|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
Cytat:
Pamiętaj tylko, że po miesiącu wyniki raczej nie będą jeszcze optymalne, ale będzie widać, czy idzie to w dobrą stronę.
|
|
#4772 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zastanawia mnie jeszcze ten prawy płat tarczycy. Endo mówił, że musimy kontrolować czy się zmniejsza czy rośnie. Tak jak mówił, na razie jest w normie, ale widać, że jest większy niż lewy. Czy takie przerosniecie nie jest charakterystyczne z kolei dla nadczynności? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4773 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dziękuję☠pięknie |
|
|
|
|
#4774 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f0e6aaecebf45b744a169ee 59d849c3c50d2539b_60d902f 215d71;86530876]Dziękuję☠pięknie
zwroc uwage na diete odnosnie puchniecia i zaparc |
|
|
|
#4775 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4776 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f0e6aaecebf45b744a169ee 59d849c3c50d2539b_60d902f 215d71;86531331]to akurat jest zupełnie odrębny temat ;-) niestety niezależnie od diety i treningów tak się☠dzieje, a nawet jest gorzej im bardziej "cisnę"
[/QUOTE]Ja z zaparciami nigdy nie miałam problemu, a cisnę cały czas, a ostatnio chyba aż za bardzo zwracasz uwagę na błonnik, ilość płynów, tłuszczów w diecie? Jak z solą czy przetworzoną żywnością? Warzywa/owoce?
|
|
|
|
#4777 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
)PS: Masz śliczną sylwetkę! |
|
|
|
|
#4778 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f0e6aaecebf45b744a169ee 59d849c3c50d2539b_60d902f 215d71;86532092]Błonnika jem sporo, wody wciskam ile mogę, przetworzonej żywności unikam jak ognia, warzyw duuużo. W teorii po prostu pięknie w praktyce... od lat zmagam się z anoreksją i w większości stąd te problemy, podobno nadal jem za mało... (a puchę
)PS: Masz śliczną sylwetkę![/QUOTE] dziekuje ![]() a ile kalori jesz teraz? problemy z anoreksją sa nadal? ile jesz kalorii? warto też zadbać o jelita, znajomi, którzy miewają problemy z zaparciami bardzo chwalą maślan sodu
|
|
|
|
#4779 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Niestety tak, cały czas bezskutecznie próbuje wyjśćz choroby, ale ja po prostu nie chcę przytyć, panicznie się tego boje... a z racji na 'dziwne rzeczy' które w ostatnich miesiącach zaczęły się ze mną dziać jestem tak naprawdę do tego zmuszona Kalorii nie liczę od dawien dawna właśnie z racji na chorobę (chociaż wiadomo, kalkulator z tyłu głowy zawsze gdzieś tam chodzi), natomiast raczej na pewno jem poniżej zapotrzebowania (zważywszy na to, że dalej ćwiczę mimo okropnego bólu 'całego ciała', bo spalać trzeba...) i kurcze tyję. Albo w mojej terapeutki nie tyję, no to waga rośnie, jestem po prostu napuchnięta, napompowana wodą jak cysterna, do tego zaparcia prakycznie non-stop, coś okropnego, nikomu nie życzę. Endo przyznał, że to może być efekt rozchwiania hormonów i Novo ma niby pomóc w tej kwestii, oddziałowując bezpośrednio na poziom ft3. Zobaczymy, od piątku biorę ale na razie zero poprawy,a wręcz mam wrażenie, że jest coraz gorzej tracę już nadzieję, bo w takiej sytuacji nie przemogę się żeby inaczej jeść (częściej i więcej), strach na to nie pozwala.A na jelita póki co wróciłam do probiotyku, maślan sodu z tego co czytam też może spowodować... przyrost wagi!
|
|
|
|
|
#4780 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f0e6aaecebf45b744a169ee 59d849c3c50d2539b_60d902f 215d71;86537346]Niestety tak, cały czas bezskutecznie próbuje wyjśćz choroby, ale ja po prostu nie chcę przytyć, panicznie się tego boje... a z racji na 'dziwne rzeczy' które w ostatnich miesiącach zaczęły się ze mną dziać jestem tak naprawdę do tego zmuszona
Kalorii nie liczę od dawien dawna właśnie z racji na chorobę (chociaż wiadomo, kalkulator z tyłu głowy zawsze gdzieś tam chodzi), natomiast raczej na pewno jem poniżej zapotrzebowania (zważywszy na to, że dalej ćwiczę mimo okropnego bólu 'całego ciała', bo spalać trzeba...) i kurcze tyję. Albo w mojej terapeutki nie tyję, no to waga rośnie, jestem po prostu napuchnięta, napompowana wodą jak cysterna, do tego zaparcia prakycznie non-stop, coś okropnego, nikomu nie życzę. Endo przyznał, że to może być efekt rozchwiania hormonów i Novo ma niby pomóc w tej kwestii, oddziałowując bezpośrednio na poziom ft3. Zobaczymy, od piątku biorę ale na razie zero poprawy,a wręcz mam wrażenie, że jest coraz gorzej tracę już nadzieję, bo w takiej sytuacji nie przemogę się żeby inaczej jeść (częściej i więcej), strach na to nie pozwala.A na jelita póki co wróciłam do probiotyku, maślan sodu z tego co czytam też może spowodować... przyrost wagi! [/QUOTE]przestan sie kierowac waga w tak duzym stopniu jesli jestes ponizej zapotrzebowania kcal to nie tyjesz, nie ma takiej fizycznej mozliwosci - maslan sodu ani zaden inny suplement nie powoduja tycia. tyje sie tylko od nadmiaru kalori. opuchniecia czy trzymanie wody moga sie zdarzac z roznych powodow, rowniez hormonalnych. 3 dni brania tabletek to nieduzo, daj sobie czas jesli to niskie ft3 jest problemem
|
|
|
|
#4781 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dziękuję za wsparcie i głos rozsądku |
|
|
|
|
#4782 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny pomocy!
Mam niedoczynnosc tarczycy. Kilka miesięcy temu mimo wyników w normie (TSH okolo 1,9. FT3 i FT4 tez prawidlowe) czułam się nadal okropnie, dlatego przeszlam z dawki Letrox 50 na 75. I smialo moge stwierdzic ze nigdy nie czulam sie tak dobrze!! W przyszlym tygodniu mam miec operacje, dlatego musialam zrobic badania krwi i co sie okazalo?? FT3 i FT4 w normie, ale TSH prawie nieistniejace - 0,05!!!! Dlaczego, skoro czulam sie tak dobrze! Lekarz nie chcial wystawic zaswiadczenia o kwalifikacji do zabiegu, nikt mnie z takim TSH nie znieczuli... Odstawilam szybko leki, minal prawie tydzien, dzisiaj zbadalam poraz kolejny. TSH minimalnie wzroslo - 0,098, ale FT4 zaczelo spadac i jest juz minimalnie ponizej normy O zabiegu moge sobie chyba tylko w tej chwili pomarzyc, ale jak wrocic do rownowagi? ![]() Dodam, ze mimo iz minelo tylko kilka dni od odstawienia lekow, ja juz zaczynam czuc sie zle. Problemy ze wstaniem rano, zamulenie przez caly dzien.
|
#4783 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, dołączam!
Jak sobie poczytam wasze posty to może od razu będzie mi lepiej, narazie jestem na Euthyroxie od kilku dni i jeszcze nie ma poprawy... wiem, że nie zadziała od razu, ale ta świadomość, że zaczęłam już coś działać w tym kierunku pomaga ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4784 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
#4785 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f0e6aaecebf45b744a169ee 59d849c3c50d2539b_60d902f 215d71;86544071]Taaaa, i super, wczoraj starałam się myśleć pozytywnie, a tu w ciągu 2 dni kolejny kilogram na plusie... mam wrażenie, że mój endo specjalnie mi takie dawki daje od których puchnę
![]() i znowu panikujesz moze jestes przed okresem? od samych tabletek nie przytyjesz
|
|
|
|
#4786 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4787 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f0e6aaecebf45b744a169ee 59d849c3c50d2539b_60d902f 215d71;86544683]Raczej od ich braku ;-)
Kochana, okresu nie mam, jak ostatnio policzyliśmy z lekarzem, dobre 7-8 lat ![]() [/QUOTE]od tabletek mam na mysli novo widac ze tu nie tylko tarczycowe hormony sa rozchwiane, wszystko to moze miec wplyw na puchniecie. i zatrzymywanie wody. Waga bym sie nie przejmowala, chyba ze jesz wiecje niz Ci sie wydaje i potrzebuje Twoj organizm - wtedy mozesz po prostu tyc
|
|
|
|
#4788 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny.
Zerkniecie na badania? TSH - 2,5 FT3 -4,4 przy normie 3,1-6,8 FT4- 14,2 przy normie 12-22 Ferrytyna 36, norma 13- 150 Przytyłam z niczego i paznokcie się łamią. Samopoczucie w miarę, ale przydałoby się więcej energii. Skóra, włosy wyschnięte. ![]() Ostatnio mam problem z połykaniem większych kęsów, jakbym w środku miałam gulę. |
|
|
|
#4789 |
|
Zakorzenienie
|
Te wyniki są w normie. Nie balas przypadkiem anty-TG i anty-TPO?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4790 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4791 |
|
Zakorzenienie
|
TSH mi spadło z 4,44 do 3,30, po zmianie dawki na weekendy. Czy ono jest w porządku czy powinno się jeszcze podnieść dawkę? Ft4 jest 15,18 (normy to 10,5-19,4). Mam stwierdzone hashimoto jak coś.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4792 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4793 |
|
Zakorzenienie
|
Podpowiedzcie:
Czy jeśli biorę rano euthyrox ok. 7.00, a zrobiłabym badanie TSH i FT4 po godz. 12.00 bez uprzedniej dawki leku, to czy badanie byłoby zaburzone z uwagi na dłuższą przerwę między lekami?
|
#4794 |
|
Konto usunięte
|
Wydaje mi się, że nie, ale lekarz mi mówił, że tsh trzeba badać rano, bo jego poziom zmienia się w ciągu dnia. Jak zrobisz po 12 to wynik będzie niemiarodajny.
|
|
|
|
#4795 |
|
Zakorzenienie
|
[1=61a08125505a341f1365cc6 27294330b05bf0ff7_5eb5e47 234ae2;86585343]Wydaje mi się, że nie, ale lekarz mi mówił, że tsh trzeba badać rano, bo jego poziom zmienia się w ciągu dnia. Jak zrobisz po 12 to wynik będzie niemiarodajny.[/QUOTE]
Ok. Dzięki . To wstanę w takim razie wcześniej .
|
#4796 |
|
Zakorzenienie
|
Hej, powiedzcie mi, bo zgłupiałam. Wprawdzie pochwalę się, że moje ostatnie TSH to 0,975, ale martwi mnie jedna rzecz. Czeka mnie badanie krzywej cukrzycowej w ciąży. Jak postąpić w przypadku, kiedy biorę leki? Bo endokrynolog mówił mi, że mam wziąć i za godzinę jestem jakby w normalnym stanie, tak jakby organizm produkował sam hormon, ale wczoraj ginekolog, u którego byłam na kontroli mówił, że mam w ogóle nie brać leku, że jak raz nie wezmę, to nic się nie stanie. I co teraz, któraś miała podobną sytuację? Czy może po prostu wziąć lek przed pójściem spać przed dniem badania?
|
#4797 |
|
Zakorzenienie
|
Na pewno nie opuszczaj leku na tarczycę - taka huśtawka źle wpływa na serce. Ja miałam robioną krzywą po zażyciu Letroxu. I powiem, że nie wyobrażam sobie robić przerw w leczeniu dla jakiegoś papierka z wynikami.
|
|
|
|
#4798 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4799 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4800 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:58.

Kalorii nie liczę od dawien dawna właśnie z racji na chorobę (chociaż wiadomo, kalkulator z tyłu głowy zawsze gdzieś tam chodzi), natomiast raczej na pewno jem poniżej zapotrzebowania (zważywszy na to, że dalej ćwiczę mimo okropnego bólu 'całego ciała', bo spalać trzeba...) i kurcze tyję. Albo w mojej terapeutki nie tyję, no to waga rośnie, jestem po prostu napuchnięta, napompowana wodą jak cysterna, do tego zaparcia prakycznie non-stop, coś okropnego, nikomu nie życzę. Endo przyznał, że to może być efekt rozchwiania hormonów i Novo ma niby pomóc w tej kwestii, oddziałowując bezpośrednio na poziom ft3. Zobaczymy, od piątku biorę ale na razie zero poprawy,a wręcz mam wrażenie, że jest coraz gorzej
tracę już nadzieję, bo w takiej sytuacji nie przemogę się żeby inaczej jeść (częściej i więcej), strach na to nie pozwala.

szczęśliwa Panna Młoda