Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II - Strona 162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-09, 22:25   #4831
19katarina82
Kasia o...

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

Cytat:
Napisane przez Neciak89 Pokaż wiadomość
No rzeczywiście jest coś takiego. Taki sam skład, nie znalazłam firmy, ale znalazłam, że to są 42 tabletki. Narazie mało informacji jest.
Hmm 42 tabletki...? Ja mam 21... moze jakies wybrakowane ;-)
Stary 2010-08-09, 22:39   #4832
Neciak89
Zakorzenienie

Raczej nie wybrakowane a dwa opakowania :p

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 12:27   #4833
Gonia
Zakorzenienie

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II - help

dziewczyny.... jestem chyba nienormalna
Wziełam własnie 2 tabletke anty w ciągu dnia.....

Czy to ma jakiś wpływ na antykoncepcję ?

Gonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 16:50   #4834
_lato
Rozeznanie

Nie ma wpływa na antykoncepcje, o ile np. nie dostaniesz biegunki, lub nie zwymiotujesz z nadmairu, ale powiem szczerze ze rzadko sie cos takiego zdarza

_lato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 13:12   #4835
ineska17
Przyczajenie

Cześć dziewczyny!
Mam mały problem a kto jak nie Wy mi z tym pomoże W ten wtorek wzięłam 4 tabletkę z blistra (mój drugi). Po 3h przyszły nudności, nie mam pewności czy się wchłonęła. Niestety mój organizm nie reaguje zbyt dobrze na Yasminelle, złe samopoczucie, osłabienie, ból brzucha. Chciałam dać mu czas, wszyscy mówią o 3miesiącach (3blistrach) ale te wymioty tak mnie wystraszyły, że ani w środę ani w czwartek nie zażyłam tabletki. Dopiero dziś tak naprawdę wróciłam "do żywych". Czy mogę spowrotem zacząć brać tabletki mimo, że dwie opuściłam? I co z tymi których nie wzięłam?
ineska17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 15:43   #4836
_lato
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ineska17 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!
Mam mały problem a kto jak nie Wy mi z tym pomoże W ten wtorek wzięłam 4 tabletkę z blistra (mój drugi). Po 3h przyszły nudności, nie mam pewności czy się wchłonęła. Niestety mój organizm nie reaguje zbyt dobrze na Yasminelle, złe samopoczucie, osłabienie, ból brzucha. Chciałam dać mu czas, wszyscy mówią o 3miesiącach (3blistrach) ale te wymioty tak mnie wystraszyły, że ani w środę ani w czwartek nie zażyłam tabletki. Dopiero dziś tak naprawdę wróciłam "do żywych". Czy mogę spowrotem zacząć brać tabletki mimo, że dwie opuściłam? I co z tymi których nie wzięłam?
Możesz, ale nie bedziesz w 100% zabezpieczona. Ja na Twoim miejscu nie brałabym już tych tabl. jeżeli miałabym takie skutki uboczne, których nie wytrzymuję. Najlepiej skonsultuj się z lekarzem.

Stary 2010-08-14, 13:08   #4837
adela50
Wtajemniczenie

Dziewczyny ratunku! Biorę yasminelle od 2 lat. Teraz wzięłam drugie opakowanie bez robienia przerwy i 6 tabletewk wzięłam z tego drugiego opakowania.I mam okres , nie wiem co robić? Odstawić czy brac dalej yasminelle do końca? Jestem załamana , bo dziś planowałam na wieczór małe co nieco... Ratunku!
adela50 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-14, 13:37   #4838
_lato
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez adela50 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ratunku! Biorę yasminelle od 2 lat. Teraz wzięłam drugie opakowanie bez robienia przerwy i 6 tabletewk wzięłam z tego drugiego opakowania.I mam okres , nie wiem co robić? Odstawić czy brac dalej yasminelle do końca? Jestem załamana , bo dziś planowałam na wieczór małe co nieco... Ratunku!
Widocznie łączenie opakowań Ci nie służy stąd to krwawienie/plamienie. Ja na Twoim miejscu zrobiłabym teraz przerwę, a po krwawieniu zaczełabym nowy blister, po co się męczyć teraz, lepiej zrób 7dniową przerwe, organizm odpocznie i wróci do normy.

Edytowane przez _lato
Czas edycji: 2010-08-14 o 13:38
Stary 2010-08-14, 13:40   #4839
gorzka prawda
Zadomowienie

Cytat:
Jak łączy się dwa opakowania pod rząd zdarzają się plamienia, a nawet krwawienia. Skoro bierzesz yasminelle dwa lata to ich działanie jest słabsze niż na początku, więc krwawienie w tym przypadku to nic dziwnego. Berz do końca to drugie opakowanie tak jak postanowiłaś. Nie masz się co martwić tym, że masz krwawienie. Z planów niestety nici.

gorzka prawda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-14, 13:59   #4840
_lato
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gorzka prawda Pokaż wiadomość
Jak łączy się dwa opakowania pod rząd zdarzają się plamienia, a nawet krwawienia. Skoro bierzesz yasminelle dwa lata to ich działanie jest słabsze niż na początku, więc krwawienie w tym przypadku to nic dziwnego. Berz do końca to drugie opakowanie tak jak postanowiłaś. Nie masz się co martwić tym, że masz krwawienie. Z planów niestety nici.
Przy łączeniu opakowań nawet po 3 tabletce można zrobić przerwe, po co się meczyć całe 21 dni, bez sensu.

Stary 2010-08-14, 15:23   #4841
adela50
Wtajemniczenie

dzieki widzicie tyle właśnie czekałam na mojego lubego, albo był chory albo coś. Mam nadzieje,że się nie wkurzy... Faktycznie przesadziłam.... nic wezmę do końca, później miesiąć przerwy w braniu. Chyba tez nie lubicie w upał mieć okresu buuu szkoda,że się tak stało. A na wrzesień rezerwuje wizytę u gina
Stary 2010-08-14, 15:51   #4842
moooniaaaa
Zakorzenienie

Dziewczyny, jakie tabletki mają skład zbliżony do Yasminelle? Oprócz Yasmin?
Biorę je od kilku lat,wszystko ok tylko wkurza mnie to że one cały czas drożeją
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-14, 15:59   #4843
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jakie tabletki mają skład zbliżony do Yasminelle? Oprócz Yasmin?
Biorę je od kilku lat,wszystko ok tylko wkurza mnie to że one cały czas drożeją
Niedawno pojawił się na rynku zamiennik Yasminelle - Naraya
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=180

W tym wątku chyba były nawet podawane ceny. (w tym wyżej, gdzie wypowiadała się Justy)

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-14, 16:11   #4844
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
Niedawno pojawił się na rynku zamiennik Yasminelle - Naraya
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=180

W tym wątku chyba były nawet podawane ceny. (w tym wyżej, gdzie wypowiadała się Justy)
O dzięki, idę poczytać
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-14, 18:04   #4845
adela50
Wtajemniczenie

jeżeli zrobię sobie miesieczną przerwę od brania yasminelle, ale w związku z tym ,że antykoncepty biorę 5 lat, w tym yasminelle 2lata, to oznacza,że działanie jego jest słabe i moge zajśc w ciążę? narazie nie mogę zajśc w ciążę , bo studiuje i pracuje, a obawiam się że w zwiazku z tym,że mój lby nie kwapi się mieć,,normalną pracę nie miałabym za co wychować dziecka
Stary 2010-08-14, 19:17   #4846
emilka306
Przyczajenie

Witam wszystkie dziewczęta mające problemy ginekologiczne

Mam problem od kilku miesięcy...mianowicie od końca marca przyjmowałam tabletki Diane35, do czerwca miałam obfite plamienia przy ich przyjmowaniu. Byłam u lekarza i zmienił mi tabletki na Yasminelle, obecnie jestem już w połowie 2 opakowania, ale podczas ich przyjmowania mam bóle jajników, zwłaszcza lewego. Niekiedy ból bardzo silny, silne kłucia a czasem lekkie ćmienie.
Nie wiem czy już zaprzestać ich przyjmowania czy nie ma szans by mój organizm przyzwyczaił się do brania tabletek hormonalnych...
Czy któraś z was miała podobne problemy???
Dziękuję z góry za pomoc...
pozdrawiam emilka306!
emilka306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-14, 19:34   #4847
_lato
Rozeznanie

Emilko ja miewam takie bóle niekiedy, męcza mnie one również w połowie blistra nawet ok 6 dni tak mam pozniej ustrepuje przy 3 tyg brania i do konca jest super.

Stary 2010-08-14, 19:36   #4848
emilka306
Przyczajenie

Dziękuję Ci kochana bardzo za odpowiedź!
A miewasz przy nich krwawienia, bo ja mam je cały czas i mam już dość, ciągnie się to od marca....
emilka306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-15, 11:59   #4849
_lato
Rozeznanie

Emilko przez kilka pierwszych mies. moga występować plamienia, z tego co piszesz wydaje mi się ze musisz zmienić tabletki ja krwawien nie miałam nigdy, tylko leciutkie plamienia przez pierwsze dwa tyg brania pierwszego blistra.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-15, 13:01   #4850
wildrose
Raczkowanie

Dziewczyny mam palącą sprawe! Otóż podczas jednego dnia (jakiegos w srodku blistra) musialam wziac dwie tabletki poniewaz po pierwszej doszlo u mnie do wymiotow. Dzisiaj jest 21 dzien przyjmowania tabletek, czyli ostatni, ale niestety nie mam tej ostatniej tabletki ani nowego opakowania.. Chciałam iść do apteki po kolejny blister ale na zlosc okazalo sie ze moja apteka, od ktorej dostalam odpis jest dzisiaj zamknieta://
I teraz pojawia sie pytanie, czy mogę dzisiaj tj. 21ego dnia nie brac ostatniej tabletki a dzien wczesniej niz normalnie zaczac brac kolejne opakowanie?

Zawsze blister konczylam w niedziele,a kolejne opakowanie zaczynalam w poniedzialek. Czy moge tak zrobic zeby dzisiaj nie brac 21ej tabletki a kolejny blister rozpoczac w niedziele?
Stary 2010-08-15, 13:04   #4851
gorzka prawda
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _lato Pokaż wiadomość
Przy łączeniu opakowań nawet po 3 tabletce można zrobić przerwe, po co się meczyć całe 21 dni, bez sensu.
A mogę wiedzieć skąd takie info?

Stary 2010-08-15, 13:08   #4852
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wildrose Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam palącą sprawe! Otóż podczas jednego dnia (jakiegos w srodku blistra) musialam wziac dwie tabletki poniewaz po pierwszej doszlo u mnie do wymiotow. Dzisiaj jest 21 dzien przyjmowania tabletek, czyli ostatni, ale niestety nie mam tej ostatniej tabletki ani nowego opakowania.. Chciałam iść do apteki po kolejny blister ale na zlosc okazalo sie ze moja apteka, od ktorej dostalam odpis jest dzisiaj zamknieta://
I teraz pojawia sie pytanie, czy mogę dzisiaj tj. 21ego dnia nie brac ostatniej tabletki a dzien wczesniej niz normalnie zaczac brac kolejne opakowanie?

Zawsze blister konczylam w niedziele,a kolejne opakowanie zaczynalam w poniedzialek. Czy moge tak zrobic zeby dzisiaj nie brac 21ej tabletki a kolejny blister rozpoczac w niedziele?
Tak, jak najbardziej. Grunt to nie wydłużyć przerwy przez przypadek.

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-15, 13:10   #4853
gorzka prawda
Zadomowienie

Cytat:
jeżeli zrobię sobie miesieczną przerwę od brania yasminelle, ale w związku z tym ,że antykoncepty biorę 5 lat, w tym yasminelle 2lata, to oznacza,że działanie jego jest słabe i moge zajśc w ciążę? narazie nie mogę zajśc w ciążę , bo studiuje i pracuje, a obawiam się że w zwiazku z tym,że mój lby nie kwapi się mieć,,normalną pracę nie miałabym za co wychować dziecka
Raczej nie zajdziesz w ciąże. Osłabienie działania antykonceptów polega na nietrzymaniu cyklu (plamienia, krwawienia - poza przypadkami łączenia opakowań) oraz występowaniu lub nasileniu skutków ubocznych. Ja przez rok czasu brania yasminelle czułam się świetnie, ale po tym czasie tak dawaly mi się we znaki, ze postanowiłam zrobic sobie przerwę (po rozmowie z gin). Przerwa trwała 3 miesiące - miało być 2, ale czekałam na okres. Po tej przerwie minęły wszystkie skutki negatywne brania yasminelle i czuję się z nimi świetnie (poza libido ).

Stary 2010-08-16, 09:48   #4854
mlecznaa
Przyczajenie

Dziewczyny mam pytanie, byłam na wakacjach w Egipcie i połączyłam 2 opakowania Yasminelle (tabletki biorę od ponad roku) wczoraj-5 tabletka drugiego blistra wystąpiło u mnie dość obfite krwawienie, wygląda prawie jak okres i cały czas trwa. Trochę się niepokoję, wiem że przy łączeniu mogą takie rzeczy się dziać ale już kiedyś łączyłam opakowania i wystąpiło tylko bardzo skąpe plamienie pod koniec drugiego opakowania. Czy kontynuować to drugie opakowanie czy zrobić przerwę 7 dni? Poradźcie coś dziewczyny
mlecznaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 10:20   #4855
nastuska90
Raczkowanie

GG do nastuska90

Cytat:
Napisane przez mlecznaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie, byłam na wakacjach w Egipcie i połączyłam 2 opakowania Yasminelle (tabletki biorę od ponad roku) wczoraj-5 tabletka drugiego blistra wystąpiło u mnie dość obfite krwawienie, wygląda prawie jak okres i cały czas trwa. Trochę się niepokoję, wiem że przy łączeniu mogą takie rzeczy się dziać ale już kiedyś łączyłam opakowania i wystąpiło tylko bardzo skąpe plamienie pod koniec drugiego opakowania. Czy kontynuować to drugie opakowanie czy zrobić przerwę 7 dni? Poradźcie coś dziewczyny

Może zmiana klimatu tak na Ciebie podziałała?
nastuska90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 23:40   #4856
Seeensi
Raczkowanie

dziewczyny ile trwało Wam krwawienie po rozpoczęciu 1 paczki? u mnie już 13 dni,i naprawdę zaczyna mnie to denerwować...
Stary 2010-08-17, 09:04   #4857
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Seeensi Pokaż wiadomość
dziewczyny ile trwało Wam krwawienie po rozpoczęciu 1 paczki? u mnie już 13 dni,i naprawdę zaczyna mnie to denerwować...

u mnie 10 dni. nie denerwuj sie tak jest tylko przy pierwszym opakowaniu potem juz bedzie krocej

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-17, 10:58   #4858
firletka23
Przyczajenie

hej,ja biore yasminelle od czterech dni i są to moje pierwsze tabletki w życiu naczytałam się dużo o skutkach ubocznych,trochę się ich obawiałam,ale póki co zaobserwowałam u siebie jedynie to,że odkąd zaczełam je brać mam problemy z zasypianiem,nie wiem czy to od tabletek,ale wcześniej nie miałam z tym problemów,więc przypuszczam,że jednak ma to jakiś związek.miłym zaskoczeniem jest też to,że nie bolą mnie łydki podczas okresu i nie jestem 'opuchnięta' no ale to dopiero 4 dni więc też za dużo nie mogę powiedzieć,mam nadzieję,że będzie dobrze
pozdrawiam
firletka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-17, 12:46   #4859
nastuska90
Raczkowanie

GG do nastuska90

Ja zaczęłąm barć Yasminelle 2 lata temu. Pierwszy okres miałam przez prawie 2 tygodnie. Lekkie krwawienie, ale nie było to zbyt komfortowe. Przez pierwsze 2 miesiące przytyłam jakieś 3 kilo, ale później waga mi się ustabilizowała.
Powiem Wam, ze teraz nie wyobrażam sobie życia bez tych tabletek
Po pierwsze, minęły moje bóle menstruacyjne. A były tak paskudne, że kilka razy mdlałam z bólu. Po drugie, moje złe nastroje w okresie miesiączki przeminęły. Poprawiła mi się cera, no a przede wszystkim "zawsze można"
Hehe
nastuska90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 07:45   #4860
madzia madzia
Raczkowanie

Hej,ja yasminelle biore dokładnie od 2lat,nie wyczułam jakichś wiekszych skutków ubocznych,nie utyłam,boli mnie czasami głowa,ale z nia miałam problemy jeszcze przed rozpoczęciem brania tabsów, ogółem polecam zawsze te tabletki.Jeszcze jeden plusik ich jest taki,że przez 2 lata nie spadło mi libido...Minus?cena...nie stety coraz droższe są ,teraz już 39zł i to w aptece w której jest najtaniej...
Jesli chodzi o pierwsze krwawienie to trwało tak jak powinno,czyli dostalam okres 4 dnia(we wtorek) i skonczył sie w piątek,kiedy w sob zaczynałam kolejne opakowanie,jeszcze jedna wazna sprawa nie miałam nigdy przedłużających sie krwawien ani plamien tak jak to sie zdarza podczas brania pierwszych kilku opakowan.
Naprawde,tabletki godne polecenia

Edytowane przez madzia madzia
Czas edycji: 2010-08-18 o 07:46
madzia madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości