|
|||||||
| Notka |
|
| Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4831 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Egzamin na prawo jazdy - pytania, relacje, trzymanie kciuków ;) cz. II
Jeśli macie problem z jednokierunkową i skrętem z lewej strony jezdni bo zapominacie, że jesteście na jednokierunkowej, to jest na to dobry sposób
![]() Mi też się zdarzało zapominać, czy tam niezauważać znaku o jednokierunkowej. I kiedy dojeżdzacie do jej końca, namalowane są znaki poziome. Przy jedkoierunkowej zawsze są takie jak po lewej stronie Od razu wiadomo, że należy przy skręcie w lewo pchać się na lewą stronę.
|
|
|
|
#4833 |
|
Zadomowienie
|
no właśnie na drodze jednokierunkowej jeżeli chcę skręcić w lewo to muszę ustawić się bliżej lewej strony????
|
#4834 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja powoli dobijam do 50-tej godziny Z tym, że dwa miesiące miałam przerwy Szkoda, że o tym MB acyive wcześniej nie słyszałam. Ale jutro sobie kupię ![]() A co do pytania o gaz: ja daję tak, żeby prędkościomierz pokazywał 20-tkę, ale jak nie patrzę na prędkościomierz to daję tyle, żeby jeszcze nie zaczęło buczeć Nie za mocno ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4835 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież jeśli jedziesz po dwukierunkowej, to też skręcając w lewo ustawiasz się na skrajnym lewym pasie. Na jedokierunkowej skrajną lewą jest lewa krawędź jezdni. Skęcanie w lewno na jednokierunkowej jest właściwie na każdym chyba egzaminie. Więc patrzeć na znaki! A jak się zapomni, lub ktoś jest niepewny - to na znaki poziome na końcu jezdni. |
|
|
|
|
#4836 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja jeszcze slyszalam ze mozna tez sie zorientowac po tym ze auta po lewej stronie są zaparkowane w tym samym kierunku co po prawej ale ja się tak raz zasugerowalam i sie wlasnie okazalo ze to jednak byla dwukierunkowa ![]() wiec chyba pozostaja te znaki
|
|
#4837 |
|
Zakorzenienie
|
No a pas rozdzielczy? Jak jest jednokierunkowa to jest pojedynczy, a jak dwukierunkowa to są dwie linie. Przynajmniej na wszystkich drogach po których ja jeżdżę
Tak mi kiedys instruktor podpowiedział
|
|
|
|
#4838 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oj, samochodami to ja bym się nie sugerowała. Ludzie różne cuda wymyślają ![]() Cytat:
W Warszawie nie jeździłam jeszcze po żadnej jednokierunkowej z pasami rozdzielającymi pasy ruchu w małych mini osiedlach domków. Ale za to na zakończeniu są namalowane. A pojedyńcza przerywana to gdzie jest? ![]() No dobra, przyda się, to się przyda. A jak się nie przyda, to się nie przyda Lepiej chyba wiedzieć więcej, prawda?
|
||
|
|
|
#4839 | |
|
Zakorzenienie
|
na jednokierunkowej
ale na przelotówkach spotkałam się z pojedyńczymi na dwukierunkowej, więc to chyba tak na mieście. Cytat:
Edytowane przez Impersona Czas edycji: 2008-08-07 o 19:53 Powód: pomieszanie z poplątaniem ;) |
|
|
|
|
#4840 | |
|
Zakorzenienie
|
Chyba na dwukierunkowej
![]() Cytat:
![]() Poza dobrymi butami: - nie stać w grupce zdających, trzęsących portkami i siejących strach ![]() - pamiętać które światła pokazuje się przy włączonym zapłonie. Byłam świadkiem gdy dziewczyna pokazywać miała światło cofania, wrzuca wsteczny a tu ni cholery. Wraca, włącza wsteczny jeszcze raz i nic. Dopiero potem się kapnęła, że najpierw nalezy zapłon włączyć - nie da się w Yarisie pokazać przeciwmgłowego tylnego jeśli najpierw się nie włączy pozycyjnych/mijania - Yaris ma 5 świateł pozycyjnych a nie 4. Trzeba pokazać pięć. - niektórzy egzaminatorzy pytają jak nalezy sprawdzić światła stopu jeśli jest się samemu w samochodzie. Jak sobie poradzić? Więc jeśli by się pytali - należy podjechać do ściany tyłem i wcisnąć hamulec. Jeśli światła stopu działają, zobaczymy jak się odbijają w lusterku nam. Czy ja coś jeszcze pamietam... Niech pomyślę... |
|
|
|
|
#4841 |
|
Zadomowienie
|
Nie czaje o co tu chodzi. Mam patrzeć czy nie ma znaku zakaz skrętu w lewo lub w prawo???
|
#4842 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
aaricia na wlaczonym silniku to tylko cofania sie chyba sprawdza? i stopu? |
||
|
|
|
#4843 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli jedziesz prosto i egzaminator powie: "proszę skręcić w lewo na najbliżym skrzyżowaniu" to: - szukasz tego skrzyżowania - patrzysz na znaki - jeśli jest zakaz skrętu, to szukasz następnego skrzyżowania, gdzie możesz skęcić - jeśli jesteś na jednokierunkowej, skręcasz z lewej krawędzi jezdni - jeśli jesteś na dwukierunkowej, szukasz pasa do skrętu w lewo. Jeśli są dwa pasy do skrętu w lewo, stajesz na prawym z nich. Cytat:
Cytat:
Nie pamiętam na 100 %, które działają tylko z zapłonem, nie chcę wprowadzać w błąd. Na pewno nie działa cofania. Najlepiej od razu zapłon włączyć po sprawdzeniu co jest pod maską. |
|||
|
|
|
#4844 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Najlepiej wszystkie światła sprawdzać na włączonym zapłonie (kluczyk o jedną pozycję przekręcowy) - wtedy działają wszytkie światła a światła cofania można sprawdzić samemu; światła stopu - poprosić egzaminatora żeby sprawdził lub on sam mówi że sprawdzi (moi obydwaj mówili że mam nacisnąć hamulec a oni sprawdzą). Ja na obu egzaminach miałam samochód już z pracującym silnikiem: światła tak samo się sprawdza (wszystkie oczywiście działają), z wyjątkiem światła cofania: wtedy albo egzaminator sprawdza (tak miałam na pierwszym egzaminie) albo trzeba wyłączyć samochód i włączyć zapłon i wrzucić wsteczny (tak miałam na drugim egzaminie). W Tychach też często nie ma oznaczenia poziomego na końcu jednokierunkowej, ale pionowe jest zawsze i na to trzeba patrzeć |
|
|
|
|
#4845 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4846 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No właśnie wiem, że większośc działa na włączonym zapłonie, a chyba tylko cofania i stopu na włączonym silniku, chyba że o czymś zapomniałam
|
|
|
|
|
#4847 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4848 |
|
Zakorzenienie
|
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;8506972]Najlepiej wszystkie światła sprawdzać na włączonym zapłonie (kluczyk o jedną pozycję przekręcowy) - wtedy działają wszytkie światła a światła cofania można sprawdzić samemu; światła stopu - poprosić egzaminatora żeby sprawdził lub on sam mówi że sprawdzi (moi obydwaj mówili że mam nacisnąć hamulec a oni sprawdzą).
Tylko na obu egzaminach miałam samochód już z pracującym silnikiem: światła tak samo się sprawdza (wszsytkie oczywiście działają), z wyjątkiem światła cofania: wtedy albo egzaminator sprawdza (tak miałam na pierwszym egzaminie) albo trzeba wyłączyć samochód i włączyć zapłon i wrzucić wsteczny (tak miałam na drugim egzaminie).[/QUOTE] Czyli w zaszadzie wszytskie światła włączą się na zapłonie? |
|
|
|
#4849 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hihiCytat:
- samochód wyłączony wsiadamy do samochodu z egzaminatorem - on się przedstawia i tłumaczy przebieg - samochód wyłączony nadal, sprawdzamy co jest pod maską - na logikę silnik musi być unieruchomiony na wypadek gdyby nam kazali pokazać jak się mierzy poziom oleju. - włączamy zapłon, sprawdzamy światła - sygnał dźwiękowy - przygotowanie do jazdy - no i fruuuuu! ![]() Tak jest!
|
||
|
|
|
#4850 |
|
Konto usunięte
|
Dokładnie wszystkie i tak łatwiej sprawdzać (ze względu na światło cofania). Ja obydwa razy miałam już pracujący silnik jak zaczynałam egzamin na placu. Za pierwszym razem egzaminator powiedział że sprawdzi mi światła cofania i stopu. Za drugim razem egzaminator powiedział że mam zrobić tak żebym mogła sama sprawdzić światło cofania , więc trzeba było zrobić jak pisałam w poprzednim poście
|
|
|
|
#4851 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kurcze im bliżej egaminu tym mam większy mętlik w głowie.. Chyba tylko spokój może mnie uratować w poniedziałek
|
|
|
|
|
#4852 |
|
Konto usunięte
|
Przepraszam, ze zapytam, ale nie mam sil, zeby czytac to wszytsko, anatolia i ola_spy zdaly?
a dzisiejsze zdajace?![]() Pawil18 zarabisty avek |
|
|
|
#4853 |
|
Raczkowanie
|
Tylko ruszając nie zapomnijcie powyłączać niepotrzebnych świateł , bo inaczej daleko nie pojedziecie hihiihhihihi. Ja juz ten stres mam za sobą
ps. życzę wszystkim zdającym powodzenia , i uwierzcie nie taki diabeł straszny jak go malują !!!
|
#4854 |
|
Konto usunięte
|
[1=d45d073d235b2c61bfba836 ad9283865b35be1e1_67da090 142ca2;8507162]Przepraszam, ze zapytam, ale nie mam sil, zeby czytac to wszytsko, anatolia i ola_spy zdaly?
a dzisiejsze zdajace?![]() Pawil18 zarabisty avek IR, niestety żadna ze zdających się nie odezwała więc nie wiadomo
|
|
|
|
#4855 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny bo dziś 5 minut przed końcem ostatniej jazdy sprawdzałam światła i juz zgłupiałam...
|
|
|
|
#4856 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ewentualnie włączyć spowrotem swiateł, bo mnie akurat egzaminatorzy wyłączali wszystkie jak podjeżdżali na łuk i musiałam pamiętać żeby włączyć odpowiednie , ale gdyby zapomnieć, to skutek byłby taki sam ...
|
|
|
|
|
#4857 |
|
Konto usunięte
|
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;8507211]IR, niestety żadna ze zdających się nie odezwała więc nie wiadomo
[/quote]Aha to mam nadzieje, ze przyniosa same dobre wiesci
|
|
|
|
#4858 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i od razu za klakson się złapałam! ![]() ![]() Cytat:
Ja sobie przed egzaminem wydrukowałam światła na kartkach, poopisywałam wszystkie i się nauczyłam gdzie co jest. Potem na jazdach tylko powtarzałam jak automacik
|
||
|
|
|
#4859 |
|
Raczkowanie
|
Uwaga też na autobusy , jak tylko włączą kierunek zatrzymujcie się i wpuszczajcie. Aha i na pasach tez radze się zatrzymać bo czasem młodzi dla jaj wpychaja sie pod E-lkę i niestety koniec egzaminu
.ps. znów mi sie cos przypomniało jeśli chodzi o światła, w aucie którym jeździłam na kursie światła przeciwmgłowe włączały sie inaczej niz na egzaminie choc auto niby to samo. troche mnie to zakręciło i niepotrzebne nerwy byly!!!
|
#4860 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z góry dziękuję za odpowiedź
![]() |
Nowe wątki na forum Auto Marianna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:34.

Od razu wiadomo, że należy przy skręcie w lewo pchać się na lewą stronę.

Z tym, że dwa miesiące miałam przerwy 

.