Wyspowe mamy gorąco zapraszamy! Doradzimy, pogadamy-razem sobie radę damy! - Strona 160 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-20, 08:57   #4771
Kinqaa
Zakorzenienie

Dot.: Wyspowe mamy gorąco zapraszamy! Doradzimy, pogadamy-razem sobie radę damy!

A dzień dobry
Bardzo szybko czas leci dopiero co pamiętam jak młoda tylko leżała i przewracała oczkami, a za niecałe pół roku skończy 3 latka

Never ignore someone who cares for you
because someday you will realize
you have lost a diamond
while you were busy collecting stones...

Kinqaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 09:22   #4772
nikita262
Rozeznanie

Dot.: Wyspowe mamy gorąco zapraszamy! Doradzimy, pogadamy-razem sobie radę damy!

hejka

Kinqaa dla corci
Ewi super, ze urlop sie udal
Gosia dla Eryka za 5 mies

moja skonczyla juz 18 mies
u nas dzis tez deszczowo
nikita262 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 11:30   #4773
Sysunia_d
Zakorzenienie

Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin dla Jagody

Dla Eryka

u nas dzisiaj nie pada ale wieje

Myślałam że jestem w ciąży a tu dostałam okres

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200304251135.png

17.11.2010 urodził sie nasz Skarbek
Sysunia_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 11:41   #4774
nikita262
Rozeznanie

Anilkadro sto lat dla Jagodki
nikita262 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 11:44   #4775
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Witam,
moze do Was dolacze? Chociaz ja nie wyspowa mama..., ale jestem mama wielodzietnej rodziny z zagranicy. A moze jest na wizazu forum ogolnie dla mam z zagranicy, nie tylko wyspowych? Mam na wizazu krotki staz, a forum jest duze, trudno ogarnac, bo mi i czasu brak... Trzeba konczyc, bo musze sie zajac dziecmi. Wyjsc z nimi troche na spacer, bo u nas pogoda ladna, jak prawie zawsze w tej czesci Europy, narazie u nas jeszcze lato w pelni.
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 13:13   #4776
rybkie
Rozeznanie

Lazurowe wybrzerze witaj!
A ja wlasnie zostawilam moje dziecie na 3 godzz childminder ucieklam szybko zanim mloda siezorientowala...tak mi ciezko((((
Stary 2012-09-20, 14:18   #4777
ewurka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
ewurka-Marysia przez jakiś czas też miała wysypkę na buźce. HV i GP mówili, że to przez moje hormony i że minie. I rzeczywiście minęło A na te krostki stosowałam krem polecony przez HV-Aqueous.
Kurcze a moja HV przychodzi dopiero za tydzień...gdzie kupiłaś ten krem Haniu? na razie smaruje mu bużke nivea i myje podczas kąpieli z oilatum niby mam mniej ale nawet na główce mu wyszło

Cytat:
Napisane przez blonde_hair Pokaż wiadomość
A ja lubnie gosci, zwlaszcza na swieta

Ja tez tak dopiero po ok. miesiacu zaczelam wprowadzac nowe rzeczy

Ja z moja mama mam wspanialy kontakt i nawet moglabym z nia mieszkac. Do niczego sie nie wtraca, jak jest u Nas to bawi sie tylko z Seba, w niczym mi nie przeszkadza, w garach mi nie miesza itp.A tesciowa jak tu była kiedys(o dziwo!)to zamiast pomóc przy malym to z miotła wiecznie chodzilai obiadki synkom gotowala
A moja mama byla juz 2 lata z rzedu i nawet mi juz powiedziala,ze w tym roku niestety sobie odpusciSzkoda, bo po Nowym Roku Seba ma urodzinki i na wszystkich byla
Zazdroszcze szczerze takich relacji z mamą mnie tego zawsze brakowało...mam nadzieje, ze ja nie będę "królową śniegu" dla mojego dziecka
Co do gości w święta my również bardzo lubimy a mój TŻ to zwłaszcza ale on szaleje wtedy zawsze dużo gotuje, piecze - nawet ciasta i niby ja ubieram choinke co roku a on i tak jak zostają jakieś ozdoby gdzieś je wciska na choinke

Cytat:
Napisane przez Sysunia_d Pokaż wiadomość
Piszecie o świętach i rodzicach ....

Dla mnie od tych 4 lat kiedy tu jestem to jakoś nie ma świąt? zwłaszcza tych Bożego Narodzenia Ja jestem przyzwyczajona do rodzinnych świąt u nas zawsze było 12 osob jak nie wiecej i te świeta naprawde miały swoja dusze , swój sens , tradycję -- jakoś świeta w gronie dwóch osób a teraz 3 to jakoś nie to samo i tego mi brakuje. To jak zwykle jest temat bardziej na klubowe z mojej strony Szczerzonego Pan Bóg Szczerze

Wszak nigdy nie byliśmy całkiem sami , bo albo moi rodzice u nas byli , albo my byliśmy w Irlandi ale jakby nie było brakowało mi zawsze siostry , babci ... W tamtym roku udało nam sie pojechać do PL na świeta i było SUPER. W tym roku nie wiem jak to bedzie ale do PL raczej sie nie wybieramy.
Mnie brakuje Krakowa światecznego...uwielbiam go po prostu
I szkoda że dostałaś @ :beczy:

Cytat:
Napisane przez emillia006 Pokaż wiadomość
Juz wciagnelam cala paczke delicji zaraz po powrocie
zazdroszcze

Gosia dla Eryczka

Rybkie wrażliwcu jeden

* Aniołek 3.06.2010 [*]

słodkości

Edytowane przez ewurka
Czas edycji: 2012-09-20 o 14:19
ewurka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 15:22   #4778
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez Lazurowewybrzeze Pokaż wiadomość
Witam,
moze do Was dolacze? Chociaz ja nie wyspowa mama..., ale jestem mama wielodzietnej rodziny z zagranicy. A moze jest na wizazu forum ogolnie dla mam z zagranicy, nie tylko wyspowych? Mam na wizazu krotki staz, a forum jest duze, trudno ogarnac, bo mi i czasu brak... Trzeba konczyc, bo musze sie zajac dziecmi. Wyjsc z nimi troche na spacer, bo u nas pogoda ladna, jak prawie zawsze w tej czesci Europy, narazie u nas jeszcze lato w pelni.
Witaj

Cytat:
Napisane przez rybkie Pokaż wiadomość
A ja wlasnie zostawilam moje dziecie na 3 godzz childminder ucieklam szybko zanim mloda siezorientowala...tak mi ciezko((((

Bardzo dobrze cie rozumiem.
Stary 2012-09-20, 15:53   #4779
nitka_88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ewurka Pokaż wiadomość
Dzień Dobry

Wpadam do Was w takiej porannej przerwie kiedy Dominik śpi najedzony a ja jem śniadanko.
Nie pisałam, nie zaglądałam bo nie było ze mną dobrze. Po dość długim porodzie (prawie 24 godzinnym) dochodzę dalej do siebie. W skrócie rozwarcie szło bardzo wolno 2cm co 2h, czop nie odchodził, wody nie odchodziły, mocz się zablokował i Dominik był żle obrócony i po 23h stwierdzili, ze musza mnie wziąść na sale rozciąć, obrócić dominika i wyciągnąć, bo już zaczynał się denerwować w brzuszku i tak się stało...dostałam epidural, porozcinali mnie i dominik pojawił się na świecie założyli szwy...które teraz lecze bo dostałam zakażenia wysokiej gorączki, zimnych dreszczy, ale to takich, że nie mogłam nic, a nic zrobić. Dostałam antybiotyk.. teraz doszło mi zakażenie cewki moczowej po cewnikowaniu i kolejny antybiotyk...ogólnie dziewczyny od porodu nie mogę normalnie usiąść na tyłku, wstać czy chodzić. Płakałam po kątach bo bolało mnie wszystko, ale wszystko każdy centymetr ciała. Nie chce rozpisywać się nad tym kto i co zle zrobił, ale angielskiej służby zdrowia mam jeszcze bardziej dość...
Jedynym takim promyczkiem w tym wszystkim jest rosnący Dominik, który z dnia na dzień się tak cudnie zaokrągla

