![]() |
#4831 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4832 |
Zadomowienie
|
Kurde a ja seplenię odkąd założyli mi dół
![]() ![]()
#4833 |
Raczkowanie
|
prosze o odpowiedz na pytanie strona wczesniej.. (na dole)
|
![]() ![]() |
![]() |
#4834 |
Zadomowienie
|
Większość z nas czyta posty wstecz - więc wychodzi na to, że albo osoba która wie coś na ten temat nie była jeszcze na forum albo nikt nic nie wie na ten temat. Sorki że upominam, ale tutaj naprawdę nie ma potrzeby przypominania o swoich pytaniach
![]() ![]()
#4835 |
Zakorzenienie
|
Aparaty mają 2 wątki wielostronicowe, więc od razu się przyznaję, że nie przeczytałam wszystkich postów.
![]() Mam do Was kilka pytań. Poprzeglądałam Wasze aparatowe stronki i dowiedziałam się części rzeczy, które mnie interesowały. Ale nadal mam kilka pytań, otóż:
#4836 |
Zadomowienie
|
kas!a
ad. 1 Na aparat się czeka w zależności od tego ilu orto ma pacjentów/ jak sobie ustawia wizyty. U mnie cała akcja z rtg, wyciskami, diagnozą i zakładaniem zamknęła się w ciągu miesiąca. ad. 2 Orientacyjnie jest to 1,5 - 2 lata - co oczywiście nie znaczy że im dłużej/krócej tym lepiej - na pewno lepiej ponosić miesiąc za długo niż miesiąc czy dwa za krótko. Dodam, że retencję po zdjęciu nosi się tyle co sam aparat lub dłużej (to zależy też od wieku pacjenta, im starszy tym dłużej się nosi retainery).
#4837 |
Raczkowanie
|
Maricken: Przepraszam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4838 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za odpowiedź
![]() W następnym tygodniu idę do ortodontki i dowiem się co dalej z moimi zębami. ![]() ![]()
#4839 |
Wtajemniczenie
|
Ja zakladam aparat jutro . W jaki sposow wy palcilyscie za swoj aparacik.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4840 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aparat stały średnio nosi się 2 lata. lolitaj ja nie rozumiem chyba ![]() ![]() ![]() ![]() Aisza21 no to lepiej porozmawiaj o tym ze swoją orto-u mnie można płacić gotówką lub kartą(ja wolę kartą), ewentualnie na raty. O przelewach nic nie wiem.Nie wiadomo jak jest u Ciebie-gotówką zapewne można, ale to trochę dużo kasy, ja osobiście wolałabym kartą. Twój wybór, tylko powinnaś wiedzieć jakie masz możliwości.
![]() |
#4841 |
Przyczajenie
|
ja na założenie aparatu czekałam niecałe dwa tygodnie
![]() W ogóle to orto chyba nie zauważyła, ze w jednym miejscu łuk nie był w zamku, na szczęście poradziłam sobie sama i włożyłam go na miejsce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4842 |
Zadomowienie
|
damona, a skąd wiesz, że to nie było celowo? :P Nie chcę Cię straszyć, ale nie zawsze jest łuk we wszystkich zamkach, ja kiedyś miałam celowo jeden zamek pominięty. A teraz o dziwo nie mam żadnych ligatur na górze - sam łuk jest w zamkach i nie wychodzi sobie hehe
![]()
#4843 |
Przyczajenie
|
No ja już miałem aparat po tygodniu od pierwszej wizyty więc nie ma jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4844 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4845 |
Zadomowienie
|
Co prawda to prawda. Mi zawsze tłumaczą co i dlaczego, a wiem że istnieją takie mruki że się obruszają prawie jak pacjent zadaje za duzo pytań...Swoją drogą, często się zauważa pewne rzeczy dopiero po wizycie i wtedy już nie ma jak dopytywać się po co i dlaczego - no chyba żeby specjanie iść lub dzwonić z pytaniem. U mnie jest tak, że jak już jestem na fotelu to mnie orto wypytuje co bolało i jak długo i czy bardzo a potem mówi, jakie zmiany widzi i co planuje dalej - moim zdaniem taka kolej rzeczy powinna być standardem ale każdy lekarz jest inny...
#4846 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4847 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() damona no lepiej się faktycznie upewnij, może akurat dobrze zrobiłaś,no ale jak nie, to...ja bym się wkurzyła,że pani dr nic nie powiedziała ![]() ![]()
![]() |
#4848 |
Raczkowanie
|
Papryka85: Jak poszłam na kontrole do mojej dentystki.. to powiedziała ze wszystko jest ok... widzie ze zaczyna sie próchnica ale niechce wiercić tego co jest zdrowe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4849 |
Zakorzenienie
|
powiem ci lolitaj ze b czesto denstyta nie chce rozwierac zeba bo po prpstu na arzioe szkoda bo byc moze to jest odwapnienie ( w moim przypadku tak bylo) mialam na 2 zebach odwapnienie -to jeszcze nie prochnica, lakierowane mialam i koniec..
co do tej plomby, ze miejca nie bedzie gdzie przykleic...troche dziwnie brzmi ale moze mówi w takim sensie ze tam bedzie wlasnie pierscien sie stykal i jakos sie nie d aczy kurcze...a nmoze wtym miejscu bedziesz miala gumke separacyjną? troche to poplatane moja orto tez zawsze patrzy i mówi...potem mnie instruuje w razie by co no i tysiac pytan zadaje bo sie tym interesuje ![]() ![]() ach marzenia ![]() ![]() damonka jka najpredzej sie wybierz do gab lub dzwon. ja przy zalozeniu dołu na poczatku nie zwrocilam uwagi, dopiero w domu..ze gumke mialam zalozona tak 'na pół' czyli ze nie na calym zamku ( i tu orto mnie nie poinformowała:[ ale jakos sie nie przejełam) no i okazało sie ze to bylo celowe..nie chciala zebym bardzo cierpiala, jakbym sama sprobowala byloby gorzej w sensie bólu, na szczescie gumka byla bardzo naciagnieta wiec nie dałam rady...ale w twoim wypadku.. daj znac jak bedziesz pewna co i jak!
#4850 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, rozwiejcie moje wątpliwości jak to jest z zakładaniem aparatu jednocześnie na górę i dół. Zauważyłam, że większość z Was ma nakładane łuki w odstepie czasu. Moja orto powiedziła, że nie będzie problemu i moge od razu miec aprat na dół i górę. Czeka mnie jeszcze wyrywanie zębów, ale chciałabym wiedzieć, czy któraś z Was też miała od razu cały aprat??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4851 |
Zakorzenienie
|
Niektórzy jak się da to mają od razu oba łuki zakładane, najczęściej jest jednak tak, że np góra jest krzywa i najpierw trzeba ją wyprostować, żeby dół móc założyć.
#4852 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4853 | |
Kokon pro
|
Cytat:
hej ja mialam oba naraz i oba luki byly pokrzywione, nie jest tak zle przynajmniej cierpi sie tylko raz ^^ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4854 |
Zadomowienie
|
No u mnie to tak ma być własnie też ligaturka na dole na 3 haczyki zamka zamiast na 4 bo po pierwsze się nie dało za bardzo na ten czwarty zahaczyć a po drugie orto powiedział, że by właśnie bardzo bolało. Tak więc lepiej się dowiedzieć niż potem się męczyć
![]() Co do zakładania obu aparatów na raz u mnie było osobno dlatego, że musiałam górne zęby mieć wychylone aby nie odklejać dolnych zamków zębami górnymi (a inna orto chciała mi naraz zakładać i damony oczywiście...). Ja i tak jeszcze mam inaczej bo miałam przyklejane po kawałku aparaty, najpierw 5 zamków na górze, potem 7 a potem reszta, na dole mam narazie 6 zamków. Moja kumpela za to miała oba naraz bo mogła mieć tak zalożone ![]()
"If slaughterhouses had glass walls, everyone would be a vegetarian." L. McCartney Edytowane przez Maricken Czas edycji: 2008-02-03 o 20:41 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#4855 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() W takim razie ja też załatwie to za jednym zamachem ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4856 |
Zadomowienie
|
maxi82: ja miałam zakładane od razu dwa łuki :P nie jest tak źle bynajmniej masz ból za jednym zamachem!! w ogóle to u mnie jest coś takiego ze na dole mam prościutkie zęby !! ale musiałam założyć aparat ze względu na to aby mieć prosty zgryz!!
mufka: ja tego nie miałam !! ale kojarzę ze kilkanaście postów wcześniej dziewczyny coś tam pisały !! były nawet fotki ![]()
#4857 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Ja tak samo jak kasiek87 mialam zakladany i zgadzam sie ze cierpi sie tylko raz ![]() A teraz dziewczyny ![]() We wtorek bede miala zabieg odslaniania zatrzymanej jedynki i mam strasznego cykora ![]() Czy ktoras z Was miala wykonywany jakis taki zabieg? bo ja naprawde mam obawy ![]() ![]()
![]() |
#4858 |
Zakorzenienie
|
Wczoraj na imprezie z TŻetem dwa razy sobie przywaliłam z jego ramienia w aparat
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4859 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() wiem wiem, bo ja wrzucilam tego linka z drastycznymi fotkami ![]() ![]()
![]() |
#4860 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja już sie kłade spać. Kolorowych snów życze wszystkim ![]()
Ex - aparatka ![]() Edytowane przez carla_87 Czas edycji: 2008-02-03 o 22:36 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:44.