantów się nie dodaje ponieważ utraciły rejestracje.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4795 | |
Zakorzenienie
|
Ja właśnie miałam leki do oczu, uczono nas,ze konserwuje się je. Nie konserwuje się tych przeznaczonych na oko zranione, po zabiegach chirurgicznych. I te niekonserwowane należy wydawać w pojemnikach jednodawkowych-minimsach.
![]() ![]() |
![]() |
#4796 |
Konto usunięte
|
no ja tez mam w notatkach ze robi sie ze środkiem ale ze czasami przeglądam fora żeby wyłapać jakieś ciekawostki to znalazłam takie info. Najlepiej by było gdyby ktoś kto jest na stażu zapytał w aptece jak to jest z tymi środkami konserwującymi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4797 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ---------- [1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;31616937]no ja tez mam w notatkach ze robi sie ze środkiem ale ze czasami przeglądam fora żeby wyłapać jakieś ciekawostki to znalazłam takie info. Najlepiej by było gdyby ktoś kto jest na stażu zapytał w aptece jak to jest z tymi środkami konserwującymi ![]() apteki aptekami wykonują je zapewne różnie. Poszukam w innych źródłach ![]()
![]() |
#4798 |
Konto usunięte
|
ehh już sama nie wiem, trudno to wszystko ogarnąć jak się nie jest na bieżąco.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4799 |
Wtajemniczenie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;31617138]ehh już sama nie wiem, trudno to wszystko ogarnąć jak się nie jest na bieżąco.[/QUOTE]
Rozumiem. Ja też wszystko sama w domu albo czasem koleżanka stażystka z czymś pomoże.
#4800 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam pytanie ![]() Skąd się wzięło w 1szej rp. 0,02 Scopolaminy i jaki r-r pomocniczy wykonujesz? Możesz to rozpisać/wyjaśnić? Byłabym Ci bardzo wdzięczna. poza tym powinno chyba być 0,1-1,2 wody 0,01- x x= 0,12 ( a nie jak piszesz 0,24 - popraw mnie jeśli coś nie rozumiem i się mylę) A w 2-ej rp. dodajesz tylko konserwant K1. Z tabeli wynika, że do konserwowania pilocarp. są 3 konserwanty. To jak to w końcu jest wybieramy jeden czy używamy wszystkich zalecanych z tabeli ? (w 1szej rp. dodawałaś kolejno różne). Przepraszam, że tak męczę ale nasza grupa nie miała w ogóle na zajęciach leków ocznych, za pasem egzamin a przypuszczenia co do postaci leku różne... Trudno jest się samemu cokolwiek nauczyć tylko z książek... Ale przydałoby się cokolwiek wiedzieć jak się zabrać do takiej rp. w razie czego, a nie zobaczyć arkusz egzaminacyjny i wyjść... Ale mam wielką nadzieję, że nie dadzą kropli ocznych mimo wszystko... ![]() Edytowane przez justysd Czas edycji: 2012-01-14 o 22:07 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:58.