Novynette/Mercilon - wątek zbiorczy! - Strona 162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-26, 10:42   #4831
Siska
Raczkowanie

Dot.: Tabletki NOVYNETTE - zbiorczy

Cytat:
Napisane przez oLINQA89 Pokaż wiadomość
Wzięłam dopiero piątą tabletkę a już od dzisiaj czuję dyskretne pobolewanie piersi przy ucisku ;/ czyżby to aż tak szybko sie objawiało? Zartwiłam się

Raczej to od tabletek, ja biorę już 2 tygodnie, po jakichś 3 tabletkach piersi miałam obrzmiałe, teraz zauważyłam, że już troszkę mniej i troszkę mniej bolą. Poza tym przez 1 tydzień bolała mnie głowa i od czasu do czas robiło mi sie niedobrze ale tak po kilka minut. o jeszcze.. plamienia hmm z 3 dni po zakończeniu okresu, ale to naprawdę tak po kropelce. A i wypryski też były, a nigdy wcześniej po okresie ich nie miałam. Chyba jednak teraz te wszystkie objawy zanikają, może już po 2 opakowaniu będzie wszystko ok. Oby.

Siska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 20:14   #4832
oLINQA89
Raczkowanie

Siska....ja mam podobnie....piersi coraz bardziej obrzmiałe, bóle głowy i też robi mi się niedobrze czasami, 2 dni miałam jeszcze biegunkę ale nie wiem czy od tabletek.....pocieszyłaś mnie troszke że to Ci mija Mam nadzieję że u mnie będzie podobnie A jak waga? Stoisz w miejscu czy rośnie?
oLINQA89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-27, 10:29   #4833
Siska
Raczkowanie

oLINQA89

Szczerze to czuję się trochę "naduta" ale nie mam dostępu do wagi i nie wiem jak jest, jednak znajomy po miesiacu niewidzenia mnie stwierdził, że schudłam to nie wiem.
Czasami tylko psychicznie czuję się jak przed okresem, gruba, brzydka i w ogóle "dajcie mi spokój"

Siska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-27, 22:40   #4834
Silky_Vanilla
Raczkowanie

a tak apropo wagi to ja po tab mam większy apetyt, straaasznie po prostu podżeram i w ogóle jem ; p a waga stoi mi w miejscu.. tak się zastanawiam co by było gdybym je odstawiła.. Czy by było nagłe BUM BRZUCHOWE ; o czy to w ogóle nie ma znaczenia.. Bo może tak oczywiście byc, ale moooże nie?
Silky_Vanilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-27, 23:21   #4835
oLINQA89
Raczkowanie

Silky_Vanilla
a ile czasu już bierzesz tabletki? Ja z kolei apetyt mam taki jak przed braniem tabletek...jem może nawet troszke mniej. Jedyne co mi dolega teraz to tkliwość piersi.

Siska
doskonale Cię rozumię..... ja przed okresem potrafiłam przybrać na wadze nawet 3 kilo a w trakcie okresu w czasie 2-3 dni to zrzucić (w sensie pewnie wysikać dlatego tak sięboję że teraz efekt zatrzymanej wody będzie spotęgowany.
Stary 2012-08-28, 13:29   #4836
Silky_Vanilla
Raczkowanie

Novynette to już z jakiś rok. Przed tym brałam Naraye 2 miesiące, ale miałam straszne humory i nie byłam sobą i mi gin zmieniła..
Silky_Vanilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-28, 18:25   #4837
Sleepy Hollow
Raczkowanie

a słyszałyście jakoby błonnik wpływał na wchłanianie tabletek? mój gin nic mi o nim nie wspominał, w ulotce też nie jest nic napisane, lecz czytałam ostatnio artykuł:
Pamiętaj również, że jeżeli cierpisz na chorobę przewlekłą lub stosujesz np. tabletki antykoncepcyjne nie powinnaś spożywać produktów z dużą zawartością błonnika razem z lekami, ponieważ może on osłabić ich działanie. Najlepiej, jeżeli na dwie godziny przed zażyciem tabletki i dwie godziny po jej połknięciu będziesz unikać tego typu produktów.
i ostatni akapit mówi sam za siebie.. jestem uzależniona od orzechów laskowych czy brązowego ryżu, które zawierają naprawdę spore ilości błonnika. myślicie, że mogą bardzo osłabić działanie?