Ps. Rada dla przyszłych rodzących mały ręcznik do moczenia w zimnej wodzie i ochładzania ciała, mnie bardzo pomógł

Buziaki dziewczyny

Nitka Ogromne Gratulacje
Dziękuję i wzajemnie Współczuję przeżyć, bo sama dość dobrze wspominam swój poród i to jak się po nim czułam. Najważniejsze jednak, że teraz jest już dobrze i że synek już bezpieczny po tej stronie brzuszka
Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Dzien dobry!
U mnie dzis zimno,szaro i deszczowo
Glowa strasznie mnie boli.

Eryk skonczyl wlasnie 5 miesiecy
Jak ten czas leci
Milego dnia!

Mój Alex kończy dziś miesiąc...
I jak tatuś weźmie go na spacer, a mi zostanie chwilka czasu po domowym spa, to opiszę Wam w skrócie mój poród

www.NiciutKa.pl
nitka_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 16:37   #4780
emillia006
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nitka_88 Pokaż wiadomość
Dziękuję i wzajemnie Współczuję przeżyć, bo sama dość dobrze wspominam swój poród i to jak się po nim czułam. Najważniejsze jednak, że teraz jest już dobrze i że synek już bezpieczny po tej stronie brzuszka

I jak tatuś weźmie go na spacer, a mi zostanie chwilka czasu po domowym spa, to opiszę Wam w skrócie mój poród
Czekamy na relacje
emillia006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 16:39   #4781
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Kurcze a moja HV przychodzi dopiero za tydzień...gdzie kupiłaś ten krem Haniu? na razie smaruje mu bużke nivea i myje podczas kąpieli z oilatum niby mam mniej ale nawet na główce mu wyszło
Krem kupiłam w aptece w Boots, kosztował 2,45 f

Pisałam jakiś czas temu, ze od września mają nam wywozić śmieci raz na dwa tygodnie. Wystawiliśmy wczoraj kosz, bo przyjeżdżają do nas w środy. Dziś patrzę, a na całej ulicy stoi tylko nasz kosz-nieopróżniony Mogli nam nie wywieźć tych śmieci, jeśli jeden worek trochę z tego kosza wystaje-tzn. kosz nie jest zamknięty?
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-20, 17:10   #4782
beafrance
Zadomowienie

Cytat:
Inka jest wskazana podczas karmienia
Ma dobryw pływ na laktacje
Ja ja polubilam własnie podczas karmienia i pije do dzis
to swietna wiadomosc....gorzej z krowim mlekiem do niej...W polsce jest ponoc mleko pszeniczne chyba nawet o waniliowym smaku, tutaj nie widzialam..

Cytat:
Napisane przez potty Pokaż wiadomość
Dostalam potwierdzenie umowy na stale w poniedzilaek i podwyzke jednoczesnie. Zdzwonilam na Tax Credyty zglosic, ze dochod nam sie zwiekszyl i tylko sobie problemow narobilam.
gratuluje umowy i podwyzki powodzenia z taxem...

Cytat:
Napisane przez ewi83 Pokaż wiadomość
Powoli dochodze do siebie po wakacjach. Cale 10 dni na Majorce- czulam sie swietnie- zadnych mldlosci ani boli glowy- jak tylko wrocilam do UK- wszystko zaczelo sie od nowa

Pogode mielismy swietna codziennie w granicach 27-29 stopni. Nikos byl zachwycony plaza i morzem- ( w basenie nie bardzo chcial sie bawic) Wogole nie bal sie wody- jak tylko pierewszego dnia poszlismy na plaze, od razu wszedl do wody, caly sie zanurzyl i nie chcial wyjsc z wody Po kilku dniach kladl sie wodzie, chodzil na raczkach a reszta ciala plywala na wodzie Wydaje mi sie ze bardzo szybko nauczy sie plywac

zatrzymalusmy sie w malym hotelu- bylo bardzo duzo dzieci w wieku 2-3 lata. Nikos mial sie z kim bawic. Wieczorami dzieciaki mialy mini disco- moj maly zawsze byl pierwszym tancerzem na parkiecie Teraz chodzi i mowi MAMA CHODZ TANCZI
no to wakacje super udane!

Cytat:
Napisane przez ewi83 Pokaż wiadomość
A w poniedzialek mam pierwsze USG- juz sie nie moge doczekac Bardzo sie boje czy wszystko z dzieciatkiem jest w porzadku ( z Nikosiem nie mialam takich obaw) Najgorsze jest to z e tz wyjezdza w sobote do Japonii i bede musiala isc tam sama
Na pewno wszytsko jest dobrze powodzenia w poniedzialek i daj znac! ja wczoraj poczytalam o porodzie kleszczowym i tez bardzo chcialabym tego uniknac...

Cytat:
jak to tylko we 3 aż we trójke ja się bardzo cieszę na te święta i szczerze nie miała bym nic przeciwko jakbyśmy byli sami...ale nie wiem czy moja mam nie przyleci do nas słaby mamy kontakt i była u nas w zeszłym roku na tydzień w święta, nie było najgorzej, ale gdyby chciała zostac dłużej chyba byśmy się pozabijały
mam troche podobnie...
Bardzo sie ciesze na swieta we trojke w naszym nowym domku.
My, dzidzius, kot, choinka ...i "Kevin sam w domu" w tv

Cytat:
Napisane przez Kinqaa Pokaż wiadomość
dzień dobry
U nas jako tako raz pod wozem, raz na wozie chyba jak u wszystkich.
Żyję na razie wyjazdem, 2go października lecę do PL
hello
to juz niedlugo ten wyjazd
gratuluje odpieluchowania
Cytat:

Eryk skonczyl wlasnie 5 miesiecy
wszytskiego dobrego dla malego Eryczka

Cytat:
Napisane przez Sysunia_d Pokaż wiadomość
Myślałam że jestem w ciąży a tu dostałam okres
no to kciukasy za dalsze staranka

Edytowane przez beafrance
Czas edycji: 2012-09-20 o 17:40
beafrance jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 17:39   #4783
beafrance
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nitka_88 Pokaż wiadomość

no koniecznie , koniecznie

Stary 2012-09-20, 17:59   #4784
emillia006
Zadomowienie

Mialam dzisiaj wizyte w szpitalu i na szczescie trafila mi sie fajna lekarka
Zrobila mi usg i jestem przeszczesliwa, ze moglam zobaczyc swoje dziecie Malutka super sie rozwija, wszystko ma na swoim miejscu, wody plodowe w normie a i hemoglobina mi podskoczyla wiec wrocilam happy
Jest taka duza, ze na screenie moglam zobaczyc jedynie albo glowke albo nozki albo brzuszek a i raczki miala zlozone jak do pacierza Moj maz sie smieje, ze sie modli, bo chce juz wyjsc
Ulozenie lekarka ocenila jako 4/5. Za bardzo tego nie kumam to czyli jak jest 5/5 to znaczy, ze jest juz obrocona calkiem do porodu Z tego wszystkiego zapomnialam sie jej zapytac.
emillia006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 18:15   #4785
Darianna25
Zakorzenienie

Cytat:

Pisałam jakiś czas temu, ze od września mają nam wywozić śmieci raz na dwa tygodnie. Wystawiliśmy wczoraj kosz, bo przyjeżdżają do nas w środy. Dziś patrzę, a na całej ulicy stoi tylko nasz kosz-nieopróżniony Mogli nam nie wywieźć tych śmieci, jeśli jeden worek trochę z tego kosza wystaje-tzn. kosz nie jest zamknięty?
Możliwe.

Ja mam pytanie do mam 3 latkow, które posyłaja dzieci do nursery.
Czy jak macie te darmowe 15h to można wziąść 3 dni po 5h i mieć wszystko za free?
Byliśmy dziś w nursery i pani nam powiedziala,że z kazdej sesji możemy mieć 3h darmowe +2h platne, nie można łączyć

Darianna25 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-09-20, 18:17   #4786
hanjah
Zakorzenienie

Tż zadzwonił do councilu w sprawie tych śmieci-ponoć mają przyjechać i je zabrać najszybciej jak się da
Stary 2012-09-20, 19:00   #4787
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rybkie Pokaż wiadomość
Lazurowe wybrzerze witaj!
Ja nigdy nie zatrudnialam assistante maternelle, jakos nie mam zaufania do obcych jezeli chodzi o tak male dzieci, ktore jeszcze nie mowia. Wiem, wiem, mam schize. Po urodzeniu pierwszego dziecka pracowalam, mama tu byla i mi pilnowala malej, ale to juz dawno bylo, bo od urodzenia drugiego dziecka caly czas jestem na urlopie wychowawczym, ktory jest platny i trwa do trzecich urodzin dziecka, jezeli w tym czasie urodzi sie kolejne dziecko to urlop ten trwa do trzecich urodzin tego dziecka, czyli mam jeszcze prawie dwa lata takiego urlopu, bo moje czwarte i jak narazie ostatnie dziecko ma aktualnie rok i 4 miesiace. A, ze od 2 i pol roku jak sa wolne miejsca mozna juz tu zapisac dziecko do przedszkola "szkoly" école maternelle, a od 3 lat musi byc przyjete i zawsze jest przyjete, to wroce do pracy jak moje czwarte dziecko pojdzie do przedszkola "szkoly" i w taki sposob obejde sie bez nounou. A teraz korzystam z tego, ze moge sie nacieszyc moimi bébé, bo dlugo bébé nie beda, a wiec staram sie w pelni wykorzystac ten czas.

A tak wogole, to Rybkie i Gosia261282, dziekuje za powitanie.

Zycze wszystkiego naj, maluszkom konczacym swoje kolejne miesiace i latka.

Edytowane przez Lazurowewybrzeze
Czas edycji: 2012-09-20 o 19:05
Stary 2012-09-20, 19:10   #4788
hanjah
Zakorzenienie

Lazurowewybrzeze ja również witam

Pewnie mieszkasz w pięknym, słonecznym miejscu-nie to co nasze deszczowe Wyspy
Stary 2012-09-20, 19:12   #4789
beafrance
Zadomowienie

witaj, witaj lazurowewybrzeze
Troche Ci zazdroszcze tego miejsca zamieszkania
A z tego co piszesz to macierzynskie/wychowawcze jest we Francji ciekawie rozwiazane. Polityka prorodzinna jak sie patrzy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-20, 19:15   #4790
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:

Zazdroszcze szczerze takich relacji z mamą mnie tego zawsze brakowało...mam nadzieje, ze ja nie będę "królową śniegu" dla mojego dziecka
Co do gości w święta my również bardzo lubimy a mój TŻ to zwłaszcza ale on szaleje wtedy zawsze dużo gotuje, piecze - nawet ciasta i niby ja ubieram choinke co roku a on i tak jak zostają jakieś ozdoby gdzieś je wciska na choinke

Cytat:
Witam,
czesc
Napisz cos o sobie, skad jestes, ile masz dzieci, ile maja lat itp.

Cytat:

niestety tak

Cytat:
Napisane przez Darianna25 Pokaż wiadomość
Możliwe.

