Nasze książkowe grzechy - cz. III - Strona 160 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-11, 22:45   #4771
Martacin
Raczkowanie

Dot.: Nasze książkowe grzechy - cz. III

Cytat:
Napisane przez julietta83 Pokaż wiadomość
Swoją drogą dla mnie jest najlepszą w tym roku przeczytaną przeze mnie książką - odnalazłam tam trochę siebie...
Czytałam fragment i wiąże z tą pozycją spore nadzieje. Na razie jednak jeszcze musi poczekać.
Martacin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-12, 07:13   #4772
NibyNic
Zakorzenienie

a ja chyba się zdecyduję na Rękę Fatimy - w ŚK kosztuje 19,90

NibyNic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-12, 08:03   #4773
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
Napisane przez NibyNic Pokaż wiadomość
Bierz, bierz - cena rewelacyjna

"Ile razy masz ochotę kogoś krytykować przypomnij sobie, że nie wszyscy ludzie na tym świecie mieli takie możliwości jak ty"
Francis Scott Fitzgerald – Wielki Gatsby
Lukardis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-12, 10:07   #4774
mala_czarna_21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NibyNic Pokaż wiadomość
świetna cena, nie zastanawiaj się !

2015 - 38
mala_czarna_21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-12, 14:31   #4775
Jackie_S
Zakorzenienie

Moje październikowe zdobycze (głównie z wymian + prezenty). Jeszcze kilka książek jest w drodze
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_8602.jpg (127,2 KB, 78 załadowań)

Jackie_S jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-12, 14:38   #4776
sadie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jackie_S Pokaż wiadomość
Moje październikowe zdobycze (głównie z wymian + prezenty). Jeszcze kilka książek jest w drodze
o kurczę,. "Wszystko, co lśni" całkiem pokaźne!
sadie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-12, 15:04   #4777
Ojoanna29
Zakorzenienie

Cytat:
Gratuluję stosu
Zazdroszczę "Wszystko co lśni", też chcę, ale to może za miesiąc albo dwa.. W końcu mam jeszcze jakieś 200 książek na półkach, których jeszcze nie przeczytałam
41/2018
Ojoanna29 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-12, 15:59   #4778
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
Napisane przez sadie Pokaż wiadomość

o kurczę,. "Wszystko, co lśni" całkiem pokaźne!
Ponad 900 stron

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Ojoanna29 Pokaż wiadomość
Gratuluję stosu
Zazdroszczę "Wszystko co lśni", też chcę, ale to może za miesiąc albo dwa.. W końcu mam jeszcze jakieś 200 książek na półkach, których jeszcze nie przeczytałam
Ja po wywiadzie z Catton jakoś nie mam ochoty czytać tej książki
Coś czuję, że pójdzie na wymiankę, ale zobaczymy jak przebrnę

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ----------

Cytat:
Piękny

"Ile razy masz ochotę kogoś krytykować przypomnij sobie, że nie wszyscy ludzie na tym świecie mieli takie możliwości jak ty"
Stary 2014-10-12, 18:17   #4779
aga_tka_2
Zakorzenienie

GG do aga_tka_2

Cytat:
gratuluję
Dziś właśnie sprawdzałam na LC opinie "Wszystko co lśni" bo w jakimś miesięczniku polecali tą książkę

aga_tka_2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-12, 18:57   #4780
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
Napisane przez aga_tka_2 Pokaż wiadomość
gratuluję
Dziś właśnie sprawdzałam na LC opinie "Wszystko co lśni" bo w jakimś miesięczniku polecali tą książkę
Wywiad z autorką, który mnie jakoś nie zachęcił
http://kultura.gazeta.pl/kultura/1,1...jmlodsza_.html

Stary 2014-10-13, 09:28   #4781
PinkVanille
Zakorzenienie

Cytat:
gratuluje nowych nabytków.
Ja dziś odbieram moje zamówienie m.in. Wszystko co lśni.
Widzę kolejny tom Piątej fali, ja czytałam tom I i kolejnych nie zamierzam.

Cytat:
Napisane przez Lukardis Pokaż wiadomość
Ponad 900 stron

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

Ja po wywiadzie z Catton jakoś nie mam ochoty czytać tej książki
Coś czuję, że pójdzie na wymiankę, ale zobaczymy jak przebrnę
Co cię tak zniechęciło w tym wywiadzie do książki?

PinkVanille jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-13, 10:29   #4782
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
Napisane przez PinkVanille Pokaż wiadomość
gratuluje nowych nabytków.
Ja dziś odbieram moje zamówienie m.in. Wszystko co lśni.
Widzę kolejny tom Piątej fali, ja czytałam tom I i kolejnych nie zamierzam.

Co cię tak zniechęciło w tym wywiadzie do książki?
Trudno mi jednoznacznie powiedzieć - chyba sam ton jej wypowiedzi. Naginanie historii pod książkę
Cytat:
... muszę przyznać, że z wyjątkiem konstelacji na niebie nie trzymałam się ściśle faktów. Na przykład w Hokitika w 1866 roku nie było więzienia dla Chińczyków. Ale kiedy dowiedziałam się, że w XIX wieku budynki więzienne musieli wznosić sami więźniowie, a także, z jaką pogardą Brytyjczycy traktowali wówczas Chińczyków, musiałam po prostu wprowadzić ten wątek do powieści.
Cytat:
(...) w książce nie ma na przykład wojen maoryskich, które toczyły się w czasach, gdy dzieje się akcja książki.
Tyle, że ja nigdy nie zamierzałam napisać powieści o Nowej Zelandii. Historia była dla mnie tylko tłem. Pisałam przede wszystkim kryminał.
Tego typu teksty. I rozumiem, że prawo autora - naginanie faktów, omijanie niektórych wydarzeń, ale od książki nagrodzonej ważną nagrodą oczekiwałam więcej niż tylko kryminału.. Szczególnie, że autorka w tym wywiadzie rozwodzi się, że pisała książkę 5 lat, badała co działo się na niebie i do astrologii (ponoć) bardzo się przyłożyła. Przeczytała trochę powieści z XIX wieku żeby język pasował do epoki, a chwilę później mówi, że nie pisała książki o historii jej kraju. TYLKO kryminał

---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

Stosik z tego, co do tej pory zdążyło do mnie dotrzeć. Reszta i tak by się w kadrze nie zmieściła

I bonus

Stary 2014-10-13, 10:58   #4783
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Będę czekać na wasze recenzje "Wszystko co lśni" - mnie na razie nie kusi ta książka

---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ----------

Lukardis
stosik i bonus - imponujące

magnolia79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-13, 12:10   #4784
PinkVanille
Zakorzenienie

Cytat:
Trudno mi jednoznacznie powiedzieć - chyba sam ton jej wypowiedzi. Naginanie historii pod książkę

Tego typu teksty. I rozumiem, że prawo autora - naginanie faktów, omijanie niektórych wydarzeń, ale od książki nagrodzonej ważną nagrodą oczekiwałam więcej niż tylko kryminału.. Szczególnie, że autorka w tym wywiadzie rozwodzi się, że pisała książkę 5 lat, badała co działo się na niebie i do astrologii (ponoć) bardzo się przyłożyła. Przeczytała trochę powieści z XIX wieku żeby język pasował do epoki, a chwilę później mówi, że nie pisała książki o historii jej kraju. TYLKO kryminał

---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

Stosik z tego, co do tej pory zdążyło do mnie dotrzeć. Reszta i tak by się w kadrze nie zmieściła

I bonus
Lukardis stosik super Ręka Fatimy i Filary Ziemi (zazdroszczę) bonus śliczności, bardzo lubię koty

Co do Wszystko co lśni to opis na LC bardzo mnie zaintrygował, po lekturze wywiadu z twojego linka entuzjazm troszkę mi osłabł. Nie chodzi mi o nieścisłości historyczne, tylko o fakt, że autorka (jak sama przyznała w wywiadzie) po raz pierwszy sięgnęła po Tołstoja i Dostojewskiego, gdy pracowała na książką. W mojej ocenie pisarze powinni znać klasyki literatury zanim wpadną na pomysł żeby w ogóle pisać. To na jakich autorach się ona wychowała? U nas studentki polonistyki, nie aspirujące do zostania pisarzem mają powyższych autorów w małym palcu. Co tam studentki, ja w liceum czytałam Dostojewskiego. Choć może się czepiam.
Ciekawe czy ona tak na serio z tą astrologią, bo ja w takie rzeczy kompletnie nie wierzę i mnie śmieszą.

Edytowane przez PinkVanille
Czas edycji: 2014-10-13 o 13:42
Stary 2014-10-13, 13:40   #4785
PinkVanille
Zakorzenienie

A oto mój skromny stosik (zakupy z końca września i początku października, większość nabyta z rabatem -30%) plus okładka książki, na którą najbardziej czekałam - jest pierwsza w kolejce do przeczytania:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMGP0335.jpg (85,5 KB, 72 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMGP0337.jpg (95,1 KB, 41 załadowań)

Stary 2014-10-13, 14:07   #4786
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
Lukardis stosik super Ręka Fatimy i Filary Ziemi (zazdroszczę) bonus śliczności, bardzo lubię koty

Co do Wszystko co lśni to opis na LC bardzo mnie zaintrygował, po lekturze wywiadu z twojego linka entuzjazm troszkę mi osłabł. Nie chodzi mi o nieścisłości historyczne, tylko o fakt, że autorka (jak sama przyznała w wywiadzie) po raz pierwszy sięgnęła po Tołstoja i Dostojewskiego, gdy pracowała na książką. W mojej ocenie pisarze powinni znać klasyki literatury zanim wpadną na pomysł żeby w ogóle pisać. To na jakich autorach się ona wychowała? U nas studentki polonistyki, nie aspirujące do zostania pisarzem mają powyższych autorów w małym palcu. Co tam studentki, ja w liceum czytałam Dostojewskiego. Choć może się czepiam.
Ciekawe czy ona tak na serio z tą astrologią, bo ja w takie rzeczy kompletnie nie wierzę i mnie śmieszą.
Dzięki
Ale wydanie "Filarów" jest słabe - czcionka maleeeeńka, a i tak to najgrubsza z książek Folleta z tych wydań z białym grzbietem..

Cytat:
Napisane przez magnolia79 Pokaż wiadomość
Będę czekać na wasze recenzje "Wszystko co lśni" - mnie na razie nie kusi ta książka

Lukardis
stosik i bonus - imponujące
Może za miesiąc skończę to czytać Obawiam się takich "grubasów"; mam szczerą nadzieję, że wszelkiego rodzaju opisy nie będą zbyt rozbudowane.

Cytat:
A oto mój skromny stosik (zakupy z końca września i początku października, większość nabyta z rabatem -30%) plus okładka książki, na którą najbardziej czekałam - jest pierwsza w kolejce do przeczytania:
Zaopatrzenie na jesienne wieczory jest
Szkoda, że ta cegła nie jest wysokości "Mapy nieba". Pierwszą i 3. muszę poszukać na LC i poczytać opisy

A kocur to bestia - gryzie, drapie i niszczy wszystko co napotka. Na szczęście książek nie tyka

---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ----------

Aaaa kojarzyłam "Stulecie" z okładki, ale nie tytułu

Stary 2014-10-13, 14:55   #4787
mabi27
Wtajemniczenie

Wow, ile książek, część znam, Filary na ziemi mam na liście do przeczytania, Paragraf 22 też, a Wszystko co lśni co rusz tu się przewija.

Filary ziemi - kto czytał, polecacie? Ja uwielbiam takie grube tomiska
mabi27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-13, 15:21   #4788
Callitus
Zakorzenienie

Lukardis, ukradłabym wszystko

Wczoraj skusiłam się na kolejne 5 ebooków, w tym książkę Mo Yana (nie czytałam żadnej i chyba jednak odczuwam wewnętrzną potrzebę nadrobienia braków), w sumie za 64,50, grzechem byłoby nie skorzystać Poza tym kupiłam Dryland, Nowy Jork - przewodnik niepraktyczny, Psia trawka oraz W poszukiwaniu istoty czasu.

Wracając do Cotton, anglojęzyczny system kształcenia bardzo mocno opiera się tylko na klasykach tej literatury. Widać to choćby we wszelkich zestawieniach najlepszych książek - procent literatury obcej jest bardzo skąpy, więc nie dziwię się, że może nie być zaznajomiona z tymi powieściami (to znaczy słyszeć o tych tytułach, owszem, ale z czytaniem ich mogło być nieco inaczej ). W liceum Tołstoj był wspominany tylko w kontekście powieści realistycznej, ale gdy za przykład podałam "Wojnę i pokój" zamiast wyświechtanego Prusa, to niektórzy nie wiedzieli, o czym mówię
Dodając jeszcze - dla mnie pisarz musi mieć przede wszystkim do opowiedzenia ciekawą historię, nie jest dla mnie ważne to, czy przeczytał wszystkich klasyków. Na pewno ciekawie jest wyłapywać pewne smaczki i nawiązania, ale nie to jest chyba najważniejsze
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-13, 15:53   #4789
PinkVanille
Zakorzenienie

Zgadzam się, że najważniejsza jest dobra historia, ale jestem zaskoczona, że pisarka tak późno sięgnęła po klasyków. Szczerze mówiąc wielu zagranicznych pisarzy (w tym zachodnich) zna, czyta i docenia klasycznych, europejskich pisarzy. Wydaje mi się, że aby dobrze pisać, najpierw trzeba sporo przeczytać i to nie tylko współczesnych i rodzimych autorów. Mam nadziej, że Wszystko co lśni okaże się dobrą książką, a nie dobrze rozreklamowanym czytadłem.

Stary 2014-10-13, 16:24   #4790
Callitus
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadzam się, że najważniejsza jest dobra historia, ale jestem zaskoczona, że pisarka tak późno sięgnęła po klasyków. Szczerze mówiąc wielu zagranicznych pisarzy (w tym zachodnich) zna, czyta i docenia klasycznych, europejskich pisarzy. Wydaje mi się, że aby dobrze pisać, najpierw trzeba sporo przeczytać i to nie tylko współczesnych i rodzimych autorów. Mam nadziej, że Wszystko co lśni okaże się dobrą książką, a nie dobrze rozreklamowanym czytadłem.
Co do czytania książek zanim zabierze się do pisania, zgadzam się, na pewno pomoże to w rozwijaniu warsztatu, ale jeśli ktoś ma naturalny talent, który jest niedostępny zwykłym śmiertelnikom? Zresztą radą dla każdego początkującego pisarza jest - najpierw czytaj, potem pisz
Dlatego jestem tak bardzo ciekawa tej książki, ale czytnik zostawiłam u znajomego i dopiero za jakiś czas odzyskam
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-13, 16:42   #4791
PinkVanille
Zakorzenienie

Na LC są już pierwsze opinię o Wszystko co lśni, jak na razie zbiera dość wysokie oceny.
Jestem ciekawa waszych opinii, bo ja szybko nie zacznę czytać, teraz mam mało czasu na czytanie, a książka jest objętościowo spora więc odkładam ją na chwilę, kiedy będę mniej zabiegana.

Stary 2014-10-13, 16:46   #4792
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Cytat:
no strasznie skromny
Piękny

magnolia79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-13, 19:02   #4793
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mala_czarna_21 Pokaż wiadomość
świetna cena, nie zastanawiaj się !
wszędzie jest taka cena od dłuższego czasu w co najmniej czterech miejscach (stacjonarnych) ją widziałam w tej cenie

btw, byłam w tym tygodniu w Londynie i oczywiście nie mogłam nie zajść do księgarni o ja cieee 4 ogromne piętra z niesamowitą ilością książek, czemu u nas nie ma takich miejsc
wyszłam z jedną książką 'The best loved villages of France' co prawda kosztowała 22,5Ł, ale jest tego warta szczególnie biorąc pod uwagę, że byliśmy w zeszłym roku, w tym roku, i planujemy na kolejny rok wycieczkę do Francji

Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Czas edycji: 2014-10-13 o 19:09
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-13, 19:38   #4794
Ojoanna29
Zakorzenienie

Gratuluję stosów, piękne!

Bierzcie się najpierw za "Wszystko co lśni" bo jestem bardzo ciekawa
U mnie dzisiaj wpadło "Lśnienie" Kinga i "Zagadki przeszłości" Atkinson, miałam nic nie kupować, ale oczywiście nie wyszło. A że wydałam już wszystko swoje "wolne" pieniądze to do końca miesiąca kompletnie nic nie kupię, co by się nie działo

Wkurza mnie moja biblioteka, ze 3 miesiące temu oddałam książkę, bibliotekarka coś źle zaznaczyła i prawie codziennie dostaję maile przypominające, że muszę książkę oddać, chociaż jej nie mam! Dobrze, że żadna kara się nie nalicza..
41/2018
Ojoanna29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-13, 20:02   #4795
201605100
Konto usunięte

Mnie objętość "wszystko co lśni" przeraża i pewnie nigdy nie sięgnę no, chyba, że recenzje będą zwalać z nóg
201605100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-14, 08:17   #4796
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
Napisane przez Ojoanna29 Pokaż wiadomość
Gratuluję stosów, piękne!

Bierzcie się najpierw za "Wszystko co lśni" bo jestem bardzo ciekawa
U mnie dzisiaj wpadło "Lśnienie" Kinga i "Zagadki przeszłości" Atkinson, miałam nic nie kupować, ale oczywiście nie wyszło. A że wydałam już wszystko swoje "wolne" pieniądze to do końca miesiąca kompletnie nic nie kupię, co by się nie działo

Wkurza mnie moja biblioteka, ze 3 miesiące temu oddałam książkę, bibliotekarka coś źle zaznaczyła i prawie codziennie dostaję maile przypominające, że muszę książkę oddać, chociaż jej nie mam! Dobrze, że żadna kara się nie nalicza..
Recenzje są do tej pory hiperoptymistyczne
Za miesiąc może skończę, bo bardziej mnie Anna Karenina zaciekawiła, a to też cegła

Stary 2014-10-14, 08:43   #4797
NibyNic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mabi27 Pokaż wiadomość
Wow, ile książek, część znam, Filary na ziemi mam na liście do przeczytania, Paragraf 22 też, a Wszystko co lśni co rusz tu się przewija.

Filary ziemi - kto czytał, polecacie? Ja uwielbiam takie grube tomiska
ja czytałam Filary Ziemi - jeśli o mnie chodzi to rewelacja, bardzo mi się podobała, przeczytałam wszystkie z tej serii Foletta i wszystkie zrobiły na mnie wrażenie

NibyNic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-14, 10:04   #4798
aga_tka_2
Zakorzenienie

GG do aga_tka_2

Cytat:

I bonus
Gratuluję nowych książek a kicia
Cytat:

Moja skromna wymianka

Stary 2014-10-14, 10:24   #4799
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
Napisane przez aga_tka_2 Pokaż wiadomość
Gratuluję nowych książek a kicia

Moja skromna wymianka
Ciągle tu widzę książki tej autorki
To jakaś seria czy można czytać w dowolnej kolejności?

Stary 2014-10-14, 10:29   #4800
aga_tka_2
Zakorzenienie

GG do aga_tka_2

Cytat:
Ciągle tu widzę książki tej autorki
To jakaś seria czy można czytać w dowolnej kolejności?
Można w dowolnej kolejności

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości