|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4771 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II
Cytat:
Poza tym jak SzP może pomóc dzieciom, które nie są niczemu winne, poza włączeniem ich do Akademii Przyszłości? Niestety rzadko kiedy wolontariusze są na tyle ogarnięci, że zwrócą uwagę na zainteresowania lub uzdolnienia dzieci - wtedy miałyby szansę na darczyńcę, który choć w minimalnym stopniu by to wsparł. No ale lepsza droga zabawka lub gadżet.
![]() |
#4772 |
BAN stały
|
Mnie też, bo na zwierzętach mi zależy. Dlatego, żeby zrozumieć czyjeś podejście, porównuję dzieci do nich .
|
![]() ![]() |
![]() |
#4773 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4774 | ||
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Cała akcja SZP przypomina mi jako żywo działania naszego rządu: wszystko doraźne, bezmyślne. Dać ludowi chleb i igrzyska raz w roku i tyle. I wystarczy. A ci, którzy krzyczą, że król jest nagi (krytyczne komentarze na stronie SZP) są banowani a komentarze usuwane. ---------- Dopisano o 06:56 ---------- Poprzedni post napisano o 06:39 ---------- Cytat:
jest zasadnicza różnica pomiędzy pomaganiem staruszkom i osobom chorym a wspieraniem patologii w wieku tzw. produkcyjnym. Bo staruszek i osoba chora (jakakolwiek jest historia takiej osoby) nie ma szans, by na siebie zarobić. Staruszki żyły też w innych czasach, w innej normie kuturowo-obyczajowej, w której miejsce kobiety było "przy mężu" (np w tradycyjnych rodzinach na Śląsku podczas wypełniania ankiet, w rubryce "zawód", starsze kobiety dotąd piszą: "przy mężu"). To jest fakt. I te staruszki przecież nie są w stanie zmienić tego, co było. Ani odzyskac sił i młodości, która umożliwiałaby im zarobkowanie. Dlatego właśnie, z powodów humanitarnych należy im się pomoc. To jest zwyczajny, naturalny, ludzki odruch by pomagać staruszkom i osobom chorym. Wspieranie zdrowej patologii, takich spryciuli żerujących na innych to zupełnie inna sprawa. Ja tego wspierać nie będę a sama mam w rodzinie taką spryciulę (konkubina mojego własnego brata, kobieta zdrowa, 37 latka, która zakończyła edukację na maturze i w zyciu pracą się nie zhańbiła. Aktualnie oboje, choć brat pracuje, siedzą na łbie mojej schorowanej matce i żadnemu nie przyjdzie do głowy, że kobita mogłaby choć usiąść na kasę do Biedronki mając maturę), więc wiem, na czym to polega.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4775 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A no to fajnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4776 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z niektórych opisów wynikało, że to osoby, które żyły skromnie i ich emerytury są odbiciem głodowych pensji; dzieci żyjące równie skromnie lub osoby samotne (bez dzieci lub najbliższa rodzina nie żyje).
![]() |
#4777 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pomagajmy ok. Ale gloryfikowanie pomocy staruszkom [ogólnie] wcale nie jest rozsądniejsze, niż postępowanie SzP. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4778 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4779 |
Zakorzenienie
|
Szczerze? Nie wiem czy uświadamianie wszelkich patologicznych rodziców, że 'dzieci mają swoje obowiązki' albo 'czasu nie cofniesz, przeszłość nie ma znaczenia, państwo wynagrodzi Ci samotną starość' to taka mało szkodliwa sprawa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4780 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na przykład takie, że tylko osobom niezdolnym do pracy i zarobienia na siebie (wysoki stopień niepełnosprawności, starość) powinno się dawać w rozsądnych ilościach rybę. Młodym i sprawnym powinno się za to dawać wędkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4781 | ||
Wredny kotecek
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4782 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4783 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
No ale sama powiedz, co ma zrobić taka kobita, ktora całe życie zasuwała, dwoje dzieci ma ją w głębokim poważaniu (mimo, że nie chlała, nie biła itp ale tak naprawdę nigdy nie wiesz, co wychowasz i nie ma tu złotych reguł, bo nawet porządny człowiek może wychować potwora), z emerytury starczy jej na rachunki, chleb i mielonkę. Na leki już nie. To moja sąsiadka z góry, która dawno już by zginęła, gdyby nie sąsiedzka pomoc. Powiedz mi, co ona ma zrobić, skoro praca na dwa etaty (była smotną matką) odebrała jej zdrowie, bo do nikogo ręki nie wyciągała? Dziwnie czasem układa się ludzkie życie. Nagle, po 70 latach może się okazać, że prze.....ałaś swoje najlepsze lata i na starość zostałaś z ręką w nocniku. Czego Ci, oczywiście, NIE życzę i nikomu zresztą.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4784 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Miałam kiedyś nieprzyjemność sluchać w kolejce do lekarza jak taka jedna staruszka opowiadała innej staruszce, że tak dobrze wychowala dzieci, tak się starała dla nich, żyly sobie wypruła, by dzieciom nieba uchylić i z trójki dzieci jedno w Niemczech, jedno w Anglii a trzecie w Warszawce a ona na leki nie ma ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4785 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pewnie, że zdarzają się wyrodne dzieci, ale to, naprawdę, rzadkość. W większości przypadków to teraźniejsi ,,biedni"staruszkowie sobie ostro nagrabili w przeszłości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4786 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Co do alimentów od dzieci, najpierw trzeba wiedzieć, gdzie one są. No i trzeba wyjść z domu, zejść cztery piętra a ta pani nie chodzi.Słabo też orientuje się z otaczającej ją rzeczywistości. Ja Wam powiem, że jestem dumna, że żyję w zbiorowości, która potrafi zadbać i pomóc tym, którzy sami sobie nie radzą i nie dlatego, że nie chcą ale nie są w stanie. Pani ma zresztą swoją dumę: nieraz wcisnęła mi z wdzięczności gorącego placka ziemniaczanego lub talerz zupy, gdy przyniosłam dla niej zakupy. A mi nie ubędzie, gdy kupię troszkę więcej na zmianę z innymi sąsiadami i zaniosę starszej pani.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4787 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Glodomorek Czas edycji: 2015-10-04 o 09:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4788 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Tyle tylko, że ta pani nie jest beneficjentką SZP.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4789 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4790 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
b. bardzo często osoby starsze/ dorośli wstydzą się, uważają, że proszenie o pieniądze jest czymś uwłaczającym czy też wbrew wyznawanym zasadom
![]() |
#4791 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4792 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4793 |
.
|
trochę mi ręce opadają jak czytam coś takiego. weźcie tylko pod uwagę, że dzieci też mogą żyć w biedzie. albo zwyczajnie mają swoje problemy finansowe. znam takich ludzi - chętnie by pomogli, ale ze względu na niegospodarność na głowie komornik albo mają problemy z alkoholem...
#4794 |
Zakorzenienie
|
To już sa oceni czy dzieci maja pomóc i czy je stać na to.
z telefonu |
![]() ![]() |
![]() |
#4795 |
Konto usunięte
|
http://wyborcza.pl/1,75478,18985359,...=true#MTstream
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4796 |
Konto usunięte
|
Pani Grażynie swoje zasługi pomogła opisać sołtys miejscowości. W liście do Ewy Kopacz kazała napisać: "Uważam, że wydając na świat piętnaścioro dzieci, którymi zajmowałam się łącznie przez 41 lat, a które w chwili obecnej pracują dla dobra Rzeczypospolitej Polskiej i są prawowitym obywatelami, zasłużyłam, aby otrzymywać chociażby niewielkie świadczenie emerytalne, które pozwoli mi na spędzenie godziwie reszty życia".
Pracujące dzieci mogłyby zrzucić się na emeryturę dla matki. Poza tym, gdy się rodziło najmłodsze dziecko to najstarsze miało 23 lata. W tym wieku to dawno powinno się pomagać rodzicom w utrzymaniu porządku;-) |
![]() ![]() |
![]() |
#4797 |
Konto usunięte
|
Może po prostu w tym przypadku "praca" dzieci polega na płodzeniu kolejnych prawowitych obywateli.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4798 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja generalnie nie ejstem przeciwna bron boze pomocy starszym osobom, szczegolnie obecnie, kiedy te strasze osoby zyja w swiecie, ktory sie tak zamienil podczas ich zycia ze moga sie nie odnajdowac. Sama pomagam, uwazam, ze nie maja juz teraz mozliwosci zmian a "karanie ich" za zle wychowanie swoich dzieci nie nalezy do mnie. Ale zdaje sobie sprawe, ze sa sami sobie winni tego, ze sa samotni na starosc i niktz bliskich sie nie zainteresuje czy maja chleb w domu (pomijam wypadki losowe, chorobe bliskich czy inne niezawinione sytuacje). Tu nie ma czego bronic, naprawde, rodzicielstwo to nie jest wielka niewiadoma, chociaz tak, byloby duzo latwiej, gdyby mozna bylo tylko nakarmic, ubrac dzieciaka i czekac co tez nam z niego wyrosnie ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2015-10-08 o 06:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4799 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Tak więc, wychowanie to nie jest reguła trzech (dodajesz dwie wiadome i wychodzi Ci niewiadoma). Ja bym Ci może uwierzyła, ale moje doświadczenie zawodowe i wiedza wykazują inaczej. To są fakty. Choć obie chciałybyśmy, by bylo inaczej, ale nie sposob dyskutować z faktami.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4800 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
"Pani dostała zalewie 1200zł, jest bardzo wdzięczna ale zawsze znajdą się tacy, którym nawet 1200zł wywoła gul zazdrości. Rodziny wielodzietne nie oznaczają rodzin patologicznych. Ta rodzina była w tv - widziałam kilkoro z nich, to były uczące się lub nieźle wykształcone bardzo ładne dziewczyny. Bardzo sympatyczna rodzina, która wychowała fajne dzieci (już płacące podatki, ZUSy itp). A wszyscy szafujący hasłem 'dziecioroby', 'patologia' niech wychowają przynajmniej troje na porządnych obywateli. Choć wypisując tak obraźliwe, zawistne komentarze mają małe szanse by wychować dzieci tak, by przynajmniej szanowały ich samych... ;>" Nie podoba Ci się to - jesteś zazdrośnikiem ---> genialna logika ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:28.