![]() |
#4831 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wirtualna przyjaźń 4
|
![]() ![]() |
![]() |
#4832 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyfereńko,
wczoraj gdy MM-ek "Skazaną" oglądał, to ja właśnie patrzyłam na "Czekam, aż stanie się coś pięknego". Film przepiękny! Jestem pod wielkim wrażeniem. Później widziałam dzieło "Maryja" głównie dla mojego ukochanego Anthony Hopkinsa. Tu wcielił się w postać krutnego króla Heroda i kocham GO jeszcze bardziej. ❤️ Młoda aktorka jako Maryja i przystojny aktor jako Józef równie świetni. Naprawdę, film gorąco polecam. |
![]() ![]() |
![]() |
#4833 |
Zakorzenienie
|
Cyferko, Adusia, witajcie
![]() Cyferko, super plan na święta ![]() Adusia, no to mąż sobie pooglądał do woli seriali ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4834 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
A może tak jakiś owocek i odrobinkę słodkości...??
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- Buźka Aniu. ![]() Tak, wczoraj każde z nas patrzyło sobie na to co samo chciało. MM-ek w dużym pokoju na dużym telewizorze, a ja u siebie na tableciku. Łóżko, termofor, tablet i słuchawki. Cudownie było. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4835 |
Zakorzenienie
|
Adusia, Ty mnie tu nie kuś owocami, bo ja nie mogę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4836 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4837 |
Zakorzenienie
|
Adusia, spoko, ale kurde...te pomarańcze co wczoraj dzieci jadły, to mi aż ślinka ciekła na nie. A jeszcze jak mi młodsza powiedziała, ze jej się kwaśna trafiła. Uwielbiamm kwaśne pomarańcze
|
![]() ![]() |
![]() |
#4838 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
To nic Aniu. Nadrobisz jak już będziesz po badaniu mogła.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4839 |
Zakorzenienie
|
Oj, nadrobię
![]() ![]() Mąż mówi, ze jak by był na głodzie to by z łóżka nie wstał, zeby przeytwać, a ja wczoraj sprzątałam, żeby nie myśleć o jedzeniu. A dzisiaj robię jedzenie, zeby nie myśleć o jedzeniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4840 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Ania jak się masz? Widzę światełko, to z głodu nie umarłaś ![]() Mocno trzymam kciuki za dzisiejszy dzień ![]() O której masz to badanie? ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:55 ---------- Poprzedni post napisano o 07:50 ---------- Adusia to mnie zaskoczyłaś opinią o Skazanej. Nic na siłę, jak się coś nie podoba, to nie oglądamy. |
![]() ![]() |
![]() |
#4841 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Cyferko, z głodu nie padłam ![]() Badanie mam wieczorem, po 17. Ja skazanej nie oglądałam. Ale ja w sumie dawno juz żadnego serialu nie oglądałam. Czekam z niecierpliwością na kolejny sezon "Podręcznej" Pogodę mamy paskudną, normalnie zgniła listopadowa pogoda. Szaro, zimno, wietrznie, deszczowo... |
![]() ![]() |
![]() |
#4842 |
Zakorzenienie
|
Jejku jak późno to badanie.
Czyli na noc zostaniesz w szpitalu? ------------- Będzie kolejny sezon Podręcznej? nie wiedziałam. Super! Już przeczytałam w necie, że na wiosnę. |
![]() ![]() |
![]() |
#4843 |
Zakorzenienie
|
Nie Cyferko, nie zostaję w szpitalu. Jako, ze mam znieczulenie, to mam być godzinę wcześniej. Potem badanie, i pewnie 1-2 godzinki obserwacji i do domu. Tylko warunek, muszę mieć kierowcę. Dlatego trzeba było organizacyjnie to załatwić wszystko, włącznie z opieką dla dzieci. Ale sie udało.
Badanie mam w przychodni, nie w szpitalu, więc chyba nawet na noc tam nie zostawiają ![]() Tak, podręczna miała być niby na wakacjach w zeszłym roku, ale sie zeszło i do wiosny trzeba czekać. Ale juz nie mogę sie doczekać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4844 |
4 pory roku i ja piąta
|
Annorl
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4845 |
Zakorzenienie
|
Emmi, to nie o nos chodzi, nawet nie tyle o smak, co o konsystencję. Ciężko takie gluty przełknąć. Ale daję radę. Dzisiaj już 3 porcje za mną, jeszcze tylko 5
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4846 |
Zakorzenienie
|
Ania, to ja pierwszy raz słyszę, żeby w przychodni robili to badanie.
Ale ok, aby zrobili ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4847 |
Zakorzenienie
|
Cyferko, źle napisałam. To w zasadzie centrum medyczne Lux Med. Nie przychodnia. Więc tam mają zaplecze do takich badań
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4848 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4849 |
Zakorzenienie
|
Cyferko, tak mają anestezjologa.
u nas paskudnie. Taka depresja. Ciemno. Ale ładnie kącik rozświetliłaś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4850 |
Zakorzenienie
|
Emmi dobrego dnia
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ---------- Ania to prawda najgorszy czas. Wydawało mi się, że listopad jest mroczny, ale bardzo szybko mi zleciał. Wieczorami kleiłam pierogi, potem paszteciki i jakoś schodziło. Kulinarnie to do wigilii jestem gotowa. Ciast nie piekę, tradycyjnie zamawiam sękacza i w tym roku zrobię szyszki. Młodsza synowa jest mistrzynią w wypiekach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4851 |
Zakorzenienie
|
Cyferko, ja jeśli chodzi o wigilię, to zaplanowałam już i nawet wpisałam w kalendarz
![]() ![]() A co to szyszki? Ja znam tylko takie z ryżu preparowanego. O to chodzi> |
![]() ![]() |
![]() |
#4852 |
Zakorzenienie
|
23?
Ania szyszki to krówki roztopione, połączone z masłem i ryżem preparowanym. |
![]() ![]() |
![]() |
#4853 |
Zakorzenienie
|
A, czyli takie jakie znam te szyszki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4854 |
Zakorzenienie
|
Tak
![]() ------------- Moja rodzina uwielbia potrawy wigilijne. Chłopcy od dziecka zajadali się pierogami, śledziami, karpiem, wszystkim co podałam. Wiem, że w niektórych domach to wiele potraw dzieci nie lubią, u nas nie było tego problemu. Na święta wyjadali jeszcze potrawy wigilijne. Przez ostatni cztery lata na pierwszy dzień świąt gościłam teściów starszego syna, a potem młodszego ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4855 |
Zakorzenienie
|
U nas na Wigilię to robię tylko kilka potraw, które wiem właśnie, że pójdą. Ryba, ale nie karp. Śledzie, pierogi pod różną postacią, moje ulubione to z kwaśną kapustą i z suszonymi śliwkami. Barszcz czerwony z uszkami, w tym roku zrobię kutię, bo lubię. Może dzieciom posmakuje. Z ciast to piernik, ale w tym roku nie pamiętałam, aby nastawić ten staropolski, to będzie zwykły i obowiązkowo sernik. No i orzechowiec, chyba taka nazwa? Nie pamiętam co jeszcze się robi na kolację wigilijną? Co roku mam ten sam problem
![]() Dajcie znać co się w Waszych domach robi i je. A, no i u nas obowiązkowo jakie pierwsze danie wkracza czosnek z solą i chlebem ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4856 |
Zakorzenienie
|
Chleb z czosnkiem?
O, to nie słyszałam ![]() szuba, ryba po grecku, karp smażony w dzwoneczki, pstrąg pieczony, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz czerwony z uszkami, paszteciki do barszczu, ziemniaki w obierkach, płaty śledziowe w oleju rydzowym z cebulą, łazanki kutia, kompot z suszu. |
![]() ![]() |
![]() |
#4857 |
Zakorzenienie
|
Co to szuba?
O tak, jeszcze kompot z suszek ![]() Wiem, czosnek to taka chyba nasza albo rodzinna, albo wiejska tradycja? Nie wiem. Mój mąż też tego nie znał wcześniej ![]() Ziemniaki w obierkach? U nas w domu robiło się ziemniaki pieczone i one były do całej kolacji. Do sosu grzybowego, kapusty z grochem, żurku z grzybami. A może to barszcz biały z grzybami był? Nie pamiętam. |
![]() ![]() |
![]() |
#4858 |
Zakorzenienie
|
W obierkach, ale już nie będę tak robiła, bo jeszcze dodatkową pracę miałam z obieraniem owych
![]() ![]() szuba, śledzie pod pierzynką |
![]() ![]() |
![]() |
#4859 |
Zakorzenienie
|
Ach, jak ładnie ta szuba wygląda i jak smakowicie... Moja teściowa kiedys robiła śledzie z buraczkami, ale to było w formie sałatki wymieszanej. Co nie znaczy, że nie smaczne, bo pyszne to było.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4860 |
Zakorzenienie
|
Tu warstwami się układa, dla ładności no i w smaku dobra.
Żeby ładnie wyglądało, musi być taki półmisek, gdzie równomiernie układa się warstwy. To takie danie zamiast sałatki jarzynowej, której nigdy nie robię na wigilię ![]() Fajnym pomysłem są krokiety z kapustą i pieczarkami, jak ktoś nie lubi, nie umie lub się leni lepić pierogi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:50.