Ja mam pytanie do mam 3 latkow, które posyłaja dzieci do nursery.
Czy jak macie te darmowe 15h to można wziąść 3 dni po 5h i mieć wszystko za free?
Byliśmy dziś w nursery i pani nam powiedziala,że z kazdej sesji możemy mieć 3h darmowe +2h platne, nie można łączyć
z tego co wiem, to nie mozna brac np. 5 godz, sa 3 godz dziennie

Bea co do mleka to sama bedziesz musiala spradzic czy Twojemu dziecku szkodzi czy tez nie
Ja pilam z mlekiem

Anilkadro sto lat dla Jagodki

Jestem choraDostalam zwolnienie na tydz. Mam infekcje oczu i gardla
Weekend przeleze w domu...
Stary 2012-09-20, 19:35   #4791
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Mieszkamy w Marsylii, w pierwszym okregu, a wiec w samym serduszku tego miasta, tuz obok Starego Portu "Le Vieux-Port de Marseille", mam 4 Madmoizelles: 12 lat gimnazjalistka, druga klasa gimnazjum, bo tu gimnazjum "college" jest od 11 lat, druga 5 lat ostatnia klasa école maternelle "przedszkola" i dwie bébé jedna 2 latka i jedna roczek.
Polityka pro rodzinna jest we Francji jak najbardziej o.k, klimat na poludniu Francji tez i jest tu na poludniu ladnie, na polnocy zreszta tez, ogolnie Francja jest bardzo ladnym krajem, zwiedzilam tu sporo nie tylko poludnie i praktycznie wszedziej podobalo mi sie.
Stary 2012-09-20, 19:38   #4792
hanjah
Zakorzenienie

No to ciekawie skoro nie wywożą śmieci jak kosz jest przepełniony Tylko ciekawe co robić ze śmieciami przez kolejne 2 tygodnie??? Błędne koło jak dla mnie
Stary 2012-09-20, 19:40   #4793
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
No to ciekawie skoro nie wywożą śmieci jak kosz jest przepełniony Tylko ciekawe co robić ze śmieciami przez kolejne 2 tygodnie??? Błędne koło jak dla mnie
trzeba robic tak by kosz byl zamkniety i po problemie
Jak mamy za duzo smieci,w sensie by cos wystawalo ze smietnika to zostawiam jeden worek gdzies z boku i wkladam do pustego, jak juz oproznia
Stary 2012-09-20, 19:51   #4794
nitka_88
Zadomowienie

Cytat:
Witam,
Witaj

Miałam napisać wcześniej, ale dzidziuś domagał się mojej uwagi Teraz wisi mi na cycu, więc coś tam ogarnę jedną ręką

Od razu mówię, że nie będzie to dokładny opis, raczej garść suchych faktów

Ok 3:30 odeszły mi wody, a chwilę później zaczęły się skurcze - od razu co 4 minuty. Zadzwoniłam po męża, żeby wracał do domu (pracuje na nocki) i pojechaliśmy do szpitala. Tam oczywiście sprawy papierkowe, rejestracja, wywiad, itd... Tego dnia podobno było busy i dopiero o 7mej znalazła się jakaś wolna położna, która po przebadaniu mnie stwierdziła, że zostaję na porodówce (rozwarcie na 4cm). Jednak zanim ktoś się mną zajął, minęła kolejna godzina, bo akurat wypadała zmiana shiftu. Wreszcie o 8mej zaprowadzono mnie do sali porodowej z basenem, w której zostałam już do końca. Od jakiegos czasu skurcze były juz dosc mocne i wystepowały co 2.5 minuty, wiec wejscie do basenu (taka troche wieksza wanna) z ciepła woda przyniosło mi chwilowa ulge. Jakis czas pózniej, poprosiłam o gas&air. O 11 musiałam przejsc na łózko, zeby połozna mogła mnie zbadac - rozwarcie na 7cm, ale główka jeszcze daleko. Wrociłam do basenu na kolejne (niepotrzebne) 5h... O 16 niemal zmusiłam połozna, zeby znów mnie zbadała, bo juz strasznie bolało i chciałam wiedzieć "how long?" Okazało się, że sytuacja bez zmian, bo na drodze główki nadal znajduje sie pęcherz płodowy z wodami, które nie do konca wypłyneły. Poprosiłam, zeby mi go przebić i przy okazji zrobic cewnikowanie, bo od długiego czasu nie mogłam zrobic siku. Po tych zabiegach ledwo doszłam do basenu, bo skurcze na lądzie i na sucho (w sensie, ze juz bez wód płodowych) bolały przeokrutnie. Chwile pózniej, zaczeły sie juz parte i chyba na 7mym z nich, o 16:58 urodziłam Alexa To tyle, w wiekszym skrócie Moge jeszcze dodac, ze cały czas byli ze mna mój mąż i studentka połoznictwa, na której obecnosc sie zgodziłam. Główna połozna wpadała tylko na chwilke od czasu do czasu, wiec fajnie było miec choc ta studentke, która co chwile sprawdzała tetno małego i moje parametry. Ogólnie poród wspominam dobrze, tylko mam delikatny zal, ze nie przebiły mi tego pecherza od razu, skoro wiedziały, ze stoi on na drodze główki. Gdyby to zrobiły, poród trwałby 9, a nie 14h... Aha, pęknięcie miałam drugiego stopnia, a po 17h wyszłam już ze szpitala Mam nadzieje, ze choc troche udało mi sie zaspokoic wasza ciekawosc i przepraszam, ze od połowy zrezygnowałam z wiekszosci polskich znaków

www.NiciutKa.pl
nitka_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 19:52   #4795
beafrance
Zadomowienie

hanja trzeba ograniczyc produkcje smieci
zartuje
lazur Marsylia ...no to bosko... bylam kilka razy we Francji, bardzo mi sie podobalo.
Mialam kiedys niezlego fisia na punkcie fr. jezyka, muzyki, franc. kina (nadal bardzo lubie)
a ksiazka do nauki nadal lezy gdzies....
jak maja na imie dziewczynki???

Stary 2012-09-20, 20:33   #4796
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez beafrance Pokaż wiadomość
to swietna wiadomosc....gorzej z krowim mlekiem do niej...W polsce jest ponoc mleko pszeniczne chyba nawet o waniliowym smaku, tutaj nie widzialam..

A dlaczego do kawy nie mozesz mleczka krowiego,jakas alergia,nietolerancja laktozy?A moze z sojowym?Ja pije z mlekiem i ogolnie duzo mleka pije,do platkow,kakao itd.
Stary 2012-09-20, 20:35   #4797
ewi83
Zadomowienie

Cytat:
Mieszkamy w Marsylii, w pierwszym okregu, a wiec w samym serduszku tego miasta, tuz obok Starego Portu "Le Vieux-Port de Marseille", mam 4 Madmoizelles: 12 lat gimnazjalistka, druga klasa gimnazjum, bo tu gimnazjum "college" jest od 11 lat, druga 5 lat ostatnia klasa école maternelle "przedszkola" i dwie bébé jedna 2 latka i jedna roczek.
Polityka pro rodzinna jest we Francji jak najbardziej o.k, klimat na poludniu Francji tez i jest tu na poludniu ladnie, na polnocy zreszta tez, ogolnie Francja jest bardzo ladnym krajem, zwiedzilam tu sporo nie tylko poludnie i praktycznie wszedziej podobalo mi sie.

witaj

Cytat:

Jestem choraDostalam zwolnienie na tydz. Mam infekcje oczu i gardla
Weekend przeleze w domu...
zdrowka

Cytat:

serio U nas zabieraja smieci co tydzien i zabieraja wszystko- nie mamy zadnych ograniczen

Ja mam strasznego lenia- nic mi sie nie chce robic mam chyba ze 3 kosze prasowania i musze wysprzatac dom przed przyjazdem rodzinki. Moze w przyszlym tygodniu

21 maja 2010- Nikolas Filip
06 kwiecien 2013- Anton Leon
ewi83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 20:35   #4798
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beafrance Pokaż wiadomość
hanja trzeba ograniczyc produkcje smieci
zartuje
U nas większość tych śmieci to pieluchy
Stary 2012-09-20, 20:51   #4799
rybkie
Rozeznanie

lazur no to masz duza rodzinke jakby tu w UK byl wychowawczy to nawet przez minute bym sie nie zastanawiala
niestety nie mamy tu z TZ zadnej rodziny do pomocy i musze wrocic do pracy czy tego chce czy nie bo z jedenej pensji nie wyzyjemy

Jak na razie opiekunka jest ok tylko jedno mi sie nie podobalo ze jak przyszlam Misza spala w foteliku samochodowymz jednej strony rozumiem ze jak ma jeszcze jedno dziecko do opieki nie moze np siedziec przy niej na kanapie czy cos ale mogla polozyc ja do lozeczka na gorze i miec wlaczony baby monitor

W pracy poplakiwalam po katach a to tylko 3 godz byly!!od pierwszego na caly etat i nie wiem jak ja sie ogarnie...ehhhh

Z plusow to zaczelam z tego wszystkiego chudnac i po przymierzeniu uniformu okazalo sie ze tylko jestem plus jeden rozmiar w gore z 10 na 12 gora a dol z 12 na 14i wszysyc komplementowali ze dobrze wygladam, zapisalam sie do fryzjera na sobote, 32 funty i to najtaniej w miescie!

Potty gratuluje pozytywnych zmian w zyciuidzie ku dobremu co?
Nitka - gratuluje porodu w wodzie ja bym nie dala rady bez znieczulenia a tez chcialam na poczatku w wodzie ale w trakcie blagalam o znieczulenie
Hanjah - nam tez keidys nie wywiezli z tego poodu ze kosz byl niedomkniety bo smieci wystawaly od tamtej pory ubijamJak Marysia sie chowa? no i czy starsza siostra nie zazdrosna?

Ewi - wszystko bedzie dobrze! na dlugo tz wyjezdza? fajnie ze wakacje sie udaly, my na nasze pierwsze rodzinne zagraniczne wakacje sobie troche poczekamy....ni ma kasy

Ewurka zapomnialam ci napisac wczesniej ze Dominik ma super fajny wyczes!!!!slodziak z niego

A co do swiat to my do tej pory z racji swiat zawsze w pracy przynajmniej jeden dzien albo jedne na rano drugi na wieczor coby troche swiat uzyc, w zeszlym roku tak sie zlozylo ze oboje mielismy wolneja bo w 9 miesiacu ciazy i na macierzynskim TZ bo redukowali etaty i na siweta zostal bez pracyi teoretycznei moglibysmy gdzies ojechac do rozdzint TZ czy do PL ale fizycznie nie bylo to mozliwe bo ja w ciazy wiec swieta we dwoje tzn troje i w oczekiwaniu na Misze
W tym roku to szczerze jeszcze nie wiem ale napewno w UK to beda moje juz 5 swieta w UK
A z moaj mama to ja wytrzymuje w zgodzie gora 4 tygpotem dzialamy sobie na nerwy

Mloda spi a ja maluje paznokcie na zolto
Stary 2012-09-20, 20:52   #4800
beafrance
Zadomowienie

Cytat:
A dlaczego do kawy nie mozesz mleczka krowiego,jakas alergia,nietolerancja laktozy?A moze z sojowym?Ja pije z mlekiem i ogolnie duzo mleka pije,do platkow,kakao itd.
zle napisalam sorki. Nie mam alergii na mleko krowie, ale tak slysze chocby tu na forum, ze czesto sie okazuje ze karmiaca mama musi ograniczyc bialko krowie bo to wysypka, bo luzna kupka itd... i tak na wszelki wypadek pomyslalam o zastepczym produkcie.
Zreszta uwazam ze krowie mleko zbyt dobre dla doroslego nie jest, mi w kazdym razie chyba nie sluzy....ta ilosc w jednej kawce dziennie mi nie szkodzi ale gdybym znalazla cos co swietnie je zastepuje chetnie odeszlabym w ogole od krowiego.

hania tak myslalam ze to pampki

czy dobrze kojarze ze najlepszy czas na przeniesienie malucha z sypialni rodzicow do swojego pokoiku to okolo 6-ty miesiac zycia ?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości