|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4831 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VI
Cytat:
Pomidory o tej porze roku są rzeczywiście kiepskie. Możesz robić przecież surówkę z jabłka i marchwi, z selera. Ja właściwie jadam bardzo dużo warzyw, zawsze kroję te surowe, jakie posiadam, ew. podpowiadam rodzicom co mogliby kupić Co do żółtości po marchewce to jest to oznaka oczyszczania organizmu(marchewki oczyszczają organizm i toksyny wydostają się również przez skórę, a tak się składa, że mają barwę żółtawo-pomarańczową.)-jedz je dalej, nie zniechęcaj się, a żółtość szybko minie
|
|
|
|
|
#4832 |
|
Raczkowanie
|
Wczorajsze, szkolne P
dwa jaja na miękko, bulka z ziarnami 70gr - polowa z sopocka, salatą i rzodkiewka, druga polowa z almette, pomidorem i oregano. banan, jabłko i kawa na mleku 3,2 z cukrem i cynamonem sałatka (piers kurczaka, brzoskwinia, kukurydza, papryka, pekińska, sos 1000wysp), pasek czekolady ze skorka pomaranczowa 3 naleśniki z jabłkiem, ze smietana (w szkole bylam od 8 do 17 :/ wiec obiad w 'szkolnym barku' ) polowa kubusia i herbata z cukrem200 gr ( nie wiedzialam, ze ta duzo tego wyjdzie ) lodow czekoladowo - smietankowych, zmiksowalam ze szklanka cieplego mleka wyszedł jak shake w mc donaldsie , jablkopaluch z ziarnami 120gr - polowa z sopocka, i warzywami, druga polowa z almette ziolowym, pomidorem i oregano herbata z cukrempotem wpadły dwa ptasie mleczka i garsc paluszkow wiem, ze bywalo lepiej, szczegolnie obiad kiepsko, ale nie mam innej mozliwosci w poniedziałki proszę o ocenę
|
#4833 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wartościowo jest, zdrowo jest, smacznie jest - czego chcieć więcej? bo czymże jest sałatka? ;]
|
|
|
#4834 |
|
Zakorzenienie
|
Mój wczorajszy jadłospis. Ktoś skomentuje merytorycznie?
7:00 kromka z serkiem ziarnistym, druga z pieczenią i pomidorkiem + kawka z mlekiem 10:00 kanapka z szynką domową, chrzanem i pomidorem, herbata 14:00 kanapka z gotowanym kurczakiem, pomidorem + woda 17:45 ziemniak, dwa jajka sadzone, bukiet warzyw (450 dkg) - brokuły, marchew, kalafior + hebata z cytryną |
|
|
|
#4835 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4836 |
|
Przyczajenie
|
sniadanko , 5.30
kawa i kostka czkoladysniadanko " normalne " 2 serki wiejskie light, chrupkie pieczywko 4 kromki dwa ciastka owsiane międzyczas gubycj paluszkow kilka, kefir mały kolacja 22 serek wiejski, pomidor, ogórek kiszony, kromka chleba razowego |
|
|
|
#4837 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mało, same warzywa i pewnie liczysz kalorie...
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
|
|
|
#4838 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ogólnie tragedia, mało, bez sensu, gdzie obiad i dlaczego w kółko jesz ten sam ser? Ile można wpychać w siebie w kółko to samo? Przecież to tragicznie niezdrowe!
|
|
#4839 |
|
Przyczajenie
|
grubych paluszków.....
|
|
|
|
#4840 |
|
Raczkowanie
|
ok dzisiaj planuje swoje W
sniadanie: duza bulka wieloziarnista z 100g serka ziarnistego (zwyklego) z szynka sopocka, ketchupem szczypiorkiem i pomidorem 2 sniadanie: danon gratka z musli i jablkiem obiad: 5 pierogow z sosem paprykowym kolacja: serek wiejski lekki z jablkiem i marchewka
|
|
#4841 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Brakuje kolacji- na R najlepiej jest jak jemy 5 posiłków, ostatni jeśli zawiera węglowodany to 3 godziny przed snem, jeśli jest czystobiałkowy może być 1 godzinę przed snem. Twój ostatni posiłek jest przed 18 a podejrzewam, że chodzisz spać po 22(mam nadzieję, że nie wierzysz w mit pt"trzeba jeść maks. do 18 bo wtedy się chudnie- kompletna bzdura, jak pójdziesz spać głodna, to organizm spala mięśnie, a to co zjesz rano odkłada w postaci tkanki tłuszczowej), tak więc twarożek czy serek wiejski z warzywami możesz spokojnie jeść na kolację o 20 czy 21. U Ciebie jest pewna monotonia, w 3 posiłkach spośród 4 jesz chleb (razowy chociaz?) Musisz znaleźć też inne źródła węglowodanów złożonych : ryż brązowy, kasza gryczana, płatki owsiane, makaron durum al dente, makaron pełnoziarnisty, otręby pszenne. Pamiętaj też, żeby tych płynów było conajmniej 1.5 litra, polecam zieloną herbatę. Brakuje tu też trochę NNKT, staraj się dodawać orzechy, pestki słonecznika/dyni, siemię lniane, oliwę z oliwek, olej rzepakowy/lniany itp, 2-3 razy w tygodniu ryba (morska tłusta, np makrela, łosoś, tuńczyk). Edytowane przez shockwaves Czas edycji: 2009-01-06 o 14:23 |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4842 |
|
Zakorzenienie
|
wow. Dzięki serdeczne za popatrzenie z boku w mój talerz
wiele to daje - postronna opinia.Przepraszam - nie wiedziałam, że są jakieś magiczne litery i zaraz doczytam o R U P ![]() Moja dieta jest prepisana przez lekarza oraz dietetyka i stąd ta monotonia w chlebie... pieczywo (żytnie, graham lub razowe - nie może mieć jakichkolwiek ziaren) jem od 11 XII wcześniej przez 15 lat się wzbraniałam i oduczyłam go jeść. Chyba lekarka założyła, że w ten sposób mam ogarniać kalorie i ilości, jakie pochłaniam... Mam przepisane 4 posiłki dziennie + jedną przekąskę w postaci owoca (oprócz bananów i winogron) lub niskokalorycznego produktu mlecznego (do 60 kal/100) i od dzis ją będę jadła koło 20ej. |
|
|
|
#4843 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do tych liter : R- redukcja wagi U- utrzymanie P- przytycie
|
|
|
|
|
#4844 |
|
Zakorzenienie
|
Na chudnięcie. 1200 kalorii. Dietetyk i lekarz. Dwie panie się nad mym grubym losem zastanawiały...
Dzięki za RUPa
|
|
|
|
#4845 |
|
Zadomowienie
|
Redukcja:
Śniadanie: kromka pumpernikla posmarowana cienko Almette, pół kubka owsianki Przekąska: śliwki suszone- duża garść, pestki dni, słonecznik-czubata łyżka stołowa Obiad: ryż brązowy, pół woreczka ok 50g + truskawki zmiksowane z jogurtem naturalnym Podwieczorek: pół kubka owsianki (jakiejś Fit Nestle...aczkolwiek Fit na pewno nie jest, bo słodozna) - wiem że to beznadziejny podwieczorek... Kolacja: 2 jajka + szpinak
|
#4846 |
|
Rozeznanie
|
Więc dzisiaj, poprawiony (mam nadzieję) jadłospis:
I śniadanie: miseczka płatków ze szklanką mleka 2% + mandarynka II śniadanie: kromka chleba pełnoziarnistego z pasztetem sojowym jabłuszko Obiad: Miseczka barszczu czerwonego z połowa jajka oraz połowa piersi kurczaka ugotowana z połową szklanki ryżu i warzywami: brokuły, kalafior i papryka oraz ciastko pełnoziarniste (z sezamem, słonecznikiem polany sosem sojowym mmm)) Kolacja (podwieczorku nie ma i nie będzie ponieważ obiad jem o 4) pewnie będzie jogurt z otrębami i coś małego do tego (owoc lub migdał)
|
#4847 |
|
Raczkowanie
|
moje dzisiejsze U :
ś : kefir 200ml plus garsc crunchy sezamowego, 3 malenskie kromeczki chlebka zytniego z ziarnami slonecznia na kazdej rama jogurtowa, plasterek chudej wedliny, zoltego sera, ogorka kiszonego o : potrawka z makaronu, dwoch pieczarek i garsci oliwek, oregano, lyzeczka oleju plus szklanka zupki pomidorowej bez niczego do popicia (na kostkach rosolowych, smietana 18%) przekaska : baton musli bar zurawinowy i jogurt jogobella truskawkowy na kolacje planuje zjesc gotowane jajko i wypic kerfir (bedzie po silowni) pozdrawiam
|
|
|
|
#4848 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4849 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4850 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Moje U: IS: dwie kromki chleba razowego z masłem i polędwicą drobiową,sałatka z ogórka,pomidora i cebuli z oliwą(dużo),herbata owocowa;po godz kawa z mlekiem oraz dwa cukierki marcepanowe IIS: dwa jajka sadzone na bekonie,bułka pszenna z masłem,zielona herbata Przekąska: jabłko,banan,sok kubuś O: woreczek ryżu brązowego z chińską mieszanką warzywną i piersią kurczaka,sok pomarańczowy P: deser z owoców z puszki i galaretki,jogurt owocowy z musli,kawa z mlekiem K: dwie kromki razowca z masłem i wędzonym halibutem,dwa ogórki kiszone,herbata earl-grey. Przekąska: 50 gr orzechów laskowych,szklanka soku pomidorowego. Ktoś oceni?
|
|
#4851 |
|
Raczkowanie
|
wlasnie zjadlam ogromne jablko jako przekaske przed kolacja
|
|
|
|
#4852 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4853 |
|
Przyczajenie
|
W
Sniadanie owsianka z musli z owocami, daktylami i suszonym ananasem +mleko sojowe +twaróg W szkole jabłko kanapka: chleb pelnoziarnisty twaróg sałata rukola liscie szpinaku pomidor 1l wody Obiad łosoś gotowany na parze (pół fileta) brokuły na parze (4 rózyczki) micha sałatki: rukola szpinak machewka kapusta kiszona ogórek kiszony 1l herbaty czerwonej kolacja na patelni: białko jajka pomidor szpinak reszta filetu lososia +ogórek kiszony po kolacji 200g twarogu z łyzeczka kakao dobre to, ale nudzi sie powoli nie wiem czym zastapić to tak aby było równie pyszne![]() marchewka herbata miętowa nie wiem dlaczego po jedzeniu chociaż czuje sie najedzona mam ciagle ochote na cos jeszcze
|
|
|
|
#4854 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4855 |
|
Raczkowanie
|
U:
Śn : (6:15) herbata z cytryną, owsianka: 5 łyżek owsianych, łyżka miodu,10g mieszanki orzechów,2 łyżki rodzynek, 3 łyżki crunchów owocowych,łyżeczka wiórków kokosowych, pół szklanki mleka II śn: (po 10) duża grahamka z plastrem baleronu (nic nie miałam czasu przygotowac rano) O: (13-14) talerz zupy warzywnej zabielanej(kalafior,march ewka,seler) , 3 jajka usmażone z warzywami na patelnie i ziemniakami P: (17-18) grahamka z makrelą wędzoną , 2 jabłka K: (20-21) ser biały półtłusty z ogórkiem konserwowym,świeżym,pekiń ską,posypane słonecznikiem, grahamka |
|
|
|
#4856 |
|
Zakorzenienie
|
Rrrrr
śniadanie: jajecznica z 2-óch jajek z plasterkiem szynki drobiowej, groszkiem zielonym i koperkiem; kromka razowca II śniadanie: serek wiejski lekki, pomarańcza Obiad: filet z kurczaka gotowany na parze, ok. 30 g ryżu brązowego, surówka (kapusta, marchewka, cebula, jabłko, oliwa z oliwek) Podwieczorek: garść mieszanki orzechowej, kawa z mlekiem -------> umówiłam się na mieście z koleżanką dlatego nie bardzo miałam możliwość zjeść coś innego Kolacja: sałatka z serka wiejskiego i tuńczyka (serek wiejski lekki, 0,5 puszki tuńczyka wsw, pomidor, cebula, 2 łyżki kukurydzy z puszki)
|
#4857 |
|
Rozeznanie
|
A to moje R
Ś: owsianka (2łyzki płatków + łyżka musli Fitella+ 50 ml mleka 3,2 %) kromka razowca z plastrem żółtego sera II ś: jajko gotowane + 2 kromki razowca i plaster szynki, jabłko O: Kawałek gotowanego kurczaka (dziś skrzydełko oczywiście bez skórki) z 200 g surówki z kapusty białej marchewki i jabłka i ziemniakP: 7 kopytek( nie mogłam się wręcz powstrzymać....) z 100g jogurtu naturalnego 3% tłuszczu K: wieśniak Proszę o ocenę i wskazówki
|
#4858 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, wielka prośba o ocenienie takiego jadłospisu. Nie bijcie jakby co mnie, ułożył ją dietetyk, ale mi nie bardzo się podoba. Ale nie jestem specjalistką, chociaż różni bywają dietetycy i ich zapędy...
I zestaw Śniadanie: 3 łyzki moesli+ 1 łyżka pestek z dyni+ 1 opakowanie jogurtu naturalnego Danon Drugie śniadanie: 2 pomidory Obiad:200 g pieczonej lub duszonej cielęciny, zielona sałata z sosem winegret - 1 szklanka Podwieczorek:1 szklanka soku dowolnego nie zagęszczonego lub 3 łyżki płaskie suszonej żurawiny Kolacja: 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego, 4 plasterki polędwicy sopockiej, 1 papryka II zestaw Śniadanie: 1 bułka z miodem Drugie śniadanie: 1 jabłko, 4 plasterki sera białego chudego Obiad:1 szklanka ugotowanego makaronu al dente z dowolnym sosem + 1 szklanka ugotowanych brokułów Podwieczorek: 1 szklanka soku dowolnego nie zagęszczonego lub 3 łyżki płaskie suszonej żurawiny Kolacja: 1 kromka pieczywa graham, sałatka z : ½ ogorka zielonego, pomidora, 3 łyżek kukurydzy z puszki III zestaw Śniadanie: 1 bułka orkiszowa, 1 ugotowane jajko, 1 ogórek kiszony Drugie śniadanie: activia Obiad: 4 ugotowane pierogi z kapustą i grzybami, surowka z startej marchwi z odrobiną jogurtu naturalnego Podwieczorek: 1 szklanka soku dowolnego nie zagęszczonego lub 3 łyżki płaskie suszonej żurawiny Kolacja: 1 bułka żytnia z 4 plasterkami szynki wiejskiej IV zestaw Śniadanie: 4 plasterki szynki wołowej kromka pieczywa graham, pomidor Drugie śniadanie: 1 opakowanie małe opakowane maślanki owocowej Obiad: 1 sznycel wieprzowy duszony w warzywach - 200g, ½ szklanki mizerii Podwieczorek: 1 szklanka soku dowolnego nie zagęszczonego lub 3 łyżki płaskie suszonej żurawiny Kolacja: 2 kromki pieczywa graham wasa, 6 plasterków krakowskiej suchej, 1 ogórek konserwowy V zestaw Śniadanie: 4 łyżki płatków kukurydzianych 1 opakowanie deseru kokosowo- migdałowego Bakomy Drugie śniadanie: gruszka Obiad: ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej lekko podsmażonej na masełku, 1 szklanka ugotowanych brokułów Podwieczorek: 1 szklanka soku dowolnego nie zagęszczonego lub 3 łyżki płaskie suszonej żurawiny Kolacja: 4 plasterki chudej wędliny, np. polędwicy, 2 kromki graham wasa, papryka konserwowa Wszystkie rzeczy wymieniane jako pieczywo to deski... Wydaje mi się jakoś jałowo, wiec poprosiłabym o opinie. |
|
|
|
#4859 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4860 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dieta jest bardzo, bardzo ubożuchna, bardzo nierówna - raz każe Ci zjadac na obiad 200gr mięsa (to napradę dużo! Klasyczny kotlet ma ok 100gr, a raz każe Ci jeśc pół szklanki kaszy i szklanke brokułów - no obiad ekstra- pełen wypas ) Te same posiłki powinny być mniej więcej równe- organizm szybko się przyzwyczja.Na moje oko tak: jak to przetrwasz to owszem szybko zrzucisz, ale nie wierzę że przy okazji nabierzesz dobrych nawyków i wytrwasz przy wadze- IMO jo-jo murowane. Dużo braków, nie widzę prawie jaj, w ogóle ryb (jak ona myśli, skąd weźmiesz jod i omega3 jak nie z ryb morskich?), orzechów, zdrowych tłuszczy. Śniadania za malutkie i zbyt wychładzające jak na zimę, podwieczorki serwuje na bazie węglowodanów prostych - no nie wiem. Mam wrażenie że dietetyk pojechała schematem z dawnych czasów. Mnie się bardzo nie podoba, ubogo, niesmacznie, głodowo, bez szans na utrzymanie. Tak myślę i myślę nad tym podwieczorkiem w kółko takim samym i mam teorię to szybka choć dośc rozpaczliwa próba nadgonienia braków kalorycznych w menu!
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:27.

.
). Gotowane warzywa tracą witaminy i smak, parowaru jeszcze nie mam, kiszonki umiarkowanie odpowiednie, rzodkiewki itp - szklarnia. Co polecacie
Pomidory o tej porze roku są rzeczywiście kiepskie. Możesz robić przecież surówkę z jabłka i marchwi, z selera. Ja właściwie jadam bardzo dużo warzyw, zawsze kroję te surowe, jakie posiadam, ew. podpowiadam rodzicom co mogliby kupić

) polowa kubusia i herbata z cukrem
) lodow czekoladowo - smietankowych, zmiksowalam ze szklanka cieplego mleka
wyszedł jak shake w mc donaldsie 
kawa i kostka czkolady