Edytowane przez Sleepy Hollow
Czas edycji: 2012-08-28 o 18:26
Sleepy Hollow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-28, 19:26   #4838
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sleepy Hollow Pokaż wiadomość
a słyszałyście jakoby błonnik wpływał na wchłanianie tabletek? mój gin nic mi o nim nie wspominał, w ulotce też nie jest nic napisane, lecz czytałam ostatnio artykuł:
Pamiętaj również, że jeżeli cierpisz na chorobę przewlekłą lub stosujesz np. tabletki antykoncepcyjne nie powinnaś spożywać produktów z dużą zawartością błonnika razem z lekami, ponieważ może on osłabić ich działanie. Najlepiej, jeżeli na dwie godziny przed zażyciem tabletki i dwie godziny po jej połknięciu będziesz unikać tego typu produktów.
i ostatni akapit mówi sam za siebie.. jestem uzależniona od orzechów laskowych czy brązowego ryżu, które zawierają naprawdę spore ilości błonnika. myślicie, że mogą bardzo osłabić działanie?
Nie osłabią ale warto robić te przerwy między wzięciem tabletki, a przyjęciem błonnika.
Stary 2012-08-28, 20:00   #4839
Sleepy Hollow
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Nie osłabią ale warto robić te przerwy między wzięciem tabletki, a przyjęciem błonnika.
obiady jadam zwykle około 12-13, a tabletki biorę o 19 (więc sporo czasu mija od zjedzonego ryżu), a na kolację mam ,,niebłonnikowe'' potrawy. chodzi mi tylko o te chrupanie orzechów, bo potrafię sporo, w sumie zawsze ok 16-17, później już mi się nie chce obierać, ale przyznam lekko mnie zszokowało to myślałam, że błonnik usprawnia pracę jelit..
Stary 2012-08-28, 20:08   #4840
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
obiady jadam zwykle około 12-13, a tabletki biorę o 19 (więc sporo czasu mija od zjedzonego ryżu), a na kolację mam ,,niebłonnikowe'' potrawy. chodzi mi tylko o te chrupanie orzechów, bo potrafię sporo, w sumie zawsze ok 16-17, później już mi się nie chce obierać, ale przyznam lekko mnie zszokowało to myślałam, że błonnik usprawnia pracę jelit..
ryż Ci nie zaszkodzi, nie ma co popadać w paranoję
Stary 2012-08-28, 20:23   #4841
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

Cytat:
Nie sądzę, że ilości błonnika, jakie są zawarte w jakimkolwiek produkcie spożywczym, mogą osłabić działanie tabletek. To już chyba naprawdę przesadnie naciągana teoria... Z kolei jeśli chodzi o jakiekolwiek suplementy diety, to ja mam prostą zasadę, zawsze przyjmuję tego typu tabletki około 4 godziny przed lub po wzięciu Novynette.
Stary 2012-08-28, 21:06   #4842
Sleepy Hollow
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wisienka_na_torcie Pokaż wiadomość
Nie sądzę, że ilości błonnika, jakie są zawarte w jakimkolwiek produkcie spożywczym, mogą osłabić działanie tabletek. To już chyba naprawdę przesadnie naciągana teoria... Z kolei jeśli chodzi o jakiekolwiek suplementy diety, to ja mam prostą zasadę, zawsze przyjmuję tego typu tabletki około 4 godziny przed lub po wzięciu Novynette.
też tak uważałam gdyby mógł wywołać jakieś działanie niepożądane, takie jak obniżenie skuteczności tabsów, to na pewno ulotka zawierałaby tę informację
Stary 2012-08-28, 21:10   #4843
oLINQA89
Raczkowanie

Z tym błonnikiem może chodzić o to że jeżeli błonnik poprawia pracę jelit to możesz za szybko wydalić tabletkę zanim się ona zdąży wchłonąć. Jak zjesz powiedzmy czysty błonnik z apteki 2 godziny przed przyjęciem tabletki to nie zdąży się ona może wchłonąć bo w krótkim czasie wydalisz to co masz w jelitach.....tak mi się wydaje.....jakby tak nadciągnąć ten przytoczony fragment artykułu

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ----------

Ale wiesz......zawsze trzeba sprawdzić kim jest osoba podpisana pod jakimś artykułem. Ja kończę stomatologię i czytałam miliony i tony bzdur na temat zębów jakie są powypisywane w popularnych gazetach dla kobiet. Mogę sypać z rękawa tymi pierdołami jakie są publikowane a ludzie to czytają i wierzą w to.....z tym błonnikiem może być podobnie- nie ma się czym przejmować, jedz sobie orzeszki ;p
Stary 2012-08-28, 21:16   #4844
Sleepy Hollow
Raczkowanie

Cytat:

[/COLOR]Ale wiesz......zawsze trzeba sprawdzić kim jest osoba podpisana pod jakimś artykułem. Ja kończę stomatologię i czytałam miliony i tony bzdur na temat zębów jakie są powypisywane w popularnych gazetach dla kobiet. Mogę sypać z rękawa tymi pierdołami jakie są publikowane a ludzie to czytają i wierzą w to.....z tym błonnikiem może być podobnie- nie ma się czym przejmować, jedz sobie orzeszki ;p
hurej! w sumie nie była to jedna opinia, ale może masz rację w sumie muszę przestać robić problemy tam, gdzie ich nie ma
Stary 2012-08-31, 13:49   #4845
aida92
Przyczajenie

Witam. mam takie pytanie , wczoraj był mój 1 dzień miesiączki dodam ,że bardzo słaby wzięłam 1 tabletkę. Dzisiaj już zupełnie nie ma krwawienia. czy jest to normalne? Są to moje pierwsze tabletki anty.
aida92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-31, 14:00   #4846
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aida92 Pokaż wiadomość
Witam. mam takie pytanie , wczoraj był mój 1 dzień miesiączki dodam ,że bardzo słaby wzięłam 1 tabletkę. Dzisiaj już zupełnie nie ma krwawienia. czy jest to normalne? Są to moje pierwsze tabletki anty.
Tak, normalne
Stary 2012-08-31, 14:46   #4847
aida92
Przyczajenie

a czy wystąpi jeszcze krwawienie na dniach ? mam dalej brać te tabletki?
aida92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-31, 19:42   #4848
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aida92 Pokaż wiadomość
a czy wystąpi jeszcze krwawienie na dniach ? mam dalej brać te tabletki?
A dlaczego miałabyś ich nie brać? Nie powinno wystąpić, ale mogą się pojawić plamienia. Ulotka.
Stary 2012-09-04, 12:25   #4849
flawless2903
Zadomowienie

Cześć Dziewczyny, pomóżcie...
Biorę trzecią paczkę Novynette i jestem taka strasznie spuchnięta, czuję że przytyłam mimo że odżywiam się tak jak kiedyś na diecie i zamiast chudnąć, to albo tyje albo stoje w miejscu ;/
Poza tym, mam straszne uderzenia gorąca, kiedy wszyscy siedzą normalnie, ze mnie się leje..
No i te płaczki na byle czym, to już irytujące.
Mam dość tych tabletek, zwlaszcza tego uczucia spuchnięcia, bo staram się się schudnąć i nic... Cwicze, jem co trzeba i waga stoi albo nawet przybywa...
I tutaj moje pytanie - czy mogę przerwać branie tabletek po tygodniu ich brania?
Stary 2012-09-04, 18:25   #4850
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez flawless2903 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny, pomóżcie...
Biorę trzecią paczkę Novynette i jestem taka strasznie spuchnięta, czuję że przytyłam mimo że odżywiam się tak jak kiedyś na diecie i zamiast chudnąć, to albo tyje albo stoje w miejscu ;/
Poza tym, mam straszne uderzenia gorąca, kiedy wszyscy siedzą normalnie, ze mnie się leje..
No i te płaczki na byle czym, to już irytujące.
Mam dość tych tabletek, zwlaszcza tego uczucia spuchnięcia, bo staram się się schudnąć i nic... Cwicze, jem co trzeba i waga stoi albo nawet przybywa...
I tutaj moje pytanie - czy mogę przerwać branie tabletek po tygodniu ich brania?
Lepiej weź min. 15 tabletek, później odstaw. A jeszcze lepiej to zmień tabletki na te z IV generacji, które zapobiegają zatrzymywaniu wody, a co więcej-trzeba przy nich duużo pić
Stary 2012-09-04, 19:05   #4851
flawless2903
Zadomowienie

Cytat:
Lepiej weź min. 15 tabletek, później odstaw. A jeszcze lepiej to zmień tabletki na te z IV generacji, które zapobiegają zatrzymywaniu wody, a co więcej-trzeba przy nich duużo pić
A jeśli teraz odstawię to co się może stać?
Probowałam się skontaktować z moją ginekolog, ale jest w szpitalu już jakis czas ;/
Stary 2012-09-04, 19:08   #4852
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez flawless2903 Pokaż wiadomość
A jeśli teraz odstawię to co się może stać?
Probowałam się skontaktować z moją ginekolog, ale jest w szpitalu już jakis czas ;/
Nic się nie stanie
Stary 2012-09-04, 19:13   #4853
flawless2903
Zadomowienie

Cytat:
Nic się nie stanie
Dziekuje Ci za odpowiedzi
Stary 2012-09-13, 11:26   #4854
oLINQA89
Raczkowanie

Jestem po pierwszym opakowaniu tabletek (wcześniej nigdy nie brałam innych), a dzisiaj mam trzeci dzień bez tabletki, czekam na krwawienie i już troche się denerwuję, że go nie ma. Kiedy może się pojawić?
Stary 2012-09-13, 11:33   #4855
Organzza
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem po pierwszym opakowaniu tabletek (wcześniej nigdy nie brałam innych), a dzisiaj mam trzeci dzień bez tabletki, czekam na krwawienie i już troche się denerwuję, że go nie ma. Kiedy może się pojawić?
spokojnie, krwawienia ma się pojawić w ciągu 7 dni przerwy, nie musi dziś u mnie np. zawsze pojawia się czwartego dnia przerwy
Double with me?
I'm sorry I'm a little late
I got your message by the way
I'm calling in sick today
So let's go out for old time's sake
Organzza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 19:42   #4856
ishtar
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie tez po pierwszym opakowaniu poajwiło sie 4 dnia, a potem przy następnym opakowaniu skrociłam czas (o kilka godzin) i juz teraz pojawia mi się pod koniec trzeciego dnia.
ishtar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 11:14   #4857
oLINQA89
Raczkowanie

Krwawienie pojawiło się dzisiaj rano czyli w czwartym dniu przerwy. Jestem po pierwszym opakowaniu tabletek i mogę powiedzieć że póki co nic mi nie dolega, oprócz tkliwości piersi.....raz bardziej, raz mniej. Piję pokrzywę, będę starała się pić więcej wody bo to zaniedbywałam. Waga stoi w miejscu, co mnie dziwi szczerze bo w tym czasie byłam na wakacjach i przez 10 dni jadłam i piłam bez ograniczeń, mnóstwo tuczących rzeczy, coli itp. Zdziwiłam się jak po powrocie zobaczyłam że waga ani zrgnęła.
Stary 2012-09-14, 14:34   #4858
la_ferrara
Przyczajenie

dziewczyny, mam pewne pytanko.. jestem w połowie drugiego opakowania novynette, a jutro jadę do francji na zbiory winogron. bardzo pasowałoby mi nie mieć okresu, więc pomyslałam że nie zrobię tej 7-dniowej przerwy. myślicie że tak mogę? w sensie czy nie za krótko biore tabletki jak na takie kombinowanie? tam gdzie jadę jest taki zapieprz że nie ma czasem kiedy wody się napić, nie mówiąc o wyjściu żeby zmienić podpaskę.. ;/
la_ferrara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 14:45   #4859
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez la_ferrara Pokaż wiadomość
dziewczyny, mam pewne pytanko.. jestem w połowie drugiego opakowania novynette, a jutro jadę do francji na zbiory winogron. bardzo pasowałoby mi nie mieć okresu, więc pomyslałam że nie zrobię tej 7-dniowej przerwy. myślicie że tak mogę? w sensie czy nie za krótko biore tabletki jak na takie kombinowanie? tam gdzie jadę jest taki zapieprz że nie ma czasem kiedy wody się napić, nie mówiąc o wyjściu żeby zmienić podpaskę.. ;/
możesz. tylko musisz się liczyć z tym, że mogą (ale nie MUSZĄ!) wystąpić jakieś plamienia.
Stary 2012-09-14, 15:11   #4860
la_ferrara
Przyczajenie

przez pierwszy miesiąc miałam niekończące się plamienie, teraz też mi się raz czy dwa zdarzyło więc jestem w stanie się z tym pogodzić dzięki za pomoc
la_ferrara jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości